فهرست مطالب

ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها - سال چهارم شماره 4 (زمستان 1395)

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • افضل اکبری بلوطبنگان، سیاوش طالع پسند، علی محمد رضایی، اسحق رحیمیان بوگر صفحات 207-216
    سابقه و هدف
    قربانی شدن یکی از خشونت های رایج در جوامع عنوان شده که با خودکشی دانش آموزان رابطه داشته و باعث آسیب های جدی در فرایند تحصیل می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس قربانی هارتر در دانش آموزان مدارس متوسطه بود.
    روش بررسی
    پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. 400 دانش آموز از بین کلیه دانش آموزان دختر و پسر مدارس متوسطه شهر قم در سال تحصیلی 95-1394 در مطالعه شرکت داشتند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. همه آن ها مقیاس قربانی هارتر و پرسشنامه بهزیستی ذهنی را تکمیل کردند. تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل اعتبار به روش آلفای کرونباخ اجرا شد. همچنین، از مدل سامی جیما برای برازندگی داده ها و تحلیل استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد مدل تک عاملی از برازش مناسبی برخوردار است. آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 78/0، برای دختران 66/0 و برای پسران 85/0 به دست آمد. همچنین، شواهد روایی نشان داد که قربانی شدن با بهزیستی ذهنی 16/0-، نمره انضباط 18/0- و پیشرفت تحصیلی 30/0- رابطه معنی داری دارد (01/0≤p). بین دختران و پسران تفاوت معنی داری در میزان قربانی شدن وجود نداشت. یافته های مدل سیم جیما برازندگی مناسبی داشت و تابع آگاهی آزمون در دامنه 7/0- تا 2/2+ قرار داشت.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسشنامه قربانی هارتر در جامعه دانش آموزان از خصوصیات روان سنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش های روان شناختی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مقیاس قربانی، قربانی هارتر، رواسازی، اعتبار
  • زهرا خرمی، سید سعید هاشمی نظری، محمدرضا قدیر زاده صفحات 217-224
    سابقه و هدف
    مرگ ومیر ناشی از سوانح ترافیکی یک مشکل بزرگ بهداشت عمومی در تمام جوامع و به خصوص کشورهای با درآمد پایین و متوسط است. مطالعه باهدف بررسی اپیدمیولوژی سوانح ترافیکی منجر به مرگ در استان فارس انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، میزان بروز مرگ ومیر در هرماه و ساعات شبانه روز بر اساس تردد در محورهای برون شهری که از آمار تردد موجود در سایت سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای و داده های موجود پزشکی قانونی در جمعیت تحت پوشش استان فارس که در سال 91 دچار سانحه شده بودند، استفاده و محاسبه شد. داده ها با نرم افزار stata نسخه 12 تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    در سال 1391 تعداد 1379 مورد مرگ به علت تصادفات جاده ای در استان فارس گزارش شد. میزان بروز استانداردشده سنی مرگ ومیر 02/30 در 100 هزار و میانگین سنی متوفیان 45/20 ± 66/36 سال بود. میزان مرگ ومیر در مردان (بیش از77 درصد) و دارای شغل آزاد، گروه سنی 34-25 سال، بی سواد و مجرد بیشتر بود. اکثر قربانیان