فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 27 (تابستان 1395)

  • ویژه نامه طب سنتی
  • تاریخ انتشار: 1395/04/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدعلی مظفرپور، مرتضی مجاهدی، روشنک ثاقبی، زینب محمودپور* صفحات 11-27
    نفخ شکم یکی از شایع ترین شکایات عمومی و از جمله شایع ترین بیماری های گوارشی محسوب می شود. با توجه به اثرات متناقص درمان های ارائه شده جهت درمان نفخ در طب رایج و اهمیت تجارب سنتی در ساخت داروهای موثر، این مقاله به معرفی مفردات موثر بر نفخ شکم از دیدگاه طب سنتی ایران پرداخته است.
    این تحقیق یک مطالعه کتابخانه ای و بر اساس بررسی متون طب سنتی می باشد. در این مطالعه مفردات دارویی موثر در درمان نفخ شکم در شش کتاب مرجع داروشناسی طب سنتی (الابنیه عن حقایق الادویه، قانون فی الطب، اختیارات بدیعی، تذکره داوود انطاکی، تحفه حکیم مومن، مخزن الادویه) جستجو شد. این کار در ده مرحله (یافتن کلیدواژه، یافتن مفرده، جستجو در منابع، تهیه لیست واحد، یافتن مترادف ها، دسته بندی، بازبینی، خروج مفردات از ترکیبات، جمع بندی، نمره دهی، مرتب سازی) انجام شد. در پایان این مراحل، بر حسب نمره کسب شده، 302 مفرده دارویی مطرح در درمان نفخ شکم یافت شد. بیشترین نمره کسب شده (امتیاز 10) برای سه مفرده (اگیر ترکی، زنیان، سیاه دانه) در درمان نفخ شکم به دست آمد و بیشترین تعداد مفردات موثر بر نفخ، در کتاب مخزن الادویه می باشد. لیست مفردات دارویی حاصل شده در این مطالعه می تواند مبنای انجام مطالعات بالینی برای ساخت داروهای جدید در درمان نفخ شکم قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نفخ، طب سنتی ایرانی، مفرده دارویی
  • فریبا خوش زبان*، ندا حاجی علی نیلی، محمود جباروند، مهرداد کریمی، روجا رحیمی، ژاله علی اصل، زهره مرتجی صفحات 29-46
    مقدمه
    خشکی چشم یکی از شایع ترین دلایل مراجعه بیماران به چشم پزشک می باشد که باعث افزایش ریسک بیماری های چشم و علائم پردردسر در فعالیت های مختلف فرد می شود. درمان های اولیه در بهترین حالت یک بهبوددهنده علامتی سطحی و گذراست و در برطرف کردن آسیب های سطح چشم و التهاب که بیشتر مبتلایان به خشکی چشم از آن رنج می برند، ناتوان است. از طرف دیگر افزایش شیوع این بیماری به دنبال استفاده از لنزهای تماسی و اعمال جراحی روی قرنیه مانند لازیک، اهمیت درمان و پیشگیری از بروز بیشتر آن را دوچندان کرده است. خشکی چشم در منابع طب سنتی تحت عنوان «خشونت القرنیه» مورد بحث قرار گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی دیدگاه این مکتب در مورد خشکی چشم و درمان های آن می باشد.
    روش
    در این مطالعه مروری، منابع طب سنتی مانند طب اکبری، نور العیون و جامع الفنون، تذکره الکحالین، امراض العین و معالجاتها، الاغراض الطبیه و المباحث العلائیه، طب العیون، القانون فی الطب، اکسیر اعظم و شرح الاسباب و منابع طب نوین از کتب معتبر چشم پزشکی و موتورهای جستجو مانند Google Scholar ، Pubmed در مورد خشکی چشم و درمان های ارائه شده مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    «خشونت القرنیه» یکی از انواع بیماری های قرنیه می باشد. در این بیماری، خشکی قرنیه، ریزش اخلاط غیر طبیعی (تیز و شور) و مصرف داروهای پرحدت، باعث از بین رفتن رطوبت قرنیه و ایجاد ناهمواری در سطح آن می شوند که در نتیجه باعث از بین رفتن شفافیت قرنیه و اختلال در عبور نور از آن شده و منجر به بروز علامت هایی مثل احساس حرکت جسمی زبر و خشن در هنگام پلک زدن می شود. درمان های ارائه شده شامل درمان های موضعی (قطره و ضمادهای چشمی)، دستورات غذایی خاص و پاکسازی خلط مسبب می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به دستاوردهای علمی حکمای طب سنتی در زمینه خشکی چشم و درمان های متنوع آن، امید است به راهکارهای مناسبی جهت ارزیابی و درمان خشکی چشم برسیم.
