فهرست مطالب

فصلنامه بسپارش
سال سوم شماره 3 (پیاپی 8، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • سیده آمنه سیادت، جواد مختاری صفحات 4-13
    معمولا برای در کنار هم نگه داشتن بافت های مجروح تا زمان بهبودی کامل از نخ بخیه به کمک سوزن استفاده می شود. از آنجا که تعداد زیادی از این نخ ها در بافت های بدن تحت تاثیر فرایند جذب یا مردودشدن قرار می گیرند، استفاده از انواع نادرست آنها ممکن است بدن را به سمت جراحت های ناخواسته مانند پارگی در زخم، سوق دهد. نخ های جراحی عموما به شکل تک رشته ای یا چندرشته ای سترون هستند. انتخاب مواد بخیه و روش بخیه زدن به عوامل متعددی از جمله هدف، پیکربندی زخم و زمان التیام آن، عمق زخم، نوع بافت و همچنین توجه به شرایط هر بیمار مانند سن، وزن، وضعیت کلی سلامتی و درصد عفونت بستگی دارد. از جدیدترین رویکردهای دانش مواد نخ بخیه، استفاده از نخ های بخیه دارورسان به منظور ایجاد قابلیت جلوگیری از رشد باکتری در آنهاست.
    کلیدواژگان: تک رشته ای، چندرشته ای، نخ بخیه دارورسان، بافت
  • محمد ابراهیم زینالی، محمد نظری صفحات 14-24
    بزرگترین منبع صنعتی پلی وینیل الکل، پلی وینیل استات است. سایر منابع تنها برای کارهای پژوهشی و ویژه موجوداند. باتوجه به منابع عظیم نفت و گاز و دسترس پذیری خوراک اولیه تولید این پلیمر در داخل کشور (مونومر وینیل استات تولیدی پتروشیمی اراک)، پتانسیل مناسبی برای تولید پلی وینیل استات و پلی وینیل الکل و مواد حاصل از این محصولات (مانند پلی وینیل بوتیرال و...) درکشور وجود دارد. ارزیابی های فنی و اقتصادی تولید این پلیمر پرمصرف وارداتی، با آمارهای ارائه شده توسط وزارت های صنعت، معدن و تجارت و نفت، تولید صنعتی آن را در صدر اولویت های سرمایه گذاری قرارداده است. پلی وینیل الکل با توجه به درجه آبکافت و جرم مولکولی های مختلف دارای درجه های متفاوتی است که با تغییر شرایط فراورش در طول تولید می توان به آنها دست یافت. این مقاله تلاشی برای بررسی جایگاه پلی وینیل الکل در صنعت و اقتصاد است.
    کلیدواژگان: پلی وینیل الکل، ارزیابی فنی، ارزیابی اقتصادی، روش تولید، درجه آبکافت
  • محسن صدرالدینی، مهدی رزاقی کاشانی صفحات 25-33
    در سال های اخیر، با توجه به گسترش صنعت برق و الکترونیک، تقاضا برای مواد با ثابت دی الکتریک زیاد به شدت رو به افزایش است. در کاربردهای عملی، این مواد عمدتا به شکل کامپوزیت های پلیمری حاوی انواع پرکننده های سرامیکی و رسانای فلزی و غیرفلزی طراحی و استفاده می شوند. هر گونه ای از این پرکننده ها با سازوکار مشخصی خواص دی الکتریک کامپوزیت نهایی را بهبود می دهند. در این میان، استفاده از ذرات سرامیکی روش بسیار معمول و قدیمی تر و به کارگیری ذرات رسانا یا ترکیبی از این دو نوع پرکننده روش جدیدتری به شمار می رود. در این گزارش، ابتدا به طور اجمالی به تعاریف اولیه و سپس به روش های بهبود خواص دی الکتریک، پیشرفت ها و زمینه های پژوهشی جدید برای دست یابی به خواص دی الکتریک کارآمد اشاره شده است که شامل ثابت دی الکتریک زیاد و تانژانت اتلاف دی الکتریک کم است.
