فهرست مطالب

بهره برداری و پرورش آبزیان - سال پنجم شماره 4 (زمستان 1395)

نشریه بهره برداری و پرورش آبزیان
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1395)

  • 94 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وضعیت معرفی و پرورش ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) در ایران
    جابر اعظمی*، نرگس مهدی رضایی صفحه 1
    هدف از این مطالعه، بررسی سازش‏های زیستی و اکولوژیکی تیلاپیای نیل، بیان تجربیات سایر کشورها در معرفی آن و ارائه دیدگاه های مختلف پرورش این ماهی با توجه به شرایط ایران می‏باشد. در آب‏های داخلی ایران، 174 گونه ماهی وجود دارد که تعدادی از آنها دارای ارزش اقتصادی هستند. تیلاپیای نیل اولین بار در سال 1378 از کشور اندونزی به مرکز ملی آبزیان آب شور بافق یزد با هدف دستیابی به فناوری و بومی‏سازی تولید آن، اشتغال‏زایی و امکان توسعه کنترل شده، وارد کشور شد. طول عمر بالا، بلوغ جنسی زود هنگام، چند بار تخم‏ریزی در هر دوره تولیدمثلی، داشتن مقاومت زیاد نسبت به انواع بیماری ها و آلودگی ها، ‏‏همه‏چیزخواری و قدرت تغییر رژیم غذایی، قدرت تحمل دامنه‏ی بالای دمایی و شوری، حفاظت از تخمک توسط دهان ماهی ماده از ویژگی های تیلاپیا است. سرعت زادآوری و پتانسیل حذف بالای گونه های بومی بهمراه گزارش تعدادی از آنها در برخی از پهنه های آبی جنوب غربی کشور، استان خوزستان، موجب نگرانی هایی شده است. با توجه به عدم وجود راهکار کامل کنترلی موفق در دنیا و قابلیت تخریب بالای اکولوژیکی گونه‏ی تیلاپیای نیل، معرفی آن به کشور توصیه نمی‏شود.
    کلیدواژگان: تیلاپیا، اکوسیستم، محیط زیست، ایران
  • تاثیر استفاده از مولتی آنزیم ناتوزیم بر شاخص بقای ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با غلظت های مختلف سم آبامکتین
    محمد فروهر واجارگاه، احمد محمدی یلسویی، حسن رضایی* صفحه 13
    برخی از آفت کش ها، همچون آبامکتین دارای توانایی نفوذ و جذب از طریق پوست یا دستگاه گوارشی هستند؛ از طرفی، استفاده از انواع مولتی آنزیم های خوراکی برای افزایش کارایی دستگاه گوارش آبزیان و افزایش فرآیند جذب رو به افزایش است. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی استفاده از مولتی آنزیم ناتوزیم در جیره غذایی ماهی کپور معمولی و تاثیر بر شاخص بقای ماهی در مواجهه با سم آبامکتین بود؛ به این منظور، ماهیان به دو تیمار با سه تکرار تقسیم شدند. هر گروه به مدت 8 هفته با دو رژیم غذایی متفاوت تغذیه شدند. 21 ماهی به مدت 96 ساعت در معرض غلظت 243/1 میلی گرم در لیتر آبامکتین قرار گرفت. تمام شرایط فیزیکو شیمیایی آب برای هر دو گروه در تمام مدت آزمایش مشابه بود و تنها تفاوت مربوط به رژیم غذایی میشد. در نهایت غلظت کشنده ی آبامکتین در انتهای 96 ساعت تعیین شد. بدین منظور تعداد 147 ماهی به مدت 96 ساعت در معرض غلظت های مختلف آبامکتین قرار گرفتند. تعداد مرگ و میر در بازه های زمانی 24،48، 72 و 96 ساعت محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد بین میزان مرگ و میر ماهیان در گروه اول نسبت به گروه دوم تفاوت معناداری داشت (5/0>p). بیشترین میزان مرگ و میر مربوط به گروه اول بود. میزان غلظت کشنده آبامکتین برای گروه اول در پایان 96 ساعت برابر با 305/0 میلی گرم در لیتر بود. نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد استفاده از مولتی آنزیم ناتوزیم در جیره ی غذایی ماهی کپور می تواند باعث افزایش مرگ و میر ماهیان در مواجهه با آبامکتین شود.
