فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 16 (پاییز 1394)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 16 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/27
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسن جواهری، حسین حاتمی نژاد، کرامت الله زیاری، احمد پوراحمد صفحات 1-18
    سنجش الگوها و روندهای جدایی گزینی شهری، اغلب با استناد به شاخص هایی صورت می پذیرد که الگویابی فضایی توزیع افراد ساکن در یک شهر را به خوبی نشان نمی دهد. در این مقاله رویکرد جدید سنجش میزان جدایی گزینی فضایی بین چندین گروه ارائه شده است. این رویکرد این امکان را برای محققان فراهم می سازد تا جدایی گزینی در هر مقیاسی را محاسبه نمایند. این پژوهش از نظر اهداف، کاربردی و از نظر شیوه انجام، توصیفی تحلیلی است. اطلاعات و داده های این پژوهش از طریق پیمایش میدانی نمونه های انتخاب شده به روش فضایی تصادفی طبقه ای جمع آوری شده است. در این مقاله جدایی گزینی اجتماعی شهرکامیاران در قالب سه متغیر درآمد، زبان و مذهب با استفاده از شاخص های معرفی شده محاسبه شده است. نتایج شاخص ها با استفاده از آزمون P-Value نشان دهنده سطح اطمینان بالای سنجش جدایی گزینی در این مطالعه است. بر اساس نتایج نمونه موردی، با افزایش در مقیاس مطالعه، میزان شاخص های جدایی گزینی کاهش می یابد. شدت جدایی گزینی در سه محدوده شاخص (شمال شرقی، شمال غربی و جنوب شهر) در هر سه متغیر مورد مطالعه بیشتر از سایر نقاط شهر است. همچنین، میزان ناهمسانی متغیر مذهب در مقیاس محلی بیشتر از سایر متغیرها است و سه گروه درآمدی متوسط، گروه زبانی سوران و گروه مذهبی اهل سنت بیشترین میزان انزواگرایی فضایی را دارا هستند.
    کلیدواژگان: جدایی گزینی اجتماعی، جدایی گزینی فضایی، شاخص ناهمسانی، انزواگرایی، کامیاران
  • مجتبی رفیعیان، مرتضی شعبانی صفحات 19-34
    با ظهور عصر جهانی در قالب شبکه ها و جریان سرمایه، کالا و خدماتو همچنین با تمرکز عصر پساصنعت بر تولید دانش و اطلاعات، نقش شهرها بسیار مهم، موثر و حیاتی است و به همین دلیل در عصر فراصنعت برخلاف عصر صنعت که صنایع، محرک اصلی توسعه هستند؛ شهر خود بستر توسعه و ایجاد عصر پساصنعت گردید. در این بین هر شهری که بستر مناسبی را برای تولید دانش، حفظ و ترویج سنت ها، حضور نهادها، هویت محلی و شهری، صنایع خلاق، اقتصاد خلاق و افراد خلاق مهیا سازد، مطمئنا در توسعه همه جانبه گام موفق تری بر می دارد. ظهور ایده «شهر خلاق» از اواخر دهه 1980 که تلاشی برای بازسازی شهر در سطح جهانی بود، بر این متن استوار است که همیشه بیشتر از پتانسیلی که در یک مکان وجود دارد و یا ما فکر می کنیم، می توان از آن استفاده کرد. این تحقیق با هدف ارزیابی وضعیت شهرهای مراکز شهرستان های مازندران بر اساس شاخص های شهر خلاق انجام شده است. روش بررسی این پژوهش مبتنی بر رویکرد توصیفی تحلیلی بوده و جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، از روش کتابخانه ای استفاده شد. در این تحقیق ضمن شناسایی مهمترین شاخص های شهر خلاق، با استفاده از مدل تحلیل خوشه ایفازی (الگوریتم C-Means) اقدام به خوشه بندی شهرهای استان شد و در ادامه با استفاده از تکنیک ویکور، رتبه بندی این شهرها صورت گرفت تا میزان توسعه یافتگی شهرها بر اساس خلاقیت مورد بررسی قرار بگیرد. نتایج حاصله نشان داد که هرچند قرارگیری شهرها در خوشه های متفاوت، رابطه معنی داری با توزیع و پراکندگی آنها در سطح استان ندارد، اما تمرکز اصلی شهرهای استان به لحاظ توسعه یافتگی از منظر شاخص های شهر خلاق، بر شهرهای مرکزی استان است. همچنین این مطالعات نشان داد که شهر ساری (مرکز استان) و شهر بابل، علاوه بر قرارگیری در یک خوشه (با میزان تعلق 932/ 0 و 835 /0)، به لحاظ توسعه یافتگی نیز در جایگاه نخست و شهرهای گلوگاه، عباس آباد و سورک در رتبه های آخر قرار دارند.
