فهرست مطالب

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 43 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید رحمانی منشادی، علی اکبر جعفری ندوشن* صفحات 7-21
    اندیشمندان دینی از اولین افرادی بودند که به چالش های علوم ژنتیک اشاره کرده و آن را مورد نقد و بررسی قرار دادند. در همین راستا نهادهای مذهبی از ابتدا در خصوص چالش های اخلاقی و مذهبی ژن درمانی به مناظره پرداختند. از آنجا که پذیرش عمومی جامعه نسبت به ژن درمانی تا حد زیادی ریشه در عقاید مذهبی دارد، نظریه های مذهبی بدون تردید نقشی کلیدی در شکل دهی نگرش عموم جامعه به ژن درمانی و سیاستگذاری در خصوص آن ایفا می کند. با بررسی دیدگاه ادیان سه گانه در خصوص ژن درمانی مشخص گردید که بیشترین مخالفت های مذهبی با ژن درمانی در میان مسیحیان وجود دارد. در مقابل بیشترین حمایت مذهبی از ژن درمانی در میان ادیان توحیدی، به اسلام تعلق دارد. اکثر فقهای شیعه و سنی استفاده از ژن درمانی را برای درمان بیماری های صعب العلاج جایز می دانند. به علاوه مشهور مسلمانان مطلق دستکاری را حتی برای اهداف غیر درمانی نیز جایز دانسته اند، چراکه ادله اباحه و جواز مهندسی ژنتیک در فقه اسلامی تمام شیوه های اصلاح ژنتیکی را شامل می شود.
    کلیدواژگان: ژن درمانی، مهندسی ژنتیک، بهینه سازی ژنتیکی، مسیحیت، اسلام، یهودیت
  • رضا وطن خواه، علی نجفی توانا*، محمود عباسی صفحات 23-46
    توسعه زیست فناوری (بیوتکنولوژی) در دهه های اخیر و قابلیت های گسترده آن در عرصه های مختلف بهداشت و درمان، علوم کشاورزی، دامپروری، محیط زیست، صنعت و معدن، نظامی و... توجه دانشمندان و دولتمردان کشورهای مختلف را به این موضوع مهم جلب نموده است. این فناوری با وجود فوایدی که از آن برخوردار است، در صورت استفاده نا به جا می تواند موجب ایجاد آسیب های خطرناکی در موجودات زنده شده و سلامت انسانی را مورد مخاطره قرار دهد و همین امر، لزوم حمایت کیفری از این پدیده نوظهور را مضاعف نموده است. در نظام حقوقی ایران از قوانین مرتبط با حوزه زیست فناوری می توان قوانینی مثل قانون ایمنی زیستی، قانون ثبت ارقام گیاهی و گواهی و کنترل بذر و نهال را نام برد که در هر یک از این قوانین و در راستای حفظ شهروندان از گزند آسیب ها و مخاطرات احتمالی ناشی از زیست فناوری، برخی از حوزه های آن مورد حمایت کیفری قرار گرفته و قانونگذار، مرتکبین این گونه جرائم را قابل تعقیب کیفری و مجازات دانسته است. در قانون ایمنی زیستی مصوب 1388 که سیاست جنایی مستتر در این قانون در این مقاله مورد بحث و بررسی قرار گرفته است، جنبه های حقوقی زیست فناوری به خوبی تبیین نگردیده و از نظر حمایت کیفری هم قانونگذار صرفا در ماده 6 این قانون به صورت کلی و با یک حکم واحد، اقدام به جرم انگاری برخی از افعال یا ترک افعال مقرر در سایر مواد این قانون نموده است. در حالت کلی با تدقیق در این قانون، چند عنوان مجرمانه احصا می گردد که نگارندگان این تحقیق، ضمن تبیین این جرائم و مجازات های مقرر در قانون مصوب، درصدد تشریح سیاست جنایی تقنینی ایران در خصوص موضوع مورد مطالعه و ترقیم ایرادات و اشکالات موجود و ارائه پیشنهادات لازم هستند.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی تقنینی، جرائم زیست فناورانه، قانون ایمنی زیستی، ضمانت اجرای کیفری، جزای نقدی
