فهرست مطالب

حقوق پزشکی - پیاپی 47 (زمستان 1397)

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 47 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدیه غنی زاده* ، محمدرضا کیخا، حسین خاکپور صفحات 7-31
    امروزه توجه به حقوق بیماران و جلب رضایت آن ها در کیفیت و مراقبت های درمانی، از اولویت های مهم و اساسی به شمار می رود. رعایت حقوق بیمار، آگاه نمودن و سهیم نمودن آن ها در تصمیم گیری، به نحو چشمگیری در بهبود بیماران موثر است. از این رو نظام بهداشتی درمانی ایران، منشوری برای نیل به این مهم تدوین نموده است. هدف نوشته پیش رو تحلیل و بررسی میزان تطبیق «منشور حقوق بیمار» با مبانی شرعی اسلام یعنی قرآن و روایات می باشد. روش تحقیق به شیوه توصیفی تحلیلی با رویکرد قرآنی روایی و متن محور می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که همسویی منشور حقوق بیمار با آموزه های دینی در بیشتر موارد قابل مشاهده است. حقوق بیماران در اسلام از نگاه تعالی ارزش های انسانی و با تمرکز بر حفظ کرامت بیمار شکل گرفته است. علی رغم مطابقت محتوای منشور حقوق بیمار با موازین شرعی، با توجه به رابطه دوسویه حق و تکلیف، شاید بتوان گفت علاوه بر بررسی همه جانبه حقوق بیمار، مد نظر قراردادن تکالیف او در قبال کادر درمانی می تواند عامل مهمی در تحقق اهداف منشور حقوق بیمار به شمار آید، لذا نیل به این منظور، مستلزم تدوین متنی جامع با عنوان منشور حقوق و تکالیف بیمار می باشد.
    کلیدواژگان: منشور حقوق بیمار، کادر درمانی، بیمار، حق
  • سهیلا جوادی* ، عباس کریمی صفحات 33-62
    در تمام مواردی که دو یا چند نفر به نحو مشارکت، سبب وقوع خسارت جانی و یا مالی به دیگری گردند و خسارت عرفا به همه آنان مستند باشد، چنانچه میزان تاثیر آنان در وقوع خسارت متفاوت باشد و این تفاوت به اثبات برسد، در وضع فعلی حقوق موضوعه همه به طور مساوی مسوول می باشند، ولی پیشنهاد شده هر یک متناسب با میزان تاثیر در خسارت، ضامن باشند، چنانچه چنین تفاوتی وجود نداشته باشد، یا به فرض وجود قابل احراز نباشد و یا به اثبات نرسد، تمام اسبابی که خسارت مستند به آن هاست، به طور مساوی ضامن می باشند. در تمام موارد تجمع اسباب ضامن، زیان دیده می تواند به هر یک از اسباب به میزان ضمان او یا بیشتر از آن تا سقف خسارات وارده رجوع نماید و در صورت اخیر، سببی که بیشتر از سهم خود خسارت پرداخت نموده، می تواند به قائم مقامی از زیان دیده، به دیگر اسباب رجوع نماید.
    چنانچه عیب ناشی از کالای معیوب در ردیف اسباب متعدد قرار گیرد، حکم تعدد اسباب به این نحو خواهد بود: چنانچه کادر درمانی که کالای مزبور را مورد استفاده قرار داده اند و با استفاده مزبور، زمینه ورود خسارت جانی یا مالی به دیگری وارد نموده اند، از قبیل مباشر باشند، هرگاه مباشر، محسن قلمداد گردد، همانطور که در مورد شاغلین حرف پزشکی این چنین است و مرتکب تقصیری هم نشده باشد و صاحب کالا نیز بتواند ثابت کند که مقصر نیست، ضمانی متوجه کسی نخواهد بود. چنانچه نتواند بی تقصیری خود را اثبات کند، تولیدکننده یا توزیع کننده مستند به قاعده ضمان عامل مشترک، مقصر فرض می شود و مسوول است، حتی در صورت اثبات تقصیر، اگر صاحب کالا مشمول قاعده «الغنم بالغرم» گردد، به نحوی که از پیشتازی در عرضه فناوری های نوین، از سود سرشار آن بهره مند گردد، بدون تقصیر هم ضامن است. همینطور است اگر به جهت استفاده از علامت تجاری مشهور، شهرت تجاری، نام و عناوین تجاری و یا بهره مندی از سازمان و تشکیلات ویژه، موجبات اعتماد مصرف کننده را فراهم آورد و مصرف کننده فریفته چنین عناوین، القاب و شهرت ها شود که در این صورت، وفق قاعده غرور، تولیدکننده و توزیع کننده، عهده دار ضمان خواهند شد.
