فهرست مطالب

تاریخ پزشکی - پیاپی 30 (بهار 1396)

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 30 (بهار 1396)

  • ویژه نامه طب سنتی
  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله مروری
  • نسرین بعیری، سمیه ماهروزاده، سیده صدیقه یوسفی، سودابه بیوس، روشنک مکبری نژاد، عفت جعفری دهکردی، الهام اختری، ملیحه تبرایی آرانی، منیره سادات روح اللهی، مژگان تن ساز صفحات 7-26
    مقدمه
    بدن انسان در دوران بارداری دستخوش تغییرات بسیاری می گردد، از جمله یبوست که دومین شکایت گوارشی شایع در بین زنان باردار است. از آنجایی که بروز یبوست عوارض متعددی را در مادر و جنین به همراه دارد، همچنین مصرف بسیاری از داروها در دوران بارداری ممنوعیت دارد، لذا تنظیم برنامه غذایی روزانه و نحوه زندگی برای مقابله با این مشکل، ضروری است. طب سنتی ایرانی دارای رویکرد جامعی به دوران بارداری است. بنابراین جهت تنظیم یک برنامه مدون برای مادر باردار و مادری که قصد بارداری دارد، به منظور جلوگیری از ایجاد یبوست و درمان آن می توان از منابع طب سنتی استفاده نمود و استفاده از این تجربیات را در کنار دستاوردهای طب نوین غنیمت دانست.
    روش
    در این مطالعه مروری و کتابخانه ای، کتب مرجع و مهم طب سنتی و مقالات جدید مورد بررسی قرار گرفت و یافته های دانشمندان طب نوین با یافته های حکمای طب سنتی به طور اجمالی مقایسه شدند.
    یافته ها
    ابتدا به مفهوم یبوست و علل ایجاد یا تشدید آن پرداخته، سپس یبوست در بارداری و درمان آن را به طور خاص مورد بررسی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به دقت نظر اندیشمندان طب سنتی ایران در مراقبت های دوران بارداری و توجه به دفع فضولات به عنوان یک اصل حفظ سلامتی، شاید امروزه بتوان در مباحث بهداشت بارداری و تحقیقات مربوط به این دوران از یافته های حکما استفاده کرد و زیربنای تحقیقات را بر گفته ها و تجربیات آنان پایه گذاری کرد.
    کلیدواژگان: یبوست، بارداری، طب سنتی ایران
  • خدیجه ساکت، زهره فیض آبادی، مژده خدابخش، شکوه سادات حامدی صفحات 27-53
    مقدمه
    بیماری صرع یکی از جدی ترین اختلالات عصبی است که اغلب اوقات به دلیل مزمن بودن نیاز به درمان طولانی مدت دارد. در حال حاضر علی رغم فراوانی انواع داروهای ضد صرع، عوارض ناشی از این داروها و محدودیت مصرف آن ها باعث عدم دستیابی به اثر درمانی مطلوب می شود. با توجه به افزایش تمایل بیماران به طب سنتی و مکمل، استفاده از درمان های رایج صرع در متون طب سنتی ایران که سابقه چند هزار ساله دارد، می تواند راه کار مناسبی در پیش روی این بیماران قرار دهد. در این مقاله به بررسی درمان های متنوع طب سنتی و طب نوین پرداخته می شود تا با تلفیقی از این دو روش، راه کار مناسبی در پیش روی بیماران قرار داده شود.
    روش
    این تحقیق یک بررسی متون (کتابخانه ای) است و حاصل کار بر روی متون معتبر طب سنتی ایران می‏باشد که مطالب مربوط به صرع و درمان های آن به تفکیک بیان شده است. از طرفی مقالات و تحقیقات جدید نیز مورد بررسی خواهند گرفت.
    یافته ها
    حکمای طب سنتی ایران برای درمان صرع رعایت اصول حفظ الصحه را ضروری می دانند. ابتدا اصلاح سبک زندگی و استفاده از تدابیر غذایی مناسب را توصیه می‏کنند، سپس استفاده از داروهای مفرد و مرکب به اشکال خوراکی و موضعی را تجویز نموده و در نهایت از اعمال یداوی مانند فصد، حجامت، ماساژ و انواع روغن مالی ها استفاده می کنند، در حالی که در طب نوین اغلب از درمان های خوراکی و گاهی نیز از درمان های الکتریکی و جراحی استفاده می‏شود.
