فهرست مطالب

تحقیقات غلات - سال ششم شماره 4 (زمستان 1395)

فصلنامه تحقیقات غلات
سال ششم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی محدثی، رحمان عرفانی، پیمان شریفی*، هاشم امین پناه، ابوذر عباسیان صفحات 411-421
    دانش کافی از روابط میان صفات در برنامه های اصلاحی برای اصلاح ارقام جدید برنج ضروری است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی پایداری هفت ژنوتیپ برنج در محیط های مورد مطالعه، تعیین روابط میان صفات و شناسایی صفات مناسب برای انتخاب غیرمستقیم جهت بهبود عملکرد دانه برنج بود. شش لاین امیدبخش، انتخاب شده از آزمایش مقدماتی عملکرد سال 1390-1389، به همراه رقم شاهد شیرودی، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو منطقه استان مازندران (تنکابن و ساری) طی سه سال زراعی 1392-1390 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر ژنوتیپ و برهمکنش ژنوتیپ × محیط برای صفت عملکرد دانه معنی دار بود. تجزیه گرافیکی GGE بای پلات نشان داد که ژنوتیپ 6 بر اساس دو معیار میانگین عملکرد و پایداری با بیشترین عملکرد دانه (06/6218 کیلوگرم در هکتار) در رتبه دوم از نظر پایداری قرار گرفت. تجزیه گرافیکی ژنوتیپ × صفت (GT) نیز نشان داد که عملکرد دانه همبستگی مثبت و معنی دار با تعداد دانه پر، تعداد کل دانه و ارتفاع بوته و همبستگی منفی و معنی دار با تعداد پنجه در بوته و طول خوشه داشت. بنابراین، تعداد دانه پر، تعداد کل دانه و ارتفاع بوته صفاتی بودند که برای بهبود عملکرد دانه برنج از طریق انتخاب غیرمستقیم مناسب بودند. در مجموع، ژنوتیپ های 6 (شماره 39 از [(رمضانعلی طارم × آمل 3) × (37632A) –2-6-22-67015 IR] و 5 (شماره 126 از [(رمضانعلی طارم × آمل 3) × (37632A) –2-6-22-67015 IR]) بهترین ژنوتیپ ها بودند که می توانند به منظور معرفی رقم های جدید مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سازگاری، ضریب همبستگی، لاین های امیدبخش، GGE بای پلات
  • کبری تجددی طلب *، عاصفه لطیفی، فاطمه حبیبی صفحات 423-435
    ارقام مختلف شلتوک به دلیل ویژگی های ذاتی متنوع، واکنش های متفاوتی نسبت به شرایط خشک کردن و عملیات تبدیل نشان می دهند. از این رو، تعیین عوامل مطلوب خشک کردن شلتوک و انتخاب سیستم تبدیل مناسب می تواند نقش به سزایی درکاهش ضایعات در فرآیند تبدیل داشته باشد. در این راستا، به منظور مطالعه اثر عوامل خشک کردن شلتوک و نوع سفیدکن بر درصد برنج سالم و ویژگی های کیفی دو رقم برنج محلی و دو رقم پرمحصول شمال ایران، از آزمایش فاکتوریل چهار فاکتوره در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. چهار فاکتور شامل نوع رقم در چهار سطح (هاشمی و طارم، گوهر و کشوری)، نوع سفید کن در دو سطح (سایشی و مالشی)، رطوبت نهایی شلتوک در دو سطح (10-9 و 12-11 درصد) و دمای خشک کن در دو سطح (40 و50 درجه سلسیوس) بودند. نتایج نشان داد که جذب آب ارقام گوهر و کشوری کمتر از ارقام هاشمی و طارم بود، اما اثر نوع سفیدکن بر جذب آب معنی دار نبود. بیشترین و کمترین از دست دادن مواد جامد نیز به ترتیب متعلق به ارقام گوهر و طارم بود. در مجموع مقایسه فاکتورهای مورد مطالعه در این تحقیق نتایج نشان دادکه خشک کردن شلتوک با دمای40 درجه سلسیوس و رطوبت نهایی12-11 درصد و به کارگیری سفید کن سایشیبرای تبدیل ارقام محلی و پرمحصولباعث تولید برنج سالم بیشتری شد، امابرای تبدیل شلتوک با سیستم اصطکاکی، رطوبت نهایی10-9 درصد منجر به تولید برنج سالم بیشتری شد.
