فهرست مطالب

بسپارش - سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار 1392)

فصلنامه بسپارش
سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار 1392)

  • بهای روی جلد: 150,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سرمقاله
  • حسین بوهندی صفحه 3
  • مقالات علمی
  • سارا باجقلی، کبری سعادتی، قاسم نادری، حسین بوهندی صفحه 4
    رزین های اپوکسی پیش پلیمرهایی هستند که در ساختار آنها بیش از یک حلقه اکسیران وجود دارد. این رزین ها پس از پخت به پلاستیک های گرماسخت یا شبکه ای شده تبدیل می شوند. اهمیت این رزین ها به جهت پایداری گرمایی، شیمیایی و ابعادی زیاد و انبساط گرمایی کم آن ها است. مقاومت گرمایی این رزین های با عواملی چون، ساختار رزین، نوع عامل پخت، محتوای کلر و واکنش پخت در ارتباط است. با توجه به نیاز مبرم بسیاری از صنایع از جمله صنایع هوافضا به رزین های گرما مقاوم، رزین های اپوکسی در بازارهای جهانی مورد توجه قرار گرفته اند. در این مقاله، تخریب گرمایی پلیمرها و چگونگی مقاوم سازی رزین های اپوکسی در برابر گرما با روش هایی چون کامپوزیت کردن با ذرات نانو، آلیاژسازی با استفاده از پلیمرهای گرما مقاوم، عامل دار کردن رزین های اپوکسی بررسی می شود.
    کلیدواژگان: رزی، ن اپوک، سی، حلقه اکسیران، پلاستیک گرما سخت، پایداری گرمایی، تخریب گرمایی
  • علی حاجی قاسم، کوروش کبیری، محمدجلال ظهوریان مهر صفحه 12
    با کاهش منابع فسیلی، افزایش قیمت و اثرات منفی این منابع بر محیط زیست سوق یافتن به سمت منابع تجدیدپذیر به منظور دستیابی به سوخت و مواد شیمیایی یک ضرورت محسوب می شود. گلیسرول به عنوان محصول جانبی در تولید زیست دیزل به وسیله واکنش تبادل استری روغن های گیاهی یا چربی های حیوانی بدست می آید به لحاظ ماهیت ساختارش می تواند تحت واکنش های متفاوتی از جمله اکسیداسیون، احیا، دهیدراسیون، اتری و استری شدن قرار داد و به محصولات ارزشمندی تبدیل کرد. در این مقاله، ابتدا سوخت های زیستی(به ویژه زیست دیزل)، منابع اولیه و پیشرفت های انجام گرفته در سنتز آن مرور شده و در ادامه روش های متنوع شیمیایی به کار رفته در تهیه مواد شیمیایی از گلیسرول ارائه می شود.
    کلیدواژگان: واکنش های گلیسرول، منابع تجدیدپذیر، زیست دیزل، زیست سوخت، زیست توده
  • مهرسا امامی، الهام آرام، علیرضا مهدویان صفحه 27
    پلیمرها و کامپوزیت های پلیمری به دلیل برخورداری از ویژگی های مختلف از قبیل فرایند پذیری خوب و پایداری شیمیایی در شرایط اتمسفری مختلف، بطور گسترده در بسیاری از زمینه های مهندسی و صنایع مختلف از قبیل نظامی، فضایی و ساختمانی و غیره کاربرد دارند. اما از مشکلاتی که بشر طی استفاده از این مواد با آن روبرو است تخریب آسان آنها به هنگام قرار گرفتن در شرایط ناملایم است. این موضوع سبب افت خواص مکانیکی و کاهش طول عمر مواد پلیمری می شود. ترمیم درجای مواد پلیمری ابتدا نیاز به تشخیص محل تخریب توسط بازدید و یا دستگاه هایی مانند فراصوت و تابش ایکس و سپس فرایند زمان بر ترمیم دارد. در بسیاری از مواد پلیمری که محل آسیب دیده جهت تشخیص واعمال ترمیم دسترس ناپذیر است، خود ترمیمی حائز اهمیت است. بنابراین به دنبال پژوهش و تلاش های زیادی که در این زمینه انجام شده است، دسته جدیدی از مواد هوشمند تحت عنوان مواد خودترمیم شونده تهیه شده اند که توانایی ترمیم خودشان را در هنگام صدمات و آسیب ها بدون نیاز به منبع خارجی دارند. خاصیت خودترمیمی در این مواد منجر به افزایش طول عمرآنها، کاهش هزینه های جایگزینی قطعات جدید و افزایش ایمنی می شود. در این مقاله سعی شده است تا مروری کلی بر انواع مواد ترمیم پذیر و مکانیسم عملکرد آن ها در هنگام رویارویی با صدمات و آسیب ها مرور شود.
