فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فناوری نساجی
سال دوم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پیمان ولیپور، لیلا سیدی، محمد تقی حامد موسویان صفحات 59-63
    در این پژوهش، فیلم پلی پروپیلن ضدباکتری تولید و خاصیت ضد باکتریایی آن ارزیابی شد. برای ایجاد خاصیت ضد باکتری در پلی پروپیلن، محلول پوشش دهی مورد نیاز با استفاده از رزین پلی آمید تهیه شد و مخلوط دو نانو پودر روی اکسید و تیتانیم دی اکسید با مقادیر 8/ 0، 1، 5/ 2 و 5/ 5 درصد وزنی نسبت به وزن محلول پوشش دهی به آن اضافه شد. برای جلوگیری از کلوخه شدن نانو ذرات، محلول تهیه شده در معرض امواج فراصوت قرار گرفت برای اصلاح سطح غیرقطبی پلی پروپیلن و اعمال پوشش نیز از روش تخلیه الکتریکی کرونا استفاده شد. خاصیت ضدباکتری پلی پروپیلن با روش کیفی تماس مستقیم و روش کمی رقیق سازی در برابر باکتری اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس بررسی شد. نتایج آزمو نهای کیفی نشان می دهد، پوشش ایجاد شده مانع رشد کلونی های باکتری شده است. همچنین، با استفاده از روش کمی رقیق سازی مقدار این خاصیت برای درصدهای وزنی مورد آزمون اندازه گیری شد که در بین نمونه ها بهترین نتیجه مربوط به فیلم پلی پروپیلن با پوشش حاوی 5/ 5 درصد وزنی از مخلوط دو نانو پودر است. با توجه به کم بودن درصد نانو پودر مورد آزمون در پوشش تهیه شده، فیلم های پلی پروپیلن عمل آور ی شده به خوبی مانع از رشد کلونی های باکتری شدند.
    کلیدواژگان: نانوذرات روی اکسید، نانوذرات تیتانیم دی اکسید، پلی پروپیلن، خاصیت ضد باکتری، پوشش دهی
  • رضا حسامی، حسین حسنی، سعید آجلی *، علی زادهوش صفحات 65-70

    ظرفیت جذب انرژی در کاربردهای مهندسی مانند قطعات ضربه گیر، کلاه های ایمنی و نیز بسته بندی از اهمیت بسیاری برخوردار است.کامپوزیت های تهیه شده از منسوجات به دلیل ظرفیت زیاد انرژی و وزن کم توجه زیادی را به خود جلب کرد هاند. در این پژوهش، قابلیت جذب انرژی کامپوزیت های ساخته شده از پارچه های حلقوی پودی سه بعدی شده، بررسی شده است. برای دستیابی به این هدف، پارچه حلقوی پودی با ساختار و تراکم های سطحی متفاوت از نخ نایلون بافته شد. پارچه ها پس از عملیات شست وشو، با فرایند گرما شکل دهی با استفاده از قالب های ویژه سه بعدی شدند. پارچه های سه بعدی شده با رزین اپوکسی پوشش دهی شدند و برای تبدیل شدن به جاذب انرژی اید ه آل در بستر پلیمری از جنس اسفنج پلی وینیل کلرید(PVC) قرار گرفتند. نمونه ها در آزمون های شبه ایستای کششی و فشاری و آزمون دینامیکی ضربه پاندولی قرار گرفتند.. نتایج حاصل نیز به کمک نرم افزار Mini-Tab تحلیل و نمونه بهینه مشخص شد.

    کلیدواژگان: جذب انرژی، پارچه های حلقوی سه بعدی، اسفنج PVC، کامپوزیت پلیمری، خواص ضربه
  • حسن حسنی، شهرزاد بهادر نجف آبادی، محمد مرشد، سید حسین حکمتی مقدم صفحات 71-80
    در این پژوهش، خواص ضدباکتری با دوام و قابل شارژ روی پارچه های اسپیسر حلقوی بررسی شده است. این تکمیل روی پارچه های اسپیسر حلقوی با لایه هایی از جنس پنبه ای، پنبه -پلی استر (35 - 65) و ویسکوز -پلی استر (75 - 25) با اتصال پیش ماده 3،1 - د ی هیدروکسی متیل 5، 5- دی متیل هیدانتوئین (DMDMH) و پس از آن کلردارکردن در حمام محتوی سدیم هیپوکلریت انجام شد. تکمیل ضد باکتری، طی دو مرحله فرایند شیمیایی روی سه نوع پارچه اسپیسر دارای لایه زیری متفاوت انجام شد. اثر عوامل تغییرپذیر شامل غلظت پیش ماده DMDMH در حمام تکمیل، pH و کاتالیزور استفاده شده در مرحله اول فرایند برای بهینه سازی بررسی شده است. اثر ضد باکتری بیش از 90 درصد در پارچه های اسپیسر در برابر دو باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس و باکتری گرم منفی E. کولای با روش تکمیل دومرحله ای ایجاد شد که این اثر با روش های استاندارد بررسی شده است. نتایج نشان می دهد، ثبات شست وشویی تکمیل ضد باکتری قابل قبول بوده و می تواند با استفاده از محلولهای کلر با غلظت کم (0/1- 0/01)، شارژ و بازیابی شود. همچنین نتایج حاصل از طیف سنجی IR پارچه، نشان دهنده اتصال کووالانسی پیش ماده DMDMH پس از عملیات تکمیل است.
    کلیدواژگان: تکمیل ضدباکتری، N، هالامین، پارچه اسپیسر حلقوی
  • حمیده میربها، شهرام ارباب *، پرویز نورپناه صفحات 81-96

