فهرست مطالب

کشاورزی بوم شناختی - سال هشتم شماره 2 (1397)

مجله کشاورزی بوم شناختی
سال هشتم شماره 2 (1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید احمد محدث حسینی *، احمد صادقی صفحات 1-12
    سابقه و هدف
    نیاز روز افزون به صنایع داروسازی و یا فرآوری محصولات دارویی با منشاء گیاهی، و همچنین لزوم توجه به کشت و افزایش سطح زیر کشت گونه های دارویی بسیار محسوس شده است. در ایران بیشتر گیاهان دارویی مورد استفاده از رویشگاه اصلی آنها برداشت می شوند که افزون بر افزایش فشار و تخریب رویشگاه، محصول گردآوری شده نیز به دلایل مختلف خالص نبوده و کیفیت مطلوبی ندارند. در صورت زراعی کردن و کشت گونه های دارویی و تعیین میزان سود خالص و مواد موثره آنها، می توان آنها را به عنوان کشت جایگزین گیاهان رایج در مناطق مورد نظر مطرح کرد. بنابراین هدف اصلی این بررسی اقتصادی کردن کشت گیاهان دارویی بوده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش گونه های گیاهی مهم دارویی که در استان خراسان رضوی کشت می شوند، مانند؛ خاکشیر، گل گاو زبان، زیره سبز، ، شوید، مرزه، خوردانه و شیرین بیان بررسی شدند. روش گردآوری آمار و اطلاعات به دو روش اسنادی و پیمایشی در سال 1391 بوده است. جامعه آماری این پژوهش کشاورزانی بودند که گیاهان دارویی در استان خراسان رضوی کشت می کردند، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای(ناحیه ای) ، شهرستان سبزوار و بخشی از شهرستان نیشابور به عنوان ناحیه مورد بررسی انتخاب شدند. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل فایده- هزینه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و تحلیل سود آوری آنها نیز انجام و تفسیر شده است. نتایج و بحث: نتایج پژوهش نشان داد، میانگین کل هزینه تولید گل گاو زبان، خاکشیر، زیره سبز، شوید، مرزه، خوردانه و شیرین بیان به ترتیب در حدود 66 ، 4/7، ، 4/11، 7/57، 8/13، 5/8 و 4/9 میلیون ریال در هر هکتار و میانگین درآمد کشت این گیاهان در هر هکتار به ترتیب در حدود 514، 68، ، 2/58، 343، 80، 15و 51 میلیون ریال بوده است. گل گاو زبان، خاکشیر، زیره سبز، شوید، مرزه، خوردانه و شیرین بیان به طور میانگین به ترتیب حدود 448،60، ، 8/46، 285، 66، 7 و 42 میلیون ریال سود برای کشاورزان در هر هکتار داشته است. بیشترین هزینه تولید در میان گیاهان مورد ارزیابی مربوط به گل گاو زبان و شوید، و کمترین هزینه تولید مربوط به خاکشیر و پس از آن خوردانه می باشد. بیشترین درآمد نیز مربوط به گل گاو زبان و کمترین درآمد مربوط به خوردانه بوده است. گل گاو زبان با داشتن بیشترین هزینه به علت درآمد خوبی که داشته دارای بیشترین سود بوده و کمترین سود از آن کشاورزان تولید کننده زیره است. نسبت هزینه - فایده در مورد همه ی گیاهان دارویی بالاتر از یک بوده و گویای آن است که کشت انواع گیاهان دارویی دارای توجیه اقتصادی می باشد. بیشترین نسبت هزینه - فایده مربوط به خاکشیر با 14/9 و مزره با 65/7 است که نسبت بسیار بالایی می باشد. کمترین این نسبت مربوط به خوردانه با 69/1 است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که کشت گیاهان دارویی مورد بررسی، نخست اینکه دارای هزینه - فایده بالاتر از یک و در نتیجه دارای سود اقتصادی بوده و دوم اینکه برای کشت هر هکتار گیاهان دارویی نسبت به دیگر گیاهان زراعی و باغی نیاز به آب مصرفی کمتری دارد. لذا کشت گیاهان دارویی به کشاورزان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، نسبت هزینه - فایده، گیاهان دارویی، خراسان رضوی، سبزوار
  • حسن حق شناس، افشین سلطانی *، عباس قنبری، حسین عجم نوروزی، سلمان دستان صفحات 13-28
    سابقه و هدف
    متخصصان اصلاح نباتات برای انتخاب اهداف اصلاحی خود از میان صفات متنوع مورفولوژیک و فیزیولوژیک نیاز به دسته بندی محدودیت ها و قابلیت‎های موجود در گیاهان دارند؛ این موضوع برای برآورد میزان افزایش عملکرد ناشی از تغییر در صفات گیاهی اهمیت بالایی دارد که رسیدن به آن مستلزم استفاده از روش‎های آماری مناسب است. از این رو، این پژوهش با هدف شناسایی و انتخاب صفات زراعی موثر بر عملکرد ارقام بومی برنج با استفاده از رگرسیون چندگانه در منطقه ساری انجام شد.
    مواد و روش ها
    برای اجرای آزمایش در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و 12 رقم بومی برنج، داده‎های مورد نیاز برای استفاده در مدل‎سازی رگرسیونی جمع‎آوری شدند. به منظور تعیین مهم ترین صفات و نشان دادن سهم صفات مختلف در تشکیل و تعیین عملکرد شلتوک از روش گزینش متغیر و رگرسیون چندگانه استفاده شد. با استفاده از رگرسیون چندگانه، ارتباط بین عملکرد شلتوک با تمامی صفات به صورت کمی تعیین شد. همچنین، با توجه به همبستگی منفی و یا مثبت موجود بین صفات تعداد خوشه چه پر در خوشه و شاخص برداشت، برای شناسایی تغییرات عملکرد ناشی از همبستگی این دو صفت، سه فرضیه مطرح و جوانب مختلف آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج و بحث: صفات تعداد روز تا سبز شدن بذر، تعداد روز تا گرده افشانی، تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، طول برگ پرچم، تعداد خوشه چه پر در خوشه، وزن هزار دانه و شاخص برداشت که در افزایش عملکرد بیشترین نقش را داشتند، با استفاده از رگرسیون چندگانه، شناسایی و مقدار مطلوب هر یک از آن ها مشخص شدند. این هفت متغیر، 50 درصد از تغییرات عملکرد را توجیه کردند. نتایج نشان داد چنانچه ارتباط و همبستگی موجود بین صفات تعداد خوشه چه پر در خوشه و شاخص برداشت دستخوش تغییرات قرار گیرد، می توان از آن به نفع عملکرد بهره گرفت. با توجه به همبستگی منفی موجود بین دو صفت تعداد خوشه چه پر در خوشه و شاخص برداشت، برای تعیین تغییرات عملکرد سه فرضیه مطرح شد. اگر همبستگی موجود بین صفات شاخص برداشت و تعداد خوشه چه پر در خوشه قابل شکستن نباشد، عملکرد نسبت به متوسط عملکرد ارقام بومی برنچ 1722 (از 4581 به 6303) کیلوگرم در هکتار افزایش خواهد یافت. در صورتی که مقدار تعداد خوشه چه پر در خوشه و شاخص برداشت در حد متوسط بماند، عملکرد به میزان 1985 (از 4581 به 6566) کیلوگرم در هکتار افزایش خواهد یافت. اگر همبستگی بین تعداد خوشه چه پر در خوشه و شاخص برداشت شکسته شود، مقدار افزایش عملکرد 2747 (از 4581 به 7329) کیلوگرم در هکتار خواهد بود. نتایج روش مورد استفاده در این تحقیق به علت اینکه به اختلافات ژنتیکی بین ارقام توجه دارد، می تواند راهگشای متخصصان اصلاح نباتات برای انتخاب صفات موثر بر عملکرد برنج باشد.