    کلیدواژگان: پلیمر هوشمند، خود ترمیم شونده، محرک، غیر زاتی، ذاتی
  • شکوفه حکیم، مهدی نکومنش، علی شاهرخی نیا صفحه 39
    استفاده از الکترون دهنده ها در کاتالیزور و همچنین پلیمرشدن ریزساختار و خواص پلی پروپیلن را تغییر می دهد. در این مقاله سازوکار عملکرد الکترون دهنده های مختلف داخلی و خارجی بر پلیمرشدن پروپیلن به وسیله کاتالیزور های زیگلر- ناتا بررسی می شود. در بخش اول سازوکار پلیمرشدن پروپیلن به کمک کاتالیزورهای زیگلر- ناتا مرور ارائه میشود. سپس انواع الکترون دهنده های داخلی معرفی شده و نحوه برهمکنش آنها با سطح نگهدارنده کاتالیزور واثر آنها بر خواص نهایی محصول از جمله توزیع وزن مولکولی بررسی می شود. در ادامه علل لزوم استفاده از الکترون دهنده خارجی به ویژه در نسلهای سوم و چهارم کاتالیزورهای زیگلر- ناتا مرور میشود. در بخش بعدی به بررسی سازوکار عملکرد الکترون دهنده های خارجی آلکوکسی سیلانی و اثر حضور و ساختمان این الکترون دهنده ها بر پلیمریزاسیون پروپیلن و فعالیت کاتالیزور، خواص محصول مانند فضاویژگی و وزن مولکولی پلی پروپیلن حاصل پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: الکترون دهنده، پروپیلن، کاتالیزور زیگلر ناتا، پلیمرشدن، فضاویژگی
  • محدیث حسامی، روح الله باقری، محمود معصومی صفحه 49
    در این مقاله به بررسی نانوپرکننده های بازدارنده شعله اپوکسی و سازوکار های بازدارندگی شعله به وسیله آنها پرداخته می شود. به طور کلی چهار نوع نانوپرکننده برای بازدارندگی شعله رزین اپوکسی به کار می روند: نانورس، نانولوله کربن، نانو الیاف کربن و پلی هدرال اولیگو سیلیس کیوکسان. سازوکار عمده ای که سبب بازدارندگی شعله می شود تشکیل لایه زغالی است. در نانورس ها لایه زغالی سیلیکاتی، در پلی هدرال اولیگو سیلیس کیوکسان لایه زغالی سرامیکی و در نانولوله و نانو الیاف کربن لایه زغالی کربنی تشکیل می شود که سرعت انتقال جرم (نفوذ مواد سوختی) و نرخ انتقال حرارت را کاهش می دهد. به طور کلی هرچه این زغال ها متراکم تر و پیوسته تر باشند، میزان نفوذ مواد سوختی کمتر و راندمان بازدارندگی بالاتر خواهد بود. تدابیر زیادی برای این مورد اندیشیده شده است که از جمله آنها می توان به ترکیب کردن نانوپرکننده ها اشاره کرد.