    کلیدواژگان: مولتی آنزیم ناتوزیم، سم آبامکتین، کپور معمولی، جیره ی غذایی
  • بررسی برخی ویژگی های رشد سیاه ماهی خال دار (Capoeta trutta) در حوضه بوشهر و تیکره
    محسن عرب، یزدان کیوانی* صفحه 25
    بررسی ویژگی های رشد ماهیان یکی از مهمترین عوامل در بررسی وضعیت ماهیان می باشد و سیاه ماهی خالدار از ماهیان بومی و مهم حوضه بوشهر و تیگره است. بدین منظور، تعداد 223 قطعه سیاه ماهی خال دار (Capoeta trutta) از چهار رودخانه حوضه بوشهر و هشت رودخانه حوضه تیگره با استفاده از تور پره صید شد. نمونه ها پس از جمع آوری و بیهوشی در محلول گل میخک 1٪، در فرمالین 10% تثبیت و برای اندازه گیری های بعدی به موزه ماهی شناسی دانشگاه صنعتی اصفهان منتقل شدند. طول و وزن نمونه ها با کولیس و ترازوی دیجیتال با دقت 01/0 میلی متر و 01/0 گرم اندازه گیری و رابطه طول- وزن و ضریب وضعیت محاسبه شد. با توجه به مقادیر عددی بدست آمده برای پارامتر b و آماره t پائولی، در مجموع جمعیت های مورد مطالعه دارای الگوی رشد آلومتریک مثبت بودند، ولی در برخی رودخانه ها مانند اهرم، دویرج، ایوان عباسی، سیروان و زیمکان نیز الگوی رشد آلومتریک منفی بود که نشان از وضعیت نامناسب تغذیه ای در این رودخانه ها می باشد.
    کلیدواژگان: رابطه طول و وزن، رشد، کپورماهیان، سیاه ماهی
  • ارزیابی فعالیت ضد باکتریایی و مقایسه فراسنجه های ایمنی موکوس پوست و پلاسمای تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus) و روسی (Acipenser gueldenstaedtii)
    حامد آزادی *، حامد کلنگی میاندره، عبدالمجید حاجی مرادلو، مهدی عباسیان صفحه 33
    تحقیق حاضر با هدف مقایسه فراسنجه های ایمنی موکوس پوست تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus) و تاس ماهی روسی (Acipenser gueldenstaedtii) انجام شد. از تعداد 20 عدد ماهی (10 عدد از هر گونه) نمونه برداری موکوس و پلاسما صورت گرفت و فاکتورهای پروتئین محلول، لیزوزیم، فسفاتاز قلیایی و ایمونوگلوبولین کل در موکوس و پلاسمای دو گونه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان پروتئین محلول(گرم بر دسی لیتر) ، ایمنوگلوبولین کل(میلی گرم بر میلی لیتر) ، آلکالین فسفاتاز(واحدبین المللی در میلی لیتر) و لیزوزیم(واحدبین المللی در میلی لیتر) موکوس و پلاسما در ماهی قره برون به ترتیب 1.11±7.6 ، 0.26±8.46 ، 1.4±23 ،1.6±38 ، 1.4±23 ، 8.77±134.06 ، 1.3±24.8 و 16.97±85 و در ماهی چالباش به ترتیب 0.26±8.46 ، 0.75± 9.71 ، 2.4± 19.4 ، 36.6±1.4 ، 23.7±2.54 ، 83.70±19.68 ، 13.61±0.8 و 49.5±14.85 می باشد. میزان پروتئین محلول و ایمنوگلوبولین کل در هر دو نمونه موکوس و پلاسما و میزان آلکالین فسفاتاز بین موکوس دو گونه باهم تفاوت معنی داری نداشند.(P> 0.05) در حالیکه مقدار لیزوزیم در موکوس و پلاسما و میزان آلکالین فسفاتاز در نمونه های پلاسمای دو گونه باهم اختلاف معنی دار نشان دادند (P<0.05). همچنین بر اساس نتایج موجود هیچ فعالیت ضد باکتریایی در موکوس و پلاسمای دو ماهی چالباش و قره برون مشاهده نشد. به طور کلی به نظر می رسد که موکوس و پلاسما به عنوان یکی از اجزای مرتبط در ایمنی غیر اختصاصی به شمار می رود و در تحقیق حاضر سطح پارامتر های ایمنی در قره برون بیشتر است .
