فهرست مطالب

ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها - سال چهارم شماره 2 (تابستان 1395)

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اصیل پژوهشی
  • محمدرضا مسعودی نژاد*، احمدرضا یزدان بخش، بهمن محمدی، ملیحه حبیبی صفحات 69-74
    سابقه و هدف
    روش های صحیح ضد عفونی، گندزدایی و رعایت اصول بهداشتی می توان بسیاری از عفونت ها را کنترل نماید. گندزداهای مختلف معدنی و آلی می توانند در بخش های مختلف بیمارستانی به کار گرفته شوند. هدف از این تحقیق بررسی امکان سنجی تولید ماده گندزدای مایع به روش الکترولیز محلول نمک طعام و بررسی کاربرد آن برای گندزدائی سطوح می باشد.
    روش بررسی
    برای انجام این مطالعه پایلوتی طراحی و ساخته شد. محلول هایی با 5 غلظت نمک طعام (1، 3، 5، 7 و 10 درصد) و در 5 pH مختلف (2، 4/5، 7، 9/5، 12) تهیه گردید و تحت تاثیر 5 شدت جریان (0/2، 0/4 ، 0/6 ،1،0/8آمپر) قرار گرفت. سپس نمونه ای از ستون آندی پایلوت گرفته و بر روی سوش میکروبی استافیلوکوکوس اورئوس مطابق استاندارد 9485 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران آزمایش گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که افزایش غلظت نمک طعام ، افزایش شدت جریان الکتریکی و کاهش pH باعث مرگ ومیر بیشتر باکتری ها در سوش باکتریایی استافیلوکوکوس اورئوس شد. همچنین غلظت نمک طعام 1 تا 5 درصد و7= pH و شدت جریان 1 آمپر تمامی باکتری های سوش باکتریایی استافیلوکوکوس اورئوس را به طور کامل از بین برد.
    کلیدواژگان: گندزدایی، الکترولیز، آب نمک، استافیلوکوکوس اورئوس
  • فرشته داودی، کوروش اعتماد*، پریسا طاهری تنجانی، سهیلا خداکریم صفحات 75-82
    سابقه و هدف
    سقوط یکی از مشکلات اصلی سلامت سالمندان است. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط افسردگی و اختلال شناختی با سقوط در سالمندان مراجعه کننده به بیمارستان های منتخب تهران بود.
    روش بررسی
    یک مطالعه مورد- شاهدی که مبتنی بر بیمارستان های تهران در سال 94 انجام شده است. در این مطالعه 225 سالمند (81 مرد و 144 زن) ، شامل 75 مورد (27 مرد و 48 زن) و 150 شاهد (54 مرد و 96 زن) از میان سالمندان مراجعه کننده به 5 بیمارستان در مناطق: شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز تهران با یکدیگر مقایسه شدند. برای سنجش وضعیت شناختی از پرسشنامه استاندارد معاینه مختصر وضعیت شناختی و برای سنجش افسردگی از پرسشنامه افسردگی طب سالمندی استفاده شد. از آزمون های کای اسکوئر، من ویتنی، همبستگی و رگرسیون لجستیک برای تحلیل داده ها در نرم افزار STATA نسخه 12 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که نسبت شانس سقوط در سالمندان افسرده 2/8 مرتبه بیشتر از سالمندان بدون افسردگی بود. همچنین نسبت شانس سقوط در سالمندان دارای نقص شناختی 7/6 مرتبه بیشتر از سالمندان بدون اختلال شناختی بود و همراهی این دو اختلال با یکدیگر، شانس سقوط، در مقایسه باوجود یک عامل به تنهایی را چند برابر می کرد.
    نتیجه گیری
    ارتباط مثبت و معناداری بین افسردگی و اختلال شناختی با سقوط وجود دارد. به منظور کاهش رخداد سقوط توصیه می شود سیاست گذاران، برنامه های آموزشی مناسبی را جهت پیشگیری از این عوامل خطر برای خانواده ها فراهم آورند.