    کلیدواژگان: تعدد سبب، خسارت پزشکی، مباشر، متلف، مسبب، تجهیزات پزشکی، کالای پزشکی
  • ذبیح الله واحدی ، عادل شیبانی *، زهرا بیدار صفحات 63-82
    برخلاف گذشته، در حال حاضر افراد همواره تحت راهبری های دولت قرار دارند و یکی از حوزه هایی که به طور فزآینده ای موضوع دخالت دولت قرار گرفته است، موضوع بهداشت و سلامت عمومی می باشد، که مبنای آن تکلیف دولت های مدرن برای تضمین بهداشت و سلامت افراد در پرتو حق های بشری و کرامت انسانی است. در ایران بخش اعظمی از نظارت دولت در حوزه بهداشت و سلامت عمومی از طریق کمیسیون موضوع ماده 20 قانون مربوط به به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب 1334 (با اصلاحات بعدی) اعمال می شود. این کمیسیون بر اساس صلاحیت تشخیصی دولت از طریق نظارت پیشینی مرجع صدور پروانه تاسیس و ارزیابی صلاحیت عمومی و فنی موسسین و مسوول فنی موسسات پزشکی می باشد. افزون بر آن کمیسیون یادشده به عنوان یک مرجع اداری شبه قضایی به طور استثنایی صلاحیت اتخاذ تصمیم و صدور رای در مورد برخی تخلفات مربوط به موسسات پزشکی را دارد و می توان آن را در زمینه اموری که در آن صلاحیت تشخیص، نظارت و اتخاذ تصمیم دارد، ضابط قضایی خاص نیز به شمار آورد.
    کلیدواژگان: بهداشت و سلامت عمومی، صلاحیت تشخیصی، نظام حقوقی داروخانه ها، رویه قضایی دیوان عدالت اداری
  • احمد مرتاضی* ، امیر امیران بخشایش، توحید دهقان دیزجی صفحات 83-116
    اطلاق بند اول ماده یک قانون تشکیل سازمان پزشکی قانونی کشور، شامل اظهار نظر و تحقیق در مورد جرائم منافی عفت نیز می گردد، اما دقت در موازین فقهی دال بر اصل پوشش در جرائم یادشده و نص ماده 241 قانون مجازات اسلامی ایران و همچنین ماده 102 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری، خلاف آن را می رساند. این تحقیق، به دنبال بررسی و تعیین حدود صلاحیت پزشکی قانونی، در کشف جرائم منافی عفت است. با بررسی منابع قانونی، می توان دریافت که قانونگذار ایران برای تعیین حدود صلاحیت پزشکی قانونی در کشف جرائم منافی عفت، مواد متعددی وضع نموده، اما چون از تعابیر گوناگون و گاه ناقصی برای تعیین آن استفاده کرده، از این رو شبهاتی را در حدود صلاحیت ورود سازمان پزشکی قانونی به کشف جرائم منافی عفت، به وجود آورده است. تحقیق حاضر که به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته، نشان می دهد که اصولا مرجع تحقیق و تعقیب در جرائم به استناد ماده 22 ق. آ. د. ک دادسرا می باشد، ولی این قاعده در جرائم منافی عفت تحقق پیدا نمی کند، بلکه به استناد ماده 306 ق. آ. د. ک تحقیق و تعقیب آن ها در موارد مذکور، در دادگاه انجام می گیرد و با عنایت به این که اقدامات پزشکی قانونی در قالب کارشناسی است. بنابراین در این نوع جرائم اگر دادگاه برای تشخیص، نیاز به اقدامات تخصصی ببیند به پزشکی قانونی ارجاع می دهد.
