فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 15 (تابستان 1394)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 15 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علی اکبر عنابستانی*، فاطمه فئوادی صفحات 1-16
    امروزه از نظر قانونی مهم ترین راه تثبیت مالکیت، برخورداری از سند است. صدور سند اماکن روستایی، گامی در جهت بهره مندشدن جوامع روستایی از مزایای مالکیت تثبیت شده در جهت توسعه موزون است؛ زیرا منابع به صورت منطقی و عادلانه میان مردم روستا به گونه ای تقسیم می شود که همه روستاییان امکان می یابند مانند جوامع شهری از حقوق حقه خود در زمینه های مختلف اجتماعی-اقتصادی و حقوقی بهره مند گردند. هدف از انجام این تحقیق بررسی عوامل موثر در تحقق پذیری اهداف طرح صدور سند مالکیت در شهرستان دامغان است. روش تحقیق در این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی و تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق شامل خانوارهای روستایی ساکن در 7 روستای شهرستان دامغان است، که با استفاده از فرمول کوکران 216 پرسشنامه به روش سیستماتیک تصادفی در سطح منطقه مورد نظر گردآوری شده است. در این پژوهش برای تعیین سهم نسبی متغیرهای مستقل در متغیر وابسته از روش رگرسیون گام به گام استفاده شده است. رگرسیون مربوط به عوامل تحقق پذیری طرح صدور سند بر متغیر وابسته طرح صدور سند نشان دهنده این است که، متغیرهای مستقل در مدل 14.4 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند و متغیر کالبدی بیشترین تاثیر را در متغیر وابسته داشته است. با توجه به یافته های پژوهش، راهکارهایی از قبیل افزایش اطلاعات و آگاهی مدیریت محلی روستایی نسبت به طرح صدور سند و اهداف آن، محول کردن وظایف بیشتر به مدیریت روستایی، در نظر گرفتن معافیت های مالی برای خانوارهای ساکن در روستاها جهت صدور سند و استفاده بیشتر از فکر، تجربه و دانش اهالی در تعیین حد و مرز املاک و غیره پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: طرح صدور سند، مالکیت روستایی، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، عوامل کالبدی، عوامل مدیریتی
  • علی اکبر ناجی میدانی، هاروتیان هاروتیانیان، امیر فرهادیان صفحات 33-48
    بافت های فرسوده شهری به عنوان مانعی بر سر راه تحقق روش های مدرن مدیریت شهری، همواره شاخص های توسعه پایدار شهری را تحت تاثیر قرار داده که با توسعه شهرها و مطرح شدن رویکرد توسعه پایدار، توجه و رعایت اصول پایداری و پیگیری اهداف آن، هر چه بیشتر در برنامه ریزی توسعه شهرها مورد توجه است. در این مطالعه، محدوده اطراف حرم مطهر رضوی با وجود اهمیتی که در رابطه با ورود سالانه بیش از 15 میلیون زائر به شهر داشته است، دارای حجم زیادی بافت فرسوده و قدیمی است که پاسخگوی نیاز زائران و حتی ساکنان شهر مشهد نبوده است. هدف اصلی این پژوهش، توسعه مدل مفهومی جهت تعیین تغییرات واریانسی موجود در شاخص های توسعه پایدار شهری و تعیین روابط بین نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده شهری و شاخص های توسعه پایدار در منطقه ثامن مشهد است که با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه، جمع آوری داده های تحقیق در بین ساکنان بافت فرسوده اطراف حرم رضوی به تعداد 170 نفر مطابق با روش نمونه گیری مطبق متناسب انجام و از نرم افزارهای آماری SPSS و LISREL جهت تجزیه و تحلیل استفاده شده است. نتایج مدل رگرسیونی نشان داد که، شاخص های شناسایی بافت فرسوده در تبیین واریانس های پایداری شهری از نظر آماری معنی دار هستند؛ شاخص شناسایی نفوذناپذیری بافت فرسوده به اندازه 31/0-، ناپایداری به اندازه 24/0- و ریزدانگی به اندازه 09/0- از واریانس های موجود در شاخص های توسعه پایدار را تبیین کرده اند. نتایج تفسیری از مدل سازی ساختارهای کوواریانسی دال بر وجود اثرگذاری معنادار شاخص های شناسایی بافت فرسوده در منطقه ثامن مشهد روی شاخص های توسعه پایدار شهری دارد. مطابق با نتایج مدل سازی معادلات ساختاری، مدل نهایی پذیرفته شده به اندازه 51/0- از تغییرات پایداری شهری را تبیین کرده است. بنابراین، نتایج به دست آمده نشان می دهد: اولا با بالا رفتن سطح شاخص های شناسایی بافت فرسوده به ترتیب از نظر نفوذناپذیری، ناپایداری و ریزدانگی، روند توسعه پایدار در بافت فرسوده اطراف حرم با مشکلات جدی مواجه شده است؛ ثانیا مدیریت شهری با برطرف کردن شاخص های شناسایی بافت فرسوده بدون توجه به ماهیت درونی بافت از نظر اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی، مسیر ناپایداری در شاخص های توسعه پایدار شهری را تداوم بخشیده است.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، توسعه پایدار، رگرسیون، مدل سازی معادلات ساختاری، مشهد
  • حسین نظم فر*، سمیه روشن رودی صفحات 49-68
    در این مقاله شاخص های پایداری و میزان پایداری در سطح محلات منطقه 9 شهر مشهد مورد سنجش قرار گرفته است. روش پژوهش توصیفی – تحلیلی است که از مدل های سلسله مراتبی و فرآیند تحلیل شبکه استفاده شده است. در این پژوهش 13 شاخص پایداری در سطح 11 محله منطقه 9 به کار گرفته شده و بر اساس بررسی های صورت گرفته، محله شهرآرا در مدل سلسله مراتبی و محله آب و برق و اقبال در فرآیند تحلیل شبکه به عنوان پایدارترین محلات شناخته شده اند. در هر دو مدل، پایدارترین محلات در مرز مشترک منطقه با سایر مناطق و محلات ناپایدار در محلات جدید و تازه ساخت واقع شده اند که دارای زیرساخت ها و امکانات کمتری هستند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار محلات، سلسله مراتبی، روش تحلیل شبکه، محلات منطقه 9
  • محمود اکبری* صفحات 69-84
    اساس توسعه در هر کشوری بر آموزش استوار است و شاخص های توسعه آموزشی زمینه ساز دست یابی به توسعه پایدار انسانی محسوب می شوند. آموزش بالاتر، زمینه دست یابی به شغل بهتر، شرایط بهتر زندگی و انسانی تر کردن زندگی را فراهم می سازد و اجتماعی معقول تر و فضای متعادل تر را به ارمغان می آورد. از سویی توزیع بهینه شاخص های آموزشی زمینه دست یابی به سلامت، آسایش و زیبایی شهری را که مقدمات توسعه پایدار شهری هستند،فراهم می آورد. در پژوهش حاضر سعی شده است که به تحلیل فضایی نماگرهای آموزشی در یکی از محروم ترین استان های ایران؛ یعنی کهگیلویه و بویراحمد پرداخته شود. برای نیل به این مهم از 24 نماگر شهری و روستایی استفاده شده است. پژوهش سعی دارد به کمک روش های ضریب ویژگی و تکنیک مک گراناهان به تحلیل فضایی این نماگرها بپردازد. یافته های پژوهش با بهره گیری از روش تقسیم بر انحراف معیار نشان می دهد که یاسوج با شاخص ترکیبی 82.51 در رتبه اول، دهدشت با شاخص 47.54 و سی سخت با شاخص 45.89 در رتبه های دوم و سوم استان قرار گرفته اند. گچساران، چرام، بهمئی، باشت، مارگون، چاروسا، لوداب، دیشموک و لنده به ترتیب در مراتب چهارم تا دوازدهم استان قرار داشته اند.