    کلیدواژگان: خشکی چشم، خشونت القرنیه، طب سنتی ایران، جفاف العین
  • ملیحه متوسلیان، فرزانه غفاری، ماندانا توکلی کاخکی* صفحات 47-72
    مقدمه
    اضطراب از شایع ترین اختلالات روانی در جامعه محسوب می شود. در متون طب سنتی ایران مفهوم اضطراب از واژه های مختلفی برداشت می شود. تبیین دقیق مفاهیم این لغات برای تشخیص و درمان صحیح تر این اختلالات ضروری است.
    روش
    در این مطالعه مروری کیفی، شش واژه مرتبط با اضطراب یعنی «جبن»، «خوف»، «فزع»، «قلق»، «وسواس» و «هم» با استفاده از متون و لغت نامه های طب سنتی ایران، فرهنگ های لغت معتبر مرجع و کاربردی دوره تمدن اسلامی و کتاب های متاخرین مورد تجزیه و تحلیل محتوایی قرار گرفته اند.
    یافته ها
    در این بخش مفاهیم و تعاریف هر واژه کلیدی با رعایت توالی زمانی کتب و منابع مورد استفاده، در قالب جداول مجزا تنظیم شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاصله بیانگر آن است که «هم»، فکر و تلاش برای برطرف کردن مساله ای ناخوشایند و به دست آوردن چیزی خوشایند است. «خوف» ترس از مساله ناخوشایندی است که محتمل است در آینده رخ دهد. «فزع» مرحله شدیدتری از ترس است که فرد قادر به دفع عامل خطر نیست و بی تاب و بی قرار می شود. «قلق» مرحله شدیدتری از فزع است که فرد شدیدا بی قرار است. «جبن» حالتی است ذاتی که فرد از چیزهایی که سایرین از آن ها نمی ترسند، می ترسد و نهایتا آنچه که از عمل شر در نفس واقع می شود، وسواس نامیده شده است. ضمنا تعاریف لغوی واژه های معادل اضطراب غالبا دربردارنده توصیف حالت روانی مرتبط با هر یک از واژگان کلیدی هستند، اما تعاریف طبی آن ها غالبا مبین اثرات فیزیولوژیک این حالت ها بر بدن می باشند.
    کلیدواژگان: اضطراب، هم، خوف، مترادف، طب سنتی ایران
  • زهرا درویش مفرد کاشانی، نفیسه ظفرقندی، فیروزه رئیسی، ژاله علی اصل، روشنک مکبری نژاد، الهام عمارتکار*، فاطمه عمادی، طاهره افتخار صفحات 73-90
    مقدمه
    سلامت جنسی از عوامل اساسی و مهم در پایداری زندگی زناشویی است. شیوع قابل توجه اختلالات عملکرد جنسی از یکسو و تاثیر انکارناپذیر آن بر بیماری های فردی، اختلافات خانوادگی و مشکلات اجتماعی، که منجر به افزایش طلاق در اجتماع شده است از سوی دیگر، ضرورت بهره مندی از تدابیر مناسب جهت پیشگیری از این اختلالات را روشن می سازد. طب سنتی ایران به عنوان یک طب کل نگر، دارای تدابیر مشخصی در این حوزه می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تدابیر سلامت جنسی از دیدگاه طب سنتی ایران است.
    روش
    در این مطالعه مروری توصیفی، متون معتبر طب سنتی از قبیل کامل الصناعه الطبیه، قانون ابن سینا، حفظ الصحه ناصری و... پیرامون مسائل جنسی، مورد بررسی قرار گرفته و تدابیر سلامت جنسی به صورت دسته بندی شده ارائه گردیده است.
