فهرست مطالب

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال یازدهم شماره 40 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهدی علی نژاد ساروکلایی، رضا طاهری عابد صفحات 1-11
    مدیران تمایل دارند اخبار بد شرکت را برای مدت طولانی نگهداری و انباشته کنند. هنگامی که توده اخبار منفی انباشته به نقطه اوج رسیده و به یکباره وارد بازار می شود، منجر به افزایش ریسک سقوط قیمت سهام می گردد. ادبیات نظری نشان می دهد که ریشه اصلی همزمانی قیمت سهام و ریسک سقوط قیمت سهام در عدم شفافیت اطلاعات مالی شرکت ها می باشد. در این تحقیق به بررسی ارتباط بین همزمانی قیمت سهام و ریسک سقوط قیمت سهام پرداخته شده است. با توجه به محدودیت های تحقیق، 63 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1392-1388 مورد بررسی قرار گرفت. برای اندازه گیری متغیر ریسک سقوط قیمت سهام از مدل نوسان پایین به بالا استفاده گردیده است و همچنین برای بررسی داده ها و آزمون فرضیات از روش داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که بین همزمانی قیمت سهام و ریسک سقوط قیمت سهام رابطه مثبت و معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: عدم شفافیت اطلاعات، ریسک سقوط قیمت سهام، همزمانی قیمت سهام، بورس اوراق بهادار تهران
  • زهرا شیرازیان صفحات 13-23
    در این پژوهش مدل هستون برای توصیف پویایی قیمت سهام استفاده و سپس بطور تجربی و تئوریکی رفتار گله ای در بورس اوراق بهادار تهران با روش متوسط مدت زمان ماندگاری بحث می شود و تخمین پارامتر در مدل هستون با داده های مالی واقعی بررسی و جزئیات آماری از بازده های قیمت سهام بحث می شود. نمودارهای متوسط مدت زمان ماندگاری بازده مثبت در مقابل دامنه یا برگشت به میانگین نوسانات، یک پدیده رفتارگله واری همبستگی متقابل مثبت میان منابع نوسانات تصادفی ساده داده ها ازمدل هستون را نشان می دهد. همچنین برای یک همبستگی متقاطع منفی، یک پدیده رفتار گله واری د رنمودارهای میانگین مدت زمان ماندگاری بازده مثبت درمقابل واریانس طولانی مدت با افزایش دامنه یا برگشت به میانگین نوسانات قابل مشاهده است. هنگامی که به میانگین مدت زمان ماندگاری بازده مثبت توجه می شود بعنوان تابعی از دامنه تغییرپذیری نوسانات c ، پدیده رفتار گله ای برای یک همبستگی متقاطع مثبت میان فرآیندهای وینر از قیمت سهام و نوسانات (ג >0) وجود دارد. هنگامی که به میانگین مدت زمان ماندگاری بازده مثبت بعنوان یک تابعی از برگشت میانگین a توجه می شود، پدیده رفتارگله ای برای ارزشهای bوc تحت ג >0 وجوددارد. باافزایش a یا c یک پدیده رفتار گله ای را تحت ג<0 تحمیل می کند هنگامی که میانگین مدت زمان ماندگاری بازده مثبت بعنوان یک تابعی از برگشت میانگین b توجه می شود.

    کلیدواژگان: رفتار گله واری، مدل هستون، نوسانات شاخص بورس اوراق بهادار، میانگین مدت زمان ماندگاری
  • شاهین رامتین نیا، رومینا عطرچی صفحات 25-36
    انتخاب یک سبد سهام به منظور بیشینه سازی سود، یکی از دغدغه های مهم سرمایه گذاران خرد و نهادی در بازارهای مالی جهان است. ازاین رو، بهینه سازی دارایی های مالی به صورتی کارا و مطمئن، یکی از مهم ترین موضوعات جدید در مباحث مالی است که با بهره گیری از رویکردهای نوین از سایر علوم، سعی در بهبود عملکرد تشکیل سبد دارایی ها دارد. بر این اساس در این تحقیق با استفاده از رویکرد حداقل سازی ریسک سبد دارایی های مالی با قید بیشترین مقدار بازدهی بر اساس رویکرد ارزش در معرض ریسک مشروط و الگوی الگوریتم تکامل تفاضلی به بهینه سازی بازدهی شاخص 10 شرکت برتر بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره 1390 تا 1394 به صورت ماهانه پرداخته شده است.
    نتایج نشان می دهد که رویکرد تکامل تفاضلی با استفاده از ارزش در معرض ریسک مشروط نسبت به رویکرد ساده در الگوریتم تصادفی دارای نسبت شارپ و نسبت بازدهی به مقدار ارزش در معرض ریسک مشروط بهتر بوده و در بررسی نتایج پس آزمایی با رویکرد ماهانه نیز معیارهای انتخاب سبد دارایی بهینه در این روش، نسبت به رویکرد الگوریتم تصادفی دارای شرایط مناسب تری است.

