فهرست مطالب

ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها - سال چهارم شماره 3 (پاییز 1395)

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پژوهشی
  • غلامرضا پارساسرشت، منصور رضازاده آذری*، رضوان زنده دل، سید سعید هاشمی نظری، الهه توکل صفحات 135-142
    سابقه و هدف
    سلامت کارگران صنعت ماسه شویی می تواند به دلیل مواجهه شغلی با گرد و غبار سیلیس در معرض خطر قرار گیرد. هدف این مطالعه، ارزشیابی مواجهه شغلی و پایش بیولوژیکی کارگران ماسه شویی با گرد و غبار سیلیس کریستالی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مقطعی تحلیلی بود. افراد موردمطالعه دو گروه دارای مواجهه با سیلیس شامل کل کارگران ماسه شویی دو رود به تعداد 44 نفر و بدون مواجهه (شاهد) شامل کل کارگران فضای سبز شهرداری به تعداد 63 نفر بودند. مواجهه شغلی کارگران به گرد و غبار سیلیس تنفسی وگرد و غبارکلی تنفسی به ترتیب طبق روش های 0600 و 7602 سازمان ملی بهداشت و ایمنی شغلی، کشور آمریکا انجام شد. پایش بیولوژیکی برای تجزیه وتحلیل غلظت مالون دی آلدئید سرم خون کارگران گروه مواجهه و شاهد نیز بر اساس روش کاراتاس انجام شد. نمونه برداری خون کارگران بر اساس موافقت کتبی کارگران موردمطالعه، طبق بیانیه هلسینکی انجام شد. تجزیه وتحلیل آماری داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری پیرسون، تی تست و رگرسیون خطی انجام شد.
    یافته ها
    مواجهه شغلی 55/54% از کارگران ماسه شویی با گرد و غبار کلی تنفسی ازحداستاندارد تعیین شده در ایران mg/m3 3 بیشتر بود. میانگین مواجهه کارگران گروه مواجهه و شاهد با گرد و غبار سیلیس تنفسی برای 8 ساعت کار روزانه به ترتیب 002mg/m3/0±010/177،0/0±219/0 برآورد شد. مواجهه شغلی همه کارگران ماسه شویی از حد استاندارد تعیین شده در ایران 025mg/m3/0 بیشتر دیده شد. همچنین غلظت مالون دی آلدئیدسرم خون افراد گروه مواجهه و شاهد به ترتیب 68/4±40/75،19/10±64/36 برحسب میکرومولار محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به همبستگی مثبت معنی دار آماری بین تراکم گرد و غبار سیلیس تنفسی با مالون دی آلدیید سرم خون کارگران ماسه شویی (881/0=r و0001/0>P-value)، پایش بیولوژیکی دوره ای همراه با اقدامات کنترلی در ارتقای سلامت کارگران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ماسه شویی، پایش شغلی، پایش بیولوژیک، گرد و غبار، سیلیس تنفسی، رمالون دی آلدئید، سرم خون
  • محمدرضا احدی*، محمدزمان حسن پور، پریسا بشیری، پوریا بشیری صفحات 143-150
    سابقه و هدف
    ازآنجاکه نقش صنعت حمل ونقل، جابه جایی مسافر و کالا به صورت ایمن، راحت، ارزان و سریع می باشد، بحث ایمنی رانندگی همیشه به طور نسبی مطرح بوده ولی در دو دهه اخیر به دلیل افزایش تصادفات و تلفات ناشی از آن، این موضوع از اهمیت بیشتری برخوردار شده است. هدف از انجام مطالعه حاضر به حداقل رساندن خطراتی است که عابران پیاده را تهدید می کند که این کار از طریق شناسایی نقاط حادثه خیز در شهر قزوین برای عابران و نیز ارائه راه حل هایی زودبازده و کم هزینه جهت بهبود ایمنی عابران پیاده می باشد.
    روش بررسی
    جهت رسیدن به اهداف در ابتدا معضلات و تلفات عابرین پیاده در تصادفات مطرح گردید و در مرحله بعدی نقاط حادثه خیز در دونقطه از شهر شناسایی شد و از طریق روش «تحلیل سلسله مراتبی» برای 5 پارامتر (سرعت وسیله نقلیه، هندسه راه ایمن، حجم ترافیک ایمن، رفتار ایمن عابر، شرایط محیطی) مورد ارزیابی قرارگرفته است.
