فهرست مطالب

تحقیقات غلات - سال ششم شماره 2 (تابستان 1395)

فصلنامه تحقیقات غلات
سال ششم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید ذبیح الله راوری، حمید دهقانی*، هرمزد نقوی صفحات 133-144
    یکی از تنش های غیرزنده مهم در نواحی خشک و نیمه خشک دنیا از جمله ایران، شوری خاک و آب است که باعث کاهش عملکرد گیاهان زراعی از جمله گندم می شود. استفاده از ارقام متحمل به شوری یکی از راه های دستیابی به عملکرد بالا در این نواحی است. به منظور ارزیابی تحمل به شوری در گندم، 41 ژنوتیپ گندم نان به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار تحت دو شرایط بدون تنش و تنش شوری در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان در سال زراعی 1391 کشت شدند. شوری آب آبیاری در شرایط بدون تنش و تنش شوری به ترتیب 63/0 و 8/11 دسی زیمنس بر متر بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر شوری بر عملکرد دانه، میزان سدیم، پتاسیم و نسبت این دو عنصر در برگ پرچم ارقام گندم معنی دار بود. ارزیابی همبستگی ها نیز نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین نسبت K+/Na+ در هر دو محیط با شاخص های میانگین بهره وری (MP)، میانگین هندسی بهره وری (GMP)، میانگین هارمونیک (HM) و تحمل به تنش (STI) محاسبه شده بر مبنای این نسبت وجود دارد. بر این اساس، مناسب ترین شاخص ها برای گزینش ارقام متحمل به تنش شوری، چهار شاخص MP، GMP، HM و STI بودند. همچنین بر مبنای مقادیر این شاخص ها، ارقام طبسی، ارگ، اکبری، بم، سرخ تخم، بولانی، سیستان، کارچیا و روشن که از نسبت پتاسیم به سدیم بالایی نیز تحت هر دو شرایط برخوردار بودند، به عنوان متحمل ترین ارقام نسبت به تنش شوری انتخاب شدند. همچنین همبستگی معنی دار بین این شاخص ها با عملکرد دانه تحت شرایط تنش نشان داد که استفاده از آن ها برای غربال تعداد زیادی از ژنوتیپ ها و یا برای انتخاب ارقام متحمل قبل از تعیین عملکرد دانه مفید است و می توانند به عنوان معیاری مناسب جهت انتخاب ارقام پرمحصول و متحمل به تنش شوری مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: شاخص تحمل به تنش، عملکرد دانه، میانگین بهره وری، میانگین هارمونیک، میانگین هندسی بهره وری
  • امین عباسی*، فریبرز شکاری صفحات 145-158
    تنش خشکی یکی از عوامل اصلی کاهش رشد و عملکرد گندم است که موجب کاهش جذب عناصر ریزمغذی به ویژه عنصر روی از خاک می شود. به منظور بررسی روش های مختلف مصرف روی در گندم رقم هما تحت شرایط تنش خشکی، پژوهشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در سال 1392 انجام شد. دو فاکتور شامل تنش خشکی (آبیاری کامل، تنش در مرحله ظهور برگ پرچم و تنش در مرحله ظهور نخستین ریشک ها) به عنوان فاکتور اصلی و روش های زی فزونی عنصر روی) بذرخشک، پیش تیمار، کاربرد خاکی و افشانه کردن) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که تنش خشکی بر ماده خشک کل، شاخص برداشت، عملکرد، وزن سنبله، طول سنبله، ارتفاع گیاه، وزن پدانکل، طول پدانکل، دمای کانوپی، پرولین، کلروفیل و میزان روی دانه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. مصرف عنصر روی تحت تنش خشکی نیز در صفات ماده خشک کل، شاخص برداشت، عملکرد، وزن سنبله ، طول سربند، دمای کانوپی، کلروفیل و میزان روی در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. با مصرف خاکی عنصر روی تحت تنش مرحله ظهور برگ پرچم، ماده خشک کل با افزایشی 22 درصدی به مقدار 3/4733 کیلوگرم در هکتار، میزان عملکرد با افزایشی 11 درصدی به مقدار 1732 کیلوگرم در هکتار و میزان روی دانه با افزایشی 77 درصدی به مقدار 7/27 میلی گرم بر کیلوگرم ارتقا یافت. با توجه به نتایج این پژوهش، برای مزارع دیم کشور مصرف خاکی این عنصر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: دمای سایه انداز، شاخص برداشت، شاخص کلروفیل، غلظت پرولین، غلظت روی دانه
  • نصیبه توکلی حسنکلو *، علی عبادی، مهدی داوری، حوریه توکلی صفحات 159-171
