فهرست مطالب

تحقیقات آفات گیاهی - سال هفتم شماره 3 (پاییز 1396)

فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا عابدینی، حسین فرازمند، عیسی جبله، محمد سیرجانی صفحات 1-8
    زنجرک مو، Arboridia kermanshah Dlabola(Hemiptera: Cicadellidae)، از آفات مهم انگور در ایران است که با تخم گذاری در نسوج برگ، تغذیه از شیره نباتی برگ و انتقال عوامل بیماری زای ویروسی، باعث ضعف درختان و کاهش کمی و کیفی محصول انگور می شود. تاثیر ترکیبات معدنی مختلف در باغ انگور در منطقه خلیل آباد استان خراسان رضوی، در سال 1394، با هدف کاهش مصرف سموم شیمیایی بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل کائولین فرآوری شده با غلظت 5 درصد، گوگرد وتابل با غلظت 3000 پی پی ام، گل گوگرد، مخلوط کائولین فرآوری شده و گوگرد وتابل، حشره کش فوزالون با غلظت 1500 پی پی ام و شاهد (آب پاشی) بودند. زمان های محلول پاشی شامل اواخر فروردین، اوایل خرداد و اواسط تیرماه بود. نمونه برداری ها یک روز قبل، 3، 7، 14 و 21 روز بعد از هر محلول پاشی انجام شد. در هر بار نمونه برداری، تعداد کل حشرات کامل و پوره زنجرک در سطح رویی و پشتی 5 برگ از جهات مختلف درخت شمارش شده و میانگین کل حشرات به ازای هر درخت محاسبه شد. بر اساس نتایج به دست آمده، کاربرد ترکیبات معدنی موجب ایجاد تلفات در پوره ها و حشرات کامل زنجرک مو شد. میانگین درصد کاهش جمعیت زنجرک در تیمارهای کائولین، مخلوط کائولین و گوگرد، حشره کش فوزالون، گوگرد وتابل، گل گوگرد و شاهد در 3 روز بعد از محلول پاشی، به ترتیب 89، 86، 57، 25، 25 و 3 درصد به دست آمد. همچنین میانگین درصد کاهش جمعیت زنجرک مو در زمان 21 روز بعد از محلول پاشی در تیمارهای فوق، به ترتیب 48، 47، 17، 7، 12 و 2 درصد بود، که نشان دهنده ماندگاری تاثیر ترکیب معدنی کائولین در مقایسه با حشره کش شیمیایی فوزالون می باشد. لذا با توجه به تاثیر بالای کائولین و نیز ترکیب آن با گوگرد وتابل، در کاهش جمعیت پوره و حشره کامل زنجرک، محلول پاشی باغ های انگور با کائولین فرآوری شده (سپیدان®WP 95%،)، با غلظت 5 درصد یا کاربرد ترکیب آن با گوگرد وتابل می تواند به طور موفقیت آمیزی جمعیت زنجرک های مو را کنترل نماید.
    کلیدواژگان: انگور، زنجرک، کائولین، گوگرد، کنترل
  • نسیم وجودی یکتا، زهرا طهماسبی، مجید میراب بالو، فواد فاتحی صفحات 9-2
    شته روسی گندم Diuraphis noxia یکی از آفات مهم جو است که ناقل بیماری های ویروسی نیز می باشد. در این تحقیق مقاومت 30 نمونه از ژنوتیپ های جو وحشی Hordeum spontaneum، شامل نمونه هایی از مناطق مختلف تنوع جو در جهان، نسبت به شته روسی گندم در گلخانه ارزیابی شد. در این آزمایش در مرحله دو برگی، آلوده سازی با شته روسی گندم انجام شد و 21 روز بعد از آلودگی، ارزیابی به روش کیفی و بر اساس میزان کلروز و لوله شدن برگ، با استفاده از مقیاس نه درجه ای وبستر و همکاران انجام شد. همچنین محتوای کلروفیل a، b و کلروفیل کل برگ ژنوتیپ ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد تنوع ژنتیکی زیادی بین ژنوتیپ ها از لحاظ میزان کلروز و لوله شدن برگ وجود دارد، همچنین میزان کلروز با کلروفیل a و b همبستگی مثبت و معنی داری داشت. ژنوتیپ های 401552IG، 140073IG، 120794IG، 40154IG، 142356IG، 119447IG، 40155IG، 38669IG، 140189IG، 1IG و 2IG از نظر تمامی صفات مورد بررسی در گروه مقاوم جای گرفتند.
