فهرست مطالب

بهره برداری و پرورش آبزیان - سال ششم شماره 4 (زمستان 1396)

نشریه بهره برداری و پرورش آبزیان
سال ششم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله علمی - پژوهشی
  • علی احمدی *، علیرضا عالیشاهی، سید مهدی اجاق، حجت میرصادقی صفحات 1-11
    استفاده از مواد نگهدارنده طبیعی مانند کیتوزان در صنایع غذایی موردتوجه زیادی قرارگرفته است. در این تحقیق اثر کیتوزان معمولی1% (محلول در اسید)، کیتوزان محلول در آب1% ، کیتوزان الیگو ساکارید1% و نگهدارنده ی شیمیایی سدیم استات 1% روی نگهداری فیله ی فیل ماهی در دمای یخچال(C°1±4) در روزهای صفر، 4 ، 8 ، 12 و 16 نگهداری بررسی شد. موارد اندازه گیری شده شامل عدد پراکسید PV ، تیوباربیوتیک اسید ((TBA، مجموع باز های نیتروژنی فرارTVN-B ، pH و شاخص بار میکروبی کلTVC ، بودند. با توجه به نتایج کیتوزان محلول در اسید1% نسبت به سایر تیمارها، کمترین میزان تغییرات را نشان داده و اختلاف معنی دار بود (05/0 >p)، بنابراین می توان جهت حفظ کیفیت فیله ی فیل ماهی طی نگهداری در یخچال مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پوشش کیتوزانی، فیله فیل ماهی، ماندگاری، نگهدارنده طبیعی
  • محمد مازندرانی*، غلامرضا درویشی صفحات 13-19
    در این پژوهش اثرات سطوح بالای آمونیاک بر تغییرات رفتاری و تعیین دوز میان کشنده (LC50) بچه ماهیان کپور معمولی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 180 قطعه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) با میانگین وزنی 4/0 ± 1/4 گرم در 18 آکواریوم با تراکم 10 قطعه ماهی (در هر آکواریوم) به مدت 2 هفته (به منظور سازگاری با شرایط محیط) نظر گرفته شد. ماهیان در 5 گروه تیمار و یک گروه شاهد (هرکدام شامل سه تکرار) تقسیم شده و ماهیان گروه های تیمار با غلظت-های 25/1، 5/2، 75/3، 5 و 25/6 میلی گرم در لیتر آمونیاک کل که به ترتیب معادل 34/0، 66/0، 99/0، 32/1 و 65/1 میلی گرم در لیتر آمونیاک مولکولی مواجه شدند. بر اساس نتایج دوز کشندگی میانه طی 96 ساعت در بچه ماهیان معادل 17/1 میلی گرم در لیتر محاسبه گردید. شنای عصبی و نامتعادل، از بارزترین علائم بالینی گروه مواجهه شده با میزان 65/1 میلی گرم آمونیاک مولکولی در لیتر بود اولین تلفات در این گروه 16 ساعت پس از مواجهه آغاز گردید. در تیمار 4 و 5 (مواجهه با 34/0 و 66/0میلی گرم در لیتر آمونیاک مولکولی) کندی شنا، بی حالی و کف نشینی از علائم عمده پس از 24 ساعت مواجهه بود و تا پایان آزمایش تلفاتی در این تیمارها مشاهده نشد. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، حداکثر دوز تحت کشنده آمونیاک غیر یونیزه در محیط پرورش بچه ماهیان کپور معمولی 12/0 میلی گرم در لیتر تعیین گردید.