    نتیجه گیری
    با انتخاب مقادیر بهینه صفات انتخاب شده در مدل، متوسط عملکرد از 4581 کیلوگرم در هکتار به 6303 تا 7329 کیلوگرم در هکتار قابل افزایش است. نتایج روش مورد استفاده در این پژوهش به علت اینکه به اختلافات ژنتیکی بین ارقام توجه دارد، می تواند در کنار سایر روش ها به متخصصان اصلاح نباتات برای انتخاب مهم ترین صفات موثر بر عملکرد ارقام برنج کمک کند.
    کلیدواژگان: اصلاح نباتات، تغییرات عملکرد، رگرسیون چندگانه، همبستگی صفات
  • زینب شیرزادی مرگاوی، فائزه زعفریان *، میلاد باقری شیروان صفحات 29-46
    سابقه و هدف
    ارزش واقعی تولید گیاهان دارویی به کیفیت محصول بستگی دارد و پایداری محصول در درجه دوم اهمیت قرار دارد. این در حالی است که علف های هرز به دلیل رقابت برای جذب عنصرهای غذایی، آب و نور، موجب کاهش عملکرد گیاهان دارویی می شوند. درحالی که اتکا به کاربرد سموم علف کش برای مدیریت و مهار (کنترل) علف های هرز به علت افزایش گونه های علف هرز مقاوم به علف کش، چالش های زیست محیطی و هزینه تولید سموم شیمیایی را به همراه دارد. استفاده از گیاهان پوششی می تواند یک جایگزین مناسب برای علف کش های شیمیایی باشد. و نقش مهمی در رسیدن به هدف های کشاورزی پایدار، حفظ و بهره وری از منبع های خاک و حفظ کیفیت زیست محیطی ایفا کند. بنابراین، گونه هایی از گیاهان پوششی باید انتخاب شوند که با توجه به ویژگی های فیزیکی و شیمیایی شان، توانایی رقابت و سرکوب علف های هرز را داشته باشند. لذا، این پژوهش با هدف تاثیر گیاهان پوششی ماش (Vigna radiate L.) و شبدر ایرانی (Trifolium resupinatum L.) روی مدیریت علف هرز گیاهان دارویی ریحان (Ocimum basilicum L.) و گاوزبان اروپایی (Borago officinalis L.) صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    بدین منظور دو آزمایش به صورت طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمار های آزمایشی در آزمایش اول شامل استفاده از گیاهان پوششی ماش و شبدر ایرانی به طور جداگانه در بین ردیف های ریحان، و در آزمایش دوم کاشت ماش و شبدر ایرانی به طور جداگانه در بین ردیف های گاوزبان اروپایی بود. همچنین، دو تیمار کشت خالص هر یک از گیاهان در شرایط وجین و بدون وجین علف های هرز نیز در هر تکرار برای هر دو آزمایش در نظر گرفته شد. کرت های دارای گیاه پوششی، شامل 5 ردیف گیاه دارویی (با فاصله ردیف 50 سانتی متر و فاصله روی ردیف 5 سانتی متر در ریحان و فاصله ردیف 50 سانتی متر و فاصله روی ردیف 20 سانتی متر در گاوزبان) و 6 ردیف گیاه پوششی (به صورت کاشت بین ردیف های گیاهان دارویی) بود. کاشت گیاهان دارویی و پوششی به صورت همزمان انجام شد. نتایج و بحث: نتایج نشان داد، کشت خالص گیاهان ریحان و گاوزبان اروپایی با وجین، دارای بیشترین شمار برگ، قطر ساقه و وزن تر و خشک بود. همچنین کمترین وزن تر و خشک اندام های هوایی گیاهان نام برده در حضور گیاه پوششی ماش دیده شد. افزون براین، حضور گیاه پوششی ماش موجب به کمینه رساندن صفات مورفولوژیکی (ریخت شناختی) گیاه ریحان و گاوزبان اروپایی مانند ارتفاع، قطر ساقه و شمار برگ شد. بیشینه درصد و عملکرد اسانس در گیاهان ریحان و گاوزبان اروپایی در شرایط کشت خالص و بدون تداخل علف های هرز دیده شد. گیاه پوششی ماش در مقایسه با شبدر ایرانی در سرکوب علف های هرز موفق تر بود و موجب کاهش بیشتر تراکم و زیست توده علف های هرز شد. به طوری که تراکم و زیست توده علف های هرز را در ریحان و گاوزبان اروپایی در مرحله اول تا سوم نمونه برداری بین 50 تا 100 درصد کاهش داد. همچنین، از نظر شاخص توانایی رقابت با علف های هرز (AWC) ریحان و گاوزبان اروپایی در حضور گیاه پوششی ماش دارای کمترین توانایی رقابت بودند.
    نتیجه گیری
    در نهایت می توان این گونه استنباط کرد که استفاده از خاکپوش (مالچ) گیاهان پوششی باعث کاهش رشد علف های هرز می شود که از آن برای مدیریت علف های هرز می توان استفاده کرد. به استناد نتایج به دست آمده از این پژوهش، برتری ماش به شبدر ایرانی در مدیریت علف هرز در ریحان و گاوزبان اروپایی تا حدودی بود که در برخی تیمارها تراکم و ماده خشک علف های هرز را به شدت کاهش داد.
