فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه راعی، فخری شهیدی*، مجید فرهودی، سیدمهدی جعفری، علی رافع صفحات 119-132
    لاکتوفرین یکی از مهم ترین ترکیبات زیست فعال بشمار می رود که قادر به افزایش فعالیت سیستم ایمنی و استخوان سازی می باشد. اما این ترکیب نسبت به استرس های محیطی حساس است. ازاین رو، تولید نوشیدنی فراسودمند از لاکتوفرین ریزپوشانی شده توسط نانوکمپلکس های حاوی پکتین/ایزوله پروتئین آب پنیر (WPI/HMP) در پژوهش حاضر موردبررسی قرار گرفت. تشکیل نانوکمپلکس در غلظت کلی بیوپلیمر (w/w) 0/4 درصد در pHهای اسیدی (3، 5/3 و 4) با دو روش اسیدی سازی قبل از اختلاط (Pr-A) و اسیدی سازی بعد از اختلاط (Po-A) انجام گرفت. به منظور ریزپوشانی لاکتوفرین این ترکیب به کمپلکس WPI/HMP که در روش (Pr-A) با نسبت 2:1 تشکیل شده بود، افزوده شد. نتایج ارزیابی پتانسیل زتا و بررسی قطر ذرات نشان داد که با افزایش نسبت پکتین میزان بار منفی بیشتر شده و اندازه نانوذرات افزایش یافت. بررسی اثر لاکتوفرین ریزپوشانی شده توسط نانوکمپلکس بر ازدیاد سلول استئوبلاست MG63 با استفاده از آزمایش MTT نشان داد که لاکتوفرین ریزپوشانی شده با غلظت 50 میکروگرم در میلی لیتر رشدی معادل کنترل مثبت داشته و به دلیل اینکه نمونه لاکتوفرین خالص با غلظت 50 میکروگرم در میلی لیتر دارای 16 درصد افزایش رشد نسبت به کنترل مثبت بوده است می توان نتیجه گرفت که تقریبا تمامی لاکتوفرین در ترکیب یادشده ریزپوشانی شده و یا با اتصال به کمپلکس از دسترس سلول دور مانده است. لاکتوفرین ریزپوشانی شده با غلظت 100 میکروگرم در میلی لیتر توسط نانوکمپلکس، رشدی معادل 113 درصد دارد و ازنظر آماری در سطح لاکتوفرین خالص با غلظت 50 میکروگرم در میلی لیتر قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آب پنیر ایزوله، استئوبلاست، پکتین، لاکتوفرین، نوشیدنی
  • سارا نیاستی، محمدحسین حدادخداپرست*، الناز میلانی، آرش کوچکی صفحات 133-148
    در این پژوهش، امکان استفاده از فناوری اکستروژن در تولید مکمل فیبری فراسودمند از فراورده های جانبی صنایع تبدیلی گوجه فرنگی و برنج (تفاله گوجه فرنگی و سبوس برنج) بررسی شد. از طرح مرکب مرکزی چرخش پذیر به منظور ارزیابی متغیرهای فرایند و فرمولاسیون شامل سرعت چرخش مارپیچ (160-120 دور بر دقیقه) ، رطوبت (18-12 درصد) و نسبت تفاله گوجه فرنگی به سبوس برنج (50:50، 25:75 و 75:25 درصد وزنی:وزنی) استفاده شد و ویژگی های عملکردی و فیزیکوشیمیایی شامل شاخص جذب آب، تورم ، میزان سختی و فیبر رژیمی محلول فراورده بافت داده شده موردارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش همزمان متغیرهای سرعت چرخش مارپیچ و نسبت تفاله گوجه فرنگی به سبوس برنج ، شاخص جذب آب فراورده افزایش یافت. افزایش همزمان رطوبت و نسبت تفاله گوجه فرنگی به سبوس برنج میزان تورم را افزایش داد. سختی بافت مکمل فیبری با افزایش سطوح افزودن تفاله گوجه فرنگی به سبوس برنج افزایش یافت و افزایش سرعت چرخش مارپیچ سبب افزایش میزان فیبر رژیمی محلول گردید. مطابق نتایج به دست آمده در تحقیق حاضر، شرایط بهینه فراوری مکمل فیبری در شرایط تحت بررسی با اهداف افزایش شاخص جذب آب، تورم، میزان فیبر رژیمی محلول و کاهش سختی شامل شاخص جذب آب 4/64 گرم بر گرم، میزان تورم 4/61 میلی لیتر بر گرم، میزان سختی 89/08 نیوتن، فیبر رژیمی محلول 11/09 درصد، میزان رطوبت خوراک 14/06 درصد، نسبت تفاله گوجه فرنگی به سبوس برنج 26/43 درصد و سرعت چرخش مارپیچ 120 دور بر دقیقه، تعیین گردید.