    یافته ها
    اطلاعات تصادفات در شهرستان قزوین نشان می دهد که 38 درصد از تصادفات مربوط به سنین 19 تا 27 سال بوده و عمدتاهنگام عبور از عرض تقاطع و میدان های شهر بوده است. یافته ها نشان می دهد در تقاطع طالقانی رفتار ایمن عابران بالاترین امتیاز را گرفته و این بدان معنی است که در این خیابان احتیاجی به تمهیداتی جهت تصحیح رفتار عابران پیاده نیست. بعلاوه عدم وجود تمهیداتی همانند: چراغ راهنمایی و عدم زمان بندی مناسب آن باعث بروز تصادفات شده است. در تقاطع سپه نیز حجم ترافیک و سرعت وسایل نقلیه بالاترین امتیازها را به خود اختصاص داده اند ولی هندسه راه و نیز رفتار عابران امتیاز کم تری کسب کرده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده این است که وقتی هندسه مسیر مناسب نباشد عابر پیاده نیز نمی تواند رفتار مناسب و ایمنی را به کار گیرد؛ بنابراین در تقاطع خیابان سپه علاوه بر اصلاح هندسی به هدایت مسیر عابرین پیاده مبادرت ورزیده شود. تنظیم زمان بندی چراغ های راهنمایی و رانندگی و ایجاد جزایر ایمنی ترافیکی به عنوان دیگر راه حل های پیشنهادی در دو تقاطع طالقانی و سپه در شهر قزوین مناسب است.
    کلیدواژگان: عابر پیاده، ایمنی راه، گروه آسیب پذیر، تصادف، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • محمدرضا مسعودی نژاد*، منصور قادرپوری صفحات 151-160
    سابقه و هدف
    وجود آرسنیک در آب زیرزمینی سلامت مصرف کنندگان آب آشامیدنی را در معرض خطر قرار می دهد. با توجه به کمبود منابع آب آشامیدنی در ایران، لزوم رساندن آرسنیک به میزان مجاز آن ضروری می باشد. هدف این مطالعه، بررسی کارایی زئولیت کلینوپتیلولیت اصلاح شده با اکسید منگنز در حذف آرسنیک از منابع آب بود.
    روش بررسی
    برای اصلاح جاذب کلینوپتیلولایت از پرمنگنات پتاسیم استفاده گردید. متغیرهای موردبررسی در این مطالعه زمان تعادل، pH، اندازه ذرات جاذب، غلظت اولیه آرسنیک بود. برای جاذب اصلاح شده ظرفیت تبادل کاتیونی، ظرفیت تبادل کاتیونی خارجی و اندازه گیری سطح ویژه با روش متیلن بلو انجام گردید.
    یافته ها
    آنالیز ساختاری XRD نشان می دهد که جاذب کلینوپتیلولایت مورداستفاده از 70 درصد کلینوپتیلولایت، 3 درصد رامسدیلایت، 8 درصد اکسید سیلیکون و 19 درصد سیلیکات آلومینیم پتاسیم تشکیل شده است. نتایج نشان می دهد که زئولیت خام و اصلاح شده به ترتیب دارای ظرفیت تبادل کاتیونی 57/5 و 64/7 میلی اکی والان به ازای هر گرم است. سنت یک جذب آرسنیک بر روی جاذب از مدل سنتیکی شبه درجه دو پیروی می کند و نشان می دهد که جذب آرسنیک بر روی جاذب به صورت فرایند جذب شیمیایی است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که جاذب اصلاح شده کلینوپتیلولایت با پرمنگنات پتاسیم می تواند یک روش موثر و ارزان قیمت برای حذف آلاینده های مختلف زیست محیطی باشد.
