فهرست مطالب

حقوق پزشکی - پیاپی 37 (تابستان 1395)

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 37 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه کوکبی سقی* صفحات 7-33
    حق بر سلامت یکی از حقوق بنیادین بشر است که در اسناد بین المللی متعدد در سطوح جهانی و منطقه ای و همچنین در نظام های حقوقی ملی مطرح شده است. از ابتدای تدوین اسناد بین المللی حقوق بشر، چالش هایی در مورد قابلیت دادخواهی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی که حق بر سلامت یکی از مهم ترین اجزای آن است، وجود داشته است. این موضوع به کم اهمیت انگاشته شدن این حقوق از سوی دولت ها انجامیده و به عنوان ابزاری برای توجیه تضییع حقوق مردم تبدیل شده است. در این مقاله، قابلیت دادخواهی حق بر سلامت در نظام بین الملل، بر اساس مطالعات موجود، اسناد قانونی مرتبط در نظام حقوق بین الملل و تفسیرهای ارائه شده از سوی مراجع مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این مقاله بیانگر آن است که حق بر سلامت از نظر ماهیت، حقی قابل دادخواهی است و بارها در دادگاه های بین المللی، منطقه ای و ملی مورد دادخواهی قرار گرفته است. دولت ها بایستی برآوردن حداقل نیازهای سلامت افراد را به عنوان یک الزام اجتناب ناپذیر در نظر گرفته و همه امکانات اداری، مالی، قانونی و قضایی خود را در این راستا به کار گیرند.
    کلیدواژگان: رحق بر سلامت، قابلیت دادخواهی، نظام حقوق بین الملل
  • مرتضی اصغرنیا * صفحات 35-57
    حق بر سلامت عمومی، جزئی از حقوق بنیادین شهروندان در هر جامعه سیاسی است. هر شهروندی به مثابه عضوی از جامعه صرف نظر از ملاحظات نژادی، دینی، سیاسی و فرهنگی صرفا به واسطه وجود رابطه شهروندی، دارای حق و استحقاق لازم جهت بهره مندی از این حق می باشد. این دسته از حقوق، که به طور معمول از آن ها در امتداد صیانت و حمایت از حق حیات افراد سخن به میان می آید، دارای ارتباط معناداری با دیگر حقوق ابنای بشر می باشند. از این رو است که توجه لازم و بایسته به حق بر سلامت عمومی شهروندان از سوی دولت ها فارغ از ساختار نظام سیاسی آن ها امری ضروری به نظر می رسد. تهیه، تدوین و تصویب حجم وسیعی از اسناد و معاهدات بین المللی مرتبط با حق بر سلامت عمومی و نیز وضع قوانین و مقررات موضوعه داخلی در این زمینه خود دلیلی بر این مدعا است. با این وجود، پیشینه فعالیت و اقدامات دولت ها و نیز اشخاص حقوق عمومی تنظیم کننده مقررات سلامت عمومی حاکی از عدم وجود شناخت لازم و جامع از سوی اشخاص و نهادهای مسوول در حوزه سلامت عمومی و نیز عدم توجه کافی به چالش ها و الزامات دولت ها در تنظیم مقررات در حوزه سلامت عمومی شهروندان می باشد. در این مقاله، ضمن تلاش برای ارائه بررسی حق بر سلامت عمومی شهروندان به مثابه حقی ذیل حقوق شهروندی، کوشش گردیده است تا چالش های دولت ها در تنظیم مقررات در حوزه سلامت مورد تحلیل قرار گرفته و الزامات لازم الرعایه از سوی دولت ها در این زمینه بیان گردد.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، تعهدات دولت ها، حق بر سلامت، تنظیم مقررات، حقوق شهروندی
  • محمود عباسی، بهاره حیدری، هاجر صفری علی قیارلو * صفحات 59-84