    کلیدواژگان: پیچیدگی برگ، کلروز برگ، کلروفیل
  • علیرضا بلندنظر، محمد قدمیاری، محمدرضا معمارزاده، جلال جلالی سندی صفحات 23-37
    یکی از آفات مهم محصولات کشاورزی، سفیدبالک پنبه Bemisia tabaci می باشد. هرچند برخی اسانس ها و عصاره های گیاهی خواص حشره کشی مطلوبی علیه این آفت نشان داده اند، اما این ترکیبات با توجه به فراربودن و ناپایداری، کمتر به صورت عملی و تجاری درآمده اند. در این مطالعه، به منظور افزایش کارایی و دوام اسانس های رزماریRosmarinus officinalis ، نعناع فلفلی Mentha piperita، اکالیپتوسglobules Eucalyptus و عصاره آویشن باغی Thymus vulgaris به صورت میکرو و نانوامولسیون فرموله شد و کارایی حشره کشی و دوام این ترکیبات روی سفیدبالک پنبه در شرایط آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. آزمون های زیست سنجی به روش غوطه ورسازی برگ های حاوی پوره سن دوم انجام و مقادیر LC50 ، LC90 و LT50 تخمین زده شد. همچنین نسبت تبدیل پوره سن دو زنده به حشره کامل زنده و میزان تخم گذاری (اثر زیرکشندگی) در مقایسه با صابون گیاهی پالیزین®، آب مقطر و شاهد (بدون هیچ تیماری) تعیین شد. نتایج نشان داد که تیمار نانوامولسیون محتوی مجموع اسانس های موردآزمون با LC50، LC90 ، LT50 به ترتیب 7454/0 و 1208/3 میلی گرم بر لیتر و 92/15 ساعت بیشترین تاثیر را روی این آفت داشت. همچنین این تیمار با نسبت تبدیل پوره سن دو به حشره کامل برابر با 80 درصد و میانگین 33/191 تخم بیشترین اثربخشی را داشت. پس از آن تیمار میکروامولسیون محتوی مجموع اسانس ها و عصاره فوق نیز اثرات قابل قبولی داشت. این دو تیمار به عنوان ترکیبات امیدبخش شناخته شده و می توانند با انجام آزمون های تکمیلی به عنوان یک فراورده کاربردی در مدیریت تلفیقی این آفت مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: حشره کش گیاهی، سفیدبالک پنبه، سمیت، زیست سنجی
  • اسماعیل غلامیان، جبرائیل رزمجو، سید مهدی بنی هاشمیان، عاطفه صبوری صفحات 39-51
    شته سبز مرکبات، Aphis spiraecola Patch (Hemiptera: Aphididae)، یکی از آفات مهم مرکبات در شمال کشور است. این آفت به طور مستقیم با تغذیه از شیره گیاهی و ترشح عسلک وبه طور غیر مستقیم با انتقال چندین ویروس گیاهی باعث خسارت به مرکبات می شود. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط ساختار ژنتیکی جمعیت های مختلف شته A. spiraecolaبا پراکنش جغرافیایی آن روی درختان مرکبات در شمال ایران بود. بدین منظور تنوع ژنتیکی شته های جمع آوری شده از هشت محل در شمال ایران با استفاده از هفت نشانگر ریزماهواره مورد بررسی قرار گرفت. در میان 271 فرد شته 195 ژنوتیپ منحصر به فرد شناسایی شد و میزان تنوع کلونال در جمعیت