در حین حادثه و به علت ضربه مغزی جان باختند. بیشترین فراوانی مرگ ومیر مربوط به راننده (65/43 درصد) و بعدازآن سرنشینان بود. بیشترین میزان بروز تصادفات برحسب تعداد تردد در جاده های برون شهری، در ماه شهریور و ساعت 4 صبح مشاهده شد. بیشتر تصادفات منجر به مرگ در محورهای آباده- شهرضا و شیراز – مرودشت- سعادت شهر در استان به وقوع پیوسته بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن میزان بروز و فراوانی بالای مرگ ها در مردان با شغل آزاد و رانندگان مسیرهای برون شهری، اقدامات پیشگیرانه و کنترلی با نظارت دقیق بر اجرای قوانین رانندگی در محورهای مهم و پرتردد استان جهت کاهش سوانح ترافیکی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، حوادث رانندگی، مرگومیر
  • علی احمدآبادی، سید حسن طاوسی، علیرضا صداقت، مجید خادم رضاییان، زهره یعقوبی مقدم، زهرا لالوی صفحات 225-230
    سابقه و هدف
    سوختگی یکی از شایع ترین انواع آسیب در جهان است. مصدومین ناشی از سوختگی نسبت به سایر انواع تروما مدت بیشتری در بیمارستان بستری می شوند. سوختگی منجر به معلولیت، ظاهر نابهنجار، مشکلات روانی و اختلال در رشد و تکامل کودکان می گردد. افزایش آگاهی درباره چرایی و چگونگی وقوع سوختگی اولین گام درراه پیشگیری از سوختگی در کودکان است. هدف از این تحقیق بررسی الگوی سوختگی در کودکان پیش از دبستان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، اطلاعات مربوط به کودکان پیش از سن مدرسه که در طول یک سال از ابتدای مهر 1393، در بخش سوختگی بیمارستان امام رضا (ع) (مشهد، ایران) بستری شده بودند، با استفاده از سامانه اطلاعات بیمارستانی و با در نظر گرفتن معیارهای اخلاقی بیانیه هلسینکی استخراج شد. اطلاعات مربوط به بیمارانی که بیش از یک بار بستری شده بودند به عنوان یک بیمار جمع بندی شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 5/11 انجام گردید.
    یافته ها
    در مدت یک سال انجام مطالعه، از 701 بیمار سوختگی بستری شده، 182 نفر (26%) کودکان زیر 6 سال بودند. سوختگی در کودکان پسر شایع تر از دختربچه ها بود (%3/59 در برابر %7/40). بیش از 90%سوختگی ها در منزل اتفاق افتاده بود و آشپزخانه با 112 مورد سوختگی (5/61%)، از این نظر نسبت بالاتری را داشت. همه سوختگی ها از نوع حرارتی بودند و هیچ کودکی در این گروه سنی با سوختگی شیمیایی یا الکتریکی بستری نگردیده بود. شایع ترین ماده سوزاننده آب داغ (100 مورد، 9/54%) بود. کتری (49 مورد، 6/38%)، قابلمه (46 مورد، 2/36%) و شایع ترین ظروف حاوی مایعات داغ بودند. در بیش از دوسوم این حوادث (112 مورد، 67%) غفلت والدین یا عدم مراقبت کافی منجر به سوختگی شده بود و 24 مورد (2/13%) در حین پختن یا صرف غذا یا مایعات داغ توسط مادر، کودک دچار سوختگی شده بود. مرگ ومیر در این گروه سنی در طول مدت بستری در بیمارستان، 85/3% و انفجار گاز شایع ترین عامل مرگ بود.
    نتیجه گیری
    وقوع اکثریت وارد سوختگی در منزل و به خصوص در آشپزخانه، لزوم آموزش والدین به ویژه مادران را در این خصوص روشن می نماید. کتابچه های آموزشی درباره نکات ایمنی و نحوه صحیح استفاده از وسایل آشپزخانه که با آب جوش سروکار دارند، می توانند کمک کننده باشند.