    به منظور بررسی تاثیر پتاسیم و نوع نیتروژن مصرفی بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و تغییرات اسمولیتی گندم در مواجهه با بیماری بلایت فوزاریومی سنبله گندم (FHB)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل دو سطح بیماری (شاهد، آلوده)، سه سطح پتاسیم (80، 100 و 120 کیلوگرم پتاسیم در هکتار) و سه منبع نیتروژن (نیترات کلسیم، سولفات آمونیوم و تیمار ترکیبی شامل 75 درصد نیترات کلسیم و 25 درصد سولفات آمونیم) بود. نتایج نشان داد که میزان فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسمیوتاز، کاتالاز و پلی فنل اکسیداز و میزان پرولین و قندهای محلول در اثر بیماریFHB و کاربرد پتاسیم و نیترات افزایش یافت. در مقابل، میزان پروتئین کل و لیزین در اثر بیماری FHB و کاربرد پتاسیم کاهش و میزان متیونین تحت تاثیر بیماری کاهش پیدا کرد. به نظر می رسد بیماری سوختگی فوزاریومی گندم منجر به افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان می شود و کاربرد پتاسیم و نیترات نسبت به کاربرد آمونیوم تاثیر بیشتری در کاهش آثار نامطلوب بیماری دارد، زیرا آمونیوم می تواند میزان اسمولیت ها و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، پرولین، لیزین، متیونین، FHB
  • راضیه فرج زاده، نورعلی ساجدی*، تقی بابایی صفحات 173-184
    تنش کمبود آب می تواند کمیت و کیفیت محصولات زراعی را کاهش دهد. به منظور بررسی اثر اسید سالیسیلیک و تنش خشکی در مرحله زایشی بر خصوصیات زراعی و فیزیولوژیک ژنوتیپ های مختلف گندم، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی در سال زراعی 1392-1391 اجرا شد. آبیاری در سه سطح شامل آبیاری معمول و بدون تنش (شاهد)، تنش خشکی پس از گرده افشانی همراه با محلول پاشی اسید سالیسیلیک و تنش خشکی پس از گرده افشانی بدون محلول پاشی به عنوان عامل اصلی و هفت رقم گندم شامل اروم، زارع، میهن، پیشگام، الوند، بک کراس روشن و لاین C-78-14 به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی عملکرد ارقام تحت تنش را نسبت به شرایط بدون تنش کاهش داد. رقم اروم نسبت به ارقام دیگر دارای بیشترین عملکرد دانه تحت هر سه شرایط بدون تنش (7/9602 کیلوگرم در هکتار)، تنش خشکی (7/4632 کیلوگرم در هکتار) و تنش خشکی توام با محلول پاشی اسید سالیسیلیک (7/4935 کیلوگرم در هکتار) بود. این رقم تحت شرایط بدون تنش و تنش خشکی از میزان نشت یونی پایینی برخوردار بود. محلول پاشی اسید سالیسیلیک در شرایط تنش خشکی، عملکرد دانه را در ارقام الوند، بک کراس روشن، زارع، میهن، پیشگام، لاین C-78-14 و اروم به ترتیب 6/75، 2/49، 6/28، 21/20، 7/19، 05/12 و 5/6 درصد افزایش داد. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که تحت شرایط تنش خشکی، رقم الوند و بک کراس روشن بیشترین واکنش را نسبت به محلول پاشی اسید سالیسیلیک نشان دادند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، رشد زایشی، عملکرد دانه، نشت یونی
  • منا سلیمانی عبیات، محمدرضا مرادی تلاوت*، سید عطاء الله سیادت صفحات 185-199
    به منظور بررسی واکنش جذب تشعشع، ضریب خاموشی نور، عملکرد و اجزای عملکرد جو (.Hordeum vulgare L) رقم جنوب به الگوی کاشت و میزان بذر، آزمایشی در سال زراعی 93-1392 در مزرعه پژوهشی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان انجام شد. آزمایش به صورت کرت های نواری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا و تیمارها شامل چهار الگوی کشت (مسطح با فواصل ردیف 17 سانتی متر، مسطح با فواصل ردیف 25 سانتی متر، سه ردیف کشت روی پشته های 50 سانتی متری و دو ردیف کشت روی پشته های 50 سانتی متری) به عنوان عامل اول و چهار سطح میزان بذر (200، 300، 400 و 500 بذر در متر مربع) به عنوان عامل دوم در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر تیمارها بر ضریب خاموشی نور معنی دار نبود. الگوی کشت مسطح با فواصل ردیف 17 سانتی متر، به دلیل دارا بودن بیشترین تعداد سنبله در متر مربع و شاخص سطح برگ، سبب افزایش جذب تشعشع دریافتی، انتشار بهتر نور درون کانوپی و افزایش معنی دار عملکرد دانه و عملکرد زیست توده شد، اما بیشترین وزن هزار دانه از الگوی کشت پشته ای سه ردیفه به دست آمد. با افزایش میزان بذر، تعداد سنبله در متر مربع و شاخص کلروفیل افزایش یافت، اما عملکرد دانه، تعداد سنبلچه در سنبله و دانه در سنبله کاهش پیدا کرد. بالاترین عملکرد دانه با میانگین 1/5072 کیلوگرم در هکتار از الگوی کشت مسطح با فواصل ردیف 17 سانتی متر به دست آمد و مناسب ترین میزان بذر برای دستیابی به عملکرد بالا، 200 بذر در متر مربع بود.