    کلیدواژگان: افسردگی، اختلال شناختی، سقوط، سالمندان
  • محمد عباسی، مهدی صادقی*، علی اکبر اعظمی، سید مهدی اسماعیلی، جعفر کاووسی، ایوب آریافرد صفحات 83-90
    سابقه و هدف
    حوادث ترافیکی به عنوان یکی از علل عمده مرگ و ناتوانی در سراسر جهان مطرح می باشد. عوامل متعددی در بروز این حوادث نقش دارند که شناسایی این عوامل با توجه به شرایط خاص هر منطقه ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین عوامل مرتبط با حوادث ترافیکی جاده ای منجر به جرح یا فوت در شهرستان شاهرود انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود که در فاصله زمانی تیرماه لغایت آذرماه 1390 انجام شد. ویژگی-های فردی و عوامل مرتبط با حوادث ترافیکی جاده ای در سه بخش انسانی، جاده ای و محیطی از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید. پس از تایید روایی صوری و محتوی، پرسشنامه توسط تکنسین های فوریت های پزشکی و با همکاری کارکنان هلال احمر و پلیس راه تکمیل شد. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی و کای مجذور انجام شد.
    یافته ها
    از 363 مورد، بیشترین حوادث مربوط به رانندگان حادثه دیده مرد و در محدوده سنی 30 تا 39 سال (44/6%) بود. حوادث ترافیکی باعث مجروح شدن 864 و مرگ 48 نفر شده بود. شایع ترین عوامل انسانی، خستگی و خواب آلودگی (60/9%)، سرعت یا سبقت غیر مجاز (24/8%) و انجام کار اضافی همراه با رانندگی (19/3%) گزارش شد. 61/7% از حوادث در جاده های فاقد شانه رخ داده یود و در 38/3% موارد عرض کم جاده گزارش شد. اغلب حوادث ترافیکی در هوای صاف و آفتابی (62/6%) رخ داده بود.
    نتیجه گیری
    خستگی و خواب آلودگی شیوع بالایی در بین رانندگان دارد، آموزش اقدامات پیشگیری همچون استراحت کافی قبل از رانندگی و عدم رانندگی مداوم در مسافت های طولانی، توجه به وضعیت جسمی و روحی رانندگان و از طرف دیگر بهبود وضع جاده ها، شناسایی نقاط حادثه خیز و نصب علائم هشدار دهنده در این نقاط از سوی مسئولین و نظارت و کنترل بیشتر پلیس توصیه می شود.
    کلیدواژگان: حوادث ترافیکی، تصادف، جراحت
  • پیمان رضایی هاچه سو، زهرا صلاح زاده، شهین کاظم نژاد، سهراب علیمرادی، امیر آرست، لیلا قادری نانسا* صفحات 91-100
    سابقه و هدف
    تصادفات جاده ای به عنوان یکی از مهم ترین علل مرگ و ناتوانی است. سالانه بین 20 تا 50 میلیون نفر در سرتاسر جهان از صدمات غیر کشنده رنج می برند. صدمات و ناتوانی ها، زندگی آینده فرد را تحت تاثیر قرار داده و از کیفیت آن می کاهند. هدف این مطالعه برآورد وضعیت ناتوانی عملکردی بعد از تصادفات جاده ای در مصدومان مرکز آموزشی درمانی شهدا تبریز در شش ماهه اول 1393 بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی– مقطعی بود. این مطالعه بر روی 828 نفر مصدوم بستری به دنبال تصادفات جاده ای در بیمارستان شهدا و بعد از اتمام دوره بستری و شروع دریافت خدمات توان بخشی انجام شد. ابزار جمع آوری داده چک لیست استانداردی بود که روایی و پایایی آن تایید شد. داده ها با استفاده از آزمون مجذور کای در نرم افزار SPSS نسخه 21 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تصادفات جاده ای دومین علت مراجعه بیماران به بیمارستان بود. در حدود 83.7 درصد از مصدومین مرد بودند و 13.8 درصد از مصدومین در گروه سنی 30-21 سال قرار داشتند. بیشترین آسیب وارده مربوط به شکستگی اندام تحتانی با 53.1 درصد بود. بیشتر مصدومین (96.2 درصد) بر اساس شاخص بارتل دارای وابستگی متوسط به پایین در انجام فعالیت های روزانه بودند.
    نتیجه گیری
    صدمات و ناتوانی های ناشی از تصادفات جاده ای بیشتر متوجه مردان جوانی می شود که گروه های مولد جامعه نامیده می شوند. اطلاعات ناتوانی عملکردی ناشی از تصادفات جاده ای می تواند برای تحلیل، پایش و ارزیابی پیامد تصادفات استفاده شود و پیش بینی کننده خوبی برای مراقبت های درمانی و توان بخشی و مدیریت منابع برای مصدومین باشد .
