فهرست مطالب

تحقیقات آفات گیاهی - سال هفتم شماره 4 (زمستان 1396)

فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود لطیفیان* صفحات 1-11
    شب پره کوچک خرما (Batrachedraamydraula Meyrick) یکی از مهم ترین آفات نخلستان می باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی کارایی باکتری Bacillus thuringiensis برای کنترل آن در شرایط نخلستان بود. برای انجام این آزمایش از جدایه kurstaki B. thuringiensis استفاده شد. از طرح اسپلیت پلات برای انجام تحقیق استفاده شد. پلات های اصلی شامل سه زمان انجام تیمار شامل همزمان، سه روز و یک هفته پس از ظهور آفت در نخلستان بود. پلات های فرعی شامل سه سطح مختلف غلظت حداقل، متوسط و حداکثر به ترتیب با غلظت یک دهم معادل و ده برابر غلظت کشنده 50 درصد که به صورت 2 روز در میان و به مدت یک هفته ادامه داشت. این آزمایش دارای چهار تکرار شامل یک نفر نخل رقم سایر بود. یک تیمار کنترل شیمیایی و یک تیمار بدون کنترل به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. درصد آسیب میوه از اواسط فروردین ماه به فاصله هر دو هفته یک بار نمونه برداری شد. نتایج نشان داد که بین تیمارهای مختلف باکتری Bt، از نظر شدت آلودگی میوه اختلاف وجود دارد. به طوری که بیش ترین آلودگی در تیمار غلظت حداقل در شرایط 7 و 3 روز پس از ظهور کرم میوه خوار ثبت شده است. کم ترین آلودگی در شرایط غلظت حداکثر بود و از این لحاظ تفاوت معنی داری بین سه زمان مختلف انجام تیمار وجود ندارد. کم ترین متوسط سرعت رشد و بیش ترین کاهش متوسط سرعت رشد آسیب در تیمار غلظت حداکثر و همزمان با ظهور آفت بود. بالاترین کارایی کنترل به ترتیب در شرایط غلظت حداکثر هم زمان با ظهور آفت بوده است.
    کلیدواژگان: کرم میوه خوار خرما، Bacillus thurengiensis، کارایی کنترل
  • ندا امینی جم* صفحات 13-28
    حشره کش های گیاهی یکی از ابزارهای مدیریت تلفیقی آفات هستند و بررسی اثر آن ها روی آفات و اثرات جانبی شان روی دشمنان طبیعی آفات ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش، سمیت دو حشره کش گیاهی دایابون® و پالیزین® روی پوره های سن سوم و بالغین شته Aphis fabae Scopoli و مرحله شفیرگی زنبور پارازیتوئید آن، (Lysiphlebus fabarum (Marshall مورد بررسی قرار گرفت. به علاوه، اثر حشره کش های مذکور روی واکنش تابعی زنبور پارازیتوئید ارزیابی شد. همه آزمایش ها در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. میزان LC50 حشره کش های دایابون® و پالیزین® روی پوره های سن سوم A. fabae، به ترتیب 2/750 و 3/636 پی پی ام بود. مقادیر LC50حشره کش ها برای بالغین به ترتیب 04/1302 و 8/1062 پی پی ام بود. میانگین نرخ ظهور زنبورهای پارازیتوئید بالغ به ترتیب 03/2 ± 33/91، 2/3 ± 08/86 و 55/2 ± 74/89 درصد برای تیمارهای شاهد، دایابون® و پالیزین® بود. حشره کش ها زادآوری زنبورهای ماده بقا یافته را در مقایسه با شاهد، تحت تاثیر قرار ندادند (05/0< P). براساس استاندارد سازمان بین المللی برای کنترل بیولوژیک (IOBC)، دایابون® و پالیزین® در گروه حشره کش های بی زیان قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در همه تیمارها واکنش تابعی از نوع دوم است. قدرت جستجوگری (a) زنبور L. fabarum در تیمارهای شاهد، دایابون® و پالیزین® به ترتیب 075/0، 050/0 و 056/0 (بر ساعت) و زمان دستیابی (Th) 459/0، 515/0 و 482/0 ساعت بود. اختلاف معنی داری در پارامترهای واکنش تابعی بین تیمارهای حشره کش ها و شاهد مشاهده نشد. نتایج به دست آمده، نشان داد که حشره کش های دایابون® و پالیزین® گزینه های مناسبی برای کنترل شته سیاه باقلا در تلفیق با زنبور پارازیتوئید L. fabarum هستند.