    کلیدواژگان: آرسنیک، کلینوپتیلولایت، جذب سطحی، آب زیرزمینی
  • زهرا زمانیان، سولماز زکیان، مریم جمالی، بهرام کوهنورد* صفحات 160-166
    سابقه و هدف
    استرس شغلی و رفتار ناایمن به ترتیب به عنوان برگ خریدهای تاثیرگذار در افزایش خطر مشکلات روانی و جسمانی در محیط کار شناخته شده اند. مطالعه حاضر باهدف تعیین رابطه بین فرهنگ ایمنی و استرس شغلی در بین کارکنان کارخانه های مخابراتی انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت توصیفی و مقطعی در سال 1390 و بر روی 221 نفر از کارکنان کارخانه های مخابراتی در شهر شیراز صورت گرفت. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد. برای رعایت ملاحظات اخلاقی شرکت افراد در این مطالعه به صورت داوطلبانه بود. جمع آوری داده ها با پرسشنامه های استاندارد استرس شغلی انستیتوی بهداشت روانی آمریکا و فرهنگ ایمنی انجام شد. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری کای اسکور و تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    1/56 درصد از افراد موردمطالعه دارای فرهنگ ایمنی منفی و 9/43 درصد دارای فرهنگ ایمنی مثبت بودند. در 6/79 درصد از کارکنان، استرس بالا گزارش شد. در ارتباط بین فرهنگ ایمنی و سطح تحصیلات، میانگین فرهنگ ایمنی در افرادی که تحصیلات کمتر از دیپلم داشتند، در مقایسه با افراد دارای تحصیلات بالا، کمتر بود. همچنین ارتباط بین فرهنگ ایمنی و استرس شغلی از طریق آزمون تی مستقل نشان داد که بین این دو متغیر رابطه ای معنی دار و منفی برقرار است (.(P<-0/001
    نتیجه گیری
    اثرات منفی بین فرهنگ ایمنی و استرس شغلی می تواند بر کارایی و تمرکز افراد و متعاقب آن به کاهش بهره وری منجر شود.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، فرهنگ ایمنی، کارخانه های مخابراتی
  • علیرضا رحیمی کلور، امیر مسعود رحیمی* صفحات 167-174
    سابقه و هدف
    عوامل بروز تصادفات به سه عامل انسان، وسیله نقلیه و محیط یا جاده تقسیم بندی می شود. بر اساس مطالعات سهم انسان در بروز تصادفات بیش از نود درصد می باشد. بینایی یکی از حواسی است که به طور مطلق برای رانندگی ایمن لازم است. هدف مطالعه، بررسی تاثیر کوررنگی رانندگان در سوانح ترافیکی بود.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت مقطعی و طی سال های 94- 1391 بر روی 2089 راننده متقاضی کارت سلامت رانندگان مراجعه کننده به مرکز تخصصی طب کار «آرتا سلامت اردبیل» صورت گرفت. تعداد 65 نفر راننده کور رنگ با 130 نفر از رانندگان با دید سالم همان مرکز ازنظر سوابق سوانح ترافیکی ثبت شده توسط پلیس راهنمایی و رانندگی طی 5 سال گذشته موردبررسی و مقایسه قرار گرفت. نمونه ها با رضایت آگاهانه در مطالعه شرکت نمودند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون آماری تی مستقل استفاده گردید.
    یافته ها
    از مجموع 2089 راننده، 65 نفر (1/3%) با اختلال دید رنگی شناسایی شدند. بیشترین نوع کوررنگی به ترتیب شامل کوررنگی سبز (69/67%)، کوررنگی سبز-قرمز (07/23%)، کوررنگی قرمز (69/7%) و کوررنگی کامل (55/1%) بود. میانگین سنی رانندگان کور رنگ 25/45 با انحراف معیار استاندارد 027/11 و میانگین سنی رانندگان با دید سالم 67/42 با انحراف استاندارد 354/9 بود. تعداد 7 نفر (7/10%) از رانندگان کور رنگ و 26 نفر (20%) از رانندگان با دید سالم، حداقل یک بار طی 5 سال گذشته درگیر تصادف بودند.
    نتیجه گیری
    رانندگان دارای بیماری های چشمی بیش از رانندگان سالم درگیر سوانح ترافیکی می شوند. شناسایی بیماری های چشمی رانندگان ازجمله کوررنگی هنگام صدور گواهینامه رانندگی می تواند در کاهش میزان تصادفات مرتبط با این بیماری ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: بیماری های چشمی، کوررنگی، رانندگان، سوانح ترافیکی
  • گیتی کاشی*، مرجان پتکی صفحات 175-184
    سابقه و هدف
    استامینوفن یکی از داروهای ضد درد و ضدالتهاب است که به طور گسترده برای انسان و حیوان استفاده می شود. در این تحقیق حذف عامل استامینوفن از آب آشامیدنی با روش الکتروفوتوکاتالیتیکی نانو ذرات اکسید روی تثبیت شده بر الکترود روی بررسی گردید.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع آزمایشگاهی-کاربردی بود. نمونه های آب آشامیدنی حاوی استامینوفن در رآکتور ناپیوسته الکتروشیمیایی (الکترودهای روی-مس)، تابش اشعه فرابنفش، الکتروشیمیایی (الکترودهای روی-مس) و پرتو فرابنفش، الکتروفوتوکاتالیتیکی (الکترودهای نانو ذرات اکسید روی تثبیت شده روی الکترود روی-مس) و پرتو فرابنفش آزمایش گردیدند. اثر متغیرهای مختلف نظیر غلظت استامینوفن (50، 100 و 200 میلی گرم در لیتر)، شدت تابش لامپ فرابنفش (120، 240 و 360 میلی وات بر سانتی متر مربع)، pH(4، 6 و 8)، تعداد لایه های تثبیت شده (1، 2 و 3 لایه)، چگالی جریان الکتریکی (3، 6 و 9 میلی آمپر بر سانتی متر مربع) و مدت تابش لامپ فرابنفش (30، 60 و 90 دقیقه) در حذف الکتروفوتوکاتالیتیکی استامینوفن بررسی گردیدند. ملاحظات اخلاقی در این مطالعه بر اساس دستورالعمل هلسینکی رعایت شد.