    کلیدواژگان: ارقام پرمحصول، ارقام محلی، دمای خشک کن، سفیدکن اصطکاکی، سفیدکن سایشی
  • تیمور رضوی پور، علیرضا آستارایی *، امیر لکزیان، حجت امامی، مسعود کاووسی صفحات 437-450
    برای رسیدن به کشاورزی پایدار، تعیین مقدار تلفات کود مصرفی در مدیریت عناصر غذایی، حاصل خیزی خاک و آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی دارای اهمیت زیادی است. به منظور بررسی تاثیر کاربرد کودهای آلی و شیمیایی در رژیم های مختلف آبیاری بر ویژگی های شیمیایی خاک شالیزار، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در موسسه تحقیقات برنج کشور در سال های 1392 و 1393 اجرا شد. فاکتور اصلی آزمایش سه نوع رژیم آبیاری شامل میزان 3/1 (شاهد)، 1 و 7/0 برابر تبخیر از تشت تبخیر و فاکتور فرعی آزمایش شامل شاهد بدون کود (C1)، N60- P30- K60 کیلوگرم در هکتار (C2)، 5 تن در هکتار کمپوست + N60- P30- K60 کیلوگرم در هکتار (C3)، 5 تن در هکتار کمپوست + N60 کیلوگرم در هکتار (C4)، 5 تن در هکتار کمپوست + P30- K60 کیلوگرم در هکتار (C5) و 5 تن در هکتار کمپوست (C6) بود. به منظور بررسی تلفات کود، غلظت نیتروژن و پتاسیم عصاره خاک در فاصله زمانی 15، 25 و 50 روز پس از انتقال نشاها به زمین اصلی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با وجود اثر معنی دار تیمارها بر خصوصیات اندازه گیری شده، با تغییر روش آبیاری از غرقاب دائم به یک و 7/0 برابر تبخیر، 18/21 و 46/42 درصد در مقدار آب صرفه جویی می شود. با کاربرد کمپوست در خاک به جای کودهای شیمیایی نیز به ترتیب 19/39 و 15/48 درصد از نیتروژن و پتاسیم در عصاره خاک کاسته شد. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده تلفیقی از 5 تن در هکتار کمپوست و 60 کیلوگرم در هکتار نیتروژن همراه با آبیاری به اندازه یک برابر تبخیر از تشت تبخیر، می توان ضمن صرفه جویی در مصرف آب و حفظ محیط زیست، بیشترین محصول را نیز تولید کرد.
    کلیدواژگان: آلودگی آب، پتاسیم، تلفات کود، کود آلی، نیتروژن
  • علیرضا تاری نژاد* صفحات 451-464
    به منظور مطالعه برهمکنش ژنوتیپ × محیط و سازگاری بیست ژنوتیپ پیشرفته گندم نان بهارهاز نظر عملکرد و اجزای عملکرد دانه، آزمایشیبا استفاده از طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار طی سال هایزراعی 93-1390درایستگاهتحقیقاتکشاورزیتبریز و میانهدر مجموعدرپنجمحیط (ترکیبسالومکان) اجرا شد. تجزیه مرکب داده ها نشان داد که برهمکنش ژنوتیپ × محیط برای تمام صفات مورد اندازه گیری (عملکرد دانه، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبله در واحد سطح) حداقل در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. بر این اساس، تجزیه پایداری ژنوتیپ هابر اساس روش ابرهارت و راسل، روش غیرپارامتری رتبه ای و روش گزینش همزمان برای عملکرد دانه و اجزای آن انجام شد. نتایج تلفیق این روش ها نشان داد که از نظر وزن هزاردانه ژنوتیپ های شماره 5، 14 و 8، تعداد دانه در سنبله ژنوتیپ های شماره 1، 5 و 6، تعداد سنبله در واحد سطح ژنوتیپ های شماره 6، 17 و 1، ضمن داشتن برهمکنش کمتر با محیط نسبت به سایر ژنوتیپ ها، از پتانسیل تولید بالاتری نیز برخوردار بودند، اما از نظر عملکرد دانه، ژنوتیپ شماره5 با شجره Yang87-158و ژنوتیپ شماره 8 با شجره Milan CM75118-B-5M-1Y-05M به ترتیب با عملکرد 47/6 و 38/6 تن در هکتار سازگاری بیشتر و برهمکنش کمتری با محیط داشتند و قابل توصیه جهت کشت در اقلیم مشابه از نظر آب و هوایی هستند. همچنین،نتایج حاصل از این تحقیقنشان داد که در تجزیه اثرمتقابل ژنوتیپ× محیط، روش رتبه ای تا حدود زیادی نتیجه مشابه ای با روش گزینش همزمان ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: برهمکنش ژنوتیپ×محیط، پایداری، عملکرد و اجزای عملکرد دانه