    کلیدواژگان: تداخل، تراکم علف هرز، زیست توده علف هرز، شاخص توانائی تحمل رقابت، صفات مورفولوژی
  • حسین کاظمی *، مارال نیازمرادی، شبنم پورشیرازی، نازنین شریفی صفحات 47-67
    سابقه و هدف
    بهره برداری بهینه و حفاظت از تنوع گیاهی، به عنوان یکی از راهکار های مناسب برای تضمین انعطاف پذیری بوم نظام های کشاورزی در برابر ناپایداری های محیطی و فشارهای ناشی از آفات و بیماری ها مطرح است. تنوع زیستی در چشم اندازهای کشاورزی، در سال های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است زیرا به طور شایان توجهی در تولیدات کشاورزی، امنیت غذایی، بازده اقتصادی و همچنین حفظ کلی تنوع زیستی جهان نقش دارد. با توجه به اهمیت تنوع زیستی در نظام های کشاورزی، این بررسی با هدف ارزیابی وضعیت تنوع زیستی گیاهان زراعی و باغی در طی دو دهه اخیر در شهرستان های مختلف استان گلستان انجام شد.
    مواد و روش ها
    داده های مورد نیاز شامل سطح زیرکشت مهم ترین گیاهان زراعی (شامل گندم، جو، برنج، کلزا، سویا، پنبه، باقلا و نخودفرنگی) و مهم ترین گیاهان باغی (شامل مرکبات، توت فرنگی، هندوانه، آلو و هلو) برای 14 شهرستان استان گلستان در سال های 1393-1377 از طریق مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ها، مرکز آمار و اطلاعات سازمان جهاد کشاورزی، سالنامه آماری وزارت جهاد کشاورزی و مصاحبه حضوری با کارشناسان و مدیران جهاد کشاورزی استخراج شد. شاخص های شانون، مارگالف، منهینیک، سیمپسون، یکنواختی و شاخص همانندی سورنسون با استفاده از معادله های مربوطه محاسبه شد. نتایج و بحث: نتایج نشان داد، شاخص های تنوع زیستی کشاورزی در استان گلستان در طی سال های آماری مورد بررسی، دارای نوسان های شدیدی بوده به طوری که شاخص شانون از سال 1377 تا 1393 از 63/1 به 33/1 در گیاهان زراعی کاهش یافته، ولی این شاخص در زمینه گیاهان باغی افزایش یافته است. بر این اساس بیشترین میزان شاخص تنوع شانون برای گیاهان زراعی، به شهرستان های بندرگز (73/1) و گرگان (72/1) و کمترین آن به شهرستان های مراوه تپه (95/0) و کلاله (98/0) تعلق گرفت. این شاخص برای گیاهان باغی، در شهرستان های گرگان (27/2) و علی آباد کتول (20/2) بیش ترین و در شهرستان های مراوه تپه (68/0) و گمیشان (93/0) کمترین میزان را نشان داد. همچنین با توجه به میزان شاخص شانون، شهرستان های بندرگز و گرگان از نظر شاخص یکنواختی گیاهان زراعی نیز به ترتیب با 717/0 و 674/0 دارای بیشترین میزان بوده و کمترین میزان این شاخص به شهرستان های کلاله (317/0) و گنبد کاووس (393/0) تعلق گرفت. در بین گیاهان باغی، شاخص یکنواختی در شهرستان های گمیشان و گالیکش به ترتیب با 704/0 و 686/0 بیشترین میزان و شهرستان مراوه تپه (254/0) کمترین میزان را داشتند. بررسی شاخص همانندی سورنسون در بخش گیاهان زراعی نشان داد که مینودشت با کلاله (95/0) و آق قلا (92/0) بیشترین همانندی و گمیشان با علی آبادکتول (21/0) کمترین همانندی را داشتند. شهرستان های بندرگز و کردکوی با شاخص همانندی 89/0 بیشترین میزان و شهرستان گمیشان با شهرستان های گرگان (11/0) ، علی آبادکتول (14/0) و بندرگز (19/0) دارای کمترین میزان شاخص سورنسون در بین گیاهان باغی شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    بنابر نتایج این پژوهش، تنوع محصولات کشاورزی استان گلستان در دوره آماری مورد بررسی، کاهش یافته است. به طوری که تنوع در بسیاری از شهرستان ها به میزان پایینی رسیده و تنها در شمار معدودی از شهرستان ها تنوع بالایی از محصولات کشاورزی دیده شد. در اغلب شهرستان ها بیشترین سطح زیر کشت گیاهان زراعی به گندم، سویا و کلزا اختصاص داشت. به طورکلی با ایجاد زیرساخت های مناسب، آموزش و آگاهی دادن به کشاورزان و تشویق آنان به تولید محصولات متنوع کشاورزی، می توان زمینه و شرایط لازم برای استفاده از خدمات بی مانند تنوع زیستی را در بوم نظام های کشاورزی استان گلستان فراهم کرد.
    کلیدواژگان: سورنسون، سیمپسون، شانون، مارگالف، منهینیک
  • الهام درینی، مهرانگیز جوکار *، جواد طایی سمیرمی صفحات 68-81
    سابقه و هدف
    کشت مخلوط یکی از بهترین روش های افزایش تولید و بهبود کیفیت علوفه است. انتخاب مناسب دو گیاه، در کشت مخلوط می تواند افزون بر افزایش قابلیت تولید گیاه زراعی، باعث افزایش عملکرد پروتئین، حمایت از گیاه، جذب بهتر نور و بهبود کارایی استفاده از منبع ها شود. کشت همزمان غلات و لگوم ها یک راهکار خوب برای بهبود کیفیت علوفه و افزایش عملکرد می باشد. ذرت (Zea mays L.) گیاهی از خانواده غلات است که عملکرد علوفه بالایی داشته و از نظر خوشخوراکی و قابلیت هضم نیز مناسب می باشد اما علوفه این گیاه از نظر پروتئین فقیر است از سوی دیگر سزبانیا (Sesbania sesban) گیاهی است از خانواده لگوم ها که علوفه ای غنی از پروتئین با قابلیت هضم بالا تولید می کند. این گیاه به عنوان یک گیاه علوفه ای جدید مقاوم به شوری و سازگار با مناطق گرمسیری در کشور معرفی شده است. لذا در این پژوهش تاثیر کشت مخلوط ذرت با گیاه سزبانیا بر عملکرد کمی و کیفی علوفه بررسی شد.