    کلیدواژگان: شهر خلاق، شاخص، خوشهبندی فازی، تکنیک ویکور، مازندران
  • سجاد فردوسی، تارا سمیری، ایمان طبسی صفحات 35-54
    در دهه های اخیر، توسعه فیزیکی و رشد جمعیتی شهرهای ایران بسیار سریع و شتابنده عملکرده است، به طوری که رشد و گسترش شهرهابه صورت نوعی معضل یا مسئله درآمده و لزوم توجه به مسائل شهری و به ویژه مسائل کالبدی آندر قالب چارچوبی علمی، اهمیت و ضرورت یافته است. در این راستا، پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی برآن است تا با ارزیابی توسعه کالبدی شهرها به فراهم کردن اطلاعات تحلیلی در زمینهابعادمختلف رشدوتوسعه کالبدیشهر،ماهیت مسائل و عواقب ناشی از آن بپردازد. در این پژوهش شهر دامغان به عنوان نمونه مطالعاتی مورد بررسی قرار می گیرد، جمعیت شهر در طی 55 سال، بیش از 6 برابر و همچنین مساحت آن بیش از 15 برابر رشد داشته است. اطلاعات گردآوری شده به روش اسنادی و میدانی، به کمک تکنیک های درجه تجمع، ضریب جینی و ضریب آنتروپی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتیجه حاصل از مطالعه الگوی توسعه کالبدی شهر بیان می دارد که با گذشت زمان هرچه به سال 1390 نزدیک شده ایم، توسعه شهر به سوی پراکندگی و پراکنش افقی نیل داشته است.
    کلیدواژگان: جمعیت، شهر، توسعه کالبدی، درجه تجمع، ضریب جینی، ضریب آنتروپی
  • هادی ویسی صفحات 55-74
    دولت محلی یکی از اجزای ساختاری نهادهای اداره امور کشور در دوره مدرن است که عملکرد آن متاثر از عوامل گوناگونی می باشد. در این میان، نظام سیاسی یکی از مهمترین مولفه های موثر بر عملکرد دولت محلی در هر کشور است. به طور کلی، نظام های سیاسی به سه دسته نظام های تک ساخت، فدرال و ناحیه ای تقسیم می شوند که در این میان کشور ایران دارای نظام سیاسی تک ساخت است و شوراهای اسلامی شهر به عنوان نماد دولت محلی در این ساختار و در قانون اساسی تعریف شده است، اما شوراهای اسلامی شهر در مرحله عمل دچار مشکلات زیادی بوده اند و حوزه عملکردی آنها تابع ساخت قدرت و نظام سیاسی ایران بوده است. بر این اساس، این تحقیق به دنبال بررسی تاثیر نظام سیاسی متمرکز و تک ساخت بر شوراهای اسلامی شهر در ایران است. بدین منظور در این پژوهش، نظام شوراهای اسلامی شهری ایران بر مبنای قانون اساسی، قوانین عادی شوراهای اسلامی و اصلاحات آن و اسناد و تفسیرهای شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفته است. داده های تحقیق به شیوه کتابخانه ای و اسنادی گردآوری شده و به شیوه تحلیل محتوا، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که نظام سیاسی بر اساسنامه، حدود اختیارات، میزان استقلال و تصمیم گیری دولت محلی تاثیر گذاشته و باعث کارآمدی اندک دولت محلی شده است.
