فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 11 (تابستان 1393)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 11 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فروغ قاسمی، کرامت الله زیاری، محمد صادقی صفحات 1-13
    رشد و گسترش گردشگری از جمله پدیده های مهم اواخر قرن بیستم است که با سرعت بیشتری در قرن جدید ادامه دارد. در صورت برنامه ریزی و توسعه از پیش اندیشیده شده، گردشگری قادر است منافع مستقیم و غیرمستقیم اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، محیطی و سیاسی را ایجاد و سهم قابل توجه ای را در توسعه ملی ایفا نماید. مراکز اقامتی بویژه هتل ها یکی از ارکان مهم و اساسی گردشگری محسوب می شود. کمیت و کیفیت آنها در توسعه گردشگری یک مکان نقش زیادی دارد. شهر شیراز به دلیل بهره مندی از جاذبه های متنوع فرهنگی، تاریخی و طبیعی از موقعیت ممتازی از نظر جاذبه های گردشگری در سطح جهانی برخوردار است. اما متناسب با قابلیت های موجود نتوانسته است از گردشگری بهره ببرد. با توجه به اهمیت موضوع در این مقاله به بررسی و تحلیل کیفی و مکانی مراکز اقامتی در شهر شیراز پرداخته شده است. نوع تحقیق، بنیادی - توسعه ای است و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری، گردشگران خارجی و داخلی را که در تیرماه 1390 در هتل های شیراز اقامت کرده اند، مورد تحقیق قرار داد. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران محاسبه و 250 نفر تعیین شد. اعتبار و روایی پرسشنامه به-طریق محتوایی و بر اساس نظر متخصصین مورد سنجش قرار گرفت. پایایی پرسشنامه از طریق الفای کرونباخ اندازه گیری شد که از پایایی مطلوب (08/0) برخوردار بود. اطلاعات از طریق نرم افزار spss و مدل کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد بهبود کیفیت امکانات و خدمات مراکز اقامتی(هتل ها) باعث جذب و توسعه گردشگری در شهر شیراز می شود و بین کیفیت امکانات و خدمات مراکز اقامتی(هتل ها) و میزان رضایتمندی گردشگران رابطه معناداری وجود دارد و همچنین مراکز اقامتی با توجه به نقش و کارکرد تفریحی شیراز از توزیع فضایی مناسبی برخوردارند.
    کلیدواژگان: تحلیل کیفی و مکانی، مراکز اقامتی، هتل، گردشگری، شهر شیراز
  • عیسی ابراهیم زاده، محمد زارع صفحات 15-30
    علی رغم اینکه رهیافت مشارکتی و توجه به مردم، به عنوان بهره برداران نهایی از نتایج طرح ها و برنامه ریزی های شهری، مقوله ای است که طی دهه های اخیر مورد توجه صاحب نظران حوز برنامه ریزی شهری قرار گرفته، ولی مقوله سرمایه اجتماعی اغلب به دست فراموشی سپرده شده است. حال مسئله اساسی و سوال اصلی تحقیق آن است که سرمایه اجتماعی، عوامل موثر در افزایش یا کاهش آن، محور ها، معیارها، شاخص ها و به طور مشخص ابعاد مشارکتی آن و نقش و تاثیر این بعد از سرمایه اجتماعی در توسعه پایدار شهری چیست؟ از این رو هدف از انجام این پژوهش، سنجش میزان مشارکت شهروندی، به عنوان یکی از ابعاد مهم سرمایه اجتماعی می باشد. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی بوده و از ابزار پرسشنامه جهت گردآوری اطلاعات مورد نیاز استفاده شده است. با توجه به تعداد نمونه موردنیاز که بر اساس فرمول کوکران 320 عدد تعیین گردید، پرسشنامه ها در منطقه سه، شهر زاهدان توزیع و پس از تکمیل و تلفیق با یافته های اسنادی، با استفاده از نرم افزار آماری Spss18و آزمون T-Test یک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل های کمی و کیفی این پژوهش حاکی از آن است که شهروندان منطقه سه کلانشهر زاهدان از نظر میزان مشارکت در امور شهر در وضعیت خوب و بالاتر از حد متوسط قرار دارند.بنابراین، مسئولین اجرایی و مدیریتی شهر می توانند از این پتانسیل و استعدادی که در بین شهروندان نهفته است با برنامه ریزی های منسجم و منظم این توانایی های بالقوه را به مرحله فعلیت رسانده و به منظور ارتقا کیفیت کاردکرهای شهری و زندگی شهروندان بیش از گذشته از آن بهره گیرند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت شهروندی، توسعه پایدار شهری، منطقه سه، شهر زاهدان