    یافته ها
    بررسی منابع طب سنتی در حوزه تدابیر جنسی، نشان از اهمیت رابطه جنسی متعادل در سلامت روانی و جسمی افراد دارد و انجام صحیح آن را، طبق تدابیر مطرح، منجر به افزایش نیروی جسمانی و رفع بیماری های روانی می داند. از جمله تدابیر جنسی، می توان به توصیه انجام مقاربت، تنها در صورت ایجاد اشتیاق واقعی و در اوقات مناسب آن و اجتناب از مقاربت در اوقات نامناسبی که در منابع آمده، اشاره کرد. از دیگر تدابیر در این حوزه، تفاوت مقدار مناسب مقاربت هر مزاج با توجه به قوت بدن، سن و فصل، شناخت آنچه به آمیزش جنسی کمک می کند و استفاده از ترکیبات موثر در تقویت قوای جنسی می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش تدابیر سلامت جنسی طب سنتی ایران، شاید بتواند گام موثری در جهت ارتقای سلامت افراد جامعه و استحکام خانواده ها بردارد و باعث کاهش بروز طلاق به عنوان یکی از معضلات اجتماعی گردد.
    کلیدواژگان: سلامت جنسی، باه، آمیزش جنسی، مقاربت، طب سنتی ایران
  • مهدی یوسفی، حمیده وحید* صفحات 91-110
    مغز در طب سنتی به دماغ معروف و عملکردهای متعددی دارد. در طب سنتی افعال دماغی محصول عملکرد بطون مغز هستند. روح حیوانی در بطون دماغی تبدیل به روح نفسانی می گردد و روح نفسانی منشا حس، حرکت، تفکر، توهم و حافظه است. در طب سنتی، بطن های طرفی، معادل بطون مقدم، بطن سوم، معادل بطن اوسط و بطن چهارم، معادل بطن موخر می باشد. دماغ به دو جزء مقدم و موخر تقسیم که جزء مقدم شامل بطون مقدم، حاوی (بطن های طرفی و لب های پنج گانه فرونتال، پاریتال، اکسیپیتال، تمپورال و اینسولا) بطن اوسط، حاوی (بطن سوم و سیستم لیمبیک، تالاموس، هیپوتالاموس و پونز) و جزء موخر از بطن موخر دماغ که منطبق با مخچه می باشد، تشکیل یافته است. با توجه به افعال بسیار مهم بطون دماغی در طب سنتی، به نظر می رسد تجاویف این بطون، صرفا مد نظر نبوده، بلکه بافت مغزی پیرامونی این بطون نیز نقش اساسی در عملکرد آن داشته باشند. سایر اجزای دماغی به عنوان مسالک ورودی و خروجی بطون دماغی بوده، به گونه ای که وجود هر اختلال یا سده ای در بطن، مجاری یا جوهر دماغ می تواند منجر به بروز بیماری هایی همچون سردرد، صرع، سکته و... گردد.
    کلیدواژگان: طب سنتی ایرانی، بطن های مغز، بطون دماغ، لوب های مغز
  • مژده خدابخش، زهره فیض آبادی*، حمیده ناقدی، خدیجه ساکت صفحات 111-128
    مقدمه
    صرع اختلال متناوب و ناگهانی سیستم عصبی ناشی از تخلیه هم زمان در تعدادی از نورون های مغزی است که منجر به اختلال حسی و از بین رفتن هوشیاری و حرکات تشنجی می شود. در حال حاضر شایع ترین داروهای مورد استفاده در درمان صرع، کاربامازپین و والپروات سدیم است که با وجود عوارض جانبی متعدد تنها 70 % موارد صرع را کنترل می کند. این امر لزوم به کارگیری درمان های کارآمدتر را ضروری می سازد. در طب سنتی ایران به مقوله صرع و درمان های آن توجه گسترده ای شده است. در این مطالعه مفردات موثر در صرع مورد بررسی قرار می گیرد.
    روش
    این تحقیق یک مطالعه کتابخانه ای و بررسی متون می باشد. در این مطالعه مفردات دارویی موثر در درمان صرع در 5 کتاب مرجع داروشناسی طب سنتی شامل «الابنیه عن حقایق الادویه»، «القانون فی الطب»، «تذکره داوود انطاکی»، «تحفه حکیم مومن» و «مخزن الادویه» جستجو شد. این مطالعه در چند مرحله (یافتن واژگان کلیدی، جستجو در منابع، تهیه لیست واحد، یافتن مترادفات، دسته بندی، جمع بندی و امتیاز دهی، مرتب سازی بر حسب امتیاز کسب شده) انجام شد.