  • احمد امی* صفحات 47-68
    در این مقاله، ماهیت دیه به عنوان یکی از نهادهای حقوقی مورد پذیرش اسلام، مورد بررسی قرار گرفته است. آیا دیه نهادی مدنی است که به منظور جبران خسارت ها و زیان هایی که در نتیجه عمل مرتکب به بزه دیده یا اولیای او وارد شده، پرداخت می شود یا ماهیتی جزایی دارد تا در زمره مجازات ها قرار گیرد و به عنوان کیفری بر مرتکب برای تنبه و احساس درد و رنج وی اعمال شود. در راستای پاسخ به این پرسش چهار نظریه طرح و بیان شده است. نخست آنکه دیه دارای ماهیت صرفا کیفری است؛ دیگر آنکه دیه صرفا از ماهیتی حقوقی (در باب مسوولیت مدنی و ضمان ناشی از ایراد خسارت) برخوردار است. برخی نیز قائل به تفکیک در ماهیت آن شده اند. نگارنده بر این باور است که دیه دارای ماهیت تلفیقی است، یعنی از یکسو مجازات است و از سویی نیز به عنوان جبران خسارت محسوب می گردد. پاسخ این سوال هر چه که باشد، علاوه بر آثار متفاوتی که بر قبول هر نظریه مترتب می شود، نتایجی از جمله جواز یا عدم جواز اخذ خسارت مازاد بر دیه را در پی دارد که خود، مطمح نظر و محل مناقشه بسیاری از صاحب نظران بوده و هست .
    کلیدواژگان: دیه، خسارت، مجازات
  • همایون مافی*، فرهاد شادمان صفحات 69-91
    از مهم ترین مصادیق نوین اموال فکری که تشتت آرا در مورد حمایت یا عدم حمایت از آن فراوان است. اطلاعات آزمایشگاهی داروهای جدیدی هستند که به مقامات صالح دولتی برای بررسی و ثبت تقدیم می گردند، لذا همواره با این سوال اساسی مواجه هستیم که حمایت از اطلاعات آزمایشگاهی داروها در چه قالبی صورت می گیرد. هدف اصلی نظام حقوقی مالکیت فکری حمایت از تمام اموالی است که به هر نحوی برگرفته از تراوش های ذهنی انسان ها می باشد. اطلاعات آزمایشگاهی داروها یا همان اطلاعات راجع به کیفیت، امنیت و کارایی داروها دسته ای از اموال فکری نوینی هستند که حمایت از آن ها در چند دهه اخیر مورد توجه اندیشمندان حقوق قرار گرفته است. این دسته اموال فکری اطلاعاتی ارزشمند هستند که حاصل تلاش های شبانه روزی متخصصین حوزه داروسازی در آزمایشگاه ها می باشند و به دست مقامات صالحه ثبتی سپرده می شوند تا پس از احراز کیفیت، امنیت و کارایی آن ها مجوز تولید و بازاریابی را به دست آورند، اگرچه راجع به اصل حمایت از این اطلاعات اختلاف نظر وجود دارد، اما نظریه غالب و پذیرفته شده حمایت از این دسته اموال فکری جدید می باشد. با این حال کسانی که اصل حمایت را پذیرفته اند، دیدگاه های متفاوتی راجع به نوع نظام حمایتی حاکم بر اطلاعات آزمایشگاهی داروها دارند. برخی نظام اسرار تجاری، برخی دیگر نظام رقابت های نامشروع و عده ای هم نظام حمایتی ویژه را پذیرفته اند. با این حال مقاله حاضر اعتقاد به حمایت از این دسته اطلاعات در قالب نظا م حمایتی ویژه دارد.
