فهرست مطالب

بهره برداری و پرورش آبزیان - سال هشتم شماره 1 (بهار 1398)

نشریه بهره برداری و پرورش آبزیان
سال هشتم شماره 1 (بهار 1398)

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سالار درافشان*، مظاهر زمانی فرادنبه، شاهین عبدالهی صفحات 1-9
    ازآانجایی که شکل و اندازه سلول های قرمز خونی در جنبه های فیزیولوژیکی علوم جانوری به خصوص تنفس و انتقال مواد مغذی بسیار مهم هستند، این مطالعه به منظور بررسی تغییرات شکل و اندازه سلول های قرمز خونی (ناهنجاری ها) در ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) و آمیخته تریپلوئید آن ها (Oncorhynchus mykiss ♀× Salmo trutta caspius ♂) انجام شد. القای تریپلوئیدی با استفاده از شوک حرارتی 28 درجه ی سانتی گراد، 10 دقیقه بعد از زمان لقاح به مدت10 دقیقه انجام شد. صحت القای پلوئیدی با استفاده از مقایسه ابعاد گلبولی تعیین شد. نتایج حاصل از مقایسات قزل آلا ی رنگین کمان، ماهی آزاد دریای خزر و آمیخته تریپلوئید آن ها نشان داد که در تمامی ابعاد سلول های قرمز خون نظیر محور بزرگ هسته و سلول، محور کوچک هسته و سلول، حجم و مساحت هسته به جز حجم سلول تفاوت معنی داری بین گروه های قزل آلای رنگین کمان و ماهی آزاد دریای خزر وجود ندارد (05/0<p) ولی آمیخته گری تریپلوئیدی منجر به افزایش معنی دار در تمامی صفات مذکور در گروه تریپلوئید نسبت به ماهی آزاد و قزل آلا ی رنگین-کمان می شود (05/0>p). ناهنجاری های ریختی در سلول های قرمز تریپلوئید به طرز چشم گیری بیشتر از ماهیان دیپلویید بود (05/0>p). فراوان ترین انواع ناهنجاری های شامل گلبول قرمز با اشکال شبیه به قطره های اشک، گلبول های قرمز با اندازه ای بزرگتر از اندازه طبیعی و گلبول های دارای سیتوپلاسم ناقص بود. آمیخته های تریپلوئید دارای تغییرات زیاد در بسیاری از فاکتورهای خونی هستند که این تغییرات می تواند پاسخ های استرسی، ایمنی، سلامتی، رشد و بقاء ماهیان تریپلوئید را متاثر نمایند.
    کلیدواژگان: خون، سلول، بدشکلی، سیتوپلاسم ناقص
  • معظمه کردجزی*، زهرا نهرکارون، بهاره شعبان پور، سید مهدی اجاق، حجت میرصادقی صفحات 11-19
    بهره برداری روزافزون از ذخایر آبزیان جهت استفاده بهینه از ضایعات شیلاتی مانند پوست ماهی و تولید فرآورده های جنبی از آن، فعالیت های گوناگونی را به خود اختصاص داده است که از این میان می توان به تهیه چرم از پوست آبزیان اشاره نمود. در این تحقیق اثر استفاده از عصاره جلبک اسپیرولینا و میموزا در روند تولید چرم از پوست ماهی خاویاری سیبری مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل تیمار A(دباغی با عصاره متانولی اسپیرولینا)، تیمار B( دباغی با عصاره آبی اسپیرولینا) و تیمار C ( دباغی با میموزا) بودند. آزمایشات انجام شده برای بررسی کیفیت چرم تولید شده شامل استحکام کشسانی، استحکام دوخت، ثبات سایشی،ثبات رنگ،مقاومت حرارتی و ثبات چسبندگی بودند.در تیمار A، پوست پس از گذراندن مراحل دباغی حالت فرسوده پیدا کرد و با انجام تست حرارتی ظاهر پوست جمع شده و تغییرات مشهودی داد که بیانگر عدم قدرت دباغ کنندگی عصاره متانولی جلبک بود. در تیمار B، پس از سپری شدن مراحل دباغی، با توجه به عدم پوسیدگی در ظاهر، نمونه جهت بررسی بیشتر قدرت دباغ کنندگی عصاره، تحتآزمایش مقاومت حرارتی قرار گرفت که همانند تیمار A ظاهر پوست کاملآ تغییر کرد و حالت چروکیدگی و جمع شدن بافت در اثر حرارت اتفاق افتاد.بهترین کیفیت در تیمار C مشاهده شد. به علت قدرت بالای دباغی گری گیاه میموزا، پوست کاملآ از حالت طبیعی خارج شده و به چرم تبدیل شد. این تیمار در ابتدا جهت اطمینان از دباغی کامل، تحت آزمون حرارتی قرار گرفت و سپس آزمایش های ذکر شده برای بررسی کیفیت چرم تولیدی انجام شد.
