فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فناوری نساجی
سال سوم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ساغر عزیزی، سید منصور بیدکی* صفحات 3-7
    در این پژوهش، کیفیت نخهای ابرظریف تولید شده در ماشین رینگ با استفاده از یک تک رشته به عنوان مغزی و نحوه اثر مغزی بر خواص نخهای تولیدی بررسی شده است. بدین منظور، تک رشته ظریف پلی استر به غلتک جلویی سامانه کشش یک ماشین رینگ آزمایشگاهی تغذیه شده تا رشته به شکل مغزی در بین الیاف کوتاه موجود در نیمچه نخ پنبه ای در حال تاب خوردن قرار گیرد. از نیمچه نخ پنبه ای با نمره 1 (Ne) برای بخش رویه)پوسته(و از تک رشته پلی استر 20 دنیر برای تشکیل بخش مغزی نخ دو جزئی تولیدی استفاده شد. نخ فاقد مغزی در سه نسبت کشش و نخ دارای مغزی در هشت نسبت کشش تهیه شدند. نیمچه نخ تغذیه شده در ناحیه کشش غلتکی 3 بر3 دستگاه رینگ برای سه نمونه فاقد مغزی به ترتیب تا 30، 40 و 50 برابر)حداکثر مقدار ممکن کشش برای تولید نخ بدون مغزی (و برای هشت نمونه نخ مغزی به ترتیب تا 30، 40، 50، 60، 70، 80، 90 و 100 برابر زیر کشش قرار گرفت. نمونه نخهای مغزی دار و بدون مغزی تولید شده از نظر استحکام کششی، ازدیاد طول، تعداد نقاط نایکنواختی و مقدار پرزینگی بررسی شدند. نتایج نشان داد، حتی با استفاده از نیمچه نخ نه چندان ظریف نیز می توان نخ مغزی با رویه پنبه تا نمره 72 انگلیسی تولید کرد که تولید نخ با چنین ظرافتی بدون استفاده از مغزی ممکن نبوده یا به فرایندهای آماده سازی ویژه مانند شانه زنی و نیز استفاده از الیاف پنبه ای مرغوب با طول زیاد نیاز دارد. وجود مغزی رشته ای باعث بهبود خواصی چون ازدیاد طول، نقاط نایکنواختی و پرزینگی شده اما بر استحکام نخ بی اثر بوده است.
    کلیدواژگان: نخ مغزی، نخ ابرظریف، تک رشته مغزی، الیاف رویه، نخ دوجزئی
  • ابراهیم ابراهیمی منش، سعید آجلی*، محمد ذره بینی صفحات 9-12
    موادی که به شکل پویا به محرک های محیطی واکنش داده و عکس العمل های متنوعی بروز می دهند، هوشمند نامیده می شوند. در سال های اخیر،مواد هوشمند به دلیل تغییر خواص فیزیکی، مکانیکی و هندسی خود در اثر اعمال محرک های خارجی به طور گسترده، بررسی شده اند. مواد با حافظه شکلی، گروهی از مواد هوشمند به شمار می آیند. این مواد به طور موقت تغییر شکل می یابند، سپس با محرک های محیطی مثل مواد شیمیایی، دما و نور به شکل اولیه خود برمی گردند. در این پژوهش، اثر کاربرد پلیمر با حافظه شکلی روی پارچه حلقوی پودی با بافت ساده بررسی شده است. با توجه به اینکه تا به حال از این پلیمر فقط به عنوان پوشش روی پارچه استفاده شده است، در پژوهش حاضر، اثر این پلیمر روی نخ و تولید پارچه از آن بررسی شده است. برای ایجاد مقاومت در برابر چروک شدن، ابتدا نخ مدنظر با پلیمر حافظه شکلی پوشش یافته و پس از پخت نخ حاصل و بافت گرفتن از آن، خواص پارچه با حافظه شکلی از قبیل زاویه بازیابی پس از اعمال چروک و خواص حافظه شکلی منسوج ارزیابی شده است. نتایج نشان می دهد، پلیمر با حافظه شکلی روی نخ و پارچه در بازیابی چروک بسیار موثر بوده و نیز حافظه شکلی پارچه با وحید تکرار تغییرات شکلی، پایدار است.