    فعالگر ابزاری است که محرک شیمیایی یا الکتریکی را به حرکت (پاسخ) مکانیکی تبدیل می کند. ژلهای پلیمری بهترین انتخاب برای شبیه سازی رفتار و مشخصه های فعالگرهای طبیعی هستند. در این مقاله، ژلهای پلیمری و روش های تحریک آنها مرور شده و معایب و مزایای آنها برای کاربرد به عنوان ماهیچه مصنوعی بیان شده است. الیاف ژلی پلی آکریلونیتریل که به روش شیمیایی فعال شده اند، به دلیل خواص مطلوبی چون زمان پاسخگویی سریع، خواص مکانیکی خوب، تغییرات محوری بزرگ و در دسترس بودن الیاف اولیه، نسبت به سایر ژلها قابلیت بیشتری برای کاربرد به عنوان فعالگرهای خطی و ماهیچ ه های مصنوعی دارند. از این رو، در این مقاله رفتار الیاف پلی آکریلونیتریل در شرایط شبیه سازی شیمیایی بررسی و کاربردهای محتمل آنها بحث شده است.

    کلیدواژگان: هیدروژل، ماهیچه مصنوعی، محرک، آبکافت، پایدارسازی
  • فاطمه ماکویی، فرزانه میرجلیلی، محسن هادی زاده هادی زاده، پدرام پیوندی صفحات 97-103
    استخراج اطلاعات مناسب از میان انبوه داده ها و تبدیل آنها به دانش، نیازمند استفاده از روش های نوین است. داده کاوی یکی از این ابزارها و رویکردهاست که در فضای مدیریت دانش به کشف دانش از پایگاه داده ها کمک می کند. شبکه های عصبی خودسازمان دهنده بی شک از کارآمدترین شبکه های موجود برای داده کاوی است. پژوهش حاضر، جدول اندازه لباس را معرفی میکند که بر اساس اندازه های گرفته شده از 2000 زن یزدی است. متغیرهای ورودی مهم معرفی شده به شبکه عصبی شامل اندازه سه ناحیه دور سینه، دور کمر و دور باسن است. در این پژوهش، گروه های اندازه لباس متفاوت با استفاده از مدل شبکه عصبی خودسازمان دهنده بررسی شده است. نتایج حاصل از به کارگیری شبکه های خود سازمان دهنده، نمایانگر وجود چهار گروه اندازه موثر است که بر اساس کمترین میانگین خطا دسته بندی شده اند.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، داده کاوی، جدول اندازه لباس، تحلیل خوش های
  • محمد علی توانایی، احمد موسوی شوشتری، فاطمه گوهر پی، محمد بامنی مقدم صفحات 104-113
    یکی از اهداف مهم اختلاط پلیمرها در تولید الیاف آمیخته ای، بهبود خواص مکانیکی الیاف است. به دلیل تعدد اجزای پلیمری در تولید الیاف آمیخته ای، معمولا بهینه سازی ترکیب درصد اجزا، برای دستیابی به خواص بهینه، مستلزم صرف زمان طولانی و هزینه زیاد است. در این پژوهش، با استفاده از روش طراحی آزمایش رویه پاسخ، طرح آزمایشی تهیه شد. متغیرهای ورودی، ترکیب درصد جزء پراکنده و سازگارکننده بود و نتایج خروجی مدنظر از خواص مکانیکی شامل، ازدیاد طول تا پارگی، استحکام، مدول اولیه و کار مخصوص تا پارگی و ضرایب تغییرات آنها انتخاب شدند. با استفاده از طراحی آزمایش، الیاف آمیخته پلیمری به روش مذاب ریسی و با استفاده از اکسترودر تک پیچی مجهز به ناحیه اختلاط فلوتی از نوع مدوک (Maddock) تهیه شدند. پس از بررسی خواص مکانیکی نمونه ها، با استفاده از این روش آماری، ترکیب درصد بهینه اجزا برای تولید الیاف آمیخته ای با خواص مکانیکی مطلوب، تعیین و مدل هایی برای پیش بینی خواص مکانیکی ارائه شده است. ترکیب درصد بهینه با استفاده از این روش، با توجه به اجزای بستر- پراکنده و سازگارکننده به ترتیب 8/ 64 - 7/ 31 - 5/ 3 معین شد. همچنین، نتایج ترکیب درصد بهینه و روند تغییرات خواص مکانیکی با استفاده از روش رویه پاسخ، انطباق بسیار خوبی با نتایج تجربی تولید هر یک از نمونه ها، نشان داد.
    کلیدواژگان: روش رویه پاسخ، طراحی آزمایش، الیاف آمیخته پلیمری، خواص مکانیکی
  • مجید طهرانی دهکردی، هوشنگ نصرتی، محمود مهرداد شکریه صفحات 115-122