    ضریب ویژگی نشان می دهد که یاسوج با 49994.84 از نظر برخورداری از نماگرهای آموزشی در رتبه اول استان قرار گرفته است. دهدشت، گچساران، سی سخت، بهمئی، چرام، باشت، چاروسا، مارگون، لوداب، دیشموک و لنده به ترتیب در رتبه دوم تا دوازدهم قرار گرفته اند. نتایج پژوهش با بهره گیری از تکنیک مک گراناهان نشان از آن دارد که یاسوج با شاخص ترکیبی 4.892 در رتبه نخست استان قرار داشته است. دهدشت با شاخص ترکیبی 2.75 و سی سخت با شاخص ترکیبی 2.475 در رتبه های دوم و سوم استان قرار گرفته اند. گچساران، چرام، بهمئی، باشت، چاروسا، مارگون، لوداب، دیشموک و لنده به ترتیب در رتبه های بعدی قرار داشته اند.
    کلیدواژگان: تکنیک ضریب ویژگی، تکنیک مک گراناهان، کهگیلویه و بویر احمد
  • احمد پوراحمد، فرانک بهدوست، رحمت الله فروهودی صفحات 85-100
    امروزه گردشگری، جایگاه خاص در اقتصاد کشورها داشته و نقش فعال و موثری را در ارتقای ساختار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورها به خصوص کشورهای در حال توسعه دارد. در ایران با وجود فراهم بودن زمینه های مناسب تاریخی- فرهنگی و جاذبه های طبیعی برای جذب گردشگر در شهرها هنوز در طرح های فضایی - کالبدی شهری توجه چندانی به نقش گردشگری و آثار مختلف آن بر توسعه شهری لحاظ نشده است. شهرستان کرمانشاه به عنوان بزرگترین شهرستان استان و نیز منطقه غرب است که علی رغم برخورداری از سابقه شهرنشینی و وجود جاذبه های طبیعی، تاریخی، فرهنگی و مذهبی که می تواند موجب بهبود اقتصادی آن شود درگزارش های ملی جمهوری اسلامی ایران ازنظر دارابودن شاخص های توسعه انسانی جزء استان های محروم قرارگرفته است. بهره برداری از این موقعیت نیازمند برنامه ریزی جامع و فراگیر به منظور شناخت نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید و ارائه راهبردهای بهینه به منظور توسعه شهر است. رونق دادن به کانون های گردشگری در این شهر جهت فراخوانی توسعه به این منطقه، باید مورد توجه قرارگیرد. روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی و از نوع کاربردی است. علاوه بر مطالعات اسنادی و کتابخانه ای، از روش پیمایشی نیز بهره گرفته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها ازمدل SWOTاستفاده شد. در این مدل مشخص شد که گردشگری شهر کرمانشاه با 11 نقطه قوت، 11 نقطه ضعف، 11 فرصت و 10 تهدید خارجی مواجه است. نتایج این تحلیل هم نشان می دهد که گردشگری شهر کرمانشاه در مرحله رشد و شناخت است و استفاده از راهبردهای تهاجمی در اولویت قرار دارد. در نهایت به ارائه راهبردهایی به منظور توسعه شهر از طریق توریسم در شهرستان کرمانشاه پرداخته ایم و با استفاده از ماتریس QSPM جذاب ترین راهبردهادردسته اولویت های اول، دوم و سوم مشخص شد و سپس پیشنهادهایی در این زمینه ارائه شد.
    کلیدواژگان: توسعه شهر، کرمانشاه، گردشگری شهری، مدل SWOT
  • حسین پناهی*، داوود بهبودی، حمید ذوالقدر، علی ذوالقدر صفحات 101-116
    صنعت گردشگری یکی از آسان ترین، کم هزینه ترین و کم آلاینده ترین صنعت ها برای کسب درآمد محسوب می شود. به علت ویژگی های منحصربه فرد گردشگری، این صنعت از سوی صاحب نظران به صادرات پنهان شهرت یافته است. از مولفه های موثر بر رشد گردشگری در مقاصد گردشگری، کیفیت ارائه خدمات است که می تواند زمینه جذب گردشگران را فراهم آورد. لذا این پژوهش به منظور اندازه گیری میزان اثرگذاری کیفیت محصول گردشگری بر رضایت گردشگران در گنبد سلطانیه صورت گرفته است. پژوهش حاضر شامل چهار فرضیه است. داده های تجربی از طریق توزیع 382 عدد پرسشنامه در بین گردشگران گنبد سلطانیه جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزارSPSS- 20مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون پیرسون نشان می دهد که: تسهیلات، دسترسی، جذابیت و تصویر ذهنی از مقصد همبستگی مثبت و از لحاظ آماری معنی داری با رضایت گردشگر دارند. طبق نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره، متغیرهای تسهیلات، دسترسی و تصویر ذهنی از مقصد رابطه معنی داری بر رضایت گردشگر دارند؛ اما متغیر جذابیت به دلیل عدم تاثیر معنادار بر رضایت گردشگر از مدل خارج شد. با استفاده از روش تحلیل مسیر، آثار مستقیم و غیرمستقیم سه متغیر باقی مانده بر رضایت گردشگری مورد آزمون واقع شد. نتایج نشان می دهد که متغیرهای تسهیلات، دسترسی و تصویر ذهنی از مقصد، به ترتیب بیش ترین تاثیر را بر رضایت گردشگران داشته اند.