    کلیدواژگان: بهینه سازی سبد سهام، روش تکامل تفاضلی، ارزش در معرض ریسک مشروط، ریسک، بازدهی
  • اکبر افتخاری علی آبادی، محمد همتی روزبهانی صفحات 37-46
    در این پژوهش با اتکاء به مبانی نظری آمیخته بازاریابی و مالیه رفتاری به بررسی تاثیر به کارگیری آمیخته بازاریابی بر رفتار سهامداران در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است و بر اساس یک دوره ی 5 ساله از ابتدای سال 1389 تا انتهای سال مالی 1393 فرضیات تاثیر پذیری آمیخته بازاریابی و عوامل زیر مجموعه آن بر رفتار سهامداران در بین کلیه شرکت های خدماتی، که سهام آنها در سازمان بورس اوراق بهادار تهران مورد پذیرش قرار گرفته است، آزمون شده است.
    تحقیق حاضر از دیدگاه هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از دیدگاه ماهیت و روش از نوع تحقیقات همبستگی محسوب می شود. در این پژوهش یک متغیر (آمیخته بازاریابی و عوامل مربوط به آن) به عنوان متغیر مستقل و متغیر دیگر (رفتار سهامداران) به عنوان متغیر وابسته، در نظرگرفته شده و با استفاده از معادلات ساختاری ارتباط بین آنها سنجیده شده است. با توجه به نتایج بدست آمده در این مقاله، رفتار سهامداران بازار بورس تهران رابطه معناداری با آمیخته بازاریابی و عوامل آن دارد.

    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی خدمات، رفتار سهامدارن، مالی رفتاری، معادلات ساختاری، تورش های رفتاری
  • مهدیه امیری، اکبر میرزاپور باباجان، بیتاللهاکبری مقدم صفحات 47-63
    هدف این مقاله، بررسی قیمت گذاری قراردادهای اختیارمعامله سکه طلا در بورس کالای ایران بر اساس مدل " بلک - شولز" وشناسایی استراتژی های سودآور قراردادهای اختیارمعامله می باشد. برای این منظور، قیمت های تئوریک اختیار معامله با روش" بلک - شولز"، در بازه زمانی دی ماه 1395 تا شهریورماه 1396 هم برای قراردادهای اختیار معامله خریدوهم قراردادهای اختیار معامله فروش سکه طلابه تفکیک هرسررسید محاسبه وباقیمت بازارمقایسه شده است. نوسان پذیری قیمت سکه در بازارنیز به روش گارچ GARCH) )) برآوردو به عنوان یک متغیر در مدل" بلک - شولز" لحاظ شده است.
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که قیمت بازاری اختیار معامله خرید و فروش سکه طلا در بورس کالای ایران در سطوح مختلف قیمت های اعمال، در 53 الی 100 درصد روزهای سرمایه گذاری، کمتر از قیمت تئوریک بوده است. همچنین در خصوص قراردادهای اختیار معامله سکه طلا در بورس کالای ایران با سررسید دی ماه 1395، استراتژی خوش بینانه قرارداد اختیارخریدودرخصوص قراردادهای اختیارمعامله سکه طلا دربورس کالای ایران با سررسید آبان ماه 1396، استراتژی های پروانه ای فروش و خوش بینانه قرارداد اختیارخرید، در تمامی روزهای سرمایه گذاری کاملا سود ده بوده است.

    کلیدواژگان: اختیار معامله خرید، اختیار معامله فروش، استراتژی های ترکیبی نا متقارن، مدل بلک - شولز
  • محمدعلی متفکرآزاد، حسین اصغرپور، سیدعباس موسویان، رضا رنج پور، محسن امینی خوزانی صفحات 65-80
    پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی ساختاری تاثیر عوامل فرهنگی و اجتماعی بر مشارکت در بورس با توجه به نقش متغیر میانجی اعتماد در بورس اوراق بهادار ایران انجام گرفت. گروه نمونه شامل398 نفر به روش نمونه گیری تصادفی مبتنی بر حجم نمونه انتخاب گردیدند. در این تحقیق متغیرهای مربوط به عوامل فرهنگی اجتماعی و مشارکت در بورس و نیز اعتماد بر اساس سه عامل ابهام گریزی، مخاطره گریزی و خوش بینی اندازه گیری شد و داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به منظور بررسی آماری از روش آزمون ضریب همبستگی، رگرسیون سلسله مراتبی و مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که هرچند بر اساس آزمون متغیر های عوامل فرهنگی اجتماعی تاثیر برخی متغیر ها مانند اعتقادات بر مشارکت در بورس رد یا مانند آموزش، درآمد و قوانین تایید می شود اما از طریق آزمون بر متغیرهای اعتماد مانند خوش بینی، ابهام گریزی و مخاطره گریزی و تاثیر معنی دار و مستقیم این متغیر ها بر مشارکت در بورس بر نقش تاثیرگذار متغیرهای مربوط به عوامل فرهنگی اجتماعی تاکید میگردد. همچنین نتایج آزمون همبستگی و مدل رگرسیون سلسله مراتبی نیز نقش اعتماد در رابطه بین عوامل فرهنگی اجتماعی و مشارکت در بورس به عنوان نقش میانجی را تایید میکند. در ادامه نیز از طریق انطباق داده های پژوهش و مدل مفهومی، مدل معادلات ساختاری جهت بررسی میزان تاثیر عامل اعتماد به عنوان متغیر میانجی برازش گردید و تاثیر معنی دار عوامل فرهنگی اجتماعی بر مشارکت در بورس با تبین نقش میانجی اعتماد را نشان داد.