    کلیدواژگان: پارامترهای ایمنی، فعالیت آنتی باکتریال، ماهیان خاویاری
  • اثر مسمومیت تحت کشنده حشره کش دانیتول بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی گلبول های قرمز ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
    سید مرتضی حسینی* صفحه 43
    دانیتول یک حشره کش غیر سیستمیک است که در کشاورزی استفاده می شود. با توجه به مطالعات معدود در خصوص سمیت دانیتول در ماهی ها، هدف از این تحقیق تعیین سمیت حشره کش دانیتول در ماهی کپور معمولی و اثر آن بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان گلبول های قرمز بود. به این منظور، ماهیان به مدت 96 ساعت در معرض غلظت های صفر، 2/0، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی گرم بر لیتر دانیتول قرار گرفتند و غلظت کشنده دانیتول با استفاده از داده های تلفات 47/0 میلی گرم بر لیتر محاسبه شد. سپس، جهت بررسی اثر مسمومیت تحت کشنده دانیتول بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان گلبول های قرمز، ماهیان به مدت 21 روز در معرض 05/0 و 1/0 میلی گرم بر لیتر دانیتول قرار گرفتند. در پایان دوره، از تیمارهای مختلف نمونه خون گرفته و جهت بررسی آنزیم های آنتی اکسیدان استفاده شد. نتایج نشان داد که دانیتول یک ماده «بسیار سمی» برای ماهی کپور معمولی است. همچنین، مسمومیت با دانیتول باعث کاهش فعالیت آنزیم های سوپرکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پرکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز می شود ولی این کاهش معنی دار نبود. همبستگی منفی و معنی داری بین غلظت دانیتول و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان وجود داشت. در نهایت می توان گفت مسمومیت تحت کشنده با دانیتول باعث بروز استرس اکسیداتیو در ماهی کپور می شود و اندازه گیری آنزیم های آنتی اکسیدان می تواند شاخص مناسبی برای بررسی آن باشد.
    کلیدواژگان: آلاینده، آفت کش، خون، فیزیولوژی
  • بررسی شاخص های خونی بچه ماهیان کپور معمولی (Cyprinus carpio) تغذیه شده با عصاره گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius) در مواجهه با تنش شوری تحت کشنده
    میثم دهقانی قمشانی، محمد مازندرانی*، محمد سوداگر، سید مرتضی حسینی صفحه 55
    در این تحقیق، اثرات تغذیه ای عصاره گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius) بر شاخص های خونشناسی بچه ماهیان کپورمعمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با تنش شوری تحت کشنده مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور ماهیان با میانگین وزنی 13/0±51/9 گرم به مدت 70 روز با سطوح مختلف شامل صفر (شاهد)، 5/0، 5/1 و 3 درصد عصاره گیاه گلرنگ در جیره تغذیه شدند. در پایان دوره ماهیان با شوری غیر کشنده مواجهه شده و بررسی شاخص های خونی در زمان های پیش از استرس شوری و نیز 6 ، 24 و 48 ساعت پس از مواجهه با شوری مورد بررسی قرار گرفت . بر اساس نتایج تعداد گلبول قرمز در ماهیان گروه شاهد پیش از مواجهه با استرس شوری به طور معنی دار بالاتر از ماهیان گروه های تیمار بود و نیز تعداد گلبول سفید در ماهیان گروه شاهد به طور معنی دار کمتر از ماهیان گروه های تیمار پیش از استرس شوری اندازه-گیری شد (05/0˂ P). در تمامی ماهیان 6 ساعت