    کلیدواژگان: استان زنجان، تسهیلات، رضایت گردشگر، کیفیت محصول، گنبد سلطانیه
  • بهروز قرنی آرانی* صفحات 117-136
    با وجود تمرکزگرایی غالب طرح های توسعه روستایی ایران، پروژه هایی وجود دارند که کارشناسان سعی کردند بخشی یا تمام آن را با مداخله همه یا اکثر ذینفعان آن پروژه به انجام برسانند، از جمله آن ها، پروژه ملی حبله رود است. این پروژه با هدف مشارکت محلی، درصدد بوده است میزان مداخلات جوامع محلی را در طراحی و اجرای پروژه های حفظ منابع طبیعی به حداکثر برساند. پروژه مذکور با اهداف اصلی و عمده حفظ منابع طبیعی از طریق کاهش فقر روستایی و کاهش اثرهای تخریبی اقتصاد ناپایدار ناحیه بر آن منابع، پروژه مناسبی برای این تحقیق به نظر می رسد. چرا که تلاش شد در روستاهای پایلوت، نهادهای غیردولتی و محلی شکل بگیرد تا روستاییان بر طراحی و اجرای پروژه ها، نظارت و مدیریت داشته باشند و از طرف دیگر با سپری شدن زمان کافی از تاثیر پروژه ها و نهادهای مشارکت، تاثیر مشارکت روستایی بر شاخص های فقر قابل سنجش شده است. از این رو از مجموع روستاهای پایلوت زیر پروژه آبخیزداری این پروژه، روستای لزور در شهرستان فیروزکوه به عنوان تنها نمونه موفق (به اذعان کارشناسان) انتخاب شد. نتایج نشان می دهد که پروژه های کاهش فقر روستایی باید در کنار رویکردهای پولی به رویکردهای غیر پولی توجه نشان دهند. نباید تمام نواحی کشور را یکسان فرض بگیرند و باید غیر متمرکز و راهبردی و در تمام سطوح با رویکرد مشارکتی با دخالت مستقیم اجتماع محلی باشند. برای کاهش نگرانی مالی، بر اساس تجربه های جهانی و مطالعه موردی، می توان با توجه به اولویت های محلی، برنامه ها را به ابعاد خاص یا نواحی ویژه محدود کرد. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد مشارکت روستایی می تواند جنبه های مادی و معنوی فقر را هدف قرار دهد و به کاهش آن کمک نماید.
    کلیدواژگان: کاهش مشارکتی فقر روستایی، شاخص بهزیستی انسان، لزور
  • شهرام بهرامی*، سیدمحمود فاطمی عقدا، کاظم بهرامی، محمد معتمدی راد، سیما پور هاشمی صفحات 137-154
    سنگدانه ها از پرمصرف ترین مصالح ساختمانی هستند که بخش اصلی حجم بتن را تشکیل می دهند. یکی از مهم ترین منابع تامین سنگدانه های طبیعی، مخروطه افکنه ها هستند. با گذشت زمان و افزایش سن مخروطه افکنه ها، رسوبات سطح آنها بیشتر در معرض تغییر و هوازدگی قرار گرفته و بنابراین کیفیت سنگدانه ها کاهش می یابد. در این تحقیق، بر اساس ویژگی های فیزیکی و شاخص بار نقطه ای، کیفیت سنگدانه های سطح سه مخروطه افکنه متروک و قدیمی و جدید در شمال شرق ریوند ارزیابی شد. تفکیک مخروطه افکنه ها بر اساس شاخص های ژئومورفولوژیکی؛ مانند مورفولوژی سطح مخروط، میزان هوازدگی و الگوی زهکشی انجام شد. به علت وجود لیتولوژی متفاوت سطح مخروط ها، در قسمت بالادست و پایین هر مخروط، تعداد 18 نوع سنگ مشترک انتخاب گردید و آزمایش بار نقطه ای در آنها انجام شد. خصوصیات فیزیکی سنگ ها مانند چگالی، تخلخل و درصد جذب آب در هر مخروط در قسمت بالا و پایین دست آن انجام شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که شاخص بار نقطه ای و چگالی از مخروط هافکنه جدید به مخروطه افکنه های قدیمی و متروک کاهش می یابد. میزان تخلخل و درصد رطوبت اشباع نیز رابطه مستقیمی با سن مخروطه افکنه ها دارد به طوری که قدیمی ترین مخروط (متروک) بالاترین میزان تخلخل و درصد رطوبت اشباع را دارد. نتایج نشان می دهد که در سطح تمام مخروط ها، مقاومت سنگدانه ها در راس مخروطه افکنه ها بیشتر از قاعده آنها است که این موضوع ناشی از سن کمتر و بنابراین هوازدگی کمتر ذرات واقع در بالادست مخروطه افکنه ها است. به طور کلی، بررسی تحقیق حاضر نشان می دهد که تغییرات در مقاومت سنگدانه های سطح مخروط ها ناشی از سن مخروطه افکنه ها و میزان هوازدگی آنها است به طوری که سنگدانه های با کیفیت کمتر در مخروط های متروک و قدیمی، به علت هوازدگی طولانی مدت آنها است.