    کلیدواژگان: اتیولوژی، سوختگی، انفجار، ایران
  • طیبه رحیمی پردنجانی، علی محمدزاده ابراهیمی صفحات 231-238
    سابقه و هدف
    طبق گزارش های سازمان بین المللی کار، حوادث منجر به آسیب در محیط های کاری، دارای پیامد های ناگوار و نامطلوب انسانی، اجتماعی و اقتصادی می باشد. شناسایی عوامل موثر در نرخ رویداد های شغلی، می تواند در پیشگیری از آن ها مفید باشد. یکی از این عوامل، متغیر های سازمانی می باشد؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی متغیر های سبک رهبری تحولی و فشار ایمنی-کار به عنوان پیش بین های نرخ گزارش دهی رویداد های شغلی کارکنان یک شرکت صنعتی بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی- تحلیلی، جامعه آماری کلیه کارکنان صف شاغل در یک شرکت صنعتی بودند. تعداد 265 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان با استفاده از مقیاس های سبک رهبری تحولی، فشار کاری ادراک شده و نرخ گزارش دهی رویدادها موردسنجش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و روش رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و در بخش اعتبار یابی از تحلیل عاملی تائیدی با استفاده از نرم افزار AMOS نسخه 21 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، ضریب همبستگی بین رهبری تحولی با نرخ گزارش دهی رویداد های شغلی منفی و معنی دار بود ( 0001/0>P). همچنین ضریب همبستگی بین فشار ایمنی-کار با نرخ گزارش دهی رویداد های شغلی مثبت و معنی دار بود ( 0001/0>P). تحلیل رگرسیون با روش مرحله ای نشان داد که به ترتیب متغیر های فشار ایمنی-کار و رهبری تحولی می توانند نرخ گزارش دهی رویداد های شغلی کارکنان را پیش بینی کنند (283/0= R2، 0001/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر اهمیت سبک رهبری تحولی و فشار ایمنی-کار را به عنوان پیش بین های نرخ گزارش دهی رویداد های شغلی نشان می دهد؛ بنابراین توصیه می شود به منظور گزینش افراد برای محیط های پرخطر مثل صنایع پتروشیمی و همچنین در دوره های آموزشی، بر این متغیر ها تاکید شود.
    کلیدواژگان: نرخ گزارش دهی رویداد های شغلی، رهبری تحولی، فشار ایمنی-کار
  • محمد فهیمی نیا، حسین جعفری منصوریان، غریب مجیدی، اکبر اسکندری، سمیه بهاری، عنایت افسر صفحات 239-244
    سابقه و هدف
    کوره های آجر و گچ پزی به عنوان یکی از منابع مهم تولید گازهای گلخانه ای مطرح می شوند. این تحقیق باهدف بررسی رابطه مصرف حامل های انرژی در کوره پزان و گچ پزان و انتشار آلاینده های زیست محیطی ناشی از آن ها در شهر قم انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی از سال 1394-1391 انجام شد. پس از اخذ مجوزهای لازم جهت بازدید از کوره وگچ پزان، بازدیدهای میدانی از 10 کارگاه کوره پزی و 10 کارگاه گچ پزی به صورت تصادفی صورت پذیرفت. مطابق کد اشتراک کارگاه ها میانگین برق و گاز مصرفی به دست آمد. محاسبه میزان آلاینده های تولیدی ناشی از مصارف انرژی با استفاده از نرم افزار موجود در سایت اینترنتی به آدرس www.abraxasenergy.com/emissions// httpبه صورت آنلاین انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان انتشارات دی اکسید کربن1001000، ترکیبات نیتروژن دار82/1296، مونوکسید کربن 7/185، ترکیبات آلی فرار68/41، نیتروز اکساید69/16، سرب19/ 15، ذرات42/14، دی اکسید گوگرد84/4، کادمیوم 4/2 و جیوه 316/0 کیلوگرم در ماه بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، به منظور کنترل آلودگی هوا ناشی از کارگاه های کوره پزی و گچ پزی می توان راهکارهایی از قبیل سهمیه بندی سوخت مصرفی، تشکیل کارگروه پایش زیست محیطی و کنترل احتراق و بازبینی مشعل ها، به کارگیری تکنیک های تصفیه هوا در خروجی دودکش ها و استفاده از دودکش مناسب و نهایتا افزایش بهای سوخت مصرفی را اتخاذ نمود.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، حامل های انرژی، کوره پزی، گچ پزی، قم