  • محمد اسکندری ثانی، ژیلا سجادی صفحات 31-48
    همزمان با تغییر در تعریف و تفسیر فقر، سیاست ها و روش های مقابله با آن نیز متحول شده و از توجه به نظریات کلاسیک رشد اقتصادی به تمرکز بر روی درگیر کردن اجتماعات محلی در فرآیند برنامه ریزی، پیاده سازی و مبارزه با فقر تغییر رویه داده اند، که متاسفانه این چرخش در برنامه های کاهش و مبارزه با فقر شهری در کشورمان کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر ابتدا سعی نموده است چارچوبی نظری برای تحلیل رابطه بین برنامه ریزی توسعه اجتماعات محلی و تلاش های کاهش فقر در سطح شهرها پی ریزی نماید که در این راستا از مفاهیم کنش جمعی، سرمایه اجتماعی- محلیو تجلی گاه توسعه اجتماعات محلی، کمک گرفته است. متغیرهای تحقیق نیز از این سه حوزه مستخرج شده که نشان دهنده ظرفیت توسعه اجتماع محلی در برخورد با فقر است. ازروش هایتوصیفی (اسنادی)برایدستیابیبهادبیاتتئوریک موضوعوپیمایشیبا تکمیلپرسشنامه هایموردیومصاحبه هایعمیق در دو محله میانه ای ها و زنجانی های نعمت آباد واقع در جنوب شهر تهران (که از آن ها به عنوان منطقه فقیرنشین یاد می شود) در این تحقیق استفاده شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که شش عامل میزان ترس از منفعت بیشتر دیگران در کارگروهی، میزان صرف زمان در فعالیت های محیطی محله، میزان تمایل به تجمیع، فعالیت های اقتصادی زنان، ترس از مشارکت کمتر دیگران در کارگروهی و در نهایت میزان ارتباط با ارگان های دولتی راجع به مسائل محله، به ترتیب مهمترین فاکتورهای متمایز کننده دو محله در توسعه اجتماع محلی محسوب می شود.همچنین اگرچه در متغیرهای زمینه ای از قبیل سن، سواد و حتی زبان و قومیت بین دو محله میانه ای ها و زنجانی ها تفاوتی وجود ندارد، لیکن میانه ای ها ظرفیت اجتماعی بهتری برای کنش جمعی داشته که این کنش جمعی منجر به تحول اقتصادی و خروج از تله فضایی فقر شده و جهش اقتصادی مناسبی را برای این محله در قیاس با محلات پیرامون به بارآورده است. در مجموع می توان استنتاج نمود که این رویکرد با توجه به ویژگی های اساسی اش از جمله، مقتدرسازی و توانمند سازی ساکنان محلی، هدایت تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها به پایین ترین سطح جغرافیایی و تکیه بر یادگیری اجتماعی می تواند راهبرد مناسبی برای مبارزه با فقر شهری و حتی سایر حوزه ها باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی توسعه اجتماعات محلی، کنش جمعی، سرمایه اجتماعی، فقر شهری، نعمت آباد
  • حسن ایزدی، سپیده برزگر، عبدالرضا پاکشیر، خلیل حاجی پور صفحات 49-66
    ارزش های محیطی و تاثیر آن ها بر رضایتمندی سکونتی در شهرها اهمیت زیادی در برنامه ریزی مسکن شهری دارد. رضایتمندی ساکنان از محیط مسکونی علاوه بر سلامتی جسمانی و روانی ساکنان، بر شاخص های مهم برنامه ریزی، همچون کیفیت زندگی، نرخ جابه جایی و پیش بینی تقاضای مسکن موثر است. نرخ بالای جابه جایی های سکونتی اخیر، تاثیر فزاینده ای بر شکل گیری خوشه های مسکونی و افزایش پراکنده رویی شهری داشته است که خود چالشی جدی در مدیریت شهری امروز به شمار می آید. محدوده معالی آباد، یکی از نواحی نوساز شهر شیراز و مرکز ثقل توسعه شمال غرب این شهر است که در سال های اخیر، به دلیل تحولات کالبدی عمده، جمعیت زیادی را به خود جلب کرده است. از این رو، ضروری است ارزش های محیط سکونت در این محدوده و رضایتمندی خانوارها در آن بررسی شود. برای این هدف، با حجم نمونه 430 خانوار و با تکمیل پرسش نامه، اطلاعات لازم برای پژوهش گرد آوری شد. برآورد کمی رضایتمندی سکونتی، با استفاده از طیف پنج گزینه ای لیکرت و دسته بندی ویژگی های محیطی بر میزان رضایتمندی افراد، با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی (CFA) تعیین شد. یافته های پژوهش نشان داد که بیشتر افراد، رضایتمندی بالایی از محیط سکونت خود در محدوده پژوهش دارند و کیفیت آب وهوا و وجود مناظر طبیعی و باغ ها مهم ترین نقش را در این ارتباط داشته اند. بااین حال، در برخی نقاط محدوده، رضایتمندی اندکی در میان ساکنان محدوده مشاهده می شود. بیشتر این افراد در مجتمع های مسکونی بلندمرتبه و در لبه خیابان اصلی ساکن بوده اند.