    کلیدواژگان: نظام سیاسی، تمرکزگرایی، دولت محلی، شوراهای اسلامی شهر
  • سعید نجفی، محسن احدنژاد، اسماعیل دویران صفحات 75-90
    رشد شهرنشینی و تمایل جمعیت های انسانی به محیط های شهری، بستر با اهمیت شدن مفهوم کیفیت زندگی شهری را بیش از پیش فراهم ساخته است. هدف کلی این پژوهش ارزیابی کیفیت زندگی در سکونتگاه های غیررسمی با نمونه موردی محله اسلام آباد شهر زنجان است. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی و پیمایشی است. شیوه گردآوری اطلاعات به روش میدانی در قالب پرسش نامه بوده است که در آن 145 خانوار به صورت سیستماتیک به عنوان نمونه انتخاب شده اند. به منظور ارزیابی کیفیت زندگی از هر دو بعد عینی و ذهنی شامل 4 شاخص اصلی (اجتماعی- فرهنگی- مذهبی، کالبدی، اقتصادی و کالبدی) و 23مولفه استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل Topsis و AHP استفاده شده تا به ارزیابی شاخص های کیفیت زندگی در محله اسلام پرداخته شود. نتایج پژوهش حاکی از اختلاف در تمام شاخص هاست، اما این اختلاف در شاخص اقتصادی و کالبدی چشمگیر است. نتایج نشان داد که اولا، محله اسلام آباد در وضعیت نامطلوبی از نظر شاخص های کیفیت زندگی قرار گرفته و این اختلاف در شاخص های اقتصادی و کالبدی چشمگیر است. ثانیا، رابطه متقابل و معناداری میان شاخص ها در محله وجود دارد. ثالثا، دیدگاه ذهنی شهروندان ساکن در محله اسلام آباد تحت شرایط اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، کالبدی تغییر می کند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سکونتگاه های غیررسمی، شهر زنجان، محله اسلام آباد
  • علی اکبر عنابستانی، مهدی جوانشیری صفحات 91-110
    امروزه فضاهای آموزشی یکی از مهم ترین کاربری ها در روستاها است و سطوح قابل توجهی از فضای روستایی را به خود اختصاص می دهد. با توجه به فعالیت هایی که در این فضاها صورت می گیرد و به دلیل حساسیت این کاربری و ارتباط مستقیم آن با خانواده ها، نحوه تخصیص فضا برای کاربری آموزشی نسبت به سایر کاربری های خدماتی، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. در این تحقیق نیز تلاش شده است، با در نظر گرفتن عوامل موثر در مکان یابی کاربری های آموزشی، با ارائه الگویی مناسب، به توزیع بهینه فضا های آموزشی در نقاط روستایی نمونه در شهرستان خواف، با استفاده از GISبپردازد. برای نیل به این هدف، از معیارهای واقع شدن در زمین های با کاربری های مناسب مانند زمین های بایر، زراعی، مخروبه، نزدیکی به مراکز آموزشی، فرهنگی و مسکونی، دسترسی به شبکه معابر، شعاع عملکرد کاربری آموزشی موجود و مساحت مناسب استفاده شد. سپس برای هر کدام از این عوامل تاثیرگذار در مکان یابی فضای آموزشی، لایه های اطلاعاتی در محیط GISتهیه گردید و به منظور الگوسازی، به هر یک از لایه های اطلاعاتی بر اساس میزان اهمیت آن ها در مکان یابی فضای آموزشی با استفاده از روش های آنالیز تصمیم گیری چند معیاره (MCDA)؛ همچون استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، وزن مناسبی اختصاص داده شد. نتایج حاصل از تلفیق لایه های اطلاعاتی، زمین های هر روستا برای انتخاب مکان های مناسب برای فضای آموزشی به 4 کلاس طبقه بندی شد. همچنین در مقایسه تطبیقی مکان بهینه با مکان پیشنهادی این کاربری در طرح هادی مصوب روستاها، مشخص شد که تقریبا مکان پیشنهادی و موجود کاربری فضای آموزشی در روستاهای نمونه، منطبق با پهنه های کاملا مناسب و مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: فضای آموزشی، سازگاری، کاربری اراضی، دسترسی، GIS، AHP
  • کمال امیدوار، مهدی نارنگی فرد، حجت الله عباسی صفحات 111-126
    تصاویر چند طیفی سنجش از راه دور برای به دست آوردن درک بهتری از محیط زمین بسیار کارآمد می باشد؛ بنابراین باتوجهبه دگرگونی های گسترده درکاربریاراضیوپوششگیاهی،استفاده ازفناوریسنجشازدور به یکابزارمهمدر بررسی وپایشتغییراتبدل شده است. این پژوهش با هدف ارزیابی تغییرات کاربری و درصد پوشش گیاهی در شهر و نواحی پیرامون یاسوج انجام گرفت. بدین جهت با استفاده از تصاویر سنجندهTM ماهواره LANDSATبه تاریخ: 21 و 22 دسامبر سال های 1998 و 2010؛ 13 و 14 ژوئن سال های 1987و 2010، نقشه های کاربری و شاخص بهنجار شده پوشش گیاهی NDVI با استفاده از خوارزمیک بیش ترین شباهت، فاصله ماهالانویی و حداقل فاصله؛ طبقه بندی نظارت شده تهیه گردید.