    نتیجه گیری
    استفاده از انواع روش های خوراکی و موضعی داروهایی با منشا طبیعی در کنار داروهای رایج در درمان صرع می تواند به عنوان یک درمان مکمل مد نظر قرار گیرد و این امر نیاز به مطالعات بالینی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: صرع، طب سنتی ایران، طب نوین
  • ریحانه معینی، نرجس گرجی، حسین رضایی زاده، پروین پاسالار، اسماعیل ناظم، محمد کمالی نژاد صفحات 55-82
    سرطان در کشورهای صنعتی، دومین و در ایران سومین علت مرگ و میر محسوب می‏شود. بنابراین توجه به روش‏های پیشگیری و درمان سرطان با توجه به روند فزاینده بروز و بار بیماری یکی از اولویت‏های پژوهشی تمام جوامع به شمار می‏رود.
    این مطالعه یک بررسی مروری تحلیلی بر اساس منابع طب سنتی ایران درباره تعریف سرطان، سبب‏شناسی، علامات و کلیات درمان آن می باشد.
    از دیدگاه حکمای طب ایرانی سرطان نوعی ورم است که به سبب تغییرات اخلاط بدن ایجاد می‏شود و طی آن اخلاط بدن در اثر افزایش غیر طبیعی حرارت بدن (احتراق)، به ماده سودای غیر طبیعی تغییر ماهیت می‏دهد و در نتیجه عدم دفع و پاک سازی این مواد و تجمع آن در بخش‏هایی از بدن ورم سرطانی بروز می‏کند.
    پدیده احتراق و سوختن اخلاط در بدن از دیدگاه حکمای طب سنتی ایران نقطه آغازین شروع بیماری است و بر اساس همین بینش راه کارهای پیشگیرانه و درمانی ارائه شده است. به عنوان مثال یکی از مهم‏ترین توصیه ها، اجتناب از اقدامات مهیج بیماری است و اصول درمان بر پاک سازی بدن از عامل مسبب، تقویت و اصلاح مزاج استوار است.
    کلیدواژگان: سرطان، طب سنتی ایران، سودا، ورم
  • روشنک مکبری نژاد، عاطفه سعیدی، ندا احمدی، مریم مشهدی صفحات 83-114
    مقدمه
    شکایات عضلانی اسکلتی مسوول بیش از20% کل ویزیت های سرپایی در ایالات متحده هستند. 22% (46 میلیون نفر) از جمعیت ایالت متحده به آرتریتی مبتلا هستند که توسط پزشک تشخیص داده شده و 19 میلیون نفر از آنان محدودیت قابل توجهی در عملکردشان دارند. در طب سنتی ایران وجع مفاصل عبارت است از دردی که در پیوندها (مفاصل) اعضا حادث گردد. درمان در طب سنتی ایران بر اساس قطع سبب بوده و علاوه بر داروهای متنوع، دستورات غذایی و تدابیر زندگی را نیز دربر می گیرد. با توجه به شیوع بالای درد مفاصل و ناتوانی ناشی از آن، راهکارهای درمانی مطرح شده در طب سنتی ایران طی این مقاله جمع آوری گردید.
    روش
    این مطالعه از نوع مروری کتابخانه ای است که محتوای آن با استفاده از نرم افزار کتابخانه جامع طب نور از متون اصلی طب سنتی ایران (از قرن دوم تا قرن چهاردهم هجری قمری) جمع آوری شده است.
    یافته ها
    به طور کلی درمان وجع مفاصل شامل قطع سبب، دفع خلط یا ماده (در صورت وجود)، تبدیل مزاج و تقویت عضو برای جلوگیری از عود و قبول ریزش ماده است. در این مقاله درمان ها در قالب چهار دسته کلی عنوان شده که عبارتند از: تدابیر، دستورات غذایی (توصیه ها و پرهیزها)، دستورات دارویی (خوراکی و موضعی)، اعمال یداوی. اساس درمان در وجع ساده سرد بر تبدیل مزاج با داروهای گرم است. در وجع بلغمی و سوداوی منضج و مسهل بلغم و سودا تجویز شده و تبدیل مزاج انجام می شود. در وجع ریحی نیز داروهای کاسرالریاح (شکننده ریح) تجویز شده و از تولید بیشتر ریح جلوگیری می شود.