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی عملکرد و کیفیت علوفه در نظام کشت مخلوط ذرت و سزبانیا، آزمایشی در سال زراعی94-1393 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ی پژوهشی دانشگاه جیرفت اجرا شد. تیمارهای آزمایشی نسبت های مختلف کشت مخلوط جایگزینی ذرت و سزبانیا شامل 75:25، 67:33 ، 50:50 ،33:67، 25:75 و کشت خالص ذرت و سزبانیا بودند. تراکم مطلوب برای هر یک از گیاهان ذرت و سزبانیا 250000 بوته در هکتار در نظر گرفته شد. صفات مورد بررسی شامل عملکرد علوفه ذرت و سزبانیا، درصد پروتئین خام، میزان خاکستر، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، کربوهیدرات های محلول درآب، قابلیت هضم ماده خشک و نسبت برابری زمین بودند. نتایج و بحث: نتایج نشان داد که نسبت های مختلف کشت مخلوط به طور معنی داری (01/0≥P) عملکرد و کیفیت علوفه را تحت تاثیر قرار داده است. بالاترین عملکرد علوفه خشک ذرت (15208 کیلوگرم در هکتار) در تیمار 50:50 ذرت: سزبانیا مشاهده شد که 57/10 درصد نسبت به کشت خالص ذرت (13754 کیلوگرم در هکتار) افزایش نشان داد، این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار (05/0≥P) بود. بیشترین میزان عملکرد علوفه خشک سزبانیا (3/1558 کیلوگرم در هکتار) ، درصد خاکستر (59/8 درصد) ، پروتئین خام (22/11 درصد) ، قابلیت هضم ماده خشک (23/66%) و کمترین درصد الیاف نامحلول در شوینده خنثی (83/13%) به کشت خالص سزبانیا تعلق داشت. با افزایش درصد سزبانیا در کشت مخلوط درصد پروتئین خام، خاکستر و قابلیت هضم ماده خشک علوفه کل افزایش یافت. کشت خالص ذرت بالاترین میزان کربوهیدرات های محلول درآب (33/29 %) را به خود اختصاص داد که با دیگر تیمارها تفاوت معنی داری (05/0≥P) را نشان داد. در بین این تیمارها بیشترین میزان نسبت برابری زمین (LER= 1. 34) مربوط به تیمار مخلوط M50S50 بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد کشت مخلوط ذرت و سزبانیا کمیت و کیفیت علوفه را به بهبود دادند به طوری که نسبت برابری زمین در همه ی نسبت های کشت مخلوط بزرگتر از یک بود، لذا نسبت های کشت مخلوط سود اقتصادی بالاتری را نسبت به کشت خالص دو گیاه نشان دادند. بنابر نتایج این آزمایش کشت مخلوط با نسبت 50:50 ذرت و سزبانیا به دلیل دستیابی به عملکرد و پروتئین بالاتر، برتری در شاخص نسبت برابری زمین و کیفیت شایان پذیرش علوفه به عنوان تیمار برتر کشت مخلوط ذرت و سزبانیا با هدف تولید علوفه در نظر گرفته شد.
    کلیدواژگان: نسبت های جایگزینی، شاخص های کیفی علوفه، کشت خالص، نسبت برابری زمین
  • پریسا خان زاده، رئوف سید شریفی *، راضیه خلیل زاده صفحات 82-97
    سابقه و هدف
    شوری خاک از جمله مهم ترین عامل های محدودکننده رشد و تولید گیاهان زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک است. کاربرد سایکوسل و کودهای زیستی همانند باکتری های محرک رشد، نقش مهمی را در بهبود عملکرد تحت تنش شوری ایفا می کنند. شاهارونا و همکاران در نتایج بررسی های خود گزارش کردند، استفاده از باکتری های محرک رشد ممکن است یک راهبرد (استراتژی) مناسب برای بهبود رشد گیاه در خاک های شور باشد. براتو و همکاران در نتایج بررسی های خود گزارش کردند، تنش شوری محتوای کلروفیل (سبزینه) ذرت را کاهش داد ولی تلقیح بذر با کودهای زیستی رنگدانه های فتوسنتزی _نورساختی) را افزایش داد. عثمان در نتایج بررسی های خود تاکید کرد، تیمار گیاهان با سایکوسل می تواند غلظت کلروفیل و کاروتنوئید را افزایش، مرحله های فوتوفسفریلاسیون (فسفریله شدن نوری) را تسریع و میزان فتوسنتز را تحریک کند. از این رو درک واکنش های فیزیولوژیکی گندم تحت تنش شوری ممکن است به توسعه برنامه هایی کمک کند که هدف آن بهبود عملکرد است. بنابراین هدف این بررسی، ارزیابی تاثیر شوری خاک و تلقیح بذر با سایکوسل، سودوموناس و آزوسپریلیوم بر رنگدانه های فتوسنتزی، عملکرد و دوره ی پر شدن دانه گندم بود.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی تاثیر شوری خاک و تلقیح بذر با سایکوسل، سودوموناس و آزوسپریلیوم بر رنگدانه های فتوسنتزی، عملکرد و دوره ی پر شدن دانه گندم، آزمایش فاکتوریلی بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه محقق اردبیلی در سال زراعی 1395 انجام شد. تیمارها شامل چهار سطح شوری (بدون شوری به عنوان شاهد و اعمال شوری های 25، 50 و 75 میلی مولار) با استفاده از نمک NaCl و تلقیح بذر با سایکوسل، سودوموناس و آزوسپریلیوم در شش سطح (بدون تلقیح بذر به عنوان شاهد، تلقیح با سودوموناس، آزوسپریلیوم و کاربرد توام سودوموناس و آزوسپریلیوم، سایکوسل در دو سطح 5-10 و 6-10 میلی مولار) بودند. سودوموناس پوتیدا استرین 186 و ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5 از ریزوسفر گندم بوسیله موسسه تحقیقات خاک و آب تهران جداسازی شدند. تراکم ریزجانداران (میکروارگانیسم های) استفاده شده به عنوان باکتری های محرک رشد در این ازمایش 108 باکتری زنده و فعال در هر گرم بود. نتایج و بحث: نتایج نشان داد، سرعت و طول دوره پر شدن دانه، محتوای کلروفیل a، b، کلروفیل کل و کارتنوئید تحت تاثیر سطوح شوری، تلقیح بذر با سایکوسل، سودوموناس و آزوسپریلیوم در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. شوری عملکرد، وزن ریشه، محتوای کلروفیل a ، b، کلروفیل کل و کارتنوئید، سرعت و طول دوره پر شدن دانه را کاهش داد. در حالی که این صفات به واسطه ی تلقیح بذر با سایکوسل، سودوموناس و آزوسپریلیوم افزایش یافت. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین سرعت و طول دوره پر شدن دانه (به ترتیب 00253/0 گرم در روز و 226/39 روز) ، در تلقیح توام بذر با آزوسپریلیوم و سودوموناس در شرایط بدون اعمال شوری و کمترین آنها (00101/0 گرم در روز و 647/25 روز) ، در بدون تلقیح بذر در بالاترین سطح شوری به دست آمد. در بالاترین سطح از شوری (75 میلی مولار) محتوای کلروفیل a، b، کلروفیل کل و کاروتنوئید به ترتیب 31/23، 18/33، 61/22 و 62/42 درصد در مقایسه با بدون اعمال شوری کاهش یافت. تلقیح بذر با سایکوسل، سودوموناس و آزوسپریلیوم محتوای کلروفیل a، b، کاروتنوئید و کلروفیل کل را در شرایط شوری همانند شرایط عادی (نرمال) افزایش داد. بیشترین عملکرد دانه در حالت بدون اعمال شوری، کاربرد توام سودوموناس و آزوسپریلیوم و کمترین آن ها در شوری 75 میلی مولار و بدون تلقیح بذر با سایکوسل، سودوموناس و آزوسپریلیوم به دست آمد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تلقیح بذر با کودهای زیستی و سایکوسل می تواند به عنوان یک ابزار مناسب برای افزایش عملکرد و طول دوره پر شدن دانه گندم تحت تنش شوری باشد.