    کلیدواژگان: حمایت حقوقی، اطلاعات بالینی، اموال، دارو، نظام حمایتی
  • رحمان وکیلی فر، مهدیه رئیس زاده* صفحات 93-107
    زمینه و هدف
    رفتار نتیجه تصمیم و تصمیم مبتنی بر آگاهی و گرایش می باشد. بسیاری از خطاهای پزشکی ناشی از عدم آگاهی نسبت به موضوع درمان است. هدف از این مطالعه بررسی سطح آگاهی داروسازان طرف قرارداد بیمه سلامت از تخلفات انتظامی و حقوق کیفری شهرستان اصفهان سال 1393 بود.
    روش
    مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بر روی 255 نفر از داروسازان با روش نمونه گیری ساده تصادفی انجام شد. ابزار، پرسشنامه محقق ساز که روایی به صورت بررسی محتوا و پایایی با ضریب آلفای کرونباخ 749/0 تایید شد.
    جهت توصیف متغیرها از شاخص های آماری توصیفی از قبیل فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار و آمار تحلیلی ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون t مستقل و آزمون t تک نمونه ای استفاده شد.
    یافته ها
    187 نفر داروسازان (2/74 درصد) مرد و 65 نفر (8/25 درصد) زن بودند. سابقه کار اکثر داروسازان مورد بررسی 10 سال یا کم تر بود (4/54 درصد). نمره آگاهی داروسازان از حقوق کیفری 9/17±7/40 از 100 به دست آمد. همچنین نمره آگاهی داروسازان از تخلفات انتظامی پزشکی 9/16±39 از 100 به دست آمد که کم تر از حد متوسط (نمره 50) بود (001/0< P). بر اساس ضریب همبستگی اسپیرمن بین سابقه کار داروسازان با نمره آگاهی آن ها از حقوق کیفری (453/0=r) و تخلفات انتظامی (730/0=r) رابطه مستقیم وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه از اهمیت جایگاه داروسازان در کادر پزشکی و درمان، لذا برنامه ریزی جهت ارتقای سطح آگاهی و عملکرد آن ها با کمک آموزش سبب کاهش بروز خطاها و شکایات پزشکی از کادر درمان خواهد شد.
    کلیدواژگان: سطح آگاهی، حقوق کیفری، تخلفات انتظامی پزشکی
  • نبی الله غلامی*، حسنعلی موذن زادگان، محمود عباسی، سکینه سلطانی کوهبنانی صفحات 109-126
    قضازدایی از جرائم ارتکاب یافته به مثابه تغییر مسیر فرآیند رسیدگی به جرم ارتکاب یافته، رویکردی است که به خصوص در ارتباط با جرائم ارتکاب یافته توسط گروه های خاصی از افراد جامعه مورد توجه دستگاه عدالت کیفری قرار گرفته است. اعمال این تدابیر به ویژه در مورد مجرمانی که دارای نوعی اختلال روانی هستند، واجد اهمیت است. با توجه به این که ضابطان دادگستری به عنوان جبهه نخست سیستم عدالت کیفری، در مقابله با جرائم و مجرمان ایفای نقش می کنند، اجرای تدابیر معطوف به قضازدایی در خصوص مجرمان دارای اختلال روانی، در مرحله تحقیقات مقدماتی توسط آن ها، هم از نظر کاستن از هزینه های اقتصادی سیستم عدالت کیفری و هم از جهت نیل به اهداف قضازدایی اهمیت به سزایی دارد. توجه به الگوهای مداخله ضابطان در فرآیند رسیدگی به جرائم بیماران دچار اختلال روانی، مبین این موضوع است که امروزه، «تیم مداخله بحران»، به عنوان گروهی از ماموران پلیس آموزش دیده، نقش اساسی در اجرای تدابیر قضازدایی در مرحله تحقیقات مقدماتی بر عهده دارند. بر این اساس مامورانی که در تیم ذکرشده ایفای نقش می کنند، بسته به نوع و ماهیت جرائم ارتکاب یافته، حسب مورد قادر به اتخاذ تصیماتی در راستای عدم معرفی مجرمان به مراکز قضایی هستند. در این نوشتار با بررسی وظایف و اختیارات ضابطان دادگستری در نظام حقوقی ایران و ایالات متحده در برخورد با مجرمان مبتلا به اختلالات روانی، چنین نتیجه گرفته شده است که برخلاف نظام حقوقی ایالات متحده، در نظام حقوقی ایران، مقنن فاقد رویکردی خاص در خصوص قضازدایی از جرائم ارتکاب یافته در فرآیند تحقیقات مقدماتی است.
