فهرست مطالب

مدیریت استاندارد و کیفیت - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1397)

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/22
  • تعداد عناوین: 5
|
  • محمدرضا زاهدی*، پونه جعفری سارویی، حسین حکیمی صفحات 6-17
    مدیران سازمانها همواره از دیرباز در تلاشند تا از حداقل های سازمان حداکثر ها را ساخته و بیشترین بازدهی را در سازمان کسب نمایند،امروزه یکی از دغدغه های بزرگ سازمانها افزایش بهره وری است، سرمایه های انسانی به عنوان عامل اصلیدرایجاد و افزایش بهره وری هموراه مدیریت و رهبری شده اند، عموما سازمانها از کار گروهی برای هم افزایی و ایجاد بهره وری بیشتر استفاده میکنند، در این تحقیق سعی شده تا با بررسی متون نظری و ادبیات تحقیق در زمینه افزایش بهره وری سرمایه های انسانی در کار گروهی با افزایش سطح انگیزش کارکنان از طریق سه فرضیه، طراحی سیتم جبرانخدمات مبتنی بر عملکرد، تغییر رفتار سازمانی سرپرست تیم کاری از رفتار مدیر گونه به رفتار رهبر گونه و اجازه ایجاد خلاقیت و نوآوری به صورت فردی و محیطی به تیم کاری،راهکارهاییبا رویکرد افزایش انگیزه و در نهایت افزایش بهره وری سرمایه های انسانی در کار گروهی پیشنهاد شده است. سپس این فرضیه هادر یک شرکت ایرانی مورد آزمون قرار گرفتهو در نهایت سه راهکار به عنوان راهکار های افزایش بهره وری سرمایه های انسانی در کار گروهی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: بهره وری سرمایه های انسانی، انگیزش درکار گروهی، خلاقیت و نو آوری، رفتارسازمانی رهبرگونه، جبران خدمات عملکرد محور
  • علی اکبر مجدی، بتول صیفوری طغرالجردی*، غلامرضا حسنی درمیان صفحات 18-27
    چکیده فراتحلیل را هنر ترکیب تحقیقات و تحلیلی بر چندتحلیل می نامند و در واقع روش کمی برای تلفیق نتایج تحقیقات مستقل و مشابه و ترکیب یافته های آن ها برای ارزیابی اثربخشی عمل آزمایشی است. مانند هر واکاوی علمی دیگری، برای انجام فراتحلیل اولین مرحله؛ صورت بندی دقیق موضوع می باشد و در این پژوهش؛ تعالی سازمانی بر اساس مدل EFQM را برگزیدیم تا از منظر روشی نوین و با کاربرد نرم افزار CMA.2 موضوع مورد نظر، بررسی شود. در این مطالعه، بر اساس رعایت اصول اولیه ی این روش 31 پژوهش کمی داخلی با موضوع تعالی سازمانی در بازه ی زمانی 96-1390 را بر اساس متغیر توانمندسازی (رهبری، استراتژی، کارکنان، شرکت ها و منابع،فرآیندها) و نتایج (نتایج مشتری، نتایج کارکنان،نتایج جامعه، نتایج کلیدی عملکرد)انتخاب کردیم. نتایج نشان داد که اندازه اثر تعالی سازمانی با 0.561 تاثیر دو متغیر توانمندسازی و نتایج در تحقیقات مرور شده در حد زیاد تائید می شوند.