  • محمود عطارزاده*، محسن موحدی دهنوی، محمدرضا غفاریان هدش صفحات 465-476
    به منظور بررسی و مقایسه اثر تنش های شوری و کم آبی بر ویژگی های مورفو-فیزیولوژیکی گیاهچه های گندم (رقم فلات)، آزمایشی گلدانی به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1394 انجام شد. در مجموع هفت تیمار شامل سه سطح از هر یک از تنش های شوری و کم آبی القاء شده با پتانسیل اسمزی مشابه (47/2- ، 94/4- و 42/7- بار) به همراه یک تیمار شاهد مورد مطالعه قرار گرفت. تنش شوری با استفاده از کلرید سدیم و تنش کم آبی با استفاده از پلی‏اتیلن‏گلیکول 6000 اعمال شدند. وزن خشک اندام هوایی در تیمارهای مختلف تنش شوری و تنش کم آبی نسبت به شاهد، کاهش معنی‏داری نشان داد. تنش کم آبی سبب افزایش وزن خشک ریشه شد و بیشترین میزان وزن خشک ریشه در تیمار 42/7- بار پلی‏اتیلن‏گلیکول مشاهده شد. بیشترین میزان محتوای سدیم اندام هوایی و ریشه در تیمار تنش شوری 42/7- بار و کمترین آن در شرایط تیمار شاهد مشاهده شد که با سطوح تنش کم آبی تفاوت معنی داری نداشت. همچنین تیمار تنش شوری 42/7- بار موجب کاهش معنی‏دار محتوای پتاسیم اندام هوایی و ریشه شد. بالاترین نسبت پتاسیم اندام هوایی به ریشه در تیمار شاهد و کمترین آن در تیمار تنش شوری 42/7- بار مشاهده شد. با افزایش سطح هر دو تنش شوری و کم آبی، میزان پروتئین های‏ محلول و فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز افزایش معنی‏داری نشان دادند. در مجموع، نتایج این تحقیق نشان داد که تنش شوری نسبت به تنش کم آبی تاثیر منفی بیشتری بر گندم دارد و وزن خشک اندام هوایی و ریشه را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، پروتئین محلول، کاتالاز، وزن خشک
  • علی بیجندی، محمد کافی*، حمیدرضا شریفی صفحات 477-488
    به منظور مطالعه اثر تاریخ کاشت و کود نیتروژن بر مراحل مختلف نموی گندم، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1393-1392 در مرکز تحقیقات خراسان رضوی اجرا شد. تیمارها شامل تاریخ کاشت در سه سطح (10 مهر، 5 آبان و 30 آبان) در کرت های اصلی، کود نیتروژن در سه سطح (صفر، 150 و 300 کیلوگرم اوره در هکتار) در کرت های فرعی و شش رقم گندم (زرین، گاسکوژن، سایونز، پیشگام، الوند و میهن) در کرت های فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که رقم پیشگام و میهن با 77/2516 و 17/2422 به ترتیب بیشترین و کمترین نیاز حرارتی برای طی کردن مرحله نمو را به خود اختصاص دادند و تاخیر در کاشت سبب کاهش طول مراحل نموی و کاهش درجه - روز لازم برای اتمام مراحل نموی شد. کاربرد بیشتر نیتروژن، طول مراحل نموی گندم به ویژه مرحله برجستگی دوگانه تا سنبلچه انتهایی و سنبلچه انتهایی تا گرده افشانی را به ترتیب 12/11 و 35/11 درصد افزایش داد. از بین مراحل نموی نیز مراحل ابتدایی که تعیین کننده تعداد دانه هستند، بیشترین همبستگی را با عملکرد دانه داشتند. بنابراین، در صورت تاخیر در کاشت می توان با مصرف بیشتر کود نیتروژن مراحل نموی گندم را به تاخیر انداخت. بر اساس نتایج این تحقیق، رقم پیشگام در تاریخ کاشت مناسب (10 مهر) و رقم الوند در تاریخ های کاشت دیر (5 و 30 آبان) در بیشتر مراحل رشد نسبت به سایر ارقام برتری داشتند.
