فهرست مطالب

ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها - سال چهارم شماره 1 (بهار 1395)

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال چهارم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اصیل پژوهشی
  • حمید سوری، الهه رفیعی، نرگس انتظامی، جلیل حسنی، سیده معصومه حسینی صفحات 1-8
    سابقه و هدف
    مرگ ومیر کودکان به عنوان یک نشانگر سلامتی و شاخصی اساسی برای توسعه انسانی در هزاره سوم محسوب شده است. هدف این مطالعه بررسی مقایسه ای میزان و علل مرگ کودکان زیر پنج سال در ایران، منطقه مدیترانه شرقی و جهان با استفاده از داده های سازمان جهانی بهداشت در سال 2012 و گزارش توسعه هزاره سازمان ملل سال 2014 می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیل مجدد داده های موجود می باشد. از منابع مهم داخلی و بین المللی به خصوص گزارش سازمان جهانی بهداشت و گزارش توسعه هزاره سازمان ملل استفاده شد. اطلاعات مربوط به میزان مرگ ومیر کودکان زیر 5 سال و علل آن ها در ایران با 20 کشور منطقه مدیترانه شرقی و متوسط منطقه ای و جهانی موردبررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان مرگ کودکان زیر 5 سال در منطقه مدیترانه شرقی درسال 2012، 57 در 1000 تولد زنده و در رتبه دوم جهانی بعد از منطقه آفریقا قرار دارد. ایران با میزان مرگ کودکان زیر 5 سال 18 در هر 1000 تولد زنده دارای رتبه یازدهم در منطقه مدیترانه شرقی می باشد. در سال 2012 بیش از یک سوم موارد مرگ ومیر کودکان زیر پنج سال در جهان، منطقه مدیترانه شرقی منتسب به دو علت نارس بودن، عفونت حاد تنفسی بوده است؛ اما در ایران نارس بودن (23 درصد) مهم ترین علت مرگ و پس ازآن ناهنجاری های ژنتیکی (19 درصد) در رتبه بعدی قرار دارد.
    نتیجه گیری
    میزان مرگ ومیر کودکان زیر پنج سال در جهان، منطقه مدیترانه شرقی و ایران از سال 1990 تا 2012 روند نزولی داشته است. این میزان در ایران نسبت به سایر کشورهای عضو منطقه مدیترانه شرقی در حد متوسطی قرار دارد. بالاتر بودن علت مرگ این کودکان در ایران نسبت به متوسط جهانی به خاطر حوادث، ناهنجاری های ژنتیکی و نارس بودن است که می بایست به عنوان یک اولویت در برنامه های کشوری موردتوجه سیاست گذاران و برنامه ریزان بخش سلامت جامعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کودکان زیر پنج سال، مرگ، توسعه هزاره
  • مروری
  • ایوب پرنو، محسن پورصادقیان، لیلا امیدی، محسن پرنو، کوروش سایه میری*، فاطمه سایه میری صفحات 9-18
    سابقه و هدف
    امروزه در بسیاری از کشورها پیشگیری از اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار به صورت یک ضرورت و اولویت ملی درآمده است. مطالعه حاضر باهدف تعیین میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار در ایران، جهت دستیابی به نتایجی کامل باقدرت آماری بالا، به روش متا آنالیز انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر مرور سیستماتیک ومتاآنالیز است که با استفاده از کلیدواژه های معتبر و جستجو در موتور جستجوگرscholar Google و پایگاه های SID، Magiran، Medlib، Medex Iran، Pubmed و scopus اجرا شد. جهت بررسی ناهمگنی در مطالعات از شاخص ناهمگنیI2 استفاده