    کلیدواژگان: محیط مسکونی، رضایتمندی سکونتی، ارزش های محیطی، محدوده معالی آباد، شیراز
  • حمیدرضا بوستانی، حسین رضایی دولت آبادی، مصطفی گوهری فر صفحات 67-84
    بسیاری از معضلات اجتماعی و اقتصادی موجود، بی نظمی های اجتماعی در اشکال مختلف، ناهنجاری های رفتاری و اجتماعی، رشد بی رویه مهاجرت، افزایش حاشیه شهرنشینی و بسیاری مشکلات دیگر، به نحوی ناشی ازتوسعه نیافتگی روستایی می باشند. در این میان تعاون روستایی، نقش عمده ای در توسعه روستا و دستیابی به توسعه منطقه ای ایفا می کند. بنابراین پرداختن به آینده و برنامه ریزی آن، جزء جدانشدنی فرآیند برنامه ریزی توسعه روستایی است. هدف اصلی مطالعه ی حاضر، شناساییسناریوهای مختلف توسعه در بخش تعاون شهرستان های رستم و ممسنی، ارزیابی و انتخاب بهترین آن ها می باشد. رویکرد اینپژوهش،توسعه ایوروشتحقیق،توصیفی- تحلیلیاست. برای گردآوری اطلاعات و داده های مورد نیاز از منابع کتابخانه ای و دیدگاه متخصصان و صاحبنظران توسعه منطقه ای و از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و نرم افزار expertchoice، جهت تجزیه و تحلیل و اولویت بندی سناریوها استفاده شده است. بر این اساس ابتدا نقاط ضعف، قوت، فرصت ها و تهدیدها مشخص گردیده و سپس چهار سناریو شامل: قطب تولید دام و فرآورده های دامی،قطب تولیدات باغی و صنایع تبدیلی مرتبط، قطب تولید محصولات راهبردی گندم و برنجو در نهایت ادامه وضعیت موجود طراحی گردید که در بین سناریوهای طراحی شده، سناریوی قطب تولیدات باغی و صنایع تبدیلی مرتبط، در اولویت اول قرار گرفت.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی سناریو، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، رستم و ممسنی، تعاون، توسعه
  • الیاس مودت، سعید ملکی صفحات 85-103
    زلزله در جهان به عنوان یکی از مخرب ترین و تهدیدآمیزترین عامل انهدام حیات انسانی- محیطی مطرح می باشد. و آسیب های ناشی از آن در ابعاد مختلف(فیزیکی، اجتماعی و غیره) متوجه جوامع شهری که مدرنترین و آسیب پذیرترین شیوه سکونت در جهان است، می شود. اما این پدیده طبیعی به خودی خود در هر مکانی می تواند قابلیت ایجاد بحران و آسیب را نداشته باشد. بلکه آمادگی و برنامه ریزی دقیق برای تعیین درجات آسیب، کنترل، کاهش عواقب نامطلوب زلزله می تواند تعیین کننده درجه بحران آن باشد. در نتیجه شناخت ابعاد اجتماعی و فیزیکی موضوع که رابطه دوسویه در آسیب ناشی از زلزله دارد ضرورت می یابد. که پژوهش مورد نظر با ماهیت «توسعه ای – کاربردی» روش تحقیق «توصیفی- تحلیلی» به بررسی موضوع در شهر یزد پرداخته است. و از آنجا که تنها ابزار انسان جهت تعیین آسیب های ناشی از آن اطلاعات موجود و روش های کمی- آماری می باشد؛ این پژوهش با بهره گیری 30 متغیر از شاخص های اجتماعی – فیزیکی و استفاده از تکنیک VIKOR و GIS، و همچنین نرم افزارهای Excel و SPSS به پهنه بندی و ارزیابی آسیب لرزه ای پرداخته است. که نتایج مورد نظر نشان می دهد میزان VIKOR و به عبارتی مقدار Qi، Si و Ri، در مناطق سه گانه شهر یزد به ترتیب برابر (Qi = 990/0، 001/0، 79/0)، (Si = 775/0، 246/0، 676/0)، (Ri = 184/0، 151/0، 176/0) می باشد. و براساس شروط مدل VIKOR، منطقه دو در سه گروه R، S و Q در پایین ترین رتبه قرار دارد، در مرحله بعد منطقه سه و در نهایت منطقه یک کمترین آسیب پذیری را در شهر یزد دارا می باشد.
    کلیدواژگان: زلزله، اجتماعی، فیزیکی، VIKOR، GIS، شهر یزد
  • منیژه لاله پور، هوشنگ سرور صفحات 105-126