    کلیدواژگان: سنگدانه، ژئومورفولوژی، مخروط افکنه، هوازدگی، ریوند
  • آمنه جوری، رحیم سرور، جاوید منیری صفحات 155-176
    شهرها یادگارهای زمان های گذشته را در دل خود جای داده و میراث دار فرهنگ ها و تمدن تاریخی خود هستند که اکثر این یادمان ها در بخش مرکزی شهرها که اغلب قدیمی ترین بخش شهرند، جای دارند. امروزه این یادمان های تاریخی و تمدنی بشر به همراه سایر جاذبه های شهری؛ مانند مراکز خرید و پذیرایی و...، مجموعه متنوعی از قابلیت های گردشگری را در خود جای داده اند که در صورت توجه و هدایت مناسب می تواند به ارتقای گردشگری و در نتیجه توسعه شهری بینجامد. از جمله این ابزارها، طراحی و ایجاد یا تقویت مسیرهای گردشگری پیاده شهری براساس ضوابط و معیارهای مربوطه است. بخش مرکزی شهر زنجان نیز با دارابودن جاذبه های متنوع تاریخی، فرهنگی، خرید، پذیرایی و... می تواند در صورت برنامه ریزی مناسب، پذیرای گردشگران بسیار بوده و به تقویت گردشگری شهری منجر شود. مقاله حاضر با هدف بررسی امکان احیاء پیاده راه های مرکزی شهر زنجان برای استفاده گردشگران و شهروندان و دستیابی به استراتژی ها و راهکارهای مورد نیاز، به بررسی مبانی نظری موضوع و سابقه آن در سطح جهان و ایران و مزایای ایجاد آن پرداخته و ضمن توصیف بخش مرکزی زنجان از نظر توزیع جاذبه ها و کیفیت معابر و تعریف مسیرهای پیاده گردشگری، نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدهای آن را از طریق تحلیل سوات (SWOT) ارزیابی کرده و در نهایت استراتژی های تهاجمی و راهکارهای مورد نیاز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری شهری، مسیرهای پیاده گردشگری، تورهای پیاده گردشگری، بخش مرکزی شهر زنجان
  • سید هادی زرقانی*، امید علی خوارزمی، لیلا جوهری صفحات 177-196
    در قرن 21 با مسئله پیرشدن جمعیت و شهرنشینی مواجه هستیم، با گسترش شهرها، تعداد افراد60 ساله و بالاتر رو به افزایش است. جهان به سرعت درحال پیرشدن است. مساله سالمندی جمعیت ایران به دلایل مختلف از جمله کاهش میزان موالید، پیشرفت های علم پزشکی، بهداشت، آموزش و پرورش و افزایش امید به زندگی در حال ظهور بوده و پدیده نوینی به شمار می آید. هدف این تحقیق بررسی وضعیت شهر مشهد در ارتباط با شاخص های شهر دوستدار سالمند با تاکید بر شاخص های فضایی-کالبدی (فضا های باز شهری، ساختمان ها و مکان های عمومی و مذهبی، حمل و نقل درون شهری، ایمنی و سهولت تردد) است. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی از نوع کاربردی است، با توجه به اینکه تحقیق حاضر به صورت پیمایشی انجام گرفته است، برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. پرسشنامه با استفاده از معیار های استاندارد سازمان بهداشت جهانی طراحی شده است و روایی آن مورد تایید است. نتایج، نشان دهنده این است که شاخص های مورد مطالعه گرچه پایین تر از استانداردها نیستند و در وضعیت نسبتا قابل قبولی قرار دارند؛ اما تنها نیاز های اولیه سالمندان را تامین می کنند و می توان گفت با وضعیت ایده آل و تجارب سایر کشو های توسعه یافته جهت تبدیل شدن به شهر دوستدار سالمند فاصله زیادی وجود دارد و با توجه به طیف لیکرت که مبنای مقایسه و بررسی بود، هیچ کدام از شاخص ها، نمره 4 یا 5 (حداکثر مطلوبیت) را کسب نکرده اند که در انتها، راهکار و پیشنهادهایی جهت بهبود وضع موجود ارائه شده است.
    کلیدواژگان: شهر دوستدار سالمند، فضا های باز شهری، حمل و نقل، ایمنی و سهولت تردد، ساختمان ها و مکان های عمومی و مذهبی، شهر مشهد
  • احمد نوحه گر، بهمن جباریان امیری، روشنک افراخته صفحات 197-214
    وضعیت سیمای سرزمین، یکی از عوامل کلیدی انتخاب محل سکونت و فعالیت و رضایت مندی مردم است. کاربری/پوشش زمین در سال های گذشته به واسطه رشد جمعیت و تغییر نگرش مردم تغییرات زیادی داشته است. این تغییرات در استان گیلان به علت شرایط اقلیمی، مرز دریایی، نرخ به طور نسبی بالای رشد جمعیت، مهاجرپذیری و در نهایت تراکم جمعیت و تراکم ساخت وساز بسیار محسوس و مستمر است. تغییرپوشش سرزمین منجربه ایجاد پهروشدگی، سوراخ شدگی، بریدگی، فرورفتگی، سائیدگی و به همآمیختگی سیما شده است. روند تغییرات محیطی با افزایش پراکنش جوامع انسانی و تسلط بیشتر بر محیط زیست در مقیاس وسیع تر و سرعت بیشتری صورت می گیرد. بنابراین داده های سیمای سرزمین برای مدیریت و برنامه ریزی و برقراری نظم طبیعی پایدار اکوسیستم ها ضروری است. سنجه های سیمای سرزمین به عنوان ابزار کمی، می تواند خصوصیات ترکیب و پیکره بندی سیمای سرزمین را مشخص کنند.
    در این تحقیق، سنجه های توزیع مکانی و ترکیب بندی تکه ها، در سطح کلاس و سیمای سرزمین استفاده شده است. هدف از این مطالعه، بررسی ساختار سیمای سرزمین و تفسیر شرایط موجود منطقه است؛ بنابراین، ابتدا نقشه های پوشش زمین ارائه و طبقه بندی شده اند، آنگاه 16 سنجه، از سنجه های ترکیب و پیکره بندی سیمای سرزمین بر اساس تجربیات و مطالعات پیشین انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    نتایج نشان داده است که در اثر دخل و تصرف انسان، ساختار سیمای سرزمین ریزدانه شده؛ تعداد تکه های انسان ساخت مصنوعی و نیمه طبیعی افزایش یافته و عوامل مزبور منجر به هضم کاربری جنگل و بیشه زار متراکم شده است. اتصال و پیوستگی سیمای سرزمین نیز به واسطه افزایش تکه های کاربری های متنوع، کاهش پیدا کرده و چشم انداز منطقه با هضم تکه های جنگل در میان پوشش های انسان ساخت، به ویژه یکپارچه سازی زمین های کشاورزی دچار تحول شده است.