    کلیدواژگان: کودهای بیولوژیک، محتوای کلروفیل، مولفه های پرشدن دانه، گندم
  • فاطمه ملایری *، داوود عاشورلو، علیرضا شکیبا، علی اکبر متکان، حسین عقیقی صفحات 98-117
    سابقه و هدف
    تغییر اقلیم باعث تغییر در فنولوژی (پدیدشناختی) پوشش گیاهی، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک می شود، زیرا گیاهان مناطق خشک نسبت به تغییرپذیری شرایط محیطی حساس بوده و دارای آسیب پذیری بیشتری در برابر تغییر اقلیم هستند. به منظور آشکارسازی نوسان های اقلیمی، بررسی فنولوژی پوشش گیاهی اهمیت دارد. دوره (سری) زمانی داده های سنجش از دور به دلیل ویژگی های منحصر به فرد همچون مشاهده پی درپی سطح های زمینی و دست یابی سریع به اطلاعات نواحی گسترده با هزینه و زمان کم، مجموعه اطلاعات دقیق و کامل در بازه زمانی و مکانی را فراهم می کنند و به عنوان ابزاری مهم در بررسی و شناسایی تغییرپذیری های فنولوژیکی گیاهان به شمار می آیند. از آنجایی که به بررسی تغییرپذیری های فنولوژیکی پوشش گیاهی (مراتع و اراضی دیم شامل گندم و جو) در سطح های مختلف کمتر پرداخته شده است، هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر تغییرپذیری های اقلیمی روی پارامتر (فراسنجه) های فنولوژیکی پوشش گیاهی در دو سطح مختلف ارتفاعی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، از پارامترهای فنولوژیکی آغاز، پایان و طول فصل رشد پوشش گیاهی (زنجان، تهران و سمنان) در دو سطح ارتفاعی دامنه جنوبی البرز که از شاخص NDVI داده های بلندمدت عکس های ماهواره ای AVHRR در محدوده سال های2013-1984 و داده های دما و بارش به دست آمده از 9 ایستگاه هواشناسی در محدوده مورد بررسی، برای بررسی تغییر اقلیم استفاده شد. این بررسی ها در دو سطح مختلف ارتفاعی بالاتر و پایین تر از 2000 متر برای پوشش گیاهی دامنه جنوبی البرز انجام شده است. برای هموارسازی داده ها در عکس های ماهواره ای از روش Savitzky–Golayدر نرم افزار TIMESAT و به منظور استخراج روند تغییرپذیری داده های هواشناسی از نرم افزار RClimdex استفاده شد. نتایج و بحث: نتایج تحلیل دوره زمانی عکس های ماهواره ای نشان داد، طول فصل رشد در ارتفاع های بالای 2000 متر برای پوشش گیاهی سمنان در طی سال های 2013-1984 تغییر محسوسی نداشته و به دلیل داشتن تغییرپذیری کمتر از 5/1 روز نوسان های آن قابل چشم پوشی است. اما طول فصل رشد پوشش گیاهی تهران و زنجان در این ارتفاع ها به ترتیب 8/2 و 4/7 روز کاهش داشته است. تغییرپذیری این پارامتر در ارتفاع های پایین تر از 2000 متر برای پوشش گیاهی سه منطقه زنجان، تهران و سمنان به ترتیب 1/2 ، 6/1 و 8 روز کاهش را نشان می دهند. بنابراین طول فصل رشد در هر دو سطح ارتفاعی به واسطه تاخیر در آغاز فصل رشد و پایان زودهنگام پایان فصل رشد، کاهش پیدا کرده است، اما بازه تغییرپذیری آن در ارتفاع های پایینی بیشتر از ارتفاع های بالایی آن است. دلیل این کاهش را می توان با استفاده از نتایج به دست آمده از تحلیل اطلاعات ایستگاه های هواشناسی تفسیر کرد، زیرا شب های سرد و روزهای گرم در اسفند ماه که زمان آغاز فصل رشد است به ترتیب کاهش و افزایش یافته است ، در حالی که در خرداد ماه که زمان پایان رشد پوشش گیاهی است، روزهای گرم به شدت افزایش یافته و موجب تسریع در پیرشدن گیاهان و کاهش طول فصل رشد شده است. میزان تغییرپذیری ها در این سه منطقه به این صورت است که شب ها و روزهای گرم به همراه شب های سرد در ارتفاع های بالای 2000 متر منطقه تهران بیشتر از ارتفاع های پایین آن بوده در حالی که روند تغییرپذیری روزهای گرم در دو منطقه سمنان و زنجان در ارتفاع های پایین آن بیشتر است.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد، پوشش گیاهی به تغییر در عنصرهای اقلیمی در سطح های مختلف ارتفاعی حساس می باشد، بنابراین از پارامترهای فنولوژیکی می توان به عنوان معیاری برای آشکارسازی تغییر اقلیم در منطقه های مختلف استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سری زمانی NDVI، پوشش گیاهی، دامنه جنوبی البرز، تغییرپذیری های پارامترهای فنولوژی، تغییر اقلیم
|
  • Seyed Ahmad Mohaddes Hossieni *, Ahmad Sadeghi Pages 1-12
    Introduction
    The increasing need for pharmaceuticals and the processing of herbal medicinal products is quite tangible. Beyond that, there is a need to cultivate and increase the level of cultivation of medicinal species. In Iran, most of the medicinal plants used are harvested directly from their main habitat. This practice can not only threaten and degrade the habitat, but the collected product is not pure for various reasons and does not have desirable qualities. In the case of cultivating medicinal species and determining the amount of net income and their effective substances, they can be used as alternative cultivations for common plants in concerned areas. Therefore, the main purpose of this paper is to consider the economic aspect of cultivating medicinal plants.