    یافته ها
    حذف کامل 200 میلی گرم بر لیتر استامینوفن با استفاده از دولایه نانو ذرات اکسید روی تثبیت شده روی الکترود روی، چگالی جریان الکتریکی 9 میلی آمپر بر سانتی متر مربع و شدت لامپ فرابنفش mW/cm2 360 UV-A در pH معادل 4 به زمان کم تر از 90 دقیقه نیاز دارد. حذف کامل 50 میلی گرم بر لیتر استامینوفن با استفاده از دولایه نانو ذرات اکسید روی تثبیت شده روی الکترود روی، چگالی جریان الکتریکی 3 میلی آمپر بر سانتی متر مربع و شدت لامپ فرابنفش mW/cm2 360 UV-A در pH معادل 4 به زمان کم تر از 60 دقیقه نیاز دارد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان دادند که سیستم الکتروفوتوکاتالیتیکی الکترودهای نانو ذرات اکسید روی تثبیت شده روی الکترود روی - مس و پرتو فرابنفش، روش مناسب در حذف استامینوفن از آب آشامیدنی می باشند.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، استامینوفن، الکتروفتوکاتالیتیکی، نانو ذرات اکسید روی، لامپ فرابنفش
  • احمد سلطلان زاده، ایرج محمدفام*، شهرام محمودی، بهروز علی زاده سواره، علیرضا محمدی ارانی صفحات 185-192
    سابقه و هدف
    شدت بروز حوادث صنعتی ناشی از علل و عوامل مختلف، متفاوت می باشد. این مطالعه باهدف تحلیل علی و پیش بینی میزان شدت حوادث صنعتی در صنایع ساخت وساز اجرا شد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک بررسی مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به تجزیه وتحلیل علی و پیش بینی شدت حوادث رخ داده طی سال های 92- 1388 در صنایع ساخت وساز پرداخت. داده های مطالعه شامل اطلاعات مربوط به 500 حادثه آسیب زای انسانی بود که طی سال های موردمطالعه در صنایع مختلف ساخت وساز در ایران رخ داده بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و نرم افزار برنامه نویسی Matlab R 2014 انجام شد. ملاحظات اخلاقی هلسینکی در این مطالعه رعایت شد.
    یافته ها
    در این مطالعه نشان داده شد که میانگین سن و میزان تحصیلات، نوع فعالیت و تعداد کارگران در هر فعالیت ساخت وسازی، آموزش های دوره ای بهداشت- ایمنی- محیط زیست محتوای برنامه های آموزشی بهداشت- ایمنی- محیط زیست و شاخص آموزش بهداشت- ایمنی- محیط زیست و شاخص های شناسایی خطرات، ارزیابی خطر دوره ای، ممیزی ایمنی و انجام اقدامات کنترلی مانند استفاده از تجهیزات حفاظت فردی، به عنوان شاخص های تحلیلی و پیش بینی کننده میزان شدت حوادث در صنایع ساخت وساز شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها می توان گفت که استفاده از شبکه عصبی مصنوعی می تواند به عنوان یک ابزار مناسب در تحلیل علی و پیش بینی میزان شدت حوادث در صنایع ساخت وساز مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پیش بینی، میزان شدت حادثه، صنایع ساخت وساز، شبکه عصبی مصنوعی
  • روح الدین مرادی راد، فریدون خدایاری، مجید جلیلیان، آرش اکبرزاده، لیلا امیدی، سامان روشنی، قاسم طوری صفحات 193-200
    سابقه و هدف