    تبعیض ژنتیکی به عنوان بحرانی جدید فراروی انسان مدرن، ابعاد مختلف حیات فردی و اجتماعی او را تحت تاثیر قرار داده است. مساله تبعیض ژنتیکی و حقوق افراد مبتلا به ناهنجاری های ژنتیکی از مسائل مهم قرن حاضر به شمار می رود. اولین حقوق قابل تصور برای این افراد حقوق بشر است. با توجه به پیشرفت های علم ژنتیک و همچنین با معالجات و درمان های جدیدی که قابل دسترس شده اند، مفیدبودن و قابلیت استفاده از آزمایش ژنتیکی پیشگویانه بدون شک افزایش خواهد یافت. همراه با این مزایا، مضرات و آسیب هایی نیز ممکن است از طریق استفاده از اطلاعات به دست آمده از تست های ژنتیکی پیشگویانه به وجود آمده و در نهایت منجر به تبعیض ژنتیکی گردد. نوشتار حاضر پس از بیان مفهوم تبعیض ژنتیکی و تاثیر آن بر بیمه و اشتغال، علل بروز تبعیض ژنتیکی، مصادیق و گستردگی آن، از تبعیض ژنتیکی به عنوان مصداق بارز نقض حقوق بشر یاد نموده، سپس به بررسی ابزارهای حقوقی بین المللی مقابله با آن و نقش دولت ها در وضع قوانین و مقررات داخلی و همچنین نحوه بهبود وضع قوانین و مقررات بین المللی تا اجرای داخلی در این خصوص پرداخته و در نهایت حفاظت از حریم خصوصی و موضع دولت ها در برابر آن را تجزیه و تحلیل می نمایند.
    کلیدواژگان: آزمایش ژنتیکی پیشگویانه، تبعیض ژنتیکی، حقوق بشر، حریم خصوصی
  • محسن کاظمی *، ابولقاسم نقیبی صفحات 85-101
    سبر و تقسیم روشی است که فقها برای رسیدن به علت در قیاس مستنبط العله استفاده می کنند. از آنجا که نتیجه این روش افاده ظن می کند و نه افاده علم، لذا تقریبا محجور مانده است. از طرفی در بین شاخه های مختلف علم حقوق، مسوولیت مدنی دارای انعطاف پذیری بالایی بوده و برای ایجاد آن همیشه نیازمند علم قطعی نیستیم. این ویژگی در مواردی همچون تعیین سبب از بین اسباب احتمالی نمود بیشتری دارد، زیرا اگر ایجاد مسوولیت را منوط به علم کنیم، ممکن است بسیاری پرونده های مسوولیت مدنی در تسلسل و توالی اسباب محدود شود و بسیاری از این گونه خسارات جبران نشده باقی مانند. برهان سبر و تقسیم می تواند در این خصوص به یاری شخص زیان دیده بشتابد. مشابه این روش در حقوق کشور فرانسه نیز تحت عنوان برهان «اثبات از راه حذف» در مسوولیت مدنی به کار گرفته شده است. همچنین استفاده از این شیوه در ایران و فرانسه برای تشخیص سبب در پرونده مشهور خون های آلوده دارای سابقه است. به نظر می رسد سبر و تقسیم به عنوان برهانی کاربردی در این مقوله دارای کارایی قابل توجهی است، زیرا در تعیین سبب به دنبال عاملی هستیم که بیشترین احتمال را برای زیان بار بودن داشته باشد.
    کلیدواژگان: هموفیلی، قیاس، سبر و تقسیم، سبب، مسوولیت مدنی
  • سید محمد حسینی *، سید رضااحسان پور صفحات 103-121
    صدق عناوین مجرمانه محاربه و افساد فی الارض بر رفتارهای موجب انتقال ایدز، مقید به ارتکاب آن در سطحی وسیع و فارغ از بزه دیده ای خاص می باشد. از آنجا که برای تحقق محاربه شرط به دست گرفتن سلاح در ماده 279 قانون مجازات اسلامی صراحتا ذکر شده است، فلذا جهت تطبیق انتقال گسترده ایدز بر این عنوان کیفری باید بگوییم که یا ضرورتی به قید به دست گرفتن اسلحه وجود نداشته و صرف برهم زدن امنیت جامعه جهت تحقق این جرم کافی است. از این رو ماده 279 قانون مجازات اسلامی در مقام بیان مصداقی از عنوان «محاربه» است یا آنکه ویروس عامل ایدز را نیز به عنوان نوعی از سلاح به شمار آوریم. در این رابطه، بسیاری از محاکم ایالات متحده آمریکا در آرای بی شماری ویروس عامل ایدز را سلاح تلقی نموده اند. چنانچه به هر دلیلی دو گزاره فوق را نپذیریم، امکان استناد به عنوان افساد فی الارض (ماده 286 قانون مجازات اسلامی) در خصوص مورد وجود دارد، چه آنکه انتشار وسیع و گسترده ویروس عامل ایدز در جامعه، مصداق «جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد» و نیز «پخش مواد سمی و میکروبی و خطرناک» و «اخلال شدید در نظم عمومی کشور و ناامنی» محسوب می شود و «ورود خسارات عمده به تمامیت جسمانی افراد» را به همراه دارد.
