فهرست مطالب

مدیریت استاندارد و کیفیت - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1396)

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی ناظری، الناز ایل بیگی، سید محمد مهدی کاظمی صفحه 6
    هدف پژوهش حاضر« بررسی تاثیر مدیریت کیفیت بر عملکرد مالی سازمان با در نظر گرفتن نقش تعدیلگر فرهنگ سازمانی» می باشد. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری در این پژوهش کلیه مدیران، معاونین و کارشناسان مالی 12 شرکت خصوصی فعال در صنعت تولید وسائل گازسوز می باشند که تعداد آن ها مجموعا 103 نفر بوده و بر اساس جدول مورگان تعداد نمونه 85 نفر تعیین گردیده است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه است. روایی محتوایی پرسشنامه ها با استفاده از نظرات افراد خبره و اساتید صاحب نظر در علم مدیریت تایید شد. همچنین آلفای کرونباخ پرسشنامه ها بالای 0.7 بود که حاکی از پایایی آنها می باشد. از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف جهت تشخیص نرمال بودن داده ها استفاده شده است و براساس نتایج به دست آمده مدیریت کیفیت بر عملکرد مالی تاثیر مثبتی دارد و فرهنگ سازمانی تاثیر مثبتی بر رابطه ی بین مدیریت کیفیت و عملکرد مالی می گذارد.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، عملکرد مالی، فرهنگ سازمانی
  • حامد محمدی، محمودرضا رنجبرکوچکسرایی، نوید محمدی صفحه 16
    هدف اصلی در نوشتار حاضر ارائه یک الگوی مفهومی به منظور جهت دهی و ساماندهی بذر پیشنهاد می باشد که طبیعتا پیاده سازی و جاری سازی این الگو می تواند منجر به بهبود عملکرد نظام پیشنهادها گردد. نگارندگان با حضور در بسیاری از شرکت های ایرانی، مشاهده نموده اند که اکثر دبیرخانه های نظام همیاری و مشارکت، جهت ارائه بذر پیشنهاد صرفا از یک الگوی ذهنی مبتنی بر حدس و گمان تبعیت می نمایند که این مهم نمی تواند در شکل گیری و بروز خلاقیت کارکنان نقش بارزی داشته باشد و شایسته است جهت تبیین و ترویج بذر پیشنهاد از یک رویکرد نظام مند و علمی تبعیت گردد. به عبارتی دیگر، منشاء اصلی شکل گیری بذر پیشنهاد باید مسائل فراروی شرکت بوده و مساله مدار باشد. در همین راستا، نگارندگان در تبیین و ارائه الگوی حاضر تلاش نموده اند تا ذینفعان کلیدی و ابزارهای اصلی فراروی شکل گیری بذر پیشنهاد را مورد شناسایی قرار دهتد و معتقدند با ارائه الگوی حاضر می توان در شکل دهی بذر پیشنهاد با رویکرد مساله مدار اقدام نموده و از فرآیند ذهنی پرهیز و به یک رویکرد نظام مند و مساله مدار متکی شد.
    کلیدواژگان: بذر پیشنهاد، رویکرد مساله مدار، نظام پیشنهادها، بهبود عملکرد، الگوی مفهومی
  • امین اسلامی، محمد رضایی سنگتابی صفحه 25
    امروزه استفاده از نرم افزارهای مهندسی در طراحی و ارزیابی یک شناور از جایگاه ویژه ای برخوردار است. استفاده از این نرم افزارها در انجام محاسبات سازه ای شناورها موجب کاهش زمان و هزینه و نیز کاهش خطای انسانی می شود. بنابراین در این تحقیق، نرم افزاری بر اساس محاسبات سازه ای استاندارد تدوین و ارائه شده است. با بکارگیری این نرم افزار فرآیند صحه گذاری طراحی سازه شناورهای تندرو سبک کامپوزیتی تسریع یافته است. همچنین یک شناور کامپوزیتی به عنوان مطالعه موردی تحت ارزیابی قرار گرفته و نتایج حاصل از بکارگیری این نرم افزار تحلیل شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد استفاده از این نرم افزار تاثیر بسزایی در سرعت و دقت صحه گذاری طراحی سازه ای شناورها داشته است.