    کلیدواژگان: مصدوم، صدمات، ناتوانی، تصادفات جاده ای، شاخص بارتل
  • لیلا توکلی، نرگس خانجانی* صفحات 101-108
    سابقه و هدف
    مرگ ومیر ناشی از سوانح ترافیکی همچنان در کشور یک معضل به حساب می آید و دومین علت مرگ ومیر است. شناخت عوامل موثر بر بروز این حوادث می تواند به کنترل و کاهش این وقایع کمک کند. این مطالعه باهدف شناخت دقیق تر عوامل دخیل در تصادفات درون شهری مرکز پهناورترین استان کشور و همچنین الگوی رخداد این تصادفات انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی همه تصادفات درون شهری ثبت شده توسط پلیس راهنمایی و رانندگی کرمان طی سال های 91 تا 93 برای بررسی در نظر گرفته شدند. داده ها به صورت توصیفی و با استفاده از روش کای دو در نرم افزار SPSS نسخه 22 و سری زمانی در نرم افزار Minitab نسخه 17 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    درمجموع 127335 مورد تصادف ثبت شده وارد مطالعه شد. بیشترین سن راننده های مقصر 18 تا 25 سال (24/2%)، بیشترین رده ی تحصیلی دیپلم (60/9%) بیشترین جنسیت مرد (86/6%)، بیشترین علت ثبت شده عدم توجه به جلو (38/2%)، بیشترین وسیله نقلیه ی درگیر سواری (72/4%)، بیشترین نوع برخورد وسیله نقلیه با یک وسیله نقلیه دیگر (36/4%) و بیشترین تصادفات در روز (70/3%) اتفاق افتاده بود. بروز تصادفات با همه این متغیرها رابطه معنی داری نشان داد (001/0>P).
    نتیجه گیری
    راننده های مرد و جوان بیشتر در بروز تصادفات نقش داشتند. انجام بررسی های بیشتر و اختصاصا برای تعیین سهم هر یک از عوامل خطرساز و پیشگیرانه در بروز این سوانح و ارائه راهکارهای کلی لازم است.
    کلیدواژگان: سوانح ترافیکی، تصادفات، کرمان
  • پرویز محمدی، مریم خشیج*، علیرضا تخت شاهی، سید علیرضا موسوی صفحات 109-116
    سابقه و هدف
    اثرات سوء ناشی از دفع نامناسب فاضلاب در محیط، جمع آوری فاضلاب و تصفیه آن را امری ضروری و اجتناب ناپذیر کرده است. به گونه ای که علاوه بر احداث تصفیه خانه فاضلاب، برای رسیدن به استانداردهای زیست محیطی مطلوب، لزوم ارزیابی عملکرد مداوم سیستم های تصفیه مطرح می باشد. با توجه به اینکه پل ارتباطی بین نتایج آزمایشگاهی و کاربردهای صنعتی در تصفیه فاضلاب، تعیین ضرایب بیوسنتیک است. این مطالعه باهدف ارزیابی عملکرد و تعیین ضرایب بیوسنتیکی فرآیند لجن فعال تصفیه خانه فاضلاب شهر سنندج انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی – مقطعی و بر روی تصفیه خانه شهر سنندج با استفاده از سیستم تصفیه هوازی جریان پیوسته از نوع لجن فعال صورت گرفت. در این مطالعه جمعا 30 نمونه از فاضلاب ورودی و پساب خروجی برداشته شد و آزمایشات بر روی آن ها انجام شد. پارامترهای کیفی فاضلاب: اکسیژن موردنیاز بیوشیمیایی ، اکسیژن خواهی شیمیایی ، مواد معلق ، اندازه گیری و راندمان حذف و ضرایب بیوسنتیکی مانند نرخ حداکثر مصرف سوبسترا (K)، ضریب خود تخریبی (Kd)، ثابت نیمه اشباع (Ks)، ضریب بازده رشد (Y) و حداکثر رشد ویژه (maxμ) محاسبه گردید.