    کلیدواژگان: مشارکت در بورس، عوامل فرهنگی اجتماعی، اعتماد، خوش بینی، ابهام گریزی، مخاطره گریزی
  • عسگر پاک مرام، حمید قاسمی، بهمن طالبی صفحات 81-96
    یکی از مهم ترین مسائلی که معمولا شرکت ها به منظور حداکثر کردن ثروت سهامداران در راستای اجرای برنامه های استراتژیک شرکت با آن مواجه می باشند، تامین مالی است. در پژوهش حاضر تاثیر اجاره های عملیاتی، به عنوان مهم ترین و پرکاربردترین ابزار تامین مالی خارج از ترازنامه بر ارزش افزوده اقتصادی و پایداری سود به عنوان معیارهای ارزیابی عملکرد واحد اقتصادی طی سال های 1388 الی 1394 مورد ارزیابی قرار گرفت. مجموعا تعداد 70 شرکت، بعبارتی490 مشاهده (سال-شرکت) به عنوان نمونه انتخاب و آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از روش آزمون های تفاوت میانگین دو جامعه مستقل و رگرسیون چند متغیره با نوع داده های پولد انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که تامین مالی خارج از ترازنامه از طریق اجاره های عملیاتی بر ارزش افزوده اقتصادی شرکت ها بی تاثیر بوده ولی بر پایداری سود تاثیر مستقیم دارد. بدین معنی که هر اندازه در یک شرکت استفاده از اجاره های عملیاتی افزایش می یابد پایداری سود شرکت افزایش یافته و سود از کیفیت و استمرار پذیری بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: تامین مالی خارج از تراز نامه (اجاره ی عملیاتی)، پایداری سود، ارزش افزوده اقتصادی
  • محمد مهدی برقی اسکویی، علیرضا کازرونی، بهزاد سلمانی، صابر خداوردیزاده صفحات 97-111
    ازجمله اهداف و برنامه های مهم سیاست گذاران اقتصادی ، به کارگیری سیاست های مناسب برای کاهش کسری تجاری می باشد. مطالعات تجربی به نتایج متناقضی در ارتباط با تاثیر کاهش ارزش پول داخلی بر تراز تجاری رسیده اند. . هدف مطالعه حاضر بررسی غیرخطی ارتباط نرخ ارز موثر واقعی و تراز تجاری با در نظر گرفتن نرخ پس انداز با استفاده از رویکرد رگرسیون انتقال ملایم طی سال های 1393-1339 می باشد. نتایج حاصل از برآورد الگویSTR ، ضمن تایید تاثیر غیرخطی نرخ پس انداز بر تراز تجاری حاکی از این می باشند که اثرگذاری متغیرهای نرخ پس انداز، نرخ ارز موثر واقعی و رابطه مبادله بر تراز تجاری بسته به رژیمی دارد که اقتصاد در آن قرار گرفته است. هم چنین نتایج نشان می دهد که به طور کلی در رژیم اول نرخ پس انداز و نرخ ارز موثر اثر مثبت و رابطه مبادله اثر منفی بر تراز تجاری داشته اند، در حالی که با عبور از سطح آستانه و وارد شدن به رژیم دوم ضرایب نرخ پس انداز و رابطه مبادله اثر مثبت ولی نرخ ارز موثر حقیقی تاثیر منفی بر تراز تجاری داشته اند.

    کلیدواژگان: تراز تجاری، رگرسیون انتقال ملایم، نرخ پس انداز، نرخ ارز موثر واقعی
  • عبدالله دریابر، فریدون رهنمای رودپشتی، هاشم نیکومرام، فرهاد غفاری صفحات 113-126
    نظر به اهمیت راهبردی مالی و اقتصادی بازار سرمایه هرگاه اخلال و انحراف گسترده ای در آن رخ دهد، تجهیز و تخصیص منابع مالی با مشکل جدی مواجه می شود. یکی از عوامل بوجود آورنده این مسائل حباب قیمتی است؛ در حباب افزایش قیمت ها منجر به افزایش اشتیاق سرمایه گذاران، افزایش تقاضا و در نتیجه افزایش دوباره قیمت ها می شود. مدیران سرمایه گذاری علاوه بر موضوع حباب، به بهینه بودن پرتفوی دارایی های مالی تحت مدیریت خود توجه دارند. این پژوهش با تعیین مقاطع زمانی حباب در بازه زمانی فروردین 1380 الی اسفند ماه 1394 و همچنین با بررسی متغییرهایی همانند قیمت، بازدهی ماهانه سهام و کل بازار، واریانس، ارزش در معرض خطر و معیار ریسک نامطلوب در دوره های حبابی شرکت های بورسی درصدد یافتن الگویی جهت بهینه نمودن پرتفوی دارایی های مالی خواهد بود. پس از شناسایی دوره های حبابی در بازه زمانی مذکور و بهینه نمودن پرتفوی مدنظر از طریق مدل بهینه سازی ماکزیمم بازدهی، در پی مقایسه عملکرد این پرتفوی با سایر پرتفوها همانند پرتفوی بازار در دو حالت حبابی و غیر حبابی خواهد بود. برای تحلیل عملکرد دو پرتفوی نیز از معیارهایی همانند شارپ، ترینر، جنسن، نسبت اطلاعات و خطای ردیاب استفاده خواهد شد. در نهایت با مورد تحلیل قرار دادن این الگو در دو فضای حباب صعودی و حباب نزولی و مقایسه آن با فضای غیر حباب و دستیابی به نتایج مطلوب، فرضیه اصلی پژوهش اثبات و الگوی مدنظر حاصل خواهد شد.