ها بین 93/0 - 5/0 بود که نشان دهنده تولید مثل پارتنوژنز اختیاری در جمعیت های این شته در شمال ایران است. میانگین محتوای اطلاعات چند شکلی (PIC) 62/0 بود. انحراف از تعادل هاردی - وینبرگ در همه جمعیت ها وجود داشت. تجزیه واریانس مولکولی نشان داد تنوع ژنتیکی قابل توجهی داخل جمعیت ها و درصد ناچیزی از تنوع ژنتیکی به بین جمعیت های مربوط به مکان های مختلف جغرافیایی اختصاص دارد. همچنین بر اساس ماتریس فاصله ژنتیکی نی، در بین جمعیت ها فاصله ژنتیکی قابل توجهی مشاهد نشد که با نتایج تجزیه ساختار با استفاده از نرم افزارStructure نیز مطابقت داشت. یافته های این پژوهش اطلاعات کاربردی درباره پراکنش ژنوتیپی شته سبز مرکبات در شمال کشور فراهم می کند که در ترکیب با اطلاعات موجود از چرخه زندگی آن می تواند در برنامه های مدیریت کنترل آفت مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ریزماهواره، تمایز ژنتیکی، شته، تنوع کلونال، پارتنوژنز اختیاری
  • احسان رخشانی، پیتر استاری، النا دیویدیان صفحات 53-66
    گونه های کمیاب زیرجنس Pauesiella Sedlag & Starý از جنس Pauesia Quilis در منطقه پالئارکتیک مورد بازبینی تاکسونومیک قرار گرفتند. این زنبورها پارازیتویید اختصاصی شته های جنس Cinara Curtis روی گونه های مختلف سوزنی برگان در مناطق انتشار بومی یا فضای سبز شهری هستند. نمونه های مورد بررسی با نگهداری و پرورش شته های میزبان و یا با استفاده از تله مالیز جمع آوری شدند. محدوده جغرافیای زیستی این مطالعه از اروپا تا شرق روسیه (خاور دور) گسترده بوده و در برگیرنده برخی کشورهای آسیای مرکزی و غربی نیز می باشد. بررسی تاکسونومیک و افتراق گونه ها بر اساس خصوصیات مرفولوژیک مهم شامل، بندهای شاخک، رگ بندی بال جلو، پروپودئوم، ساقه و غلاف تخمریز صورت گرفت. بر اساس این مطالعه چهار گونه بسیار نزدیک شامل Pauesia hazratbalensis Bhagat، 1981، Pauesia kunashirensis Davidian، 2007، Pauesia sachalinensis Davidian، 2007 وPauesia spatulata Sedlag & Starý، 1980 در این زیرجنس شناسایی و اعتبار هر یک از گونه ها بر اساس خصوصیات افتراقی تثبیت و کلید شناسایی ارایه شد. همچنین توصیف مختصر هر یک از گونه ها مبتنی بر تصاویر میکروسکوپی از جزییات ریخت شناسی خارجی تهیه شد. گونه P. hazratbalensis برای اولین بار از کشور ازبکستان گزارش می شود. این گونه در نوار شمالی از مرکز تا شرق رشته کوه البرز و در نواحی مرکزی ایران (کرمان) نیز انتشار دارد. گونه P. spatulata نیز برای اولین بار از روسیه (اورال) گزارش می شود. با توجه به اهمیت اقتصادی و ارزش زینتی سوزنی برگان، به نظر می رسد محدوده انتشار این گونه ها با جابجایی گیاه و شته میزبان در حال گسترش می باشد.