    Materials and methods
    In this research, only medicinally important species cultivated in Khorasan Razavi Province are discussed, such as: Descurainia Sophia, Echium, Cuminum cyminum, Anethum graveolens, Satureja hortensis, Alpinia officinarum and Glycyrrhiza glabra. In 2012, two methods to collect data and statistics were used: documentary and survey. The statistical population of this study was farmers who were cultivating medicinal plants in Khorasan Razavi. They were selected from the cities of Sabzevar and part of Neyshabour by a cluster sampling method. The obtained data has undergone a cost-benefit analysis and a profitability analysis has been performed and interpreted.
    Results and discussion
    The results of this study indicated that the average total cost of production per hectare of Echium was 66 rials and average yield was 514 million. Costs for Descurainia Sophia were 7.4 rials and yield was 68 million. For Cuminum cyminum, the cost was 11.4 rials and yield was 2/58 million. Anethum graveolens cost 57.7 and yielded 343 million. Satureja hortensis cost 13.8 and yielded 80 million. Alpinia officinarum cost 8.5 and yielded 15 million. Cost for Glycyrrhiza glabra was 9.4 million rials per hectare with a yield of 51 million. The results of the study also showed that the average profit for farmers per hectare was 448.60 million for Echium, 282 million for Descurainia Sophia, 46.8 million for Cuminum cyminum, 285 million for Anethum graveolens, 66 million for Satureja hortensis, 7 million for Alpinia officinarum and 42 million for Glycyrrhiza glabra. Therefore, Echium and Anethum graveolens had the highest production costs, while Descurainia Sophia and Alpinia officinarum were the least expensive to produce. The highest income came from Echium production and the lowest income was from Alpinia officinarum. Echium was thus both the costliest to produce but also provided the highest income. The lowest profit came from producing Cuminum cyminum. The cost-benefit ratio for all medicinal plants were greater than one, indicating that the cultivation of medicinal plants has economic justification. The highest cost-benefit ratio was with Descurainia Sophia at 9.14 and Satureja hortensis at 7.65, which is very high. The lowest ratio is about 1.69 with Alpinia officinarum
    Conclusion
    The results of the research show that the cultivation of medicinal plants under the study primarily, has the cost-benefit more than one and therefore has economic benefits. Secondly, the cultivation of one hectare of herbs requires less water consumption than other crops and orchards. Therefore, medicinal plant cultivation is recommended to farmers
    Keywords: Economic evaluation, Cost-benefit ratio, Medicinal plants, Khorasan Razavi, Sabzevar
  • Hassan Haghshenas , Afshin Soltani *, Abbas Ghanbari , Hossein Ajam Norouzi , Salman Dastan Pages 13-28
    Introduction
    Plant breeders to select their breeding objectives through the physiological and morphological characteristics variation (Khazaei et al., 2016); require classification of the limitations and capabilities which exists in plants (Soltani et al., 2000); this issue for plant characteristics associated for yield increasing is important in crop breeding programs (Rotter et al., 2015). Therefore, the aim of this research was determine to indentify the effective agronomic traits on yield of local rice cultivars using multiple regression models in Sari region.
    Materials and methods
    For experiment implementation based on randomized complete blocks design with three replications and 12 local rice cultivars, requirement data for using in regression modeling were collected. Using multiple regressions applied in order to determine the important traits and to show the contribution of each trait in formation of yield. The method identified the relation between yield and all variables. Also, according to the positive or negative correlation between the number of filled spikelet per panicle and harvest index, for indentifying yield variation of these traits, three hypotheses put forward and various aspects of them was examined
    Results and discussion
    Seven important traits including days to seed germination, days to pollination, days to physiological maturity, flag leaf length, number of filled spikelet per panicle, 1000-grain weight and harvest index which affected the most role on yield increasing were recognized their optimal values with multiple regression model. These seven variables explained 50% of yield. The results indicate that if the correlation between the number of filled spikelet per panicle and harvest index would be changed, it can be used for the benefit of yield. Regarding negative correlation between the number of filled spikelet per panicle and harvest index, three hypotheses were evaluated. If the negative correlation between the number of filled spikelet per panicle and harvest index is not breakable, the yield variation would have an increasing of 1722 (from 4581 to 6303) kg ha-1. If with increasing the number of filled spikelet per panicle, harvest index stay at moderate level, it would be an increasing of 1985 (from 4581 to 6566) kg ha-1, and if correlation between the number of filled spikelet per panicle and harvest index is breakable, it would be an increasing of 2747 (from 4581 to 7329) kg ha-1. The results of the method used in this study, due to the fact that the genetic differences between the cultivars are noticeable, can be a way for the breeders to move towards yield increasing in rice cultivars. Obviously, if the main goal is to determine the effective traits on yield of local rice cultivars in the Sari region, it is more appropriate to use more cultivars and years of experimentation.
    Conclusion
    With selecting optimum amount of traits in model, would increase grain yield from an average of 4581 kg ha-1 to 6303-7329 kg ha-1. It was concluded that the method used in this study, because of concerning the genetic differences between varieties, can be used in determining yield increasing in conjunction with other methods and it can guide plant breeders to select important traits effective on yield.
    Keywords: Correlation, multiple regression, plant breeding, yield variation.
  • Zeinab Shirzadi Margavi , Faezeh Zaefarian *, Milad Bagheri Shirvan Pages 29-46
    Introduction
    The value of medicinal plant production depends on plant quality. Stability, on the other hand, is less important. Because they compete for light, soil moisture and nutrients, weeds can reduce the yield of medicinal plants (Uchino et al., 2009). Using herbicides for weed control increases species resistance, environmental problems and costs (Sadeghi et al., 2003). An alternative weed control method, however, is the use of cover crops (Compigla et al., 2010) which have a vital role in sustainable agriculture, soil conservation and a healthy environment. Thus, we can select suitable species according to their physical and chemical properties for competition and ability to suppress weeds. The aim of this research is to investigate the role of two cover crops, mung bean (Vigna radiate L.) and Persian clover (Trifolium resupinatum L.) on weed control of sweet basil (Ocimum basilicum L.) and borage (Borago officinalis L.).
    Materials and methods
    Two field experiments were carried out in a randomized complete block design with three replications. In the first experiment, treatments included cover crops in the rows between the sweet basil while in the second one in the rows between the borage. Moreover, pure stand of sweet basil and borage without cover crops with weed infestation and weed free were used as controls for both experiments. The plots with cover crops included five rows of medicinal plants (in 50-cm row spacing with 5 cm between sweet basil plants and 20 cm between borage plants in the same row) and six rows of cover crops. The cover crop was inter-seeded simultaneously with the main crop.