شد. داده ها با روش متا آنالیز و با استفاده از مدل اثرات تصادفی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تعداد27 مقاله مرتبط با میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در سال های 2001 تا 2010 در نواحی مختلف ایران به دست آمد. کل حجم نمونه موردبررسی در ایران، 6090 نفر با میانگین 225 نمونه در هر مطالعه بود. میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در گردن 8/31 % (فاصله اطمینان 95%:4/39- 1/24)، شانه 8/36% (فاصله اطمینان 95%: 1/44 – 4/29)، آرنج 4/17٪ (فاصله اطمینان 95%:1/22 – 7/12)، مچ دست 6/34% (فاصله اطمینان 95%: 42 – 1/27) و ناحیه فوقانی پشت 1/38% (فاصله اطمینان 95%:4/46- 9/29) محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار در اندام های فوقانی بدن به خصوص در قسمت شانه و پشت در ایران بالا است. برنامه های آموزش ارگونومی و بهداشت حرفه ای جهت کاهش ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، شیوع، اندام های فوقانی، مرور سیستماتیک
  • اصیل پژوهشی
  • علی خالویی، محمد ملکوتیان، محسن مهدی پور رابری* صفحات 19-24
    سابقه و هدف
    عدم رعایت استانداردهای بهداشت محیط می تواند عملکرد آزمایشگاه های تشخیص طبی را به طورجدی تحت تاثیر قرار دهد. هدف این مطالعه بررسی رعایت استانداردهای بهداشت محیط در آزمایشگاه های تشخیص طبی شهر کرمان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی، تعداد 21 آزمایشگاه بخش خصوصی و 4 آزمایشگاه بخش دولتی شهر کرمان در سال 1393 موردبررسی قرار گرفت. داده ها از طریق یک چک لیست استاندارد با 25 سوال درزمینه های مختلف بهداشت محیط جمع آوری شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و با استفاده از آزمون نا پارامتری یو من ویتنی تجزیه وتحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار امتیاز رعایت استانداردهای بهداشت محیط در کل آزمایشگاه های موردمطالعه 4/4±21 بود که ازنظر آماری اختلاف معنی داری بین وضعیت آزمایشگاه های بخش خصوصی و دولتی وجود داشت(02/0=P). حدود دوسوم (64 درصد) کل آزمایشگاه های موردبررسی و بیش از سه چهارم (2/76 درصد) آزمایشگاه های خصوصی ازنظر رعایت استانداردهای بهداشت محیط، وضعیت مطلوبی داشتند اما هیچ کدام از آزمایشگاه های دولتی از این نظر وضعیت مطلوبی نداشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان رعایت استانداردهای بهداشت محیط در آزمایشگاه های تشخیص طبی کرمان به اندازه کافی بالا نیست و ما به ارتقاء روش های مدیریت و برنامه ریزی دقیق به همراه نظارت های مستمر هم در بخش دولتی و هم در بخش خصوصی نیاز داریم.
    کلیدواژگان: بهداشت محیط، آزمایشگاه تشخیص طبی، کرمان
  • پریسا بازدار اردبیلی*، پیمان پژمان زاد صفحات 25-32
    سابقه و هدف
    سوانح جاده ای علاوه بر نقش زیاد در بار بیماری ها، هزینه های مستقیم و غیر مستقیم زیادی به جوامع تحمیل می کند. وسعت مشکل در کشورهای در حال توسعه بیشتر است به گونه ای که در این کشورها تصادفات جاده ای به عنوان یکی از علل اصلی مرگ ومیر شناخته شده است. هدف این مقاله بررسی نقش سوانح جاده ای برون شهری بر رشد ارزش افزوده بخش حمل ونقل کشور طی سال های 93-1369 بود.