    کلیدواژگان: شاخص سطح برگ، شاخص کلروفیل، فاصله ردیف کشت، کشت روی پشته
  • عبدالمطلب نام آور، زهرا طهماسبی *، جواد عرفانی مقدم، فواد فاتحی، زینب یوسفی، بتول زارعی صفحات 201-214
    تعیین سطح تنوع ژنتیکی و روابط بین ژنوتیپ ها جهت شناسایی والدین مناسب برای اهداف اصلاحی مختلف ضروری است. در این تحقیق، روابط ژنتیکی 55 نمونه از ژرم پلاسم جو وحشی اسپونتانئوم (Hordeum spontaneum) متعلق به مناطق مختلف جهان با استفاده از 14 جفت آغازگر ریزماهواره بررسی شد. در مجموع 53 آلل با میانگین 2/5 آلل به ازای هر جفت آغازگر تکثیر شد. میانگین فراوانی آلل رایج 51/0 بود. میزان اطلاعات چند شکلی در دامنه 37/0 تا 81/0 با میانگین 63/0و تنوع ژنی یا هتروزیگوسیتی مورد انتظار در محدوده 38/0 تا 82/0 با میانگین 64/0 بود. نتایج حاصل از ارزیابی شاخص های تنوع نشان داد که نشانگرهای Bmag007، EBmac0701 و Bmac134 مناسب ترین نشانگرها برای تفکیک ژنوتیپ ها بودند. تجزیه خوشه ایبا روش UPGMA بر اساس داده های مولکولی، ژنوتیپ ها را به شش گروه تقسیم کرد. ژنوتیپ های موجود در هر یک از گروه ها، عموما از یک منطقه جغرافیایی خاص جمع آوری شده بودند. در تعدادی از نمونه ها نیز تطابق بین توزیع جغرافیایی با گروه بندی ژنوتیپ ها مشاهده نشد. بر اساس نتایج، بیشترین شباهت را ژنوتیپ های سوریه و اردن و کمترین شباهت را نمونه های قزاقستان با این دو کشور داشتند. نتایج این تحقیق وجود تنوع ژنتیکی قابل توجه در نمونه های جو وحشی مورد مطالعه را نشان داد که با شناسایی ژن های مفید، می توان از آنها جهت اصلاح و بهبود ارقام زراعی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، چندشکلی، هتروزیگوسیتی
  • داوود دوانی *، مجید نبی پور، حبیب الله روشنفکر دزفولی صفحات 215-228
    بخش وسیعی از اراضی زیر کشت ذرت تحت تاثیر درجات مختلفی از شوری قرار دارند. جهت بررسی اثر زمان محلول پاشی تنظیم کننده های سیتوکینین و اکسین بر برخی صفات ذرت دانه ای (سینگل کراس 704) تحت الگو های مختلفکاشت در شرایط شوری، آزمایشی به صورت کرت های خردشده- فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی بوشهر در سال 1392 اجرا شد .الگوی کاشت (یک ردیفه، دو ردیفه و کف فارو) به عنوان عامل اصلی و زمان محلول پاشی سیتوکینین (عدم مصرف، مرحله V5-V6 و V8-V10) و اکسین (عدم مصرف، زمان ظهور ابریشم و دو هفته بعد) به ترتیب با غلظت 50 و 10 میلی گرم در لیتر به صورت فاکتوریل به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. بیشترین تعداد برگ، LAI، عدد سبزینگی، Fm و Fv/Fm از کاشت کف فارو به دست آمد. الگوهای کاشت دو ردیفه و کف فارو عملکرد دانه را به ترتیب 9/24 و 8/45 درصد افزایش دادند. مصرف سیتوکینین در مرحله V8-V10، LAI، RWC، عدد سبزینگی و Fv/Fm را افزایش داد. کمترین Fm با مصرف سیتوکینین در مرحله V8-V10 و بیشترین عدد سبزینگی و Fv/Fm و کمترین Fm با کاربرد اکسین در زمان ظهور ابریشم به دست آمد. مصرف اکسین در زمان ظهور ابریشم منجر به افزایش عملکرد دانه به میزان 7/19 درصد شد. از آنجا که بیشترین عملکرد دانه همراه با بیشترین عدد سبزینگی و Fv/Fm با کاشت کف فارو با مصرف سیتوکینین در مرحله V8-V10 و مصرف اکسین در زمان ظهور ابریشم به دست آمد، احتمالا زمان مصرف و تعادل بین تنظیم کننده ها همراه با الگوی صحیح کاشت، می توانند از عوامل موثر بر تحمل ذرت به شوری باشند.