    کلیدواژگان: جرائم منافی عفت، پزشکی قانونی، حدود صلاحیت، کشف، کارشناسی، دادگاه
  • محسن صفری* ، فائزه آخوندی صفحات 117-140
    باروری های پزشکی با چالش های حقوقی بسیاری رو به رو است که یکی از آن ها وقوع تدلیس و فریب در فرآیند درمان است که آثار مالی متعددی را به همراه دارد و با ابهاماتی رو به رو است. این آثار عبارتند از: نفقه، ارث و انواع خسارت. این پژوهش با روش تحلیلی توصیفی به دنبال تبیین هر یک از ابعاد مالی تدلیس در باروری های پزشکی است و یافته های تحقیق بدین شرح است؛ نفقه توسط مدلس قابل پرداخت است، زیرا صرفا بعد مادی دارد، در حالی که ارث طفل ناشی از تدلیس در باروری پزشکی با دیدگاه های متفاوتی رو به رو است. برخی بر این باورند تدلیس در باروری های پزشکی منجر به نامشروع شدن طفل می شود و ارث نیز به تبع آن منتفی است. از سوی دیگر گروهی نیز قائل به حمایت مادی از طفل هستند و توارث را بین اهداشوندگان و طفل محرز می دانند، اما به نظر می رسد عمومات و قواعد کلی ارث همچنان پا بر جاست و طفل تنها با کسانی رابطه وراثتی دارد که نسب طفل به آن ها می رسد و تدلیس نیز در این میان تاثیر چندانی ندارد. همچنین خسارات جسمانی، مادی و معنوی وارده به تدلیس شوندگان نیز تا حدودی قابل جبران است. خسارت مادی در باروری های پزشکی با پرداخت مال قابل جبران است و خسارات معنوی وارده بر طفل و تدلیس شوندگان بایستی به نحو مطلوبی جبران گردد. خسارات جسمانی نیز که سلامتی مادر یا طفل را درگیر می نماید، معمولا با پرداخت مال جبران می شود، مگر این که به نحو مطلوب دیگری امکان جبران خسارت محیا شود. در حقوق انگلستان پرداخت نفقه و ارث چندان با چالش رو به رو نیست، زیرا مبنا، قرارداد باروری پزشکی و رضایت است و انواع خسارات ناشی از تدلیس نیز در این کشور قابل جبران است.
    کلیدواژگان: باروری های پزشکی، تدلیس، ارث، نفقه، خسارت مادی، خسارت جسمانی، خسارت معنوی
  • نازیلا تقوی، رضا عمانی سامانی* صفحات 141-162
    زمینه و هدف
    روش های درمانی بیماری سرطان، سلامت باروری مبتلایان تحت درمان را تحت شعاع قرار می دهد، البته می توان با بهره مندی از روش های حفظ باروری، مشکل باروری مبتلایان را رفع نمود. هدف ما بررسی مسوولیت آگاه سازی آنکولوژیست ها از روش های حفظ باروری نسبت به بیماران سرطانی بود.
    روش
    برای تحقق هدف فوق الذکر از روش تحقیق توصیفی تحلیلی و اسنادی کتاخانه ای بهره مند گشته ایم.
    یافته ها
    آنکولوژیست ها نسبت به آگاه نساختن بیماران سرطانی در خصوص از بین رفتن قدرت باروری آنان و روش های حفظ باروری دارای مسوولیت می باشند.