    روش بررسی
    برای مدل سازی تعیین نقش سوانح جاده ای بر ارزش افزوده بخش حمل و نقل از الگوی خود رگرسیون برداری و نرم افزارهای میکروفیت و ای ویوز استفاده شد. جهت بررسی پایایی و هم انباشتگی متغیرها، مرتبه جمعی بودن متغیرهای الگو تعیین گردیده و سپس تعداد وقفه های بهینه مدل، مشخص شدند. در گام بعدی تعداد بردارهای هم انباشتگی الگو، تعیین شده و سپس الگوی مطلوب مشخص گردید. جهت بررسی میزان توضیح دهندگی تغییرات متغیر تعداد تصادفات برون شهری بر ارزش افزوده بخش حمل ونقل کشور، روش تجزیه واریانس خطای پیش بینی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تخمین مدل نشان داد که به ازای یک درصد افزایش در تصادفات بخش حمل ونقل جاده ای، رشد ارزش افزوده بخش حمل ونقل کشور به میزان 054/0 درصد کاهش یافت. همچنین در بلندمدت پس از لگاریتم نیروی کار در بخش حمل ونقل، لگاریتم سوانح بخش حمل ونقل جاده ای قدرت بالایی در توضیح دهندگی رشد ارزش افزوده بخش حمل ونقل کشور داشت.
    نتیجه گیری
    در بلندمدت سوانح جاده ای اثر منفی بر رشد ارزش افزوده بخش حمل ونقل دارد.
    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، رشد اقتصادی، الگوی خود رگرسیون برداری، تجزیه واریانس
  • مجید حاجی مقصودی، سید مصطفی اخلاقی*، مهرناز نیکوییه، محمدحسین دهقانی، سید وحید احمدی هنزایی، سید محمدحسین حسینی صفحات 33-38
    سابقه و هدف
    سوانح ترافیکی در ایران هرساله منجر به مرگ ومیر، مصدومیت و خسارات اقتصادی زیادی می گردد. هدف این مطالعه بررسی نقش تجهیزات ایمنی بر کاهش شدت آسیب های سروصورت ناشی از سوانح ترافیکی، در رانندگان خودرو و موتورسیکلت بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 249 نفر از رانندگان خودرو و موتورسیکلت مصدوم از ناحیه سروصورت که در نه ماهه نخست سال 1394 به اورژانس بیمارستان های شهید رهنمون و شهید صدوقی یزد مراجعه کرده بودند به روش نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. اطلاعات مصدومان در یک پرسشنامه ثبت گردید و تجزیه وتحلیل شد. همچنین شکستگی استخوان های سروصورت و خونریزی های مغزی بر مبنای سی تی اسکن تشخیص داده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی مراجعین 23±38 سال بود و 67 نفر (9/26 درصد) زن و 182 نفر (1/73 درصد) مرد بودند. 167 نفر (1/67 درصد) از مصدومان، موتورسیکلت سوار و 82 نفر (9/32 درصد) سرنشین خودرو بودند. کاهش سطح هوشیاری در 8 نفر (2/3 درصد)، شکستگی استخوان های صورت در 80 نفر (1/32 درصد) و خونریزی مغزی در 39 نفر (7/15 درصد) از بیماران وجود داشت. در بین موتورسواران، 36 نفر دارای کلاه ایمنی بودند و از بین خودرو سواران تنها 37 نفر از کمربند ایمنی در حین تصادف استفاده کرده بودند. ارتباط معنی داری بین استفاده از کلاه ایمنی در موتورسواران، کمربند ایمنی درخودروسواران و استفاده از خودرو مجهز به کیسه هوا و چراغ مناسب با کاهش شدت آسیب ناحیه سروصورت در سوانح ترافیکی وجود داشت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    استفاده از تجهیزات ایمنی در حین رانندگی با خودرو و موتورسیکلت سبب کاهش چشمگیر شدت آسیب های وارده به ناحیه سر می گردد.