    کلیدواژگان: پرشدن دانه، تعداد دانه، برجستگی دوگانه، گرده افشانی، رسیدگی دانه
  • ابراهیم زینوند لرستانی، بهنام کامکار *، سید اسماعیل رضوی صفحات 489-505
    به منظور بررسی اثر عوامل کمی و کیفی مدیریت زراعی بر بیماری های قارچی و عملکرد گندم، مطالعه‏ای در بهار سال 1389 در 67 مزرعه از هشت روستا واقع در چهار جهت شهرستان گرگان صورت گرفت. نمونه برداری از مزارع گندم با استفاده از کادر 25/0 مترمربعی صورت گرفت. سپس بیماری های قارچی شناسایی و برای محاسبه تنوع زیستی قارچ‏های بیمارگر از دو شاخص‏ هتروژنیتی شانون- وینر و سیمپسون استفاده شد. عوامل کمی و کیفی مدیریتی در قالب پرسش نامه از کشاورزان تهیه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش درخت تصمیم گیری CART(Classification and Regression Trees) نشان داد که کود نیتروژن، تراکم گیاهی و کود پتاس مهم ترین عوامل مدیریتی اثرگذار بر تغییرات شاخص تنوع شانون- وینر و کود نیتروژن، تراکم گیاهی و کود فسفر مهم ترین عوامل مدیریتی اثرگذار بر تغییرات شاخص سیمپسون بودند. علاوه بر این، بیشترین تغییرات عملکرد گندم به طور عمده توسط سه عامل مدیریتی میزان بذر، کود نیتروژن و تناوب پاییزه دو سال قبل نشان داده شد. به طور کلی دو عامل مدیریتی کود نیتروژن و میزان بذر مصرفی یا تراکم گیاهی در بین شاخص های تنوع و عملکرد گندم مشترک بودند که کود نیتروژن به ترتیب 38 و 31 درصد از تغییرات شاخص های شانون- وینر و سمپسون و میزان بذر مصرفی 46 درصد از تغییرات عملکرد گندم را شامل شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که مقدار مناسب کود نیتروژن و تراکم گیاهی مطلوب راهکارهای مدیریتی موثر در بهبود عملکرد گندم و کاهش بیماری های قارچی آن در استان گلستان هستند.
    کلیدواژگان: شاخص سیمپسون، شاخص شانون- وینر، داده کاوی
  • سمیه حاجیها، مهدی مین باشی معینی*، علیرضا پازکی، اسکندر زند صفحات 507-519
    در این تحقیق، اثر مقادیر مختلف کود نیتروژن، تراکم بوته و رقم بر مدیریت علف های هرز گندم با تاکید بر کنترل یولاف وحشی زمستانه (Avena ludoviciana) و خاکشیر (Descurainia sophia) مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به صورت کرت های خردشده فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور واقع در ورامین در سال زراعی 1390 انجام و کود به عنوان عامل اصلی و ترکیب رقم-تراکم به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که با افزایش تراکم گندم در دو رقم پیشتاز و طوس، وزن خشک و فراوانی یولاف وحشی زمستانه، خاکشیر و کل علف های هرز کاهش می یابد، به طوری که کم ترین فراوانی یولاف در تراکم 700 بوته در متر مربع در رقم های پیشتاز و طوس به ترتیب با 55/3 و 66/3 و خاکشیر به ترتیب با 33/3 و 66/3 عدد بود. این در حالی بود که افزایش کود اوره، سبب افزایش فراوانی و وزن خشک یولاف وحشی زمستانه، خاکشیر و کل علف های هرز شد، به طوری که کم ترین فراوانی علف های هرز (33/9 عدد در مترمربع) در تراکم 700 بوته در متر مربع و در سطح کودی 250 کیلوگرم در هکتار در رقم طوس مشاهده شد. نتایج نشان داد که تراکم بالاتر به دلیل رقابت درون گونه ای منجر به کاهش عملکرد شد. با توجه به کاهش عملکرد در رقم طوس، تراکم مناسب برای این رقم 500 بوته بود، در حالی که رقم پیشتاز هم به سطوح کود و هم به تراکم واکنش مثبت نشان داد و مقدار 600 بوته در متر مربع برای غلبه آن بر یولاف وحشی، خاکشیر و کل علف های هرز مناسب بود. اگرچه کود اوره منجر به افزایش وزن خشک یولاف وحشی زمستانه، خاکشیر و کل علف های هرز شد، اما جهت رسیدن به عملکرد دانه مطلوب، مقادیر 250 و 450 کیلوگرم در هکتار کود اوره به ترتیب در ارقام طوس و پیشتاز مناسب بودند. از آنجا که جهت کنترل علف های هرز با استفاده از افزایش تراکم گندم، باید مصرف کود را نیز افزایش داد، بنابراین در صورت استفاده از این روش ها با رویکرد کاهش مصرف علف کش، بین این عوامل باید تعادل مناسبی برقرار کرد.