    کلیدواژگان: حباب، بهینه سازی سبد سهام، شاخص شارپ، شاخص ترینر، نسبت اطلاعات
  • مجتبی الماسی، علی فلاحتی، شهرام فتاحی، علیرضا رستمی صفحات 127-145
    در این پژوهش با ارائه مدلی کاملا جدید در سطح ملی و بین المللی، چارچوبی کاربردی برای تعیین دقیق شوک های بازارهای خارجی بر بازده قیمت سهام فراهم شده است؛ به طوریکه با استفاده از داده های ماهیانه سال های 1377 تا 1396 و مدل GARCH آستانه انباشته ی کسری راه گزینی مارکوف (MS-FITGARCH) سعی در بررسی شوک های قیمت نفت بر روی بازده بازار سهام و مدل سازی جامع ویژگی های واریانس ناهمسان، اثر اهرمی، خوشه ایبودن تلاطم ها، حافظه بلندمدت در چارچوب رژیم های مختلف رکود و رونق بازده بازار سهام شده است. به علاوه مدل همبستگی شرطی پویای GARCH آستانه انباشته ی (DCC-FITGARCH) جهت بررسی ارتباط نوسانات بازار نفت و بورس اوراق بهادار مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاضر بیانگر معنادار بودن ضرایب مدل و لزوم استفاده از مدل معرفی شده در تحقیق در جهت مدل سازی بازده نوسانات بورس اوراق بهادار تهران دارد. بر اساس نتایج رژیم یک وضعیت های رکود و رژیم دو وضعیت های رونق در بورس اوراق بهادار تهران را تسخیر می کند. نتایج مدل MS-FITGARCH بیانگر اثر مثبت معنادار شوک های قیمت نفت تنها بر روی میانگین بازده بورس در رژیم های رونق دارد، به طوری که اثرات فوق در رژیم رکود معنادار نیست. همچنین نتایج مدل DCC-FITGARCH در تطابق با مدل اول قرار داشته و بیانگر همبستگی شرطی مثبت قوی تر نوسانات بازار سهام و بازار نفت در دوره های رونق اقتصادی است.

    کلیدواژگان: شوک های بازار نفت، انتقال رژیم، حافظه بلندمدت
  • جلال سیف الدینی، فریدون رهنمای رودپشتی صفحات 147-160
    آیا طلا ابزار سرمایه گذاری است که به عنوان پوشش ریسک، بطور متوسط، ناهماهنگ با سهام عمل می کند یا پناهگاهی امن است که تنها در شرایط بحرانی، ناهماهنگ با سهام رفتار می کند و سهامداران با تخصیص بخشی از پرتفو به آن می توانند تاحدی از زیان خود در زمان های سقوط بازار بکاهند. برای یافتن پاسخ این پرسش ما روابط بازده بازار سهام و بازده طلای داخلی را در بازار مالی ایران مطالعه می کنیم تا دریابیم آیا رابطه این دو تابع رژیم های خاصی از بازار است یا خیر. در تحقیق پیش رو با توجه به حجم معاملات و نقدشوندگی بالا، از داده های معاملات سکه طلای بهارآزادی به عنوان نماینده تغییرات قیمت طلای داخلی در ایران استفاده می نماییم. ما همچنین با درنظر گرفتن اثر قیمت طلای جهانی و نرخ دلار و با ارائه متدولوژی متفاوت کاستی های تحقیقات پیشین در این زمینه را مرتفع می نماییم. براساس نتایج حاصل از تحقیق مشخص می شود که رابطه بین بازده سهام و بازده سکه بهار آزادی تابع رژیم های خاصی نیست بلکه طلای داخلی به عنوان نوعی پوشش ریسک ضعیف در برابر تغییرات بازده بورس اوراق بهادار تهران بشمار می رود.

    کلیدواژگان: پناهگاه امن، پوشش ریسک، متنوع ساز، تغییر حالت
  • راضیه کیوان، محمدحسن جنانی*، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 161-172