  • محمد جواد جعفری، سارا صابری بهداد، مصطفی پویاکیان صفحات 245-252
    سابقه و هدف
    پروپان در رده هیدروکربن های گازی طبقه بندی می شود و به صورت مایع درمخازن ذخیره و به عنوان سوخت برای ماشین آلات و تجهیزات گرمایش مورداستفاده قرار می گیرد. با توجه به اینکه عمده خطر مرتبط با ماده پروپان خطر اشتعال پذیری بسیار بالای این ماده است، لذا این مطالعه به منظور بررسی اثر کاهش حجم و فشار کار مخزن پروپان بر پیامد اثر تابش فورانی و آتش ناگهانی با استفاده از نرم افزار PHAST در مجتمع مس سرچشمه کرمان شکل گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی در سال 1395 بر روی یک مخزن حاوی ماده تک فازی پروپان در مجتمع مس سرچشمه کرمان انجام گرفت. اطلاعات مربوط به مجتمع موردمطالعه از طریق بررسی میدانی گردآوری شد. خطرات مربوط به مخزن شناسایی، سپس بر اساس خطرات شناسایی شده سناریوهای محتمل انتخاب شد. در خاتمه نتایج به دست آمده توسط نرم افزار PHAST مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین میزان مرگ ناشی از آتش ناگهانی مربوط به نشتی از شکاف 150 میلی متر در سناریو اول با شعاع تحت تاثیر254 متر و کمترین میزان مرگ مربوط به سناریو سی ام با شعاع تحت تاثیر 109 متر بود. بیشترین شدت تشعشع (5/37 کیلووات بر مترمربع) این نوع حریق که باعث مرگ ومیر آنی افرادوتخریب ساختمان های اطراف می گردد مربوط به سناریوی سوم و چهارم با شعاع تحت تاثیر 105 مترو کمترین میزان شعاع تحت تاثیرمربوط به سناریوی سیزدهم با شعاع تحت تاثیر39 متر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مدل سازی انواع حریق در حالت های مختلف نشان داد که با نصف شدن حجم و فشار مخزن اثرات پیامدها به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: پیامد، آتش فورانی، آتش ناگهانی
  • کاظم حسین زاده، راحله صادق، سلمان دلیری صفحات 253-260
    سابقه و هدف
    سوانح ترافیکی یکی از مهم ترین مشکلات بهداشتی است که سلامت انسان ها را به خطر انداخته است و به عنوان علت اصلی سال های عمر ازدست رفته و سال های تطبیق شده با ناتوانی در جهان مطرح می باشد. این مطالعه باهدف برآورد بار ناشی از سوانح و حوادث ترافیکی در استان قزوین انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه برآورد بار بیماری بود. جامعه موردمطالعه جمعیت تحت پوشش استان قزوین در سال 1390 بود. آمار مرگ ومیر ناشی از سوانح و حوادث ترافیکی جهت محاسبه سال های ازدست رفته عمر به علت مرگ زودرس از داده های نظام ثبت مرگ ومیر به دست آمد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش شناسی سازمان جهانی بهداشت برای برآورد تعداد سال های ازدست رفته ناشی از مرگ زودرس، تعداد سال های ازدست رفته به علت ناتوانی و تعداد سال های تطبیق شده با ناتوانی توسط نرم افزار Excel و spss نسخه 16 انجام شد. در این مطالعه اصول اخلاقی رعایت و از کمیته اخلاق مجوز کسب گردید.