    کلیدواژگان: اسپیرولینا، میموزا، ماهی خاویاری سیبری، دباغی، چرم
  • بایرام محمد قرنجیک* صفحات 21-29
    نمونه برداری گونه Ruppia maritima از ساحل دریای خزر و کانال مزارع پرورش میگوی گمیشان واقع در استان گلستان در تابستان سال 1395 انجام گرفت. شناسایی گونه از طریق منابع موجود در داخل انجام و تاییدیه نام علمی آن در ارتباط با متخصصان خارجی صورت گرفت. محدوده رویشی آن وسیع بوده و در تمام آبهای شور و لب شور دریاها و اقیانوس های نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری دنیاگسترش دارد. در ایران نیز در سواحل کم عمق دریای خزر، حاشیه کانالها و استخرهای پرورش میگو رویش داشته و از تراکم بالایی برخوردار می باشد. از نظر علم طبقه بندی، در سلسله Plantae، شاخه Tracheophyta، رده Angiosperm، راسته Najadales، خانواده Ruppiaceae، جنس Puppia وگونه Maritima قرار دارد. گیاهان فوق به علت داشتن ریزوم های سفت و محکم، کشیده و بلند براحتی داخل بسترهای گلی یا گلی- ماسه ای رویش داشته و از تولید کننده های مهم اولیه در دریا محسوب می شوند. گرچه اهمیت اقتصادی چندانی نداشته ولی از این نظر که پناهگاه مناسبی برای بچه ماهی ها و نوزادان آبزیان مهم و اقتصادی منطقه هستند دارای اهمیت اکولوژیکی فراوانی می باشند. ولی از این نظر که ممکن است با بی توجهی مزرعه داران به داخل استخرهای مزارع پرورش میگو گردیده و ایجاد مزاحمت نماید، سعی به شناسایی و معرفی گونه موجود و راه های جلوگیری از آن شده است.
    کلیدواژگان: علف دریایی، Ruppia maritima، سایت میگوی گمیشان
  • محدثه کریمی*، حامد کلنگی، حامد حسینی فر، علی شعبانی صفحات 31-39
    در این تحقیق تاثیر مکمل غذایی پربیوتیک رافینوز بر عملکرد رشدوشاخصهای ایمنی موکوس در بچه ماهی کپور (Cyprinus carpio) بررسی شد. در این آزمایش، بچه ماهیان کپور (میانگین وزنی 10 گرم) با جیره های غذایی حاوی سطوح مختلف پربیوتیک رافینوز شامل صفر (شاهد)، 1، 2 و 4 گرم در کیلوگرم به مدت 8 هفته تغذیه شدند. هر تیمار در 3 تکرار انحام شد.در پایان دوره ی آزمایش نمونه برداری موکوس و سنجش پارامترهای رشد انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که میزان ایمونوگلوبولین کل موکوس در ماهیان تیمار شده با رافینوز نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری داشت (05/0>P) و بیشترین مقدار در تیمار 4 گرم ثبت شد. فعالیت لیزوزیمی در تیمارهای پربیوتیک در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت، با این حال تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<P).علاوه براین، پارامترهای رشد (وزن نهایی، درصد افزایش وزن، ضریب رشد ویژه)، ضریب تبدیل غذایی و درصد بازماندگی در گروه های تیمار شده در مقایسه با گروه شاهد اختلاف معنی داری نداشت (05/0<P).