    یکی از جدیدترین گزینه های سرمایه گذاری در ایران، صندوق های سرمایه گذاری مشترک می باشند. برای انتخاب بهترین و مطمئن ترین صندوق، می بایست عملکرد گذشته ی آن را بررسی نمود. برای ارزیابی عملکرد صندوق های سرمایه گذاری از معیارهای مختلفی از جمله معیارهای مدرن و پست مدرن استفاده می گردد. در این پژوهش، پایداری عملکرد صندوق های سرمایه گذاری مشترک در ایران با استفاده از استراتژی مومنتوم بررسی گردیده است. نمونه مورد بررسی شامل 35 صندوق سرمایه گذاری می باشد که در بازه زمانی 31 فروردین 1390 تا 31 تیر 1395 مورد ارزیابی قرار گرفته اند. در این مطالعه، بازده ارزش خالص هر واحد سرمایه گذاری (NAV) هریک از صندوق ها در بازه های زمانی 3، 6 ، 9 و 12 ماهه محاسبه گردید و بازدهی صندوق ها در هر یک از بازه های مذکور به صورت زوج های مرتب با یکدیگر مقایسه شد. نتایج حاصل از پژوهش با استفاده از روش های همبستگی و رگرسیون مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های پژوهش بیانگر آن است که به کارگیری استراتژی مومنتوم در دوره های 3، 6 و 9 ماهه نشان دهنده پایداری در عملکرد صندوق ها می باشد، در حالی که در دوره ی 12 ماهه پایداری قابل ارزیابی نبوده و به کارگیری استراتژی مومنتوم در پایداری عملکرد صندوق دراین بازه ی زمانی توصیه نمی گردد.

    کلیدواژگان: پایداری عملکرد، استراتژی مومنتوم، صندوق های سرمایه گذاری مشترک
  • علیرضا ولیدی، محمد ابراهیم آقابابایی صفحات 173-187
    در محیط کسب وکار امروزی که معاملات آن به صورت الگوریتمی و با تناوب بالا انجام می شود، تصمیمات متوازن سازی مجدد پرتفوی از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و باید به سرعت اتخاذ شوند. در روش بهینه لگاریتمی که از آن با عنوان استراتژی فعالانه نیز یاد می شود، متوازن سازی به صورت پیوسته زمان انجام شده و این استراتژی زمانی بهینه خواهد بود که افق سرمایه گذاری پرتفوی نامحدود باشد. اما این موضوع عملا غیرممکن بوده و پرتفوهای سرمایه گذاری معمولا دارای افق سرمایه گذاری محدود می باشند. از طرفی به دلیل پرهزینه و توجیه ناپذیر بودن انجام متوازن سازی های پی درپی برای سرمایه گذار، در این مقاله سعی بر معرفی روش دیگری از متوازن سازی با تناوب کمتر به گونه ایست که بتوان به همان مطلوبیت به دست آمده در روش بهینه لگاریتمی و یا مقداری بیش از آن رسید. در این مقاله، پس از معرفی استراتژی های مختلف متوازن سازی آن ها را بر روی یک پرتفوی دلخواه پیاده سازی و نتایج را تحلیل خواهیم کرد. این نتایج نشان می دهند که به کارگیری استراتژی ترکیبی برای متوازن سازی، مطلوبیت بیشتری را در مقایسه با سایر استراتژی ها برای سرمایه گذار به همراه دارد.

    کلیدواژگان: متوازن سازی مجدد پرتفوی، تناوب متوازن سازی، روش بهینه لگاریتمی، استراتژی متوازن سازی ترکیبی
  • مجید هاتفی مجومرد، ام البنین جلالی، محمد رحیمی قاسم آبادی صفحات 189-204
    در سال های اخیر، ارزهای دیجیتالی توجه سرمایه گذاران زیادی را به خود جلب کرده اند. یکی از این ارزهای دیجیتالی که بیش از سایر ارزها مورد توجه قرار گرفته و در معاملات استفاده می شود، بیت کوین است. بررسی قیمت های بیت کوین حاکی از نوسانات شدید در این بازار است که احتمال حبابی بودن آن را افزایش می دهد. در این راستا با استفاده از داده های ماهانه در دوره زمانی 08/2013 تا 01/2018 حبابی بودن این بازار و نوع حباب های موجود از حیث یگانه یا چندگانه بودن مورد بررسی قرار گرفت. روش مورد استفاده در این مطالعه ریشه واحد بازگشتی چوله به راست است که در قالب روش های SADF، RADF و GSADF مورد استفاده قرار گرفت. آزمونRADFچهار دوره حبابی (03/ 2015- 04/ 2015، 12/ 2015 – 03/ 2016، 07/ 2016- 01/ 2017، 09/ 2017 – محو نشده است) را نشان داد که دارای ساختار یگانه بودند. همچنینآزمونSADF نیز یک دوره حبابی بلندمدت پیوسته (08/ 2016- محو نشده است) که دارای ساختار یگانه را نشان داد. بر مبنای آزمونGSADFسه دوره حبابی (03/ 2015- 05/ 2015، 12/ 2015- 03/ 2016، 07/ 2016- محو نشده است) وجود داشت که دو دوره دارای ساختار یگانه (03/ 2015- 05/ 2015، 12/ 2015- 03/ 2016) و دوره سوم دارای ساختار چندگانه (07/ 2016- محو نشده است) بودند