    نتایج نشان داد که بیشترین میزان مساحت در سال 1986 مربوط به کاربری بایر با 2/ 14 کیلومتر مربع و سپس کاربری مسکونی با 26/ 3 و فضای سبز با 15/ 2 کیلومتر مربع کمترین مقدار مساحت را به خود اختصاص داده اند، در مقابل در سال 2010 بیشترین میزان مساحت مربوط به کاربری مسکونی با 27 /10 کیلومتر مربع و سپس کاربری بایر با 68/ 8 کیلومتر مربع و در پایان پوشش گیاهی با 66/ 0 کیلومتر مربع کمترین مقدار مساحت را در بر گرفته است. همچنین بیشترین میزان تغییرات در این بازه زمانی، مربوط به کاربری مسکونی با 157 درصد (افزایش 7 کیلومتر مربعی) است، اما شاهد روند کاهشی مساحت کاربری های بایر (52/ 5 کیلومتر مربع) و فضای سبز (49/ 1 کیلومتر مربع) در طی سال های 1986 تا 2010 می باشیم. همچنین با ترسیم حریم پنج کیلومتری پیرامون شهر، نقشه درصد شاخص پوشش گیاهی تهیه و نشان داد که مساحت درصد پوشش گیاهی بیش از 70 درصد 42 /16 کیلومتر مربع و 60 الی 70 درصد 13/ 55 کیلومتر مربع کاهش و در مقابل مساحت درصد پوشش گیاهی کمتر از 60 درصد 56/ 71 کیلومتر مربع افزایش داشته است. همچنین ارزیابی دقت کلی خوارزمیک های پایش تغییرات در منطقه نشان داد که روش های بیشترین شباهت و فاصله ماهالانویی بیشترین دقت و روش حداقل فاصله کمترین دقت در استخراج کاربری های سه گانه مسکونی، بایر و فضای سبز دارد.
    کلیدواژگان: تغییرات کاربری، طبقه بندی نظارت شده، ماهواره لندست، شاخص NDVI، یاسوج
  • ام السلمه بابایی فینی، مجید حضرتی، ولی الله ربیعی فر صفحات 127-144
    یکی از اولویت های اساسی در توسعه روستایی، کاهش نابرابری بین شهر و روستا است و روستاییان به واسطه کمبود خدمات و امکانات ناچارند از طریق مراجعه مکرر به مراکز شهری، نیازهای خود را برطرف کنند. یکی از راه حل های برنامه ریزان روستایی، توسعه خدمات و برخی کارکردهای شهری در مراکز روستایی است؛ از جمله این خدمات، توسعه دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) در مراکز روستایی است. به طوری که امروزه، 9721 دفتر ICT در روستاهای کشور فعالیت می کنند. بدین ترتیب، هدف این تحقیق ارزیابی نقش دفاتر ICT روستایی در توسعه روستایی بخش قره پشتلوی شهرستان زنجان است. روش تحقیق مقاله، توصیفی-تحلیلی است و برای گرد آوری داده ها از مطالعات میدانی و کتابخانه ای بهره گرفته شده است. جامعه آماری شامل 9 نقطه روستایی با 6417 نفر جمعیت در بخش قره پشتلو می باشد که دفاتر ICT روستایی در آنها مستقر است. حجم نمونه نیز با روش نمونه گیری کوکران، 95 نفر برآورد شد. برای تحلیل داده ها و آزمون فرضیات پژوهش، از تکنیک آزمون تک نمونه ای t و مدل تحلیل مسیر و با کمک نرم افزارهای SPSS، excel و ARC GISاستفاده شده است. در این تحقیق، شاخص های اقتصادی، اجتماعی، اطلاعاتی و خدماتی به عنوان متغیرهای مستقل و شاخص توسعه روستایی به عنوان متغیر وابسته درنظر گرفته شد و در سه بخش به بررسی نقش دفاتر ICT در توسعه روستایی پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که ضریب تاثیر دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی بر شاخص خدماتی 17.617، شاخص اطلاعاتی 9.898، و شاخص اقتصادی 8.810 بوده است. و این دفاتر با ارتقاء شاخصهای فوق، در روند توسعه روستا تاثیر گذاشته است. برای گسترش عملکرد این دفاتر در منطقه، توسعه زیرساخت های علمی، ارتباطی و فرهنگی و ارتباط بین نهادهای محلی با دفاتر ICT ضروری است.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی، بخش قره پشتلو