    کلیدواژگان: ظهور ابریشم، فلورسانس، کف فارو، مرحله رشد
  • محسن اصغری، ابوالفضل معصومی زواریان *، مجتبی یوسفی راد صفحات 229-240
    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی آسکوربیک اسید بر خصوصیات فنولوژیک و فیزیولوژیک ذرت شیرین تحت رژیم های آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در هشتگرد و در سال 1393 انجام شد. تیمارهای مورد مطالعه شامل تنش خشکی در سه سطح (آبیاری کامل، تنش ملایم و تنش شدید) به عنوان کرت اصلی و محلول پاشی اسید آسکوربیک در چهار سطح (شاهد، 40، 80 و 120 میلی گرم در لیتر به عنوان کرت فرعی بود. صفات مورد بررسی در این آزمایش شامل ارتفاع بوته، تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، کلروفیل کل، محتوای آب نسبی برگ پرولین و سوپراکسید دیسموتاز بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش ارتفاع بوته، تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، کلروفیل کل، محتوای آب نسبی برگ و افزایش پرولین و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز شد، به طوری که تحت شرایط تنش شدید خشکی، تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه و عملکرد دانه به ترتیب 03/43، 11/23 و 49 درصد کاهش پیدا کرد. در مقابل، محلول پاشی اسید آسکوربیک موجب افزایش ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، کلروفیل کل، محتوای آب نسبی برگ و کاهش پرولین و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز شد و بیشترین تاثیر مثبت در تیمار 120 میلی گرم در لیتر اسید آسکوربیک مشاهده شد. همچنین محلول پاشی با 120 میلی گرم در لیتر اسید آسکوربیک موجب افزایش 1/32 درصدی عملکرد دانه شد.
    کلیدواژگان: پرولین، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، کلروفیل، محتوای آب نسبی
  • گیلوا احمدی مطلق، مجید مجیدیان *، غلامرضا محسن آبادی، عزیز فومن، علی اعلمی صفحات 241-253
    به منظور بررسی تاثیر کود نیتروژن بر عملکرد و کیفیت سه رقم سورگوم علوفه ای طی دو چین برداشت، آزمایشی به صورت فاکتوریل- کرت های خردشده در زمان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1389 در شهرستان رشت اجرا شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل سه رقم اسپیدفید، پگاه و KFS2 و چهار سطح کود نیتروژن (صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن خالص از منبع اوره) بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان دهنده تاثیر معنی دار برهمکنش رقم × چین بر عملکرد علوفه و صفات کیفی بود، به طوری که بیشترین عملکرد از چین اول در رقم KFS2 به دست آمد. عملکرد علوفه ، درصد پروتئین، درصد خاکستر و درصد ADF تحت تاثیر برهمکنش نیتروژن × چین قرار گرفت، به طوری که بیشترین عملکرد از چین اول با به کارگیری 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار حاصل شد. اثر سه جانبه نیتروژن × رقم × چین نیز بر عملکرد علوفه خشک، درصد پروتئین، درصد ماده خشک و درصد ADF معنی دار شد. نتایج مقایسه میانگین این اثر متقابل نشان داد که بیشترین عملکرد علوفه در رقم اسپیدفید با به کارگیری 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در چین اول تولید شد. به علاوه، بیشترین درصد ماده خشک، پروتئین و ADF کمتر در رقم پگاه در چین اول به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که جهت دستیابی به عملکرد علوفه بیشتر در شرایط اقلیمی رشت، رقم KFS2 با سطح کودی 50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار یا رقم اسپیدفید با سطح کودی 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار پیشنهاد می شود، اما اگر هدف کیفیت علوفه باشد، رقم پگاه با سطح کودی 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار برای این شرایط اقلیمی مناسب تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: درصد خاکستر، درصد فیبر نامحلول در شوینده اسیدی، عملکرد علوفه، پروتئین، ماده خشک