    کلیدواژگان: رافینوز، فعالیت لیزوزیمی، ایمونوگلوبولین، کپور
  • سید مرتضی حسینی*، عبدالوهاب کر، بهروز قره وی، یوسف ایری صفحات 41-46
    هدف از این تحقیق مقایسه وضعیت ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان دراستخرهای خاکی آب شور در سایت پرورش میگوی گمیشان و حوضچه های فایبرگلاس آب شیرین بود. به این منظور 1000 قطعه ماهی دراستخر خاکی سه هکتاری و 150 قطعه ماهی در سه حوضچه فایبرگلاس 2000 لیتری ذخیره سازی شدند و پس از 3 ماه پرورش، نمونه خون از آنها گرفته شد. مقایسه فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب نشان داد که اختلاف معنی داری در دما، اکسیژن محلول و pH آب بیناستخر خاکی و حوضچه های فایبرگلاس وجود نداشت (05/0P>) ولی شوری و آمونیاک آباستخر خاکی به طور معنی داری بالاتر از حضچه های آب شیرین بود (05/0P<). همچنین، پروتئین کل، گلبولین، لیزوزیم، کمپلمان و توتال ایمنوگلبولین سرم در ماهیاناستخر خاکی به طور معنی داری پایین تر از ماهیان حوضچه های فایبرگلاس بود (05/0P<). اختلاف معنی داری در مقدار آلبومین سرم بین دو تیمار وجود نداشت (05/0P>). این نتایج نشان می دهد که ماهی های پرورش یافته دراستخر خاکی از ایمنی پایین تری نسبت به ماهیان پرورش یافته در آب شیرین برخوردارند که می تواند به دلیل شوری و آمونیاک آب باشد.
    کلیدواژگان: قزل آلا، استخر خاکی، ایمنی، آب شور
  • سپیده سرخوش *، رحمان پاتیمار، حجت الله جعفریان، رسول قربانی، کیارش گلزاریان پور صفحات 47-55
    شناخت و بررسی منابع آب های سطحی به ویژه رودخانه ها و نهرها به منظور اعمال مدیریت بهیته، از اهمیت زیادی برخوردارند. در این تحقیق نمونه برداری در رودخانه هراز سالانه به صورت فصلی به وسیله دستگاه Surber Sampler، در مجموع 4 ایستگاه از قبل تا بعد از مزرعه پرورش ماهی و با سه تکرار در هر ایستگاه انجام گرفت . در آزمایشگاه گروه های کفزیان به صورت کیفی و کمی در حد جنس یا گونه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بررسی حضور 11 رده یا راسته ماکرو بنتوزی متعلق به 19 خانواده را نشان داده است. بیشترین تاثیرکارگاه ها بر روی 3 راسته Plecoptera و Terichoptera ،Ephemeropterta بود و باعث کاهش جمعیت آن ها در ایستگاه 3 (خروجی) شده است. برعکس، جمعیت خانواده شیرونومیده (Chironomidae) که بی مهرگان کفزی مقاوم به آلودگی هستند ، در ایستگاه خروجی افزایش پیدا کرده بود. و در ادامه روند تحقیق و با فاصله گرفتن از مزرعه گونه های مقاوم به آلودگی کاهش یافت.
    کلیدواژگان: آلودگی، فراوانی، بنتوز
  • جواد شریفی، سید علی اکبر هدایتی*، سید عباس حسینی، فاطمه رضایی پیرزمان صفحات 57-66
    تحقیق حاضر در رودخانه رویین شهرستان اسفراین در استان خراسان شمالی به منظور بررسی تاثیر پساب مزرعه پرورش ماهی قزل آلا بر شاخص های کیفی آب اجرا شد. نمونه گیری در دو فصل گرم و سرد از ماه تیر تا اسفند سال 1395 با اندازه گیری برخی از پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب شامل دما، pH، EC، BOD، TDS، NO3، PO4 و NH4 و همچنین بار میکروبی کل انجام شد. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق مشاهده شد پارامترهای 〖NH〗_4، 〖BOD〗_5، 〖PO〗_4 و بارباکتریایی پس از رسیدن به میزان حداکثر خود در بعد از ایستگاه دوم، روند کاهشی داشته که با توجه به نمودار رسم شده انتظار رفت با افزایش فاصله از ایستگاه چهارم میزان آنها به مقدار اولیه خود برسد. 〖NO〗_3 و PH نیز تاحدودی همین وضعیت را داشتند با این تفاوت که حداکثر مقدار آنها در ایستگاه دوم بود و پس از آن کاهش یافته و میزان اولیه خود نزدیک شدند. به عبارت دیگر رودخانه تاثیر مثبتی در کاهش فاکتورهای فیزیکوشیمیایی فوق داشت. TDS و EC نیز هرچند روند تغییرات آن افزایشی بود ولی با بررسی نمودار تغییرات آنها به نظر نمی رسد افزایش آنها حتی با فاصله گرفتن از ایستگاه چهارم به گونه ای باشد که عاملی محدود کننده به حساب آید. دما تنها فاکتوری بود که تغییرات آن ارتباطی با رودخانه نداشته و به طور صد درصد تابع دمای محیط بود بطوریکه در تابستان افزایش و در زمستان کاهش یافت.