    کلیدواژگان: اکستروژن، تفاله گوجه فرنگی، سبوس برنج، فراورده جانبی، مکمل فیبری
  • امید اسدی فارسانی، معظمه کردجزی*، بهاره شعبانپور، سیدمهدی اجاق، انیسه جمشیدی صفحات 149-166
    باتوجه به میزان بالای اسیدهای چرب غیراشباع موجود در عضله ماهی و افزایش تقاضای مواد غذایی آماده مصرف مثل ناگت، اثر عصاره جلبک قهوه ای (Iyengaria stellate) بر عمر ماندگاری و خواص حسی فیله ناگت ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) طی نگهداری در فریزر (18- درجه سانتی گراد) بررسی شد. تیمارهای موردبررسی شامل: شاهد (فیله ناگت بدون غوطه وری در محلول عصاره جلبک) و سایر موارد (فیله ناگت با غوطه وری در محلول 1، 2 و 3 درصد عصاره جلبک) بود. ویژگی های شیمیایی و فیزیکی ناگت ماهی قزل آلای رنگین کمان پس از اعمال تیمار و نیز طی زمان صفر، 1، 2 و 3 ماه نگهداری در دمای 18- درجه سانتی گراد صورت پذیرفت. طبق نتایج طی دوره نگهداری در تمامی تیمارها میزان بازده و رطوبت کاهش یافت. اما در تمام تیمارها طی دوره نگهداری میزان چربی و چروکیدگی کاهش معنی دار (0/05>P) و میزان پراکسید (PV)، اسید چرب آزاد (FFA) و تیوباربیتوریک اسید (TBA) افزایش معنی داری را نشان دادند (0/05>P). در پایان دوره نگهداری، بیشترین میزان بازده، پیوستگی بافت، شاخص روشنایی (L)، شاخص زردی (b)، کمترین میزان چروکیدگی، قابلیت ارتجاعی، خاصیت چسبندگی بافت و چربی متعلق به تیمار 1 درصد بود. ازطرفی بیشترین میزان سختی، خاصیت چسبندگی، نیروی چسبندگی، قابلیت جویدن بافت، شاخص قرمزی (a) و کمترین میزان رطوبت،FFA ، PV، TBA و نیروی چسبندگی تحت تیمار 3 درصد حاصل شد. بنابراین، کاربرد عصاره جلبک قهوه ایبه میزان 3 درصددر کاهش نرخ فساد شیمیایی و بهبود وضعیت حسی فیله ناگت ماهی قزل آلای رنگین کمان طی نگهداری در دمای 18- درجه سانتی گراد بهترین عملکرد را نشان داده است.
    کلیدواژگان: جلبک Iyengaria stellata، خاصیت ضداکسیداسیونی، فیله ناگت، قزل آلای رنگین کمان
  • فرزانه مهرابی، سیدعلی جعفرپور*، قربانعلی نعمت زاده صفحات 167-176
    کمیت و کیفیت چربی استخراج شده از ریزجلبک ها شدیدا متاثر از روش انتخابی برای تخریب و شکستن سلول ها و نوع حلال می باشد. در این پژوهش با مقایسه چندین ماده و روش متفاوت، شامل آنزیم (سلولاز و فلورزایم)، التراسوند و هموژنایزر با سطوح مختلف و حلال های آب، اتانول و متانول موثرترین شیوه تخریب سلول های ریزجلبکی Dunaliella Salina و بهترین حلال به منظور استخراج اسیدهای چرب موردبررسی قرار گرفت.