پس از مواجهه با شوری تحت کشنده مقادیر گلبول های قرمز، هماتوکریت، هموگلوبین افزایش یافت (05/0˂ P). مقادیر گلبول های قرمز در زمان های 24 و 48 ساعت پس از مواجهه شوری روند کاهشی داشت اما سایر فاکتورهای یاد شده در طی 48 ساعت روند افزایشی داشتند. در عین حال مقادیر در زمان 48 ساعت پس از مواجهه مقادیر هموگلوبین در ماهیان گروه تغذیه شده با 5/1% و 3% عصاره گلرنگ در جیره نسبت به سایر گروه ها بالاتر بوده و همچنین تعداد گلبولهای قرمز در این گروه ها بطور معنی دار کمتر از گروه های شاهد و تیمار 5/0% ثبت گردید (05/0˂ P)
    کلیدواژگان: گلرنگ، استرس شوری، شاخص های خونی، کپور معمولی
  • مروری بر خواص سیتوتوکسیک (ضد سرطان) اسفنج های دریایی
    ملیکا ناظمی *، هادی غفاری صفحه 71
    زیست فناوری داروهای دریایی یکی از راه های نوین توسعه و تولید محصولات جدید دارویی از آبزیان است. سرطان یکی از بیماری های شایع و علت اصلی مرگ و میر است، بررسی های شیمیایی و بیولوژیکی اسفنج ها را منبع غنی از ترکیبات ضدسرطانی(سیتوتوکسیک) نشان داده است. در رابطه با خواص سیتوتوکسیک اسفنج ها مطالعات گسترده ایی به ویژه در کشوهای آمریکایی و اروپایی انجام شده است، از دهه گذشته تا کنون مطالعات روی اسفنج های آب های خلیج فارس و دریای عمان درحال انجام است. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که اسفنج های؛ Iophon sp.، Dysidea pallescens ، Ircinia echinata، Dysidea avara، Axinella sinoxeaisوIrcinaspp. از جزایر و آب های خلیج فارس دارای اثرات سیتوتوکسیک روی رده های سلول های سرطانی است. با توجه به خواص سیتوتوکسیک (ضدسرطان) اسفنج های دریایی که در بسیاری از نقاط جهان اثبات شده است و از طرف دیگر تنوع و فراوانی گونه های اسفنج در آب های خلیج فارس و دریای عمان در این بررسی علمی به بررسی خواص سیتوتوکسیک اسفنج های دریایی با تاکید بر اسفنج های مطالعه شده در خلیج فارس پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اسفنج، ترکیبات طبیعی، سیتوتوکسیک، خلیج فارس
|
  • Biotic condition and different viewpoints of farming of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) in Iran
    Jaber Azami * Page 1
    The aims of this study were the survey of biological and ecological adaptations, other experiences in the world and different viewpoints about farming of the Nile tilapia (Oreochromis niloticus) with regarding to Iranian’s situation. In 2008, the Nile Tilapia was introduced to achieve localization of technology and knowledge of tilapia fish production, de-employment and the possibility of controlled development in Bafgh, Iran. The characterizations of the fish , as an invasive species, are high adaptation to changes in salinity levels and oxygen availability, use of different trophic levels, high reproductive rate that . The recent studies have confirmed the presence of tilapia species in the southwest of Iran that creates a warms. Due to the lack of successful control methods and the mentioned ecological destruction effects, it is not recommended to introduce the species to the country.