  • زهرا امیری *، مجید نحوی صفحات 255-269
    کمبود منابع طبیعی و نگرانی های تامین غذای جمعیت رو به افزایش کره زمین، استفاده بهینه از منابع جهت تامین امنیت غذایی را الزامی می کند. به منظور مطالعه آثار اقتصادی- مالی تولید هم زمان برنج و ماهی در شرایط شالیزار، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سه شهرستان رشت، آستانه اشرفیه و فومن اجرا شد. عامل اصلی در دو سطح شامل مزرعه با کشت ماهی و مزرعه بدون کشت ماهی و عامل فرعی در شش سطح شامل سه رقم برنج بومی هاشمی، حسن سرایی و حسنی و سه رقم اصلاح شده خزر، درفک و هیبرید بهار یک بود. هم زمان با نشاکاری برنج، اقدام به رهاسازی بچه ماهی هایی به وزن حدود 30 تا70 گرم از انواع کپور معمولی، آمور، فیتوفاک و بیگ هد دراستخر شد. حدود 30-25 روز پس از نشاکاری با برداشتن مرز موقت و بالا آوردن آهسته سطح آب مزرعه، امکان حرکت ماهی ها به سمت مزرعه برنج فراهم شد. نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس مرکب، تفاوت بین ارقام مورد مطالعه را برای تمامی صفات و تفاوت بین دو نوع کشت را برای تمامی صفات به غیر از عملکرد دانه و تعداد دانه پوک نشان داد. اثر متقابل نوع کشت × مکان، نوع کشت × رقم و رقم × مکان نیز برای عملکرد دانه معنی دار بود. بررسی عملکرد دانه ارقام برنج مورد مطالعه در کشت توام برنج - ماهی نشان داد که برای ارقام اصلاح شده برنج، ماهی و برنج (به غیر از رقم هیبرید در فومن) دو محصول مکمل و برای ارقام بومی، ماهی و برنج (به غیر ار رقم حسنی در رشت) دو محصول رقیب هستند. با توجه به عملکرد ماهی، متوسط سود ارقام اصلاح شده 3/2 برابر بیشتر از ارقام بومی در هر هکتار بود.
    کلیدواژگان: صرفه جویی اقتصادی، محصولات رقیب، محصولات مکمل
|
  • Seyed Zabihallah Ravari, Hamid Dehghani *, Hormozd Naghavi Pages 133-144
    In arid and semi-arid regions of the world including Iran, soil salinity is one of the major abiotic stresses. One of the ways to achieve high performance in these areas is using salt tolerant varieties. To assess salt tolerance indices, 41 bread wheat varieties planted in randomized complete block design with three replications under normal and saline irrigation conditions (0.631 and 11.8 dS/m, respectively) in Agriculture and Natural Resources Research Center, Kerman, Iran, in 2012. The results of analysis of variance showed significant effect of salinity on grain yield, sodium content, potassium content and Kﳖ ratio in flag leaf of the studied genotypes. Evaluating the correlation coefficients among recorded data indicated that there were the significant correlations between Kﳖ ratio under both condition and the indices of mean productivity (MP), geometric mean productivity (GMP), harmonic mean (HM) and stress tolerance index (STI) calculated based on this ratio. Therefore, MP, GMP, HM and STI indices were the best indices for selecting tolerant genotypes. Based on these indices, the genotypes Tabasi, Arg, Akbari, Bam, Sorkhtokhm, Bolani, Sistan, Karchia and Roshan were selected as salinity tolerant genotypes. These genotypes had also high Kﳖ ratio under both normal and saline condition. Also, the significant correlation between these indices and grain yield under stress condition showed that these indices will be useful to screen a huge set of genotypes and/or to select tolerant genotypes before determining the grain yield and is recommended as the suitable criteria for selecting the salinity tolerant and high grain yield genotypes.