    کلیدواژگان: سمیت، شته سیاه باقلا، قدرت جستجوگری، زمان دستیابی
  • محمد صالح صالحی، امین صادقی*، هدیه بدخشان، مصطفی معروفپور صفحات 29-40
    سن گندم یکی از آفات مهم گندم در ایران محسوب می شود و سالانه خسارت کمی و کیفی قابل توجهی به این محصول وارد می کند. به منظور ارزیابی مقاومت ژنوتیپ های گندم نسبت به پوره های سن گندم، 25 ژنوتیپ گندم محلی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ ها از لحاظ درصد تلفات پوره ها، میزان افزایش وزن حشرات و درصد سن زدگی در اثر تغذیه پوره های سن گندم تفاوت بسیار معنی داری وجود داشت. علاوه بر این، نتایج حاصل از تجزیه همبستگی نشان داد که بین درصد سن زدگی و پوشیدگی دانه توسط گلوم و گلومل همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد (P<0.01). بااین حال، بین درصد سن زدگی دانه و سایر صفات از جمله کرک دار بودن گلوم، وضعیت پوشینه و ریشک دار بودن ارقام همبستگی معنی داری مشاهده نشد؛ اما نتایج نشان داد بین تعداد دانه در سنبله و اضافه وزن حشرات کامل همبستگی منفی و معنی داری وجود دارد (P<0.01). در مجموع با استفاده از تجزیه خوشه ایبه روش Ward و بر اساس فاصله اقلیدسی، 25 ژنوتیپ موردمطالعه در سه گروه مقاوم، به نسبت مقاوم و به نسبت حساس قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: گندم، ژنوتیپ، سن گندم، مقاومت
  • مجید محمودی*، حسین پژمان صفحات 41-52
    پایش آفات از اجزای کلیدی مدیریت تلفیقی آفت در اکوسیستم های کشاورزی است به طوری که قبل از هر تصمیم گیری در مورد کاربرد روش های مدیریتی آفات، باید اطلاعات مناسبی از تراکم آفت در دسترس باشد. در این مطالعه، کارایی دو روش کارت های چسبنده زرد رنگ و دستگاه دی وک جهت نمونه برداری مگس فری (Oscinella frit L.)، مگس زرد ساقه گندم (Chlorops pumilionis Bjerk.)، زنبور ساقه خوار گندم (Cephus pygmaeus L.) و زنجرک ساموتیتیکس (Psammotettix alienus Dahlb.) بررسی شدند. این مطالعه در شهرستان زرقان استان فارس طی سال های 1392 و 1393 انجام شد. جهت تعیین پراکنش فضایی آفات از قانون نمایی تیلور استفاده شد. به منظور تعیین اندازه نمونه مطلوب از طرح نمونه برداری دنباله ایی با دقت ثابت 2/0 و با روش گرین استفاده شد. در روش نمونه برداری با کارت زرد چسبنده پراکنش فضایی زنبور ساقه خوار گندم از نوع تجمعی بود و زنجرک ساموتیتیکس، مگس زرد ساقه گندم و مگس فری دارای الگوی پراکنش تصادفی بودند. در روش نمونه برداری با دی وک پراکنش فضایی هر چهار آفت از نوع تصادفی بود. نتایج نشان داد تعداد واحد نمونه برداری مورد نیاز با افزایش میانگین تراکم جمعیت آفت کاهش یافت. هرگاه میانگین تراکم جمعیت مگس زرد ساقه گندم، مگس فری، زنبور ساقه خوار گندم و زنجرک ساموتیتیکس در هر کارت زرد یک عدد باشد، تعداد نمونه مورد نیاز با سطح دقت 2/0 به ترتیب21، 27، 42 و 48 است و هرگاه میانگین تراکم این چهار آفت در هر واحد نمونه برداری دستگاه دی وک یک عدد باشد، تعداد نمونه مورد نیاز به ترتیب 19، 13، 33 و 39 است. نتایج نشان داد که می توان از کارت های زرد چسبنده هم بر اساس شاخص تغییر نسبی (RV) و هم بر اساس دقت خالص نسبی (RNP) به عنوان یک ابزار مورد اعتماد و با کارایی مناسب در برنامه های نمونه برداری این چهار آفت گندم استفاده نمود. نتایج این مطالعه می تواند در برنامه های مدیریت تلفیقی مگس زرد ساقه گندم، مگس فری، زنبور ساقه خوار گندم و زنجرک ساموتیتیکس در مزارع گندم مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: نمونه برداری، دقت، کارایی، اندازه نمونه