    کلیدواژگان: آسیب های سر، سوانح ترافیکی، کلاه ایمنی، کمربند ایمنی
  • مدینه روستای شالمایی، فاطمه رخشانی*، علی رمضانخانی، حمید سوری صفحات 39-46
    سابقه و هدف
    رفتارهای پرخاشگری در میان کودکان رایج است. نظر به اهمیت آموزش در ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از پرخاشگری، این مطالعه باهدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر پیشگیری از پرخاشگری در دختران پنجم ابتدایی شهر کرج در سال تحصیلی 94-1393 انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مداخله آموزشی بود. این مطالعه روی 144 دانش آموز (73 نفر گروه مداخله، 71 نفر گروه کنترل) انجام شد. دانش آموزان از طریق روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت و در دو زمان (قبل و دو ماه بعد از مداخله آموزشی) توسط گروه ها تکمیل شد. بعد از انجام پیش آزمون 8 جلسه آموزشی برای دانش آموزان گروه مداخله برگزار شد، درنهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های تی مستقل، تی زوجی، رگرسیون خطی و آنالیز کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات نگرش (001/0 P<)، قصد (001/0 P<)، کنترل رفتاری درک شده (001/0 P<) و رفتار پیشگیری از پرخاشگری (001/0 P<) در گروه مداخله بعد از آموزش تفاوت معنی داری با گروه کنترل داشت. آزمون رگرسیون خطی نشان داد، کنترل رفتاری درک شده دارای بیشترین اثر پیش بینی کنندگی قصد(001/0 p<، 438/0 β =) و رفتار پیشگیری از پرخاشگری (040/0 p<، 267/0 β =) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد سازه کنترل رفتاری درک شده بیشترین اثر پیش بینی کنندگی قصد و رفتار پیشگیری از پرخاشگری را دارد و با تغییر آن می توان تا حدودی از بروز رفتار پرخاشگرانه در دانش آموزان پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، آموزش، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
  • علی خورشیدی، الهه عینی*، حمید سوری صفحات 47-54
    سابقه وهدف
    موتورسواران از مهمترین و آسیب پذیر ترین کاربران راه می باشند. این مطالعه با هدف بررسی الگوی اپیدمیولوژیک حوادث ترافیکی در موتورسیکلت سواران کشور انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی اطلاعات همه سوانح ترافیکی مرتبط با موتورسیکلت سواران کشور در سال 1391 که بر اساس پرسشنامه کام 114 بوسیله کارشناسان پلیس جمع آوری گردیده بود، مورد بررسی قرار گرفت. این پرسشنامه ابعاد مختلف انسانی، محیطی و عوامل مربوط به وسیله را شامل می شود. توزیع و میزان پیامدهای مرگ و مصدومیت در سطح عوامل مورد بررسی محاسبه شد. با استفاده از اطلاعات جمعیتی، میزان بروز مرگ و مصدومیت در استان های کشور محاسبه گردید. همبستگی بین نوع پیامد و عوامل مرتبط، با استفاده از آزمون کای دو محاسبه شد. سطح معنی داری کمتر از 5% در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تعداد 107.993 تصادف مرتبط با موتورسیکلت رخ داده بود که نتیجه آن 2622 مرگ و 82340 مصدومیت در موتور سواران بود. حدود 50 درصد موتورسواران در محدوده سنی 29-20 سال بودند. شایع ترین علل تصادف، به ترتیب بی توجهی به جلو، عدم رعایت حق تقدم و حرکت در خلاف جهت بود. بین نوع پیامد در موتورسواران با سن، نوع گواهینامه و تحصیلات راننده و همچنین مکان ( برون شهری- درون شهری)، شرایط جوی، نوع راه و وضعیت روشنایی محل تصادف رابطه معنی دار وجود داشت (05/0 >p ). استان های بوشهر و تهران به ترتیب بیشترین و کمترین میزان مرگ را داشتند.
    نتیجه گیری
    خطر مرگ و مصدومیت برای موتورسیکلت سواران بدون گواهینامه، بالای 44 سال و زیر 20 سال و افراد بی سواد بیش از سایرین است. همچنین خطر مصدومیت های جدی و کشنده در تصادفات رخ داده در مسیرهای برون شهری، جاده های روستایی، هنگام طلوع و ساعات 6- 4 صبح بیشتر است.