    کلیدواژگان: استان خراسان شمالی، اسفراین، رویین، پساب خروجی مزرعه پرورش ماهی رویین
|
  • Salar Dorafshan *, Mazaher Zamani Faradonbe, Shahin Abdollahi Pages 1-9
    Since the shape and size of red blood cells are very impotant in physiological aspects of animals siences, specially in respirations and nutrient transportation, this study was conducted to survay the changes in shape and size of red blood cell (abnormalities) in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), the Caspian trout (Salmo trutta caspius) and their triploid hybrids (Oncorhynchus mykiss ♀× Salmo trutta caspius ♂). Triploidy was induced in eggs using 10-min heat shock at 28ºC following 10-min post fertilization. The accuracy of ploidy induction was determined by comparison the cell size. The results from comparison of rainbow trout, caspian trout and their triploid hybrids showed that in all aspects of red blood cells such as large and small axes of nucleus and cell, axis of nucleus and cell, volume and area of nucleus except volume of cell, there is not significant differences between rainbow trout and caspian trout (p>0.05) but triploidy leads to a significant increase in all mentioned chrachters in triploid hybrids relative to caspian trout and rainbow trout (p<0.05). The morphological abnormalities in the red triploid cells were noticeably higher than diploids. The most abundant types of abnormalities include poikilocytosis, macrocytosis, and incomplete cytoplasmic cells. Triploid hybrids have many alterations of hematological factors that these alterations may affect stress responses, immunology, health conditions, growth, and survival triploid.
    Keywords: Blood, Cell, Abnormal, Incomplete cytoplasmic
  • Moazameh Kordjazi *, Zahra Nahrekaroun, Bahareh Shabanpour, Seyed Mahdim Ojagh, Hojat Mirsadeghi Pages 11-19
    Increasing exploitation of aquatic resources for optimal use of fisheries wastes like fish’s skin and production of by-products of its, has appropriated various activities to itself that can refer to supplying the leather from aquatics’ skin. In this research the effect of using Spirulina and Mimosa extracts on the process of leather production from Acipenser baerii’s skin was studied. Treatments included treatment A (tanning with methanolic extract of Spirulina), treatment B (tanning with watery extract of Spirulina) and treatment C (tanning with Mimosa).The experiments to investigate the quality of produced leather included tensile strength, stitching strength, abrasion stability, color stability,thermal resistance and adhesion stability. In treatment A, the skin became worn out after tanning process and by performing thermal test, the appearance of the skin wrinkled and had visible changes that indicated the lack of tanning power of the algae’s methanolic extract. In treatment B, due to the absence of the decay in appearance after tanning process, the sample was tasted under the thermal resistance test for more investigation of tanning power of the extract, which like the skin A, the appearance of the skin completely changed, and tissue shrinkage occurred in the heat. The best quality was observed in treatment C. Due to the great tanning power of Mimosa the skin got out of normal state and turned into leather. This treatment was first subjected to thermal test in order to ensure complete tanning and then the mentioned experiments were carried out to check the quality of produced leather.
    Keywords: Spirulina platensis, Mimosa, Acipenser baerii, tanning, leather
  • Bairammohammad Gharanjik * Pages 21-29
    Sampling of Ruppia maritima were done from Caspian Sea coast and channel of Gomishan shrimp culture site in Golestan province in summer 2016. Identification of Species performed by Internal References and Confirmation of Scientific name done in Relation to Foreign Experts. Distribution of this species is very extensive in tropical and semi tropical area of brakish waters, marine waters in Sea and Oceans. The density of this species usually is very abundant in Caspian Sea coasts as well. This Species belonged to Kingdom of Plantae, Phylum of Tracheophyta, Class of Angiosperm, Order of Najadales, Family of Ruppiaceae, Genus of Ruppia and species of maritima. This species grow on mudy and mudy-sandy substrates with rhizoeid. Although this species is part of important primery producers in sea, this from the point of view of commercial isnot importance. it is appropriate sheltered and nurcery area for important and commercial aquatic in zone. As a result, it importanced from the point of view of ecological. whereas, this species may be disturbed in shrimp culture ponds and also little studies have performed in this case, therefore, in this reaserch have tried in addition to introducing this species, prevent ways of extension of that be mentioned in zone.