    نتیجه گیری
    یکی از مهم ترین علل درد مفاصل سبک زندگی ناسالم است. پیشگیری از بیماری نیز با اصلاح سبک زندگی مرتبط است. بسیاری از تدابیر ذکرشده در این مقاله مرتبط با تغییر سبک زندگی بوده و اجرای آن ها آسان و تنها مستلزم اطلاع رسانی و فرهنگ سازی می باشد. اکثر درمان های ذکرشده نیز آسان، کم عارضه و ارزان بوده و می توانند نیاز به مصرف داروهای شیمیای و پرعارضه را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: درد سرد و ریحی مفاصل، وجع مفاصل، طب سنتی ایران
  • ماندانا توکلی کاخکی، فرزانه غفاری، ملیحه متوسلیان صفحات 115-137
    مفهوم افسردگی در متون طب سنتی ایران از واژه های مختلفی برداشت می‏شود. تبیین دقیق مفاهیم این لغات برای تشخیص و درمان صحیح‏تر اختلالات افسردگی ضروری است. در این مطالعه مروری کیفی، پنج واژه‏ مرتبط با افسردگی یعنی جزع، حزن، خبث نفس، غم و کرب با استفاده از متون و لغت نامه های طب سنتی ایران، فرهنگ های لغت مرجع دوره تمدن اسلامی و کتاب های متاخرین مورد تجزیه و تحلیل محتوایی قرار گرفته‏اند. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که غم به عنوان منشا سایر حالات روانی، احساس فشرده شدن قلب و خواستن چیزی مربوط به گذشته است که امکان رسیدن به آن وجود ندارد. حزن حالتی است که به دنبال از دست رفتن امر مورد علاقه به وجود آمده و تدریجا تشدید می‏شود. جزع مرحله شدیدتری از حزن است که فرد با قطع امید از مطلوب بی‏صبر شده و اعمالی مانند سیلی زدن به صورت و فریادکشیدن را انجام می‏دهد. کرب، غم ازدیاد یابنده‏ای است که سبب احساس فشار بر قفسه سینه می‏شود. خبث نفس نیز احساس ناراحتی درونی و گرفتگی خلق بدون علت
    واضح می‏باشد. ضمنا «تعاریف لغوی» واژه های معادل افسردگی غالبا دربردارنده توصیف حالت روانی مرتبط با هر یک از واژگان کلیدی هستند، اما «تعاریف طبی» آن ها غالبا مبین اثرات فیزیولوژیک این حالت ها بر بدن می‏باشند.
    کلیدواژگان: افسردگی، غم، حزن، مترادف، طب سنتی ایران
  • محمد انصاری پور، محسن ناصری، محمد مهدی اصفهانی، ایرج نبی پور، فاطمه رخشانی صفحات 139-167
    مقدمه
    تحولات دانش پزشکی در عصر جدید معلول پیشرفت علوم فیزیک، شیمی و زیست شناسی و متعاقب آن تکنولوژی های نوین است. به مدد این علوم اگرچه مکانیسم های بیوشیمیایی و متابولیسم مواد، ژنتیک، نشانگرهای بیماری و پاتوفیزیولوژی بیماری ها دقیق تر شناسایی شده اند، ولی در شناخت سبب و علت بیماری ها و متعاقبا درمان درست و موثر بیماری ها توفیق کم تری حاصل شده است. گسست بین بیومدیسین و ریشه های اصلی آن، یعنی آنچه که آن را طب سنتی یا مکمل می نامند، عامل بروز نابسامانی و عدم توفیق علوم نوین طبی در ارائه درمان ایمن و کارآمد است، چنانکه امروزه بیماران و ارائه کنندگان خدمات بهداشتی در سراسر جهان خواستار سیستم های طب سنتی هستند. هدف این مطالعه بررسی چالش های ناشی از بی توجهی به طب نیاکان و معرفی طب تلفیقی به عنوان راهکار مناسب در ارتقای سلامتی جامعه است.
    روش
    این مقاله با بررسی کتب طب سنتی، فلسفه طب و آینده نگری در پزشکی و مقالات هر دو دیدگاه طب سنتی و علوم نوین طبی به بررسی نقاط قوت و نقاط ضعف دو دیدگاه طبی در حوزه پیشگیری و درمان می پردازد.