    کلیدواژگان: قضازدایی، بیماران روانی، تحقیقات مقدماتی، تحقیقات پلیسی
  • محسن مردعلی، امیر اشکان نصیری پور*، ایروان مسعودی اصل، حسن عابدی جعفری صفحات 127-146
    زمینه و هدف
    همه کشورهای دنیا بر اساس گزارش مراجع و نهادهای بین المللی سنجش کننده فساد نظیر سازمان ملل، بانک جهانی و سازمان شفافیت بین الملل کم و بیش با پدیده فساد دست به گریبان هستند و هیچ کشوری را نمی توان یافت که دارای نسبتی از فساد در خود نباشد. بر اساس گزارش های متنوعی که سالانه و یا چند سال یک بار توسط سازمان های بین المللی منتشر می شود، بخش های مختلف یک جامعه اعم از صنعت، تجارت، فرهنگ، حکومت، آموزش، بهداشت و... می توانند با پدیده فساد دست به گربیان باشند، هرچند که میزان فساد رایج در هر بخش و هر کشور متفاوت است، اما اختصاص یافتن گزارش های خاص به بخش بهداشت و درمان بیانگر این امر بوده است که مساله فساد در نظام سلامت تمامی کشورهای دنیا، به عنوان مشکل موجود امری جاری است. نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران نیز از این مشکل مبرا نبوده است، باید مورد توجه و تامل قرار گیرد و با مطالعه دقیق و منسجم، مسائل فساد درنظام سلامت کشور شناسایی و راه حلی درخور برای آن یافته شود. در این پژوهش، هدف ارائه مدلی جامع و معنی دار جهت سنجش فساد در نظام بهداشت و درمان کشور است.
    روش
    پژوهش حاضر در دو بخش و به صورت پژوهش ترکیبی (کیفی کمی) انجام شده است. بر این اساس در بخش اول از روش پژوهش کیفی فراترکیب سندلوسکی و باروسو و در بخش دوم با استفاده از روش پیمایش نیز با بهره گیری از ارزیابی روایی محتوا (CVR - CVI)، تبیین مدل سنجش فساد میسر گردید. در ادامه به منظور کاربردی نمودن و ارزیابی مدل، تعداد 110 پرسشنامه بین کارکنان (کارمندان و مدیران) نظام بهداشت و درمان به صورت نمونه گیری طبقه ای انتخاب گردیده بودند، توزیع و با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی مدلسازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل انجام گرفت.
    یافته ها
    فساد اداری در نظام بهداشت و درمان با توجه به مطالعات میدانی و اسنادی صورت گرفته، دارای ابعاد شش گانه از جمله، مالی، ارتباطی تعاملی، سوء استفاده و تربیت نیروی انسانی، دستگاه نظارتی، اسناد و سوابق و فرهنگ کار شناخته شد که هر کدام دارای شاخص های خاص اندازه گیری هستند.