    براساس نتایج آنزیمی میزان روغن استخراجی با سطح سلولاز 3 درصد و فلورزایم 1/5 درصد برابر 2/04 گرم بر لیتر برحسب وزن خشک جلبک، التراسوند میزان روغن استخراجی 1/61 گرم بر لیتر در مدت زمان 3 دقیقه و ترکیب روش های آنزیمی و هموژنایزر 2/26 گرم بر لیتر ثبت گردید. ازطرفی میزان اسیدهای چرب C18:1، C16:0 و C18:2 استخراجی در بین 3 حلال مختلف اتانول به ترتیب به میزان 8/22، 1/08 و 5/18 درصد ثبت گردید. نتایج به دست آمده از این پژوهش، ترکیب روش های آنزیمی و هموژنایزر برای تخریب دیواره سلولی و استخراج اسیدهای چرب با حلال اتانول را به عنوان راهکاری مناسب و موثر پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: استخراج چربی، تخریب سلول، ریزجلبک Dunaliella Salina، هموژنیزاسیون
  • الهام زایرزاده، مصطفی مظاهری طهرانی*، سمیرا یگانه زاد، محبت محبی صفحات 177-196
    باتوجه به اهمیت یافتن جایگزین های مناسب برای پودرکاکائو، ترکیب شیمیایی، ویژگی های فیزیکوشیمیایی و عملکردی، خصوصیات فیزیکی و جریان پذیری (زاویه ریپوز، ضریب هاسنر و اندیس تراکم پذیری کار)، همچنین ویژگی های حرارتی، آنتی اکسیدانی و حسی آرد سویای برشته شده در فرایند حرارتی دانه های سویا در دمای 165 درجه سانتی گراد، در زمان های 4، 6، 8، 10 و 12 دقیقه بررسی شد. مقادیر عناصر کلسیم، سدیم، آهن، روی، منگنز، مس و منیزیم با اعمال فرایند برشته کردن در نمونه ها افزایش نشان داد. با افزایش زمان برشته کردن، زاویه ریپوز در نمونه ها کاهش نشان داد. ضریب هاسنر و اندیس تراکم پذیری کار به ترتیب در نمونه آرد خام سویا 1/51 و 33/33 بود و پس از برشته کردن به 1/40 و 28/73 کاهش یافت. پژوهش نشان داد آرد سویا دارای جریان پذیری نسبتا ضعیفی است و در محدوده پودرهای روان قرار نمی گیرد. پارامتر رنگی L* که به عنوان شاخص دما زمان در فرایند برشته کردن مواد غذایی (نظیر قهوه و کاکائو) مورداستفاده قرار می گیرد، با افزایش زمان کاهش یافت. نتایج حاصل از بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی نشان داد که با افزایش زمان، فعالیت ضدرادیکالی و مقدار فنول کل در نمونه ها افزایش یافت و همبستگی معنی داری بین میزان فنول و فعالیت ضدرادیکالی مشاهده گردید (0/05>P). تجزیه وتحلیل حرارتی نمونه نشان دهنده پایداری حرارتی بالای آرد سویای برشته می باشد. نتایج ارزیابی حسی نشان داد نمونه آرد برشته شده برای 8 دقیقه را به لحاظ پذیرش کلی، قابل مقایسه با پودر کاکائو می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی حسی، آرد سویا، برشته کردن، جایگزین کاکائو، خواص فیزیکی
  • ماندانا خورسند، مجید علی آبادی *، جلیل جراحی فریز صفحات 197-212
    دونات یک نوع اسنک سرخ شده شیرین است که به عنوان میان وعده از آن استفاده می شود. کیفیت دونات سرخ شده به ظاهر (رنگ، شکل و درخشندگی)، عطروطعم، بافت و ارزش تغذیه ای آن بستگی دارد. در این پژوهش مقدار صفر، 15 و 30 درصد آرد سویا و آرد عدس جایگزین آرد گندم در نمونه های دونات شد و تاثیر آن بر عوامل موثر بر کیفیت دونات مثل رنگ، بافت، تخلخل، حجم، میزان رطوبت و میزان روغن طی زمان سرخ کردن (0، 2، 4، 6 و 8 دقیقه) موردبررسی قرار گرفت. در پایان نیز ارزیابی حسی به منظور تعیین تاثیر آرد سویا و آرد عدس بر پذیرش دونات ازنظر مصرف کنندگان، انجام شد. نتایج نشان داد جایگزینی آرد سویا و آرد عدس موجب کاهش ازدست دادن رطوبت و جذب روغن و همچنین کاهش حجم، تخلخل و روشنایی در نمونه ها نسبت به نمونه شاهد گردید. 30 درصد آرد سویا در فرمولاسیون دونات توانست 20 درصد حفظ رطوبت را افزایش و 10 درصد جذب روغن را کاهش دهد. در طی مدت زمان سرخ کردن نیز a* افزایش یافت که در نمونه های حاوی آرد سویا این پارامتر به طور معنی داری بیشتر از سایر نمونه ها بود. نتایج آزمون حسی نشان داد که نمونه حاوی 15 درصد آرد سویا امتیاز پذیرش کلی بیشتری ازنظر ارزیابان حسی داشت.