    امروزه پارچه هایی هیبریدی (ترکیبی) تولید شده از نخهای مختلف در صنایعی همچون مواد کامپوزیتی استفاده میشوند. با توجه به اهمیت خواص کششی این پارچه ها در صنایع مختلف، در پژوهش حاضر مدل ارائه شده توسط Leaf و Kandil برای پارچه ساده، به منظور استفاده در پارچه های هیبریدی تعمیم داده شده است. در این مدل، بر مبنای روش انرژی و با استفاده از پارامترهای ساختاری پارچه و ویژگی های نخهای تشکیل دهنده آن، خواص کششی پارچه های هیبریدی با بافت تافته در ازدیاد طول کم محاسبه شده است. برای ارزیابی مدل ارائه شده، نتایج نظری خواص مکانیکی برای پارچه های ساده و هیبریدی بازالت و نایلون با نتایج تجربی مقایسه شده است. مقایسه نتایج نشان می دهد، مدل تعمیم داده شده به خوبی رفتار نیرو - ازدیاد طول پارچه های هیبریدی را در ازدیاد طول کم پیش بینی می کند. همچنین، مقایسه نتایج پارچه های ساده و هیبریدی نشان می دهد، اختلاف کم بین نتایج نظری و تجربی فقط به علت مدل به دست آمده نیست و منشا آن دیگر منابع خطاست.
    کلیدواژگان: پارچه هیبریدی، بازالت، نایلون، خواص کششی، روش انرژی
|
  • Peiman Valipour, Leila Seyyedi, Mohammad Taghi Hamed Mosavian Pages 59-63
    Some coated nanocomposites containing ZnO and TiO2 nanoparticles were prepared and the antibacterial activity of nanocomposites was evaluated against Escherichia coli and Staphylococcus aurous Nanocomposites were coated by polyamide coating solution. Nano ZnO and nano TiO2 were dispersed using a fixed power sonicator. Polypropylene surface was modified by a corona discharge method. To study the antibacterial effect of the prepared nanocomposites، a film contact method was performed and antibacterial property of the nanocomposites was estimated by dilution method. Coated nanocomposites exhibited excellent antibacterial activity in each of three antibacterial tests.
    Keywords: TiO2 Nanoparticles, ZnO nanoparticles, Polypropylene, Antibacterial Activity, coating
  • Reza Hesami, Hossein Hassani, Saeed Ajeli, Ali Zadhoosh Pages 65-70

    For many engineering applications، the ability to absorb energy is of highest priority in selection of materials and designing structures، especially structures that go under the impact forces during their application. Body of the vehicles should display high performance to protect passengers against impacts and collisions. This matter، has found double importance with increasing speed and number of vehicles. Auxiliary equipments، such as protective safety helmet، also need to have high energy absorption capacity. Honey combs، sponges، and corals are examples found in nature. Cellular textile composites due to several advantages such as low weight، high strength and energy absorption are frequently used. In this paper، energy absorption capability of PVC-foam reinforced by 3D weft-knitted fabrics has been examined. The energy absorption of 3D weft-knitted fabric composites was investigated based on their tensile and compression properties. From the test results it was found that the foam filled composite egg-box panels showed good energy absorption capacity with smooth stress–strain curves which resembles the ideal energy absorber.