    مفهوم فرهنگ ایمنی صراحتا بهبود ایمنی در محیط های کاری است. تمرکزهای اخیر بر نقش موثر مدیریت در علل حوادث سبب توجه زیادی به مفهوم فرهنگ ایمنی شده است. ابزارهای گوناگونی جهت سنجش فرهنگ ایمنی در مطالعات مختلف ارائه شده است. مطالعه حاضر باهدف سنجش پایایی و روایی پرسشنامه استاندارد فرهنگ ایمنی بر اساس مدل بومی و ارائه ابزاری استاندارد جهت سنجش فرهنگ ایمنی در صنایع پتروشیمی انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی- تحلیلی در پاییز سال 1393 در یک شرکت پتروشیمی در ایران انجام گردید. جامعه موردمطالعه 44 نفر از کارکنان شرکت پتروشیمی بودند که از سال 1390 تا 1393 دارای حادثه ثبت شده بودند. پرسشنامه 37 سوالی بین کارکنان تقسیم و پایایی و روایی پرسشنامه موردمطالعه قرار گرفت. ملاحظات اخلاقی هلسینکی در این مطالعه رعایت شد. به منظور مورد تایید بودن روش تحلیل عاملی از آزمون KMO و نیز آزمون بارتلت استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج سنجش پایایی پرسشنامه نشان داد که عدد آلفای کرونباخ برابر با 95/0 بود. نتیجه آزمون KMO (72/0) و نیز آزمون کرویت بارتلت (p<0/001 ، 81/1300=x2) حاکی از مناسب بودن روش تحلیل عاملی برای بررسی ساختار عاملی پرسشنامه حاضر بود. رابطه مثبت و معنی داری میان فرهنگ ایمنی و مولفه های تشکیل دهنده آن مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که پرسشنامه فرهنگ ایمنی بر اساس مدل بومی دارای 7 مولفه موثر بوده و دارای پایایی قابل قبولی در صنعت پتروشیمی موردمطالعه بود.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، پرسشنامه، پایایی، روایی، صنعت پتروشیمی
  • رضوان زنده دل، صدیقه حسین آبادی، آتنا رفیعی پور، زهره فضلی، نرگس وهاجی صفحات 201-206
    سابقه و هدف
    میلیون ها کارگر به هنگام تولید یا بکارگیری ترکیبات مختلفی همچون رزین ملامین فرمالدئید، در مواجهه با فرمالدئید هستند. باوجود کاربرد گسترده ی این ماده، نگرانی های زیادی درباره اثرات سمی فرمالدئید وجود دارد. این مطالعه باهدف ارزیابی میزان مواجهه شغلی کارگران با فرمالدئید در چند کارگاه ملامین سازی و تغییر فاکتورهای خونی در آن ها انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی در شهر تهران بر روی 66 کارگر انجام یافت. 40 کارگر شاغل در چند کارگاه ملامین سازی و 26 کارگر شاغل در صنایع مواد خوراکی و بدون تماس با آلاینده شیمیایی به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. میزان مواجهه شغلی با فرمالدئید بر اساس روش NIOSH 3500 ارزیابی گردید و فاکتورهای خونی شامل تعداد گلبول قرمز، تعداد گلبول سفید، تعداد پلاکت ها، درصد لنفوسیت ها و حجم گلبول های قرمز تعیین شد. ملاحظات اخلاقی هلسینکی در این مطالعه رعایت شد و شرکت آزمودنی ها در مطالعه با آگاهی و داوطلبانه بود.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده میانگین تماس شغلی با فرمالدئید در کارگاه های ملامین سازی ppm 0896/0(2ppm/0-03/0) بود که پایینتر از حدود مجاز سقفی (ppm 3/0 = TLV-C) در ایران و بیشتر از حد آستانه تماس شغلی (ppm 016/0=TWA) پیشنهادشده توسط انستیتو ملی ایمنی و بهداشت شغلی می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد در افراد دارای مواجهه با فرمالدئید، تعداد افراد با دامنه غیر نرمال از گلبول های سفید و قرمز به شکل معنی داری بیشتر از گروه مواجهه نیافته است.
    نتیجه گیری
    تماس شغلی با فرمالدئید در صنعت ملامین سازی می تواند بر روی سیستم خون ساز اثرات نامطلوب بگذارد. به نظر می رسد مواجهه بافرمالدئید در غلظت های پایین تر از حدود مجاز توصیه شده در ایران، اثرات سمی بر سلول های خونی ایجاد می نماید. با توجه به کوچک بودن تعداد افراد بررسی شده در این مطالعه پیشنهاد می گردد مطالعاتی وسیع تر بر روی افراد دارای مواجهه با فرمالدئید انجام یابد. همچنین علاوه بر ارزیابی سلول های خون از آزمون ها اختصاصی تر جهت بررسی سمیت فرمالدئید بر خون استفاده گردد.