  • ناصر فرار *، عباسعلی زمانی، ناصر معینی نقده، مصطفی حقانی، ابراهیم عزیزخانی صفحات 53-62
    شب پره ی برگ خوار دو نواری (Streblote siva (Lefebvre) (Lep.، Lasiocampidae، در حال حاضر یکی از آفات مهم درختان کنوکارپوس (Conocarpus erectus L.)، کنار (Ziziphus spina-christi (L.) Willd.) و آکاسیا (Acacia ampliceps Maslin) در استان های بوشهر، خوزستان و هرمزگان می باشد. پارامترهای جدول زندگی سنی- مرحله‏ ای دو جنسی آفت مزبور روی برگ کنوکارپوس و کنار در شرایط آزمایشگاهی با دمای 2 ± 27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دوره ‏ی نوری 12 ساعت روشنایی: 12 ساعت تاریکی و با استفاده از نرم افزار (TWOSEX-MSChart (2016 محاسبه شد. نتایج نشان داد که شب پره ی برگ خوار دو نواری مراحل رشد و نمو خود را روی هر دو گیاه میزبان کامل می کند. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) این حشره روی کنوکارپوس و کنار به ترتیب 081/0 و 068/0 بر روز به دست آمد. نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) نشان داد که جمعیت شب پره ی برگ خوار دو نواری روی کنوکارپوس و کنار به ترتیب در هر روز نسبت به روز قبل 08/1 و 06/1 برابر شده است. میانگین زمان یک نسل (T) این آفت روی کنوکارپوس و کنار به ترتیب 24/56 و 74/62 روز به دست آمد و این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود. نرخ خالص تولیدمثل (R0) روی کنوکارپوس و کنار به ترتیب 83/94 و 91/62 نتاج به دست آمد. با توجه به نتایج حاضر به نظر می رسد که کنوکارپوس میزبان گیاهی مناسب تری برای این آفت باشد.
    کلیدواژگان: شب پره ی برگ خوار دو نواری، کنوکارپوس، کنار، میزبان گیاهی
  • زهره فرهادی، مهدی اسفندیاری*، محمد سعید مصدق، پرویز شیشه بر صفحات 63-78
    شپشک آردآلود جنوب (Nipaecoccus viridis (Newstead یکی از مهم ترین آفات مرکبات در دنیا است که از نظر اقتصادی اهمیت ویژه ای داشته و در جنوب ایران و به ویژه خوزستان نیز فعال می باشد. در این پژوهش ترجیح مراحل مختلف سنی طعمه و واکنش تابعی در کفشدوزک Hyperaspis polita Weise با تغذیه از شپشک آردآلود جنوب در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره روشنایی: تاریکی 10:14 مطالعه شد. نتایج نشان داد تخم شپشک طعمه ترجیحی غالب این شکارگر بود و کم ترین ترجیح به حشرات کامل ماده شپشک نشان داده شد. برازش رگرسیون لجستیک لارو سن چهار، حشره کامل ماده و نر کفشدوزک با تغذیه از طعمه ترجیحی یعنی تخم شپشک آردآلود جنوب نشان داد که واکنش تابعی آن ها به ترتیب از نوع دوم، دوم و سوم بود. با استفاده از معادله راجرز قدرت جستجوگری (a) لارو سن چهار و حشره کامل ماده به ترتیب 2553/0 و 1983/0 در ساعت تعیین شد. ضریب ثابت (b) برای حشره کامل نر نیز 00405/0 بود. کم ترین زمان دستیابی (Th) به تخم شپشک در لارو سن چهار کفشدوزک (0881/0 ساعت) و بیش ترین آن در حشره کامل نر کفشدوزک (3101/0 ساعت) بود. بیش ترین نرخ شکارگری (T/Th) یا نسبت کل زمان آزمایش به زمان دستیابی در لارو سن چهار کفشدوزک 51/298 تخم در روز و کم ترین آن در حشره کامل نر کفشدوزک 39/77 تخم در روز محاسبه شد. بر اساس نتایج به دست آمده به نظر می رسد که کفشدوزک H. polita توانایی کافی برای کنترل شپشک آرد آلود جنوب را داشت. با این حال، باید مطالعات تکمیلی در طبیعت و در مقایسه با سایر شکارگرهای موجود انجام شود.