    کلیدواژگان: ایدز، محاربه، افساد فی الارض، حقوق کیفری، آمریکا
  • داود سیفی قره یتاق *، کافیه خجسته ماه سیاه، زهرا دهباشی صفحات 123-148
    حق نفقه طفل بر پدر و مادر خود، یکی از اساسی ترین حقوق انسانی به شمار می آید که با ظهور فناوری های جدید تولید مثل به چالش جدی کشیده شده است. مقاله حاضر در پی پاسخگویی به سوالات و چالش های موجود در نفقه طفل شبیه سازی شده است. در این راستا، ابتدا مبانی نظری استحقاق نفقه مانند نظریه تبعیت از نسب شرعی، زوجیت عرفی، قراردادی بودن نفقه و منشا اعتباری و قانونی دانستن نفقه تحلیل و تبیین می شود. در ادامه به احکام نفقه طفل شبیه سازی شده در فروض مختلف نظیر شبیه سازی ناشی از سلول زن و شوهر، سلول مرد بیگانه، تخمک بیگانه، نفقه جنین در ایام بارداری و نفقه اهدا جنین و کودک شبیه سازی شده بدون دخالت مرد پرداخته شده است. از تطور در آرای فقهی، قوانین مدنی و مذاق شریعت برمی آید که نفقه بیش از آنکه تابع نسب شرعی و رابطه والد و فرزندی باشد، بر پایه مصلحت کودک سامان می پذیرد. بر این اساس الزام به تادیه نفقه طفل، بر ذمه صاحب سلول دارای هسته به عنوان پدر قانونی است. در صورت تعذر یا توافق طرفین، انتقال گیرندگان جنین و کسانی که متعهد به دریافت کودک شبیه سازی شده اند، نسبت به سایرین ارجحیت دارند.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، نفقه، حقوق طفل، مصلحت
  • نسرین کریمی * صفحات 149-170
    امروزه دریافت مبالغ مازاد بر تعرفه که در اصطلاح به آن زیرمیزی می گویند به یکی از چالش های مهم پیش روی بیماران و مدیران نظام درمان تبدیل شده است. اگرچه قانونگذار به جرم انگاری این پدیده به صورت کلی اقدام نموده است، اما از منظر فقهی از آنجا که ماهیت قرارداد درمان در مراکز خصوصی مانند مطب ها و نهادهای دولتی باهم متفاوت است، به تبع، حکم فقهی متفاوتی نیز دارد. در این مقاله حکم فقهی زیرمیزی در مراکز دولتی مورد بررسی قرار می گیرد. برخی بر این نظرند که حرمت رشوه اختصاص به باب قضا دارد و گرفتن رشوه در غیر باب قضا (از جمله پزشکی) را جایز می دانند. برخی دیگر نیز قائلند چون بیمار مضطر، راضی به معالجه است، قرارداد درمان صحیح است و از مصادیق اکل مال به باطل محسوب نمی گردد. پزشک در این موارد در قالب اجاره اشخاص طرف قرارداد بیمارستان ها یا دیگر مراکز دولتی قرار می گیرد و از آنجا که رابطه مالی مستقیمی با بیمار ندارد، گرفتن مبلغی بیش از اجرت، توجیه فقهی و قانونی ندارد زیرا وی اجیر دولت بوده و اجرت خود را طبق قرارداد دریافت می نماید. بنابراین اخذ زیرمیزی از مصادیق اکل مال به باطل و هرگونه تصرف در آن حرام و نامشروع است. اگرچه برخی فقها در شرایطی که این پرداخت همراه با رضایت بیمار باشد دریافت آن را جایز شمرده اند، به نظر می رسد از آنجا که رضایت بیمار توام با سوء استفاده از شرایط اضطراری که بیمار در آن قرارگرفته است می باشد، از درجه اعتبار ساقط بوده و حکم حرمت به حال خود باقی است.