    بحث و نتیجه گیری
    مدل تحقیق که بر اساس تاثیرات متغیرهای تحقیق اعم از متغیر مستقل، وابسته حاصل گردید، نشان داد بین مولفه های هر یک از متغیرها ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فساد، سیاست های کلی نظام اداری، نظام بهداشت و درمان
  • میترا صدقی ثابت*، معصومه پرورش مریان، مژگان بقایی، احسان کاظم نژاد لیلی، مجتبی جانی پور صفحات 147-172
    زمینه و هدف
    پرستاران با هدف اصلی تامین بهبودی و سلامت بشریت نیازمند رعایت قوانین می باشند تا از هر گونه خطای پزشکی و آسیب به بیماران به دور باشند. در این راستا، نیاز به داشتن داده های معتبر درباره وضعیت آگاهی و رعایت پرستاران از جنبه های قانونی احساس می شود. این پژوهش با هدف تعیین وضعیت آگاهی و رعایت جنبه های قانونی حرفه ای پرستاران در مراکز آموزشی درمانی شهر رشت و عوامل مرتبط با آن انجام شده است.
    روش
    این مطالعه مقطعی تحلیلی بر روی 362 پرستار شاغل در 7 مرکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گیلان در شهر رشت و دارای معیارهای ورود به مطالعه انجام شده است. نمونه ها به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. داده های پژوهش با ابزاری پژوهشگرساخته شامل سه بخش اطلاعات فردی و شغلی، وضعیت آگاهی از جنبه های قانون حرفه ای و وضعیت رعایت جنبه های قانونی حرفه و به روش خودایفا گردآوری شدند. مجموع نمرات کسب شده از پرسشنامه آگاهی از جنبه های قانونی (با محدوده 20-0) پس از محاسبه به صورت درصد، در سه سطح آگاهی ضعیف (33-0 درصد)، متوسط (66-34 درصد) و خوب (100-67 درصد) و نمرات وضعیت رعایت جنبه های قانونی حرفه (با محدوده 90-0) پس از محاسبه به صورت درصد، در سه سطح نامطلوب (33-0 درصد نمره)، نسبتا مطلوب (66-34 درصد نمره) و مطلوب (100-67 درصد نمره) طبقه بندی و با استفاده از آزمون های توصیفی (میانگین و انحراف معیار و فراوانی) و استنباطی (همبستگی اسپیرمن، من ویتنی یو و کروسکال والیس) تحت نرم افزار SPSS 16 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    اکثریت واحدهای مورد پژوهش را زنان (2/95 درصد)، در محدوده سنی 40-30 سال (4/40 درصد) و با میانگین و انحراف معیار سنی 1/8±7/34سال تشکیل می داد. اکثریت نمونه های این مطالعه از وضعیت آگاهی قانونی متوسط (1/77 درصد) و همچنین وضعیت رعایت نسبتا مطلوب (2/80 درصد) برخوردار بودند. همبستگی معنی دار ضعیفی بین وضعیت آگاهی از جنبه های قانونی و وضعیت رعایت آن دیده شد (162/0r= ، 002/0P=). وضعیت آگاهی از جنبه های قانونی حرفه در واحدهای مورد پژوهش ارتباط آماری معنی داری با سن (001/0P=)، سابقه کاری (0001/0P=)، وضعیت تاهل (012/0P=)، نوبت کاری (036/0P=)، نوع استخدام (0001/0P=)، سمت شغلی (01/0P=) و بخش محل خدمت (008/0P=) آنان داشت. وضعیت رعایت جنبه های قانونی حرفه در نمونه های پژوهش نیز با جنسیت (001/0P=) آنان ارتباط آماری معنی داری داشت. ضرایب رگرسیونی عوامل مرتبط باآگاهی و رعایت جنبه های قانونی در حرفه پرستاری نشانگر توان متغیرهای سن (03/0P=) و داشتن اطلاعات در زمینه جنبه های قانونی حرفه (04/0P=) در پیش بینی نمره بالاتر آگاهی از جنبه های قانونی حرفه بود. متغیر های نمره آگاهی از جنبه های قانونی حرفه ای (001/0P=) و سن (027/0P=) دارای توان پیش بینی کنندگی نمره بالاتر رعایت جنبه های قانونی حرفه ای بوده اند (24/1-05/1 : CI، 95 % ، 15/1OR=).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشانگر نیاز پرستاران به دانش بیشتر در زمینه جنبه های قانونی حرفه و ارتقای سطح رعایت این جنبه ها، به ویژه در پرستارانی با محدوده سنی و سابقه بالینی کم تر و همچنین نیروهای طرحی و قراردادی است.