    کلیدواژگان: آرد سویا، آرد عدس، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، دونات، سرخ کردن عمیق
  • امین عمری، ناصر بهروزی خزاعی*، فاروق شریفیان صفحات 213-224
    در این پژوهش قارچ خوراکی دکمه ای به صورت کامل، با استفاده از خشک کن ترکیبی مایکروویو جریان هوای گرم در دو حالت چگالی توان ثابت و متغیر با سطوح چگالی توان (1/5، 2 و 2/5 وات بر گرم) و 3 سطح دمای 23 (محیط)، 50 و 70 درجه سلسیوس برای جریان هوای گرم ورودی خشک شد.سپس راندمان خشک کردن و کیفیت نهایی محصول خشک شده (رنگ و ظرفیت بازجذبی) مورد ارزیابی قرار گرفت.بیشترین مقدار راندمان خشک کردن در حالت چگالی توان ثابت 1/5 با دمای 23 درجه سلسیوس، 44/44 درصد به دست آمد. نتایج ارزیابی پارامترهای رنگی نشان داد که محصول خشک شده در حالت چگالی توان ثابت کیفیت ظاهری (رنگ) بهتری نسبت به حالت متغیر داشت و افزایش سطوح چگالی توان و کاهش دما باعث کاهش کیفیت محصول از بابت رنگ شد. همچنین محصول خشک شده با چگالی توان ثابت در مقایسه با چگالی توان متغیر و استفاده از هوای گرم نسبت به هوای محیط باعث افزایش ظرفیت بازجذبی محصول شد.
    کلیدواژگان: چگالی توان، ظرفیت بازجذبی، پارامترهای رنگ، زمان خشک کردن
  • سمانه قاسمیان، رضا عابدینی* صفحات 225-240
    امگا-3 یکی از اسیدهایی است که در ساختمان برخی چربی ها وجودداشته و در سلامت انسان نقش ضروری ایفا می کند. لذا تحقیق های گسترده ای به منظور تغلیظ و خالص سازی امگا-3 از روغن ماهی انجام گرفته است. در این پژوهش، به بررسی کارایی فرایند غشایی در تغلیظ اسیدهای چرب امگا-3 بلندزنجیر موجود در فانوس ماهی که حاوی 25/23 درصد امگا-3 بوده، پرداخته شده است. به منظور ساخت غشاء، از پلیمر ELVALOY®4170 استفاده شد و غشاء به روش ترسیب به واسطه غوطه وری تهیه شد. ساختار غشای حاصله ازطریق میکروسکوپ الکترونی روبشی موردارزیابی قرار گرفت. در فرایند تغلیظ، اثرات 3 پارامتر شامل دمای فرایند، فشار و نرخ هم زدن به روش آماری سطح پاسخ Box-Behnken موردمطالعه قرار گرفتند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی غشاء نشان داد غشای حاصله متشکل از ساختاری متخلخل به همراه یک لایه فوقانی چگال بسیار نازک بوده است. نتایج به دست آمده از آزمون تغلیظ به روش آنالیز واریانس موردارزیابی قرار گرفت و نشان داد که در بین پارامترهای موردبررسی، دما از بیشترین تاثیر در فرایند تغلیظ برخوردار بوده است. علاوه بر این، رفتار گرفتگی غشاها در دور هم زدن های مختلف موردبررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که کمترین گرفتگی در حالت هم زدن برابر با 100 دور در دقیقه اتفاق افتاد. در بین شرایط مختلف فرایند تغلیظ، بیشترین تغلیظ امگا-3 در دمای 40 درجه سلسیوس، فشار 5 بار و شدت هم زدن صفر و برابر با 37/32 درصد وزنی بود.