    Keywords: Grain yield, Salinity stress, Tolerance, Wheat
  • Amin Abbasi *, Fariborz Shekari Pages 145-158
    Drought stress is a major contributor to deacrese growth and yield of wheat that decline the absorption of micronutrients especially zinc from the soil. To assess application methods of zinc in wheat cultivar Homa under drought stress conditions, an experiment was carried out as split plot in a randomized complete block design with three replications in Faculty of Agriculture, University of Maragheh, Maragheh, Iran, in 2013. Two factors including drought stress (complete irrigation, drought stress at emergence of flage leaf and stress at emergence of awns) as main factor and zinc application methods (no-application, priming, soil application, spraying) as sub-factor were used. The results showed that total dry matter, harvest index, yield, spike weight, spike length, plant height, peduncle weight, peduncle length, canopy temperature, proline, chlorophyll and grain zinc content significantly affected by drought stress at 1% probability level. Zinc consumption method under drought stress was also significant on total dry matter, harvest index, yield, spike weight, peduncle length, canopy temperature, chlorophyll and grain zinc content at 1% probability level. The soil application of zinc at emergence of flage leaf stage increased total dry matter up to 4733.3 kg/ha (22%), grain yield up to 1732 kg/ha (11%) and grain zinc content up to 27.7 mg/kg (77%). The results of this research showed that soil application of zinc can be recommended for rainfed fields.
    Keywords: Canopy temperature, Chlorophyll index, Grain zinc content, Harvest index, Proline content
  • Nasibeh Tavakoli Hasanaklou *, Ali Ebadi, Mahdi Davari, Hourieh Tavakoli Pages 159-171
    In order to study the effects of potasium and nitrogen on the antioxidant enzyme activity and changes of osmolytes in wheat under fusarium head blight infection, an experiment was carried out as a factorial based on completely randomized design with three replications. Treatments included two levels of FHB infection (Control and infected), three levels of potassium (80, 100 and 120 kgha-1) and three forms of nitrogen (ammonium sulfate, calssium nitrate, combination of two nitrogen form consisted of 75% calssium nitrate and 25% ammonium sulfate).Results showed that infection, potasium and nitrate led to increase of superoxide dismutase, catalase and polyphenol oxidase activity, prolin and soluble sugers content. Also infection and potasium decreased total protein and lysin content. Amount of methionin declined under FHB infection Ammonium sulfate led to decrease of these enzymes, proline and soluble sugars. It seems that Fusarium head blight of wheat leads to increase antioxidant enzymes activity and the use of potassium and nitrate caused a greater impact on reduction of the harmful effects of this disease than ammonium, because ammonium lowers the amount of osmolites and activity of antioxidant enzymes.It seems that Fusarium head blight of wheat leads to increase antioxidant enzymes activity and the use of potassium and nitrate caused a greater impact on reduction of the harmful effects of this disease than ammonium, because ammonium lowers the amount of osmolites and activity of antioxidant enzymes.
    Keywords: FHB, antioxidant enzyme activity, prolin, lysin, methionin
  • Raziyeh Farajzadeh, Nour Ali Sajedi *, Taghi Babaei Pages 173-184
    Water deficit stress decreased the quality and quantity of crops. To investigate the effect of salicylic acid and drought stress at reproductive stages on agronomic and physiologicaltraits of different wheat genotypes, an experiment was carried out as split plot based on randomized complete block design with three replications in Agriculture and Natural Resources Research Center of Markazi province, Arak, Iran, in 2012-2013. The experimental factors were included irrigation with three levels (Non-drought stress as control, drought stress after anthesis along with foliar application of salicylic acid (SA) and drought stress after anthesis without salicylic acid) as main factor and seven wheat genotypes (Oroum, Zare, Mihan, Pishgam, Alvand, Roshan-back cross and C-78-14 line) as sub-factor. The results showed that drought stress decrease grain yield of the genotypes compared to normal condition. The maximum grain yield under three conditions, normal (9602.7 kg/ha), drought stress (4632.7 kg/ha) and drought stress along with foliar application of SA (4935.7 kg/ha) was belong to Oroum genotype. This genotype had low ion leakage under both normal and drought stress condition. Foliar application of SA increased the grain yield of Alvand, Roshan-back cross, Zare, Mihan, Pishgam, C-78-14 line and Oroum by 75.6, 49.2, 28.6, 20.21, 19.7, 12.05 and 6.5 percentage, respectively, under drought stress. In total, the results of this research showed that the highest response of agro-physiological traits to salicylic acid was belong to Alvand and Roshan-back cross under drought stress.
