فهرست مطالب

پژوهش در نشخوار کنندگان - سال پنجم شماره 3 (پاییز 1396)

مجله پژوهش در نشخوار کنندگان
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • آیدین آخوندی*، یوسف مصطفی لو، آشور محمد قره باش، رضا راه چمنی صفحه 1
    سابقه و هدف
    در تلقیح مصنوعی حیوانات مزرعه ای معمولا از اسپرم منجمد استفاده می شود. یکی از روش های مهم جهت حفظ و نگهداری ذخایر ژنتیکی انجماد اسپرم است که به عنوان یکی از روش های کمک باروری می تواند سبب حفظ کیفیت اسپرم شود. از ابتدای بکارگیری تکنیک تلقیح مصنوعی، رقیق کننده های مختلفی جهت حفظ و نگهداری منی در شرایط مایع و منجمد استفاده شده است. ترکیب و ماهیت رقیق کننده ها از اهمیت زیادی در زنده مانی اسپرم برخوردارند. بدین منظور هدف از این پژوهش بررسی اثرات رقیق کننده های شیر، تریس-زرده تخم مرغ و تریس-زرده تخم بوقلمون و سطوح مختلف قند تره هالوز (صفر، 80، 100 و 120 میلی مولار) بر کیفیت منی قوچ دالاق پس از فرآیند انجماد-یخ گشایی بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش نمونه های منی از چهار راس قوچ دالاق 2 تا 3 ساله با استفاده از مهبل مصنوعی جمع آوری گردید. سپس نمونه ها در رقیق کننده های مختلف، رقیق سازی شدند و تیمارهای مختلف قند تره هالوز را دریافت نمودند. نمونه های منی وارد پایوت های 5/0 میلی لیتری شدند و به مدت 150 دقیقه در دمای 4 درجه سانتی گراد خنک شدند و سپس در نیتروژون مایع منجمد گردیدند. پایوت های منجمد شده برای ذخیره سازی به تانک حاوی ازت منتقل شدند. پس از یخ گشایی فراسنجه های کیفی اسپرماتوزوآ شامل درصد تحرک اسپرم، زنده مانی، سلامت غشاء و اسپرم طبیعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. این آزمایش به صورت فاکتوریل 3×4 با استفاده از طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل سطوح مختلف قند تره هالوز (صفر، 80، 100 و 120 میلی مولار) و رقیق کننده های مختلف (شیر، تریس-زرده تخم مرغ و تریس-زرده تخم بوقلمون) بودند. داده های به دست آمده از این پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SAS (مدل 1/9) با رویه ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. مقایسه میانگین داده ها توسط آزمون توکی در سطح خطای 1 درصد انجام شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تاثیر سطوح مختلف قند تره هالوز بر درصد تحرک اسپرم، زنده مانی، سلامت غشاء و اسپرم طبیعی معنی دار بود (01/0P<). بیشترین تحرک اسپرم (59/1±33/42 درصد)، زنده مانی (61/1±73/68 درصد)، سلامت غشاء (35/1±06/66 درصد) و اسپرم طبیعی (25/1±66/79 درصد) در سطح 120 میلی مولار قند تره هالوز بدست آمد. تاثیر رقیق کننده ها نیز بر درصد تحرک اسپرم، زنده مانی، سلامت غشاء و اسپرم طبیعی معنی دار بود (01/0P<). بیشترین تحرک اسپرم (38/1±50/42 درصد)، زنده مانی (39/1±25/71 درصد)، سلامت غشاء (17/1±30/53 درصد) و اسپرم طبیعی (08/1±85/73 درصد) در رقیق کننده تریس-زرده تخم بوقلمون بدست آمد.
    نتیجه گیری
    در کل، با در نظر گرفتن همه شاخص های ارزیابی شده در رقیق سازی منی قوچ دالاق، افزودن 120 میلی مولار قند ترهالوز در رقیق کننده تریس-زرده تخم بوقلمون پاسخ بهتری نسبت به دیگر تیمارها پس از فرآیند انجماد-یخ گشایی نشان داد.
    کلیدواژگان: انجماد، تره هالوز، رقیق کننده، منی، قوچ دالاق
  • یدالله چاشنی دل *، زمان رستم نژاد، اسدالله تیموری یانسری صفحه 15
    در سال های اخیر استفاده از آنتی بیوتیک ها به عنوان افزودنی های مواد خوراکی به دلیل توانایی ماندگاری آنها در محصولات دامی و بافت های بدن انسان غیر مجاز اعلام شده است و به همین دلیل، دانشمندان علاقه مند هستند که تاثیر و توانایی ترکیب آنتی میکروبی و بهبود هضم شکمبه ای را با اسانس گیاهی ارزیابی کنند. روغن ماهی منبع خوب اسیدهای چرب اسید ایکوزاپنتانوئیک و اسید دکوزاهگزانوئیک می باشد که هر دو از اسیدهای چرب امگا- 3 می باشند. بنابراین وارد کردن روغن ماهی به جیره نشخوارکنندگان سبب افزایش غلظت این اسیدهای چرب در شیر و گوشت می گردد که می تواند برای سلامتی انسان بسیار مفید باشد. هدف از این پژوهش، تعیین اثرات روغن ماهی و اسانس آویشن بر عملکرد پروار، قابلیت هضم و کیفیت لاشه بره های نر نژاد دالاق می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 16 راس بره نر نژاد دالاق با میانگین وزن اولیه 2± 27 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار به مدت 90 روز پروار شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره شاهد بر پایه دانه جو و سیلاژ ذرت بدون روغن ماهی و اسانس آویشن، 2- جیره مکمل شده با 2 درصد روغن ماهی (بر اساس ماده خشک)، 3- جیره حاوی 2 درصد روغن ماهی و 2/0 درصد اسانس آویشن (بر اساس ماده خشک) و 4- جیره حاوی 2/0 درصد اسانس آویشن (بر اساس ماده خشک) بودند.