    کلیدواژگان: کاربری، پوشش سرزمین، اکولوژی سیمای سرزمین، سنجه های سیمای سرزمین، گیلان
  • علیرضا خواجه شاهکوهی*، غلامرضا خوش فر، اعظم نگاری صفحات 215-232
    در حال حاضر مشارکت شهروندان در امور شهری تا حدودی به دلیل ضعف قوانین مدیریتی و عدم آشنایی مردم در اداره امور شهرها هنوز نتوانسته چندان خودنمایی نماید. بر این اساس، هدف از انجام این پژوهش، شناسایی میزان مشارکت شهروندان در مدیریت پسماندهای خانگی است. در راستای اجرای این هدف، از روش تحقیق توصیفی و تحلیلی استفاده و اطلاعات به روش اسنادی و میدانی گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش را شهروندان شهر مشهد در سال 1392 تشکیل می دهند که از میان آن ها و بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران، نمونه ای به حجم 322 نفر سرپرست خانوار به روش تصادفی ساده انتخاب و با توجه به تعداد خانوارها در هر یک از نواحی شش گانه، اقدام به توزیع پرسشنامه شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که بین پایگاه اجتماعی– اقتصادی شهروندان و میزان مشارکت در مدیریت پسماندهای خانگی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج آزمون آماری کروسکال والیس نشان داد که بین نواحی مختلف شهر از نظر میزان مشارکت در مدیریت پسماندهای خانگی تفاوت معناداری وجود دارد، به طوری که بیشترین میزان مشارکت شهروندان در مدیریت پسماند خانگی در تمامی مولفه ها مربوط به ناحیه دو از منطقه یک و کمترین میزان مشارکت مربوط به ناحیه دو از منطقه پنج است. نتایج بررسی ها به منظور شناسایی عوامل موثر بر مشارکت نشان داد که عواملی از جمله رضایت، اعتماد، آگاهی، تعلق خاطر به مکان باعث تفاوت ناحیه دو منطقه یک با سایر نواحی مورد مطالعه از نظر میزان مشارکت شده است. نتایج نشان می دهد که بین متغیرهایی مانند نوع شغل، سطح تحصیلات، میزان هزینه خانوارها، جنسیت و نوع مالکیت با میزان مشارکت در مدیریت پسماندهای خانگی رابطه معنادار وجود دارد. همچنین رابطه گروه های سنی با میزان مشارکت شهروندان در مدیریت پسماندهای خانگی با استفاده از آزمون اسپیرمن معنادار نشد.
    کلیدواژگان: مشارکت، مدیریت پسماند، مدیریت شهری، مشهد
  • جبار علیزاده اصل، اصغر ضرابی، مسعود تقوایی صفحات 233-256
    پژوهش حاضر با هدف «ارزیابی عوامل موثر بر تحقق شهرهای الکترونیک: مطالعه موردی شهر ارومیه» است، نوع تحقیق کاربردی–توسعه ای و روش مطالعه اسنادی و پیمایشی است. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر برآورد گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد که: فراهم سازی امکانات و زیر ساخت های ICT در سطح شهر موجب به کارگیری این مهم از سوی شهروندان نمی شود(Sig=0.000). بین سواد اطلاعاتی و پذیرش مظاهر ICT رابطه معناداری وجود دارد. میانگین میزان سواد اطلاعاتی(2.65) و میزان پذیرش مظاهر ICT (3.23) است. میزان ضریب پیرسون(r=0.43) شده، که میزان شدت متوسط را نشان می هد. یعنی با افزایش میزان سواد اطلاعاتی، میزان پذیرش مظاهر ICT آنها هم افزایش می یابد، با توجه به سطح معنی داری Sig=0.000)) که کمتر از 0.05 می باشد،این رابطه تایید می شود. بین به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات و تحقق شهر الکترونیک رابطه معناداری وجود دارد. نتایج یافته ها نشان می دهد میزان به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات (3.23) و میزان تحقق شهر الکترونیک (2.65) است. میزان ضریب پیرسون(r=0.71) شده، که میزان شدت بالا را نشان می هد. یعنی با افزایش میزان به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات، میزان تحقق شهر الکترونیک هم افزایش می یابد، با توجه به سطح معنی داری sig=0.000)) که کمتر از 0.05 می باشد، این رابطه نیز تایید می شود. فاکتورهای موثر بر شهر الکترونیک سهم یکسانی در تحقق آن دارند ولی مولفه هریک از این فاکتورها میزان تاثیرگذاری بیشتری دارند. نتایح به دست آمده نشان می دهد شهر ارومیه تا الکترونیکی شدن فاصله دارد و از مهمترین موانع تحقق شهر الکترونیک ارومیه می توان به موارد زیر اشاره کرد: فقدان زیرساخت های مناسب فناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح شهر، فقدان سواد دیجیتال و مهارت دیجیتال شهروندان، رغبت مدیران و برنامه ریزان شهری به شیوه های سنتی مدیریت شهری، فقدان طرح جامع شهر الکترونیک و غیره اشاره کرد، در خاتمه راهکارهای برای تحقق «شهر الکترونیک ارومیه» پیشنهاد شده، که نیازمند توجه جدی مدیران و برنامه ریزان شهری است.
    کلیدواژگان: شهرنشینی، چالش های شهری، شهر الکترونیک، TOPSIS، شهر ارومیه
|
  • Dr. Ali Akbar Anabestani, Fatemeh Foadi Pages 1-16
    Today, the most important way to legally stabilize the property is to have title deed. Issuance of title deed in rural areas leads to the rural communities’ enjoyment of the benefits of stabilized ownership and balanced development because the resources are so reasonably and equitably divided among the villagers that all of them can, like urban population, benefit their own rights in varied social, Legal and economic backgrounds. This study aims at investigating the factors affecting on the fulfillment of the objectives of title deed issuance plan in rural areas of Damghan city. Descriptive and analytical research methods have been used in this research. Target population consists of rural households in seven villages inhabited city of Damghan and 216 questionnaires were collected using Cochrane formula and systematic random sampling. To determine the relative effect of the independent variables on the dependent variable, the stepwise regression method was used in this research. The Regression related to the factors of the implementing the title deed issuance project on dependent variable reflected that the independent variables in the model explained 14.4% of the variability of dependent variable and that the Physical variables had the greatest impact on the dependent variable. According to the findings, strategies such as increasing the rural local management’ information and knowledge about the title deed issuance project and its objectives, considering financial breaks for households living in rural areas and using more of thought, experience and knowledge of residents for determining property boundaries and etc. have been proposed.