    کلیدواژگان: بیت کوین، ارز دیجیتالی، حباب های یگانه و چندگانه، رفتار انفجاری ملایم، دیکی فولر پنجره غلتان، سوپریمم دیکی فولر تعمیم یافته
|
  • Mehdi Alinezhad Sarokolaei, Reza Taheri Abed Pages 1-11
    The managers tend to hoarding and accumulation of bad news for extended periods. The hoarding and accumulation of bad news for extended periods lead to stock price crashes when the accumulated hidden bad news crosses a tipping point, and thus comes out all at once. Theoretical literature shows that the main root of stock price synchronicity and stock crash risk is the lack of transparency of financial information. In this study, the relationship between stock price synchronicity and stock crash risk was investigated. Due to Limitations of the study, 63 listed firms of Tehran Stock Exchange, during the period 2009 to 2014 was studied. To do so, down-to-top volatility model was applied to measure stock crash risk and Also, For data review and test of the hypothesises from panel data was used. The results showed that between Stock price synchronicity and stock crash risk there was no a significant positive relationship.
    Keywords: Lack of Information Transparency, Stock Crash Risk, Stock Price Synchronicity, Tehran Stock Exchange
  • Zahra Shirazian Pages 13-23
    In this article investigate the herd behavior of stock prices inTehran stock exchange with the Heston model. Basing on parameter estimation of the Heston model obtained by minimizing the mean square deviation between the theoretical and empirical return distributions, we simulate mean residence time of positive return.Plots of mean residence time of positive return against the amplitude or mean reversion of volatility demonstrate a phenomenon of herd behavior for a positive cross correlation between noise sources of the Heston model. Also, for a negative cross correlation, a phenomenon of herd behavior is observed in plots of mean residence time of positive return (MRTPR) against the long-run variance by increasing amplitude or mean reversion of volatility. From the simulating results of MRTPR, we observe that (i) when MRTPR is regarded as a function of the amplitude of volatility fluctuation c, there is a phenomenon of the herd behavior for a positive cross correlation between two Wiener processes of stock price and volatility (i.e., λ > 0); (ii) when MRTPR is regarded as a function of mean reversion a, there is a phenomenon of the herd behavior for our considered values of b and c under λ > 0; (iii) increasing a or c induces a phenomenon of the herd behavior under λ < 0 when MRTPR is regarded as a function of mean reversion b.
    Keywords: volatility, Tehran stock exchange index, Heston model, Herd behavior, Mean residence time
  • Shahin Ramtinnia, Romina Atrchi Pages 25-36
    Portfolio selection, in order to maximize the profit from investment, is an important concern for minor and institutional investors.Therefore; efficient and secure optimization of financial assets is one of the most important new and modern, financial topics, trying to improve the portfolio performance using modern approaches of other sciences. Accordingly, this article aimed to optimize the index returns of top 10 companies of Tehran Stock Exchange from 2011 to 2015 using portfolio risk minimization approach with the maximum yield according to conditional value at risk and differential evolution algorithm(DE-CVaR) on a monthly basis. The results showed that differential evolution algorithm with the conditional value at risk approach, had better Sharpe and returns ratios by CVaR value compared to the random algorithm. The results of posttest with monthly approach also showed that DE-CVaR was better than random algorithm in terms of the criteria for selecting the optimal portfolio.
    Keywords: Stock portfolio optimization, differential development method, value at risk
  • Akbar Eftekhari Aliabadi, mohmad Hemmati Rozbahani Pages 37-46
    In this study, relying on theoretical principles of behavioral finance and marketing mix, the effects of marketing mix and its factors has been examined on Tehran stock exchange stakeholders' behaviors. In this paper, based on 5 years periods from the begging of 1389 to the end of fiscal year 1393, the assumption as effects of the service marketing mix and its variables on stakeholders' behaviors among services firms which accepted in the Tehran stock exchange has been tested.
    This study, as an applied research uses correlation methods specifically the structural equation modeling (SEM) to investigate the relation between service marketing mix variables' namely product, price, place, promotion, people, process, physical evidence as independent variables and stakeholders' behaviors as dependent variable.
    According to the descriptive data analysis and structural equation modeling results, we've found that the Tehran stock exchange stakeholders' behaviors has significant relation with service marketing mix concept and its variables.
    Keywords: Service marketing mix, stakeholders' behaviors, behavioral finance, structural equation modeling (SEM), Behavioral bias
  • Mahdie Amiri _Akbar Mirzapour _Bit o Allah Akbari Moghadam Pages 47-63
    The purpose of this research is the pricing of gold coin option contracts based on the Black-Scholes model and identification of the profitable strategies in the Iran mercantile exchange.
    For this purpose, The theoretical prices of the option contracts based on the Black- Scholes method have been compared whith market prices for each maturity from December 2016 to September 2017. (200 working days in the Iran mercantile exchange).
    The volatility of the gold coin in the market has been estimated by the GARCH method as a variable in the pricing models.
    The results of the research indicates that the market prices of gold coin option contracts in Iran mercantile exchange were lower than the theoretical prices in 53 to 100% of investment days,(at different strike price)
    Also, the Bull Call Spread for the gold coin option contracts in Iran mercantile exchange with Exercise dates of January 2017, the the Bull Call Spread and Butterfly Spread for option contracts with the maturity of November 2017 are profitable.
    Keywords: call option, put option, Asymmetric Strategies, Black-Scholes model
  • M. Ali Motafaker Azad, Hosein Asgharpour, S. Abbas Mousavian, Reza Ranjpour, Mohsen Amini Khouzani Pages 65-80
    This study aimed to investigate the influence of socio-cultural factors structure of participation in the stock, according to Securities and Exchange mediator of trust in Iran.
    The sample group consisted of 398 samples were selected based on random sampling. For statistical analysis of the correlation coefficient method, hierarchical regression and structural equation modeling (SEM) was used. The results show that although the test variables, socio-cultural factors influence of some variables such as beliefs, participation in stock or reject, such as education, income, and legislation is approved, but by examining the variables of trust, such as optimism, ambiguity aversion and risk aversion and direct and significant impact of these variables on participation in the exchange on the role of influential variables related to socio-cultural factors is stressed. The results of multiple regression analysis correlation and model the role of trust in the relationship between socio-cultural factors contribute to the exchange as a mediator confirmed. In the following through compliance data and conceptual model, structural equation modeling to assess the impact of trust as a mediator was fitted and the Influence of socio-cultural factors by role of mediator Trust on participation in the stock confirmed
    Keywords: participation in the stock, socio-cultural factors, Trust, optimism, ambiguity aversion, risk aversion
  • Askar Pakmaram, Hamid Ghasemi, Bahman Talebi Pages 81-96
    The aim of this study was to determine and evaluate the impact Off Balance Sheet Financing on sustainability profit and Economic Value Added of companies listed on the Stock Exchange of Tehran. One of the most important issues that usually companies in order to maximize shareholder wealth in line with the company's strategic plans are facing, financing. In this study, The effect of operating leases, As the most important and widely used tool Off Balance Sheet Financing on sustainability profit and Economic Value Added of Economic performance was evaluated during the year of 2090–5902, as evaluation criteria. A total number 79 of companies, ordinly observation909 )company-year( chosen as samples and test research hypotheses using two independent population difference test and multivariate regression was performed with pooled data. The results show that Not affect Off Balance Sheet Financing through operating lease on Economic Value Added of companies.But a direct impact on Sustainable profits This means that in a company of any size increased use of operating leases increased Sustainable profits And profit from the quality and continuity are more flexible.
    Keywords: Off Balance Sheet Financing through) operating lease(, sustainable profits, economic value added
  • M. Mahdi Barghi Oskooei, Alireza Kazerooni, Behzad Salmani, Saber Khodaverdizadeh Pages 97-111
    Among the important policy objectives and economic programs, the implementation of policies for reducing the trade deficit. Empirical studies provided conflicting results regarding the effect of devaluations on the trade balance reached. This study aimed to investigate the nonlinear relationship between the real effective exchange rate and trade balance, considering the savings rate using a smooth transition regression approach during period 1960-2014. The results of smooth transition regression (STR) model estimation, confirmed that the savings rate had non-linear effect on the trade balance. Our estimation results showed that effectiveness of savings rate, the real effective exchange rate and terms of trade on trade balance depended to the regimes which Iranian economy was in there. Also we fund that generally in first regime savings rate and the effective real exchange rate had statically meaningful and positive effect on the trade balance and the terms of trade had a statically meaningful and negative effect on the trade balance. While crossing the threshold and entering into the second regime savings rate and terms of trade coefficients had statically meaningful and positive effect, but the real effective exchange rate had a statically meaningful and negative impact on the trade balance.
    Keywords: The trade balance, saving rate, real effective exchange rate, smooth transition regression
  • Abdollah Daryabor, frydoon Rahnama Roodposhti, Hashem Nikoomaram, Farhad Ghaffari Pages 113-126
    Financial markets, especially capital markets, are considered the main tools for equipping and allocating financial resources. With regard to the strategic, financial and economic importance of such markets, whenever a widespread disruption or deviation occurs, it becomes extremely difficult to equip and allocate a country’s financial resources. One of the contributing factors is price bubble. In fact, the essence of price bubbles lies in the reactions to price hikes. Thus, the increase in prices leads to greater investor appetite, higher demand and ultimately another price hike.
    In such occasions, the investment managers plan to optimize their stock portfolios. In other words, they intend to bring about maximum return for customers and shareholders in exchange for a certain level of risk. This study attempted to examine several variables such as stock price, stock monthly return, overall market return, variance, standard deviation, var and Downside Risk to a new model within the bubble space at Tehran Stock Exchange (TSE) for period (2000-2015). At first, the effects of bubble were proven and the junctures were identified for 7 periods. Then, the variables were analyzed to achieve an optimization model, adopting an approach similar to Sharpe’s, where the extracted optimum portfolio brought about a far more desirable position for the investors than other portfolios under non-bubble conditions involving return, Sharpe, Treynor and Jensen. The main hypothesis was proven and a new model was proposed to achieve the ideal results through analyzing the model within an ascending bubble space as well as a descending bubble space, which were then compared against a non-bubble space.