    کلیدواژگان: تراکم گیاه زراعی، کود نیتروژن، مدیریت تلفیقی علف هرز
  • سجاد محرم نژاد*، مصطفی ولیزاده، امید سفالیان، محمدرضا شیری، علی اصغری صفحات 521-531
    به منظور بررسی اثر تنش کم آبی بر سه هیبرید ذرت (SC704، SC740 و NS640)، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار تحت شرایط بدون تنش و تنش کم آبی (قطع آبیاری قبل از گلدهی) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشگاه تبریز در سال زراعی 92-1391اجرا شد. تجزیه الکتروفورزی برای فعالیت سوپراکسید دیسموتاز (Mn-SOD) با استفاده از ژل های پلی آکریلامید هشت درصد انجام گرفت و میزان «مساحت × شدت» نوارهای روی ژل با استفاده از نرم افزار MCID ارزیابی و به عنوان فعالیت آنزیمی ثبت شد. میزان مالون دی آلدئید (MDA) نیز تحت دو شرایط آزمایشی در هیبریدهای مورد مطالعه به عنوان شاخص اکسیداسیون سلولی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تنش کم آبی به طور معنی داری سبب کاهش صفات عملکرد دانه، وزن صد دانه، طول بلال، قطر بلال، ارتفاع بوته، قطر بوته، دمای برگ، شاخص کلروفیل، تعداد شاخه کاکل و طول کاکلدر هیبریدهای مورد مطالعه شد. با افزایش تنش کم آبی، شاخص اکسیداسیون سلولی (MDA) در سینگل کراس 704 افزایش نشان داد. میزان فعالیت دنسیومتریک Mn-SOD نیز در سینگل کراس 704 تحت تنش کم آبی افزایش یافت که نشان دهنده افزایش رادیکال های آزاد اکسیژن تحت تنش کم آبی بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که سینگل کراس 704متحمل به تنش کم آبی است.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون سلولی، الکتروفورز ژل پلی اکریلامید، عملکرد دانه
  • معصومه حسینی، مه لقا قربانلی، حسین صبوری*، احمدرضا دادرس، علی ستاریان، حسین علی فلاحی صفحات 533-544
    در این مطالعه،از نشانگرهای مولکولیAFLP برای بررسی تنوع ژنتیکی بین 24 ژنوتیپ جو استفاده شد. هشت ترکیب آغازگری EcoRI/Tru1I، در مجموع 332 نوار قابل امتیازدهی ایجاد کردند که 292 عدد (15/89 درصد) از آن ها چند شکل بودند. تنوع ژنتیکی محاسبه شده با روش نی در محدوده 38/0-29/0 بود.شباهت ژنتیکی ژنوتیپ ها نیز بین 20/0 تا 56/0 متغیر بود. بیشترین و کمترین درصد چندشکلی به ترتیب در ترکیب های آغازگریACG- Tru1I+CGA+EcoRI،(47/0درصد) و EcoRI+ACT - Tru1I+CCG، (26/0 درصد) به دست آمد. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ایبا استفاده از ضریب تشابه جاکارد و روشUPGMA ژنوتیپ ها را به چهار گروه اصلی تقسیم کرد. در گروه های اول و دوم ژنوتیپ های شش ردیفه و در گروه های سوم و چهارم ترکیبی از ژنوتیپ های شش ردیفه و دو ردیفه قرار گرفتند. بر اساس ماتریس ضرایب شباهت، کمترین فاصله ژنتیکی بین رقم نیمروز و ژنوتیپ جمعیتی خراسان رضوی و نیز بین نمونه جمعیتیTN2173کرج و لاین EB-86-3 مشاهده شد. ژنوتیپ جمعیتی تیل آباد و تلاقی (F1)ALISOS/CI03909-2 نیز بیشترین فاصله ژنتیکی را نشان دادند. با توجه به مشاهده میزان بالای چندشکلی در بین ژنوتیپ های مطالعه شده در این تحقیق می توان از نشانگر AFLP و به ویژه ترکیب آغازگری ACG- Tru1I+CGA+EcoRIکه درصد چند شکلی بالاتری را تولید کرد، به عنوان یک ابزار توانمند در تمایز ژنوتیپ های نزدیک و سایر برنامه های اصلاحی جو استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تنوع ژنی نئی، شاخص شانون، محتوای اطلاعات چندشکل
|
  • Ali Mohaddesi, Rahman Erfani, Peyman Sharifi *, Hashem Aminpanah, Abouzar Abbasian Pages 411-421
    Adequate knowledge of the interrelationships among traits is essential in planning and evaluating breeding programs for rice improvement. The objectives of this research were to study the stability of seven rice genotypes over the studied environments, determining the interrelationships among traits and identifying suitable traits for indirect selection to improve rice grain yield. Six promising rice lines selected from preliminary yield trial in 2011-2012, including Shirodi as control cultivar were evaluated using randomized complete block design with three replications in two locations of Mazandaran province (Tonekabon and Sari) during three growing seasons from 2012-2014. Combined analysis of variance showed significant effects of genotype and genotype × environment interaction for grain yield. The GGE biplot analysis showed that genotype 6 (G6) with the highest grain yield (6218.06 kg.ha-1) was ranked in second place in term of stability. The GT biplot analysis revealed that grain yield was positively correlated with number of filled grain, number of total grain and plant height and negatively correlated with number of tillers per plant and panicle length. Therefore, number of filled grain, number of total grain and plant height were suitable traits for indirect selection to improve rice grain yield. In conclusion, G6 [No. 39 from IR 67015-22-6-2-(A37632) × (Amol3 × Ramzanalitarom)] and G5 [No. 126 from IR 67015-22-6-2-(A37632) × (Amol3 × Ramzanalitarom)] were the best genotypes that can be considered to release the new varieties.