    منطقه کلانشهری، پهنه ای جغرافیایی است که از یک شهر مرکزی و مراکز جمعیتی، تولیدی، خدماتی و گردشگری پیرامون آن تشکیل شده است. این مراکز همواره در تعامل محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فضایی با یکدیگر قرار دارند. از این رو، چالش اصلی مدیریتی در این مناطق، یافتن راهی برای سازماندهی «ارتباط و پیوند» میان این حوزه های مختلف عملکردی است. به عبارتی اگر مدیریتهای مستقل مستقر در منطقه کلانشهری به سمت یکپارچگی مدیریتی سوق نیابند؛ برنامه های کالبدی-فضایی نیز توانایی لازم را برای هدایت و کنترل تحولات کالبدی -فضایی منطقه نخواهند داشت. از این رویکرد، مطالعه حاضر روند تحول مکانی سکونتگاه های شهری و فضاهای صنعتی منطقه کلانشهری تهران را با هدف شناخت جایگاه نظام مدیریت و برنامه ریزی رسمی و شهرهای جدید و شهرکهای صنعتی در جذب جمعیت و فعالیت منطقه، مورد بررسی قرار داده است. تحقیق به روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از اسناد، آمارها و مطالعات و گزارشات موجود در زمینه موضوع تحقیق انجام گرفته است. بررسی این موضوع در منطقه کلانشهری تهران نشان می دهد که نظام رسمی مدیریت و برنامه ریزی شهری در چارچوب همان ساختارهای سنتی مدیریت و برنامه ریزی اقدام به اجرای طرح ایجاد شهرهای جدید و شهرکهای صنعتی در منطقه کلانشهری تهران کرده است. نگاهی به یافته های تحقیق نشان می دهد که، ایجاد شهرهای جدید و شهرکهای صنعتی که با هدف سازماندهی به نظام استقرار جمعیت و فعالیتها در منطقه کلانشهری تهران صورت گرفته است؛ به رغم ظرفیت سازی قابل توجه در شهرهای جدید و شهرکهای صنعتی برنامه ریزی شده، نقش مهمی در سازماندهی به استقرار جمعیت و فعالیتهای صنعتی منطقه ایفا نکرده اند؛ جذب جمعیت و واحدهای صنعتی وکارگاهی در خارج از زمین شهرهای جدید و شهرکهای صنعتی؛ بسیار بیشتر از این مراکز برنامه ریزی شده بوده است. نتیجه اینکه، هدایت و کنترل برنامه ریزی شده تحولات کالبدی-فضایی منطقه در شرایط تعدد و تفرق مدیریتی در منطقه کلانشهری تهران امکان پذیر نبوده و هر گونه اقدام در این ارتباط وابسته به یکپارچگی در ساختار، فرایند و سیاستهای نظام مدیریت و برنامه ریزی منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: نظام مدیریت و برنامه ریزی، شهرهای جدید و شهرکهای صنعتی، سازماندهی فضایی جمعیت و فعالیت، منطقه کلانشهری تهران
  • علی شجاعیان، هادی علیزاده صفحات 127-140
    حوادث طبیعی و از جمله ی آن ها زلزله، همیشه به عنوان یکی از مخرب ترین عوامل آسیب رسان در سکونتگاه های انسانی از دیرباز مطرح بوده است. این مساله در شهرها به عنوان عالی ترین مراکز تجمع انسانی، به علت تراکم جمعیتی و با توجه به آسیب پذیری بافت های قدیمی و فرسوده در آن ها، بحث برنامه ریزی و مدیریت بحران را به عنوان ضرورتی غیر قابل اجتناب مطرح می سازد. در پژوهش حاضر که از لحاظ روش شناسی به صورت «توصیفی- تحلیلی» گردآوری شده است، هدف پژوهش شناسایی و مکانیابی فضاهای چند منظوره، با هدف مدیریت بحران بعد از زلزله در بافت قدیمی شهر شوشتر می باشد. جهت مکانیابی فضاهای چند منظوره، با استفاده از نظرات کارشناسان 8 نوع از فضاهای شهری شامل فضای سبز، فضاهای ارتباطی، فضاهای پایانه های مسافربری، فضاهای اداری، فضاهای ورزشی، فضاهای آموزشی، فضاهای درمانی و امداد و نجات و فضاهای باز خالی انتخاب شده اند. جهت ارزش گذاری فضاهای منتخب برای اولویت بندی مکان مناسب برای مدیریت بحران در بعد از زلزله در بافت فرسوده شهر شوشتر، از نظرات 15 نفر از کارشناسان استفاده شده است. برای تحلیل وزنهای بدست آمده از نظرات کارشناسان از مدل تحلیل سلسله مراتبی دلفی فازی (FDAHP) استفاده شده است. نتایج حاصل از این مرحله، هم به صورت وزن بندی فازی در قالب حداقل، میانگین و حداکثر وزن فازی و هم به صورت وزن غیرفازی شده نهایی بدست آمده و نهایتا با تلفیق این نتایج در محیط نرم افزار Arc GIS، به نقشه های فازی و غیر فازی نهایی مکانیابی فضاهای چندمنظوره جهت مدیریت بحران در بافت فرسوده شهر شوشتر انجام گرفته است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که فضاهای باز و خالی با کسب 769/0، حداکثر وزن فازی و 356/0 وزن غیر فازی نهایی؛ از دیدگاه کارشناسان در اولویت اول مکانی برای مدیریت بحران به آسیب دیدگان زلزله در بافت فرسوده شوشتر می باشد و ثانیا قسمت های جنوب و جنوب غربی بافت فرسوده با توجه به نتایج پژوهش بهترین مکان ها جهت مدیریت بحران در بعد از زلزله از لحاظ اسکان آسیب دیدگان می باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، مکانیابی، فضاهای چند منظوره، بافت فرسوده، زلزله، شوشتر