    Keywords: title deed issuance plan, rural property, economic factors, social factors, physical factors, management factors
  • Dr. Behrooz Sobhani, Sara Karimzadeh Pages 17-32
    Agricultural meteorology studies the effects of climatic factors on the living organisms (plants and animals) and interaction of climate and soil for maximum utilization of the environment. The purpose of this study is to determine Agroclimatic areas based on climatic indices including estimation of water, heat and effective precipitation requirements for wheat dry planting during the growth period. The data including average daily temperature, mean of maximum and minimum temperatures, monthly and annual precipitation, mean of monthly relative humidity, Evapotranspiration, transpiration, were collected from 10 synoptic meteorological stations in the province. Using FAO – Penman – Monteith was used to estimate the required water, temperature and density for wheaف dry planting. Descriptive calculation of data shows that the least water requirement is for Abatv Zarina station (352. 2) and the highest one is for Marivan and Sanandaj stations i. e. 388. 5 and 383. 3 mm, respectively. And the highest amount of Evapotranspiration and transpiration is for Sanandaj station (2. 47 mm per day) and Marivan (2. 52 mm per day) and and its lowest amount is for Zarina Abatv (2. 36 mm per day) and Bane (2. 43 mm per day). Marivan and Qorveh stations with 764. 9 mm and 314 mm, respectively, have the highest and lowest effective precipitation. Using GIS zoning maps, the data was located as the spot at each station of the province and by interpolation method, the maps related to the under study data were prepared. The results show that, about 25 percent of the area of Kurdistan, including the Northwest and West regions of the province due to its favorable climatic conditions is suitable for wheat dryland, and an area of about 47 percent including the east areas have a moderate condition and 28 percent of the province area i. e. Qorveh and Bijar cities have not suitable conditions for wheat rainfed.
    Keywords: Agroclimatic, KurdistanProvince, dryland wheat, GIS
  • Dr.Ali Akbar Naji Meydani, Dr. Harootiyan Harootiyanian, Amir Farhadiyan Pages 33-48
    Urban worn out textures as an obstacle to the realization of modern methods of urban management, constantly has affected on the indicators of urban sustainable development which by development of the cities and indication of sustainable development approach, observing, caring and following up its objectives is more considered in planning of the citie's development. In this study, the area around Razavi holey shrine, in spite of its importance for having more than 15,000,000 pilgrims in a year, has a great volume of worn out and old textures which can not meet the requirements of Mashad inhabitants and pilgrims. The primary purpose of this research is to develop a conceptual model in order to determine the existing variation's changes in the indicators of urban sustainable development and to determine the relationship between renovation and rehabilitation of urban worn out textures and indices of sustainable development in Samen area, which conducted by Survey method and questionnaire, and the research data among residents of worn out textures of Imam Reza shrine’s environs (170 people)based on classified sampling method and SPSS and LISREL soft wares were used for analysis. The accepted model in the multiple linear regression (MLR) analysis demonstrated that the identifying indices of worn out textures are statistically significant in estimating urban sustainability. Following this and according to R square statistic, -0.31, -0.24 and -0.09 of the variances indicators of sustainable development was explained by the impermeable, instability and undersized as indices of worn out textures, respectively. The interpretation results SEM imply the existence of a significant impact identifying indices of worn out tissues on indicators of sustainable urban development. According to the structural equation modeling results, the final model has proved that urban sustainability was controlled (-0.51). Therefore, the obtained results show that Firstly, when identifying indices of worn-out textures impermeable, unstable and undersized, respectively have present in the context area, indicators of sustainable development in around the Holy Shrine of Imam Reza is faced with serious problems; Secondly, urban management by dissolving identifying indices of worn-out textures regardless of the inner-nature of texture in term of social, economic, environmental, and physical, perpetuates the unstable path in urban sustainable development indicators.
    Keywords: Worn, out Tissue, Sustainable Development, Regression, Structural Equation Modeling, Mashhad
  • Dr. Hosein Nazmfar, Somayeh Roshan Roodi Pages 49-68
    Today the focus is on sustainable development in all aspects of the society. Also, with respect to the goals and aspects of development and characteristics of different communities (Capabilities, limitations, etc.) in order to achieve sustainable development especially in urban sustainability, strategies should be adopted among which it can be referred to basic neighborhood development and planning at the neighborhood level. In this paper, the stability and sustainability indicators has been measured in District 9 neighborhoods of Mashhad. The study method is descriptive - analytical which have been used from hierarchical models and network analysis. In this study, 13 sustainability indicators in 11 communities in Region 9 have been used and according to surveys conducted, the neighborhood Shahrara in hierarchical model and the neighborhood Ab & Bargh and Eghbal in network analysis model have been known as the most Stable neighborhoods. In the both models, the most Stable neighborhoods are located in the border region with other areas of new communities and newly unstable build that have less infrastructures and facilities.
    Keywords: Sustainable development of communities, hierarchical, network analysis, Community District 9
  • Dr. Mahmood Akbari Pages 69-84
    The basis of development of any country depends on the education and training and educational indices are considered as the basis for the achievement of human sustainable development. Higher education provides the situation for achieving better job, better living conditions and provides more rational and socially balanced space. On the other hand the optimum distribution of educational indices provides the basis for achieving the health, welfare and urban beauty that are the premises of sustainable urban development. In order to achieve this crucial issue, by exploiting the techniques of the standard division, coefficient trait and Mac Granahan, by taking advantage of twenty four variables that gathered from urban and rural Region, tries to analyze this variables.The finding of the study by using standard division technique show that Yasuj with 82.51 synthetic indexes is in the first rank, Dehdasht with 47.54 indexes and Sisahkt with 45.89 indexes are in the 2nd and3nd rank of the province. Gachsaran, Choram, Bahmaei, Basht, Margoon, charosa, Loudab, dishmok and Lendeh are in the 4nd and12nd rank of province. The finding of the study by using of coefficient trait technique show that Yasuj with 49994.84 from the view point of accessibility to Educational indicators is placed at the first rank of the province. Dehdasht, Gachsaran, Sisahkt, Bahmaei, Choram, Basht, Charosa, Margoon, Loudab, Dishmok and Lendeh are in the 2nd and12nd rank of the province. The results of the study by using the technique of Mac Granahan show that Yasuj with 4.892 synthetic indexes are in the first rank, Dehdasht with 2.75 synthetic indexes and Sisahkt with 2.475 synthetic indexes are in the 2nd and3nd rank of the province. Gachsaran, Choram, Bahmaei, Basht, charosa, Margoon, Loudab, dishmok and Lendeh are in the 4nd and12nd rank of province.