    یافته ها
    وزن نهایی، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارها قرار گرفت (05/0 >P)، طوری که تیمار حاوی 2 درصد روغن ماهی و 2/0 درصد اسانس آویشن دارای بهترین عملکرد بود. همچنین تیمارها تاثیر معنی داری بر مصرف خوراک نداشت. قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارها قرار گرفت (05/0 >P)، طوری که تیمار حاوی اسانس آویشن به مقدار 2/0 درصد در ماده خشک جیره دارای بهترین بالاتربن مقدار بود. افزودن روغن ماهی و اسانس آویشن به جیره به استثنای درصد وزن کبد و درصد وزن دنبه و درصد وزن ران، بر سایر اجزای لاشه اثر معنی داری نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    نتیجه کلی تحقیق نشان داد که استفاده از روغن غیراشباع و اسانس گیاهی به صورت همزمان در جیره غذایی نسبت به مصرف جداگانه، سبب بهبود عملکرد رشد به خصوص وزن پایان دوره، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در بره ها شد. همچنین، این ترکیب توانست در بهبود صفات لاشه به ویژه وزن لاشه در پایان آزمایش موثر باشد.به طور کلی تیمار حاوی ترکیب 2 درصد روغن ماهی و 2/0 درصد اسانس آویشن نسبت به سایر تیمارها دارای عملکرد بهتری بود. به علت بهبود عملکرد رشد دام در اثر مصرف این افزودنی های غذایی مفید، استفاده از آنها در جیره نشخوارکنندگان کوچک با توجه به سطح مصرف در جیره، جهت پروار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: روغن ماهی، اسانس، گیاه دارویی، لاشه، بره
  • حامد کشفی *، نورمحمد تربتی نژاد، احمدرضا یزدانی، تقی قورچی، فرهاد شیرانی بید آبادی صفحه 27
    سابقه و هدف
    محصولات فرعی پسته یکی از فرآورده های جانبی کشاورزی است که در سال های اخیر در تغذیه دام مورد استفاده شده است. تحقیقات متعدد انجام شده بر روی این محصولات نشان دهنده این است که ضایعات پسته می تواند به عنوان بخشی از خوراک حیوانات نشخوارکننده استفاده گردد. این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف محصول فرعی تانن گیری شده پسته در جیره بره های پرواری بر عملکرد و قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، فیبر جیره و پروتئین خام صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    برای این آزمایش تعداد 24 راس بره نر افشاری با میانگین وزن 5/1±6/30 کیلوگرم استفاده شد. بره ها به طور تصادفی بین تیمارهای آزمایشی تقسیم شدند به گونه ای که 6 بره (تکرار) در هر تیمار قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی با 4 تیمار شامل: 1- شاهد یا جیره بدون محصول فرعی تانن گیری شده پسته 2-جیره حاوی 10 درصد محصول فرعی تانن گیری شده پسته 3- جیره حاوی 20 درصد محصول فرعی تانن گیری شده پسته و 4- جیره حاوی 30 درصد محصول فرعی تانن گیری شده پسته انجام شد. یک دوره عادت دهی 14 روزه و 84 روز دوره آزمایش برای این طرح در نظر گرفته شد. در طول دوره صفات عملکردی شامل میانگین افزایش وزن روزانه، میزان خوراک مصرفی روزانه، ضریب تبدیل و وزن نهایی اندازه گیری شد. همچنین قابلیت هضم مواد مغذی در روز 75 به مدت 5 روز با جمع آوری نمونه های مدفوع و از طریق اندازه گیری خاکستر نامحلول در اسید تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج آزمایش نشان داد که سطوح مختلف محصول فرعی تانن گیری شده پسته تاثیر معنی داری بر خوراک مصرفی روزانه داشتند (05/0P<). در بین تیمارهای آزمایشی بیشترین میزان خوراک مصرفی مربوط به تیمار حاوی 20 درصد محصول فرعی تانن گیری شده پسته و کمترین میزان مربوط به تیمار حاوی 30 درصد از این فرآورده فرعی پسته بود. سطوح مختلف محصول فرعی تانن گیری شده پسته، بر ضریب تبدیل غذایی تاثیر معنی داری داشت (05/0P<). بین میانگین تیمار 10 درصد و مابقی تیمارها از نظر ضریب تبدیل اختلاف معنی داری وجود داشت و بیشترین ضریب تبدیل مربوط به تیمار با 10 محصول فرعی تانن گیری شده پسته و کمترین و بهترین میزان ضریب تبدیل مربوط به تیمار حاوی 20 درصد بود. تاثیر سطوح مختلف محصول فرعی تانن گیری شده پسته بر افزایش وزن روزانه از نظر آماری معنی دار بود (05/0P<). تاثیر سطوح مختلف محصول فرعی تانن گیری شده پسته بر وزن نهایی بره های پرواری معنی دار بود و بین میانگین تیمارها از نظر وزن نهایی اختلاف معنی داری وجود داشت. تیمارهای آزمایشی تاثیری بر قابلیت هضم ماده خشک نداشتند، اما قابلیت هضم ماده آلی، پروتئین خام و فیبر نامحلول در شوینده خنثی تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار گرفت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه، محصول فرعی تانن گیری شده پسته تا سطح 20 درصد در جیره بره های پرواری بدون تاثیر نامطلوب بر عملکرد می تواند استفاده شود.