    Keywords: Compatibility, Correlation coefficient, GGE-biplot, Promising lines
  • Kobra Tajaddodi Talab *, Asefeh Latifi, Fateme Habibi Pages 423-435
    Different rice varieties, due to their inherent characteristics, show different reactions to changing the drying conditions and milling operations. Hence, determining the optimum drying conditions and selecting the appropriate milling system can play an important role in reducing the losses in the milling process. In this regard, in order to study the effects of the paddy drying parameters and type of whitener on whole kernel percentage and the quality characteristics of two local and two high yielding rice varieties in the north of Iran, the factorial experiment with four factors in a completely randomized design was used. The four factors were including the rice variety in 4 levels (Hashemi, Tarom, Gohar and Keshvari), type of whitener in 2 levels (abrasive and friction), paddy final moisture content in 2 levels (9-10 and 11-12%) and drying air temperature in 2 levels (40 and 50°C). Results revealed that water absorption of Gohar and Keshvari was lower than that of Hashemi and Tarom, however the effect of milling system was not significant on water absorption. Higher and lower solid loss related to Gohar and Taroom, respectively. In total, results of this research showed that drying of paddy with 40°C, final moisture content of 11-12% and applying the abrasive type whitener for milling of local and high yielding rice varieties achieved more whole kernel, butfor milling of paddy with friction type system, final moisture content of 9-10% lead to more whole kernel.
    Keywords: Abrasive type whitener, Drying air temperature, Friction type whitener, High yielding varieties, Landrace varieties
  • Teimour Razavipour, Alireza Astaraei *, Amir Lakzian, Hojat Emami, Mosuod Kavoosi Pages 437-450
    Quantification of fertilizers losses is important to ensure sustainability of soil fertility, surface and ground water resources and for the development of crop nutrient management. Due to evaluation the effect of organic and chemical fertilizers under different irrigation regimes on chemical properties of soil, a split plot experiment in a randomized complete block design with three replications was conducted at Rice Research Institute of Iran, during 2013 and 2014. Irrigation regimes were 1.3, 1 and 0.7 times of evaporation from evaporation pan as the main plot while six different kinds of fertilizers as the sub plots,C1= no fertilizer, C2=N60- P30- K60 kg.ha-1, C3= C2 compost (5 t.ha-1), C4= N60 kg.ha-1 compost (5 t.ha-1), C5= P30- K60 kg.ha-1) compost (5 t.ha-1), and C6= compost (5 t.ha-1). Soil water extractions were gathered in 15, 25 and 50 days after seedling (i.e. 4 to 5 days after urea fertilizer application) and measured their salinity, pH, total nitrogen and potassium. The results showed that despite the significant effects of treatments on measured properties, the amount of irrigation water will be saved 21.18 and 42.46 percent by changing the irrigation method from flooded to 1 and 0.7 of evaporation, respectively. Using compost instead of chemical fertilizers in the soil will be reduced 39.19 percent of total nitrogen and 48.15 percent of total potassium in the soil extraction. The results of this research indicated that using a combination of compost (5 t.ha-1) and nitrogen (60 kg.ha-1) together with irrigation regime of one times evaporation from pan can save water and protect the environment and at the same time also produced the highest yield.