    کلیدواژگان: قطبش، ثابت دی الکتریک، ضریب اتلاف، نانو کامپوزیت های دی الکتریک، نانو ذرات
  • ندا گرشاسبی نیا صفحات 35-42
    امروزه یکی از گفت وگوهای مهم اقتصادی مباحث حقوق مالکیت فکری (IPRs) است که مطالعات بی شماری در این زمینه در حال انجام است. ایران نیز به سهم خود در این زمینه فعال بوده و مطالعات زیادی در زمینه یاست گذاری و بررسی های مربوط به این حقوق در مراکز مختلف حقوقی، صنعتی و دانشگاهی انجام می پذیرد. شناخت دقیق این حقوق، مزایا و معایبی که برای کشورها به همراه دارد از ضروریات سیاست گذاری کشورهاست. نویسنده بر این عقیده است که گاهی نقش حقوق مالکیت فکری در زمینه تولید و انتشار دانش و نوآوری، بدون توجه به ماهیت فعالیت های پژوهشی و توانمندی های کشورهای متبوع در جذب فناوری بیش از واقع کارا و مثبت ارزیابی شده است. در واقع موضوع کلیدی توسعه، حفظ حقوق مالکیت فکری دانش موجود نیست، بلکه ایجاد یک سامانه نوآوری فعال و پیاده سازی سیاست های یادگیری است، هرچند در بسیاری از موارد، این حقوق می تواند ابزار خوبی برای نیل به این هدف باشد. در این مقاله به بررسی نقش جهانی سازی این حقوق و چهار نکته مهم در ارتباط با ماهیت نوآوری و نیازمندی های کسب و گسترش فناوری پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، نوآوری، پتنت، اختراع، رشد اقتصادی
  • آزاده پیری صدیق، سمیرا اوسطی، لاله عدل نسب صفحات 43-55
    در این مقاله، فن سنتز درون ماتریسی برای تولید نانوکامپوزیت های پلیمر- فلز متنوع با کاربردهای متفاوت بررسی شده است. سنتز درون ماتریسی روشی است که در آن نانوذرات مغناطیسی را در بستر پلیمری پایدار می کند. قرارگرفتن پوسته عامل دار روی هسته ابرپارامغناطیسی خواص ضدباکتریایی یا کاتالیزوری به نانوکامپوزیت ها می دهد. نانوذرات مغناطیسی پایدار شده به همراه پلیمرهای عامل دار قابلیت پیوندزنی با یون های فلزی را دارند. نوع عامل کاهنده استفاده شده برای تولید نانوذرات فلزی بر اندازه و توزیع این ذرات در ماتریس پلیمری اثرگذار است. استفاده از نانوذرات در بستر پلیمری از تجمع آنها جلوگیری می کند و مانع از نشت این ذرات به محیط زیست می شود. نانوکامپوزیت های پلیمر- فلز برای کاربردهای ضدعفونی کردن آب و کاتالیزگری مطلوب اند.
    کلیدواژگان: نانو کامپوزیت، نانو ذرات مغناطیسی، کاتالیزور، پلیمر
  • حامد دائمی، محمدعلی دهنوی * صفحات 56-65

    در این مقاله، کاهش حساسیت مواد پرانرژی با استفاده از محمل های پلی یورتانی بررسی شده است. ابتدا، مواد پرانرژی و محمل های به کار رفته در این صنعت به طور خلاصه ارائه شده است. سپس، آثار محمل های پلی یورتانی به عنوان متداول ترین محمل پلیمری بر خواص گرمایی و مکانیکی این مواد مرور شده است. در انتها، شیمی الاستومرهای پلی یورتان، روش های مختلف تولید، مواد اولیه استفاده شده و عوامل موثر بر خواص فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی این پلیمرها مرور شده است. با توجه به مطالعات انجام شده، پلی یورتان ها دارای خواص فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی برجسته ای بوده و مهم ترین محمل های مصرفی در مواد پرانرژی به شمار می روند.

    کلیدواژگان: مواد پر انرژی، پلی یورتان، محمل، خواص مکانیکی، سنتز
  • الهام اصلاحی نوپاشانی، مجید لطفی، الهه قادری نسب صفحات 66-75
    تقاضا برای تولید محصولات غذایی تازه، ایمن و با حداقل فراورش، از جمله مهم ترین چالش هایی است که امروزه صنعت بسته بندی موادغذایی با آن مواجه است. انتخاب صحیح مواد و روش مناسب بسته بندی به حفظ کیفیت محصول کمک شایانی می کند. امروزه به دلیل کاهش فراورده های نفتی و پتروشیمی، افزایش گرمای جهانی و آلودگی های زیست محیطی، استفاده از پلیمرهایی که تحت عنوان بسته بندی های زیست فعال شناخته می شوند، گسترش یافته است. در این مطالعه، به مواد اولیه، فرایند ساخت و کاربردهای پلی لاکتیک اسید (PLA) پرداخته شده است. پلی لاکتیک اسید یک پلی استر گرمانرم آلیفاتیک خطی است که می تواند به طور ٪100 از منابع تجدیدپذیر مانند ذرت استخراج شود. البته کاربرد آن محدود به پزشکی مثل نخ بخیه بوده است. ولی امروزه این پلیمر، به طور گسترده در بسته بندی، نساجی و تولید ظروف پلاستیکی کاربرد دارد. پلیمر حاصل زیست تخریب پذیر خواهد بود. چنین فرایندهایی محصولات کشاورزی و حتی پسماند های آنها را جایگزین نفت خام به عنوان ماده اولیه کرده است. این اتفاق بدین معنی است که زیست پالایش می تواند از مقدار مواد شیمیایی و انرژی مورد نیاز برای تولید پلاستیک ها بکاهد و پتانسیل هایی را برای کاهش قابل توجه مواد زائد از زباله ها فراهم آورد.