    کلیدواژگان: امگا، 3، دما، غشاء، فشار، گرفتگی
|
  • Masoumeh Raei, Fakhri Shahidi *, Majid Farhoodi, Seid Mahdi Jafari, Ali Rafe Pages 119-132
    Lactoferrin is one of the most important bioactive compounds that can increase the activity of the immune system and osteogenicity. However, it is sensitive to environmental stresses. Hence, the production of functional beverage including encapsulated lactoferrin by noncomplex of WPI/HMP was investigated in the current work. Nanocomplex was prepared by a complexation of whey protein isolate (WPI)-high methoxyl pectin (HMP) at total biopolymer concentration of 0.4% (w/w) at pH values of 3, 3.5 and 4 through post and pre-blending acidification procedures. In order to encapsulate lactoferrin, it was inserted to the WPI/HMP complex in which formed by the ratio 2:1 and pre-acidification (Pr-A).The results of Zeta-potential and particle sizes showed that by increasing HMP, the negative sites of the complex increased as well as the size of nano-particles. The effect of entrapped lactoferrin in WPI/HMP nano-particles on osteoblastic proliferation by MTT assay showed WPI/HMPⱞ μg/mL a growth equal to the rate of positive control. For example the pure lactoferrin concentration of 50 μg/mL progressed 16% growth compared to the positive control. Therefore, it can be concluded that almost all lactoferrin in WPI/HMPⱞ μg/mL combined or complexed and the cell access failed. The lactoferrin entrapped by WPI/HMPⱝ μg/mL had a 113% growth and statistically occured at level of pure lactoferrin 50 μg/mL.
    Keywords: Beverage, Lactoferrin, Osteoblast, Pectin, Whey Protein Isolate
  • Sara Niasti, Mohammad Hossein Haddad Khodaparast*, Elnaz Milani, Arash Koocheki Pages 133-148
    In this study, the use of extrusion technology in the production of functional fiber supplement from by-products of tomato and rice processing industries (tomato pomace and rice bran) was investigated. A rotatable central composite design was used to investigate the processing and formulation variables including screw speed (120-160 rpm), moisture content (12-18%) and tomato pomace to rice bran ratio (25-75%). The functional and physicochemical properties of texturized products including water absorption index (WAI), swelling (SW), hardness, and soluble dietary fiber content were evaluated. The results showed that WAI of product increased with the increasing of screw speed and tomato pomace to rice bran ratio. Increasing tomato pomace to rice bran ratio and moisture content caused an increase in swelling. The hardness of fiber supplement also increased with increasing tomato pomace to rice bran ratio. Increasing screw speed increased the content of soluble dietary fiber. According to the results, the optimized processing conditions for the production of fiber supplement with desirable properties including WAI (4.64 g/g), SW (4.61 ml/g), hardness (89.08 N) and soluble dietary fiber (11.09%) were as following, moisture content of 14.06%, tomato pomace to rice bran ratio of 26.43% and screw speed of 120 rpm.
    Keywords: By, Product, Extrusion, Fiber Supplement, Rice Bran, Tomato Pomace
  • Omid Asadi Farsani, Moazameh Kordjazii*, Bahareh Shabanpour, Seyed Mahdi Ojagh, Aniseh Jamshidi Pages 149-166
    Due to the high levels of unsaturated fatty acids in fish muscle and increased demand for ready to eat food like nugget, the effect of antioxidant properties of brown algae Iyengaria stellata extract on the shelf-life and sensory properties of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillet nugget during frozen storage were evaluated. The treatments consisted of: first treatment, control (fillet nugget without immersion in algae extract solution), the second treatment (fillet nugget with immersion in 1% algae extract), the third treatment (fillet nugget with immersion in 2% algae extract) and the fourth treatment (fillet nugget with immersion in 3% algae extract). Some chemical and physical experiments during the maintenance months (0, 1, 2 and 3) were carried out at temperature of -18 °C. According to the result, the yield and moisture during storage in all treatments decreased. However, in all treatments during storage, lipid and shrinkage reduced significantly, while the peroxide value (PV), free fatty acids (FFA) and thiobarbituric acid (TBA) showed a significant increase (P
    Keywords: Antioxidant, Fillet Nugget, Iyengaria Stellata, Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss)
  • Farzaneh Mehrabi, Seyed Ali Jafarpour*, Ghorban-Ali Nematzadeh Pages 167-176
    As extracted oil from microalgae is highly affected by selected cell-wall breaking method and type of the solvent used, thus an appropriate choice matters in which it might affect the quantity. This study was conducted to determine the most effective method on Dunaliella salina microalga cell disruption and solvent by comparing several methods. According to the results, the most efficient technique for oil extraction from Dunaliella salina microalgae was recorded as combination of enzymatic and homogenization methods (2.26±0.02 g.L-1), followed by enzymatic method with 3% cellulose and 1.5% flavourzyme (2.04±0.02 g.L-1), and finally ultrasonication (1.61±0.00 g.L-1). Based on the fatty acid profile, C16:0, C18:1 and C18:2 fatty acids were recorded as the main constituents ethanol was the most effective solvent by extraction of 8.22%, 1.07% and 5.18% of above mentioned fatty acids. Furthermore, present results demonstrated that in order to efficiently extract lipid from Dunaliella salina, enzymatic and homogenization methods exhibited the most efficient technique for cell disruption.