    Keywords: Educational Region, indicators, coefficient trait, Mac Granahan technique, Kohgiloye, Boyerahmad province
  • Dr. Ahmad Poor Ahmad, Faranak Behdoost, Dr. Rahmatollah Farhoodi Pages 85-100
    Today, tourism has an important place in economy of countries and active and efficient role in developing the economic and social structure of countries, especially in developing countries.. In Iran, although the historical-cultural backgrounds and natural attractions are available in the cities to attract tourists, but in the spatial-physical plans no attention is paid to the tourism and its different effects on the urban development. Kermanshah is the largest city in the province and western area. Although this city has an urbanism background and natural, historical, cultural, religious attractions which can contribute to the economic improvement of the city, in the national reports of Islamic republic of Iran, this city was called a bereaved area in terms of human development index. Utilization of this situation needs a comprehensive planning in order to recognize weak and strong points, opportunities and threats and optimal strategies for the city development should be provided. To expand centers of tourism in the city in order to develope the city should be considered. This is an applied research with descriptive-analytical nature. In addition to library studies, metrical method was used. For analyzing data, SWOT model was used and it showed that Kermanshah tourism has 11 strong points, 11 weak points, 11 opportunities and 10 threats. It showed that Kermanshah tourism is in the growth and recognition step. Using incursive strategy has priority. Finally we suggested some strategies for development via tourism in Kermanshah. Using matrix QSPM the best strategies in form of the first, second and third were provided. Then some suggestions were made.
    Keywords: Urban development, urban tourism, Kermanshah, SWOT model
  • Dr. Hosein Panahi*, Dr. Davood Behboodi, Hamid Zolghadr, Ali Zolghadr Pages 101-116
    The Tourism industry is one of the easiest, cheapest and low pollution industries for income earning. Due to the unique characteristics of the tourism industry, it is known by experts as a hidden export. Quality of tourism services in a tourist destination is one of the most important factors affecting on the growth of tourism, that can attract tourists. Therefore, this study aims to measure the impact of the Quality of tourism product on tourism satisfaction has taken place in Soltanieh dome. The present study has four hypothesis. Experimental data has been collected from 382 questionnaires distributed among dome's tourists and was examined by SPSS software. Pearson's test results show that: facilities, accessibility, attractiveness and a mental image of the destination have a positive correlation and in terms of statistics, have a significant correlation with tourists satisfaction, But due to the non-significant of the attraction of destination variable, it was removed from the model. Using path analysis, the direct and indirect effects of the remaining three variables were tested on tourist satisfaction. Results show that facilities, access and image of the destination variables have the greatest impact on tourist satisfaction respectively.
    Keywords: Facilities, Quality of Product, Soltanieh Dome, Tourist satisfaction, Zanjan province
  • Dr. Behrooz Gherani Arani Pages 117-136
    Despite prevailing decentralization of rural development programs in Iran, there are projects that the experts tried to intervene stakeholders to fulfill all or most of the project, including the Hableh-rud National Project. This project has sought to engage local participation and maximize communities’ interventions in planning and implementation of natural resource conservation projects. The main objective of the project is natural resources conservation through rural poverty alleviation and reducing the deleterious effects of unstable economic of the region on resources, thus, this project seems suitable for this research. In pilot villages it was attempted to shape NGOs and local organizations till villagers were be able to monitor and manage designing and implementing of the projects. In the other hand, with the elapse of time and the impact of projects and organizations involved, the effects of rural participatory on the poverty indicators has been measurable. Thus among of pilot villages, Lazur in Firuzkuh was selected as the only successful pilot village (according to experts) in all pilot villages of watershed subproject in Hable-rud basin project. The results showed that rural poverty reduction projects in monetary approach should attend to non-monetary approach, and should not equate all parts of the country, and should be decentralized and strategic, and local community should participate and intervene directly in all levels. Based on international experiences and the case study, for decreasing financial tension, due to local priorities, programs may be limited to a specific dimensions or specific areas. Our results show that rural participation can target material and spiritual aspects of poverty and can help reduce it.
    Keywords: Participatory Rural Poverty Alleviation, Human Well, being Index, Lazur
  • Dr. Shahram Bahrami, Dr. Seyed Mahmood Fatemi Oghda, Kzem Bahrami, Mohammad Motamedi Rad, Sima Poor Hashemi Pages 137-154
    Aggregates are among the most extensive consumable construction materials and comprise the major volume of concrete. Alluvial fan can be considered as one of the most important landforms that can be appropriate for aggregate exploitation. By passing the time and increasing the age of alluvial fans, their surface sediments are more faced with weathering and consequently decreases the quality of aggregates. In this research, based on the physical characteristics and point load index, the quality of aggregates at the surface of the three desolate, old and new alluvial fans at the north east part of Rivand has been evaluated. Separation of alluvial fans were made based on geo-morphological indices including morphology of alluvial fan surface, weathering rate and drainage pattern.For the existence of different litho logy at alluvial fan's surface, 18 types of common rock were selected at the down and up stream of each alluvial fan, and load point test was made on them. Physical characteristics of the rocks including density, porosity, percentage of water absorption at each alluvial fan was made at its down and up stream part. The research results show that the point load index and density decreases from the new alluvial fans to the old and desolate ones. Porosity amount and the moisture content have a direct relation with the alluvial fan's age, in a way that the oldest and desolate alluvial fan has the highest degree of porosity and saturation moisture content.The results showed that at the surface of all alluvial fans, the strength of aggregates is higher in the fan apex than fan toe, which this issue is due to the lower age and consequently lower weathering of the particles at the up stream of fans. In general, the current research shows that the strength changes of aggregates at the fan's surface is due to the fan's age and their weathering amount, so that the aggregates with lower quality in the old and desolate is due to their long term weathering.
    Keywords: aggregate, geomorphology, alluvial fan, weathering, Rivand
  • Ameneh Joori, Dr. Rahim Sarvar, Javid Moniri Pages 155-176
    Cities have encompassed the past memories and inherent their own historical civilization and cultures. Most of the monuments is located in the central part of the city that often are the oldest part of town. Today, the historical monuments and urban civilization along with other attractions such as shopping centers, restaurants and …. have encompassed a variety of tourism attractions, if proper attention is made, it can lead to urban development and tourism promotion. Among these tools, the design and creation or strengthening the urban pedestrian tourism routes based on the relevant criteria and regulations.Also, the central part of Zanjan city, by having a variety of attractions including historical, cultural, shopping, entertainment, etc., if planned properly, can attract a great number of tourists and strengthen the urban tourism. The current paper, with the aim of investigating the possibility of reviving the central pedestrians of Zanjan city for the tourists and citizens 'use and achieving the required strategies, has studied the theoretical bases and its history throughout the world and Iran and the advantages of its creation and while describing the central part of Zanjan from the view point of its attraction distribution and quality of pedestrians and defining the tourism walk way routes has evaluated its weak and strong points, opportunities and threats through SWOT analysis and finally the required solutions and aggressive strategies have been created.