    کلیدواژگان: محصول فرعی، تانن، پرواربندی، ضریب تبدیل، قابلیت هضم
  • مجید سواری، محمد خوروش *، حمید امانلو، غلامرضا قربانی، ابراهیم قاسمی، مهدی میرزایی، فاضل محمدی صفحه 41
    سابقه و هدف
    مشخص شده است که فرآوری غلات باعث افزایش انرژی دردسترس میکروارگانیسم های شکمبه و افزایش تولید پروتئین میکروبی می شود، اما تاثیر فرآوری منبع کربوهیدراتی بر نیازهای پروتئینی گاو شیری و در واقع بررسی اثر متقابل بین فرآوری دانه غلات و سطح پروتئین عبوری مورد نیاز در شرایط عملی مزارع کشور انجام نشده است. هدف اصلی این آزمایش بررسی اثرات متقابل سطح پروتئین غیرقابل تجزیه در شکمبه با فرآوری دانه ذرت و منبع پروتئین عبوری بر عملکرد گاوهای پرتولید هلشتاین تغذیه شده با جیره های حاوی مقادیر بالای کنسانتره بود.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی اثرات متقابل سطح و منبع پروتئین عبوری با فرآوری دانه ذرت بر توان تولیدی گاوهای شیری دو آزمایش مجزا طراحی و اجرا شد. در آزمایش اول از 12 راس گاو شیرده هلشتاین با میانگین تولید شیر 3 ±48 کیلوگرم در روز در قالب طرح مربع لاتین تکرار شونده 4×4 به روش فاکتوریل 2×2 و در آزمایش دوم از 8 راس گاو پرتولید در قالب طرح مربع لاتین تکرار شونده 4×4 استفاده شد. تیمارهای آزمایش اول عبارت بودند از: 1) پروتئین عبوری معادل 40 درصد (درصدی از پروتئین خام) و استفاده از ذرت آسیاب شده 2) پروتئین عبوری معادل 40 درصد و استفاده از ذرت ورقه ای شده با بخار 3) پروتئین عبوری معادل 35 درصد (درصدی از پروتئین خام) و استفاده از ذرت آسیاب شده و 4) پروتئین عبوری معادل 35 درصد و استفاده از ذرت ورقه ای شده با بخار. سطح پروتئین خام در همه تیمارها یکسان (16/7درصد ماده خشک) و سطح پروتئین عبوری و نوع فرآوری دانه ذرت بین جیره ها متفاوت بود. تیمارهای آزمایش دوم به ترتیب دارای کنجاله سویای فرآوری شده (منبع پروتئین عبوری مورد استفاده در آزمایش اول)، پودر ماهی، پودر گوشت و مخلوطی از پودر ماهی و پودر گوشت به عنوان منبع پروتئین عبوری بود. در این آزمایش سطح پروتئین عبوری و نوع فرآوری دانه ذرت با توجه به نتایج حاصل از آزمایش اول در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در آزمایش اول سطح پروتئین عبوری اثر معنی داری بر مصرف ماده خشک نداشت. اما گاوهای دریافت کننده سطح پایین پروتئین عبوری (35 درصد بر اساس پروتئین خام) یا به عبارتی سطح بالای پروتئین قابل تجزیه در شکمبه (65 درصد بر اساس پروتئین خام) شیر بیشتری تولید کردند (4/44 در مقابل 2/43 لیتر در روز به ترتیب برای سطح 35 و 40 درصد پروتئین عبوری). ورقه ای کردن ذرت با بخار نسبت به ذرت آسیاب شده منجر به کاهش مصرف ماده خشک در دام ها شد ( 1/25 در مقابل 1/26 کیلوگرم در روز به ترتیب برای ذرت ورقه ای شده با بخار و ذرت آسیاب شده) اما بر میزان تولید شیر تاثیر معنی داری نشان نداد و تنها شیر تصحیح شده براساس چربی را کاهش داد. تغذیه ذرت ورقه ای شده با بخار، افزایش درصد پروتئین و کاهش چربی شیر را بدنبال داشت. در مجموع اثر متقابل بین فاکتورهای مورد بررسی در این آزمایش معنی دار نبود. نتایج آزمایش دوم بیانگر عدم تاثیر معنی دار منابع پروتئین عبوری بر مصرف ماده خشک، تولید و ترکیب شیر گاوهای پرتولید هلشتاین تحت شرایط اعمال شده در این تحقیق بود.