    بحث و نتیجه گیری
    مسوولیت آگاه سازی آنکولوژیست ها از روش های حفظ باروری نسبت به بیماران سرطانی اصولا قراردادی می باشد و مبنای آن را می توان در عدم تحصیل رضایت آگاهانه بیمار سرطانی در رابطه قراردادی جستجو نمود. در تحلیل رابطه بین دو طرف قرارداد، تکلیف پزشک آنکولوژیست در آگاه سازی بیمار نسبت به روش های حفظ باروری را می توان استنباط نمود که نقض این تکلیف قراردادی قصور تلقی شده و سبب مسوولیت پزشک می گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، انجماد جنین، تخمدان، مبتلایان به سرطان، مسوولیت قراردادی
  • رضا وطن خواه، علی نجفی توانا* ، محمود عباسی صفحات 163-196
    امروزه زیست فناوری (بیوتکنولوژی) به عنوان یکی از مهم ترین فناوری های قرن در عرصه های مختلف بهداشت و درمان، کشاورزی، دامپروری، محیط زیست، صنعت و معدن، امور نظامی و دفاعی، مهندسی ژنتیک و… حضور دارد و با توجه به این حضور موثر، هر جامعه ای باید موضع اساسی خود را در مقابل مسائل اخلاقی و حقوقی علوم و فناوری های سلول های بنیادین، نانو، شبیه سازی، مهندسی ژنتیک، محصولات تراریخته و… روشن سازد و از آنجایی که زیست فناوری به عنوان یک دانش پیشرفته و وسیع، راه را برای ارتکاب جرائم مختلفی باز می کند که آثار و پیامد های حاصل از آن می تواند بسیار خطرناک باشد. بنابراین علاوه بر لزوم جرم انگاری در این حوزه، تعیین مجازات های بازدارنده برای سوء استفاده کنندگان از فناوری های زیستی نیز ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
    در عرصه بین المللی، تلاش هایی به منظور قانونمندساختن فعالیت ها در حوزه زیست فناوری با توسل به ابزارهای حقوق کیفری صورت گرفته است که ظهور و بروز آن را در تصویب اسناد و اعلامیه های متعدد بین المللی می توان مشاهده نمود و در نظام حقوقی داخلی از قوانین مرتبط با زیست فناوری می توان قوانینی، مثل قانون ایمنی زیستی، قانون ثبت ارقام گیاهی و گواهی و کنترل بذر و نهال و قانون اصلاح موادی از قانون قاچاق کالا و ارز و در نظام حقوقی انگلستان، قانون باروری و رویان شناسی انسانی، قانون حفاظت زیستی انگلستان و قانون تنوع گیاهی را می توان نام برد که در هر یک از این قوانین، برخی از حوزه های زیست فناوری مورد حمایت کیفری قرار گرفته است. در این تحقیق ضمن تبیین جرائم احصایی در این قوانین و مجازات های متعین در آن ها، ایرادات و اشکالات موجود و پیشنهادات لازم ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: زیست فناوری، حمایت کیفری، نظام کیفری ایران، نظام کیفری انگلستان، شبیه سازی انسان، محصولات تراریخته
  • الهه پارسا، محمود عباسی* ، حمید رحمانی منشادی، محمدحسین جعفری صفحات 197-221
    یکی از فناوری های جدید علم ژنتیک آزمایش های تشخیصی قبل از تولد می باشد تا بدین وسیله از تولد کودکان مبتلا به نقایض مادرزادی جلوگیری کنند. پزشک و مشاور ژنتیک به عنوان شخص حقیقی و آزمایشگاه و مراکز درمانی به عنوان شخص حقوقی در مقابل بیماران در صورت خطا در وظیفه ضامن خواهند بود. آنچه در باب ضمان پزشک و مراکز درمانی ناشی از خطای در تشخیص قبل از تولد در درجه اول اهمیت قرار دارد، جبران خسارت می باشد. اخلال طبیب یا مراکز درمانی ولو غیر عمدی موجب ضمان می شود. در حقوق ایران ماهیت حقوقی ضمان پزشک در خطای تشخیص قبل از تولد قهری (غیر قراردادی) می باشد و وجود قرارداد مانع از تطبیق قواعد ضمان قهری در مواردی که شرایط آن فراهم است، نمی باشد، زیرا جبران خسارت شامل هر نوع خسارتی می شود. اثر قرارداد در مورد اثبات تقصیر و شیوه ارزیابی جبران خسارت می تواند مثمر فایده باشد. در حال حاضر ماهیت حقوقی ضمان پزشک در نظام حقوقی انگلستان بر اساس قوانین سازمان خدمات ملی غیر قراردادی است، اما اگر قراردادی منعقد شده باشد، با توجه به شرایط و اوضاع و احوال می توان به رابطه قراردادی استناد کرد. در نظام حقوقی ایران و انگلیس، ماهیت حقوقی ضمان مراکز درمانی (آزمایشگاه های ژنتیک) ناشی از خطای در تشخیص قبل از تولد در دو فرض محقق می شود یا صدمات وارده ناشی از خطای خود مرکز درمانی می باشد که در این صورت مرکز درمانی مسوولیت مستقیم یا قانونی در برابر زیان دیده دارد یا ضرر وارده که تولد کودک معلول است، ناشی از خطای کادر درمانی باشد که در این حالت از میان نظرات ارائه شده در نظام حقوقی ایران و انگلیس، نظریه تقصیر سازمانی و مسوولیت تضامنی به عنوان کامل ترین نظر پذیرفته شده است که زیان دیده می تواند مطابق آن در دادگاه اقامه دعوا نماید.
