فهرست مطالب

بسپارش - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1391)

فصلنامه بسپارش
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سرمقاله
  • مقالات علمی
  • سپیده خویی، سلمان حسن زاده صفحه 4
    میسل های پلیمری زیست تخریب پذیر حاصل از خودآرایی کوپلیمرهای دسته ای، ابزارهایی مطمئن در دارورسانی هستند. تنوع سنتز و راحتی الحاق گروه های عاملی دو ویژگی به شدت جذاب این مواد است. در سامانه های متعارف، بیشتر از کوپلیمرهای دسته ای دومحیط دوست استفاده می شود که خود به خود در محیط آبی خودآرایی کرده و میسل هایی با ساختار هسته-پوسته را در غلظت های زیاد کوپلیمر، غلظت میسلی بحرانی(CMC) طی یک فرایند ترمودینامیکی ایجاد میک نند. از مشخصه های کلیدی میسل های مخلوط و ساده می توان به وجود یک هسته آبگریز برای حل کردن داروهای آبگریز و یک پوسته آبدوست برای پایدارسازی و محافظت از محل بارگذاری دارو (در هسته) از محیط های خارجی اشاره کرد. در کنار قابلیت میسل های پلیمری در عمل به عنوان مخزن داروهای آبگریز، نانومتری بودن ذرات حامل دارو نیز در شرایط درون تنی امتیازات مشخصی در مقایسه با داروی آزاد دارد. برهمک نش بین کوپلیمرهای دسته ای مختلف از راه پیوندهای اولیه یا ثانویه می تواند منجر به تولید میسل های مخلوط با خواص فیزیکی شیمیایی جذاب شود. همین امر باعث می شود تا این ترکیبات به عنوان گزینه مناسبی برای استفاده در دارورسانی مطرح شوند.
    کلیدواژگان: میسل های مخلوط، چندپاسخی، کوپلیمرهای دسته ای، دارورسانی، خواص فیزیکی، شیمیایی
  • مرتضی احسانی، زینب فرهادی نژاد، داوود روناسی صفحه 16
    جرم مولکولی و وزن اک یوالان اپوکسی جزء مهم ترین پارامترهای یک رزین اپوکسی محسوب یشوند. بدون تع یین این پارامترها، شناسایی نوع و خواص رزین اپوکسی امکان پذیر نیست. تاکنون، روش های گوناگونی نظیر کروماتوگرافی ژل تراوایی یا تیتر کردن برای شناسایی رزین های اپوکسی استفاده شده اند که یا نیازمند صرف وقت بسیار است یا نتایج آنها همراه با خطاست. در این مقاله به تعیین پارامترهای اساسی همچون درجه پلیمر شدن، وزن اکی والان اپوکسی، جرم مولکولی، عاملیت و درجه شاخه دار شدن رزین های اپوکسی با استفاده از روش سریع و دقیق طیف سنجی رزونانس مغناطیسی هسته پروتون پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: طیف سنجی رزونانس مغناطیسی هسته پروتون، وزن اکی والان اپوکسی، تع یین جرم مولکولی، عاملیت رزین اپوکسی، درجه شاخه دار شدن
  • الناز اسمی زاده، محمد رضوی نوری، علی کلاتی وحید صفحه 22
    در بخش اول مقاله، فن طیف سنجی طول عمر نابودی پوزیترون، اجزای آن و معادلات بهک ار رفته در تفسیر نتایج بیان شد. در این روش، طول عمر پوزیترون در جسم به وسیله ازبین رفتن آن با واکنش پوزیترونیم اندازه گیری و به شکل یک طیف نشان داده می شود. از طیف طول عمر نابودی پوزیترون می توان برای شناسایی مواد پلیمری بهره جست. فن طیف سنجی طول عمر نابودی پوزیترون در بررسی حجم آزاد در مواد مختلف از جمله پلیمرها، اندازه گیری دمای انتقال شیشه ای- لاستیک پلیمرها و بررسی امتزاج پذیری آمیخته های پلیمری قابل استفاده است. در بخش دوم مقاله، کاربردهای طیف سنجی طول عمر نابودی پوزیترون به تفصیل ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پوزیترون، پوزیترونیم، طول عمر، دمای انتقال شیشه ای، لاستیک، امتزاج پذیری
  • شهرام خمیس آبادی، مژگان میرزاطاهری*، علی سلیمی صفحه 30

    از روش های جدید تولید امولسیونی نانوکامپوزیت ها، امولسیون پیکرینگ (Pickering) است، به نحوی که در این روش به جای استفاده از عوامل فعال کننده سطح از نانوذرات جامد برای پایداری امولسیون استفاده می شود. با استفاده از این روش می توان به نانوکامپوزیت هایی با خواص فیزیکی و مکانیکی بهتر، به ویژه نفوذناپذیری و تراوایی برتر در برابر آب، رطوبت هوا وگازها دست یافت. چنین نانوکامپوزیت هایی می-توانند به طور گسترده در صنایع بسته بندی مواد غذایی، محافظت در برابر خوردگی یا محصولات آرایشی استفاده شوند. در مقاله حاضر سعی شده است تا به طور جامع امولسیون پیکرینگ و عوامل موثر بر آن بحث و به طور مختصر به روش امولسیون پیکرینگ معکوس اشاره شود. با توجه به بررسی های انجام شده به هنگام سنتز این گونه لاتکس ها که اصطلاحا به آنها لاتکس زرهی نیز می گویند، باید عواملی مانند نوع و مقدار نانوذرات، نوع مونومر، تناسب سطح مونومر با نانوذرات از لحاظ آب دوستی- آب گریزی و نوع آغازگر در نظر گرفته شوند. هر یک از این عوامل به نوبه خود بر پایداری امولسیون، اندازه ذرات لاتکس و توزیع و شکل شناسی ذرات موثراند.