    کلیدواژگان: آمونیاک، کپور معمولی، LC50، تغییرات رفتاری
  • محمود ناصری*، غلامعباس قنبریان، آریا وزیر زاده صفحات 21-31
    در این تحقیق تاثیر آغشته سازی فیلم پلی اتیلن با اسانس آویشن دنایی (T. daenesis) و مرزه کوهی (S. bakhtiarica) برای کنترل اکسیداسیون چربی فیله قزل آلای رنگین کمان(O. mykiss) طی پانزده روز نگهداری در دمای یخچال بررسی شد. در فواصل سه روزه شاخص های حسی و کیفیت چربی بررسی شد و با نمونه شاهد (فیلم پلی اتیلن بدون پوشش اسانس) مقایسه گردید. استفاده از اسانس آویشن و مرزه در بسته بندی موجب محدودشدن فساد هیدرولیتیک گردید. مقادیر بیشتر مزدوج های دی ان در نمونه ی شاهد، توسعه بیشتر فساد چربی در این تیمار را نشان داد در حالیکه افزایش محصولات اولیه اکسیداسیون چربی پس از آغشته سازی فیلم با اسانس آویشن و مرزه به ترتیب تا روز دوازدهم و پانزدهم مهار گردید. روند تولید محصولات ثانویه اکسیداسیون چربی پس از استفاده از اسانس در فیلم بسته بندی محدود شد اما اختلاف معنی داری ناشی از نوع اسانس مشاهده نگردید(p<0.05). استفاده از اسانس آویشن و مرزه موجب بهبود پذیرش کلی و طعم محصول شد. در طول دوره نگهداری ارزش شاخص های حسی تمامی نمونه ها کاهش یافت اما این تغییرات با نرخ بسیار بیشتری در نمونه شاهد پیش رفت.
    کلیدواژگان: اسانس فیلم پلی اتیلن، آویشن دنایی، مرزه کوهی، قزل آلای رنگین کمان
  • ملیکا قلیچ پور*، علی طاهری میرقائد صفحات 33-40
    حفاظت از منابع ژنتیکی در جوامع ماهیان، در درجه اول نیازمند آگاهی از میزان ذخایر توارثی و تنوع ژنتیکی بین افراد یک گونه و نیز نیازمند حفظ و نگهداری منابع ژنتیکی در مراکز تکثیر و جوامع وحشی یا طبیعی است. در صورت عدم مدیریت صحیح در برنامه های تکثیر و رهاسازی ماهیان احتمال بروز خطراتی از جمله از دست رفتن تنوع ژنتیکی درون جمعیتی، بین جمعیتی و در نهایت انقراض وجود دارد. از اهداف کلی تحقیقات ژنتیک جمعیت، تشخیص وسعت تنوع-ژنتیکی داخل گونه ها و محاسبه این تنوع می باشد و در ژنتیک جمعیت ترکیب ژنتیکی و تکامل جوامع مختلف مطالعه می-شود. جهت تخمین تنوع ژنتیکی جمعیت ها از نشانگرهای گوناگونی استفاده می شود. نشانگرهای مولکولی مبتنی بر DNA در سال های اخیر جایگزین مناسبی برای نشانگرهای قدیمی مورفولوژیکی و سیتوژنتیکی محسوب می شوند. نشانگرهای ژنوم میتوکندریایی mtDNA از گروه نشانگرهای غیرمبتنی بر PCR و نشانگرهای ریزماهواره (میکروستلایت) از گروه نشانگرهای مبتنی بر PCR، به دلیل مزایای متعدد هر دو نوع نشانگر که تنوع و هتروزیگوتی را به خوبی نشان می دهند، کاربرد فراوانی در مطالعات ژنتیک جمعیت دارند. از میان نشانگرهای مولکولی که در سطح mtDNA استفاده می شوند، ژن 16SrRNA به کاربرد فراوانی در بررسی های فیلوژنتیک ماهیان دارد. همچنین میکروستلایت ها در بررسی تنوع ژنتیکی درون و میان جمعیت های یک گونه بسیار ارزشمند و کارآمد می باشند.