    یافته ها
    تعداد 81 مفرده دارویی مطرح در درمان صرع یافت شد که 66 مفرده منشا گیاهی، 10 مفرده منشا حیوانی و 5 مفرده منشا معدنی دارند. این مفردات به ترتیب امتیاز کسب شده در جدولی مرتب شدند. اثربخشی تعدادی از این گیاهان مانند سیاه دانه، انیسون، فندق هندی، هلیله سیاه، بادرنجبویه، انغوزه، اسطوخدوس و سداب در مطالعات حیوانی یا انسانی به اثبات رسیده است.
    بحث و نتیجه گیری
    لیست مفردات دارویی حاصل شده در این مطالعه می تواند زمینه ساز انجام مطالعات بالینی آینده برای ساخت داروهای جدید و موثر با منشا طبیعی در درمان صرع باشد.
    کلیدواژگان: صرع، طب سنتی ایران، گیاهان دارویی، مفردات دارویی
  • مهدی یوسفی، روشنک سالاری*، امید صادقپور صفحات 129-149
    فرآیند گردش آب و دفع فضولات بدن از طریق کلیه ها، در طب سنتی ایران جایگاهی ویژه و تخصصی دارد. داروهای مدر در طب سنتی عمدتا جهت دفع بخشی از فضولات و مواد زائد موجود در عروق و یا بافت ها به کمک آب و سیستم ادراری، به کار می روند، بدین صورت که این داروها ضمن گسیل داشتن بخشی از مواد زائد (به ویژه مواد زائد رقیق مائی) به سوی سیستم ادراری و با دفع این فضولات، به کنترل و یا درمان بیماری ها کمک می کنند.
    برخلاف داروهای دیورتیک در طب نوین که عمدتا مسوول دفع آب از بدن و کمک به کنترل بیماری هایی همچون نارسایی احتمالی قلب آسیت، ادم ریوی، ادم اندام ها و فشار خون بالا بوده و تبعاتی همچون برهم زدن تعادل الکترولیت ها را به دنبال دارد، داروهای مدر طب سنتی برخلاف داروهای دیورتیک در طب نوین، به تناسب نوع ماده زائد بدن، انتخاب شده و هر دارو در دفع نوع خاصی از مواد زائد تاثیر بیشتری می گذارد.
    این مطالعه، یک مطالعه کتابخانه ای بوده که در آن مفهوم داروهای مدر، موارد تجویز
    و احتیاطات استفاده از آن ها بر مبنای منابع طب سنتی ایران بیان شده و مکانیسم اثر آن ها با داروهای دیورتیک مورد استفاده در طب رایج مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج این مطالعه می تواند بینش خواننده را با گستره عملکرد داروهای مدر توسعه داده و به پزشکان در تجویز بهینه داروهای گیاهی مدر کمک نماید.
    کلیدواژگان: طب سنتی ایران، داروهای گیاهی مدر، دیورتیک، طب ایرانی، مدر بول
  • شهناز ترک زهرانی، شهلا دسومی*، مژگان تن ساز، علیرضا اکبرزاده صفحات 151-177
    مقدمه
    آمادگی سرویکس یکی از مراحل اصلی در شروع زایمان است و برای موفقیت در شروع یا القای زایمان اهمیت بسیاری دارد. دانه اسپند به دلیل داشتن مشتقاتی مانند وسی سین وسی سینون باعث تحریک انقباضات رحمی و نیز به دلیل داشتن ترکیبی به نام هارمان باعث آزادشدن نیتریک اکساید که جزء واسطه های رسیده شدن سرویکس است باعث آماده سازی دهانه رحم می شود. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر دود اسپند بر آمادگی سرویکس شروع و سرانجام زایمان انجام گردید.