  • جواد بذرافشان، محمود مرادی، بهروز حسنی مهمویی، سیده سمیه خاتمی صفحات 145-160
    اقتصاد بخش روستایی ایران طی دو دهه گذشته، با چالش های متعددی رو به رو بوده است که یکی از پیامدهای آن تفاضل هزینه درآمد خانوار می باشد. در این شرایط اجرای طرح هدفمندی یارانه ها منجر به بروز تغییراتی در هزینه و درآمد خانوار گردیده است و از همین رو بررسی پیامدهای هدفمندی یارانه ها در جهت جلوگیری از رخداد پیامدهای منفی و افزودن بر آثار مثبت آن، امری حیاتی به نظر می رسد. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی– تحلیلی می باشد. داده های مورد نیاز نیز از مطالعات کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی اثرات هدفمندی یارانه ها بر هزینه خانوار روستایی، با استفاده از رگرسیون چند متغیره، آزمون مقایسه میانگین ها و پویاشناسی سیستمی، به سنجش متغیرهای الگوی مصرف خانوار در سطح روستاهای بخش مرکزی شهرستان بیرجند پرداخته است. جامعه آماری پژوهش، شامل خانوارهای ساکن در 145 روستای بخش مرکزی بیرجند می باشد.متغیر های تحقیق شامل هزینه خوراک، بهداشت و درمان، تفریحات، آموزش، هزینه تولید، مسکن و هزینه حمل و نقل می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که به لحاظ نرخ تورم و متوسط رشد هزینه ها، سهم کالاهای خوراکی در گروه با درآمد پایین و گروه با درآمد بالا کاهش یافته است. از سوی دیگر، هزینه های تولید در هر سه گروه درآمدی افزایش داشته، به ویژه در گروه با درآمد پایین که سهم هزینه حمل و نقل 64 درصد و هزینه تولید 54 درصد می باشد. به منظورکاهش هزینه تولید و مدیریت الگوی مصرف، پیشنهاد می شود که روش اجرای هدفمندی اصلاح گردد.
    کلیدواژگان: هدفمندی یارانه، الگوی مصرف، پویاشناسی سیستمی، بخش مرکزی شهرستان بیرجند
  • اسماعیل نصیری هنده خاله صفحات 161-180
    فرایند استراتژی توسعه شهری (CDS) به عنوان رویکردی نوین در برنامه ریزی شهری توسط سازمان ائتلاف شهرها در سال 1999 با هدف افزایش ارتقای مشارکت شهروندان و ایجاد حکمروایی خوب شهری مطرح گردید. در این پژوهش، جامعه آماری مورد مطالعه، شامل شهروندان مناطق سه گانه شهر قزوین است که به صورت تصادفی با استفاده از پرسش نامه و تحلیل نرم افزار آماری spss در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی، باهدف سنجش متغیرهای موثر بر مشارکت شهروندان در فرایند استراتژی توسعه شهری مورد مطالعه قرارگرفته است. نتایج حاصل از تحلیل داده های آمار ناپارامتری براساس آزمون F-TEST بین رابطه تحصیلات و میزان مشارکت در توسعه شهری، نشان می دهد که تفاوت های مشاهده شده در میزان مشارکت شهروندان در فرایند توسعه شهری در هر سه منطقه بر حسب تحصیلات واقعی بوده است و قابل تعمیم به جامعه آماری است و تفاوت های مشاهده شده بین میزان درآمد و مشارکت شهروندان از طریق F-test در منطقه 3 بر حسب درآمد واقعی نبوده است و قابل تعمیم به جامعه آماری نیست. نتایج بررسی رابطه بین شناخت و میزان مشارکت در تصمیم سازی و توسعه شهری از طریق ضریب همبستگی در منطقه 3 برابر با 0.456 با سطح معناداری 000/ 0 است. باید افزود که یافته های آزمون T، رابطه معناداری را بین توانمند سازی و میزان مشارکت در توسعه شهری در هر سه منطقه مورد مطالعه را نشان می دهد. از موثرترین مولفه های تاثیرگذار و ساختار فرصت در رویکرد استراتژی توسعه شهری در سطح مناطق مورد مطالعه، می توان از اصلاح و تغییر نگاه مدیریتی، داشتن رویکرد چشم اندازسازی همراه با مشارکت واقعی شهروندان را به عنوان یک ضرورت تام در فرایند استراتژی توسعه شهری قزوین نام برد.