    کلیدواژگان: آزمایش تشخیص قبل از تولد، ضمان، پزشک، مراکز درمانی
|
  • Mahdiyeh Ghanizadeh*, Mohammad Reza Kaykha , Hossein Khakpour Pages 7-31
    Today, paying attention to patients' rights and their satisfaction with quality and medical care is one of the most important priorities. Observing patient's rights, informing them and sharing them in decision-making, is greatly effective in improving patients. Hence, Iran's health care system has made a decree to this end. The purpose of the present paper is to analyze the extent to which the "charter of the patient's rights" is implemented with the Islamic religious principles, ie, the Quran and narratives. The research method is descriptive-analytic with a Quranic-narrative and text-based approach. Findings of the research show that the alignment of the Patients' Rights Charter with religious teachings can be seen in most cases. The rights of patients in Islam have been shaped by the values of human excellence and focus on preserving the dignity of the patient. Regardless of the content of the charter of the patient's rights in terms of religious law, given the two-fold relationship between the rights and duties, it can be said that in addition to the comprehensive examination of the patient's rights, considering his duties towards the medical staff can be an important factor in the realization of the goals of the charter of patient rights. Therefore, achieving this goal requires the development of a comprehensive text called the charter of rights and homework of the patient.
    Keywords: Patient Rights Charter, Medical Staff, Patient's Right
  • Soheila Javadi*, Abbas Karimi Pages 33-62
    The case of multiple causes in damages is vague in Iranian legal system and it has even more ambiguity when it comes to medical harm. However, specific rules related to medical damages has been stated at article 495 and 496 of Islamic criminal law. Moreover, in case of absence of law or conflict of law, it can be refuted to reliable fiqh resources according to article 167 substantial law.
    Therefore, the responsibility of doctors in sharia law, as responsibility based on defective medical equipment, has been the subject of different rules such as "Itlaf", "Tasbib", "Ehsan", "Al ghonm bel ghorm", the responsibility of common factor, "Al ghoror" and "La zarar". The interference of these rules increases the difficulties of assigning responsibility and finding liable person/s.
    In the case of determination of the law related to multiple causes, definition of "the ability to be cited" and "the ability of being assigned" have significant roles, while their definitions are not clear. Seemingly, when there are multiple causes, which some of them directly cause the damage and the rest prepare the situation, the direct cause will hold the loss responsible. Furthermore, if the impact difference between causes is significant, the reason with the most impact is responsible for damages. In other situations, where damages are based on more than one reason, all the causes will be responsible for damages.
    Additionally, In the cases which there are more than one factor that cause harm while some of them are directly involved and the others have indirect role in causing damages, the factor that can be assigned as a direct cause of damage shall be responsible for that. However, in the cases that the indirect factor plays a more significant role in comparison to the direct factor in causing damages, the indirect cause could be held responsible for damages. If there is a possibility to assign the cause to both factors, they would both be responsible. If their share of responsibility is clear, they would be responsible for that portion, otherwise they have equal obligation.