    یافته ها
    طی سال 1390 در استان قزوین تعداد سال های تطبیق شده با ناتوانی ناشی از سوانح و حوادث ترافیکی 8.5 در هزار بود که 6.1 در هزار به علت مرگ زودرس و 2.4 در هزار به علت ناتوانی ازدست رفته بود. میزان کل سال های عمر ازدست رفته در مردان 13.9 در هزار و در زنان 3.4 در هزار بود. بیشترین میزان کل سال های عمر ازدست رفته در گروه سنی 15-29 (12.4 در هزار) متمرکز بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، میزان بروز مرگ ومیر، تعداد سال های تطبیق شده با ناتوانی، تعداد سال های ازدست رفته ناشی از مرگ زودرس و تعداد سال های ازدست رفته به علت ناتوانی ناشی از سوانح ترافیکی در استان قزوین نسبت به میانگین جهانی بالاتر می باشد. پیشنهاد می گردد مسئولین ذی ربط با بهبود ایمنی راه ها، ایمنی وسایل نقلیه و اجرای قوانین راهنمایی و رانندگی با جدیت هرچه بیشتر تلاش نمایند میزان بروز مرگ ومیر، تعداد سال های تطبیق شده با ناتوانی، تعداد سال های ازدست رفته ناشی از مرگ زودرس و تعداد سال های ازدست رفته به علت ناتوانی ناشی از سوانح ترافیکی در این استان را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: سوانح و حوادث ترافیکی، سال های تطبیق شده با ناتوانی، سال های ازدست رفته عمر به علت مرگ زودرس، سال های ازدست رفته عمر به علت ناتوانی، مرگ ومیر
  • سبا سوری، محمدحسن سبط، عبدالله اردشیر صفحات 261-268
    سابقه و هدف
    رفتارهای کارگران در کارگاه های ساختمانی از عوامل بسیار بااهمیت در ایمنی محیط کار است. بسیاری از حوادث به علت رفتارهای خطرزاست که نتیجه درک آنان از خطر است. عملیات ساختمانی از مخاطره آمیزترین صنایع است که سالانه شاهد شمار زیادی از مصدومیت ها می باشد. این مطالعه باهدف ارزیابی عوامل موثر بر درک خطر افراد شاغل در کارگاه های ساختمانی انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت مقطعی و با استفاده از ابزار سنجش درک خطر اعتبارسنجی شده بر روی 100 نفر از تکنسین ها، سرکارگران و کارگران ساختمانی شاغل در صنعت ساخت وساز شهر تهران انجام شد. در این پژوهش دو نوع پروژه های مسکونی و تجاری- اداری موردبررسی قرار گرفتند. اطلاعات از طریق مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد. نتایج با استفاده از روش های آماری آنووا، تی تست، کای اسکوئر و لجستیک خطی تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    تنها 38 درصد افراد موردمطالعه سابقه آموزش ایمنی داشتند. 72 درصد آزمودنی ها نیاز به آموزش نکات ایمنی در محیط کار را لازم می دانستند. بروز حادثه در یک سال و یک ماه گذشته قبل از جمع آوری اطلاعات به ترتیب 27 و 10 درصد بود. میانگین امتیاز درک خطر به دست آمده برای همه افراد موردمطالعه (2/126-4/121:95٪CI:) 8/123 از حداکثر امتیاز ممکن 150 بود. بین چهار عامل تشکیل دهنده درک خطر یعنی انگیزش کاری، تاثیر متقابل خانواده و دوستان، تاثیر محیط کار و آگاهی ایمنی همبستگی معنی داری وجود داشت (001/0>P).
    نتیجه گیری
    درک خطر و آگاهی ایمنی افراد موردمطالعه در حد متوسط قرار داشت و ارتقای درک آن ها با استفاده از روش های مناسب آموزشی همین طور سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های مدیریت ساخت و پروژه به عنوان یک اولویت در پیشگیری از سوانح و مصدومیت های ناشی از حوادث محیط کار می بایست موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کارگاه ساختمانی، درک خطر، مصدومیت، ایمنی
|
  • Afzal Akbari Balootbangan, Siavash Talepasand, Ali Mohammad Rezaei, Isaac Rahimian Boogar Pages 207-216
    Background And Objectives
    Victims of violence were common in communities where the relationship suicide students and causing damage in the process of studying. The aim of this study was to evaluate the psychometric characteristics of the bullied scale in elementary school.