    نتیجه گیری کلی: نتایج این تحقیق نشان داد که بین سطح پروتئین عبوری و روش فرآوری دانه ذرت بر عملکرد تولیدی گاوهای شیری اثر متقابلی وجود ندارد. از طرفی نوع منبع پروتئین عبوری مورد استفاده در این آزمایش اثر معنی داری بر عملکرد گاوهای پرتولید در اوایل شیردهی نداشت. به طور کلی، استفاده از ذرت آسیاب شده و سطح پروتئین عبوری پایین تر تامین شده از منبع پودر گوشت در جیره گاوهای شیری تغذیه شده با سطح بالای کنسانتره به عنوان راهکارهای تغذیه ای موثر قابل توصیه خواهد بود.
    کلیدواژگان: پروتئین عبوری، فرآوری ذرت، گاو شیری
  • جواد حبیبی زاد*، مهرداد معمار صفحه 57
    سابقه و هدف
    تولیدمثل مهمترین صفت اقتصادی در پرورش گوسفند است که می توان آن را با استفاده از روش های مختلف از جمله هورمون درمانی دست کاری کرد. از هورمون های مهم که به طور وسیعی برای بهبود باروری در گوسفند استفاده می شود eCG است. با این وجود، در برخی از پژوهش ها استفاده از دوزهای زیاد یا کم این هورمون سبب افزایش تعداد و رشد فولیکول های بزرگ شده، و با وجود افزایش نرخ تخمک ریزی باعث کاهش نرخ آبستنی شده است. از آنجایی که، تاکنون گزارشی مبنی بر تاثیر eCG بر عملکرد تولیدمثلی میش های ترکی قشقایی ارائه نشده است پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر دوزهای مختلف eCG بر نرخ پاسخ فحلی، زمان آغاز فحلی، نرخ آبستنی و دوقلوزایی این میش ها در فصل پائیز، طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 75 راس میش ترکی قشقایی با سن 3 تا 4 سال و میانگین وزنی 6/357 کیلوگرم انتخاب و به طور تصادفی به 5 گروه آزمایشی تقسیم شدند. چرخه فحلی تمام میش ها با استفاده از اسفنج های حاوی پروژسترون در فصل پائیز در یک دوره 12 روزه همزمان سازی شد. یک روز قبل از برداشت اسفنج، به گروه های دوم، سوم، چهارم و پنجم به ترتیب 300، 400، 500 و 600 واحد بین المللی eCG به صورت درون ماهیچه ای تزریق، و گروه اول (بدون تزریق eCG) به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. فراسنجه های مورد بررسی در این پژوهش شامل: زمان آغاز فحلی(ساعت)، نرخ پاسخ به فحلی، نرخ آبستنی، نرخ دوقلوزایی، تعداد بره های متولد شده، نرخ بره زایی و نرخ چندقلوزایی بود.
    یافته ها
    نرخ پاسخ به فحلی در گروه های دریافت کننده eCG، 100 درصد بود که به طور معنی داری (01/0P<) نسبت به گروه شاهد (80 درصد) بیشتر بود. نتایج نشان داد که زمان آغاز فحلی پس از برداشت اسفنج در گروه چهارم و پنجم (به ترتیب 03/36 و 68/32 ساعت) به طور معنی داری (05/0P<) نسبت به گروه های شاهد، دوم و سوم زودتر بود. اگر چه درصد میش های آبستن در گروه های آزمایشی اختلاف معنی داری نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان داد که دوز 600 واحد بین المللی eCG دارای بیشترین تاثیر در افزایش نرخ آبستنی و دوقلوزایی در میش های ترکی قشقایی در فصل پائیز بود.
    کلیدواژگان: میش ترکی قشقایی، eCG، عملکرد تولیدمثلی، نرخ دوقلوزایی
  • هوشنگ دهقان زاده *، سید ضیاء الدین میرحسینی، مصطفی قادری زفره ای، حسن توکلی، سعید اسماعیل خانیان صفحه 69
    سابقه و هدف
    جدا از اینکه شیر نقش مهمی در تغذیه انسان ایفا می نماید، افزایش تولید شیر و یا تغییر در میزان ترکیبات آن بیشترین توجه اصلاحگران گاو شیری را به خود اختصاص داده است به همین علت پژوهش و بررسی ژنهایی که روی تولید و ترکیب شیر نقش موثری دارند، بسیار با اهمیت است. نظریه اطلاعات، شاخه ای از ریاضیات است که با مهندسی ارتباطات، زیست شناسی و پزشکی همپوشانی دارد. آنتروپی اندازه ای از عدم قطعیت در مجموعه اطلاعات است. شانون در مقاله مشهور خود در سال 1948 این مفهوم را معرفی کرده و نتایج آن را در تعدادی از مسائل پایه ای نظریه کدگذاری و انتقال داده ها مورد استفاده قرار داد که پایه نظریه اطلاعات جدید را تشکیل می دهد. از تئوری اطلاعات در تجزیه و تحلیل های ژنتیکی و بیوانفورماتیکی استفاده گردیده و میتوان از آن جهت بسیاری از آنالیز های مربوط به ساختارها و توالی های زیستی استفاده نمود.