    کلیدواژگان: بازبینی، سیستماتیک، انگل شته ها، بال غشاییان، مهار زیستی
  • بهزاد میری، ناصر معینی نقده، مجید میراب بالو صفحات 67-76
    تریپس گندم (Thysanoptera: Phlaeothripidae) Haplothrips tritici (Kurdjumov) یکی از آفات مهم در مزارع گندم استان ایلام می باشد. به منظور بررسی تغییرات جمعیت و پراکنش فضایی تریپس گندم در مزارع گندم شهرستان ایوان از فروردین تا آخر خرداد ماه سال 1395، نمونه برداری ها به صورت هفتگی طی مراحل مختلف رشدی گندم انجام گرفت. با استفاده از شاخص های تیلور و آیوائو، پراکنش فضایی مراحل بالغ و نابالغ تریپس گندم برآورد و تغییرات جمعیت آن نیز مشخص شد. اوج جمعیت در مزارع گندم آبی و دیم اواخر اردیبهشت ماه مشاهده شد. بر اساس مقادیر ضرایب تبیین و F، در مزارع گندم آبی مدل آیوائو برای برآورد پراکنش فضایی تریپس گندم مناسب تر از مدل تیلور ارزیابی شد، لذا بر اساس این مدل پراکنش حشرات کامل به صورت تصادفی اما مراحل نابالغ و مجموع مراحل بالغ و نابالغ به صورت تجمعی بود. با وجود این، در مزارع گندم دیم مدل تیلور برای برآورد پراکنش فضایی تریپس گندم مناسب تر از مدل آیوائو بود و بر اساس این مدل، پراکنش مراحل بالغ و نابالغ این گونه به صورت تجمعی بود، اما الگوی توزیع فضایی مجموع مراحل بالغ و نابالغ به صورت تصادفی به دست آمد.
    کلیدواژگان: جمعیت، تریپس گندم، پراکنش فضایی، ایلام
  • مهدی جلاییان، آتوسا فرحپور حقانی، مهدی اسفندیاری صفحات 77-80
    شب پره ی برگ خوار Leucania loreyi (Duponchel) (Lep.: Noctuidae) گونه ای با انتشار جهانی و یکی از آفات عمومی است که روی برنج و برخی از محصولات زراعی دیگر از خانواده ی گندمیان گزارش شده است. این گونه در مناطق جنوب غربی ایران به عنوان آفت ذرت و نیشکر گزارش شده است. در پژوهشی که در سال های 96- 1394 روی آفات برنج در شالیزارهای استان گیلان انجام شد، تعداد زیادی لارو و حشرات بالغ L. loreyi جمع آوری شد. این اولین گزارش خسارت به وسیله ی شب پره ی برگخوار L. loreyi روی برنج در استان گیلان است. در این پژوهش همچنین گونه های Leucania zeae (Duponchel) و Mythimna congrua (Hübner) برای اولین بار از شالیزارهای استان گیلان گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: شالیزار، ایران، Armyworm، Mythimna congrua، Leucania zeae
|
  • R. Abedini, H. Farazmand, E. Jebeleh, M. Sirjani Pages 1-8
    Grape leafhopper, Arboridia kermanshah Dlabola(Hemiptera: Cicadellidae), is the most important pest of vineyards in Iran, that by laying eggs in the leaf tissue, feeding on leaves and transmission of viral pathogens, weaken the trees and reduce the quality and quantity of grape production. To reduce the use of chemical insecticides, application of mineral compounds was tested in a vineyard in Khalilabad region (Khorasan Razavi Province), in 2015. Treatments included kaolin (5% concentration), sulfur WP (3000 ppm), sulfur dust, a mixture of kaolin and sulfur WP, phosalone insecticide (1500 ppm), and control (water spray), respectively. Spraying times including late April, early May and mid-July, Samplings were carried out one day before and 3, 7, 14 and 21 days after spraying. At each sampling time, the total number of leafhopper adults and nymphs on 5 leaves per tree were counted. Based on the field studies, mineral compounds application reduced the leafhopper population at all spraying intervals. The mean percentage of leafhopper population reduction was observed in treatments including kaolin, kaolin and sulfur mixture, phosalone insecticide, sulfur WP, sulfur dust and control in 3 days after spraying, 89, 86, 57, 25, 25 and 3 percent, respectively, and also in 21 days after spraying, 48 , 47 , 17 , 7 , 12 and 2 percent, respectively. Therefore, kaolin (Sepidan® WP), with 5% concentration, or kaolin and sulfur mixture spray over the whole canopy of trees could be used successfully to reduce leafhoppers population on grape.