    کلیدواژگان: ملامین سازی، مواجهه با فرمالدئید، فاکتورهای خونی
|
  • Parsaseresht Gr, Rezazadeh Azari M.*, Zendehdel R., Hashemi Nazari Ss, Tavakol E Pages 135-142
    Background And Objectives
    The health of sand washing workers could be threatened by the crystalline silica dust exposure. The aim of this study was the evaluation of occupational and biological monitoring with crystalline silica dusts in the sand washing workers.
    Materials And Methods
    This was an analytical and cross-sectional study of 44 sand washing workers exposed to crystalline silica and also 63 municipality gardeners as a control group in the city of Dorood. Occupational exposure monitoring to respirable total dust and silica dust was performed according to the National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) methods 0600 and 7602-respectively. Biological monitoring of worker's was carried out according to the Karatas method for the analysis of Malondialdehyde in the blood serum of exposed and control subjects. The informed consents were taken for obtaining blood samples of workers, according to the Helsinki Declaration. Statistical analysis of data was done using SPSS version 16. The statistical test of Pearson, t-tests and linear regression was applied.
    Results
    The occupational exposure of 54.55% was exceeded the occupational exposure limit of Iran at the level of 3 mg/m3. The mean exposure of sand miners and control group to respirable silica dust was evaluated at 0.219 ± 0.177 and 0.010 ± 0.002 as mg/m3respectively. Occupational exposure of all sand washing workers was higher than the occupational exposure limit of Iran at the level of 0.025 mg/m3.The concentration of serum Malondialdehyde (MDA) exposed group and the control group were 36.64 ± 10.75 and 19.40 ± 4.68 as µM respectively.
    Conclusion
    Due to the positive correlation between exposure of sand washing workers to silica dust sand serum MDA among exposed group(P-value
    Keywords: Occupational Exposure, Biological monitoring, Respirable Silica, Sand Washing Workers, Malondialdehde
  • Ahadi Mr*, Hassanpour Mz, Bashiri P., Bashiri P Pages 143-150
    Background And Objectives
    Since the role of the transportation is to transport goods and passengers safely and comfortably, the safety has always been a common issue. However, in the past two decades, due to the increase in accidents and casualties, it has been more important. The aim of this paper is to minimize the risk factors that threaten pedestrians by identifying accident-prone areas in the city of Qazvin for pedestrians and provide solutions to improve the safety of pedestrians.
    Materials And Methods
    In order to achieve the objectives of the paper at the first step the accident-prone areas were identified in the city and then by using the analytical process (AHP) with 5 parameters (vehicle speed, geometry, traffic safety, pedestrian safety behavior, environment) is evaluated.
    Results
    the results show that in 38% of accidents drivers age between 19 and 27 years old and accidents mainly accrued in the intersections and squares of the city. Pedestrians behavior in the Taleghani intersection get a highest score and so it is not necessary to improve pedestrian behavior but environmental issue and lack of traffic equipment can may some problems. In Sepah intersection high volume and vehicles speed achieved the highest scores and geometry design and pedestrian behavior achieved the lowest score.
    Conclusion
    The results indicate when geometry of road is not appropriatepedestrians do not behavior safety. In Sepah intersection in addition to the improving geometry design, pedestrian Should be guided. Modifying the lightstiming and building the safety island is more suggestions that could increase the Taleghani and Sepag intersections safety.
    Keywords: Pedestrian, Road Safety, Vulnerable Groups, Accident, Analytical Hierarchy Process(AHP)
  • Massoudinejad M., Ghaderpoori M.* Pages 151-160
    Background And Objectives
    Existence arsenic in underground water puts drinking water consumers’ health at risk. Due to lack of drinking water sources in Iran, maximizing the allowable amount of arsenic is essential. The aim of this study was investigate the modified zeolite clinoptilolite with MgO arsenic for removal the arsenic from water resources.
    Materials And Methods
    The clinoptilolite adsorbent was modified with potassium permanganate. The examined variables in this study were equilibrium time, pH, adsorbent particle size and arsenic initial concentration. To modified adsorbent were made cation exchange capacity, external cation exchange capacity and special surface area.
    Results
    XRD analysis results show that adsorbent is formed from clinoptilolite 70%, 3% Ramsdellite, 8% silicon dioxide and 19% aluminum potassium. The results show that raw and modified cation exchange capacity was 5.57 and meq per gram, respectively. adsorption kinetic of arsenic on the modified absorbent will follow pseudo-second model, and suggesting that the adsorption mechanism might be a chemisorption process.