    یافته ها
    میانگین درصد حذف برای اکسیژن خواهی شیمیایی ، اکسیژن موردنیاز بیوشیمیایی و مواد معلق به ترتیب برابر با 3/3±90/3، 1/9±93/9 و 4/2±86/4 به دست آمد. با توجه به محدوده غلظت MLVSS، ضریب K و Ks به ترتیب معادل با d-12/5 و mg/L7/25 و Y، Kdو maxμ نیز برابر با 0/013، d-10/027 وd-10/03 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    پساب حاصل از فرایند لجن فعال تصفیه خانه مذکور ازنظر دستیابی به پارامترهای کیفی فاضلاب برای مصارف کشاورزی و تخلیه به آب سطحی یا چاه جاذب مطلوب می باشد. نتایج این مطالعه منجر به معرفی پارامترهای بیوسنتیکی گردید. ضمن اینکه از ضرایب بیوسنتیکی به دست آمده از این مطالعه، می توان در طراحی سیستم های تصفیه مشابه در مناطق سردسیری استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ضرایب بیوسنتیکی، ارزیابی عملکرد، لجن فعال
  • محمد علی ززولی، داود بلارک* صفحات 117-128
    سابقه و هدف
    ترکیبات فنلی در فاضلاب صنایع مختلف موجود بوده و جزء آلاینده های دارای تقدم می باشند، بنابراین قبل از تخلیه به محیط زیست باید مورد تصفیه قرار گیرند. هدف مطالعه حاضر، بررسی جذب 2-کلروفنل توسط کربن فعال حاصل از پوست پرتقال و پوست موز بود.
    روش بررسی
    این تحقیق به صورت آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته انجام گرفت. پوست پرتقال و موز در دمای 105 درجه سانتی گراد خشک و سپس کربونیزه و در اندازه 30 مش دانه بندی شد. تاثیر پارامترهای مختلف مثل زمان تماس (10تا 120 دقیقه)، (11-3) PH غلظت اولیه 2-کلروفنل (10 تا 200 میلی گرم در لیتر) و دوز بیومس (0/2 تا 2 گرم در لیتر) بر عملکرد جاذب بررسی شد. نمو نه ها با دو بار تکرار مورد آزمون قرار گرفتند و مدل های مختلف ایزوترم و سرعت واکنش جذب از طریق مقایسه ضریب رگرسیون (R2) تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد با افزایش زمان تماس و دوز جاذب، میزان حذف 2 کلروفنل با هر دو جاذب افزایش می یابد، اما ظرفیت جذب جاذب (qe) کاهش می یابد. با کاهش غلظت اولیه 2 کلروفنل، میزان حذف افزایش یافت و pH بهینه برای جذب معادل 5 تعیین گردید. داده های حاصل از ایزوترم جذب لانگمویر برای هر دو جاذب بهتر از سایر ایزوترم ها پیروی می کنند. از طرف دیگر بررسی سینتیک جذب بیانگر تطابق بهتر داده ها با معادله درجه دوم کاذب بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر مشخص شد که کربن فعال حاصل از پوست پرتقال و موز به عنوان یک جاذب ارزان قیمت از پتانسیل جذب بالایی در حذف آلاینده 2-کلروفنل از نمونه های آب و فاضلاب برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: 2، کلروفنل، جاذب طبیعی، پوست پرتقال، پوست موز، جذب سطحی
  • شیرازه ارقامی، سارا بهرامی نیا*، فرزانه شریفی صفحات 129-134
    سابقه و هدف
    سیستم اتوبوس رانی بین شهری یکی از گسترده ترین شبکه های جابه جایی مسافران است. رانندگان این سیستم در معرض خستگی های ذهنی و جسمی قرار دارند که عامل بسیاری از حوادث رانندگی است. در میان ابزار های سنجش خستگی، پرسشنامه به دلیل مشارکت مستقیم راننده و راحتی تحلیل یافته ها از اهمیتی ویژه برخوردار است. هدف مطالعه حاضر طراحی پرسشنامه خود اظهاری خستگی رانندگان اتوبوس بین شهری است.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع طراحی و روان سنجی پرسشنامه بود که نخست با 30 راننده اتوبوس بین شهری مصاحبه شد. مصاحبه ها تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت. با توجه به آنالیز مصاحبه ها، گویه های اولیه استخراج شدند. پس از تایید روایی صوری گویه ها، برای بررسی روایی محتوا از مدل لوشی استفاده شد. پذیرش گویه ها بر مبنای کسب نمره دست کم 0/99 برای نسبت روایی محتوا و 0/75 برای شاخص روایی محتوایی صورت گرفت. پایایی گویه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و معیار پذیرش 0/75 بررسی شد. کلیه تجزیه وتحلیل ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.