    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیک، برهمکنش شکار-شکارگر، رگرسیون لجستیک، شپشک آردآلود جنوب
  • اردوان مردانی*، قدرت الله صباحی صفحات 79-83
    زنبور (Lysiphlebus fabarum (Marshal از پارازیتوئیدهای داخلی مهم شته سیاه باقلا Aphis fabae Scopoli می باشد. در این مطالعه، اثرات زیرکشنده ی غلظت توصیه شده ی مزرعه ای حشره کش دلتامترین (5/0 میلی لیتر ماده موثر بر لیتر) بر زنبور پارازیتوئید در اتاقک رشد با شرایط دمایی 1 ± 21 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 60 درصد و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی ارزیابی شد. مومیایی های یک روزه با روش غوطه وری در معرض حشره کش قرار گرفتند. در تیمار شاهد، از آب مقطر استفاده شد. شاخص های دموگرافیک زنبورهای ظاهر شده از مومیایی های تیمارشده مطالعه شد. نتایج نشان داد غلظت توصیه شده ی مزرعه ای حشره کش اثرات سوئی بر شاخص های زیستی و جمعیت پایدار زنبور پارازیتوئید L. fabarum مانند تعداد تخم گذاشته شده (شته مومیایی شده)، درصد ظهور حشرات کامل، طول عمر، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r)، نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) و متوسط مدت زمان یک نسل (T) دارد. در نهایت، نتایج این مطالعه مشخص کرد که دلتامترین برای زنبور پارازیتوئید خطرناک بوده و انجام آزمایش های نیمه مزرعه ای و مزرعه ای ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: حشره کش، پارازیتوئید، زیستی، نرخ ذاتی افزایش جمعیت
|
  • M. Latifian* Pages 1-11
    The lesser moth, Batrachedra amydraula is one of the most important pests of Dates. The aim of this study was to investigate the efficiency of Bacillus thuringiensis to control this pest in Date palm plantation condition. Krustaki bacterial isolate was used. The split plot design was used to conduct the research. Main plots consisted of three times of treatments including same time, three days and a week after the appearance of the pest. Sub plots were three different concentrations medium, average and maximum including One-tenth, equal and ten times of LD50 given 2 days and continued for a week. The experiment consisted of four replicates on a Sayer Date palm tree. A chemical control (Diazinon insecticide) and a treated without the chemical and biological control was considered as control group. Percentage of damaged fruit as the symptoms of biological pest activity were been sampling from mid-April once every two weeks of treatment. The results showed that there were significant differences between treatments, so that the maximum infection was recorded on minimum concentration at 3 and 7 days after the lesser moth appearance. The minimum infestation was recorded on maximum concentration and there were no significant differences between the three different times of release. The lowest average growth rate and the highest average reduction of injury growth rate were recorded on maximum concentration and coincided with the pest emergence treatment. The highest performance control was recorded on the maximum concentration coincided with the emergence.