    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، مدل EFQM، معیار توانمندسازی، معیار نتایج، فرا تحلیل
  • محمدرضا سلیمی*، مهدی زمانی مزده صفحات 28-40
    امروزه جهانی شدن از عبارات کلیدی بوده و شرکت ها و سازمان ها را وادار به رقابتی جهانی می نماید، در این فضای رقابتی نقش تصمیم گیری ها در حل مسائل به حد اکثر رسیده و فرصت محدودی برای آزمون و خطا باقی مانده است. در این سند به کارگیری الگوریتم های نوآوری تریز در مدیریت را بررسی خواهیم کرد. الگوریتم های نوآورانه ی حل مساله علاوه بر دیدگاه مهندسی به علت میدانی بودن می توانند ضریب تصمیمات خطا را در حوزه های مختلف سازمان به پایین ترین حد ممکن برسانند و خطای ناشی از تصمیمات مدیریتی را تا حد قابل قبولی کاهش دهند..از همین رو در سطح جهانی از این الگوریتم ها در حوزه های مختلف مدیریتی استفاده می شود. در این سند به بررسی الگوریتم های نوآورانه ی حل مساله پرداخته شده است، که با روش های تشخیص مسائل و حل سیستماتیک به ما کمک می کنند تا افراد سازمان در تمامی سطوح بتوانند با استفاده از آن در سریعترین زمان به محتمل ترین و صحیح ترین راه حل های موضوع دستیابی پیدا کنند،. روش انجام این پژوهش، مطالعه ی اسنادی و کتابخانه ای بوده و تلاش شده تا آخرین اسناد علمی و تخصصی این حوزه مورد مطالعه و کاوش قرار بگیرد. در این پژوهش سعی بر آن شده تا به TRIZ از منظر دیگری نگریست و به بررسی جنبه ی مدیریتی آن در کسب و کار پرداخته شود. تریز بیان می کند که بیشتر از 90 درصد از مسائل سازمان ها تکراری بوده و می توان برای آنها از راه حل های نوآورانه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نوآوری، الگوریتم، کسب و کار
  • احسان مسعودی*، حسین رضایی دولت آبادی صفحات 41-56
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مدیریت کیفیت جامع بر چابکی سازمانی از طریق متغیر میانجی یادگیری سازمانی بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را 290 نفر از مدیران شرکت های کوچک و متوسط شهرک صنعتی مبارکه تشکیل می دادند. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان و به روش تصادفی ساده، 165 نفر تعیین گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های چابکی سازمانی شریفی و ژانگ(1999)، مدیریت کیفیت جامع وانیچ چینچای و ایگل(2011) و یادگیری سازمانی نیفه(2001) استفاده شد. روایی پرسشنامه ها با بهره گیری از روایی محتوایی و روایی سازه تایید شد و پایایی آن ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 822/0، 756/0 و 795/0 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، از مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار SMART-PLS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که مدیریت کیفیت جامع بر چابکی و یادگیری سازمانی تاثیر مستقیم و معناداری دارد. همچنین یافته ها نشان داد که تاثیر یادگیری سازمانی بر چابکی سازمانی مثبت و معنادار می باشد. علاوه بر این، یافته ها حاکی از آن است که مدیریت کیفیت جامع بر چابکی سازمانی از طریق متغیر میانجی یادگیری سازمانی تاثیرگذار است. با توجه به نتایج بدست آمده، مدیریت کیفیت جامع و یادگیری سازمانی می توانند در جهت ایجاد و بهبود چابکی در شرکت های کوچک و متوسط موثر واقع شوند.
    کلیدواژگان: معادلات ساختاری، مدیریت کیفیت جامع، چابکی سازمانی، یادگیری سازمانی
  • محمد مهدی مظفری*، مهسا باحجاب صفحات 57-68
    هدف اصلی این مطالعه بررسی استانداردهای ارزیابی ریسک برای بیمه مسئولیت آتش‎سوزی در مشاغل و حرفه ها بیمه ایران استان قزوین است. مطالعه حاضر به لحاظ روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است که روش گردآوری اطلاعات در آن میدانی و کتابخانه‏ای و ابزار گردآوری اطلاعات در آن پرسشنامه مححق ساخته می باشد. جامعه آماری شامل مدیران و کارکنان بیمه ایران استان قزوین است. تجزیه و از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) و نرم افزار  Excel جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است . نتایج نشان داد که معیارهای مدیریت ریسک، مایعات قابل اشتغال و تجهیزات ایمنی به ترتیب با اوزان 254/0، 204/0 و 203/0 در اولویت اول تا سوم قرار دارند و به ترتیب سایر رتبه بندی های شاخص ها طبق جدول 17 آورده شده اند. با توجه به نتایج به دست آمده می‏توان تمهیدات مناسبی را نظیر طراحی و نصب سیستم های اعلام و اطفای حریق، آموزش مستمر افراد در این خصوص مدنظر قرار داد. همچنین، به هنگام صدور بیمه‎نامه می توان سقفی برای تعهدنامه بیمه را در نظرگرفت تا اطلاعات کاملی از بیمه‎گذار دریافت کرد. سقف تعهد بیمه گر در بیمه‎نامه باید مساوی و یا کمتر از میزان و نوع خسارت برآورده شده باشد تا توازن در پذیرش ریسک و دریافت حق بیمه وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، مدیریت ریسک، بیمه مسئولیت آتش‎سوزی، تحلیل سلسله مراتبی فازی، بیمه ایران