    Keywords: Tilapia, Ecosystem, Environment, Iran
  • The effects of Natuzyme multi-enzyme in common carp (Cyprinus carpio) diets on susceptibility to Abamectin exposure
    Hassan Rezaei * Page 13
    Some pesticides, such as Abamectin have ability to penetrate and absorbed the skin or digestive system. So, using a variety of multi-enzymes for increasing the efficiency of the digestive system of fish has been increased. The aim of this study was utilizing Natuzyme multi-enzyme in common carp (Cyprinus carpio) diets and investigation of its impact on fish survival rates along with the Abamectin. For this purpose, fishes were divided into 2 treatments with 3 replications and each groups feeding with one type diets for eight weeks. After that time, 21 fishes were exposed from each group with concentrations of 1.243 mg per liter of Abamectin for 96 hours. All of the physicochemical parameters of water and the amount feeding in the two groups were similar in this study and just concentrations of multi-enzymes were related. Finally, LC50 of Abamectin for fishes that they had consumed Natuzyme multi-Enzyme was determined; for this aim 147 fishes exposed in different Concentrations of Abamectin (0.25, 0.5, 1, 2, 3, 6 ml/L) for 96 hour and. mortality rates were recorded at time of 0, 24, 48, 72 and 96 h. Analysis of the data showed significant difference between treatment and control groups in terms of fatalities (P
    Keywords: Natuzyme multi-enzyme, Abamectin, common carp, Diet
  • Study on some growth characteristics of trout barb (Capoeta trutta) in Bushehr and Tigris basins
    Yazdan Keyvani * Page 25
    Studying growth characteristics of fishes is one of the most important factors in evaluating fish conditions and trout barb is one of the important native fishes in Bushehr and Tigris basin. For this purpose, 223 specimens of trout barb (Capoeta trutta) from four rivers of Bushehr Basin and eigth rivers of Tigris Basin were caught by seine net. The specimens, after collection and anesthetizing in 1% clove oil, were fixed in 10% bufferd formalin and transferred to the Ichthyology Museum of Isfahan University of Technology for further studies. Length and weigth of the specimens were measured by a digital caliper and a digital sclae to the nearest 0.01 mm and 0.01 g, respectively, and length-weight relationship and condition factor were calculated. Based on the parameter b and Pauly test, in general, the growth for this fish was a positive allometric pattern, however, in some populations such as Ahram, Doirej, Eivan Abasi, Sirvan and Zimakan rivers, the growth pattern was negative allometric, indicating unsuitable feeding conditions in these rivers.
    Keywords: Length-weight relationship, growth, Cyprinidae, barb
  • Evaluation of antibacterial activity and immune parameters of skin mucus, plasma in Persian (Acipenser persicus) and Russian sturgeon (Acipenser gueldenstaedtii)
    Hamed Azadi *, Hamed Kolangi Miandare, Abdolmajid Hajimoradloo, Mahdi Abbasian Page 33
    the present study aimed to compare immune parameres of skin mucus and plasma in Persian sturgeon and Russian sturgeon. The mucus and plasma samples was collected from 20 specimens (10 Persian and 10 Russian sturgeon). Total protein, lysozyme, alkaline phosphatase (ALP) and total immunoglobulins of the samples were measured. The levels of Total protein, immunoglobulin, alkaline phosphatase of Persian sturgeon in plasma and mucus were, 8.46 ± 0.26, 7.6 ± 1.111, 38± 1.6, 23± 1.4, 134.06 ± 8.77 and 23± 1.4, respectively. The levels of Total protein, immunoglobulin, alkaline phosphatase of Russian sturgeon in plasma and mucus were, 9.71 ± 0.75, 8.2 ± 1.40, 36.6 ± 1.4, 19.8 ± 2.4, 83.70 ± 19.68 and 23.17 ± 2.54, respectively. Results showed that the levels of Total proteinand total immunoglobulinin both samples of mucus and plasma and levels of alkaline phosphatase in mucus were not significantly differ between the two species(P> 0.05), While the levels of lysozyme in mucus and plasma and alkaline phosphatase levels in plasma samples were recorded significant differences Between two species (P
    Keywords: Non-specific immunity, antibacterial activity, sturgeons
  • Sub-lethal effect of pesticide danitol on erythrocyte antioxidant enzymes activity of common carp (Cyprinus carpio)