    کلیدواژگان: ژنتیک جمعیت، نشانگرهای مولکولی، آبزیان، ریزماهواره، mtDNA
  • سعید شربتی * صفحات 41-53
    خلیج گرگان حوضه آبی نیمه بسته ای است که در سال های اخیر با خطر خشکی زدگی ناشی از کاهش سطح آب در دریای کاسپی قرار دارد. در این تحقیق آینده احتمالی خلیج پس از جدایی از دریای کاسپی تحت دو سناریو مورد بررسی قرار گرفت. در سناریو اول خلیج تحت تاثیر اقلیم حاکم بر آن بررسی شد. در سناریو دوم خلیج تحت تاثیر اقلیم و ورودی رودخانه ها بررسی شد. از میانگین روزانه داده های جهت و سرعت باد، بارش و تبخیر و میانگین ماهانه دبی رودخانه های منتهی به خلیج جهت مدل سازی با مایک21 استفاده شده است. نتایج مدل سازی تحت سناریو اول نشان داد که 551 روز بعد جدایی خلیج از دریای کاسپی، خلیج متاثر از اقلیم حاکم بر آن به خشکی مبدل خواهد شد. نتایج مدل سازی تحت سناریو دوم نشان داد که خلیج متاثر از اقلیم حاکم بر آن و ورودی رودخانه ها بعد گذشت سه سال به تعادل رسیده و مبدل به یک تالاب درون خشکی می گردد. بعد جدایی خلیج از دریای کاسپی مراحل توالی بوم شناختی در آن با سرعت انجام خواهد شد. در صورت عدم ارتباط خلیج با دریا و عدم تامین حق آبه از رودخانه ها، جانشینی بوم شناختی در خلیج گرگان از نوع جانشینی مخرب خواهد بود. نتایج تحقیق نشان می دهد که علاوه بر کاهش سطح آب و فرآیند رسوب گذاری، تغذیه گرایی نیز به عنوان سومین عامل تهدید کننده حیات در خلیج مورد توجه می باشد. ضرورت احداث یک کانال جدید از طریق شبه جزیره میانکاله به جهت افزایش خودپالایی در خلیج و خروج آن از شرایط جانشینی مخرب پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: خلیج گرگان، جانشینی بوم شناختی، شبیه سازی، مایک21
  • علی رضامند *، رحمان پاتیمار صفحات 55-63
    گونه تیزه کولی (Hemiculter leucisculus) از خانواده کپور ماهیان (Cyprinidae) و غیربومی ایران بوده و اطلاعات بسیار محدودی در مورد زیست شناسی آن وجود دارد. مجموع 91 قطعه ماهی تیزه کولی (H. leucisculus) در رودخانه گرگانرود از فروردین تا تیر ماه 91 توسط دستگاه الکتروشوکر بصورت تصادفی صید و سپس با فرمالین 10 درصد تثبیت گردید. نسبت جنسی نر به ماده در جمعیت مورد مطالعه 53/1 : 1 و نرها غالب بودند. بیشینه طول کل و وزن ماده ها 107 میلی متر و 17/12 گرم و برای نرها 112 میلی متر و 50/12 گرم ثبت گردید. بیشینه ضریب وضعیت برای جنس نر در خرداد ماه (1/2) و برای جنس ماده در تیر ماه (08/1) بدست آمد. بالاترین نرخ رشد لحظه برای هر دو جنس و در سنین جوانی مشاهده شد. از آنجاییکه دوره نمونه بردای 4 ماه بود، به نظر می رسد درک دقیق وضعیت تغییرات شاخص های بیولوژیکی نیازمند افزایش دوره نمونه برداری، افزایش تعداد نمونه های مورد مطالعه، صید گونه ها در اندازه های مختلف و پیگیری تغییرات و نوسانات گروه های سنی در طول عمر جمعیت مورد مطالعه می باشد. بهرحال اطلاعات ارائه شده می تواند برای درک پایه ایی از وضعیت این گونه در یکی از مناطق پراکنشی آن در شمال ایران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: H، leucisculus، سن و رشد، رودخانه
  • امیر زیدی*، رضا علیزاده، میترا چراغی، نوید زمانی صفحات 65-74
    مالاشیت سبز به عنوان یک ترکیب قارچ کش، باکتری کش و انگل کش در صنعت آبزی پروری استفاده می شود که نفوذ آن به محیط زیست به عنوان یک آلاینده محسوب می شود. بنابراین حذف این ترکیبات قبل از تخلیه در منابع آب دارای اهمیت زیادی است. در این تحقیق جذب مالاشیت سبز به عنوان یکی از رنگ های کاتیونی بر روی SBA-15 انجام شد. سنتز SBA-15 با استفاده از روش ژائو و شناسایی نانو مواد نیز با روش تفرق اشعه ایکس و میکروسکوب الکترونی روبشی انجام شد. اثر پارامترهای مختلف از جمله دوز جاذب، زمان تماس، pH اولیه ی جذب شونده و غلظت اولیه ی جذب شونده تحت سیستم جذب ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد بیشترین ظرفیت جذب SBA-15(069/0 میلی گرم) در غلظت اولیه ی 10 میلی گرم بر لیتر، دوز جاذب 200 میلی گرم بر لیتر و pH=10 بود. به علاوه درصد حذف شدن رنگ مالاشیت سبز تحت این شرایط 98 درصد بود.