    کلیدواژگان: محصولات غذایی، پلی لاکتیک اسید (PLA)، محصولات کشارزی، زیست پالایش، ذرت
  • مهدی کلاگر، الهام مرزبان مریدانی صفحات 76-87
    مطالعه استفاده از الیاف طبیعی به عنوان جایگزینی برای الیاف ساخت بشر در کامپوزیت های تقویت شده با الیاف افزایش یافته و راه را برای امکانات بیشتر صنعتی گشوده است. الیاف طبیعی دارای مزایای چگالی کم، قیمت ارزان و زیست تخریب پذیری هستند. هرچند، عیب اصلی این الیاف در کامپوزیت ها سازگاری ضعیف با ماتریس و جذب رطوبت نسبتا زیاد آنهاست. از این رو، عمل آوری های شیمیایی برای اصلاح خواص سطحی الیاف مورد توجه قرار گرفته اند. در این مقاله، اصلاح شیمیایی مختلف روی الیاف طبیعی برای استفاده در کامپوزیت تقویت شده با الیاف مرور شده است. عمل آوری های شیمیایی شامل قلیایی، سیلانی، استیل دارکردن، بنزوئیل دار کردن، آکریل دار کردن، عوامل جفت کننده مالئات دارشده، ایزوسیانات ها، پرمنگنات و سایر روش ها بحث شده است. هدف از عمل آوری شیمیایی الیاف که بهبود چسبندگی بین سطح الیاف و ماتریس پلیمر است، نه تنها سطح الیاف را اصلاح می کند، بلکه استحکام الیاف نیز افزایش می یابد. جذب آب کامپوزیت کاهش یافته و خواص مکانیکی آنها بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: کامپوزیت های تقویت شده با الیاف، الیاف طبیعی، اصلاح شیمیایی، عامل جفت کننده شیمیایی
  • صفحات 88-90
    اخبار علمی شامل عناوین زیر است:- ساخت پلیمر سه بعدی جاذب فلزات سنگین سمی - انگشت پوش الکترونیکی برای تقوییت حس لامسه - طراحی نانو ذرات هوشمند برای بهبود رهاسازی - روشی جدید برای تولید اجزای سازنده پلاستیک ها - ساخت نخستین پلیمر خود ترمیم شونده خود به خود
  • صفحات 93-94
    - عمل آوری پلیمرها با باریکه یونی - محصولات و کاربردهای زیست پلیمرها - محصولات پلیمری و فرایندهای شیمیایی - مبانی شیمی فیزیک پلیمرها
    کلیدواژگان: پلیمری، شیمی فیزیک، باریکه یونی
  • صفحه 95
|
  • Leading Article
    Page 2
  • Syede Ameneh Siadat, Javad Mokhtari Pages 4-13
    Sutures with the help of needles are usually used to hold together the injured tissues until full recovery. Because there are many sutures for different tissues therefore, there may be reactions toward absorption or rejections processes using the wrong type of suture leading to unintentional injuries such as wound rupture. Surgery yarns generally are sterile single-filament or multi-filaments. The selection of methods and techniques of sutures depend on several factors such as the purpose, wound configuration, healing time, its depth, type of suture texture and the specific condition of each patient (including the age, weight, general health status and extent of infection). One of the latest approaches to make sure of a suture material behavior is to use it as a drug release matrix in order to prevent bacterial growth.
    Keywords: suture, monofilament, multi filament, drug release suture, tissue
  • Mohammad Ebrahim Zeinali, Mohammad Nazari Pages 14-24
    The main source of polyvinyl alcohol is polyvinyl acetate. Other sources and methods for polyvinyl alcohol synthesis are intended for research and specific purposes. Considering the significant sources of oil and gas in Iran and the availability of raw material for PVOH (vinyl acetate monomer by Arak Petrochemical Company) and polyvinyl acetate there is a good potential for production of polyvinyl butyral and related polymers. The economical and technical studies by Ministries of Industry, Oil and Commerce have brought the industrial production of PVOH in the first priority of investment activities. This polymer can be produced at different degrees of hydrolysis and molecular weight by variations in processing condition. Different grades of polyvinyl alcohol have found various applications in industry.