    These rules can be applied at the time of multiple causes related to the medical damages and defective medical equipment. This research investigates different conditions of multiple factors that cause harm in medical damages. Based on this study, the priority has been given to the factors based on "Al ghonm bel ghorm" rule to be responsible for harms. Afterwards, the factors related to the "Al ghoror" rule will be responsible and finally the factors with the common responsibility.
    Keywords: Plurality of Causes, Medical Damage, Direct Cause, Motivated, Causing, Liability, Medical Eqipments, Medical Goods
  • Zabihollah Vahedi , Adel Sheibani *, Zahra Bidar Pages 63-82
    Unlike in the past, people are always under leadership of government and one of the most frequent areas of state intervention based on the responsibility of modern governments in the light of human right and dignity is the public health issue. In Iran, a large part of government supervision in the field of public health is exercised by the Commission on the subject of Article 20 of the Code relating to the medical, pharmaceutical, food and drink matters adopted in 1334 (with subsequent amendments). This commission based on the state's distinctive power through the prior supervision is the authority to establish and evaluate the general and technical competence of the founders and technical authorities of the medical institutions. In addition, the commission as a quasi-judicial administrative authority exceptionally has the authority to make a decision on certain violations of medical institutions and in cases which has competent to discriminate, monitor and decide can be considered as special judiciary bailiffs.
    Keywords: Public Health, Distinctive Power, the Legal System of Pharmacies, Administrative Justice Court Precedent
  • Ahmad Mortazi*, Amir Amiran Bakhshayesh , Towhid Dehghan Dizaji Pages 83-116
    Refer to the first paragraph of Article I of the Law of Legal Medicine Organization, including commenting and investigating crimes against chastity as well. This study sought to determine the scope of Forensic Medicine, the discovery is a crime against chastity. The study of scholars from different perspectives, we can see that Iranian legislator to determine the scope of forensics to discover crimes against chastity, imposed various materials and the various interpretations and sometimes it is inadequate to determine Which, doubts about the competence of the arrival of forensics to uncover crimes against chastity, is created. The results of this study show that the principle of reference to investigate and prosecute crimes by virtue of Article 22 procedure law courts of general and revolution in criminal matters, court system, however no crimes against chastity reality does not by virtue of Article 306 of Law special measures are referred to the coroner
    Keywords: Crimes against Chastity, Forensics, Purview, Discovery, Expert, Court
  • Mohsen Safari*, Faeze Akhoondi Pages 117-140
    Medical fertility faces many legal challenges, one of which is the occurrence of misrepresentation in the treatment process, which has many financial implications that are subject to ambiguities. These affects include alimony, inheritance, and all kinds of damages. This study uses a descriptive analytical method to explain any financial aspects of medical fertility and the findings of this research are as follows; Alimony can be paid by the deceiver because it has only material dimension. The inheritance of the child is due to the development of medical fertility with different perspectives. Because some believe that fraud in medical fertility leads to the illegitimacy of the child and the inheritance is consequently ruled out. On the other hand, a group also believes in the material support of the child and recognizes the inheritance between the Receiver and the child. But it seems that the general rules and principles of inheritance persist, and the child merely has an inherited relationship with whom that the origin of child descends to them and fraud does not affect much. Also, physical, material and spiritual damages to the pasties are also compensable. Material damage in medical fertility is compensable by paying the property. The spiritual damage to the child and the pasties should be compensated as well. Physical damage that affects the health of the mother or the child is usually compensated by the payment of the damage, unless otherwise appropriately compensated. In England, alimony and inheritance are not much challenged because the basis is the fertility contract and the consent. All types of damages caused by misrepresentation are also offset in this country.
    Keywords: Medical Fertility, Fraud, Inheritance, Alimony, Material Damage, Physical Damage, Spiritual Damage
  • Nazila Taghavi , Reza Omani Samani* Pages 141-162
    Background and aim
    Medical methods of cancer treatment affect patients` reproductive health that is under treatment. Of course it is possible to solve patients` fertility problems by using fertility preservation methods. Our goal was to examine responsibility of informing oncologists from the method of fertility preservation for cancerous patients.