    Results and discussion
    The results showed that a pure stand of sweet basil and borage in a weed free section had the highest number of leaves, stem diameter and fresh and dry weight. On the other hand, there was minimal fresh and dry weight of sweet basil and borage in the presence of mung bean as a cover crop. Moreover, the presence of mung bean also minimized values for all morphological traits of sweet basil and borage. Maximum essential oil concentration and yield in sweet basil and borage were observed in pure stand with no weed interference. The mung bean cover crop was more successful in suppressing weeds compared to Persian clover and a further reduction in weed density and biomass was measured when it reduced the density and biomass of weeds in the sweet basil and borage from 50% to 100% in the first to third sampling. The results also showed that sweet basil and borage could not compete with mung bean in terms of the ability to withstand competition (AWC) with weeds.
    Conclusion
    The conclusion is that using cover crops reduces weed growth, which can control weeds. Mung bean was more successful in suppressing weeds compared to Persian clover in sweet basil and borage farms, because it decreased weed density and biomass.
    Keywords: Ability to withstand competition, Interference, Morphological traits, Weed density, Weed biomass
  • Hossein Kazemi *, Maral Niazmoradi , Shabnam Poorshirazi , Nazanin Sharifi Pages 47-67
    Introduction
    Protection of crop and horticultural plant diversity in a region is regarded as one suitable approach to ensure the resilience of agroecosystems and orchards and their resistance to environmental instability and new pest threats. For example, enhancing diversity in fields and orchards in order to diversify disease resistance genes can lead to greater yield suitability, especially by buffering the influence of biotic stresses (Perronne et al., 2017). Biodiversity in the agricultural landscape has recently attracted more attention because it contributes significantly to agricultural productivity, food security and return on investment, as well as to the overall conservation of global biodiversity (Liu et al., 2013). Considering the importance of biodiversity in sustainable agriculture and the variability of agroecosystems in Golestan Province, the goal of this study is to assess the biodiversity and calculate the biodiversity indices of crops and horticultural products in this province from 1998 to 2014.
    Materials and methods
    The required data for assessment of the biodiversity indices, including cropping area and important types of crops (including wheat, barley, rice, colza, soybean, cotton, fava bean and field pea) and horticultural species (such as citrus, strawberry, watermelon, plum and peach) for 14 regions in Golestan Province were obtained from the statistics and information center of the local Jihad Agriculture Management, statistical reports from Jihad Agriculture Ministry, and interviews with experts, managers and farmers, from 1998 to 2014. Organized by region and year, these crude data were entered into Excel and then certain indices such as Shannon, Margalef, Menhinick, Simpson, richness and Sorenson's similarity were calculated according to their equations (Moradi and Sami, 2014).
    Results and discussion
    The results showed that agricultural biodiversity indices had a high variation in Golestan Province during this period. For example, the Shannon index decreased from 1.63 to 1.33 in agricultural crops, but horticultural products increased. Accordingly, the highest amount of Shannon diversity index for crop species was allocated to Bandar-Gaz (1.73) and Gorgan (1.72) and the lowest values ​​were observed in the Maraveh Tappeh (0.95) and Kalaleh (0.98) regions. This index for horticultural products was the highest in Gorgan (2.27) and Ali-Abad Katool (2.20), and the lowest was observed in Maraveh Tappeh (0.68) and Gomishan (0.93) townships. Also, according to the Shannon index, the Bandar-Gaz and Gorgan regions had the highest index of richness with 0.717 and 0.674, respectively, and the lowest values were calculated in Kalaleh (0.317) and Gonbad Kavous (0.393). Among the horticultural products, the richness index of Gomishan and Galikesh were the highest with 0.704 and 0.686. Maraveh Tappeh (0.254) had the lowest value. In this research, Sorenson's similarity index showed that Minoodasht with Kalaleh (0.95) and Aq- Qala (0.92) were most similar and Gomishan with Ali-Abad Katool (0.21) had the least similarity. Also, Bandar- Gaz and Kordkooy with values of 0.89 had the highest amount and Gomishan with Gorgan (0.11), Ali-Abad Katool (0.14) and Bandar-Gaz (0.19) had the lowest Sorenson index among horticultural products.
    Conclusion
    During the study years, the diversity of crops and horticultural plants in the province had decreased and was inconsistent. The results mean that plant biodiversity has decreased in many regions of Golestan and has reached its lowest value. Only a limited number of regions had different cultivated crops. Infrastructure such as oilseed development centers and factories in this province will encourage farmers to cultivate oil crops such as soybean, rapeseed. In contrast, the cultivation of some crops such as cotton has stopped. In fact, for more profits with purchase by the government and pricing can encourage the farmers to cultivate certain crops. Therefore, by creating appropriate infrastructure, educating and encouraging farmers to use certain crops can contribute to the biodiversity and suitability of agroecosystems in Golestan.
    Keywords: Margalof, Menhinich, Shannon, Simpson, Sorenson.
  • Elham Dareini , Mehrangiz Jowkar *, Javad Taei Semiromi Pages 68-81
    Introduction
    Intercropping is one of the best methods to increase forage production and improve quality. Selecting suitable plants for intercropping is critical to increasing crop production, improving yield quality, intensifying radiation capture, building biodiversity and finally, enhancing the productivity of the agroecosystem. Intercropping with cereals and legumes is an ecological strategy for improving quality and increasing yield. Maize (Zea mays) is a member of the grassfamily, Poaceae, which could produce high amounts of forage with high palatability and digestibility and low levels of protein. Sesbania (Sesbania sesban) is a legume with high protein quality and good digestibility that could boost forage production. This plant species is known as a forage crop tolerant to salt stress with a high adaptability to tropical regions. Intercropping sesbania and maize could produce high quality forage under tropical conditions. This research was conducted in order to evaluate the intercropping effects of maize and sesbania on forage yield and quality.
    Materials and methods
    This experiment was performed using a randomized complete block design with three replications in a research field at Jiroft University. Experimental treatments included different ratios of replacement intercropping series (25:75, 33:67, 50:50, 67:33, 75:25), maize sole cropping and sesbania sole cropping. Plant density of sole cropping of maize and sesbania was 25 plants per m2. Evaluated traits were forage yield, crude protein, ash, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), water soluble carbohydrates (WSC) and land equivalent ratio (LER).
    Results and discussion
    The results showed intercropping had significant (p
    Conclusion
    The results of this study indicated intercropping of maize with sesbania improved forage yield and forage quality indices. The LER index also increased as a result of the intercropping. Therefore, intercropping of these crops showed more economic profit than sole cropping. Comparing different treatments indicated that a 50: 50 maize/sesbania intercropping (equal to 12.5 maize plants + 12.5 sesbania plants per square meter) was the best admissible intercropping treatment which presented the highest forage yield, suitable forage quality and greatest LER.