    Keywords: polyvinyl alcohol, technical investigation, economic investigation, method of production, degree of hydrolysis
  • Mohsen Sadroddini, Mehdi Razzaghi Kashani Pages 25-33
    In recent years there has been an increasing need in obtaining high-permittivity (high-k) materials due to rapid development of electrical/electronic industry. In practice, these materials are mainly designed and employed as polymeric composites containing different ceramics, conductive metallic and non-metallic fillers. Each kind of these fillers may improve the dielectric properties of the final composite by a specific mechanism. Use of ceramics is a more common approach and those of conducting fillers and a combination of ceramics and conducting particles are of later methods. This is a brief report on basic definitions, methods of increasing the dielectric constant, recent advances and research efforts toward achieving high dielectric properties, including high-k and low dielectric loss tangent for polymer composite.
    Keywords: polarization, dielectric constant, dissipation factor, dielectric nanocomposite, nanoparticles
  • Neda Garshasbi Nia Pages 35-42
    Currently, intellectual properties rights (IPR) have become one of the economically challenging debates worldwide. There are constant reports, news and documents on IPR which are issued by world researchers. Iran's research communities of all fields have been active in promoting IPR for many years. To give full recognition of the legal concepts underlying intellectual properties as intangible assets, are considered absolutely necessary for policy makers of all nations in seeing through their benefits and limitations. Although the role of IPR in enhancing creative works and motivating innovations is not clear, but for both developed and developing countries the key term "progress" does not just implies protection of IPR, it is rather to establish an effective innovation system and learning objectives. The present paper discusses the role of globalized IPR in highlighting four important issues on the nature of innovation and technological advancement.
    Keywords: intellectual property rights, innovation, patent, invention, economy growth
  • Azade Pirisedigh, Samira Osati, Laleh Adl Nasab Pages 43-55
    The technology for production of nanocomposites for different applications has been extensively modifided in the last decade. The development of polymer-stabilized metal nanoparticles (NPs) is considered to be one of the most promising solutions to the stability of NPs. The incorporation of magnetic nanoparticles into polymeric matrices can impart unique properties in polymer composites. In this respect, the intermatrix synthesis and application of various polymer-metal nanocomposites were investigated. By this method it was possible to load magnetic nanoparticles into polymer matrix. The novel strategy for intermatrix synthesis was based on super paramagnetic core coating with a functional shell that could impart bactericide and catalytic properties in nanocomposites. The established magnetic nanoparticles with functional polymers were able to bind to metal ions. Reducing agents were used to produce metal nanoparticles which influenced the size and their distribution in polymer matrix. These polymer-stabilized metal nanoparticles prevented their self-aggregation and reduced their emission into the environment. The polymer-metal nanocomposites is suitable for catalytic and water treatment applications.
    Keywords: Nanocomposite, magnetic nanoparticles, catalyst, polymer, water treatment
  • Hamed Daemi, Mohammad Ali Dehnavi Pages 56-65

    The sensitivity of energetic materials can be reduced by use of chemical binders such as polyurethanes. This review covers a brief account on energetic materials and industrial use of binders in reducing these materials sensitivity. The role of polyurethane binders, as the most common polymeric binders, is reviewed in relation to the thermal and mechanical properties of energetic materials. Finally, in this review the chemistry of polyurethane elastomers, production methods, raw materials and important parameters influencing the physical, chemical and mechanical properties of these polymers are discussed. Based on current studies, polyurethanes have excellent physical, chemical and mechanical properties and therefore, they are the most important binders used in energetic materials.

    Keywords: energetic materials, polyurethane, binder, mechanical properties, synthesis
  • Elham Eslahi Nopashayi, Majid Lotfi, Elahe Ghaderi Nasab Pages 66-75
    Nowadays, one of the challenges encountered by food packaging industry is a high demand for fresh, healthy and with minimum processed foods. Selecting materials with their appropriate packaging method can be helpful to maintain product quality. Today, due to reductions in petroleum products and petrochemicals, rapid global warming and environmental pollution, bioactive polymers have attracted much attention in bioactive packaging. In this study, raw materials, manufacturing process and applications of polylactic acid (PLA) are discussed. PLA is a linear aliphatic thermoplastic polyester which can be derived from 100% renewable sources such as corn, but, most initial uses are limited to medical applications such as sutures. Nowadays this polymer is extensively used for packaging, textile and manufacturing plastic containers and biologically degradable polymers. The processing of such agricultural products and wastes has replaced to petroleum based products. This implies that biorefinery can lower the chemical costs and save energy for production of plastics and facilitate conditions to reduce waste materials from garbage.
    Keywords: food products, polylactic acid (PLA), agricultural products, biorefinery, corn
  • Mehdi Kalagar, Elham Marzban Moridani Pages 76-87
  • Pages 88-90
  • Pages 93-94