    کلیدواژگان: موتورسواران، سوانح ترافیکی، ایران، اپیدمیولوژی
  • فهیمه جعفری، سید رسول داودی* صفحات 55-62
    سابقه و هدف
    رانندگی با سرعت غیرمجاز یکی از مهمترین عوامل انسانی در بروز حوادث ترافیکی است که منجر به مرگ یا معلولیت شدید افراد می شود. درایران عدم رعایت سرعت مجاز از سوی رانندگان در بسیاری از تصادفات شدید و منجر به فوت، به عنوان یکی از عوامل موثر در تصادفات شناخته شده است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی نگرش رانندگان نسبت به طرح اعمال سرعت در بزرگراه های استان گلستان بوده است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی- پیمایشی، از بین رانندگان در حال تردد در بزرگراه های استان گلستان، 240 راننده سواری و 60 راننده کامیون به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و با استفاده از پرسشنامه، مورد ارزیابی قرار گرفتند. سوالات شامل ویژگی های اجتماعی، اقتصادی و نگرش رانندگان در موردسیاست های اعمال سرعت با توجه به موقعیت های متفاوت بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 4/68 درصد رانندگان سواری و 3/73 درصد رانندگان کامیون با سیاست اعمال سرعت دقیق موا فق بودند و هنگامی که رانندگان، کنترل سرعت توسط پلیس یا نصب دوربین سرعت را دیدند نسبت به زمانی که علامت هشدار، یا عملیات رسانه ای را شنیدند، بیشتر سرعت خود را کاهش دادند. اما بررسی بیشتر نشان داد، رانندگانی که حداکثر سرعت را داشتند جوان تر بوده و در گذشته نیز تصادف کرده اند. بین نسبت های تصادف، تعداد قبض های جریمه و حداکثر سرعت رابطه معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نگرش رانندگان می تواند سیاست گزاران رادر توسعه طرح های اعمال سرعت موثر و مناسب در بزرگراه های بین شهری کمک بنماید.
    کلیدواژگان: نگرش رانندگان، سرعت، بزرگراه، اعمال مقررات
  • گزارش موردی
  • حمید سرخیل*، جواد توکلی، سروش رضوانی صفحات 63-68
    سابقه و هدف
    بکارگیری اصول ایمنی ذاتی در فاز های ابتدایی طراحی فرآیند بسیار کارآمد تر می باشد چرا که ارزان تر تمام شده و فرآیندی پربازده تر را با خود به همراه می آورد. در این تحقیق تلاش شده است تا شاخصی جامع به منظور ارزیابی ایمنی ذاتی فرآیند مورد مطالعه قرار گیرد، به طوریکه با استفاده از شاخص معرفی شده ایمنی ذاتی فرآیند تولید استیک اسید مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفته و دقت شاخص معرفی شده بررسی شده است.
    روش بررسی
    در حالیکه در فازهای ابتدایی طراحی فرآیند اطلاعات کاملی در دسترس نیست، استفاده از شاخصی معتبر به منظور ارزیابی ایمنی ذاتی می تواند بسیار کارآمد باشد چرا که با مقایسه نتایج کمی می توان بهترین مسیر به منظور طراحی فرآیندی ایمن تر را انتخاب نمود.
    یافته ها
    گرمای واکنش اصلی، بیشترین مقدار گرمای واکنش های جانبی، اشتعال پذیری، انفجار پذیری و سمیت، خوردگی و در نهایت بر هم کنش های شیمیایی و شاخص ایمنی فرآیندی (ذخیره سازی مواد، دمای فرآیندی، فشار فرآیندی، ایمنی تجهیزات)بود. در این ارزیابی ها امتیاز کل شاخص ایمنی ذاتی به مقدار 29 و شاخص ایمنی بخش تقطیر به مقدار 19 تعیین شد.
    نتیجه گیری
    بخش فرآیند تقطیر در مقایسه با بخش واکنشی در فرآیند تولید استیک اسید ایمن تر می باشد
    کلیدواژگان: ایمنی ذاتی، طراحی فرآیند، استیک اسید، شاخص ایمنی
|
  • Hamid Soori, Elaheh Rafiei, Narges Entezami, Jalil Hasani, Seyede Masomeh Hossaini Pages 1-8
    Background And Objectives
    Children’s mortality has been recognized as a health indicator as well the human millennium growth development. This study aimed to compare the rate and causes of under 5 children deaths in Iran, Eastern Mediterranean Region and the world using the World Health Organization in 2012 and The Millennium Development Goals Report in 2014.