    Keywords: Seagrass, Ruppia maritima, Site of Gomishan Shrimp
  • Mohadese Karimi *, Hamed Kolangi Miandare, Hossein Hosseinifar, Ali Shabany Pages 31-39
    In this research, the effect of peribiotic supplementation of raffinose on the growth performance of Mucus immuno component in Cyprinus carpio was investigated. In this experiment, carps (weighted average 10 grams) were fed diets containing various levels of raffinose peribiotic including zero (control), 1, 2 and 4 g / kg for 8 weeks. Each treatment was submerged in 3 replicates. At the end of the experiment, mucus sampling and growth parameters were measured. The results of the study showed that total mucus immunoglobulin content in treated fish with raffinose was significantly higher than control group (P <0.05) and the highest amount was recorded in 4 g treatments. Lysozyme activity increased in probiotic treatments compared with control group, however, there was no significant difference (P <0.05). In addition, growth parameters (final weight, weight gain, specific growth factor), Food conversion ratio and survival percentage were not significantly different in the treated groups compared to the control group (P <0.05).
    Keywords: Rafinose, Total Immunoglobulin, Common Carp
  • Abdolvahhab Kor, Behrooz Gharavi, Yousef Iri Pages 41-46
    The aim of this study was to compare immune responses of rainbow trout in saltwater earthen ponds in Gomishan shrimp culture sites and freshwater fiberglass tanks. To this, 10000 fish were distributed in a three-ha earthen pond and 150 fish in three fiberglass tanks (2000L). Blood samples were taken after 3 months. There was no significant difference in water temperature, dissolved oxygen and pH between the pond and tanks (P>0.05); however, water salinity and ammonia was higher in the pond compared to the tanks (P<0.05). There was no significant difference in serum albumin between the treatments (P>0.05); however, fish in the pond had significantly lower serum protein, globulin, lysozyme, complement and total immunoglobulin compared to the fish reared in the tanks (P<0.05). The results show that the fish in the earthen pond had weaker immune responses compared to those reared in freshwater, which might be due to increase in water salinity and ammonia.
    Keywords: trout, earthen pond, immune, saltwater
  • S. Sarkhosh *, R. Patimar, H. Jafaryan, R. Ghorbani, K. Golzarianpour Pages 47-55
    Recognition and review of sources of surface water is very important, specially about rivers and stream, in order to apply optimized management. About this research, sampling was performed seasonally by surber sampler with 3 replications in 4 stations farm before and after of fish breeding farm. In the laboratory, clustered bands were examined qualitatively and quantitatively in the genus or species. The results of the study showed the presence of 11 categories or macrobenthic orders belonging to 19 families. The most impact of was on the Ephemeropterta, Terichoptera and Plecoptera and has reduced population growth at the station 3 (outlet). On contrary, the population of the Chironomidae family, which is a kind of benthos invertebrates resistant to population, has increased in the output station. In the further research process and with the getting away from farm, resistant to population species was reduced.
    Keywords: Pollution, Frequency, Benthose
  • Javad Sharifi, Seyyed Abbad Hoseini, Fatemeh Rezaei Pirzaman Pages 57-66
    The present study was carried out in Roein River of Esfarain, North of Khorasan Province, to investigate the effect of salmon farm wastewater on water quality indices. Sampling in two warm and cold seasons from July 2016 to March 2017 was carried out by measuring some of the physicochemical parameters of water including temperature, pH, EC, BOD, TDS, NO3, PO4 and NH4 as well as total microbial load. According to the results of this study, the parameters NH4, BOD, PO4 and microbial load after reaching their maximum level after the second station, had a decreasing trend, which according to the expected chart, with increasing distance from the fourth station They will reach their initial value. NO3 and PH were similar to the same, with the difference that their maximum value was at the second station, and then fell to their initial value. In other words, the river has a positive impact on the reduction of the above-mentioned physicochemical factors. The TDS and the EC, though the process of modifying it was incremental, it did not seem to be a limiting factor by looking at their changes in their magnitude, even at a distance from the fourth station. Temperature was the only factor that its changes did not correlate with the river and it was 100% dependent on the temperature of the environment, which increased in summer and decreased in the winter, and based on the results, it was found that the decrease in temperature was greater than its increase and the increase in the distance from the farm has had a negative impact on it.
    Keywords: North Khorasan Province, Outlet Fish Farm, Esfarain, Roein