    مواد و روش ها
    توالی 30DNA ژن مربوط به تولید پروتئین شیر به صورت جداگانه از پایگاه داده ژنوم NCBI استخراج و در فرمت FASTA ذخیره شد. در این پژوهش برای هر مجموعه ژن و اگزون های آن فراسنجه آنتروپی در مراتب یک الی چهار محاسبه شد. در این راستا از زنجیره مارکف تا رتبه 3 استفاده گردید. بر اساس آنتروپی نسبی حاصله برای ژن ها و اگزون ها، واگرایی کولبک – لیبلر برای ژن ها و اگزون ها تعریف و محاسبه گردید. سپس ماتریس واگرایی کولبک – لیبلر ژنها و اگزونها به عنوان ورودی 7 روش معمول خوشه بندی Single ، Complete،Average ، Weighted،Centroid ، MedianوK-Means در نظر گرفته شد. برای تجمیع نتایج حاصل از خوشه بندی های مختلف، از الگوریتم AdaBoost استفاده گردید. در پایان جهت تایید نتایج حاصل از AdaBoost و پیش بینی عملکرد ژن ها و ارتباط بین آنها، با مراجعه به GeneMANIA prediction server نتایج بر اساس حاشیه نویسی ژنومی آن ها مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. همه محاسبات با استفاده از نرم افزار مهندسی متلب نسخه 2015 انجام گردید.
    یافته ها
    با بررسی نتایج در GeneMANIA prediction server ، ارتباط متقابل و مسیرهای متابولیکی مشترک ژن ها براساس حاشیه نویسی ژنومی آن ها، روش خوشه بندی ارایه شده را روشی صحیح، منطقی و در عین حال سریع نشان داد. این روش علاوه بر اینکه زمانبر بودن حاصل از همتراز نمودن ژن ها را نداشته، محتوا و اندازه واقعی ژن ها را مورد بررسی قرار داده و نیاز به حافظه بالا برای پردازش فایل های همردیف توالی های با طول بزرگ را ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که روش پیشنهادی جهت خوشه بندی مجموعه ای از ژن ها به لحاظ زیستی بسیار جذاب به نظر می رسد. اعتقاد بر این است که روش ارائه شده می تواند با سایر روش ها از جهت خوشه بندی مجموعه ای از ژنها رقابت نماید. روش یاد شده می تواند به عنوان یک روش پیش بینی عملکرد زیستی ژن هایی با داده های حاشیه نویسی ژنومی ضعیف نیز در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تئوری اطلاعات، واگرایی کولبک، لیبلر، گاو شیری، خوشه بندی ژن
  • جواد بیات*، فاطمه فتحی، فرزاد قنبری، عباسعلی ناصریان، شهریار مقصوودلو صفحه 87
    سابقه و هدف
    استفاده از ضایعات طیور در جیره نشخوارکنندگان منجر به کاهش قابل توجه هزینه خوراک، افزایش سطح پروتئین جیره و حل مشکلات ناشی از انباشتگی آن ها می شود. به طور کلی فضولات طیور حاوی مقدار بالای الیاف و خاکستر می باشند. به نظر می رسد که آن ها نسبت به برخی علوفه های با کیفیت، حاوی مقدار بیشتری انرژی، کلسیم، فسفر و نیتروژن باشند. فضولات طیور را می توان در تغذیه دام به ویژه در مناطقی که با کمبود مواد خوراکی با ارزش مواجه هستند، استفاده نمود. هدف از انجام این پژوهش بررسی افزودن سطوح مختلف ملاس و تفاله چغندرقند بر ترکیب شیمیایی، مولفه های تولید گاز و قابلیت هضم برون تنی سیلاژ فضولات مرغ تخم گذار بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با 7 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: تیمار 1: سیلاژ فضولات طیور بدون افزودنی (شاهد)، تیمارهای 2، 3 و4 به ترتیب شامل سیلاژ فضولات + 5 درصد ملاس، 10 درصد ملاس و 20 درصد ملاس و تیمارهای 5، 6 و 7 به ترتیب شامل سیلاژ فضولات + 5 درصد تفاله چغندرقند، 10 درصد تفاله چغندرقند و 20 درصد تفاله چغندرقند. داده ها توسط نرم افزار SAS تجزیه شدند. برای مقایسه میانگین ها از آزمون حداقل تفاوت معنی دار استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین تیمارها اختلاف معنی داری از لحاظ ترکیب شیمیایی وجود دارد (05/0< P). تیمار شاهد و سیلاژ فضولات عمل آوری شده با 5 درصد ملاس، ماده خشک کم تری نسبت به سایر تیمارها داشتند. در بین تیمارها، تیمار عمل آوری شده با سطح 20 درصد ملاس دارای بیش ترین مقدار پروتئین خام بود. pH تیمار حاوی تفاله چغندرقند سطح 20 درصد در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنی داری کاهش یافت. تیمار دارای20 درصد تفاله چغندرقند و تیمار دارای 10 درصد ملاس به ترتیب بالاترین و پایین ترین پتانسیل تولید گاز را داشتند. در تیمارهای سیلاژ مرغ تخم گذار تیمار ملاس 5 درصد دارای بالاترین نرخ تولید گاز و پایین ترین پتانسیل تولید گاز نسبت به تیمار شاهد بود. بیشترین مقدار قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی (770 و 737 گرم بر کیلوگرم ماده خشک) با افزودن تفاله چغندر سطح 20 درصد به دست آمد. از نظر عامل تفکیک و توده میکروبی تولید شده نیز بین تیمارها اختلاف معنی داری وجود داشت. بالاترین و پایین ترین مقدار تولید پروتئین میکروبی به ترتیب مربوط به تیمار دارای سطح 20 درصد تفاله چغندرقند و تیمار شاهد بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی احتمالا استفاده از سطوح مختلف ملاس و تفاله چغندرقند می تواند ارزش تغذیه ای سیلاژ فضولات مرغ تخم گذار را افزایش دهد