    Keywords: The leeser Date moth, Bacillus thuringiensis, Efficiency of Control
  • N. Amini Jam * Pages 13-28
    Botanical insecticides are one of the tools in integrated pest management programs. It is necessary to investigate their effect against pests and their side effects on natural enemies of pests. In this research, toxicity of two botanical insecticides, Dayabon® and Palizin® were investigated against third instar nymphs and adults of Aphis fabae Scopoli as well as pupal stage of its parasitoid wasp, Lysiphlebus fabarum (Marshall). Furthermore, effect of the insecticides were evaluated on the functional response of L. fabarum. All experiments were done under laboratory conditions. These insecticides were highly toxic for third instar nymphs of A. fabae with LC50 values of 750.2 and 636.3 ppm for Dayabon® and Palizin®, respectively. The LC50 values of the insecticides were 1302.04 and 1062.8 ppm, respectively, for adults. Mean adult parasitoid wasp emergence were 86.08 ± 3.2, 89.74 ± 2.55 and 91.33 ± 2.03%, respectively, for Dayabon®, Palizin® and control treatments at pupal stage. The insecticides had no adverse effect on fecundity of emerged females. According to International Organization for Biological Control, Dayabon® and Palizin® were classified as harmless insecticides. The results revealed the type II functional response in all experiments. Attack rate (a) of L. fabarum in control, Dayabon® and Palizin® treatments were 0.075, 0.050 and 0.056 h-1 and handling time (Th) were 0.459, 0.515 and 0.482 h, respectively. There were no differences in the functional response parameters between the treatments. These results suggest that Dayabon® and Palizin® are suitable candidates for control of A.fabae in combination with L. fabarum.
    Keywords: Toxicity, black bean aphid, attack rate, handling time
  • M. S. Salehi, A. Sadeghi *, H. Badakhshan, M. Maroufpoor Pages 29-40
    Sunn pest, Eurygaster integricepsPuton (Hem: Scutelleridae) is one of the most important pests of wheat in Iran, which causes considerable annual quantitative and qualitative damages to the crop.In order to evaluate the resistance of wheat genotypes to the nymphs of Sunn pest, 25 endemic wheat genotypes were studied at the Agricultural Research Station, University of Kurdistan. The experiment was carried out in a random complete block design with three replications. The analysis of variance showed significant differences among the genotypes for the mortality of Sunn pest nymphs, the weight increase of the adults and the percentage of damaged seeds. In addition, the results of correlation analysis showed that there was a positive significant correlation between the percentage of damaged kernel and covering kernel by glume and glomels (P
    Keywords: Wheat, Genotypes, Sunn pest, Resistance
  • M. Mahmoudi *, H. Pezhman Pages 41-52
    Pest monitoring is a key component of integrated pest management program in agricultural ecosystems, so that prior to deciding on the use of pest management practices, appropriate information on pest density should be available. In this study, the efficacy of yellow sticky cards and D-vac method was investigated to determine the most practical method for sampling of some wheat pests including, Oscinella frit L., Chlorops pumilionis Bjerk. (Diptera: Chloropidae), Cephus pygmaeus L. (Hymenoptera: Cephidae) and Psammotettix alienus Dahlb. (Hemiptera: Cicadellidae).This study was conducted at Zarghan region of Fars Province, during 2013 and 2014. Taylor power law was used to determine the spatial distribution of the pests. In order to determine the optimal sample size, the sequential sampling with constant accuracy of 0.2 and Green's method were used. In yellow card sampling method, C. pygmaeus had a clumped distribution and P. alienus, C. pumilionis and O. frit had a random distribution. All four pest species collected with the D-vac method had a random distribution pattern. The results showed that the number of required sampling units decreased with increasing population density of the pests. Whenever the average density of the C. pumilionis, O. frit, C. pygmaeus and P. alienus in each yellow card is one, the number of required samples with a precision level of 0.2 would be 21, 27, 42 and 48, and when the average density of these pests in each unit of the D-vac method is one, the number of required samples would be 19, 13, 33, and 39, respectively. Results showed that based on precision and efficiency considerations, the most practical sampling method for monitoring these four pests is using yellow sticky cards. The results of this study can be useful in integrated pest management programs of these four pests in wheat fields.