    کلیدواژگان: شناور تندرو، سازه کامپوزیتی، تدوین نرم افزار، استاندارد
  • مهدی ابراهیمی نژاد رفسنجانی *، فاطمه پورابولی صفحه 33
    کیفیت، یکی از مهم‏ترین معیارها جهت کسب رضایت مشتریان در مراکز خدماتی و درمانی است. ماموریت اصلی بیمارستان‏ها تامین مراقبت باکیفیت برای بیماران، برآوردن نیازها و انتظارات آنها است. برآوردن این رسالت مهم مستلزم نهادینه ‏شدن کیفیت در بیمارستان‏ها می‏باشد.گسترش عملکرد کیفیت، ابزاری توانمند جهت ارتقاء کیفیت خدمات یا محصولات در سازمان ها و صنایع گوناگون می باشدکه با تبدیل نیازها و خواسته های مشتریان به کیفیت خدمات یا محصولات نهایی، درصدد ارتقاء کیفیت و درنتیجه افزایش سطح رضایت‏مندی مشتریان می باشد. در این پژوهش، به‏منظوراولویت‏بندی مولفه های ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی در بخش آزمایشگاه یک بیمارستان دولتی در شهر کرمان در جهت افزایش رضایت‏مندی مراجعه‏کنندگان به این بخش، از مدل تلفیقی گسترش عملکرد کیفیت و کاردینال استفاده‏گردید. بدین منظور ابتدا نیازها و خواسته های مراجعه‏کنندگان به آزمایشگاه پس از شناسایی، به‏وسیله مدل کاردینال وزن دهی شدند، سپس به کمک مشورت با خبرگان، استفاده از مقالات و مراجعه به استاندارد ISO15189:2007 (الزامات کیفیت و صلاحیت آزمایشگاه های پزشکی)، مهم‏ترین الزامات فنی مشخص ‏شدند و در انتها با تشکیل ماتریس خانه کیفیت، الزامات فنی جهت ارائه خدمات بهتر، اولویت‏بندی شدند.
    کلیدواژگان: ارتقاء کیفیت خدمات، گسترش عملکرد کیفیت، مدل کاردینال
  • کورش اخگری، مهدی شایگانی مدد، مجید چگینی صفحه 47
    اسناد فنی یکی از منابع مطالعاتی هستند که در سازمان های صنعتی در فرآیند انجام پژوهش، طراحی و ساخت محصولات بسیار مورد استفاده قرار می گیرند و از اهمیت خاصی برخوردار هستند. هدف از این پژوهش شناخت انواع اسناد فنی طراحی و ساخت محصول است تا به عموم ذی نفعان مانند صاحبان صنایع و همچنین مستندسازان و دیگر کنشگران و کاربران کمک نماید تا در هنگام انتقال فناوری یا خرید محصول و همچنین تحویل، نصب، استفاده، و اشتراک منابع از کامل بودن و همچنین با کیفیت بودن آن ها مطمئن گردند. روش تحقیق این مقاله از نوع تحلیل محتوا است، استانداردها و مقالات علمی و فنی متعددی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و روایی سوالات تحقیق به تایید خبرگان موضوعی رسید.
    یافته های پژوهش نشان می دهد در سازمان های بزرگ صنعتی که معمولا محصول به صورت شبکه ای و برون سپاری تولید می شود، اسناد فنی اعم از اسناد نوشتاری و ترسیمی در انتقال اطلاعات طراحی و ساخت محصول نقش بسیار مهمی ایفا می نماید بر این اساس، می توان نتیجه گرفت «نهادینه کردن نظام تولید و قرائت یکسان و شناخت انواع اسناد فنی در نظام آموزشی و صنعتی کشور»، نقش به سزایی در ایجاد زبان مشترک بیم کنشگران صنایع ایجاد می نماید. همچنین رعایت ویژگی هایی مانند شناسه گذاری، به کارگیری واژگان استاندارد، شرح اختصارات،... و نمایه سازی موضوعی اسناد در صدر فهرست ویژگی های اساسی اسناد فنی برای تبادل و انتقال اطلاعات و فناوری در سطح صنایع ملی و بین المللی می باشد.
    کلیدواژگان: اسناد فنی، اسناد طراحی محصول، اسناد ساخت محصول، اسناد نصب، اسناد انتقال فناوری، دستورالعمل و نقشه های فنی
  • حسن علیزاده، داود غلامرضایی، مسعود صمدیان صفحه 61
    بهبود کیفیت زندگی کاری کارکنان مستلزم اهتمام مدیریت سازمان به تدوین سیاست‏های حمایت گرایانه از منابع انسانی است. بر این اساس استفاده مطلوب از منابع انسانی متکی به تدوین استراتژی های منابع انسانی و اقداماتی است که برای صیانت جسم و روح و حفظ کرامت انسانی کارکنان به عمل می‏آید. اقداماتی که شامل امکانات رفاهی، درمانی، امنیت شغلی، طراحی شغلی، اهمیت شغلی، توسعه و پیشرفت شغلی، آموزش و بهسازی و...می‏باشد، مجموعا تحت عنوان کیفیت زندگی کاری در نظر گرفته می‏شود. نویسندگان در این مقاله به شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر کیفیت زندگی کاری کارکنان با رویکرد تحول اداری(مورد مطالعه در شرکت گاز استان تهران) می پردازند. جامعه آماری این تحقیق مدیران میانی و کارکنان صف و ستادی شرکت گاز استان تهران و ادارات تابعه بوده است، که 81 نفر از آن ها به صورت تصادفی انتخاب و بعنوان نمونه آماری مبنای جمع آوری داده ها قرار گرفتند.نتایج نشان می‏دهد از نظر پاسخگویان،سلامت اداری، افزایش بهره‏وری و توانمند سازی منابع انسانی در مقایسه با سایر برنامه های تحول اداری دارای بیشترین اهمیت و استقرار دولت الکترونیک و عدالت استخدامی دارای کمترین اهمیت می باشند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، تحول اداری، شرکت گاز استان تهران
  • شرایط پذیرش مقالات
    صفحه 75
  • فرم نظرخواهی
    صفحه 77