    کلیدواژگان: فضولات طیور تخم گذار، ملاس، تفاله چغندرقند، قابلیت هضم، تولید پروتئین میکروبی
|
  • Aydin Akhondi * Page 1
    Background And Objectives
    In artificial insemination of farm animals, frozen sperm is usually used. Sperm cryopreservation is one of the important methods for maintain and preserve genetic resources, which as one of the methods of assisted reproductive, can maintain the quality of sperm. Since beginning the time of artificial insemination technique, different diluents have been used to maintain and preserve semen in liquid and frozen condition. Extender composition and nature are of great importance in the viability of sperm. To this end, the aim of this research was to evaluate effects of milk, Tris-chicken egg yolk and Tris-turkey egg yolk extenders and different levels of trehalose sugar (0, 80, 100 and 120 mM) on Dalagh ram semen quality after freezing-thawing process.
    Materials And Methods
    In this research semen samples were collected from four Dalagh rams in the age of 2-3 years using artificial vagina. Then samples were diluted in different extenders and received different trehalose sugar treatments. Semen samples were aspirated into 0.5 ml straws and cooled to 4°C within 150 min and then frozen in liquid nitrogen. Frozen straws were transferred to a tank containing liquid nitrogen. After thawing spermatozoa quality parameters including percentage of sperm motility, viability, membrane integrity and sperm normality were evaluated. This experiment was carried out in 4×3 factorial arrangement with the use of completely randomized design. Treatments were included different levels of trehalose sugar (0 , 80 , 100 , 120 mM) and different extenders (milk and Tris-chicken egg yolk and Tris-turkey egg yolk). The obtained data from this study were analyzed by ANOVA procedure of Statistical Analysis System SAS (version 9.1). Comparison of data means were performed by Tukey test at the level of %1 error.
    Results
    The results of this research showed effects different levels of trehalose sugar, on the percentage of sperm motility, viability, membrane integrity and sperm normality were significant (P
    Conclusion
    In general, considering all the indices evaluated for the dilution of Dalagh ram semen, the addition of 120 mM trehalose sugar in Tris-turkey egg yolk extender showed a better response than other treatments after freezing-thawing process.
    Keywords: Frozen, Trehalose, Extender, Semen, Ram Dalagh
  • Y. Chashnidel *, Z. Rostamnezhad, A. Teymori Page 15
    Background And Objectives
    In recent years, the use of antibiotics, as additives in food products because of their potential sustainability in animal and human tissues, has been declared illegal. Therefore, scientists are interested in using essential oil essence with potential antimicrobial activity and improvement in rumen digestion. The use of essential oils improves the digestibility and rumen ecology. The uses of fish oil in feed for livestock have been considered in previous years. The uses of fish oil are limited due to flavoring effects on animal products. Fatty acids eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid fish oil is a good source of omega-3 fatty acids. Therefore, supplementing fish oil to the diet of ruminants, increased concentrations of these fatty acids in milk and meat that would be very useful for human health. The aim of this study was to determine the effects of fish oil and thyme essence on performance, digestibility, and carcass characteristics of Dalagh male lambs.
    Materials And Methods
    Sixteen Dalagh male lambs fattened with an average weight of 27±2 kg in a completely randomized design with four treatments and four replications over 90 days. Experimental treatments included: 1- control diet based on barley grain and corn silage without fish oil and thyme extract, 2- diet supplemented with 2% fish oil (DM basis), 3- diet supplemented with 2% fish oil and 0.2% thyme extract (DM basis) and 4- diet supplemented with 0.2% thyme extract.