    کلیدواژگان: پلیمر با حافظه شکلی، زاویه بازیابی چروک، بافت حلقوی پودی، منسوج هوشمند
  • زهره زارع نژاد*، محسن هادی زاده، پدرام پیوندی، حسن مشروطه صفحات 13-20
    در عصر حاضر، هنر طراحی لباس و مد به دلیل کاربردهای بسیار آن در ابعاد مختلف زندگی انسان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به اهمیت پوشاک و افزایش خریدهای اینترنتی نیاز به سامانه های کمک طراحی پوشاک بیشتر شده است. برای سرعت بخشیدن و قدرت پاسخگویی به تقاضای بازار در واحد طراحی، نرم افزارهای تخصصی برای الگوسازی و اندازه بندی به کار گرفته می شود. در این مقاله، سامانه کمک طراحی لباس با به کارگیری روش الگوریتم ژنتیک محاوره ای توسعه داده شده است. ابتدا اجزای لباس شامل یقه، آستین، دامن، دکمه، جیب و کمربند که در هر یک از عدد 1 تا 100 شماره گذاری شده اند، جداگانه طراحی شده است. سپس با استفاده از الگوریتم ژنتیک محاوره ای، طرح های لباس جدید ایجاد شده است، فضای نمونه ای طرح های لباس شامل 100 طرح است، تعدادی از طرح های لباس ایجاد شده توسط کاربر و سایر طرح های لباس به کمک روابط شباهت با در نظر گرفتن اشتراک ها و اختلاف های بین طرح های لباس ارزیابی شده است. نتایج نشان می دهد، مقدار رضایت از این سامانه زیاد بوده و می تواند باعث تسهیل امر طراحی و ارتقای سطح آن و کمک به طراحان شود.
    کلیدواژگان: طراحی لباس، الگوریتم ژنتیک محاوره ای، شباهت
  • حسین فشندی* صفحات 21-28
    کنترل شکل شناسی نانوالیاف الکتروریسی شده از محلول پلی)وینیلیدن فلوئورید(در دی متیل فرمامید (PVDF/DMF) با در نظر گرفتن تقدم رخداد پدیده های جدایی فاز مایع - مایع و جامد - مایع)بلورینگی(هدف پیش رو در پژوهش حاضر است. بدین منظور، از ظرف حاوی ضدحلال)آب (به عنوان جمع کننده در فاصل ه های مختلف از نازل الکتروریسی استفاده شد. در چنین حالتی، کاهش فاصله نازل تا جمع کننده زمان جدایی فاز مایع - مایع را کاهش داده و تولید الیافی متخلخل را باعث شد. از سوی دیگر، تبخیر حلال و کششی که در میدان الکتریکی بر جت الکتروریسی وارد می شود، موجب به وجود آمدن بلورهای PVDF در الیاف حاصل شد. مولکول های پلیمر فقط پس از خروج از نازل و پیش از برخورد با مایع ضدحلال، فرصت بلورینگی را دارند، بنابراین به محض برخورد با ضدحلال از تحرک مولکول ها کم شده و امکان بلورینگی از آنها سلب می شود. به عبارت دیگر می توان گفت، ساختار الیاف با وقوع جدایی فاز مایع - مایع تثبیت می شود. اما مشاهده شد، تشکیل بلورها نمی تواند از جدایی فاز مایع - مایع و شکل گیری حفره ها ممانعت کند. نتایج حاصل از آزمون های میکروسکوپ الکترونی پویشی (SEM)، طیف سنجی زیر قرمز تبدیل فوریه، گرماسنجی پویشی تفاضلی و پراش پرتو X نشان داد، با افزایش فاصله الکتروریسی، درصد بلورهای β در الیاف حاصل افزایش می یابد و می توان انتظار داشت که وب تولید شده از خاصیت پیزوالکتریک زیادی برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: پلی)وینیلیدن فلوئورید(، جدایی فاز جامد، مایع)بلورینگی(، جدایی فاز مایع، مایع الکتروریسی، شکل شناسی نانوالیاف
  • ایمان اسماعیل زاده، وحید متقی طلب*، اکبر خداپرست حقی صفحات 29-46
    الکتروریسی فرآیندی ساده و ارزان، برای تولید نانوالیاف پیوسته با قطرهایی در محدوده زیر میکرون تا مقیاس نانومتر، به کمک جت باردار شده از محلول پلیمری است. در گذشته، بیشتر آزمونهای الکتروریسی با استفاده از یک سوزن انجام می شد که از نظر سرعت تولید، حتی در مقیاس آزمایشگاهی پژوهشگران را دچار چالش می کرده است. کاربردهای گسترده این روش منحصر به فرد، لزوم توسعه روش های الکتروریسی با سرعت تولید صنعتی را بیش از پیش نمایان می سازد. سامانه الکتروریسی بدون سوزن، قابلیت تولید نانوالیاف را در مقیاس صنعتی با سرعت تولید قابل قبول دارد و امکان ساخت ساختارهای نانولیفی را با خواص قابل قبول فیزیکی و مکانیکی فراهم میسازد. رشت هساز در الکتروریسی بدو نسوزن، نقش اساسی در تولید نانوالیاف دارد و پارامترهایی نظیر شکل، اندازه و سرعت چرخش به عنوان پارامترهای عملیاتی امکان کنترل خواص نانوالیاف را فراهم می کند. در مقاله حاضر تلاش بر این است، انواع رشته سازها در الکتروریسی بدون سوزن معرفی شوند. همچنین، اثر رشته ساز بر فرایند الکتروریسی، کیفیت الیاف و بازده بررسی شود.