|
  • Forough Ghasemi, Dr. Keramatollah Ziyari, Mohammad Sadeghi Pages 1-13
    The growth and development of tourism is an important phenomena in the latest of 20th centaury which is continuing with higher speed in the current century. In case of foreseen planning and developing، tourism is able to create direct and indirect economical، social، cultural، environmental and political profits and has a recognized share in the national development. Accommodation centers especially hotels are considered as one of the important and main elements of tourism and their quality and quantity has a great impact on tourism development of an area. Shiraz city due to the enjoyment of various tourism، historical and natural attractions has a distinguished and distinct situation throughout the world. But it does not benefit in proportion with its potential. With respect to the importance of this subject، this paper has studied and analyzed the qualitative and spatial status of accommodation centers in Shiraz city. Type of research is developmental- institutional type and its study method is descriptive- analytical method. The statistical society of this research is the local and foreign tourists who were accommodated in Shiraz hotels in July 2011. The sample volume was calculated by Cocharan formula and was determined as 250 persons. The validity and reliability of questionnaire was measured from the view point of content and based on the view of professionals. Reliability of questionnaire was measured through Cronbach''s alpha which had a desirable reliability (0. 08). The data were analyzed by SPSS software and Chi Square model. The research findings show that optimizing the facilities and services of accommodation centers (hotels) causes the attraction and development of tourism in Shiraz city and there is a significant relation between the quality of hotels’ facilities and services with the amount of tourists’ satisfaction، also accommodation areas with respect to the recreational role and function of Shiraz has a suitable spatial distribution.
    Keywords: qualitative, spatial analysis, accommodation centers, hotel, tourism, Shiraz city
  • Dr. Issa Ebrahimzadeh, Mohammad Zare Pages 15-30
    Despite of the fact that Participatory approach and attention to people as final users of the results of urban projects and planning، is the issue considered by authorities of urban planning، but the item of social capital has been mostly forgotten. However، the main issue and question of this research is that what is the social capital، the effective factors on its decrease or increase، indices، criteria and clearly its participatory dimension and the role and effect of this dimension of social capital on the urban sustainable development. Therefore، the aim of this study is to measure the citizens’ participation as one of the main dimensions