    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت، امولسیون پیکرینگ، اندازه و توزیع ذرات، عوامل فعال کننده سطحی، شکل شناسی
  • محمود معصومی، قاسم نادری، آرمین حاجی بابا، علی پورنقش بند صفحه 39
    آمیخته آکریلونیتریل بوتادی ان- پلی(وینیل کلرید) (NBR/PVC) کی مخلوط فیز کیی تقریبا سازگار در تمام ترکیب درصدها با اهمیت تجاری فراوان است. به دلیل اهمیت این آمیخته پلیمری، دانشمندان زیادی روی بهبود خواص مکان کیی، رئولوژ کیی و شکل شناسی آن تحقیق و بررسی به عمل آورده اند. در این مقاله سعی شده است تا به منظور ایجاد چشم اندازی روشن تر برای پژوهشگران این عرصه، مروری کلی بر نظریه های شکل شناسی موجود در آمیخته های پلیمری و مطالعات انجام گرفته روی آمیخته آکریلونیتریل بوتادی ان- پلی(وینیل کلرید) به عمل آید. نتایج پژوهش های انجام گرفته روی آمیخته آکریلونیتریل بوتادی ان- پلی (وینیل کلرید)نشان می دهد، این آمیخته پلیمری جزئی امتزاج پذیر است که استفاده از سازگا رکننده در تهیه آن، سبب ریزشدن قطره های فاز پراکنده و پراکنش بهتر آنها، پایداری شکل شناسی فازی، ایجاد بره مکنش های قوی در فص لمشترک، افزایش سرعت پخت و بهبود خواص مکان کیی می شود.
    کلیدواژگان: آمیخته، آکریلونیتریل بوتادی ان، پلی (وینیل کلرید)، شکل شناسی، سازگارکننده، امتزاج پذیر
  • مجید غیاث صفحه 48
    تشریح مسائل مربوط به مواد و فرایندهای پلیمری نقش اساسی در تولید، به کارگیری، نوآوری و پیش بینی رفتار این مواد در زندگی امروز دارد. تنوع مواد پلیمری و فرایندهای مختلف تولید به همراه پیچیدگی ویژگی های رفتاری آنها منجر به روابط و معادلات پیچیده ریاضی شده است که حل آنها از روش های کلاسیک ریاضی امکان پذیر نیست. مدل سازی فرایندهای مربوط به مواد پلیمری، استفاده از روش های مناسب عددی و به کارگیری تسهیلات نرم افزاری، دانش آموختگان و پژوهشگران در زمینه های مختلف پلیمری را در تشریح کمی و کیفی این فرایندها توانا می سازد. در این ارتباط، استفاده از روش های محاسباتی عددی مناسب و کارآمد ابزاری ضروری و بخش اجتناب ناپذیر پژوهش ها خواهد بود. این پژوهش، تلاشی اندک برای آشنایی دانشجویان و پژوهشگران علاقه مند با زمینه های پژوهشی مدل سازی و مشابه سازی فرایندهای پلیمری، روش های محاسباتی عددی متنوع، انواع روش های عددی و نرم افزارهای موجود و قابلیت هایی است که نرم افزارهای مهم برای فعالیت های پژوهشی در اختیار پژوهشگر قرار می دهد. روش ها و نرم افزارهای ارائه شده در این مقاله، بخش کوچکی از دنیای روش ها و نرم افزارهای عمومی و تخصصی است که مسلما نمی توان تمام آنها را مورد بحث و تجزیه و تحلیل قرار داد. اطلاعات ارائه شده به هیچ وجه قطعیت نداشته و نشان دهنده برتری یا ارجحیت نرم افزارهای مطرح شده بر انواع دیگر نیست و تنها بر مبنای تجربه و اطلاعات شخصی یا پژوهشگرانی است که تجربه فعالیت با این موارد را داشته اند. مطالب مطرح شده درباره ویژگی ها و مشخصات روش ها و نرم افزارها نیز از شبکه جهانی اینترنت به دست آمده که به راحتی قابل دسترس است.
    کلیدواژگان: روش های عددی، تفاضل محدود، اجزای محدود، حجم محدود، نرم افزار
  • فاطمه مولایی صفحه 59
    امروزه نسبت زیادی از دارایی های شرکت ها نامشهود است. مدیران و حسابداران در تعیین ارزش دارایی های شرکت ها دچار مشکلاتی می شوند که در گذشته به ندرت وجود داشت. اکثر روش شناسی های موجود برای اندازه گیری و قیمت گذاری دارایی های نامشهود و سرمایه فکری، از درون پژوهش در حوزه های اقتصاد، مدیریت، حسابداری، مهندسی و غیره برخاسته است. نتیجه این فرایندها دستی ابی به برخی چارچوب ها و الگوهای سنجش است که برای توسعه توانمندی های بخش اقتصاد و سنجش دارایی های فکری قابل استفاده اند. تاکنون روش ها و رو کیردهای متنوعی برای قیمت گذاری دانش فنی و فناوری ارائه شده است. برخی از این روش ها کمتر مبتنی بر محاسبات ریاضی اند و به روش های کیفی موسوم هستند. برخی نیز بر پایه محاسبات ریاضی نسبتا پیچیده ای هستند. در این مقاله، مطالعه ای درباره روش های مرسوم قیمت گذاری و نقاط ضعف و قوت هر کی از این روش ها انجام شده است.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری، فناوری، روش های انتقال فناوری، روش های کمی، روش های یکفی
  • معرفی
  • اخبار علمی
  • صفحه 74
  • صفحه 76
  • صفحه 78
  • صفحه 79
  • صفحه 80
|