    یافته ها
    مصاحبه با رانندگان، فهرستی دربردارنده 28 گویه پدید آورد. نتایج نشان داد همه گویه ها از روایی صوری برخوردار بوده، ولی ضرورت استفاده از هفت گویه کمتر از 0/99بود که موجب حذف آن ها شد و پرسشنامه دارای 21 گویه شد. کلیه 21 گویه باقی مانده از سادگی، روشنی و ارتباط کافی (0/75=CVI و 0/99 = CVR) برخوردار بودند. پایایی پرسشنامه نهایی نیز تایید شد (0/93=α).
    نتیجه گیری
    پرسشنامه طراحی شده می تواند به عنوان یک ابزار مفید در بررسی خستگی در رانندگان اتوبوس های بین شهری مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خستگی، رانندگان اتوبوس بین شهری، پرسشنامه، روایی، پایایی
|
  • Massoudinejad M. *, Yazdanbakhsh A., Mohamadi B., Habibe M Pages 69-74
    Background And Objectives
    Based on previous studies it was known that in the most of countries prevalence of nosocomial infections is 6 to 10 percent. However with using right methods of disinfection and antiseptics and sanitation a lot of this infections could be controlled with a low cost. Various mineral and organic antiseptics could be used in hospitals to disinfect. The objective of this study is to possibility of making a liquid disinfectant in method of NaCl electrolysis and study it's application for disinfection of surfaces.
    Materials And Methods
    A pilot was designed for this study. Solutions with 5 density of NaCl (1, 3, 5, 7, 10 %) in 4 different pH (2, 4.5, 7, 9.5, 10) was prepared and got under influence of 5 currents (0/2, 0/4, 0/6, 0/8, 1 Ampers). Then a sample gathered from anode column of pilot and was examined on Staphilococus aureus microbial strain based on 9485 standard of ISIRI.
    Results
    Results from this study showed that increasing density of salt, increasing electrical flow and decreasing pH causes more bacterial mortality in Staphilococus aureus strain.
    Conclusion
    Results from this study showed that in1- 5% salt density, pH=7 and 1A electrical flow every bacteria in Staphilococus aureus strain will be destroyed completely.
    Keywords: disinfection, electrolysis, brakish water, Staphilococus aureus
  • Davoodi F., Etemad K.*, Taheri Tanjani P., Khodakarim S Pages 75-82
    Background And Objectives
    Fall is a major health problem among the elderly.This study has been done to investigate association between depression and cognitive impairment with falls in elderly referred to the selected hospitals in Tehran.
    Materials And Methods
    This was a hospital-based case-control study that carried out in Tehran, 2014. In this study, 225 elder adults (81 men and 144 women), including 75 cases (27 men and 48 women) and 150 controls (54 men and 96 women) referred to the 5 hospitals in the North, south, East, west and center of Tehran were assessed and compared. Minimal Mental Status Examination questionnaire (MMSE) and Geriatric Depression Scale were used to measure the cognitive status and depression, respectively. Chi-square test, Mann-Whitney, correlation and logistic regression model were used to data analysis in STATA version 12 software.
    Results
    Results showed that odds ratio (OR) of fall in depressed elder people was 8.2 times higher than the elder people without depression. Also, OR of fall in elderly with cognitive impairment was 6.7 times higher than the elderly without cognitive impairment. The co-occurrence of depression and cognitive impairment is higher risk of fall than from each condition alone.
    Conclusion
    There is a significant positive relationship between depression and cognitive impairment with fall in elder people. It is recommended to health policy makers to provide appropriate educational programs for families in order to prevent these risk factors in elderly.
    Keywords: Depression, Cognitive impairment, Fall, Elderly
  • Abbasi M., Sadeghi M.*, Azami Aa, Esmaeili Sm, Kavousi J., Aryafard A Pages 83-90
    Background And Objectives
    Traffic accidents proposed is one of major causes of death and disability in the world. Different factors are involved in these events.This study was conducted to determine the factors affecting road traffic accidents leading to injury or death in Shahroud city in 2011.