    Conclusion
    The finding of this study show that the MnO2-modified clinoptilolite zeolite appears to be a promising adsorbent for removing trace arsenic amounts from water.
    Keywords: arsenic, clinoptilolite zeolite. Adsorption, ground water
  • Zamanian Z., Zakian S., Jamali M., Kouhnavard B.* Pages 160-166
    Background And Objectives
    Job stress and unsafe behavior as the factors influencing the risk of mental and physical health problems in the workplace are known. The aim of this study was to determine the relationship between job stress and safety culture among the Iran Telecom Companies.
    Materials And Methods
    This study was a descriptivel and cross-sectional in 2012 on 221 personnel of telecommunication companies was done in Shiraz, Iran. Sampling was done randomly and research tools, including job stress questionnaire (American Psychological Health Institute) and safety culture questionnaire was made. For data analysis, Chi-square and t-tests were used.
    Results
    56.1 and 43.9 percent of those surveyed have a negative safety culture and safety culture were positive in 43.9 percent. In 79.6 percent of employees reported high stress. The relationship between safety culture and education, mean safety culture in people who had less education diploma, compared with persons with higher education was lower. The relationship between job stress and safety culture through the T-test showed a significant negative correlation between these two variables exist (P
    Conclusion
    Given the significance of the relationship between job stress and safety culture in this study and the high level of stress in staff, Negative effects on the efficiency and focus of this issue and the subsequent reduction in productivity will follow.
    Keywords: Job stress, safety culture, Iran Telecom Companies
  • Rahimi Kolur A., Rahimi Am* Pages 167-174
    Background And Objectives
    Generally driver, vehicle and road are three important factors of accidents causes. Driver’s physical health should be considered because 5.according to the statistics drivers are ninety percent of accidents reason. Vision is one of the senses which is absolutely necessary for safe driving. This study was aimed to investigate the effect of colorblindness in Road Traffic Accidents.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was done in 2012-2015 on 2089 drivers selected from center of occupational medicine “Arta salamat Ardabil”. Sample comprised 65 patients with colorblind and 130 control subjects with normal vision. Driver’s accidents were reported by police over the 5 past years. Studied samples were interred with informed consent in the study. Independent samples T- test was used to analysis of data.
    Results
    Among 2089 cases, 65 drivers (3.1%) were identified with impaired color vision. Types of color blindness were respectively green color blindness (67.69%), red-green colorblindness (23.07%), red colorblindness (7.69%) and total colorblindness (1.55%). The mean age of colorblind drivers was 45.27 years with standard deviation of 11.027 and mean age of normal vision subjects was 42.67 years with standard deviation of 9.354. During the 5-year period 7 (10.7%) of colorblind drivers and 26 (20%) of control subjects were involved in any motor vehicle accidents.
    Conclusion
    Drivers who have disorder in eyesight are more involved in traffic accidents in comparison with normal drivers. Paying more attention to identify these drivers such as colorblind during the certification driving licenses can be helpful to decrease traffic accidents.
    Keywords: Eye diseases, Colorblindness, Drivers, Road Traffic Accidents
  • Kashi G.*, Potkee M Pages 175-184
    Background And Objectives
    Acetaminophen is one of widely used analgesics/antipyretics worldwide for human and animals. Electro-photocatalytic removal of acetaminophen from drinking water using zinc oxide nanoparticles immobilized on zinc electrode was investigated in this study.
    Materials And Methods
    This study is an applied-experimental study. The contaminated water in a batch electrochemical reactor (with zinc-copper electrodes), ultra violet-electrochemical reactor (with zinc-copper electrodes), electro-photocatalytic reactor (with zinc oxide nanoparticles immobilized on zinc-copper electrodes) is prepared by adding 50, 100, 200 mg/L acetaminophen to drinking water. The studied variables are pH (4-8), the concentration of acetaminophen in suspensions (50, 100, 200 mg/L), the UV-A lamps (120-360 mW/cm2), radiation times (30, 60, 90 min), layering of ZnO nanoparticles (1, 2, 3), and current electrical densities (3, 6, 9 mA/cm2). Ethical considerations in this study were adhered based on the Helsinki guidelines.
    Results
    The findings shows that the time required for the removal of the 100% acetaminophen concentration (200 mg/L) is about
    Conclusions
    This result suggests that this electro-photocatalytic system is a suitable method for removal of acetaminophen.