    کلیدواژگان: زیرمیزی، فقه، حقوق، مراکز دولتی، پزشک
  • سعید قماشی، مینا احمدی *، محمود عباسی، حمیدرضا صالحی صفحه 171
|
  • Fatemeh Kokabisaghi* Pages 7-33
    Right to health is a fundamental right that has been mentioned in several international and regional documents and national laws. Since the beginning of the codification of human rights documents, there have been some challenges about justisiability of Economic, Social and Cultural rights including the right to health as one of the most important components of these rights. This led to the ignorance of these rights by the governments and the issue turned into a mean for justifying the violation of human rights of people.
    In this article, justiciability of the right to health in international system was examined by looking to available studies and relevant legal documents in international law system and the related interpretations by different authorities. The results showed that substantially the right to health is a justiciable right that has been litigated many times in international, regional and national courts. Therefore the governments should realize the minimum necessities for health of the individuals as an inevitable obligation and they should use all the necessary means including administrative, legal, financial and judicial ones in this regard.
    Keywords: Right to Health, Justiciability, International Legal System
  • Morteza Asgharnia * Pages 35-57
    The right to health is a component of citizens’ fundamental rights in each political society. Citizens as society members, due to their citizenship, have the right and merit to benefit from these rights, regardless of their racial, religious, political and cultural views. These rights, which are generally related to humans’ right to life, has a meaningful relationship with other kinds of human rights. Accordingly, governments’ attention to citizens’ right to health is an important issue regardless of their political structure. Existence of significant number of international legal acts and treaties related to the right to health, as well as countries’ internal laws and regulations associated with this issue provide proof for this claim. However, the history of activities of governments and Public law entities in regulating laws in the field of health, indicate that individuals and organizations who are responsible for health issues have a lack of essential and comprehensive knowledge of public health and also shows ignorance of governments’ challenges and requirements to regulate public health. In this article, we tried to introduce right to health as a citizenship rights. We also tried to analyze governments’ challenges and requirements in health regulation.
    Keywords: Public Health, Governments Obligations, Right to Health, Regulation, Citizenship Rights
  • Mahmoud Abbasi, Bahareh Heydari, Hajar Safari Alighiyarloo* Pages 59-84
    Genetic discrimination as a crisis for modern human has influenced its life in personal or social aspects. The problem of genetic discrimination and the rights for individuals with genetic anomalies, is one of the most important issues in this century. With advancements of genetics and as new therapies become available, the usefulness of genetic testing undoubtedly will increase and concomitant with these benefits are prospective harms that can arise from the use of information derived from predictive genetic testing to discriminate against employees. This Article, after explaining the concept of genetic discrimination and its affect on insurance and employment, causes of genetic discrimination, manifestations and extent, studies genetic discrimination as a clear example of human rights violations and then examines international legal instruments to deal with it as well as the role of governments in setting national laws and regulations. It also scrutinises how to enhance the implementation of domestic legislation and international law. At last, this Article analyzes the protection of privacy and government positions against it.
    Keywords: Predictive Genetic Testing, Genetic Discrimination, Human Rights, Privacy
  • Mohsen Kazemi *, Abolghasem Naghibi Pages 85-101
    "Sabr and Taghsim" is a method which is utilized by jurists to achieve the cause in "Mostanbetol Elleh" analogy. Since the result of this method is to arouse suspicion and not to provide knowledge, it has mostly been neglected. But among different branches of law, civil liability enjoys more flexibility and it doesn’t always require absolute knowledge. This feature is more distinctive especially in determining the cause from probable causes. Because if we assume that the creation of responsibility is subjected to knowledge, many civil liability cases in sequence may be limited and a lot of damage remain uncompensated. "Sabr and Taghsim" could be helpful for victims of civil liability cases. The similar argument in French law named "proof of elimination" has been used in the civil liability. This approach has been utilized in Iran and France in determining the cause in the contaminated blood case. It seems that "Sabr and Taghsim" is so practical here; since in determining the cause we are looking for a factor which enjoys more possibility for being damaging.