    Keywords: urban tourism, tourist walking routs, Tourist walking tours, Zanjan down town
  • Dr. Seyed Hadi Zarghani, Dr. Omid Ali Kharazmi, Leyla Johari Pages 177-196
    In the 21st Century, we are facing with the problems of population ageing and urbanization. With the growth of the cities, the older population- 60 years or older-are increasing. The world is rapidly ageing. The problem of aging in Iran population is for various reasons, such as reducing the birthrate, advances in medical science, hygiene, Education, and increasing life expectancy is emerging and is a new phenomenon. This paper aims to evaluate the status of Mashhad in connection with age-friendly city indicators with emphasis on the spatial – physical indicators (Urban open spaces, Buildings and public religious places, transportation within the city, safety and ease of movement). The research method is applied descriptive–survey one. Given the scope of the research field took place in Mashhad, a questionnaire was used to collect the data. Questionnaire was designed using the criteria proposed by the World Health Organization, so its validity is confirmed. Results show that although the indices are not lower than the standard and the conditions are relatively acceptable but just provide the basic needs of the elderly and it could be said that there is a large gap with the ideal situation and the experiences of the other developed countries to become age friendly city and according to the Likert that was the base of comparison in this study none of the indicators had reached to score of 4 or 5 (Maximum Desirability) and at last some recommendations also suggested for improving the current situation.
    Keywords: age, friendly City, Urban open spaces, Safety, ease of movement, Buildings, public, religious places, Mashhad
  • Dr. Ahmad Nohegar, Dr. Bahman Jabariyan Amiri, Roshanak Afrakhte Pages 197-214
    Landscape condition is one of the key elements of selecting habitat, activity and people's satisfaction. Land use/ cover has had many changes during last years, due to population growth and people's belief. These changes are very sensible and consistently because of climate situation, maritime boundary, relatively high population growth rate, immigration and finally population & construction densities. Land cover changes have been resulted to fragmentation, perforation, dissection, shrinkage, attrition and coalescence of landscape. Environmental changes occur with further speed and broader scale by human society distribution and mastery over the environment. Therefore, Landscape data are necessary for manage and planning and natural sustainable ordering of ecosystem. Landscape metrics as a quantitative tool can recognize characteristics of landscape composition and configuration. In this paper, metrics of locational distribution and patch configuration has been used on class level and landscape. The aim of this study is considering the landscape structure and interpretation of region existing condition. Therefore, firstly, land cover maps have been provided and subdivided. Then, 16 metrics from landscape composition and configuration metrics has been selected and analyzed based on previous experiences and studies. Results show that due to people manipulation, landscape structure has been fain-grained, the number of artificial man made patches and semi natural has been increased. Above mentioned factors has been leaded to digestion of forest and dense thickets. The landscape connectivity and integration has been also reduced by increasing varied land use patches. The landscape of region has been transformed by forest patches digestion between human made coves, especially, agricultural land integration.
    Keywords: Land use, land cover, landscape ecology, landscape metrics, Guilan
  • Dr. Ali Reza Khaje Shahkoohi, Dr. Gholamreza Khosh Far, Azam Negari Pages 215-232
    At the present time, citizen participation in municipal affairs has been unable to have any ostentation due to poor management laws and lack of people's information about managing the cities affairs. Accordingly, the purpose of this study is the identification of citizen participation scale in household waste management. Along implementation of this purpose, the writers took advantage of descriptive and analytic methods and the necessary data were scrounged through attributive and field study methods. Socio-statistics in this study is the population of Mashhad in 2003. Among which a samples of 322 household administrators were randomly chosen based on Cochrane formula and the questionnaires were distributed with respect to the number of households in the senary regions Test results of this research revealed that there is a positive and meaningful relation between the extent of citizen participation in household waste management and the social-economic basement of those citizens Also, the Kruskal-Wallis’s statistical test results showed significant differences among different urban areas in respect to the extent of citizen participation in household waste management Whereas, the highest extent of citizen participation in all parameters belongs to area 2 of region 1 and the lowest citizen participation rate belongs to area 2 of region 5. The test results of effective parameters detection demonstrated that parameters such as satisfaction, trust, awareness and fixation to place causes the difference between the areas of the two regions with other areas in respect to participation rate. The conclusion also demonstrated that there is a significant relationship among variables such as job, education level, household expenses, sexuality and the type of ownership with participation rate in household wastes management. Also, no significant relation was detected among age groups in citizen participation rate in household waste management using spearman’s test.
    Keywords: participation, waste management, Urban management, Mashhad
  • Jabar Alizadeh Asl, Dr. Asghar Zarabi, Dr. Masoud Taghvaei Pages 233-256
    The present research seeks to assess factors affecting on realization of E-cities, a case study of Urmia metropolis. This is an applied developmental research conducted with the documentary and survey research method. We have used a questionnaire for data collection and have analyzed the data using the SPSS software. The population was estimated 384 people using Cochran's formula. The results show that providing ICT facilities and infrastructure throughout the city does not necessarily lead to the citizen's use of them (Sig=0.000). There exists a significant relationship between information literacy and ICT adoption. The average of information literacy is 2.65 and that of ICT adoption is 3.23. Pearson Correlation Coefficient shows an average velocity (r=0.43), meaning that ICT adoption increases as information literacy increases, and this relationship is confirmed by the significance level (Sig=0.000), which is less than 0.05. There is a significant association between the use of ICT and realization of an E-City. According to the findings, the rate of ICT use is 3.23, and that of E-city realization is 2.65. Pearson Correlation Coefficient shows a high rate of velocity (r=0.71), meaning that the use of ICT increases as E-city realization increases, and this relationship is confirmed by the significance level (Sig=0.000), which is less than 0.05. The results reveal that Urmia city is far away from an E-city, and the most important barriers to this distance are: lack of adequate ICT infrastructure in the city, lack of citizen's digital education and digital skill, managers and urban planner's inclination towards the traditional approaches to urban management, and lack of a comprehensive plan for E-city. Finally, some strategies have been proposed for the realization of Urmia E-city, which demand serious attention of the managers and urban planners.
    Keywords: urbanization, urban challenge, E, city, TOPSIS, Urmia metropolis