    Keywords: Bubble Stock, Portfolio Optimization, Sharpe ratio, Treynor ratio, Jensen’s alpha, Information ratio
  • Mojtaba Almasi, Ali Falahati, Shahram Fattahi, Alireza Rostami Pages 127-145
    In this research, by presenting a completely new model at the national and international levels, a practical framework for accurately determining the shocks of foreign markets on stock returns has been provided; so that, using monthly data from 1998 to 2017 and the Markov Switching Fractionally Integrated Threshold GARCH (MS-FITGARCH) model attempts to investigate the oil price shocks on stock market returns and the comprehensive modeling of Heteroscedasticity characteristics, leverage effect, Volatility clustering, and long-term memory in the framework of various recession and expansion regimes of the stock market returns. In addition, the Dynamic Conditional Correlation-Fractionally Integrated Threshold GARCH (DCC-FITGARCH) model has been used to investigate the relationship between oil market and stock market fluctuations. The results of this study indicate the significance of the model's coefficients and the necessity of using the model introduced in the research to model the fluctuations of Tehran Stock Exchange. Based on the results, the regime one capture the recession conditions and the regime two capture the expansion conditions of Tehran Stock Exchange. The results of the MS-FITGARCH model indicate a significant positive effect of oil price shocks on the stock return average in the expansion regimes, so that the effects in the recession regime are not significant. Also, the results of the DCC-FITGARCH model are in line with the first model and represent a more positive conditional correlation between the fluctuations of the stock market and the oil market during the expansion economic periods.
    Keywords: oil market shocks, regime change, long-term memory
  • Jalal Seifoddini, Frydoon Rahnamay Roodposhti Pages 147-160
    Is gold a hedge or diversifier, defined as an asset that is related with stocks on average, or is it a safe haven, defined as an asset that has a special relationship with stock market in the times of market crash? We study the relationship between Tehran Stock Exchange returns and gold returns to investigate the gold role as a hedge, diversifier and a safe haven for Tehran Stock Exchange. We conduct our study through Threshold Regime Switching model to thoroughly determine the different regimes in the gold coin-stock market relations. Due to the high liquidity of Bahar Azadi gold coins market, we use their market price to represent the gold price in Iran. We also consider the effect of global gold price and USD-IRR exchange rate on gold coin-stock market relation. We find that gold coin-stock market relationship doesn’t depend on specific different regimes and gold coins act as a weak hedge for stock market.
    Keywords: Safe Haven, Hedge, Diversifier, Regime switching
  • Raziyeh Keyvan, M. Hassan Janani, H. Reza Vakilifard Pages 161-172