    کلیدواژگان: الکتروریسی سوزنی، رشته ساز، نانوالیاف
  • ایمان حاجی زاده، سعید ابراهیمی*، پدرام پیوندی صفحات 47-52
    کیفیت دوخت در ماشین های دوزندگی تا حد زیادی متاثر از پارامترهای سازوکار محرک سوزن است. با توجه به اثر سرعت سوزن در محدوده نفوذ پارچه بر نیروی تماس، گرمای ایجاد شده در سوزن و نیز صدمه های فیزیکی به پارچه، استفاده از سازوکار محرک بهینه اهمیت ویژه ای دارد. بنابراین در مقاله حاضر، ابتدا سازوکار لنگ و لغزنده معرفی شده است که سازوکار معمول حرکت سوزن در ماشین های دوزندگی راسته دوز است. سپس، مراحل بهینه سازی آن برای دستیابی به سرعت بهینه سوزن با استفاده از روش تکاملی الگوریتم ژنتیک به تفصیل بیان شده است. نتایج حاصل از این پژوهش، موید دستیابی به سرعت بهینه سوزن در ماشین دوزندگی راسته دوز با استفاده از سازوکار لنگ و لغزنده است.
    کلیدواژگان: سازوکار لنگ و لغزنده، بهینه سازی، سرعت سوزن، ماشین دوزندگی، الگوریتم ژنتیک
|
  • S. Azizi, S.M. Bidoki* Pages 3-7
    The quality of superfine yarns, produced on a ring spinning machine, was investigated using a single filament as their core and its effect on the final properties of the produced core spun yarn was examined. For this purpose, a fine polyester monofilament was fed into the front roller of the draft zone in a ring spinning frame to be wrapped up by staple fibers of the cotton roving. Cotton roving with linear density of 1 Ne and polyester monofilament with linear density of 20 denier was used for the sheath and core section, respectively. For comparison, coreless (normal) yarns were produced in three and yarns with core were produced in eight drawing ratios. Three cotton rovings were drawn up to 30, 40 and 50 times on a three-roller ring drawing system, whilst the eight-core yarn samples were drawn by 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 and 100 times drawing ratios. Tensile strength, elongation, evenness and hairiness of normal and core spun yarns were measured and compared. According to the results, fine core spun yarns up to 72 English counts can be produced even with not very fine and uncombed cotton roving. Producing such fine yarns is not possible without core filaments and adopting special preparation techniques such as combing a high quality and very long cotton fibers. The presence of a filament core has improved elongation, unevenness and hairiness whilst it has not necessarily altered the core spun yarns tensile strength up to a certain limit.
    Keywords: core yarn, superfine yarn, mono core filament, sheath fibers, bicomponent yarn
  • E. Ebrahimi Manesh, S. Ajeli*, M. Zarrebini Pages 9-12
    Materials that respond dynamically to environmental irritants leading to various reaction signs are referred as smart materials. In recent years, due to changes developed in the physical, mechanical and geometrical properties of smart materials, extensive studies have been made on various applied external stimuli. The shape memory polymers are considered as a class of smart materials. These materials are transformed into temporary shapes by environmental irritants like chemicals, temperature, light and return to their original shapes. In the current study, the application of shape memory polymer on plain weft-knitted fabric has been studied. In the past, there have been studies focused on polymer coatings in relation to fabrics; in this research the effect of shape memory polymer is evaluated on fabric wrinkled by SMP coated yarn. To create a crease resistance, first, the yarn was coated with shape memory polymer. After curing, the produced yarn is knitted and its characteristics, such as crease recovery angle are evaluated. The results show that the shape memory polymer-treated yarn and fabrics respond effectively on crease recovery angle. The flexural properties of shape memory polymer-treated yarns and fabrics depend on consumer handling at different temperatures. By repeated deformations the shape memory fabrics remain stable.