    کلیدواژگان: استراتژی توسعه شهری، مشارکت، شهروندان، شهرقزوین، مدیریت شهری، پایگاه اقتصادی، اجتماعی
  • سید رضا حسین زاده، آذر عرفانیان صفحات 181-200
    در صنعت جهانگردی، تغییرات کاربری در مناطق ساحلیواثرات نامطلوب توسعه گردشگری بر محیط زیست ساحلی، یکی از مسائل مهم و نگران کننده بشمار می رود. تعیین میزان حداکثر ظرفیت برد به منظور برنامه ریزی در جهت کاهش صدمات زیست محیطیو حفاظت از اکوسیستم نوار ساحلی جزیره کیش و همچنین افزایش کیفیت تفریحی آن که به سبب وجود آبسنگ های مرجانی و دارا بودن سواحل سفید از جایگاه بسیار مطلوبی در جذب گردشگر برخوردار است، ضروری به نظر می رسد. مقاله حاضر بر مبنای ارزیابی ظرفیت برد فیزیکی- اکولوژیکی در چارچوب مناطق حفاظت شده و نیز ارزیابی ظرفیت برد فرهنگی- اجتماعی با استفاده از روش ضبط تصویری ICT، تلاش می کند تا با ارائه حدود مطلوب پذیرش گردشگر در نوار ساحلی جزیره کیش، ضمن به حداقل رساندن آسیب های بیولوژیک ساحلی، توانایی این ناحیه برای پشتیبانی کیفیت تفریحی ساحل جزیره را نیز حفظ کند. از آنجا که قوانین حاکم بر سواحل ایران به لحاظ سیاسی و ایدئولوژیکی متفاوت از سواحل بسیاری از کشورهاست، در این مقاله ظرفیت برد گردشگری ساحلی براساس دو سناریو تنظیم گردیده است. در سناریوی 1، ظرفیت برد با توجه به استانداردهای معمول جهانی و در سناریوی 2، با توجه به معیارهای سیاسی و ایدئولوژیک خاص جامعه ایران برآورد شده است. نتایج نشان می دهد که اگرچه میزان مشخصی از گردشگران به لحاظ فیزیکی در این ساحل جای می گیرند؛ اما با در نظر گرفتن عوامل محدودکننده طبیعیو انسانی و نیز خط مشی های قانونی و ایدئولوژیک موجود، فشار و تراکم بیشتری در بخش هایی از ساحل جزیره و در هر دو سناریو به چشم می خورد که بیش از ظرفیت تحمل محیط و گردشگران است.
    کلیدواژگان: گردشگری ساحلی، ظرفیت برد، جزیره کیش ایران
  • سعید رضا اکبریان رونیزی، مهدی رمضان زاده لسبویی صفحات 201-212
    توسعه گردشگری در نواحی روستایی همانند توسعه هر فعالیت دیگری، نیازمند مولفه های مختلفی است. وجود تعامل بین جامعه محلی و گردشگران، از جمله مولفه های تاثیرگذار در توسعه گردشگری است. در این ارتباط هوش فرهنگی مطرح است که بر تعامل بین این دو گروه تاثیر گذار است و سطح بالای آن می تواند تمایل جامعه محلی و حمایت آنان را از توسعه گردشگری به ارمغان آورد. بر همین اساس، در پژوهش حاضر به بررسی هوش فرهنگی و نیز تاثیرگذاری آن بر حمایت و تمایل جامعه محلی از توسعه گردشگری در روستاهای منطقه رودبار قصران اقدام گردیده است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش شناسی آن توصیفی - تحلیلی به شیوه پیمایشی انجام گردیده است. جامعه آماری تحقیق، ساکنان محلی روستاهای منطقه مطالعاتی است که 267 خانوار به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، انتخاب گردیدند. نتایج به دست آمده بیانگر آنست که هوش فرهنگی نمونه آماری در سطح مطلوبی قرار دارد و در بین ابعاد، بعد استراتژی در بالاترین اولویت قرار دارد. همچنین بر اساس نتایج مشخص شد که هوش فرهنگی بر حمایت و تمایل جامعه میزبان از توسعه گردشگری تاثیر گذار است که این تاثیر برخاسته از دو بعد انگیزش و رفتار هوش فرهنگی است.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، هوش فرهنگی، ساکنان محلی، رودبار قصران
  • رسول بابانسب، اصغر ضرابی، مسعود تقوایی صفحات 213-232
    در جهان معاصر، یکی از مهمترین حوزه های تغییر و به تبع آن توسعه در زندگی اجتماعی افراد، تغییر و تحول در حوزه های اطلاعاتی و ارتباطاتی است. این امر ریشه در نیاز مبرم انسان قرن بیست و یکم به آگاهی دارد تا از این طریق بتواند خود را با شرایط پیچیده و آهنگ سریع تحولات سازگار نماید. در این میان شهرها و به ویژه کلانشهرها، به مثابه هسته های متراکم جمعیتی و به عنوان جذاب ترین مکان ها برای سکونت افراد، به شدت از این تغییر متاثر شده اند. تحقق شهر الکترونیک علاوه بر ایجاد الگویی نوین در سطح شهرها، دسترسی شهروندان و مدیران را به خواسته های یک جامعه شهری توسعه یافته، خلاق، پاک، فرهنگی و دانش محور فراهم می کند. پژوهش حاضر