    Materials And Methods
    The present study was descriptive and of correlation studie's type. The study population all secondary students in Qom in the 2014-15 school year. For this purpose, 400 students (200 girls and 200 boys) were selected by a multi-stage cluster sampling method. All of them Harter's victim scale and subjective well-being questionnaire to complete. Exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis and reliability analyses to Cranach’s alpha method were performed. Also Samijima graded answer model was used for the data analysis & fitness.
    Results
    : Results showed a single-factor model fit is good. Cronbach's alpha for the total scale 0.78 and for girls 0.66 and for boys 0.85 there. Also, evidence showed validity victimization with subjective well-being -0.16, discipline -0.18 and academic achievement -0.30 showed a significant relationship (p
    Conclusion
    The Farsi version of Harter's victimization scale had acceptable psychometric properties and could be used as a reliable and valid instrument in psychological research.
    Keywords: Victimization Scale, Harter's Victimization, Validation, Reliability
  • Zahra Khorrami, Seyed Saeed Hashemi Nazari, Mohammad Reza Ghadirzadeh Pages 217-224
    Background And Objectives
    Deaths from traffic accidents are a major public health problem in all societies, especially in the low and middle-income countries. This study is done to investigate the epidemiology of fatal road traffic accidents in Fars province.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study, we estimated the standardized mortality rate, mortality rate per month and day according to traffic level on suburban highways. We used data collected by the Traffic statistics available on the Road Maintenance and Transportation Organization website and Legal Medicine Organization from fatal road accidents analyzed by Stata-12 software. This study was funded by Shahid Beheshti University of Medical Sciences. The Ethics Committee of Shahid Beheshti University of Medical Sciences approved the study.
    Results
    : In the year 2012, total 1379 deaths occurred due to road accidents in Fars province. The age-adjusted incidence rate of fatal traffic accident was 30.02/100000 and mean of age was 36.66 ± 20.45. The mortality rate was higher in men (77/81%) and self-employed, in the age group 25-34 years, married and illiterate. Most of the decedents at during the accident and died due to head injury. The most of the fatalities were related to drivers (43/65 %), followed by the vehicle occupants (35/75 %). Considering the traffic rate on suburban roads, the highest death rate occurred in the September month, 4 o’clock AM and Abade-Shahreza and Shiraz-Marvdasht-Saadatshahr pivots occurred in the province.
    Conclusion
    Due to the high incidence and high prevalence and deaths by self-employed driver’s suburban routes, preventive measures such as precise traffic surveillance and enforcement the regulations for safe driving are considered essential.
    Keywords: epidemiology, road traffic accidents, mortality
  • Ali Ahmadabadi, Seyed Hassan Tavousi, Alireza Sedaghat, Majid Khadem Rezaeyan, Zohre Yaghoubi Moghaddam, Zahra Lalavi Pages 225-230
    Background And Objectives
    Burn is one of the most common causes of injury in the world. Burnt patients have a longer period of hospitalization than other trauma patients. It also leads to long-term disfigurement, disability, psychological consequences and delayed growth and development in children. Improvement of our information about how and where the burn occurs is the first step in burn injury prevention in children
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, data were collected from pre-school children that those hospitalized in the Imam Reza hospital, Mashhad, Iran from September 2014 to September 2015. Hospital information system was used in this study with respect to Helsinki declaration about ethical issues. SPSS 11.5 software was used for data collection
    Results
    In a calendar year, 182 (26%) out of 701 of acute burn patients were pre-school children that burn was more common in boys than girls (59.3% to 40.7%). More than 90% of burns were occurred in residential homes and kitchens with 112 cases (61.5%) was the most common place for burn injury in pre-school children. All burn injuries occurred because of thermal energy and none of them have occurred as a result of electrical or chemical origin. The percentage of burn incidents with hot liquid were (62.6%) of which hot water’s share was 54.9% as the most common liquid. 3.85% of burns led to death, of which, gas explosion was the most common cause.