    Results
    Sheep Final weight was significantly highest in three treatments than other treatments (P
    Conclusion
    Results of the current experiment shows that fish oil in 2% of dry matter had most negative effects on nutrient digestibility of total mixed ration (P
    Keywords: Fish oil, Thyme essence, Carcass components, Dalagh lamb
  • H. Kashfi *, N.M. Torbatinejad, A.R. Yazdani, T. Ghoorchi, F. Shirani Bidabadi Page 27
    Background And Objectives
    Pistachio by-product is one of the subsidiary agricultural products which has been used in livestock feeding in recent years. Reliable research on these products indicates that pistachio waste can be used as part of the ruminant animal feed. This study was performed to evaluate the effects of supplementing different levels of tannin extracted pistachio by-products in the diet of fattening lambs on their performance and on dry matter, organic matter, neutral detergent fiber and protein digestibility.
    Material and
    Methods
    Twenty-four Afshari male lambs with an average weight of 30.2±1.5 were used, for this experiment. Lambs were randomly divided into four groups (treatments) of six replicates (lambs). This experiment was performed in a completely randomized design with four treatments including: 1- control or the diet without pistachio by products 2- the diet containing 10% tannin extracted pistachio by-product 3- the diet containing 20% tannin extracted pistachio by-product and 4- the diet containing 30% pistachio tannin extracted byproduct. An adaptation period of 14 days and an experimental period of 84 days were considered for this experiment. During the experiment, the performance variables, including average daily gain, average daily feed intake, feed conversion ratio, and final weight were measured. Representative feed and feces samples were collected during five days on day 75 of the experiment and the nutrient digestibility were determined using Acid Insoluble Ash as internal marker.
    Results
    The results showed that different levels of tannin extracted pistachio by-products had a significant effect on daily feed intake (P
    Conclusions
    Based on the findings of this study, tannin extracted pistachio can be used up to 20% in the diet of fattening lambs, without adverse effect on their performance
    Keywords: By-product, Tannin, Feed conversion, Fattening, Digestibility
  • M. Savari, M. Khorvash *, H. Amanlou, G.R. Ghorbani, E. Ghasemi, M. Mirzaei, F. Mohammadi Page 41
    Background And Objectives
    It has been demonstrated that processing of grain increases the energy available to the microorganisms of the rumen and increases microbial protein production, but the effects of processing of dietary carbohydrate (corn) source on protein requirements of dairy cattle and the interaction effects of corn processing and rumenundegradable protein (RUP) level on performance of Holstein cows fed low forage diets, is not considered. The objective of this study was to investigate the interactions between RUP level with corn processing method and dietary RUP sources on production performance of high- producing Holstein dairy cows fed a high concentrate diet.
    Materials And Methods
    In order to determine the interactions level and sources of RUP with corn processing method on production performance of high-producing Holstein dairy cows two separate experiment were conducted. In the first experiment, 12 lactating Holstein cows (48±3 kg/d milk yield) were used in a replicated 4 × 4 Latin square design with a 2 × 2 factorial arrangement of treatments that included four treatments. In the second experiment, eight lactating cows were used 4 × 4 Latin square design that included four treatments. Treatments one to four in the first experiment consisted of diet containing 1) RUP equal of 40 percent based on crude protein (CP) and grinding (GC) corn 2) RUP equal of 40 percent and steam flaking (SFC) corn 3) RUP equal of 35 percent based on CP and GC 4) RUP equal of 35 percent and SFC. The CP level in diets was same and equal to 16.7 percent based on dry matter and level of RUP and corn processing were different between diets. Treatments one to four in the second experiment consisted of diet containing xylose treated Soybean meal, fish meal, meat meal, and the mixed of fish and meat meal as RUP sources, respectively.
    Results
    In the first experiment the level of RUP had no significant effect on dry matter intake (DMI), but reduction in RUP level from 40 to 35% based on CP (or increase RDP level from 60 to 65% of CP) the milk production was increased (average 43.2 vs. 44.4 kg/d, respectively). Cows receiving steam flaked corn had lower DMI rather than who received grinding corn (average 25.1 vs. 26.2 kg/d, respectively). Corn processing method had no significant effect on milk yield. However, fat corrected milk was reduced in cows receiving steam flaked corn compared with those receiving ground corn. Steam flaked corn, increased protein and reduced milk fat percentage. Overall, no significant main treatment interaction effects were observed on dairy cow's performance. The result of second experiment showed no significant effect of RUP sources on DMI, milk yield and composition in high-producing Holstein dairy cows under the conditions of the present study.
    Conclusion
    No significant interactions of main treatment effects occurred for lactation performance data, but on the grounds of their lower costs, lower RUP level and ground corn, also the use of meat meal as RUP source may be more economical and can be effective feeding strategy to recommended for diets of lactating dairy cows receiving high concentrate diets.
    Keywords: Rumen undegradable protein, Corn processing, dairy cow
  • J. Habibizad *, M. Meamar Page 57
    Background And Objectives
    Reproductive performance is the most important economic trait in sheep production and it can be manipulated by using hormonal treatments. Equine chorionic gonadotropin (eCG) is widely used for improving the fertility in ewes. In some studies the use of low and high doses of this hormone increased number and the size of large follicles and also it could enhance the ovulation rate, but it decreased pregnancy rate. As it was not found any report about the effect of using eCG on reproductive performance of Torki-Ghashghaei ewes, this study was conducted to investigate the effect of different dose of eCG on estrus response, estrus onset, pregnancy rate and twining rate of these ewes in autumn season.