ترکیبی از دو شاخه تخصصی گسترش شهر الکترونیک و ارتقای خدمات شهری در کلانشهر تبریز تدوین یافته است. نوع تحقیق کاربردی-توسعه ای و رویکرد حاکم بر آن توصیفی-تحلیلی و علی است که برای گردآوری اطلاعات از روش های میدانی و اسنادی کمک گرفته شده است و براساس آن، اطلاعات در قالب 354 پرسشنامه در مناطق دهگانه شهر تبریز جمع آوری و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS و ارزش گذاری متغیرها با بهره گیری از طیف لیکرت، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که شهر تبریز از نظر شاخص های انتخابی، پس از انجام آزمون t تک نمونه ای، میزان t برابر با 974/14-بوده که بیانگر ناپایداری شاخص ها و روبرو بودن شهر با مشکلات و چالش های متعدد در وضعیت موجود می باشد. برطبق یافته ها، دیدگاه پاسخگویان نشان می دهد که بین سطح سواد اطلاعاتی شهروندان و پذیرش مظاهر مختلف ICT و شهر الکترونیک، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ بدین معنی که به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات و الکترونیکی شدن شهر می تواند بخشی از این چالش ها را حل نماید. علاوه بر آن، اعتقاد شهروندان بر این است که تحقق شهر الکترونیک بر ارتقای خدمات شهری اثرگذاری بالایی خواهد داشت ومیزان t به دست آمده برابر با 704/19 می باشد. در کل، بالای 79 درصد شهروندان موافق با ضرورت تحقق شهر الکترونیک هستند و گرایش آنها نسبت به استفاده از ICT بالاست؛ بنابراین جامعه شهری تبریز تاثیر فناوری های نوین را به عنوان یک امکان و فرصتی بزرگ بر ارتقای خدمات شهری می پذیرند. با توجه به چالش های پیش روی، به کارگیری فناوری اطلاعات و الکترونیکی شدن شهر به عنوان پیش شرط توسعه می تواند به برنامه ریزان و دیگر متخصصان دخیل در فرایند مدیریت و برنامه ریزی شهری در نهادهای مختلف، جهت رسیدن به اهداف و پاسخگویی به شرایط جدید شهری کمک نماید. البته تحقق شهر الکترونیک نیازمند فراهم ساختن زیرساخت ها، فرهنگ سازی، تربیت شهروندانی الکترونیک و... است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، شهر الکترونیک، ارتقای خدمات شهری، کلانشهر تبریز
  • علی اکبر امین بیدختی، نوید شریفی صفحات 233-248
    سیری گذرا بر سیمای شهر سمنان، بافت های قدیمی با ارزشی را به نمایش می گذارد که همگی در گذشته نه چندان دور، از تحرک، نشاط و سرزندگی مطلوب برخوردار بودهاند. کم توجهی به برنامه های ساماندهی و احیای بافت های قدیم در طول سالیان متمادی سبب شده تا آنها رونق، کارایی و فعالیت پیشین را از دست داده و به عنوان بافت مسئله دار و چالش برانگیز در سیستم شهری مطرح گردند. در همین راستا مقاله حاضر با هدف تدوین و اولویت بندی راهبردهای باز زنده سازی بافت قدیم تدوین شده است. پژوهش حاضر در زمره تحقیقات توصیفی- پیمایشی قرار دارد. جامعه آماری پژوهش را خبرگان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، شهرداری سمنان و تنی چند از اساتید رشته جغرافیا تشکیل داده اند. در گام اول شاخص های مناسب سنجش مولفه های باز زنده سازی احصاء و در گام دوم جهت تعیین نقاط ضعف، قوت، تهدید و فرصت شاخص ها توسط آزمون t استیودنت مورد سنجش و بررسی قرار گرفتند. سپس راهبردهای موثر باز زنده سازی بافت قدیم توسط تکنیک SWOT تدوین و با کمک تکنیکFAHP اولویت بندی شد. در این راستا و جهت جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه محقق ساخته در قالب طیف لیکرت و مقایسات زوجی استفاده شد. نظرات اساتید و استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، روایی محتوا و سازه، ابزار سنجش را تایید نمود. همچنین ضریب پایایی 0.856 برای ابزار سنجش محاسبه شده است که میزان مناسبی است. نتایج نهایی حاصله از تکنیک FAHP نشان می دهد سه راهبرد بازنگری در سیاست های اطلاع رسانی از جمله برگزاری کارگاه های آموزشی و اطلاع رسانی به مردم و بازاریان و سرمایه گذاران در خصوص فرصت های سرمایه گذاری، آموزش به ساکنان بافت قدیم در خصوص نحوه نگهداری و حفظ محل سکونت خود و تهیه نقشه جامع زیر ساخت ها جهت هماهنگی ارائه خدمات موثرترین راهبردهای باز زنده سازی بافت قدیم شهر سمنان هستند.