    Keywords: shape memory polymer, crease recovery angle, weft, knitted fabric, smart textile
  • Z. Zarenejad*, M. Hadizadeh, P. Payvandy, H. Mashrooteh Pages 13-20
    Nowadays, the art of garment design and fashion have gained great importance due to many applications in various aspects of human life. With such great concern on clothing styles and rapid growth in on-line shopping the development in high speed designing systems is facilitated by specific computer softwares invented to meet market's increasing demand to improve model designs at different sizes. In this study a system is presented that uses interactive genetic algorithm garment designed patterns with their other separately generated pattern components, including the collar, sleeves, skirt, belt, pocket, button, to obtain fitness values for adjustment with the produced patterns initially designed by similarity principles. The results show a highly capable system which facilitates model design productions to the ultimate satisfaction of the designers.
    Keywords: garment design, interactive genetic algorithm, similarity
  • H. Fashandi* Pages 21-28
    The morphology of poly(vinylidene fluoride) (PVDF) nanofibers, electrospun from dimethylformamide (DMF), was tuned considering the priority in liquid-liquid (L-L) and solid-liquid (S-L) (crystallization) phase separation events. To this end, electrospun fibers were collected on a vessel containing water as non-solvent bath. To change the timing in L-L phase separation, the distance of vessel from the nozzle (known as working distance) was varied. Further, travelling of jet in electrical field was followed by solvent evaporation as well as crystallization. The morphology of the produced nanofibers was characterized using SEM, FTIR, DSC and XRD analyses. The results showed that since crystals were formed prior to structure freezing, the S-L phase separation could account for morphology evolution before L-L phase de-mixing. However, S-L phase de-mixing could not impede L-L phase separation during electrospinning. In addition, the polar b phase crystals were formed in nanofibers and their fraction increased with increasing working distance. Hence, the produced web at high working distance was considered as an appropriate candidate for high-tech applications such as devices with piezoelectric capabilities.
    Keywords: Poy(vinylidene fluoride) (PVDF), liquid, solid phase separation (crystallization), liquid, liquid phase separation, electrospinning, nanofiber morphology
  • I. Esmaeelzadeh, V. Mottaghitalab*, A. Khodaparast Haghi Pages 29-46
    Electrospinning is a facile and inexpensive method for production of nanofibers, at submicron to nanometer scales, from passage of polymer solutions through a charged jet. In recent years, most electrospinning experiments have been carried out on the basis of one-needle set up with a low production rate which has been an exhaustive challenge for researchers even in laboratory scale. The broad application of this exclusive technique illuminates a road map toward development of new techniques with high production rates. The needleless electrospinning enables the manufacturer to produce nanofiber in industrial scale with acceptable production rate, physical and mechanical specifications. The spinneret in needleless electrospinning plays a crucial role in nanofiber production and the parameters such as geometry, size and rotation rate as operational parameters are able to control nanofibers characteristics. This review is an attempt to introduce a variety of spinnerets in needleless electrospinning processes and explains how spinnerets may affect the quality and productivity of nanofibers.
    Keywords: needleless electrospinning, spinneret, nanofibers
  • I. Hajizadeh, S. Ebrahimi*, P. Payvandi Pages 47-52
    The stitch quality in sewing machines is greatly influenced by parameters associated with needle driving mechanism. The implementation of an optimized needle driving mechanism is of great importance with respect to the effect of needle velocity in the penetration zone, heat generation during stitching and possible damage done on the fabric. Therefore, at first the parameters of the slider-crack mechanism, typically used as the needle driving mechanism, are considered. Then, the required steps to achieve an optimized needle velocity are explained in details. For this purpose, the genetic algorithm technique is utilized. The obtained results confirm that the final needle driving mechanism reaches an optimized needle velocity in the penetration zone.
    Keywords: slider, cranck mechanism, optimization, needle velocity, sewing machine, genetic algoritm