    Keywords: Acetaminophen, Electro, photocatalytic, Ultra Violet Lamp, Drinking Water, Zinc Oxide Nanoparticles
  • Soltanzadeh A., Mohammadfam I. *, Mahmoudi Sh, Alizadeh Savareh B., Mohamadi Arani A Pages 185-192
    Background And Objectives
    The severity of industrial accidents is caused by various and different factors. This study aimed to analyze the causal factors of accidents severity and forecasting the severity of the accidents in construction industries.
    Materials And Methods
    This study was an analytical cross-sectional that analyzed and the forecasted the severity of accidents occurred during the years of 2009-2013 at largest construction industries in Iran. The data included information on 500 accidents causing human injury during the studied years. Data analyses were done using Artificial Neural Network, using Matlab R 2014. Ethical considerations in this study were adhered based on the Helsinki guidelines.
    Results
    The findings showed that, mean of age and education, Type of activity and number of workers in construction activities, health-safety-environment periodic training, content of health safety-environment training and health-safety-environment training indicator and the hazard identification, risk assessment, safety audit and control measures such as personal-protective-equipment can be identified as indicators and Forecasting of accidents severity rate in the construction industry.
    Conclusion
    As results Artificial Neural Network can be used as a convenient tool to analyze and forecasting the causal layers of industrial accidents.
    Keywords: Forecasting, Accident Severity Rate, Construction Industry, Artificial Neural Network
  • Moradi Rad R., Khodayari F., Jalilian M., Akbarzadeh A., Omidi L.*, Roshani S., Toori Gh Pages 193-200
    Background And Objectives
    The concept of safety culture is improving safety in workplaces. Recent focus on the management role in the causes of accidents has led to greater attention to the concept of safety culture. Various tools have been developed to measure safety culture in different studies. The purpose of this paper was to provide a standard tool and validate a customized questionnaire for assessing safety culture in the petrochemical industry.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted in the petrochemical industry in Iran during autumn 2014. The studied subjects consisted of 44 petrochemical workers with registered accidents from 2011 to 2014. A questionnaire including 37 questions was distributed to staff members and the reliability and validity of questionnaire were assessed. In order to confirm the factor analysis, the Kaisor-Meyer-Olkin (KMO) and Bartlett’s sphericity tests were used. Ethical considerations in this study were adhered based on the Helsinki guidelines.
    Results
    The results of reliability analysis of questionnaire showed that Cronbach’s alpha reliability coefficient was 0.95. The results of KMO (0.72) and Bartlett’s sphericity test (x2=1300.81, p
    Conclusion
    This study has found that the customized safety culture questionnaire had 7 effective components and the validity values indicated that this questionnaire may be appropriate tool for assessing safety culture in petrochemical industries.
    Keywords: Safety culture, Questionnaire, Reliability, Validity, Petrochemical industry
  • Zendehdel R., Hoseinabadi S.*, Rafeepour A., Fazli Z., Vahaji N Pages 201-206
    Background And Objectives
    Millions of workers in the production or using of different chemicals such as melamine formaldehyde resin are exposed by formaldehyde. In spite of Widespread formaldehyde usage, there are too concerns about its toxicity effects. This study aimed to assess the workers occupational exposure to formaldehyde in some melamine production workshops and blood factors change in the exposed workers.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed on 66 workers in Tehran. 40 melamine manufactures workers as exposed group and 26 food industry workers as unexposed group was selected. Occupationally exposure to formaldehyde was assessed by NIOSH 3500 method. Hematological parameters including White Blood Cell, Red Blood Cell, Platelet Count, Lymphocytes Percent and Volume of Red Blood Cells was evaluated. Ethical considerations in this study were adhered based on the Helsinki guidelines.
    Results
    occupationally median exposure to formaldehyde in melamine manufactures was evaluated 0.0896 ppm (0.03-0.2ppm), which is lower than the permitted ceiling limit (TLVc =0.3ppm) in Iran and more than the NIOSH threshold exposure limit (TWA= 0.016 ppm).The results show, in exposed group, workers with unmoral count of white and red blood cells are significantly higher than unexposed people.
    Conclusion
    Occupationally exposure to formaldehyde cause adverse effects on the hematopoietic system. Exposures to formaldehyde in the concentration lower than approved standard limit in Iran probably induce toxicity effect on the blood cells. Because of the few number of people surveyed in this study, broader studies suggested. In addition assessing blood cells, more specific tests are necessary to evaluate the toxicity effect of formaldehyde on the blood.
    Keywords: melamine manufacture, exposure to formaldehyde, blood cells