    Method
    In this paper, using the method of study and documentary- library, the results achieved.
    Results
    Oncologists are responsible for not informing cancerous patients regarding losing their fertility power and fertility preservation methods.
    Conclusion
    Responsibility of informing oncologists from the method of fertility preservation for cancerous patients is basically contractual and its basis can searched in not taking voluntary consent of cancerous patients. Oncologist`s duty to inform the patient from fertility preservation methods can be inferred from the analysis of the relationship between the two parties. Violation of this duty is neglect and will lead to the doctor`s responsibility.
    Keywords: Consciousness, embryo cryopreservation, ovarian, cancerous patients, contractual liability
  • Reza Vatankhah , Ali Najafi Tavana*, Mahmood Abbasi Pages 163-196
    Nowadays, biotechnology is one of the most important technologies of the century in various arenas of health, agriculture, animal husbandry, environment, industry and mining, military and defence affairs, genetic engineering, Due to this effective presence, every society should determine its fundamental position towards moral and legal problems resulting from sciences and technologies such as fundamental cells, nano, human cloning, genetic engineering, transgenic, etc.
    As for biotechnology pattern one of advanced and vast knowledges bring commitment of various offences that damaging effects is high dangerous. Thus determination of deterrent punishments for exploiters from biological technologis is inevitable necessity.
    Criminal aspects of protect from biotechnology subjects are among issues raised in the intraction between Criminal law and biotechnology. Among the accepted principles of criminalization, the principles of loss, legal patriarchy and legal ethicism that can be criminalized based them. The study of proper Criminal answers to these crimes could be also important in addition to the criminalization in this field.
    In the international arena, efforts have been made to regulate biotechnology activities with the use of criminal law tools. The emergence and appearanceof it in the adoption of various international documents and declarations can be observed and in the legal system of Iran laws related to biotechnology include laws such as the biosafety Code, the law on the Registration of Plant Varieties, and the Certificate on Seed and Plant Seedings and the Low on the Modification of Materials from the Smuggling of Goods and Currency Act and the Biological Protection Act and the Plant Variety Act in the legal system of England, whiche can be found in each of these laws has been protected by some of the technology- based biotechnology. In this study, while clarifying the criminal offences in these laws and penalties.
    Keywords: Biotechnology, Criminal Protect, the Penal System of Iran, the Penal System of Ingland, Human Cloning, Transgenic
  • Elahe Parsa , Mahmoud Abbasi*, Rahmani Manshadi , Mohammad Hossein Jafari Pages 197-221
    One of the new technologies of genetic science is pre-natal diagnostic tests to prevent the birth of children with congenital malformations. Physicians and genetic counselors as real person and laboratories and medical centers as legal person in the negligeecs in the case of patients will be laibel. What is important about the physician's liability and health centers due to a negligence in prenatal diagnosis is compensation. The negligence of the physician or health centers, even unintentional, is warranted. In Iran's law, the legal nature of the physician's liability in the negligence of the prenatal diagnosis is strict (non-contractual) and the existence of the contract is not an obstacle prevents compliance with the rules of strict liability in cases where the conditions are met, because the compensation does not include any kind of damage. The effect of the contract on proof of a fault and the method of assessing compensation can be beneficial. Currently, the legal nature of the liability of a physician in the UK legal system is non-contractual according to the rules of the National Services Organization, however, if the contract is concluded, a contractual relationship can be invoked according to the circumstances. In the legal system of Iran and the UK, The legal nature of the liability of the health centers (genetic laboratories) due to a negligence in the prenatal diagnosis occurs in two assumptions, or the damage resulting from the fault of the health center, in which case the health center has a direct or legal liability to the injured, Or the damage that the birth of a disabled child is due to a medical staff negligence, however, From the views expressed in the legal system of Iran and Britain, the theory of corporate negligence and joint liability is accepted as the most complete view, the injured party can file a lawsuit in court.
    Keywords: Prenatal Diagnosis, Liability, Physician, Health Centers