    کلیدواژگان: بازدارندگی کنندگی، رزین اپوکسی، نانوپرکننده، نانولوله کربن، سیلیکات های لایه ای
  • مرتضی خوش کیش، حسین بوهندی صفحه 60
    پلیمرها و الیگومرهای دارای گروه های عاملی واکنش پذیر در علم پلیمر بسیار مهم اند، کربنات های حلقوی به عنوان یکی ازگروه های عاملی واکنش پذیر در شیمی بسیار کاربردی است. این گروه ها می توانند در اسکلت پلیمر حضور داشته باشند ویا به صورت آویزان به زنجیر پلیمری متصل باشند. کربنات های حلقوی از لحاظ شیمیایی به گونه ای می باشند که می توانند با مواد مختلف از جمله آمین ها،الکل ها و کربوکسیلیک اسید ها واکنش دهد و مواد جدیدی با خواص مناسب ایجاد کنند. از میان مواد مختلف، واکنش کربنات های حلقوی با آمین ها بسیار مورد اهمیت می باشد و برای سنتز پلی یورتان ها بدون استفاده از ترکیبات سمی ایزوسیانات کاربرد دارند.
    کلیدواژگان: کربنات حلقوی، تثبیت دی اکسید کربن، پلی کربنات ها، وینیلن کربنات، یورتان
  • اخبار علمی
  • صفحه 74
  • صفحه 76
  • صفحه 78
  • صفحه 79
  • صفحه 80
|
  • Sara Bajgholi, Kobra Saadati, Ghasem Naderi, Hossein Bouhendi Page 4
  • Ali Haji Ghasem, Kourosh Kabiri, Mohammad Jalal Zohourian Mehr Page 12
  • Mehrsa Emami, Elham Aram, Alireza Mahdavian Page 27
  • Shokoufe Hakim, Mehdi Nekoumanesh, Ali Shahrokhi Nia Page 39
    Using electron donors in Ziegler Natta catalyst system in propylene polymerization influences the final properties of polymer's microstructure. This paper is a review which gives an account on the effect of internal and external electron donors on propylene polymerization using Ziegler-Natta catalyst. At first, the mechanism of propylene polymerization is introduced. The internal electron donors are discussed with respect to their interaction with the surface of catalyst support and the resulting polypropylene properties, like molecular weight distribution. Subsequently, the importance of external donors, especially in the third and fourth generations of Ziegler-Natta catalyst is shown. The review further extends the discussion on the effect of alkoxysilanes as external donors in relation to propylene polymerization and activity of catalyst and properties of polypropylene like isospecificity and weight average molecular weight.
    Keywords: electron donors, propylene, ziegler, natta catalyst, polymerization, isospecificity
  • Mahdis Hesami, Rohollah Bagheri, Mahmoud Masoumi Page 49
    Nano fillers are used as flame retardant fillers in epoxy resin and their. Four kinds of nanofillers are usually used: nanoclays, polyhedral oligomeric silsesquioxane (POSS), carbon nanotubes and carbon nanofibers. Formation of a carbonaceous char layer is the most dominant mechanism for fire retardancy in nanocomposites. For nanoclays a carbonous-silicate structure char layer, for POSS a ceramic-structure char layer and for carbon nanotubes and carbon nanofiber a carbonous char layer are formed during combustion. This char layer insulates the underlying material and limits the passage of degradation products from the matrix.
  • Morteza Khoshkish, Hossein Bouhendi Page 60
    Polymers and oligomers with reactive functional group have found wide range of applications in polymer science. Cyclic carbonates among reactive functional groups are commonly employed in varieties of chemical synthesis. These groups can form the backbone of a polymer or pendant to a polymer chain. Cyclic carbonates can react with many materials such as amines, alcohols and carboxylic acids and produce new materials with interesting features. Among different materials, reaction of cyclic carbonates with amines is very important which may be used in the synthesis of polyurethane without using toxic materials such as isosyanates.