    Keywords: Cell Destruction, Dunaliella Salina, Homogenization, Lipid Extraction
  • Mandana Khorsand, Majid Aliabadi*, Jalil Jarrahiferiz Pages 197-212
    Doughnut is a sweet fried golden-brown snack with energy value that is served as a convenient food. Quality of fried doughnut depends on its appearance (color, shape and brightness), aroma, flavor and nutrition value. In this research the effect of wheat flour partial replacement with soy flour and lentil flour (0, 15 and 30%) on physicochemical characteristics of doughnut including oil uptake, moisture loss, volume, texture, color and porosity were evaluated. Finally, sensory evaluation to determine the effects of soy and lentil on consumer acceptance of donuts was performed. The results were showed that addition of soy and lentil flour caused a decrease in moisture loss, fat content, volume, porosity and lightness of doughnut. During frying (a*) of doghnut shift to positive values and soy protein aggravate it. Crust color wasdarkenedprogressively with increasing frying time. The hardness of doughnuts decreased with increasing soy level but other rheological parameters did not change significantly. Increasing lentil flour, because of forming strong covalent bonds, increased this parameter. Sensory evaluation results showed that the sample contain 15% soy flour was the highest overall acceptability.
    Keywords: Deep Fat Frying, Doughnut, Lentil Flour, Physicochemical Characteristics, Soy Flour
  • Amin Omari, Nasser Behroozi-Khazaei*, Faroogh Sharifian Pages 213-224
    In this study, the button mushroom (agaricus bisporus) as a whole in a combined microwave-hot air dryer in two status of power density: fixed and variable, three levels of initial power density (1.5, 2 and 2.5 W/g) and three levels of hot air temperature (23, 50 and 70 ºC) were dried. Drying efficiency and the final dried product quality (color and rehydration ratio) were evaluated. The highest drying efficiency (44.44%) was obtained with 1.5 fixed power density and 23 °C. The results of color parameters showed that the dried product in constant power density status had better appearance (color) than the variable mode and also increased power density levels and reduced the air temperature increased the color changes and decreased final products quality. Also the dried product with constant power density in compared with variable power density and using the hot air in compared with environmental air had higher rehydration ratio.
    Keywords: Color Parameters, Drying Time, Power Density, Rehydration Capacity
  • Samaneh Ghasemian, Reza Abedini* Pages 225-240
    Omega-3 is an acid that exists in the structure of some fats and has a vital role in the human health. Thus, the widespread research has been done to concentrate and purify the omega-3 from fish oil. In this research, the performance of membrane process in long chain omega-3 fatty acid concentration of Lantern fish oil which contains 25.23 wt.% omega-3, was investigated. To synthesize the membrane, the ELVALOY®4170 was used and the membrane was prepared through phase inversion method. The morphology of prepared membrane was analyzed using scanning electron microscopy. In concentration process, the effects of three parameters including temperature, pressure and mixing rate were studied through Box-Behnken statistical method. Scanning electron microscopy images showed that the prepared membrane consists of porous structure with thin dense toplayer. The obtained results from concentration process studied through ANOVA method and indicated that between evaluated parameters, temperature had the highest impact on concentration process. Moreover, the fouling behavior of membranes at different mixing rate was studied and outcomes revealed that the lowest fouling occurred at 100 rpm. Among various concentration process parameters, the highest value omega-3 concentration of 37.32% was obtained at temperature of 40 °C, pressure of 5 bar and mixing rate of zero.
    Keywords: Fouling, Membrane, Omega, 3, Pressure, Temperature