    کلیدواژگان: پرستار، قوانین حرفه ای، آگاهی، ارزیابی عملکرد پرستاران
|
  • Hamid Rahmani Manshadi, Ali Akbar Jafari Nadoushan * Pages 7-21
    Religious scholars were among the first to address the challenges of genetic science. In this regard, religious institutions from the beginning has debate on moral and religious challenges of gene therapy. Because public acceptance towards gene therapy is largely rooted in religious beliefs, Religious doctrine undoubtedly play a key role in shaping public attitudes and policy about gene therapy. In examining the Perspective of three religions about gene therapy, it is obvious that the largest religious opposition to gene therapy exists among Christians. In contrast, most religious support of gene therapy among monotheistic religions belong to Islam. The majority of Shiite and Sunni scholars believe that the use of gene therapy for treating incurable diseases is legitimateIn addition the majority of Muslims believe that Genetic manipulation is absolutely is legitimate even for non-medical purposes. Because in Islamic law, the legitimacy basis of genetic engineering covers all manner of genetic modification.
    Keywords: Gene Therapy, Genetic Engineering, Genetic Modification, Christianity, Islam, Judaism
  • Reza Vatankhah, Ali Najafi Tavana *, Mahmood Abbasi Pages 23-46
    Biotechnology development in recent decades and its extensive serviceability in various arenas of health, agriculture, animal husbandry, environment, industry, mining, military, etc. has interested scientists and governmentals to this important subject. This technology has also some benefits and abilities that inappropriate using can cause dangerous damages for beings and hazard human health. In the legal system of Iran, laws related to biotechnology include laws such as the biosafety Code, the law on the Registration of Plant Varieties, and the Certificate on Seed and Plant Seedings that in the each of this Acts and for protection of citizenry from detriment damages and probability hazards due biotechnology and for prevention of disorder in public regularity of society, several subjects as to it has sat bundel criminal protection and lawmaker has criminate and punishable delinquent of such crimes. Iranian biosafety Act (2009) don’t describe exactly legal aspects of biotechnology and about criminal protection merely exist a number of acts and some omissions hat mention under section 6 this Act. Entirely to pay attention this Act to find a number of crimes that writers of this scholarism with description of crimes and punishments foresaid in inactment Act that discuss Iranian legislative criminal policy about subject and mention difficulties and criticisms and introduce necessary suggestions.
    Keywords: Legislative Criminal Policy, Biotechnological Crimes, Iranian Biosafety Act, Criminal Sanction, Fine
  • Ahmad Ommi * Pages 47-68
    This article studies the nature of blood money (Dia) in Islamic jurisprudence. There is a question whether blood money (Dia) is a punishment or it is solely compensation. There are four different views in this respect. Some believes it is only a punishment, others say it is only compensation. Some others say that we should divide it into two various parts; thus it is sometimes punishment and sometimes is compensation. The researcher believes it has double nature: it is both punishment and compensation. If one chooses any of these responses, there would be various results. One of the most important results is whether to gain compensation in addition to blood money is permissible or not.
    Keywords: Blood money, Compensation, Punishment
  • Homayoun Mafi *, Farhad Shadman Pages 69-91
    One of the most important new evidence of intellectual property that had always plenty of differences behind it regarding the protection or non-protection is the new medicine laboratory information that is presented to the competent state authority for consideration and registry. The original purpose of intellectual property is to protect all property that derives from human intellectual leaking. The medicine laboratory information or the same information concerning the quality, security and effectiveness of medicines is a new intellectual property group that whose protection in recent decades has been considered by the legal scholars. This group of Intellectual property is the valuable information that is the result of round the clock efforts of pharmacy area specialists in the laboratories and are deposited in the hands of registration authority until after obtaining the quality, security and effectiveness to acquire marketing and production. Although there are differences regarding the principle of protection of this information, but the prevailing and accepted view is to protect these new intellectual properties. However, those who accepted the principle of protection have different views on the type of applicable protection system to laboratory information. Some accepted the system of trade secrets, some accepted the system of illegal competition and some others accepted the special protection system. The present article believes in protection in the framework of special protection system.