    Keywords: energy absorption, 3D weft, knitted fabrics, PVC foam, polymer composite, impact properties
  • Hasan Hasani, Shahrzad Bahador Najaf Abadi, Mohammad Morshed, Seyyed Hossein Hekmati Moghaddam Pages 71-80
    Studies were conducted on durable and rechargeable antibacterial properties of spacer knitted fabrics. To achieve a durable and rechargeable antibacterial properties، spacer fabrics made of cotton، polyester-cotton (65-35) and polyester-viscose (25-75) were treated with dimethylol dimethyl hydantoin (DMDMH)، followed by chlorine bleaching. The methylol groups on DMDMH can either form cross-links with cellulose with both functional sites reacted or grafted onto cellulose with only one reactive site consumed. In each test، cotton، polyester cotton، polyester viscose spacer was separately exposed to treatment baths in two stages. Different concentrations of DMDMH in primary and chlorine in secondary finishing bath، pH، temperature، in both baths were optimized. The biocidal efficacy of such spacer fabrics is high against Staphylococcus aurous، a gram-positive bacterium and Escherichia coli، a gram-negative bacterial according to AATCC test method 100-1993. The findings show that the washing fastness of antibacterial finishing is acceptable and the biocidal effect persists through at least 50 machine washing cycles and can be regenerated by exposure to diluted chlorine solutions. A comparison between the FTIR tests after and before antibacterial finishing shows the covalent bonds between dimethylol dimethyl hydantoin (DMDMH) and spacer fabrics.
    Keywords: antibacterial finishing, N, halamine, spacer knitted fabrics
  • Hamideh Mirbaha, Shahram Arbab, Parviz Noorpanah Pages 81-96

    Activator is a device that converts a chemical or electrical stimulus to a mechanical movement (response). Polymer gels are the best choice to simulate the behavior and characteristics of natural actuators. This paper reviews the different routes of stimulating polymer gels and the advantages and disadvantages of polymer gel for application as artificial muscles. Due to their low responsetime، large expansion، good mechanical properties and availability، chemically activated polyacrylonitrile fibers are advantageous over other gel-fibers for applications concerning actuators or artificial muscles. Therefore، the behavior of polyacrylonitrile fibers under chemical stimulation is investigated in this work. Moreover، possible applications are discussed.

    Keywords: hydrogel, artificial muscle, stimuli, Hydrolysis, stabilization
  • Fatemeh Makooyie, Farzaneh Mirjalili, Mohsen Hadizadeh, Pedram Peivandi Pages 97-103
    Extracting appropriate information from infinite number of data requires modern methods. Data mining is one of these tools and approaches that may help in the area of knowledge management in knowledge discovery from the databases. Self-organizing neural network is undoubtedly the most powerful neural networks for data mining. This paper presents a size chart that has been developed based on measurements taken from 2000 women of Yazd. The important input variables have been defined as the chest، waist and hip measurements. In this study، the different size clusters have been investigated through self-organizing neural network model. The results of using the self-organizing neural network indicate that there are four effective size groups that are categorized based on the lowest mean error.
    Keywords: Artificial Neural Network, data mining, clothing size chart, Cluster Analysis
  • Mohammad Ali Tavanaie, Ahmad Moosavi Shooshtari, Fatemeh Gouhar Pei, Mohammad Baamani Moghaddam Pages 104-113
    Achieving optimal improvements in mechanical properties of blend fibers is the ultimate goals of polymers blending. To obtain the best properties، optimization of polymer blend ratio takes a long time with high cost due to variation of polymeric constituents in blend fibers. In this study، an experimental design is introduced using response surface methodology (RSM). The fractions of matrix، dispersing agents and compatibilizers were selected as input parameters and mechanical properties included elongation-at-break، tenacity، initial modulus، specific work of rupture of blend fibers and their uniformities which were selected as output response. The blend fiber samples were produced in melt spinning process using a screw equipped with Maddock fluted mixing zone. The optimized blend ratio، based on the most desired mechanical properties، and prediction models were obtained by response results of RSM method. The best blend ratio was obtained as 64. 8/31. 7/3. 5 relative to matrix، dispersing agents and compatibilizers of the blend fiber samples، respectively. Furthermore، the results showed good agreements between experimental and model predictions with high correlation coefficients.
    Keywords: response surface methodology, Experimental Design, polymer blend fibers, Mechanical properties
  • Majid Tehrani Dehkordi, Hooshang Nosrati, Mahmood Mehrdad Shokriye Pages 115-122
    Nowadays، fabrics produced from admixture of different yarns are used for industrial purposes such as composite materials. Since the tensile properties of these fabrics are important، in this research a mechanical model based on Leaf and Kandil model for hybrid plain-woven fabrics is proposed. In this model، the initial load-extension behavior of hybrid fabrics is calculated from the yarn mechanical properties and fabric structure by energy method. In order to evaluate the modeling predictions، the values of experimentally obtained mechanical properties of simple and hybrid fabrics with different admixtures of basalt and nylon، are compared with the theoretical model results. Comparing the results shows that there is a good correlation between the proposed model prediction and experimental results. In addition، comparing the results of simple and hybrid fabrics indicate that difference between theoretical and experimental results is due to other sources of errors and not necessarily due to the proposed model.
    Keywords: hybrid fabric, basalt, nylon, tensile properties, energy method