    روش
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی، 204 زن باردار با سن حاملگی 41-40 هفته مراجعه کننده به زایشگاه بیمارستان شهید معرفی زاده شادگان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. واحدهای پژوهش از نظر آمادگی سرویکس و شروع زایمان 48 و 72 ساعت بعد و زمان بستری پیگیری شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه اطلاعات فردی و مامایی، فرم مشاهده و معاینه، ثبت روزانه و پیگیری بود که جهت اعتبار آن از اعتبار محتوا و برای بررسی پایایی ابزار از مشاهده هم زمان استفاده شد. همبستگی بین مشاهدات با استفاده از شاخص کاپا برای چهار زمان مراجعه افراد شرکت کننده در مطالعه که بدین ترتیب: k4=0.92، k3=0.90، k2=1 و k1=0.86 بود. اطلاعات با استفاده از آزمون من ویتنی مجذورکای دو دقیق فیشر با SPSS 18 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان آمادگی سرویکس در شروع مطالعه یکسان و تغییرات در 48 ساعت اول و 72-49 ساعت پس از شروع مطالعه و زمان بستری بین دو گروه اختلاف معنی داری داشت (p<0.001). زمان شروع زایمان در دو گروه مداخله و کنترل طول مرحله اول و دوم زایمان، میزان نیاز به استفاده از اکسی توسین ومسکن، آپگار دقیقه اول و پنجم نوزادان، آغشتگی مایع آمنیون به مکونیوم، وضعیت قلب جنین، میزان رضایت مادران از شرکت در مطالعه در دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری داشت (p<0.001).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که دود اسپند می تواند باعث آمادگی سرویکس و شروع زایمان گردد و عارضه خاصی برای استفاده از آن مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: اسپند، آمادگی سرویکس، زایمان، طب سنتی ایران
|
  • Seyyed Ali Mozaffarpour, Mortaza Mojahedi, Roshanak Saghebi, Zeinab Mahmoudpour* Pages 11-27
    Abdominal bloating is one of the most common general symptoms and digestive complaint. In addition to contradictory effects of bloating treatment and importance of traditional experiments on product of effective drugs, this study presents effective plants in traditional medicine. This study is a review and searched effective medical plants on abdominal bloating on 6 books (Al Abnieh Anhaghayegh Al Advieh, Canon fe Teb, Ekhtiarat Badiei, Tazkere Davod Antaki, Tofat ol moeminin, Makhzak ol Advieh). This plan was done on 10 steps (finding key words, finding materia medica, searching on references, taking same list, finding equivalents, grouping, reseeding, extract of singular of complexes, adding, scoring, ranking). The last of study was detected 302 effective medical plants on abdominal bloating. Maximum score was 10 (Acorus Calamus, Carum Copticum, Nigella Sativa) and Makhzan Al Advieh had maximum effective plants. List of medical plants can be base of clinical studies for producing new drugs on abdominal bloating treatment in this study.
    Keywords: Flatulence, Traditional Persian Medicine, Materia Medica
  • Fariba Khoshzaban*, Neda Haji, Ali, Nili, Mahmoud Jabarvand, Mehrdad Karimi, Roja Rahimi, Jale Aliasl, Zohreh Mortaji Pages 29-46
    Introduction
    Dry eye is one of the most common referral causes of patients to ophthalmologists which may ultimately increase the risk of eye disease signs and will be impaired the various activities of the people. Primary treatment is superficial and temporary symptomatic improvement at the best conditions and unable to resolve the ocular surface damage and inflammation from most dry eye patients. On the other hand, use of contact lens and corneal surgery such as lasik increase the dry eye incidence as a result the importance of prevention of further treatment has doubled. Dry eye on the resources of traditional medicine is discussed as "Khoshoonat-Alqrnyh". The purpose of this study was to evaluate the Iranian Traditional Medicine vision of dry eye and its treatments.
    Method
    In this review, an overview of Iranian traditional medicine sources about dry eye in and its treatment has been studied.
    Results
    "Khoshoonat-Alqrnyh" is one of the corneal diseases. In this disease, corneal dryness, loss of abnormal Humor (sharp and salty) very hot drug consumption causes loss of moisture on the cornea surface and to be rough it and also loss of transparency of the cornea and impair light it, leading to symptoms such as feeling rough when you blink Treatments include topical therapy (eye drops and poultice), special recipes and clearing responsible humors.
    Discussion &
    Conclusion
    According to the findings of scholars of traditional medicine in dry eye and its various treatments we hope to reach appropriate methods for dry eye evaluation and its treatment.
    Keywords: Dry Eye, Khoshoonat, Alqrnyh, Iranian Traditional Medicine, Jefaf, Alain
  • Maliheh Motavasselian, Farzaneh Ghaffari, Mandana Tavakkoli Kakhki* Pages 47-72
    Introduction
    Anxiety is a common psychiatric disorder in the community. The concept of anxiety understood from different words in Traditional Persian Resources. Explaining the concept of anxiety synonym’s is essential for accurate diagnosis and treatment these disorders.