    Materials And Methods
    In this study, the total of 75 cyclic ewes with the mean weight of 573.6 kgs were randomly assigned to five experimental groups (n=15/group). The estrous cycle of all ewes was synchronized with the insertion of intravaginal progesterone sponges during a 12 days period. One day before withdrawaling progesterone sponges 300, 400, 500 and 600 IU eCG were injected intramuscularly to ewes in group Π, Ш, ΙV and V, respectively and the group Ι (without eCG injection) was used as control group. The reproductive variables such as: time of estrus onset (hour), estrous response, pregnancy rate, twining rate, fecundity and prolificacy rate were measured in this experiment.
    Results
    Estrous responses for all eCG recipient ewes (100%) were significantly higher (P
    Conclusion
    Generally, the results showed that injecting 600 IU eCG had the most effect on increasing pregnancy rate and twining rate in Torki-Ghashghaei ewes in autumn season.
    Keywords: Torki-Ghashghaei ewe, eCG, Reproductive performance, Twining rate
  • H. Dehghanzadeh *, S.Z. Mirhoseini, M. Ghaderi Zefrehei, H. Tavakoli, S. Esmaeilkhaniyan Page 69
    Background And Objectives
    Apart from the fact that milk plays an important role in human nutrition, increasing milk production or changing its composition has attracted the attention of animal breeders, therefore, it is crucial to study and evaluate the genes underpinning milk production and its composition. Information theory is a branch of mathematics that overlaps with communications, biology, and medical engineering. Entropy is a measure of uncertainty in the set of information. In his famous article in 1948, Shannon introduced this concept and used its results in a number of basic issues of coding and data transferring theory, which forms the basis of new information theory. Information theory is used in genetic and bioinformatics analyses and can be used for many analyses related to the structures and sequences. Bio-computational grouping of genes facilitates genetic analysis, sequencing and structural-based analyses
    Materials And Methods
    DNA sequence of 30 genes involved with milk protein production were extracted ad hoc from NCBI genome database and stored in FASTA format. In this study, for each gene and its exons sets, the entropy was calculated in orders one to four. In this way, the Markov chain up to order 3 was used. Based on the relative entropy of genes and exons, kullback-Leibler divergence was calculated. After obtaining the kullback-Leibler distance for genes and exons sets, the results were entered as input into 7 clustering algorithms: Single, Complete, Average, Weighted, Centroid, Median and K-Means. In order to aggregate the results of clustering, AdaBoost algorithm was used. Finally, the results of AdaBoost algorithm were investigated by GeneMANIA prediction server to explore the results from gene annotation point of view. All calculations were performed using the MATLAB Engineering Software (2015)
    Results
    By investigating the results of genes metabolic pathways based on their gene annotations, it was turned out that proposed clustering method, yielded correct, logical and fast results. This method at the same that that hadnt had the disadvantages of aligning allowed the genes with actual length and content to be considered and also didnt require high memory for large-length sequences.
    Conclusion
    It can be concluded that the performance of the proposed method could be used with other competitive gene clustering methods to group biologically relevant set of genes Also, the proposed method can be seen as a predictive method for those genes bearing up weak genomic annotations.
    Keywords: Information theory, Dairy cattle, Kullback-Leibler divergence, Gene clustering
  • F. Fathei, J. Bayatkouhsar *, F. Ghanbari, A.A. Naserian, S. Maghsoudlou Page 87
    Background And Objectives
    Poultry excreta in ruminant ration could have a considerable effect on reducing costs, increasing the level of protein in diet, and solving disposal problems. Generally, poultry excreta are high in fiber and ash. They appear to have energy concentration, calcium, nitrogen, and phosphorous levels exceeding that of some high-quality hay. Poultry excreta can be used in livestock feed especially where there is a large shortage of nutritious feed. This study was conducted in order to investigate the effect of adding different levels of molasses and sugar beet pulp on chemical composition, gas production and fermentation parameters of laying hen litter silage.
    Materials And Methods
    This research was performed according to completely randomized design with seven treatments and three replicates. Treatments were: T1 (litter silage without additive), T2, T3 and T4 (control 5, 10 and 20% of molasses) and T5, T6 and T7 (control 5, 10 and 20% of sugar beet pulp) / g kg-1 silage), respectively. The chemical composition of the samples was determined using the standard methods. The gas production test was used to estimate the parameters of gas production in samples. In vitro digestibility of samples was determined by the batch culture method. The data were analyzed using SAS software. To compare mean values, the least significant difference was used.
    Results
    The results indicated that there were significant differences among treatments in terms of chemical composition (P
    Conclusions
    According to results of this study the use of molasses and sugar beet pulp in order to improve the nutritional value of laying hen excreta silage is recommended.
    Keywords: Laying hen litter, Molasses, Sugar Beet pulp, In vitro digestibility, Microbial protein production