    یافته ها
    کنترل بیماری های واگیردار بیش از این که معلول علوم نوین طبی باشد، ناشی از بهبود تغذیه، بهداشت محیط، کنترل موالید و بهبود سطح ایمنی در افراد جامعه است. این در حالی است که سازمان های علمی مختلف ناظر بر ابعاد سلامتی و بهداشت نظیر سازمان جهانی بهداشت در دهه های اخیر به فکر تعیین روش های جایگزین و تکمیل کننده مناسب از میان روش های درمانی و بهداشتی در طب سنتی جوامع مختلف افتاده اند. این روش های درمانی طب سنتی حتی با اثربخشی بیشتر و ایمن تر طب مکمل یا جایگزین نامیده می شوند، ولی از آنجا که مکاتب طبی سنتی با اقبال عمومی مردم در دنیا رو به رو شده اند و در مطالعات متعدد اثربخشی آن ها ثابت شده است، امروزه از واژه طب تلفیقی استفاده می شود که رد پای آن در مرکز ملی سلامت (طب) مکمل و تلفیقی آمریکا[i] دیده می شود.
    نتیجه گیری
    طب تلفیقی این فرصت را برای دانشمندان و کارگزاران سلامت جامعه فراهم می کند تا با نگرشی عمیق تر به شناخت بیماری ها، اسباب و علل و مکانیسم های ایجاد بیماری بپردازند و در آن صورت روش های موثرتر، ارزان تر و ایمن تری برای پیشگیری و درمان بیماری ها ارائه نمایند.
    کلیدواژگان: طب سنتی ایران، علوم نوین طبی، طب متعارف، طب مکمل و جایگزین، طب تلفیقی، کل نگری و جزءنگری
  • سید مصطفی اعرج خدایی، فرزانه غفاری، فاطمه عمادی، الهام عمارتکار، فاطمه علیجانیها، احمدعلی نوربالا، محسن ناصری صفحات 169-192
    افسردگی بیماری شایعی است که باعث ایجاد ناتوانی در مبتلایان می شود. درمان های رایج دارای عوارض جانبی مختلفی بوده و مبتلایان دچار عود بیماری می شوند. اجرای برنامه های پیشگیری، باعث کاهش شیوع افسردگی می شود. غم که یکی از اعراض نفسانی مهم بوده و در طب سنتی، حرکت تدریجی روح به داخل توصیف شده است، از معیارهای اصلی افسردگی می باشد. در این مطالعه که یک بررسی کتابخانه ای و مروری می باشد، به بررسی روش های پیشگیری از افسردگی بر اساس اصول حفظ سلامتی ذکرشده در طب سنتی ایران می پردازیم. کتب معتبر طب سنتی ایران و پایگاه های اطلاعاتی مختلف مورد جستجو قرار گرفتند. هوای معتدل و صاف باعث بهبود عملکرد قلب و مغز می شود. غذاهای آماده و تغذیه نامناسب رابطه مستقیمی با افسردگی داشته، استفاده از مفرحات باعث درمان افسردگی می شود. ورزش در حد متوسط، دفع مواد زائد، عملکرد جنسی مناسب و خواب خوب و در حد نیاز از عوامل مهم پیشگیری از افسردگی هستند. تاکید طب سنتی ایران بر نقش پیشگیری، باید به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: افسردگی، طب سنتی ایران، ابن سینا، سبک زندگی
  • سیدعلی مظفرپور، افسانه بنیادی صفحات 193-216
    مقدمه
    درد زایمان و استرس ناشی از آن، سبب گرایش روزافزون به زایمان از طریق سزارین شده است. با اتخاذ تدابیری در جهت کاهش درد های زایمان، می توان به تسهیل زایمان کمک و گرایش به زایمان طبیعی را بیشتر کرد. اطبا و حکیمان طب سنتی ایران برای کاهش درد زایمان تدابیر و درمان هایی توصیه نموده اند.
    روش
    در این مطالعه که با روش کتابخانه ای و بررسی متون انجام شده است، مفردات دارویی موثر در خروج جنین از رحم (طبیعی و غیر طبیعی) در 9 کتاب مرجع (المنصوری فی الطب، قانون فی الطب، الابنیه عن حقایق الادویه، ذخیره خوارزمشاهی، مختصر تذکره الامام سویدی، تحفه المومنین، طب اکبری، مخزن الادویه و اکسیر اعظم) مورد بررسی قرار گرفت. این کار در 8 مرحله شامل یافتن واژگان کلیدی، جستجو در منابع، تهیه لیست واحد، دسته بندی، خروج مفردات در ترکیبات، جمع بندی، نمره دهی و مرتب کردن انجام شد.