    Keywords: grape, grape leafhopper, kaolin, sulfur, control
  • N. Voojudy Yekta, Z. Tahmasebi, M. Mirab-Balou, F. Fatehi Pages 9-2
    Russian Wheat Aphid, Diuraphis noxia is an important pest on barely, which is also the vectors of viral diseases. In order to identify resistant genotypes, resistance of 30 wild barley genotypes, including international Hordeum spontaneum germplasms, was evaluated in the greenhouse experiments. In this experiment, plants infested with aphids at two-leaf stage and 21 days after infestation, were assessed qualitatively for leaf rolling and leaf chlorosis, based on a scale from 1 to 9 In the experiment, the content of chlorophyll a, b and total chlorophyll were evaluated. Results showed genetic variation among genotypes for leaf chlorosis and leaf rolling. Moreover, a significant positive correlation was found between leaf chlorosis and chlorophyll a and b, in general, according to all traits, genotypes of IG401552, IG140073, IG120794, IG40154, IG142356, IG119447, IG40155, IG38669, IG140189, IG1 and IG2 were placed in resistant group.
    Keywords: Chlorophyll, leaf chlorosis, leaf rolling
  • A. Bolandnazar, M. Ghadamyari, M. Memarzadeh, J. Jalali Sandi Pages 23-37
    One of the most important pests of agricultural crops is sweet potato whitefly, Bemisia tabaci. Although some essential oils and plant extracts have shown suitable insecticidal properties against this pest, because of considering the high volatility and instability of essential oils, application of these substances for pests control is not practically and commercially possible. In this study, essential oils of Rosmarinus officinalis, Mentha piperita and Eucalyptus globules and extract of Thymus vulgaris, formulated based on micro and nano-emulsion and their insecticidal efficiency and stability was tetted agianst B. tabaci in laboratory condition. Bioassay was carried out by leaf dip method on second instar nymphs and LC50, LC90, and LT50 values were determined. Also, alive second instar nymphs to alive adults conversion ratio and fecundity in treated insect were determined as sublethal effects and compared with Palizin® vegetable soap, distilled water and control (without treatment). The results showed that nano-emulsion treatment containing all tested essential oils was the most efficaciouswith LC50=0.7454 mg/l, LC90=3.1208 mg/l, and LT50=15.92 h. Also, alive second instar nymphs conversion ratio to alive adults in this treatment was 80% and the mean number of eggs was 191.33 that was most efficacious. Afterwards, microemulsion treatment containing essential oils and extract had a acceptable effect. These two treatments were known as promising compounds in integrated management of this pest and further testing is required for commercialization of these compounds.
    Keywords: Botanical insecticide, sweet potato whitefly, toxicity, bioassey
  • E. Gholamian, J. Razmjou, M. Banihashemian, A. Sabouri Pages 39-51
    The spirea aphid, Aphis spiraecola Patch (Hemiptera: Aphididae), is a serious pest of citrus in northern Iran. It causes direct damage by sap feeding and extracting honeydew and also indirect damage by transmission of several virus diseases. The aim of this study was determining the relationship between genetic structure of different populations of A.spiraecola with its geographical distribution on citrus trees in northern Iran. The genetic structure of A. spiraecola collected on citrus trees in eight localities, was described by seven polymorphic microsatellite loci. Among 271 individuals, 195 multilocus genotypes were identified and the clonal diversity in populations were 0.5 to 0.93. They confirmed that A. spiraecola reproduces by cyclical parthenogenesis on citrus trees in North of Iran. The mean of Polymorphic Information Content was (PIC =0.62). There were significant deviations from Hardy-Weinberg equilibrium in all populations. The analysis of molecular variance revealed high intrapopulation and weak interpopulation genetic differentiation among geographic populations. Also, the UPGMA dendrogram of 8 populations based on Nei's genetic distance indicated no considerable genetic differentiation among them, which is in accordance with structural analysis. The findings of this research provide useful information about the genotypic distribution of A. spiraecola in Northern Iran which can be integrated with life cycle information of the pest and used in pest management programs.