    Keywords: Hemophiliacs, Analogy, Sabr, Taghsim, Cause, Civil Liability
  • Seyed Mohammad Hosseini *, Seyed Reza Ehsanpour Pages 103-121
    Prosecuting HIV Transmission by Muharaba & Ifsad-Fel-Arz depends on spreading AIDS in a vast area without particular attention to specific victims. Because using any kinds of weapons is a required condition for committing Muharaba based on Article 279 Iranian Islamic Penal Code. Therefore, in order to prosecute HIV mass transmission by Muharaba, we should either argue that there is no necessity for using weapons to prosecute Muharaba, and only disturbing social safety is sufficient condition. Thus, what mentions in Article 279 is only an instance for this crime or we suppose HIV as a kind of weapon. In this respect, plenty of United States courts have accepted HIV as a dangerous weapon. If by any reason one may believe in impossibility of prosecuting HIV transmission by Muharaba, prosecution of HIV transmission by Ifsad-Fel_Arz (Article 286) is reasonable because spreading HIV virus in society is supposed as "crimes against physical integrity of people" and "spreading poisonous and dangerous substances" as well as "disturbing community order and safety" which results in "inflicting huge damage to individuals physical integrity".
    Keywords: AIDS, Muharaba, Ifsad, Fel, Arz, Criminal Law, USA
  • Davood Seify Ghareyataq *, Kafie Khojaste Mah Siyah, Zahra Dehbashi Pages 123-148
    The child’s right to receive alimony from his parents, is one of the basic human rights, which has been seriously challenged by the arrival of new technologies of reproduction. This paper seeks to answer questions and challenges about alimony of cloned Child. In this regard, the theoretical foundation of entitlement to alimony- such as the theory of compliance with legal parentage and compliance of alimony with conventional parity, theory of contractual nature of alimony, and theory of having credit and legal origin have been analyzed and explicated. Then, cloned child’s alimony is discussed based on different assumptions such as cloning with couple of cells, cells stranger, an alien egg, a fetus alimony in during pregnancy and alimony of child in embryo donation and clonic without the interference of man. By analyzing the legal opinions, laws and spirit of the law. The article concludes that alimony payments depend on child’s well-being rather than the legal parentage. The obligation to pay alimony is for the legal father who is the owner of the cell nucleus. And, in the event of non-payment or agreement, transference of the embryo recipients and those who are committed to get the child simulation is preferred.
    Keywords: Cloning, Alimony, Rights of Child, Best Interest
  • Nasrin Karimi* Pages 149-170
    Background And Aim
    Among the most important challenges facing the patients and managers in health system is the issue of receiving additional charges known as “kickbacks”. Despite the fact that legislators have generally considered this act as illegal, there is a different judicial ruling because the nature of treatment contracts in private centers such as offices and public centers differs from each other. This article investigates the judicial ruling on receiving kickbacks in state centers.
    Method
    This is a retrospective study based on extensive literature survey.
    Findings: Referring to some other evidence, some argue that the illegitimacy of bribery is only in legal cases and in non-legal cases such as medicine, it is permissible. Others, however, believe that in the issue of emergencies, based on common sense the person under pressure has agreed to such contract, it is considered as valid and cannot be regarded as ill-gotten or illegal money.
    Conclusion
    From the judicial point of view, in these cases, the doctor becomes a party hired through the contract made by the hospitals or other public centers and since he has no direct financial relation with the patient, his receiving the kickbacks cannot be justified judicially or legally because he is employed by the government and is required to receive the amount of money stated in the contract. Therefore, taking any kickbacks is considered as ill-gotten money and as a result it is regarded illegal and unlawful. However, some of the jurists have allowed for it provided that the patient himself consents to paying additional money. It seems that a patient has no option but to consent to such terms because of the emergency situation he is in and such a ruling is null and void and it is still considered as illegal.
    Keywords: Kickbacks, Jurisprudence, Law, State Medical Centers, Doctors