    کلیدواژگان: جاذب، نانوماده، جذب شونده
|
  • Ali Ahmadi *, Alireza Alishahi Pages 1-11
    The utilization of natural preservatives has a great interest in the recent year food industries. In theis study the effect of common chitosan (acid soluble 1%), water soluble chitosan (1%), chitosan oligosaccharide (1%) and sodium acetate (1%) as a chemical preservative on maintaining Huso huso fillet during the refrigerated storage (4±1 0C) at days 0, 4, 8, 12 and 16 were assessed. The parameters of PV, TBA, PH and TVC, were determined. According to the results, acid soluble chitosan the lowest change and signification differences as compared to the other treatments (p
    Keywords: chitosan, Huso huso fillet, Shelf life, Natural preservatives
  • Mohammad Mazandarani * Pages 13-19
    In this study the effects of high levels of ammonia on behavioral changes and determining of lethal dose (LC50) were examined in common carp. In this regard, 180 Common carp (Cyprinus carpio) fingerling with average weight of 3.1±0.4 g divided in 18 aquaria with a density of 10 fish (per tank) for 2 weeks (for adaptation to the environment), in this study 5 treatment and a control groups with three replicates were considered. Treatment groups were exposed to total ammonia at concentrations of 1.25, 2.5, 3.75, and 6.25 m/l respectively that were equal to 0.34, 0.66, 0.99, 1.32 and 1.65 m/l of unionized ammonia. According to the results, unionized ammonia 96 h median lethal concentration calculated as 1.17 m/l for common carp. Nervous and unbalanced swimming was the most behavioral sign in fish that exposed with 1.65 m/l of NH3, first mortality observed 16 hours post exposure in this group. In fish of treatment 4 and 5 (exposed with 0.34 and 0.66 mg/l of NH3) slow swimming, lethargy and bottom sitting were the most clinical signs after 24 h exposure but no mortality was observed in these groups during experiment. According to the results of this study maximumm sub-lethal concentration of NH3 for common carp calculated as 0.12 mg/l.
    Keywords: Ammonia, common carp, LC50, behavioral changes
  • Mahmood Naseri *, Gholamabas Ghanbariyan, Arya Vazirzadeh Pages 21-31
    In this study the effect of polyethylene film impregnated with essential oils of thyme (T. daenesis) and savory (S. bakhtiarica) to control lipid oxidation fillet of rainbow trout (O.mykiss) during short-term refrigerated storage was studied. Sensory indices and lipid quality indices were assessed in three-day intervals and compared with control samples (uncoated polyethylene film). The hydrolytic corruption was limited by using essential oils of thyme and savory in packaging. The higher values of conjugated diene in control samples showed further development of lipid deterioration in this treatment. After impregnating film with essential oils of thyme and savory, increasing the primary products of lipid oxidation was inhibited respectively until the 12 and 15 days. The secondary lipid oxidation products rate was limited after using essential oils in packaging films. However, significant difference was not observed due to the type of essential oils. By using essential oils of thyme and savory, the taste and overall acceptance of the product was enhanced. During the storage period, the value of sensory evaluating indices was decreased in all samples while the changes rate much more progressed in control samples.