    Keywords: Legal Protection, Clinical Protection, Property, Medicine, Protection System
  • Rahman Vakilifar, Mahdieh Raeeszadeh * Pages 93-107
    Background And Aim
    Behavior is the result of decision and decision is based on awareness and knowledge. Many medical errors are due to lack of awareness of health.
    Method
    The study is descriptive-analytical and sectional. The study population was the pharmacists who are in contract with Isfahan Health Insurance. Two hundred and fifty-five pharmacists of them were recruited through the random sampling. In order to collect data, questionnaire that was approved the content validity of the questionnaire and its reliability level (P value= 0.749) was justified. To analyze the data both descriptive and inferential analysis were done.
    Finding: As the findings of the study show, 187 of the pharmacists were male (%77.2) and 65 were female (%25.8). The work experience of majority of the participants was below 10 years. The results showed that the mean score of pharmacists’ awareness about criminal law was 40.7±17.9 percent and in medical disciplinary violation, it was 39±16.9 percent. The Spearman correlation coefficient r=0.453 and r=0.730 showed that there is a positive correlation between the awareness level and working experience.
    Conclusion
    Due to the importance of pharmacists’ position and medical staff, robust planning in order to raise their awareness and emphasis on law aspects by education results in the recognition of weaknesses and reduction of errors and medical complaints.
    Keywords: Awareness Level, Criminal Law, Medical Disciplinary Violation
  • Nabiollah Gholami *, Hassan Ali Moazenzadegan, Mahmoud Abbasi, Sakineh Soltani Kuhbanani Pages 109-126
    Diversion, one of committed crimes as changing the path of addressing committed crime is an approach considered by the criminal justice system especially in relation to the committed crimes by certain groups of society. Performing these measures is of great importance especially in case of criminals with some type of mental disorder. Considering the fact that the justice's executives, as the first deploy of criminal justice system, play a role in against crimes and criminals, performing the measures related to diversion in the criminals in primary researches by the executives is important both regarding the reduction of economic costs of the criminal justice system and in terms of reaching to the goals of diversion. Attention to the interference patterns of the executives in the process of addressing the criminal's crimes indicate that today "crisis intervention team", as a group of educated police officers, play a pivotal role in performing diversion measures in the primary researches stage. To this end, the officers plying a role in the team are capable of making decisions for not introducing the criminals to the judicial centers depending on the type and nature of the crimes. In this paper, with investigation of duties and authorities of the justice's executives in the legal system of Iran and the U.S against the criminals having mental disorders, we conclude that unlike the legal system of the U.S, in the Iran' legal system lawmaker lacks a particular approach regarding the diversion from the committed crimes in the process of primary researches.
    Keywords: Diversion, Mental Patients, Primary Researches, Police Researches
  • Mohsen Mardali, Amir Ashkan Nasiripour *, Iravan Masoudi Asl, Hasan Abedi Jafari Pages 127-146
    Background And Aim
    According to reports of the international institutions on corruption assessment such as the United Nations, the World Bank, and Transparency International, all countries around the world, more or less, suffer from the phenomenon of corruption. According to various annually published reports by international organizations, different sectors of a society including industry, commerce, culture, government, education, health, etc. could be involved in the phenomenon of corruption. Although the level of corruption is different by sector and country, some of special reports determine healthcare system currently involved and potentially vulnerable to corruption. The healthcare system of the Islamic Republic of Iran has not been immune from this problem as well. So corruption bottleneck needs to be studied deeply and removed. The goal of study is to define a comprehensive and meaningful model for assessing the corruption in Iran’s Health care system.