    Keywords: Fertilizer losses, Nitrogen, Organic fertilizer, Potassium, Water contamination
  • Alireza Tarinejad * Pages 451-464
    To study the stability of 20 bread wheat genotypes forgrain yield and yield components, an experiment was carried outinrandomized complete block design with two replications in five environmentsin East Azarbaijan provience, Tabriz and Meyane agricultural stations, Iran,during 2011-2014. The results of combined analysis of variance showed that the genotype × environment interaction was significant (at least p
    Keywords: Genotype × environment interaction_Grain yield_yield components_Stability
  • Mahmood Attarzadeh *, Mohsen Movahhedi Dehnavi, Mohammadreza Ghaffarian Hedesh Pages 465-476
    To study the effect of water deficit and salinity stresses on morpho-physiological characteristics of wheat seedling cv. Flat, a pot experiment was conducted in completely randomized design with three replications in Faculty of Agriculture, University of Yasouj, Iran, in 2015. The studied treatments were seven treatments including three levels of each water deficit and salinity stresses with similar osmotic potential (-2.47, -4.94 and -7.42 bar) together with a control treatment (Hoagland solution). Salinity and drought stresses were applied using sodium chloride and polyethylene glycol 6000, respectively. The results showed that shoot dry weight significantly decreased under the effect of salinity and drought stresses compared to control treatment. Drought stress increased root dry weight of wheat, so that the highest root dry weight was observed in polyethylene glycol of -7.42 bar. The maximum and minimum sodium content of shoot and root obtained from -7.42 bar salinity and control, respectively which have not significant differences with drought stress levels. The salinity of -7.42 bar significantly reduced shoot and root potassium content. The highest shoot to root potassium ratio obtained form control and the lowest from -7.42 bar salinity stress. Protein content and catalase and peroxidase enzymes activity significantly increased by increasing the salinity and drought levels. In general, the results of this study showed that salinity compared to water stress have higher negative influence on wheat which reduces shoot and root dry weight.
    Keywords: Catalase, Dry matter, Peroxidase, Soluble protein
  • Ali Bijandi, Mohammad Kafi *, Hamid Reza Sharifi Pages 477-488
    To evaluate the effect of planting date and nitrogen fertilizer on various developmental stages of six wheat cultivars, this experiment was conducted using split split plot in a randomized complete block design with three replications in Rokh plain of Khorasan Razavi, Iran, in 2013-2014. The experimental factors were including planting date in three levels (October 10, November 5 and November 30) as main plots, nitrogen fertilizer in three levels (No fertilizer, 150 and 300 kg.ha-1) as sub plots and six wheat varieties (Zarin, Gascogne, Sayunz, Pishgam, Alvand and Mihan) as sub-sub plots. The results showed that varieties were significantly different at various developmental stages, so that Pishgam showed the highest and Mihan showed the lowest thermal needs from planting to rippening. A delay in planting reduced duration of developmental stages and consequiently reduced growth degree days (GDD), so that planting date from October 10 to November 30 caused a reduction of 656.7 GDD. Application of more nitrogen fertilizer increased duration of double ridges to end spikelet initiation (11.12%) and spikelet initiation to pollination stages (11.35%). The early developmental stages that determines the number of grains per spike as one of the main yield components, had the highest correlation coefficient with grain yield. Therefore, in case of delayed planting date of wheat, it would be possible to postpone wheat developmental stages by applying more nitrogen fertilizer. The results also indicated that in optimum planting date (October 10), Pishgam and in the late planting date (November 5 and 30), Alvand showed better performance than the other varieties.
    Keywords: Double ridges, Grain filling, Grain maturity, Grain number, Pollination
  • Ebrahim Zeinvand Lorestani, Behnam Kamkar *, Seyed Esmaeil Razavi Pages 489-505
    To evaluate the qualitative and quantitative effects of agricultural managements on the fungal diseases of wheat, a study was carried out at 67 wheat-grown fields located in 8 villages in four geographical sides of Gorgan, Golestan province, Iran, in 2010. Samples were taken using 0.25×0.25 m quadrates. Then pathogenic fungi were identified and used to calculate the biodiversity of pathogenic fungi, heterogeneity index of Shannon-Wiener and Simpson.Qualitative and quantitative state of agricultural managements was provided by a researcher made questionnaires from farmers. The classification and regression trees (CART) procedure showed that nitrogen fertilizer, plant density and potash fertilizer were the most important management factors affecting the Shannon-Wiener diversity index variations, and nitrogen fertilizer, plant density and phosphorus fertilizer were the most important management factors affecting the Simpson diversity index variations. Moreover, the most variability of wheat yield was mainly interpreted by management factors including seeding rate, nitrogen fertilizer and previous two years rotation. Overall, nitrogen fertilizer and seeding rate (plant density) were common between wheat yield and both Shannon-Wiener and Simpson indices, so that, nitrogen fertilizerexplained 38 and 31% of the Shannon-Wiener and Simpson indices variations, respectively, while 46% of the wheat yield variation was explained by seeding rate. The resultssuggest that appropriate amount of nitrogen fertilizer and desirable plant density were effective management options to improve the yield and reduce the fungal diseases in the Golestan province.