of social capital. The research method was descriptive - analytical and questionnaires have been used to gather the required information. The required sample size was determined 320 based on Cochran formula، The questionnaires were distributed in district No. 3 of Zahedan and after completing and integrating with documentary findings of documents، was analyzed using statistical software of Spss18 and single variable T-Test. Qualitative and quantitative analysis of the results of this study suggests that the citizens of district No. 3 of Zahedan metropolis are at a good condition and above the average level from the view point of participation in urban affairs. Thus، the executive and administrative authorities of the city can use the potential and talent of citizens through a careful and regular planning and implement it for improving the quality of urban functions and life of citizens more than before.
    Keywords: Social capital, civil participation, civil society, district No.3, Zahedan city
  • Mohammad Eskandari Sani, Dr. Jila Sajadi Pages 31-48
    Simultaneously with changing the definition and interpretation of poverty، the policies and anti-poverty programs have been changed and altered their attention from classical theories of economic growth to focus on the involvement of local communities in the planning process، implementation and combat with poverty. Unfortunately such process has received less attention in the programs for combating the urban poverty in the country. firstly this article has tried to develop a theoretical framework for analyzing the relationship between local community- based planning and poverty reduction efforts. In this regard، the concepts of collective action، social capital، and neighborhood as a location for community planning have been used. The research variables have been also extracted from this three areas that represents the capacity of local community development in dealing with poverty. Descriptive methods (documentary) were used in this research to obtain the theoretical literature، surveying، questionnaires and deep interviews in the two districts of Zanjaiha and Meyaneha of Nemat abad located at the south part of Iran (which is called poor areas). The results show that six factors including fear of more benefit of others in teamwork، spending time on the activities of the local environment، the tendency to aggregate، and the economic activities of women، fear of less participation of others in teamwork and finally connection with the state organizations about the issues of community are the most important and distinguished factors of two neighborhoods in social development. Also، though the underlying variables such as age، education، ethnicity، and language among two community are not different، but Meyaneha have a better social capacity for collective action which this collective action leads to economical change and exit from poverty and brings a proper economic prosperity for this district in comparing with neighboring districts. Generally، it can be concluded that، this approach with respect to its basic features including empowerment and enabling the local poor people، leading the decision makings to the lowest geographical level and relying on social learning can be a suitable strategy for combating the urban poverty and even other fields.