    Conclusion
    The majority of burn incidences were at the residential homes and especially in the kitchens which signifies the importance of parental surveillance and educating children about safety issues. Educational booklets about simple safety issues and proper use of kitchenware, especially those that deal with boiling water could be helpful. With regard to the main reason of mortality (gas explosion) paternal role should not be ignored.
    Keywords: Etiology, Burns, Explosions, Iran
  • Tayebe Rahimi Pordanjani, Ali Mohamadzade Ebrahimi Pages 231-238
    Background And Objectives
    According to International Labor Organization report, incidents resulting in injury in the workplace have undesirable outcomes on the human, social and economic. Identify the factors contributing to the rate of job incidents, can be useful in preventing them. One of these factors is organizational variables. The aim of this study was to investigate transformational leadership and work-safety tension as predictors of job incident reporting rates is the employees of an industrial company.
    Materials And Methods
    In this analytical-cross study, the population is all line employees that work in an industrial company. 265 employees were selected by stratified random sampling method. Participants were measured by using a transformational leadership style scale, perceived work pressure scale and incident reporting rate scales. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis by applying the Spss-19 software, and for validation, the confirmatory factor analysis AMOS-21 software was used.
    Results
    Findings indicate that correlation coefficients between transformational leadership with incident reporting rate were negative and statistically significant (p
    Conclusion
    The results of this study showed the importance of the transformational leadership and work-safety tension as the predictors of job incident rate. It is recommended that work task placement in high risk operations must be done with such variables.
    Keywords: Incident reporting rate, Transformational leadership, Work-safety tension
  • Mohammad Fahiminia, Hossein Jafari Mansoorian, Gharib Majidi, Akbar Escandari, Somaye Bahari, Enayat Afsar Pages 239-244
    Background And Objectives
    Furnaces as a major process of manufacturing brick and chalk are considered as one of the major sources of greenhouse gases. This study aimed to investigate the relationship between energy consumption of the furnaces of brick and chalk and environmental pollutant emissions in the city of Qom.
    Materials And Methods
    This descriptive study was conducted of year 2012-2015. General information and entrance permit were acquired by the respective unions in the city of Qom. Ten field visits randomly chosen from either chalk and brick manufacturers were conducted. In addition, further information regarding the energy consumptions from electricity and gas companies was obtained. The amount pollutants produced from the energy consumption were calculated by using software that available on the website: http//www.abraxasenergy.com/emissions.
    Results
    The calculated emission of pollutants such as: carbon dioxide, nitrogen compounds, carbon monoxide, volatile organic compounds, Nitrous oxide, lead, particulates, sulfur dioxide, cadmium, mercury were 1001000, 1296.82, 185.7, 41.68, 16.69, 15.19, 14.42, 4.84, 2.4 and 0.316 kg/month, respectively.
    Conclusion
    Based on the level of pollutants which was higher than comparable industries, strategies such as: rationing fuel, forming an environmental monitoring committee and more efficient control of combustion and burner’s maintenance and application of air purification techniques for pollutants prior to their release through furnaces’ stack was recommended.
    Keywords: Air pollution, Energy, Furnace, Chalkie, Qom
  • Mohammad Javad Jafarei, Sara Saberi Behdad, Mostafa Pouyakian Pages 245-252
    Background And Objectives
    Propane is classified in gas hydrocarbons and storage as a liquid in tanks is used as fuel for machines and heating equipment. Given that, the main risk associated with propane is the risk of high flammability. The aim of this study was to investigate the effect of reducing the volume and working pressure propane tank on the consequences of the effects of flash fire and jet fire.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was done on a tank containing propane single-phase material in Kerman Sarcheshmeh copper complex in 1395. Information about this study was collected through a field survey. Risks related to the tank were identified and possible scenarios were selected based on identifying risks. The data obtained were analyzed by PHAST software.