    Keywords: Simpson index, Shannon-Wiener index, Data mining
  • Somayyeh Hajiha, Mehdi Minbashi Moeini *, Alireza Pazoki, Eskandar Zand Pages 507-519
    In this research, the effects of different levels of nitrogen fertilizer, crop density and variety were investigated on weeds management of wheat with emphasis on winter wild oat (Avena ludoviciana) and flixweed (Descurainia sophia). The experiment was carried out as split plot factorial based on randomized complete block design with three replications at research field of Plant Protection Research Institute, Varamin, Iran, in 2011. Urea fertilizer was considered as main factor and combination of density-variety as sub factor. Results of this study showed that increasing density of Pishtaz and Toos varieties led to reduce in frequency and dry weight of winter wild oat, flixweed and total weed, so that the lowest frequency of winter wild oat (3.55 and 3.66 plant/m2 in Pishtaz and Toos, respectively) was observed at 700 plant/m2 wheat density and it was 3.33 and 3.66 for flixweed in Pishtaz and Toos, respectively. Hovewer, the frequency and dry weight of winter wild oat, flixweed and total weeds increased by increasing the urea fertilizer levels, so that the minimum frequency of total weeds (9.33 plant/m2) was observed to 250 kg/ha urea fertilizer and 700 plant/m2 density of Toos cultivar. Results showed that grain yield decreased in higher densities because of intra-species competition. Due to the reduce in grain yield of Toos variety, the suitable density for this variety was 500 plant/m2, while Pishtaz variety showed a positive reaction to both fertilizer levels and plant density and therefore, the density of 600 plant/m2 was appropriate to control winter wild oat, flixweed and total weeds in this variety. Although the urea fertilizer increased dry weight of winter wild oat, flixweed and total weeds, however 250 and 450 kg/ha urea fertilizer were satisfactory to achieve suitable grain yield in Tous and Pishtaz varieties, respectively. So for weeds control by increasing the wheat density, fertilizer application should also be increased, therefore to use these methods with a view to reducing herbicide, an appropriate balance between these factors must be established.
    Keywords: Crop density, Nitrogen fertilizer, Weed integrated management
  • Sajjad Moharramnejad *, Mostafa Valizadeh, Omid Sofalian, Mohammadreza Shiri, Ali Asgari Pages 521-531
    To study the effects of water deficit stress on three maize hybrids (SC704, SC740 and NS640), an experiment was conducted in split plot based on randomized complete block design with four replications under non-stress and water deficit stress conditions at the Agricultural Research Station of University of Tabriz, Tabriz, Iran, in 2013. Electrophoretic analysis was performed to evaluate the enzymatic activity of superoxide dismutase (Mn-SOD) by using 8% slab polyacrylamide gels and “density × area” values of the electrophoretic bands onto gels were scored asenzymatic activity using MCID software. Malondialdehyde (MDA) content was also evaluated as cellular oxidation index in the studied hybrids under normal and water deficit stress. The results indicated that water deficit stress significantly decreased grain yield, 100-grain weight, ear diameter, ear length, plant height, plant diameter, leaf temperature, chlorophyll index, tassel branch number and tassel length. The cellular oxidation level (MDA) increased in SC704 by increasing water deficit stress. TheMn-SOD activity also increased in SC704 under water deficit showing an increase inoxygen free radicals. The results of this study showed that SC704 was tolerant to water deficit stress.
    Keywords: Cellular oxidationindex, Grain yield, Polyacrylamide gel electrophoresis
  • Masomeh Hosseini, Mahlagha Ghorbanli, Hossein Sabouri *, Ahmadreza Dadras, Ali Sattarian, Hossein Ali Fallahi Pages 533-544
    In this study, AFLP markers were used to investigate the genetic diversity among 24 genotypes of barley. The eight primer combinations of EcoRI/Tru1I, totally produced 332 scorable bands that 292 (89.15%) were polymorph. Genetic diversity was estimated between 0.29-0.38 using Nei's gene diversity coefficient. Also, genetic similarity of the genotypes varied from 0.20.0 to 0.56. The highest (0.47%) and lowest (0.26%) polymorphism were obtained using primer combinations of EcoRI!Tru1Iࡠ and EcoRI$ Tru1Iࠡ, respectively. Cluster analysis using Jaccard coefficient and UPGMA method assigned genotypes to four main groups. In the first and second groups there were six-rows genotypes and in the third and fourth groups a combination of six- and two-rows genotypes. On the based on similarity matrix the genetic distance between Nimrouz and genotype population Khorasan-Razavi also genotype population of Karaje TN2173 and Line EB-86-3 was low, while the genetic distance between genotype population of Tilabad and cross (F1) ALISOS/CI03909-2 was high. Considering to achieving high rates of polymorphism in the present study can use AFLP marker specially primer combination such as ACG- Tru1Iࡠ ᇊ which produced high level of polymorphism as a powerful tool to distinguish of close genotypes and other barley breeding programs.
    Keywords: Clusteranalysis, Nei's gene diversity, Polymorphic information content, Shanon's index