    Materials And Methods
    This study was a descriptive cross-sectional study from June until December 2011. Demographic information and factors affecting road traffic accidents consists of three parts: human, road and environment factors were collected by using a researcher made questionnaire. After confirming its validity, the questionnaire completed by emergency medical technicians and Red Crescent staff. Data were analyzed using SPSS16 and by descriptive and analytical statistics (chi-square).
    Results
    Of 363 cases, most accidents were man injured drivers aged 30 to 39 years (44.6%). Traffic accidents were caused 864 injuries and 48 deaths. Fatigue and drowsiness (60.9%), illegal speed or overtaking (24.8%) and additional work with driving (19.35%) were the most human factors. Most of the accidents have occurred in roads with no shoulder (61.7%) and in 38.3% the narrow width of the road, was reported. Most of the accidents(62.6%) have occurred in clear and sunny weather.
    Conclusion
    According to results that showed fatigue and drowsiness are prevalent among drivers. Education about prevention measures such as adequate rest before driving and non-continuous driving over long distances, attention to physical and mental condition of drivers and on the other hand improving roads, as identifying black spots and installing warning signs at these areas and more police monitoring and control is recommend.
    Keywords: Road traffic accidents, Accident, Injury
  • Rezaei Hachesu P., Salahzadeh Z., Kazemnezhad Sh, Alimoradi S., Arast A., Ghaderi Nansa L.* Pages 91-100
    Background And Objectives
    Road traffic accidents are a major cause of death and disability. Each year between20-50 million people suffer non-fatal injuries in the world wide. Injuries and disabilities affect a person's future life and reduce life quality. The aim of this study was to study of the functional disability in patient hospitalized due to road traffic accident sat the Shohada Hospital in the first six months of 2014.
    Materials And Methods
    A cross sectional study was performed on 828 injured people who were admitted to the hospital following a road accident. The functional disability was assessed in end hospitalization in hospital. Sampling was done using regular sampling. Data were collected by the valid checklist and analyzed by using chisquare test.
    Results
    The road traffic accidents were the second cause of admissions. About 83% of the patients were men and 13.8% of the patients were in the age group 21-30. More than half (53.1%) of the patients had lower extremity fractures. Most of them (96.2%) had low and moderate functional dependence based on the Barthel index.
    Conclusion
    The injuries and disabilities following road traffic accidents most occur in young people that are economically productive members of society. Disability information due to road traffic accidents can be used for analysis, monitoring, assessment of the consequence of accidents and good predictor to be health care and rehabilitation and resources management of disabled persons.
    Keywords: injured people, injury, disability, road traffic accidents, Barthel index
  • Tavakkoli L., Khanjani N. * Pages 101-108
    Background And Objectives
    Deaths from road collisions is still a dilemma in Iran and is the second leading cause of death. Recognizing the factors affecting the incidence of these events can help control and reduce them. This study aimed at understanding the most important factors involved in car accidents within Kerman city which is the largest province in the country and also the pattern of occurrence of this accidents.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, all crashes which occurred from 2012 to 2015 were considered. Descriptive data analysis and chi-square tests were performed in SPSS 22.
    Results
    127335 registered collisions were evaluated in this study. Most guilty drivers were aged 18 to 25 years old (%24.4), the most frequent level of education was high school (%60.9), most drivers were male (%86.6), the most frequent cause recorded was lack of attention to the front (%38.2), the more frequent vehicle involved was cars (%72.4), the most frequent type of collision was the collision of one vehicle with another (%36.4) and most accidents occurred in day time (%70.3). Incidence of accidents showed a significant correlation with all above listed variables (P
    Conclusion
    Young men were more involved in road crashes. Further studies are needed to determine the contribution of each of the factors in collisions and to offer general guidelines.
    Keywords: Traffic accidents, Accidents, Kerman
  • Mohammadi P., Khashij M.*, Takhtshahi A., Mousavi Sa Pages 109-116
    Background And Objectives
    Collection and treatment of wastewater due to adverse effect of improper wastewater disposal to the environment is inevitable and necessary. So that establishing of wastewater treatment plant toward regular evaluation of treatment systems performance is necessary for achieving environmental standards. Biokinetic coefficients obtained from laboratory studies are vital factors in industrial applications. The aim of present study was performance evaluation and bio-kinetic coefficients determination of activated sludge unit in Sanandaj wastewater treatment plant.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study implemented in wastewater treatment plant of Sanandaj using continuous activated sludge process. In this study 30 samples were taken from influent and effluent wastewater and experiments carried out on them. The wastewater quality parameters including BOD5, COD, TSS and MLSS were measured; removal efficiency and bio-kinetic coefficients such as yield coefficient maximum substrate utilization rate (k), endogenous decay coefficient (kd), half saturation coefficient (Ks), Yield coefficient (Y) and specific maximum growth (μ_max) were also calculated.