    Keywords: community, based development planning, collective action, Social capital, urban poverty, Nemat abad
  • Dr. Hasan Izadi, Sepideh Barzegar, Dr. Abdol Reza Pakshir, Dr. Khalil Hajipour Pages 49-66
    Environmental values and their effects on residential satisfaction are of great importance in urban housing planning. Residential satisfaction about their residential place، inaddition to physical and mental health of the residents، is effective on quality of life، housing moving rate and prediction of housing demands. Recently، high moving rate has intensified urban sprawl and forming residential clusters which can be considered as an important challenge in urban growth management. Maali-Abad district is a new developed and renewed area at the north west part of Shiraz، which attracted a great number of population due to its main physical changes. Therefore، it is imperative to assess residential environment values in this part of the city and suggest some strategies to augment residential satisfaction. To this end، the data by using a standard questionnaire were collected. 430 participants completed the questionnaires. The residential satisfaction amount was determined by using a five-item Likert spectrum and classification of environmental specifications on the satisfaction rate of residents by using confirmatory factor analysis (CFA). The reseach findings showed that most residents expressed their great satisfaction with their residential environment. Climate quality، existance of natural landscapes and gardens have important roles in this regard. However، in some parts of the area، especially in high-rise buildings and on the edge of Main Street، residents were unsatisfied with their environment.
    Keywords: Residential Environment, Residential Satisfaction, Environmental Values, Maali, Abad District, Shiraz
  • Hamid Reza Boostani, Dr. Hosein Rezaiee Dolatabadi, Mostafa Goharifar Pages 67-84
    A lot of existing social and economical problems، social disorders in different forms، behavioural and social ubnormalities، uncontrolled growth of population، increase of suburbanization and many other problems are in a way due to the undevelopment of rural areas. Among these، rural cooperatives have a great role in development of villages and obtainment of regional development. Considering the future and its planning is an inseparable part of planning process of rural development. The main objective of this study is to identify different scenarios in the development cooperation sector of Rustam and Mamasani cities، their evaluatation and selecting the best of them. The Approach of research is developing and research methodology is descriptive analysis. To collect the required data، library resources and perspective of regional development experts have been used. Then the Analytic Hierarchy Process (AHP) and expert choice software were used to analyze and prioritize development scenarios. Based on this، firstly the weaknesses، strengths، opportunities and threats were identified and then four scenarios including Livestock and diary production center، Garden and associated industries، center for strategic production of wheat and rice and finally the continuation of the status quo have been designed. In order to determine weights of factors، a questionnaire in form of paired comparisons with scale of one to nine was prepared and completed by several experts and relevant pundits to research. The results of «Expert Choice» show that among the four designed scenarios، the garden center and associated industries were the first priority.
    Keywords: Scenario planning, Rustam, Mamasani, cooperation, development
  • Elyas Mavedat, Dr. Saeid Maleki Pages 85-103
    earthquakes is considered as one of the most destructive and threating factor for demolition of human- environment life in the world and its resulting damages in different dimensions (physical، social and …) affect on the urban societies which are the most modern and volunerable settlement pattern in the world. But this natural phenomenon itself at any place may not have the potential for creating crisis and damage. But the readiness and careful planning for determining the degree of damage، control and decreasing the undesireable consequences of earthquake can determine its crisis degree. Therefore، knowing and recognition of physical and social dimensions of this subject which has a bilateral relationship in the damages resulting from earth quake will be necessary. The considered study with «development - applied» nature and «descriptive - analytical» research method has reviwed this issue in Yazd city and since the only tool of human for determining the resulting damages is the available information and statistical-quantitative methods، therefore this study has evaluated and zoned seismic damages by using 30 variables of social-physical indices and using VIKOR technique and GIS، as well as Excel and SPSS softwares. The results showed that VIKOR value or in other words value of Qi، Si and Ri، in three regions of Yazd are (Qi=990. 0، 001. 0، 79. 0)، (Si=775. 0، 246. 0، 676. 0)، (Ri=184. 0، 151. 0، 176. 0) respectively and Based on VIKOR model provisions، district No. 2 in three groups of R،S and Q is placed at the lowest rank; Then at the next phase، district No. 3 and finally No. 1 has the least volunerability in Yazd city.