    Seyed Morteza Hoseeini * Page 43
    Danitol is a non-systemic insecticide, which is used in agriculture. Considering the rare data on danitol toxicity in fish, the aim of this study was to investigate pesticide danitol toxicity in common carp and its effects on erythrocyte antioxidant enzymes activity. For this purpose, the fish were exposed to 0, 0.2, 0.5, 1, 1.5 and 2 mg/l danitol for 96 h; and danitol acute toxicity was found to be 0.47 mg/l according to mortality data. Then, the fish were exposed to 0.05 and 0.1 mg/l danitol for 21 days to investigate chronic effects of danitol on the fish erythrocyte antioxidant enzymes. At the end of the trial, blood samples were taken from different treatments and used for antioxidant enzymes’ activity determination. The results showed that danitol is a “very toxic” substance in common carp. Also, danitiol toxicity decreased superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase and glutathione reductase activity, but not significantly. There was a negative and significant relationship between danitol concentration and antioxidant enzymes’ activity. Overall, it is suggested that danitol toxicity leads oxidative stress in common carp and determination of antioxidant enzymes’ activity is a suitable indicator to monitor the stress.
    Keywords: pollutant, pesticide, blood, physiology
  • Haematological study of safflower (Carthamus tinctorius) extract fed common carp (Cyprinus carpio) fingerlings exposed to sub lethal salinity stress
    Mohammad Sudagar, Mohammad Mazandarani * Page 55
    In this study, effect of dietary safflower (Carthamus tinctorius) extract on hematological parameters of common carp (Cyprinus carpio) fingerlings in salinity sub-lethal stress was investigated. In this regard, fish with average weight of 9.51±0.13 g were fed with different levels of safflower extract (0 (control), 0.5, 1.5 and 3 % in diet) for 70 days. At the end of rearing period, the fish were exposed to a sub lethal salinity stress and for hematological indices were studied in four times including before salinity stress, 6, 12 and 48 h after salinity stress. According to the results red blood cell count (RBC) was significantly higher in fish of control group compare with treatment groups, and white blood cells (WBC) was recorded lower in fish of control group compare to treatments (P 0.05). In all of studied fish levels of RBC, WBC, hematocrit (Hct) and hemoglobin (Hb) increased 6 h post challenge. Red blood cell counts (RBC) increase 24 h and 48 h after salinity stress but other mentioned factors decrease during 48 h post challenge. On the other hand, levels of hemoglobin 48 h after salinity stress in fish that fed with 1.5% and 3% safflower extract in diets were significantly higher compared to other groups and WBC in these fish were recorded lower compare to others 48 h post challenge too (P 0.05).
    Keywords: Safflower, salinity stress, hematology, common carp
  • Review of the cytotoxic activity (anticancer) of marine sponges
    Melika Nazemi * Page 71
    Marine drugs are one of the new ways of the development and manufacture of pharmaceutical products from aquaculture. Cancer is one of the common diseases and the main cause of death in the world. Biological and chemical reviews of sponges have shown that they are a rich source of anticancer compounds. In the case of cytotoxic effect of sponges extensive studies have been done especially in American and European countries. A lot of studies on the Persian Gulf and Oman Sea on sponges are in progress from past decade. The results of this evaluation indicate that sponges: Iophon sp.¡ Dysidea pallescens ¡ Ircinia echinata¡ Dysidea avara¡ Axinella sinoxeais and Ircina spp of the Persian Gulf and its Islands have cytotoxic effects on cancer cell lines. The cytotoxic properties of marine sponges, it has been proved in many parts of the world and on the other hand, the diversity and abundance of sponge species in the Persian Gulf and Oman Sea reviewed in this scientific evaluation and examined the cytotoxic properties of the marine sponge with emphasis on the sponge in the Persian Gulf.
    Keywords: Sponge, natural products, cytotoxic activity, Persian Gulf