    Materials And Methods
    It was a Descriptive - secondary data analysis. Different health and population data sources from national and international reports particularly from World Health Organization and The Millennium Development Goals were assessed. Then the cause specific mortality rates for under-five children in Iran as well as 20 Eastern Mediterranean countries were analyzed and compared with their corresponding worldwide statistics.
    Results
    Under 5 children mortality rate in Eastern Mediterranean Region was 57 per 1000 births which are in second rank of the world after the African region. This figure is 18 in Iran that is in the 11th rank in Eastern Mediterranean Region In 2012, in the world and Eastern Mediterranean Region more than one-third of the children’s deaths related to prematurity and respiratory infections, but in Iran, prematurity (23%) was the most cause of death following genetic disorders.
    Conclusion
    Death rates in under five children have a decreasing trend in the world, Eastern Mediterranean Region and Iran during 1990 to 2012. This figure is on average of Eastern Mediterranean Region in Iran. Under 5 children mortality rate in Iran is higher than the world average most related to injuries, genetic disorders and prematurity, therefor these causes must be considered as a priority by decision makers and health planners in Iran.
    Keywords: Children under 5 years_death_millennium development
  • Parno A., Poursadeghiyan M., Omidi L., Parno M., Sayehmiri K.*, Sayehmiri F Pages 9-18
    Background And Objectives
    Work-related musculoskeletal disorders have become a major public health problem and national priority in many countries. Using systematic review and meta-analysis, this study set out to determine the prevalence of work-related musculoskeletal disorders in order to provide results with higher statistical power.
    Materials And Methods
    This systematic review and meta-analysis of work-related musculoskeletal disorders in upper extremity in Iran was performed with some keywords using databases and search engines such as SID, Magiran, Google Scholar, Medlib, IranMedex, and Pubmed. Twenty- seven published articles from 2001 to 2010 were searched. Meta-analysis and random effects approach was used to evaluate the heterogeneity of articles.
    Results
    The total sample size was 6090 workers with a mean of 225 samples per study. The prevalence of workrelated neck, shoulder, elbow, wrists, and upper back musculoskeletal disorders were 31.8% (95% CI: 24.1- 39.4), 36.8% (95% CI: 29.4 – 44.1), 17.4% (95% CI: 12.17 -22.1), 34.6% (95% CI: 27.1- 42), and 38.1% (95% CI: 29.9- 46.4), respectively.
    Conclusion
    A high prevalence of work-related musculoskeletal disorders in upper extremity, especially in shoulders and upper back was observed in Iran. Ergonomic and industrial hygiene training program was recommended for reducing the risk of work-related musculoskeletal disorders.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, Upper extremity, Prevalence, Systematic review
  • Khalooei A., Malakootian M., Mehdipour Rabouri M.* Pages 19-24
    Background And Objectives
    Failure to comply with environmental health regulations can seriously affected the performance of the medical laboratory. The objective of this study was to evaluate the environmental health standards in medical diagnostic laboratories in Kerman, Iran.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study conducted in Kerman, 2014. In this study we evaluated 21 laboratories from private sector and 4 laboratories from public (governmental) sector. Data were collected through a questionnaire with 25 questions in various fields of environmental health. Collected data were analyzed with SPSS 19 software and using descriptive statistics and Mann-Whitney U nonparametric test.
    Results
    The mean and standard deviation of scores related to the compliance with environmental health standards in all studied laboratories was 21±4.4, from maximum score of 25. Statistically significant difference was observed between public (governmental) and private laboratories scores (P = 0.02). About two-thirds (64%) of the all surveyed laboratories and more than three quarters (76.2%) of the private laboratories had desirable environmental health situation, but no governmental laboratory found that had fully good environmental health situation.
    Conclusion
    Our results showed that there is not high rate of compliance with the environmental health standards in Kerman medical diagnostic laboratories and we need to improve management practices and careful planning as well as continuous monitoring in the public and private laboratories.