    یافته ها
    80 مفرده دارویی (تک دارو) یافت شد. 6 مفرده مهم (جندبیدستر، سم حمار، حجرالمغناطیس، زعفران، جاوشیر و حلتیت) بیشترین نمره را کسب نمودند. 51 مفرده در درمان عسر ولادت، 27 مفرده در خروج جنین، 1 مفرده در درمان کاهش درد زایمان و 1 مفرده در تسریع زایمان کاربرد داشته است.
    نتیجه گیری
    اگرچه نتیجه این کار الزاما به معنی بهترین مفردات در این زمینه نیست، ولی می تواند به این معنا باشد که این مفردات از قرن 3 تا 13 هجری، بیشترین استفاده را در تسهیل خروج جنین از رحم (زایمان یا خروج جنین مرده) داشته اند. لیست مفردات دارویی حاصل شده در این مطالعه می تواند مبنای انجام مطالعات آزمایشگاهی و بالینی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: طب سنتی، درد زایمان، عسر ولادت
|
  • Nasrin Baeiri, Somayeh Mahrouzadeh, Seyyed Sedigheh Yosefi, Soodabeh Bioos, Roshanak Mokabberinejad, Effat Jafari Dehkordi, Elham Akhtari, Maliheh Tabarai Arani, Monirsadat Rohollahi, Mojgan Tansaz Pages 7-26
    Introduction
    The human body undergoes many changes during pregnancy, such as constipation that is the second common digestive complaint among pregnant women. Since constipation create many complications in the mother and fetus, also a lot of medication during pregnancy is contraindicated, therefore the adjustment of diet and lifestyle to deal with this problem is essential. Iranian Traditional Medicine has a comprehensive approach to pregnancy. So we can set up a program for pregnant women to prevent constipation and its treatment by traditional medicine resources. Using these experiences with achievements of modern medicine is useful.
    Method
    In this review study, important traditional reference books and new articles were searched and the findings of modern medicine scientists and physicians were compared briefly with traditional medicine findings.
    Results
    First, the concept of constipation and its cause or aggravating factors was assessed and then specifically constipation during pregnancy and its treatment was examined.
    Discussion &
    Conclusion
    According to the Iranian traditional physicians’ attention in prenatal care and attention to sanitation as a principle of health, nowadays we can use traditional medicine specialists’ finding in reproductive health and research and establish researches base on their speeches and experiences.
    Keywords: Constipation, Pregnancy, Iranian Traditional Medicine
  • Khadijeh Saket, Zohre Feyzabadi, Mojdeh Khodabakhsh, Shokouhsadat Hamedi Pages 27-53
    Introduction
    Epilepsy is one of the most serious neurological disorders that due to chronic, often it requires long-term treatment. At the moment despite existence of many anti-epileptic drugs, side effects of these drugs and their restriction causes lack of access to appropriate therapeutic effects. Due to the increasing tendency of patients to traditional and complementary medicine, use of current treatments for epilepsy in the context of traditional medicine with a history of thousands years can be a good solution in this disease. In this paper we will evaluate the different treatments of traditional medicine and modern medicine; so that a combination of two methods, places a good solution in front of patients.
    Method
    This study is a literature review and the work on traditional medicine literature that separately matters related to epilepsy and its treatments. On the other hand new papers and researches will be reviewed.
    Results
    Regard the principles of hygiene is essential from the viewpoint of Iranian traditional medicine scholars for the treatment of epilepsy. The modification of lifestyle and dietary is recommended. The single and compound drugs are prescribed oral and topical forms, and finally manual practices such as bloodletting, cupping, massage and many oils are advised. While in modern medicine often oral medications and sometimes electrical treatments and surgery can be used.
    Discussion &
    Conclusion
    The use of oral and topical drugs of natural origin with common medications in the treatment of epilepsy can be considered as a complementary therapy and this would require further clinical studies.
    Keywords: Epilepsy, Iranian Traditional Medicine, Modern Medicine
  • Reihaneh Moeini, Narjes Gorji, Hossein Rezaeizadeh, Parvin Pasalar, Esmail Nazem, Mohammad Kamalinejad Pages 55-82
    In industrialized countries, cancer is the second cause of death and in Iran is the third. So, one of the research priorities of all communities is according to the methods of prevention and treatment of cancer.
    This study is an analytical review of the etiology, prevention and treatment of cancer from the viewpoint of Iranian Traditional Medicine.