    Keywords: Drought stress, Grain yield, Ion leakage, Reproductive growth
  • Mona Soleymani Abeyyat, Mohammad Reza Moradi Telavat*, Seyyed Ataollah Siadat Pages 185-199
    To study the reaction of radiation interception, light extinction coefficient, yield and yield components of barley (Hordeum Vulgare L.), cultivar Jonoob, to planting pattern and seeding rate, an experiment was carried out in Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khuzestan, Ahvaz, Iran, during 2013-14 cropping season. This research was conducted as strip plot in randomized complete block design with three replications. Four planting patterns (flat planting with 17 cm distance between rows, flat planting with 25 cm distance between rows, two rows on ridges with 50 cm wide and three rows on ridges with 50 cm wide) as first factor and four seeding rates (200, 300, 400 and 500 seeds per m2) as second factor were considered. Results showed that the effect of treatments on light extinction coefficient were not significant. Flat planting with 17 cm row distance, led to increase in radiation received, better distribution of light and significant increase of grain and biological yield, because maximum spike number per m2 and leaf area index. However, the maximum 1000 grain weight was obtained from three-rows on ridge. Spike number per m2 and chlorophyll index were decreased by increasing the seeding rate, but grain yield, spikelet number per spike and grain number per spike were decreased. The maximum grain yield (5072.1 kg.ha-1) was obtained from flat planting with 17 cm row distance and most appropriate seeding rate to obtain mazimum grain yield was 200 seeds per m2.
    Keywords: Index, LAI, Planting on the ridge, Row spacing
  • Abdolmotalleb Namavar, Zahra Tahmasebi *, Javad Erfani Moghaddam, Foad Fatehi, Zeinab Yousefi, Batol Zarei Pages 201-214
    Determining the level of genetic diversity and relationships among genotypes is necessary to identify the parents for different breeding purposes. In the present study, genetic diversityof 55 samples of wild barley germplasm, Hordeum spontaneum, collected from different regions of the world was evaluated using 14 microsatellite (SSR) markers. A total of 52 alleles were amplified with an average of 5.2 alleles per locus and average frequency of the major allele was 0.51. Polymorphic information content (PIC) ranged from 0.37 to 0.81 with an average of 0.629 and gene diversity or expected heterozygosity ranged from 0.38 to 0.82 with an average of 0.635. Results of the measured diversity parameters in the studied markers showed that Bmag007, EBmac0701 and Bmac134 were the most appropriate markers to separate genotypes. Cluster analysis based on SSR data and UPGMA method using simple matching similarity matrix assigned the genotypes into six groups. The genotypes belonging to each group were generally collected from a specific geographical region. In many cases, a mismatch between the genotypes and its geographical region was observed. Based on these results, the highest similarity was observed between Syria and Jordan genotypes and the samples from Kazakhstan had lowest similarity to the genotypes collected from these two countries. The result of this research showed that there is considerable genetic diversity in the studied wild barley samples which can be used to improve the cultivated barley after the identification of their useful genes.
    Keywords: Cluster analysis, Heterozygosity, Polymorphism
  • Davood Davani *, Majid Nabipoor, Habibollah Roshanfekr Dezfoli Pages 215-228
    A large part of lands under maize cultivation have various degrees of salinity. To study the effects of spraying time of cytokinin and auxin regulators on some characteristics of grain maize (SC704) under different planting patterns in salinity conditions, an experiment was carried out as split plot-factorial in randomized complete block design with three replications in Bushehr Agricultural and Natural Resources Research Center, in 2013. Planting pattern (ridge planting, double rows and furrow planting) was considered as the main factor and spraying time of cytokinin (control, V5-V6 and V8-V10 stages) and auxin (control, silking and two weeks later) with 50 and 10 mg.L-1, respectively, in factorial as the sub-factor. The results showed that planting pattern had the highest number of leaves, LAI, SPAD, Fm, Fv/Fm and grain yield. Double rows and furrow planting increased grain yield to 24.9% and 45.8%, respectively. Cytokinin application in V8-V10 stage increased LAI, RWC, SPAD, Fm and Fv/Fm. The lowest Fm was observed with cytokinin application in the V8-V10 stage and the highest SPAD and Fv/Fm and the lowest Fm were obtained with application of auxin in the silking stage. Application of auxin in silking stage increased grain yield (19.7%). Since the highest SPAD and Fv/Fm were produced under furrow planting with cytokinin application in V8-V10 stage and auxin in silking stage, where the highest grain yield was obtained, the spraying time together with balancing regulators under the correct planting pattern can be main factors in salinity tolerance of corn.