    Keywords: essecel, polyethylene film, thyme savory, rainbow trout
  • Melika Ghelichpour * Pages 33-40
    The conservation of genetic resources in aquatic animals needs awareness about genetic reserves and genetic diversity among one specie's individuals and also needs the conservation of genetic resources in the hatchery or wild and natural communities. It will lead to some threats such as inter- and intra-population genetic diversity loss and species extinction if propagation and sea ranching program being conducted improperly. Determination and calculation of inter- and intra-assay genetic diversity are of general goals of population dynamic studies and population genetic studies the genetic cross and population evolution. Different markers are used to estimate population's genetic diversity. In recent years, DNA-based molecular markers have been considered as suitable alternatives for old morphologic and cytogenetic ones. Mitochondrial genomic markers mtDNA belonging to non-PCR-based markers and microsatellite markers belonging to PCR-based markers show diversity and heterozygocity suitably, thus have wide use in population genetic studies. From the molecular markers at mtDNA level, 16SrRNA is widely used in fish phylogenetic studies. On the other hand, microsatellites markers are very efficient and worthy in inter- and intra-population genetic diversity studies.
    Keywords: population genetic, molecular markers, aquatics, microsatellite, mtDNA
  • Saeed Sharbaty * Pages 41-53
    Gorgan Bay is a semi-closed water area that has been exposed to water level decreasing in the Caspian Sea in recent years. In this research, the probable future of the Bay after separation from the Caspian Sea under two scenarios is examined.In the first scenario, the Bay was studied under the influence of the prevailing climate on it. In the second scenario, the Bay was studied under the influence of the climate and river inputs. The daily average of wind speed, wind speed, precipitation and evaporation data and the monthly average of rivers debi loading to the bay were used for modeling by Mike 21.The modeling results under the first scenario showed that, 551 days after the separation of the Bay from the Caspian Sea, the Bay would be dwarfed by the prevailing climate on it. The modeling results under the second scenario showed that the Bay affected by the prevailing climate on it and input rivers then reached the balance of 3 years and turned into an inland wetland. Following the separation of the Bay from the Caspian Sea, the stages of ecological successions will be carried out rapidly. If the Bay does not communicate with the sea and does not provide adequate supplies of rivers, ecological successions in the Gorgan Bay will be Disclimax. The results of the study show that in addition to water level decreasing and sedimentary process, eutrophication is also considered as the life threatening third factor in the Bay. The necessity of constructing a new channel through the Miankaleh Peninsula in order to increasing self-purification in the Bay and its withdrawal from Disclimax is proposed.
    Keywords: Gorgan Bay, Ecological Succession, Simulation, Mike21
  • Ali Rezamand *, Rahman Patimar Pages 55-63
    Hemiculter leucisculus is an exotic Cyprinid species for Iran and little is known about its biology. A total of 91 samples of the species (H. leucisculus) were collected between April and July 2013 using electro-shocker randomly and fixed by 10% formalin. The sex ratio of male to female in the studied population was 1: 1.53 indicating males are dominant. The maximum total length and weight were 107 mm and 12.17g for females, 112 mm and 12.50g for males. The maximum condition factor obesrved for males was in June (2/1) and for females in July (1/08). The highest instantaneous growth rate was observed for both sexes in younger age groups. The sampling period was only 4 months, so it seems that a longer sampling period, larger sample size including all size classes are needed to achieve detailed information on biological parameters. Anyway, the provided data could be used as basic information about one of the populations of the species in northern Iran.
    Keywords: H. leucisculus, Age, Growth, river
  • Amir Zeidi *, Reza Alizadeh, Mitra Cheraghi, Navid Zamani Pages 65-74
    Malachite green is used as a fungicide, bactericide and parasitic ide in the aquaculture industry, which is influenced on the environment as a pollutant. So, removal of this compounds before discharging to the water resources is very important. In this study, adsorption of Malachite green as a cationic dye onto SBA-15 was studied. SBA- was synthesized using Zhao method and then characterized by X-ray Diffraction (XRD) and Scanning Electron Microscope (SEM). Effects of various process parameters including adsorbent dosage, contact time, initial pH of the adsorb and initial Malachite green adsorb were investigated under batch adsorption system. Results showed that maximum adsorption Capacity of SBA-15 (90.06 mg/g) accrued at initial concentration of 10 mg/l, adsorbent dosage of 200 mg/l, and solution pH of 10. In addition Malachite green removal percentage under this condition was 98%.
    Keywords: adsorbent, Nano materials, adsorb