    Persian physicians believed that human body was composed of four substances that named humorous (blood, phlegm, bile, black bile) and imbalance of them causes different types of diseases.
    From the perspective of Iranian Traditional physicians, Ignition and combustion phenomena humors is the starting point for the onset of cancer. Based on this insight, preventive and therapeutic strategies have been proposed.
    They are believed abnormal black bile, have the power of influence, aggression and high dispersion. However, stimulating interventions had been avoided in the cancers of internal organs. The goal of treatment and recurrent inhibition are reduction of carcinogenic substance, improving body action and Inhibition of Invasive behavior of disease.
    Keywords: Cancer, Iranian Traditional Medicine, Soda, Swelling
  • Roshanak Mokaberinejad, Atefeh Saeidi, Neda Ahmadi, Maryam Mashhadi Pages 83-114
    Introduction
    Musculoskeletal symptoms include more than 20% of all outpatient visits in the US. 22% (46 million people) of US population suffer from an arthritis which is diagnosed by a physician and 19 million of them have significant functional restriction. In Iranian Traditional Medicine (ITM), "Vaja e mafasel" means arthralgia (feeling of pain in joints). The cornerstone of treatment in ITM is to remove the cause and in addition to various medications, nutritional and lifestyle instructions play a major role as well. Regarding the high prevalence of arthralgia and resultant disability, we tried to collect the therapeutic strategies from ITM references in this manuscript.
    Method
    This is a review library study which is prepared using "Tebe Noor library" software from main ITM text books (from 2nd to 4th AH).
    Results
    As a whole, treatment of arthralgia includes removing the cause and also the humors if present, Temperamental remodeling and Organ reinforcement (the last is to prevent the relapse). In this manuscript we state the treatments in four major groups including: Lifestyle, Nutritional instructions (advices and regimens), Medications (oral and local), Manual operations.
    Discussion &
    Conclusion
    One of the most important causes of arthralgia is wrong lifestyle. Therefore prevention could be achieved by correcting the lifestyle. Many of mentioned instructions in this manuscript are alterations in lifestyle and so are easy to follow (just by informing and cultural corrections). Majority of treatments are not difficult or expensive with no side effects; therefore can decrease use of chemical drugs with their obvious more side effects.
    Keywords: Cold Arthralgia_Vaja E Mafasel_Iranian Traditional Medicine
  • Mandana Tavakkoli-Kakhki, Farzaneh Ghaffari, Maliheh Motavasselian Pages 115-137
    Introduction
    Depression is a common psychiatric disorder in the community. The concept of depression understood from different words in Traditional Iranian resources. Explaining the concept of depression synonyms is essential for accurate diagnosis and treatment of related disorders.
    Method
    In this qualitative review, content of five depression synonyms including "Jazaa", "Hozn", "Khobse-Nafs", "Gham" and "Karb" has been analyzed by using of texts and dictionaries in Iranian Traditional Medicine, dictionaries references in era of Islamic civilization and recent books.
    Results
    In this part conceptions and definitions of each keywords was set (In compliance with the temporal series of resources) in a separate table.
    Discussin and
    Conclusion
    The results elucidates "Gham" which is source of other psychiatric disorders, is feeling of heart compression and wish something related to the last time that there is no possibility of achieving it. "Hozn" is a grief mood following the loss of a favorite that gradually increases over time. "Jazaa" is severe stage of "Hozn" that person be disappointed to his desire and therefore become impatient and intolerant (doing behaviors like slap in the face and screaming and ripping the collar.) "Karb" is increasing "Gham" or sadness that causes a feeling of pressure on the chest. "Khobse-Nafs" is an inner discomfort and psychological clogging without any obvious reason. In conclusion, the words in medical resources express physiological state and in dictionaries express psychological state.
    Keywords: Depression, Gham, Hozn, Synonym, Iranian Traditional Medicine
  • Mohammad Ansaripour, Mohsen Naseri, Mohammad Mahdi Esfehani, Iraj Nabipour, Fatemeh Rakhshani Pages 139-167
    Introduction
    Developments in medical knowledge in the modern age are based on advancement of other sciences such as physics, chemistry and biology and subsequent new technologies. Although using these sciences has helped to identify biochemical mechanisms and metabolism, genetics, more accurate indicator and pathophysiology of diseases, but to understand the causes of diseases and therefore correct and effective treatment methods for them, less success has been achieved. The gap between biomedicine and its main roots which is called traditional or complementary medicine is the cause of failure to have safe and efficient treatment in conventional medicine. So, nowadays patients and healthcare providers around the world are calling for traditional medicine systems. The aim of this study is to evaluate the challenges arising from the neglect of ancestor's medicine and to introduce the integrated medicine as a right solution to improve public health.