    Keywords: Microsatellite, genetic differentiation, aphid, clonal diversity, cyclical parthenogenesis
  • E. Rakhshani, P. Star, Yacute, E. Davidian Pages 53-66
    A taxonomic review was done on species of the rare subgenusPauesiella Sedlag & Starý, of the genus Pauesia Quilis in the Palaearctic region. They are exclusively parasitoids of Cinara Curtis (Hemiptera, Aphididae, Lachninae) on the coniferous trees, both in natural habitats and urban areas. The studied specimens were collected either by rearing the host aphids or using the Malaise traps. The biogeographical area is expanded from the Europe to Russia, including some parts of the central and western Asia. Identification of the species and taxonomic studies were done based on the reliable diagnostic characters including antennal segments, forewing venation, propodeum, first metasomal tergit and ovipositor sheath. As a result, four closely related species including Pauesia hazratbalensis Bhagat, 1981, Pauesia kunashirensis Davidian, 2007, Pauesia sachalinensis Davidian, 2007 and Pauesia spatulata Sedlag & Starý, 1980 were identified and their validity was confirmed on the basis of reliable diagnostic characters. An identification key, as well as brief description of each species are also provided, and supplemented with illustrations from the external morphological details. Paueisa hazratbalensis is recorded for the first time from Uzbekistan. This species was found in the northern border of Iran from central to eastern part of Alborz mountains, and in central highlands (Kerman), as well. Pauesia spatulata is also recorded from Russia (Ural region) for the first time. Considering the economic and ornamental importance of their coniferous host plant, it seems the distribution of this species is yet expanding.
    Keywords: Revision, systematics, aphid parasitoids, Hymenoptera, biocontrol
  • B. Miri, N. Moeini-Naghadeh, M. Mirab-Balou Pages 67-76
    Wheat thrips, Haplothrips tritici (Kurdjumov) (Thysanoptera: Phlaeothripidae) is one of the most important pests in wheat fields in Ilam Province. In order to study the population fluctuations and spatial distribution of wheat thrips in wheat fields of Eyvan city, sampling was weekly carried out during different growing stages of wheat from April to the end of June 2016. Spatial distribution of immature as well as adults of wheat thrips was estimated using Taylor’s power law and Iwao’s patchiness regression methods. The population peaks in both of the irrigated and rainfed wheat fields occurred in middle of May. Based on R2 and F values of regression analysis, in irrigated wheat fields, Iwao's patchiness provided a more adequate description of spatial distribution than Taylor’s power law for wheat thrips. The spatial distribution for adults was randomized but for larval stages and the total stages (larvae and adults) was aggregated. Whereas, in rainfed fields, Taylor’s power law provided a more adequate description of spatial distribution than Iwao's patchiness. The spatial distribution for both larval and adult stages was clumped and for the total was randomized.
    Keywords: population, wheat thrips, spatial distribution, Ilam
  • M. Jalaeian, A. Farahpour-Haghani, M. Esfandiari Pages 77-80
    Loreyi armyworm, Leucania loreyi (Duponchel) (Lep.: Noctuidae) is a cosmopolitan species and one of the most common armyworms reported on rice and some of other important gramineous plants. In Iran, it has been recorded as a pest of maize and sugarcane in southwest of the country. In a survey on rice pests in Guilan province (North of Iran) during 2015-2017, many larvae and adults of L. loreyi were collected from paddy fields. This is the first report of damage caused by L. loreyi on rice in Guilan province. In this study, Leucania zeae (Duponchel) and Mythimna congrua (Hübner) are also recorded for the first time from paddy fields in Guilan province.
    Keywords: Armyworm, Paddy fields, Leucania zeae, Mythimna congrua, Iran