    Method
    This study is performed in two parts as a mixed research method (qualitative and quantitative). Accordingly, in the first part, using Sandelowski and Barroso qualitative meta-synthesis research methods, and in the second part, using the survey method and by utilizing from content validity evaluation (CVR and CVI), explanation of the corruption measurement model was performed. Then for applicability and model evaluation, 110 questionnaires were distributed among staffs (employees and managers) of the Healthcare system who are selected via stratified sampling. Then the analysis was performed using the exploratory factor analysis of the structural equations modeling.
    Finding: 6 dimensions were identified as main dimension of assessing model with especial indexes from document review and field studies. These dimensions are included Financial Corruption, relation and cooperation Corruption, Procedures and document corruption, misuse of position and poor quality of human resource education, controlling organs and department, organization and working culture etc.
    Conclusion
    Finally, the research model obtained based on impacts of both independent and dependent variables, showed a significant positive correlation between components of each variables.
    Keywords: Corruption, General Policy of Administrative System, Healthcare System
  • Mitra Sedghi Sabet *, Maasoumeh Parvaresh Maryan, Mojgan Baghaee, Ehsan Kazemnejad Leili, Mojtaba Janipour Pages 147-172
    Background And Aim
    The nurses with the main aim of providing the improvement and the human health, need to regard the rules so that they avoid from any medical fault and hurting to the patients. Hereof, it is felt to have valuable data about the knowledge situation and regarding the legal aspects by the nurses. The study was done with the aim of determining the knowledge situation and regarding the legal professional aspects by the nurses and its related factors in educational - remedial centers of Rasht City.
    Method
    The segmental - analytical study was done on 362 nurses who are employed in 7 educational - remedial centers depending to Guilan Medical Sciences University in Rasht and had entrance criteria of the study. The samples were chosen accidentally systematically. The study’s data were gathered with research- oriented tools including three parts: individual and job information, knowledge situation of the aspects of the professional act and the situation of regarding the legal aspects of the profession and it was done by approach. After calculating as a percent, the total scores accessed from the questionnaire of knowledge of the legal aspects (between 0-20) and the total scores of the situation of regarding legal aspects of the profession (between 0-90) were categorized in three levels of low knowledge (0-33%), medium knowledge (34-66%) and good knowledge (67-100%) and in three levels of undesirable (0-33%), relatively desirable (34-66%) and desirable (67-100%) respectively; then they were analyzed by using descriptive tests (mean, standard deviation and abundance) and deductive tests (Spearman correlation, Man-Vitney You and Kruskal Valace) on SPSS 16.
    Finding: The majority of the case units of the study included the women (95.2%) aged 30-40 (40.4%) with the Mean and Standard Deviation of 34.7±8.1. The most individuals in the study had the medium level of situation of legal knowledge (77.1%) and also relatively desirable level of regarding situation (80.2). There was a low significant correlation between the situation of knowledge of legal aspects and the situation of it’s regarding (r=0.001; P=0.002). The situation of the knowledge of legal aspects of the profession in the studied units had a significant statistical relation with age (P=0.001), job background (P=0.0001), marital situation (P=0.012), job shift (P=0.036), type of employment (P=0.0001), job eminence (P=0.01) and the employment part (P=0.008). The situation of regarding of the legal aspects of the profession of nursing in the study samples had a significant relation with sex (P=0.001). Regression coefficients of the factors related to the knowledge and regarding the legal aspects of the profession of nursing showed the power of the age variables (P=0.03) and having information about legal aspects of the profession (P=0.04) for predicting higher score of knowledge of the legal aspects of the profession. The variables of the score of knowledge of professional legal aspects (P=0.001) and age (P=0.027) had higher power of predicting the score for regarding the legal aspects of the profession (OR=1.15, %95, CI: 1.05-1.24).
    Conclusion
    The results of the study show that the nurses need to more knowledge about the legal aspects of the profession and improving the level of regarding the aspects, especially for the nurses with lower age range and job antecedence and also contractual forces.
    Keywords: Nurse, Professional Rules, Knowledge, Assessing Performance of the Nurses