    Results
    Mean of COD, BOD5 and TSS removal was obtained 90.3 ± 3.3, 93.9 ± 1.9 and 86.4 ± 4.2, respectively. According to MLSS/MLVSS concentration, K, Ks, Y, Kd andμ_max were calculated 2.5 d-1, 7.25 mg/L, 0.013, 0.027 d-1 and 0.03 d-1,respectively.
    Conclusion
    Effluent derived from the activated sludge treatment plant in terms of achieving to BOD5, COD and TSS standards for discharge into surface water or agricultural purposes is desirable. Results of this study resulted in calculation of bio-kinetics confections. The bio-kinetic coefficients obtained in this study can be used in designing of similar plants, especially in cold areas.
    Keywords: Bio, kinetic coefficients, performance evaluation, activated sludge
  • Zazouli Ma, Balarak D.* Pages 117-128
    Background And Objectives
    Phenolic compounds present in many industrial effluents that classified as priority pollutants. Therefore, its treatment is necessary before discharge into the environment. The aim of this study was to assess the 2-chlorophenol adsorption by orange and banana shell activated carbon.
    Materials And Methods
    This study was performed in laboratory at batch scale. The orange and banana peel was sun dried at 105 Cº, then carbonized, crushed and sieved to particle sizes in range of 30 mesh. The effects of different parameters including contact time (10-120 min), pH (3-11), 2-chlorophenol initial concentration(10-200 mg/L) and biomass dosage (0.2-2 g/L) were studied for removal of 2-chlorophenol. All experiments were repeated twice and then adsorption isotherms and kinetics of different models were analyzed by comparing the regression coefficient and R-squared (R2).
    Results
    The results indicated that the 2-chlorophenol adsorption rate increases by increasing of contact time and adsorbent dose for both adsorbents, however, the 2-chlorophenol adsorption per each gr of adsorbnts(qe) decreased. The adsorption efficieny increased by decreasing of intial 2-chlorophenol concentration and increasing of pH. The optimum pH was 5 in 2-chlorophenol adsorption and obtained data well fitted by Langmuir Isotherm in comparison with other isotherms. It was found that the kinetics data fitted well the pseudo-first order.
    Conclusion
    According to the achieved results, it can be concluded that orange and banana shell activated carbon as an inexpensive adsorbent, had a high adsorptive potential for removal of 2-chlorophenol from water and wastewater samples.
    Keywords: 2, Chlorophenol, Natural adsorbent, orange husk, banana husk, Adsorption
  • Arghami Sh, Bahramnia S.*, Sharifi F Pages 129-134
    Background And Objectives
    Intercity Bus Network is the main passenger transportation system in Iran. Since driver fatigue (physical, mental) causes accidents, developing tools to identify fatigue is necessary. Among all the tools available to assess driver fatigue, questionnaire could be the most useful tool, due to the direct involvement of the driver in measuring fatigue. This study was conducted to develop a self-report fatigue questionnaire for intercity bus drivers.
    Materials And Methods
    To develop the questionnaire, first 30 bus drivers were interviewed. Interviews continued until the time of data saturation. Initial items were extracted from interview analysis. After face validity confirmation, Lawshe method was used to determine content validity of the questionnaire. Items’ acceptance was performed based on CVI> 0.75 and CVR> 0.99. Cronbach's alpha coefficient, with acceptance criteria≥ 0.75 was also used to determine the reliability of the questionnaire. All analysis was performed by SPSS Version16 software.
    Results
    Based on all interviews, 28 items were extracted and face validity index was confirmed for all of them. Seven items were eliminated due to low necessity index (CVR 0.99, CVI> 0.75). The reliability of the final questionnaire was also confirmed (α= .93).
    Conclusion
    The questionnaire designed and validated in this study could be a useful tool to assess the drivers’ fatigue in intercity bus network.
    Keywords: Fatigue, Intercity bus driver, Questionnaire, Validity, Reliability