    Results
    Most sudden fire death rate was related to leakage from a 150 mm gap in the first scenario with a radius of 254 meters and the lowest affected death was due to thirtieth scenario with a radius of 109 meters. Most radiation (37.5 kW/m2) of fire that caused deaths and destroyed the surround building was the third and fourth scenario with a radius of 105 meters. The least death consequence with a radius of 39 meters was due to thirteenth scenario.
    Conclusions
    The modeling results in different types of fire modes, showed that effect of consequences could be reduced significantly with half the volume and pressure.
    Keywords: Consequence, Flash fire, jet fire, Propane
  • Kazem Hossein Zadeh, Raheleh Sadegh, Salman Daliri Pages 253-260
    Background And Objectives
    Traffic accidents are regarded as one of the most important health problems and threats to the well-being and health of the general population and is introduced as the leading cause of years of life lost and years lost due to disability in the world. This study is performed to estimate the burden caused by traffic accidents in the province of Qazvin.
    Materials And Methods
    The population of the study was covered the population of Qazvin province in 1390. In this study, deaths resulting from traffic accidents were calculated the years of lost life due to premature death were obtained from death registration data system. The analysis of data used the methodology of the World Health Organization to estimate the number of years of life lost due to premature death, the number of years lost due to disability and disability-adjusted life years were done by Excel and spss16 software.
    Results
    During 1390 in Qazvin province the number of disability adjusted life year resulting from traffic accidents was 8.5 per thousand that was 1.6 per thousand due to premature death and 4.2 per thousand due lost disability. Disability Adjusted Life Year’s (DALY) rates were 13.9 and 3.4 per thousand in men and women respectively. The highest DALY was recognized in the age group of 15-29 (4.12 per thousand).
    Conclusion
    According to the results of this study, DALY as the result of sum of years of life lost (YLL) and years of life lost due to disability (YLD) from traffic accidents in Qazvin province is higher than the global average. The authors of this study recommend the authorities in charge of road safety, vehicle safety and traffic, to enforce the traffic regulations more seriously for reduction of DALY due to road accidents.
    Keywords: Traffic, Accidents, Burden, DALY, YLD, YLL
  • Saba Soori, Mohammad Hasan Sebt, Abdollah Ardeshir Pages 261-268
    Background And Objectives
    Many injuries were reported from unsafe behaviors, their roots are from workers’ risk perception and behavior. The construction industry is one of the riskiest activities in most countries, is involved with many occupational hazards. Due to the lack of a comprehensive study on this subject, the objective of this study was to assess the effective factors on risk perception of employees in construction sites in the city of Tehran.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was used to assess the risk perception of construction 100 laborers, foreman and technicians in the construction industries in Tehran. Two types of sites including residential and commercial projects were studied. The method of information gathering was interviews with completion of a validated questionnaire. It included demographic, work-site information and some questions about risk perception containing: work motivation, the impact of family and friends, the impact of work environment and safety knowledge and also injury history of subjects. Data collected within 2 consequential months in 2016. Chi-Square test, Linear Logistics, ANOVA and t-test using SPSS software were employed.
    Results
    The mean and standard deviation (SD) of the age of the subjects was 30.3 years with 7.3 respectively. The level of their knowledge in regard to safety, one month prior to data collection was only 38%. Overall %72 of subjects believed that they need safety education training. The incident rate of occupational injuries within the past year and prior month were %27 and %10 respectively. The mean score for risk perception for all subjects was 123.8 (95% CI: 121.4-126.2) of maximum score of 150. There was a significant correlation between 4 components of perception, including work motivation, the impact of family and friends, the impact of work environment and safety knowledge (p
    Conclusion
    Work safety and risk perception of the construction workers were not rated very favorably. Therefore, promotion of their risk perception through setting appropriate policies and educational training must be considered for prevention of occupational injuries and general risk management.
    Keywords: Construction sites, risk perception, injuries, safety