    Keywords: earthquake, social, physical, VIKOR, GIS, Yazd
  • Dr. Manije Lalepour, Dr. Houshang Sarvar Pages 105-126
    Metropolitan area is a geographical zone including a central city and population، production، service and tourism centers around it which have environmental، economic، social and spatial interaction together. In this regard، the main challenge is to find useful points for organizing the “relation and connection” among different functional areas. In other words، if independent managements of metropolitan area’s realm don’t move toward management integration، physical- spatial plans will not have the essential ability to lead and control area’s physical and spatial evolutions. According to this approach، the aim of this study is the recognition of the trend of spatial evolution of urban settlements and industrial spaces of Tehran metropolitan area and identification of the position of management system and formal planning and performed plans about organizing the residential and activity region in Tehran metropolitan area. The study has been done using descriptive- analytical method and by using documents، records، available studies and reports related to study. The consideration of this matter in Tehran metropolitan area shows that formal system of urban management and planning in the same framework of traditional structures of management and planning has performed the plan of the construction of new cities and industrial towns in Tehran metropolitan area. A glance to the results of the study shows that construction of new cities and industrial towns which has been done with the aim of organizing the population establishment and activities in Tehran metropolitan area، in spite of providing considerable capacity for new cities and planned industrial towns، hasn’t played an important role in organizing of population establishment and industrial activities. Attraction of population and industrial and workshop units outside of new cities and industrial towns has been more than planned centers. As a result، planned leading and controlling of physical-spatial evolutions under the condition of management multiplicity and fragmentation in Tehran metropolitan area is impossible and any action in this relation depends on the integration in structure، process and policies of area’s management and planning system.
    Keywords: Management, planning system, new cities, industrial towns, Spatial organizing of population, activity, Tehran Metropolitan area
  • Ali Shojaian, Hadi Alizadeh Pages 127-140
    Natural disasters including devastating earthquakes have always been considered as the most destructive factors of human settlements. This issue in the cities، as the most supreme centers of human gatherings، due to population density and vulnerability of old and worn textures in the cities، makes inevitable the necessity of discussion about planning and crisis management. In the current study، the information were collected from methodological point of view as descriptive- analytical method، the aim of the research is identifying and locating multipurpose spaces aiming at crisis management after earth quake in old and worn textures of Shooshtar city. For locating multi-purpose spaces، by using experts’ opinions، 8 types of urban spaces including green spaces، connecting spaces، passenger terminals، office spaces، sport spaces، educational facilities spaces، medical and rescue areas and open empty spaces have been selected. For valuating nominated spaces for prioritizing the proper space for crisis management after earthquake in old and worn texture of Shooshtar،the opinions of 15 experts have been used. For analyzing the weights obtained from expert opinions، Fuzzy Delphi Analytic Hierarchy Model (FDAHP) has been used. The results from this phase were obtained both as fuzzy Weighting in the form of minimum، average and maximum fuzzy weight and also as the final non-fuzzy weight and Finally through combining these results in Arc GIS software; has led to fuzzy and non-fuzzy maps of final locating the multipurpose spaces for Disaster Management in worn texture of Shooshtar. The results show that the open and empty spaces with obtaining maximum fuzzy weight of 0. 769 and final non Fuzzy weight of 0. 356، is the first priority from the view point ofprofessionals for locating the crisis management for damaged people of earth quake in the worn textures of Shooshtar city.
    Keywords: Crisis management, Locating, multipurpose spaces, worn texture, earthquake, Shooshtar