    Keywords: Forage quality indices, Land equivalent ratio, Replacement series, Sole cropping
  • Parisa Khanzadeh , Raouf Seyed Sharifi *, Razieh khalilzadeh Pages 82-97
    Introduction
    Soil salinity is one of the most serious factors limiting crop growth and production in arid and semi-arid regions. The use of cycocel and bio-fertilizers, such as plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR), play a very important role in improving yield under salinity stress. Shaharoona et al. (2006) reported that the use of PGPR may be proper in developing strategies to facilitate plant growth in saline soils. Broetto et al. (2007) reported that salt stress decreased the chlorophyll content of maize, but inoculation with bio-fertilizers increased the chlorophyll pigments. Osman (2014) implied that treating plants with cycocel may increase the concentration of chlorophyll and carotenoids, accelerate the process of photophosphorylation, and stimulate the photosynthetic rate. Better understanding wheat responses under salinity stress may help in programs in which the objective is to improve the grain yield under salinity levels. The aim of this study, therefore, is to investigate the effect of soil salinity and seed inoculation with cycocel, pseudomonas and Azospirillum on photosynthetic pigments, grain yield and the grain-filling period of wheat. Material and methods: In order to investigate the effect of soil salinity and seed inoculation with cycocel, pseudomonas and Azospirillum on photosynthetic pigments, grain yield and the grain-filling period of wheat, a factorial experiment using a randomized complete block design with three replications was conducted at a research greenhouse of the Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili in 2016. Treatments included four levels of salinity (no salinity as the control and 25, 50, and 75 mM) as NaCl and seed inoculation with cycocel, Pseudomonas and Azospirillum in six levels (no seed inoculation as a control, inoculation with cycocel 10-5 and 6-10 mM, pseudomonas, Azospirillum and both applications of pseudomonas and Azospirillum). Pseudomonas putida strain 186 and Azotobacter chroococcum strain 5 were isolated from the rhizospheres of wheat at the Research Institute of Soil and Water, Tehran, Iran. For inoculation, seeds were coated with gum Arabic as an adhesive and rolled into the suspension of bacteria until uniformly coated. The strains and cell densities of microorganisms used as PGPR in this experiment were 108 colony forming units (CFU).
    Results and discussion
    The results showed that the rate and grain-filling period, chlorophyll content a, b, total chlorophyll and carotenoids were affected by salinity levels, seed inoculation with cycocel, pseudomonas and Azospirillum at the probability level of 1%. Salinity decreased yield, root weight, chlorophyll content a, b, total chlorophyll, carotenoids, rate and grain-filling period. These traits increased with inoculation with cycocel, pseudomonas and Azospirillum. A means comparison showed that the highest rate (0.00253 g/day) and grain-filling period (39.226 days) were obtained in no salinity with seed inoculation with Azospirillum and Pseudomonas. The lowest rate (0.01101 g/day) and grain-filling period (254.67 days) were obtained in the highest salinity level and without seed inoculation. In the highest salinity level (75 mM), chlorophyll content of a, b, total chlorophyll and carotenoids were decreased 23.31, 33.18, 22.61 and 42.62, in comparison with the non-salinity application. Seed inoculation with cycocel, Pseudomonas and Azospirillum increased chlorophyll content of a, b, total chlorophyll and carotenoids under normal as well as salinity stress conditions. The highest grain yield was obtained in a non-application of salinity, both application of Pseudomonas and Azospirillum, and the lowest of them was obtained in a salinity of 75 mM and inoculation with cycocel, Pseudomonas and cycocel.
    Conclusion
    To conclude, it seems that seed inoculation with biofertilizers and cycocel can be considered as a proper tool for increasing grain yield and the grain-filling period under salinity stress.
    Keywords: Biofertoilizers, Chlorophyll content, Grain filling components, Wheat
  • Fatemeh Malayeri *, Davood Ashourloo , Alireza Shakiba , Ali Akbar Matkan , Hosein Aghighi Pages 98-117
    Introduction
    Climate change has led to a shift in vegetation phenology, especially in arid and semi-arid rangelands. This is because plants in arid and semi-arid zones are very sensitive to environmental changes and are highly vulnerable to climate change. Remote sensing is an inexpensive and rapid technology of acquiring earth surface information over a large geographical area. Moreover, this technology provides time series datasets from accessible and inaccessible regions. These are important tools for a number of environmental studies such as identification and calculation of phenological shifts in vegetation (Gosh and Chandra, 2000). Since phenological shifts of rangelands and rain-fed areas including wheat and barley has not received enough attention, this research has investigated the effect of climate changes on the vegetation phenology parameters at two different altitudinal levels.
    Materials and methods
    Shifts at some phenology points such as the start, end, and length of vegetation growing seasons, can be estimated using remote sensing time series data (Butt et al., 2011, Heumann et al., 2007) . Therefore, this research employed NDVI index time-series data derived from NOAA-AVHRR during 1984-2013, and also a series of temperature data measured with nine local weather stations over the same duration to study phenological shifts in vegetation and climate change. This research also investigated the impact of climate change on the phenological shifts of rangeland at altitudes lower and higher than 2,000 meters in the southern slopes of the Alborz Mountains in Iran. TIMESAT software was used for analyzing the time-series of satellite data and for filtering the NDVI time-series data with the Savitzky-Golay technique. Furthermore, RClimDex software was employed to analyze and detect the meteorological data change trends.
    Results and discussion
    From the results obtained by applying the NDVI time-series data analysis, the periodic fluctuation of the length of the growing season at altitudes higher than 2,000 meters in Semnan Province was negligible because it was less than 1.5 days. In the case of Zanjan and Tehran provinces, the length of the growing season had decreased by 2.8 and 7.4 days, respectively. Similarly, the length of the growing season at altitudes less than 2000 meters had decreased in all three study areas, by 2.1 days in Zanjan, by 1.6 days in Semnan, and by 8 days in Tehran. Although it can be concluded that the length of the growing season in both altitude levels has decreased, the magnitude of the phenological shifts was greater in the lower altitude rangelands. These results are because of delays in the start of the growing season as well as an early end. It seems possible that these results are due to an increasing number of warm days and a decreasing number of cold nights in the month of Esfand, which marks the start of the season (SOS). An increasing number of warm days in the month of Khordad, the end of the rangeland growing season (EOS), has also led to the decreasing length of the growing season and has accelerated the herbaceous senescence. The results of this research showed that vegetation phenology parameters are sensitive to changes in climatic elements at different levels of altitude. These indices can therefore also be employed as a criterion for climate change detection in other areas.
    Conclusion
    Vegetation phenology is sensitive to the shifts in climatic elements at different altitudinal levels; hence, phenological parameters can be used as a benchmark to detect the climatic changes of other regions (Piao et al., 2006).
    Keywords: Climate change, NDVI time series, Phenology parameters changes , Southern slopes of Alborz, Vegetation