    One of the most important investment options in Iran is the Mutual Fund. In order to select a number of successful mutual funds, their performance in specific period of time should be appraised. In this regard, a number of measures are used for evaluating their performance, including the moderns and post moderns methods. In this work, the persistence in mutual funds’ performance is surveyed using momentum strategy (i.e. post modern strategy). The studied sample included 35 mutual funds in the period of 1390to1395 (Persian calendar). The yield of each mutual fund is calculated and compared in pairs for different time periods (e.g. 3, 6, 9 and 12 months). Afterward, the obtained yield values analyzed using the correlation and regression techniques. Based on the obtained results, it can be concluded that based on the momentum strategy, for the time periods of 3, 6 and 9 months, persisted performance could be observed for all investigated mutual funds. However, for the time period of 12 month such persistence couldn’t be observed. Consequently, it can be concluded that the momentum technique Can not be used for studying the persistence of mutual funds in a 12 months fiscal year.

    Keywords: Persistence of Performance, Momentum Strategy, Mutual Funds
  • Alireza Validi, M. Ebrahim Aghababaei Pages 173-187
    Choosing an appropriate strategy for portfolio rebalancing is a crucial matter in today's financial markets with logarithmic and high frequency transactions. In log-optimal approach named also active strategy, portfolio rebalancing is a continuous time process and the optimality of such strategy is assured only for very long-term investment horizons. But continuous-time rebalancing is impractical and portfolios have finite horizon usually. In this article we will introduce another strategy with less rebalancing frequency to attain log-optimal utility at least, because of costly and infeasibility of continuous rebalancing for investors. Then we will implement these strategies on a portfolio consist of several Tehran exchange stocks. The results showed that «Hybrid Rebalancing Strategy» offers more utility for investors in comparison to other strategies.
    Keywords: Portfolio Rebalancing, Rebalancing Frequency, Log-optimal Approach, Hybrid Rebalancing Strategy
  • Majid Hatefi Majoomard, Omolbanin Jalali, Mohammad Rahimi Ghasemabadi Pages 189-204
    In recent years, digital currencies have attracted many investors. Bitcoin is one of those digital currencies that are considered to be trading more than other currencies. A review of Bitcoin prices is indicative of fluctuations in this market, which increases probability of existing bubble. In this regard, using the monthly data for the period from 08/2013 to 01/2018, the bubble of this market and the single or multiple type of bubbles were investigated. The method used in this study is A recursive unit root test, which was used in the form of SADF, RADF and GSADF tests. Based on the RADF test, there were four bubble periods (March 2015- April 2015, Decembar 2015- March 2016, July 2016- January 2017, September 2017- not disappeared) that had single structures. Based on the SADF test, there was a continuous long bubble period (August 2016- not disappeared), which has a single structure and has not yet exploded. Finally, based on the GSADF test, there were three bubble periods (March 2015- May 2015, Decembar 2015- March 2016, July 2016- not disappeared), that two first bubbles have same structure (March 2015- May 2015, Decembar 2015- March 2016) and the third one has multiple structure (July 2016- not disappeared).
    Keywords: Bitcoin, Digital Currency, Single, Multiple Bubbles, Mild Explosive Behavior, Rolling Window Dickey Fuller, Generalized Supremum ADF