    Method
    This paper reviews traditional medicine books, philosophy of medicine and medical futurism and the articles of both perspectives of traditional medicine and modern medical sciences to assess the strengths and weaknesses of these two approaches in the prevention and treatment of diseases.
    Results
    The effect of improved nutrition, environmental health, birth control, and improve the level of human body immunity in different communities on control of infectious diseases have been more than the effect of modern medical sciences. During the last decades various health based organizations such as World Health Organization try to determine the appropriate and complete health care methods from traditional medicine schools among different communities. These more effective and safer treatment methods in traditional medicine, are called alternative and complementary medicine. Since the traditional medical schools in the world, faced with public interest and also many studies have proven their effectiveness, nowadays, it is common to use the phrase "integrated medicine" even in the National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) in USA.
    Discussion &
    Conclusion
    Integrative medicine provides an opportunity for scientists and public health officials to understand diseases, their causes and their mechanisms of creation more accurately. So they can introduce inexpensive, safer and more effective procedures to prevention and treatment of diseases.
    Keywords: Traditional Iranian Medicine, New Medical Sciences, Conventional Medicine, Complementary, Alternative Medicine, Holistic, Reductionist Approach
  • Mostafa Araj Khodaei, Farzaneh Ghaffari, Fatemeh Emadi, Elham Emaratkar, Fatemeh Alijaniha, Ahmad Ali Noorbala, Mohsen Naseri Pages 169-192
    Depression is a common disease that causes disability in affected people. Also it seems that conventional treatments have various side effects and patients face off recurrent relapse. As a fact prevention programs with focus on life style can reduce the prevalence of depression. Sadness that is one of the important Spiritual symptoms and descripted in Iranian Traditional Medicine (ITM) as inner gradual movement of soul is one of the main diagnostic criteria of depression. In this literature review, the methods of prevention of depression based on health maintaining doctrine of ITM have been evaluated. Valid Traditional Iranian Medicine books and various data bases have been searched. Temperate and fresh weather is one of the basis which helps brain and heart to act their function better. Fast foods and inappropriate diet have a direct relationship with depression incidence. Exhilarant herbs can treat depression. Moderate exercise, waste expulsion, good and suitable sleep and good sexual function are the most important criteria for prevention from depression. The emphasis of ITM on the role of prevention should be considered seriously.
    Keywords: Depression, Iranian Traditional Medicine, Avicenna, Life Style
  • Seyyed Ali Mozaffarpur, Afsaneh Bonyadi Pages 193-216
    Introduction
    The pain of labor and its stress has caused an increasing tendency to delivery via caesarean. Using procedures and methods of decreasing the pain of labor can facilitate it and causes more tendencies toward natural childbirth. Traditional Persian Medicine’s (TPM) Physicians proposed and used some managements and medications to decrease childbirth pain.
    Method
    In this literature review research, we searched materia medicas that were used in reducing the pain of delivery (normal and non- normal) in nine reference books of TPM including: Almansoris (Rhazes), Al-Qanon (Avicenna), Al-Abnieh a Haghayegh al-Advieh, Zakhireye Kharazmshahi (Jorjani), Tohfeh al-Momenin. Teb e Akbari, MakhzanAl’Advieh and Eksir A’azam, Mokhtasar tazkerate emam alsovidi Fitteb. This work has been done in eight steps (finding the keywords, searching in the references, providing the single list, sorting out and deriving single things in compounds, concluding, scoring and categorizing).
    Results
    Eighty one materia medicas have been found that 6 of them (Castoreum, Donkeys hoof, the Stone of "Magnet", Crocus sativus, Opopanax chironium, Ferula gummosa,) obtained the highest scores. Fifty-one materia medicas in dystocia treatment, 27 in delivery, 1 in reducing the pain of child birth and 1 in expedite of delivery had been proposed.
    Discussin and
    Conclusion
    Although it is not concluded that these materia medicas are the best choices, it can mean that they have been used more commonly in the centuries of 10 to 20 AD in TPM for facilitating labor. This result can be used as choices for clinical researches.
    Keywords: Traditional Persian Medicine, Labor Pain, Dystocia