    Keywords: Environmental health, Medical diagnostic laboratory, Kerman
  • Bazdar Ardebili P.*, Pejmanzad P Pages 25-32
    Background And Objectives
    Crashes, in addition to playing a major role in health effect, impose many direct and indirect costs to the society. The problem is more prevalent in developing countries, such that crashes account for a primary cause of death. This papers aims to study the impact of road crashes on the increase of the value added of the transport sector between 1393-1369.
    Materials And Methods
    The impact of road crashes on the increase of the value added of the transport sector is modeled using a vector autoregressive (VAR) model though Microfit and Eviews softwares. To study stationarity and co-integrity of variables, the order of cointegration of variables, and then the optimal lags, is determined. In the next step, the number of co-integration vectors of the model is determined; consequently the optimal model is deduced. Variance decomposition of the forecast error method is used to study explanatory power of the variations of the number of road crashes on the value added of transportation.
    Results
    The results of estimating the model indicates that one percent increase in the number of accidents, decreases the growth rate of value added of the transport sector by 0.054 percentage point. Furthermore, in the long term, first the logarithm of the labor and then the logarithm of crashes of the road transport sector have the most ability to explain the growth of value added of the transport sector of the state.
    Conclusion
    The results of this paper indicates that in the long run crashes negatively impact on the growth of value added of the transport sector.
    Keywords: Road Crashes, Economy Growth, Vector Auto Regression Method, Variance Decomposition
  • Haji Maghsoudi M., Akhlaghi Sm *, Nikouyeh M., Dehghani Mh, Ahmadi Sv, Hosseini Smh Pages 33-38
    Background And Objectives
    The Road Traffic Injuries in IRAN are causing deaths, injuries and economic losses, every year. The aim of this study is to evaluate the role of safety equipment to reduce the severity of head and face injuries due to accidents in motorcycle and car drivers.
    Materials And Methods
    In this cross- sectional study, 249 head and face accidental patients referred to Shahid Rahnamoon and Shahid Sadoughi hospitals in in the first nine months of 1390 were selected using the simple sampling method. Data collected by a questionnaire and analyzed. As well as, bone fractures and bleeding in the brain detected on CT scans.
    Results
    The mean age of patients was 38 ± 23 years and 67 patients (26.9%) were women and 182 (73.1%) were male. One hundred sixty five patients (67.1%) had a motorcycle accident, and 82 patients (32.9%) had a car accident. Loss of consciousness in eight patients (3.2%) was severe and face bone fracture was in 80 patients (32.1%). Brain hemorrhage was happened in 39 persons (15.7%). Thirty six patients were used helmet, and 37 car drivers were used a safety belt in the accident. The correlation was exist between using of helmet, seat belt and airbag with decreasing of the head-face trauma (p
    Conclusion
    Using self-equipment during driving with car and motorcycle will decrease the head-face traumas in accidents, dramatically.
    Keywords: Accidents, Head Injuries, Helmet, Seat Belt
  • Roostai Shalmaii M., Rakhshani F.*, Ramezankhani A., Soori H Pages 39-46
    Background And Objectives
    Aggressive behaviors are common among children. Considering the importance of education in promote preventive behaviors of aggression, this study was performed to determine the effect of education based on the theory of planned behavior on the prevention of aggression among fifth grade female student in Karaj city in year 1393-94.
    Materials And Methods
    This study was educational intervention. The study population was 144 students (experimental group: 73 and control group: 71). Students were selected through a Multi-stage Sampling method. The data gathering tool was a valid and reliable researcher designed questionnaire which completed by student at two time (before and 2 months after education). After pre-test, 8 educational session classes were performed in interventional group students. Collected data analyzed by means SPSS version 16 software and using T- test, paired t-test, linear regression and Analyze of Covariance.
    Results
    The mean scores of attitude (P
    Conclusion
    The results showed perceived behavioral control component is most effect predictor of intention and preventive behavior of aggression and with its change may be able to prevent incidence of aggressive behavior among student.