    Keywords: Fluorescence, Furrow planting, Growth stage, Silking stage
  • Mohsen Asghari, Abolfazl Masoumi Zavariyan*, Mojtaba Yousefi Rad Pages 229-240
    To investigate the effect of ascorbic acid foliar application on phenological and physiological characteristics of sweet corn under water deficits, an experiment was carried out as split plots in randomized complete block design with three replications at Hashtgerd in 2014. Three levels of drought stress (complete irrigation, moderate and severe drought stress) were considered as main plots and four levels of ascorbic acid foliar application (control, 40, 80 and 120 mg.lit-1) as sub-plots. The studied characteristics were plant height, number of grain per ear, 1000-grain weight, grain yield, total chlorophyll, relative water content (RWC), proline and superoxide dismutase (SOD) activity. The results showed that drought stress decreased plant height, number of grain per ear, 1000-grain weight, grain yield, total chlorophyll, RWC and increased proline accumulation and SOD and catalase activities so that severe drought stress conditions decreased number of grain per ear, 1000-grain weight and grain yield about 43.03, 23.11 and 49%, respectively. In contrast, ascorbic acid foliar application increased plant height, 1000-grain weight, grain yield, total chlorophyll and RWC and reduced proline accumulation and SOD and catalase activities so that the most positive effect of ascorbic acid was observed in 120 mg.lit-1. Also, ascorbic acid foliar application with 120 mg.lit-1 increased grain yield about 32.1%.
    Keywords: CAT, Chlorophyll, Proline, RWC, SOD
  • Gilva Ahmadi Motlagh, Majid Majidian*, Gholamreza Mohsenabadi, Aziz Fuman, Ali Aalami Pages 241-253
    To investigate the effects of nitrogen fertilizer on yield and quality of three forage sorghum cultivars under Guilan climatic conditions, a field trial was carried out as factorial-spilt plot on time based on randomized complete block design with three replications in Rasht, Iran, during 2010-11 cropping season. The studied factors were three sorghum cultivars (Pegah, Speedfeed, KSF2) and four levels of nitrogen fertilizer (0, 50, 100 and 150 kg.ha-1). The results of analysis of variance showed the significant effect of cultivar × harvesting time on forage yield and qualititative traits, so that KFS2 cultivar at first harvest produced maximum forage yield. The interaction effect of nitrogen × harvesting time was significant on forage yield and protein, ash and ADF percentage and the highest forage yield was obtained with 150 kg.ha-1 nitrogen at first harvesting time. Also, dry forage yield, protein percentage, digestible dry matter percentage and ADF were significantly affected by the cultivar × nitrogen × harvesting time interaction effect. The mean comparisons indicated that the highest forage yield was obtained by Speedfeed cultivar with 150 kg.ha-1 nitrogen at first harvesting time. Also, maximum digestible dry matter and protein percentage as well as minimum ADF was obtained from Pegah cultivar at first harvesting time. The results of this research showed that KFS2 cultivar with 50 kg.ha-1 nitrogen or Speedfeed cultivar with 100 kg.ha-1 nitrogen are suitable to achieve higher forage yield in Rasht climatic conditions, but for better forage quality, Pegah cultivar with 150 kg.ha-1 nitrogen is recommended.
    Keywords: ADF, Ash percentage, Forage yield, Protein, Dry matter
  • Zahra Amiri *, Majid Nahvi Pages 255-269
    Shortage of natural resources and fear of food supply for growing population in the world caused optimal consumption of resources become great concern. To evaluate economic impact of rice-fish farming under paddy field condition, a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications was carried out in three locations (Astaneh-Ashrafieh, Fouman and Rasht), Guilan province, Iran. Two field conditions (with and without fish) were considered as main factor and six rice varieties (three local varieties, Hashemi, Hasansaraie and Hassani and three improved cultivars, Khazar, Dorfak and Bahar1-hybrid rice) as sub-factor. Some small fishes weighting about 30-70 g (from the kinds of grass fish, Amour; common fish, Kapour and silver fish, Phytophak and Big head) were released in the pool at the same time with transplanting. About 25-30 days after transplanting, by removing the temporary border made in surrounding of fields and raising the water level of the field, it was possible to move the fishes to the rice fields. Results of the combined analysis of variance showed significant differences among varieties for all studied traits and between two culture types for all studied traits except for grain yield and number of unfilled grains. The interaction effects of culture type × location, culture type × variety and variety × location were also significant for grain yield. Evaluation of the grain yield of rice varieties in rice-fish farming indicated that rice and fish are complementary products for improved cultivars (except Bahar1 in Fouman) and competing products for local varieties (except Hassani in Rasht). With respect to the fish performance, the average profits of improved cultivars was 2.3 times/ ha more than local varieties.
    Keywords: Competing products, Complementary products, Cost effective