    Method
    In this qualitative review, the content of six synonyms of anxiety including "Jobn", "Khouf", "Fazaa", "Ghalagh", "Vasvas" and "Hamm" has been analyzed by using of texts and dictionaries Iranian traditional medicine, dictionaries references in era of Islamic civilization and recent books.
    Results
    In this part concepts and definitions of each keyword was arranged (In compliance with the temporal succession of resources) in a separate table.
    Discussion &
    Conclusion
    The results elucidates "Hamm" is thought and effort to dispel something unpleasant and to get on something pleasant. "Khouf" is fear of an unpleasant issue that is likely to occur in the future. "Fazaa" is severe fear that person is not able to repel the risk factor and is impatient and restless. "Ghalagh" is severe than "Fazaa" and person is severely restless. "Jobn" is an inherent mental state which person fear from things that others don’t fear them. Eventually "Vasvas" is bad thoughts. In conclusion, the words from medical resources express physiological state and from dictionaries express psychological state.
    Keywords: Anxiety, Hamm, Khouf, Synonym, Iranian Traditional Medicine
  • Zahra Darvish, Mofrad, Kashani, Nafise Zafarghandi, Firoozeh Raisi, Jale Aliasl, Roshanak Mokaberinejad, Elham Emaratkar *, Fatemeh Emadi, Tahere Eftekhar Pages 73-90
    Introduction
    The sexual health is a major factor in the stability of marriage. High prevalence of sexual dysfunction and an undeniable effect on individual diseases, family conflicts and social problems, which led to the increase of divorce in the society therefore prevention of these disorders, is necessary. Iranian traditional medicine as a holistic medicine has specific recommendation in this area. The purpose of this study is to evaluate sexual health opinion from the perspective of traditional medicine in Iran.
    Method
    In this narrative-descriptive study, authentic texts of traditional medicine, such as "Kamelossanaeh", Canon of Ibn-Sina, Hefzol-sehhe Naseri ... were searched in sex problems with the key words "Bah", "intercourse" and "Mobahi" and then sexual health measures as classified has been provided.
    Results
    The studies of traditional medicine in the field of sexual health show the important relationship between normal sexual activity and mental and physical health, and correct sexual activity lead to an increase in the physical force and resolved mental illness. Sexual recommendations are including sexual intercourse only with a real desire and in proper time and avoid intercourse in improper time. Other recommendation in this area is the appropriate amount of cohabitation due to the strength of the body, age, season, sex and also use of effective composition for the sexual enhancement.
    Discussion &
    Conclusion
    Iranian traditional medicine sexual health education can be an effective step to improve public health and family strength and reduce the incidence of divorce as a social problem.
    Keywords: Sexual Health, Bah, Coitus, Intercourse, Iranian Traditional Medicine
  • Mahdi Yousefi, Hamideh Vahid* Pages 91-110
    In traditional medicine, brain has been known as cerebrum which has several functions. Cerebral functions are resulted from functions of ventricles, where animal spirit is converted to carnal (bodily) spirit that is the origin of sense, movement, thinking, delusion and memory. In traditional medicine, lateral ventricles are substitute for inferior ventricle, third ventricle is substitute for medial (central) ventricle and forth ventricle is substitute for posterior ventricle. Brain is divided to inferior and posterior parts. Inferior brain includes inferior ventricles i.e. lateral ventricles and quintet lobes of frontal, occipital, temporal and insula; medial (central) part is composed of third ventricle, limbic system, thalamus, hypothalamus and pons; and posterior cerebrum includes posterior ventricle which is substitute for cerebellum. Regarding the higher functions of cerebral ventricles, it seems, not only the structure and their spaces, but also the cerebral tissue which surrounded them play an important role in their functions. The other parts of cerebrum are as the entrance or exit for cerebral ventricles, so that any disorder or obstruction in ventricle, vessels or canals could lead to diseases such as headache, epilepsy, infarction, stroke, etc.