    Keywords: Aggression, Education, Theory of planned behavior
  • Khorshidi Ai, Ainy E.*, Soori H Pages 47-54
    Background And Objectives
    Motorcyclists are one of the most vulnerable road users. This study was conducted to evaluate the epidemiological pattern of road traffic injury among Iranian motorcyclist.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study all traffic injury records which was registered by traffic police experts’ using COM 114 was studied. The questionnaire included different dimensions: human, environment and vehicle. Distribution and consequence of death and injury outcome were calculated in mentioned dimensions. The rate of death and injury in country provinces were calculated using demographic information. The correlation between outcome and related factors were calculated using the chi-square. Significant level was considered p
    Results
    Generally 107,993 accidents related motorcyclist were occurred that the outcome were 2622 death and 82340 injuries. About %50 of motorcyclists were 20-29 years old. The most common cause of accident were neglect forward, lack of yield sign, move in the opposite direction. There was significant correlation between types of outcome and age, drivers’ license and education, location (urban-rural), weather condition, type of lighting situation among motorcyclists(p
    Conclusion
    The study showed that the risk of death and injury was higher among no license motorcyclist, more than 44 and less than20 years old and illiterate than other road users. Also the risk of fatal and serious injuries was more on suburban and rural roads and at sunrise and 4-6 pm.
    Keywords: Motorcyclist, road traffic injury, Iran, epidemiology
  • Jafari F., Davoodi Sr* Pages 55-62
    Background And Objectives
    Driving with an unauthorized speed is one of the most important human impacts on traffic event occurrences, which results in death or severe disabilities. Not regarding the speed limits by drivers In Iran, is known as one of the effective factors in vigorous accidents and resulting in death. So the main goal of this project has been the investigation of driver’s attitudes toward the restricted speed plan in Golestan state’s highways.
    Materials And Methods
    This project has been practical in state of goal and also survey- descriptive in state of execution. And its statistical society has been all the drivers passing highways that 240 car drivers and 60 truck drivers were chosen by simple random sampling method, and evaluated by questionnaire. The questions had been about social and economic features and drivers attitude toward the policies of speed restricting, considering different situations.
    Results
    The outcomes showed that 68.4 percent of car drivers and 73.3 percent of truck drivers were agree with accurate speed restricting policy; and speed being controlled by the police or speed camera installation, makes the drivers reduce their speed more than when seeing warning signs or hearing media operations. But more investigation showed that the drivers who were driving at highest speeds were younger ones and had crashes before. So based on these outcomes, it can be concluded that there is a meaningful connection between crashes, fine bills and maximum speed.
    Conclusion
    The ongoing project shows the car and truck drivers’ attitude toward assessments of speed restricting in Golestan state’s highways, it can help politicians with developing effective and appropriate speed restricting plans in InterCity’s highways.
    Keywords: Driver's attitudes, enforcement, speed, highway
  • Sarkheil H. *, Tavakoli J., Rezvani S Pages 63-68
    Background And Objectives
    In the initial phase of the process design using the principles of inherent safety is much more efficient, because it was cheaper and more efficient process to be included. In this research have been tried to introduce a comprehensive index to assessment of the process inherent safety. Then using indices evaluated inherent safety Acetic Acid production process and the accuracy of the indexes have been studied.
    Materials And Methods
    While the comprehensive information is not available in the initial phase of the design process. Also, the use of the valid index to assess the inherent safety can be very effective. Why so, by comparing the quantitative results can be selected the best route, in order to design safer process.
    Results
    The main reaction heat, the greatest amount of heat adverse reactions, flammable, explosive and toxic vulnerability, corrosion and finally chemical interactions and the process safety indexes of inherent safety (storage of materials, process temperature, process pressure, safety equipment).
    Conclusion
    Overall rating index inherent safety in the production of Acetic Acid and in part of the distillation was estimated 29 and 19 respectively. In the other words, the distillation process in contrast to reactions was safer.
    Keywords: Inherent safety, Process design, Acetic Acid, Safety index