    Keywords: Sampling, accuracy, efficiency, sample size
  • N. Farrar *, A. A. Zamani, N. Moeeny Naghadeh, M. Haghani, E. Azizkhani Pages 53-62
    Streblote siva (Lefebvre) (Lepidoptera: Lasiocampidae) is one of the important potential pest of Conocarpus erectus L., Ziziphus spina-christi (L.) Willd. and Acacia ampliceps Maslin at Bushehr, Khuzestan and Hormozgan provinces. The life table parameters of S. siva was studied on C. erectus and Z. spina-christi based on the age-stage, two-sex life table at 27±2 ºC, 65±5% RH, and a photoperiod of 12:12 (L:D) h under laboratory conditions using TWO SEX-MS Chart program. The mean and standard errors of the life table parameters were estimated using paired bootstrap method with 200,000 bootstraps. Results showed that S. siva completed its development on every two hosts. The intrinsic rate of increase (r) of S. siva on C. erectus and Z. spina-christi was 0.081 and 0.068 d-1. The finite rate of increase (λ) revealed that the population of S. siva increased as 1.08 and 1.06 times per day on C. erectus and Z. spina-christi, respectively. The mean generation time (T) was 56.24 and 62.74 days on C. erectus and Z. spina-christi, respectively and this difference was statistically significant. The net reproductive rate (R0) of S. siva was 94.83 and 62.93 offspring, respectively. According to the results, it seems that C. erectus is a more suitable host plant for this pest.
    Keywords: Streblote siva, Conocarpus erectus, Ziziphus spina-christi, Host plants
  • Z. Farhadi_M. Esfandiari * Mossadegh_P. Shishehbor Pages 63-78
    The spherical mealybug, Nipaecoccus viridis (Newstead) is one of the major citrus pests with economic importance in the world which also occurs in southern Iran, including Khuzestan province. In this research, prey stage preference and functional response of the coccinellid Hyperaspis polita Weise feeding on N. viridis were studied at 30 ± 1°C, 65 ± 5% RH and a photoperiod of 14:10 (L:D) h. Results indicated that the eggs of mealybug were preferred more than any other stages by most stages of H. polita, whereas adult females were less preferred. Results of logistic regression for 4th larval stage, adult female and adult male of ladybeetles by feeding on mealybug eggs, the preferred stage, revealed functional response type II, II and III, respectively. The searching efficiency (a) for 4th instar larvae and adult females were 0.2553 and 0.1983 h-1, respectively, using Rogers equations. Constant coefficient (b) for adult males was estimated to be 0.00405. The minimum handling time (Th) was estimated to be 0.0881 for 4th instar larvae and maximum was 0.3101 for adult males of ladybeetles. The maximum theoretical predation rate (T/Th) was calculated as 298.51 eggs/day by 4th instar larvae and minimum was 77.39 eggs/day by adult males. According to our results, it seems that H. polita has the potential for biological control of N. viridis. Nevertheless, additional field investigations of H. polita and comparison to other available predators would be necessary.
    Keywords: Biological control_predator – prey interaction_logistic regression_spherical mealybug
  • A. Mardani *, Q. Sabahi Pages 79-83
    Lysiphlebus fabarum (Marshall) is an important endoparasitoid of the black bean aphid, Aphis fabae Scopoli. In this study, sublethal effects of the field recommended concentration of deltamethrin (0.5 ml a.i./l) were evaluated on the parasitoid in a growth chamber at 21±1°C, 60 ± 5% RH and a 16:8 h (L: D) photoperiod. One-day-old mummies were exposed to the insecticide via dipping method. Distilled water was used in the control treatment. The demographic parameters of emerged adults from treated mummies were studied. The results showed that the field recommended concentration of deltamethrin negatively affected biological and the stable population parameters, e.g., number of eggs laid (mummified aphids), emergence rate of adults and longevity, the intrinsic rate of increase (r) and finite rate of increase (λ) and the mean generation time (T). Overall, the results of this study indicated that deltamethrin caused deleterious effects on the parasitoid and semi-field and field tests seem to be necessary.
    Keywords: Insecticide, Parasitoid, Biological, The intrinsic rate of increase