    Keywords: Iranian Traditional Medicine, Cerebral Ventricles, Cerebral Lobes, Brain Ventricles
  • Mojdeh Khodabakhsh, Zohre Feyzabadi *, Hamideh Naghedi, Khadijeh Saket Pages 111-128
    Introduction
    Epilepsy is an intermittent and sudden disorder of the nervous system due simultaneous discharge of brain neurons that leads to sensory disturbances and loss of consciousness and seizure movements. Currently, carbamazepine and sodium valproate are the most common antiepileptic drugs that associate with several side effects, but improve only 70% of epileptic patients. This issue necessitates the need for more efficient treatments. In traditional Iranian medicine epilepsy and its therapies are widely discussed. In this article, we study the effect of materia medica on epilepsy.
    Method
    This study is a review article. The effective materia medica in treating epilepsy was searched in five textbooks on pharmacology of traditional Iranian medicine, including Alabnie and Haqayeq-al-advie, The Canon of medicine, Tazkare Davoud Antaki, Tohfat Al-momenin and Makhzan-al-advie. This study in several stages (Finding Keyword, Search in resources, preparation of single list, finding similarity, classification, collection and scoring, sorting by points) was done.
    Results
    81 materia medica was found to treat epilepsy, among which 66 cases had a plant origin, 10 cases had an animal origin and the rest were of mineral origin. These materia medica were arranged in a table based on taken points. Effectiveness of some of these plants such as Nigella sativa, Pimpinella anisum, Caesalpinia bonduc, Terminalia chebula, Melissa officinalis, Ferula assa-foetida, Lavandula angustifolia and Ruta graveolens have been proven in animal or human studies.
    Discussion &
    Conclusion
    The obtained results in this study showed that materia medica can help to conduct future clinical trials to obtain new drugs with natural origin which are effective in epilepsy treatment.
    Keywords: Epilepsy, Traditional Iranian Medicine, Medicinal Plants, Materia Medica
  • Mahdi Yousefi, Roshanak Salari *, Omid Sadeghpour Pages 129-149
    There is a special notice on waste material excretion and water circulation in Persian medicine. According to Persian medicine, diuretic remedies are used for excretion of some waste humors from circulation and tissues. The target organ for this function is kidney. Diuretics excrete the fine water soluble materials and by this mechanism help to improve diseases. Diuretics in modern medicines act by water and electrolytes excretion and in this way; they are administered for conditions such as congestive heart failure, pulmonary edema, anasarca and hypertension. Each diuretic drug in Persian medicine act on a special humor. In this review, the concept of diuretics, indications, contraindications and cautions about their administration are extracted and classified based on Persian literatures. A comparison is also carried out between the diuretic mechanism in modern and Persian traditional medicines. The results of this study might expand reader’s insight about diuretic herbal remedies and help them in optimal administration of these drugs if they work based on Persian medicine.
    Keywords: Iranian Traditional Medicine, Diuretic Herbal Medicine, Diuretics, Persian Medicine, Moder, E, Bol
  • Shanaz Tork Zahrani, Shahla Dasumi*, Mojgan Tansaz, Alireza Akbarzadeh Pages 151-177
    Introduction
    cervical ripening is on of the main stage of initiating of labor and it is very important for successf initiating or induction of labor. Prganeum Harmala seeds thru have derivatives such as vasecine and vasicnone cause stimulat of uterus contraction and other derivatives like Harman cause to release nitric oxide. That inductor cervical ripening. This study accomplished with the aim of determining the effect of peganeum Hrmala smoke on cervical ripening, initiation and outcome of labor.
    Method
    In randomize clinical trial 204 term pregnant women – referring to shahid moarefi zadeh Hospital in shadegan were chosen and randomly were put in 2 groups: intervention, (give of peganeum Garmala that warm by barazier to change smoke) and control (to get warm by barzier)/ Subjects were followed with regard to cervical ripening and initial of labor after 48 and 72 hours and admission time. The tools for gathering information were demographic characteris tics and midwifery questionnaire, observation form and physical examination, daily record and follow up forns. Content validity is used for determining validity. Inter- rater reliability is used. Manvitney, chi-square, fisger exact tests are used for analysi> statistic with spss 18.
    Results
    Cervical ripening was significant difference between two groups after 48 hours and 49-72 hours (pDiscussion &
    Conclusion
    Research results show that peganeum harmala smoke is safe and almost free of any side effecs. It can cause cervical ripening.
    Keywords: Cervical Ripening, Initiation of Labor, Peganeum Harmala, Iranian Traditional Medicine