    کلیدواژگان: باز زنده سازی، بافت قدیم، تحلیل سلسله مراتبی فازی، سمنان، SWOT
|
  • Hassan Javaheri, Hossein Hataminejad, Keramatollah Ziari, Ahmad Pourahmad Pages 1-18
    The measurement of urban segregation patterns and trends is often taken place by relying on the indices which show clearly the spatial patterning of the population distribution in a city. In this paper، the new approach of measuring Spatial segregation between several groups has been presented. This approach allows the researchers to measure the segregation at any scale. This research from the objective point of view is an applied one and its method is descriptive-analytical method، the data and information of this research has been collected by field surveying method and the selected samples were gathered by spatial random stratified method. In this paper، social segregation of Kamyaran city has been measured in the form of three variables of income، language and religion by using the introduced indices. The results of the indices by using P-Value test shows the high reliability level of segregation measuring at this study. Based on the results of the case study، by increasing the study scale، the value of segregation indices will decrease. Intensity of segregation at the three indicator limits (the northeast، northwest and south part of the city) at each three under study variables is more than the other points. Also dissimilarity value of religion variable is more than the other ones at local scale and the three variable of medium income، Soran group and Sunni religious group have the highest degree of spatial segregation.
    Keywords: social segregation, spatial segregation, dissimilarity, isolation, Kamyaran
  • Dr. Mojtaba Rafieeyan, Morteza Shabani Pages 19-34
    With the advent of globalization age in the form of networks and capital flow,goods and services and by focusing post industry on knowledge and information production, the role of cities is most important and crucial and therefore, in post industry age, unlike the industrial age, that industries are the main drivers of development, the city itself became the bed for development and creation of post industrial age. Here, each city which provides an appropriate situation for producing knowledge, preservidng and promote the traditions, presence of institurions, local and urban identity, creative industries, creative economy and creative people. Certainly, takes more successful steps for comprehensive development. Emerging the idea of "Creative city" from the late of 1980, which was an attemp for reconstruction of the city on the global level, is based on this idea that always it is possible to use the potential that exists in a place or we assume. This research has been performed with the aim of evaluating the condition of the centers of Mazandaran townships based on the indices of creative city. The method of this research is descriptive-analytical method and library method was used for collecting the required information.In this study, while identifying the most important indices of creative city, the province cities were clustered by using Fuzzy Cluster Analysis Model(c-Means alghorithm) and in continue, by using Vikor, the rating of these cities has been made to study the development amount of the cities based on the creativity. The obtained results showed that although placing the cities in different clusters has no significant relation with the distribution and their scattering in the province, but the main focus of the province cities from developmet point of view and the indices of creative city is placed on the central cities of Iran. Also these studies showed that Sari city (centre of the province) and Babol city, inaddition to placing in one cluster(dependency level of 0.932 and 0.835) are placed at the first rank from developmental point of view and Galoogah, Abbasabad and Soork are placed at the last rank.
    Keywords: Creative city, the indicators, Fuzzy clustering, Vikor technic, Mazandaran
  • Sajad Ferdowsi, Tara Samiri, Iman Tabasi Pages 35-54
    In the recent decades, physical development and population growth of cites of Iran has been very rapid and accelerating, so that the growth of cities as a problem or issue and necessity of attention to urban issues, particularly its structural issues in scientific framework have been important and necessary. In this direction, the present study through descriptive –analytical method aims to evaluate physical development of cities in order to provide analytical data on various aspects of physical development and growth,the nature of the problems and its consequences. In this research, Damghan city is examined as a case study. population of the city Within 55 years has increased more than 6 times and its area has a growth of more than 15 times. Data collected by documentary and field methods, have been analyzed using the techniques of Degree of Aggregation, the Coefficient of Gini and the Coefficient of Entropy. The result obtained from the study of physical development of the cityindicates that as we close to year 2011, the development of the city has intended to the horizontal distribution and dispersion.
    Keywords: Population, City, Physical development, Degree of Aggregation, Coefficient of Gini, Coefficient of Entropy
  • Dr. Hadi Veicy Pages 55-74
    The local government is one of the structural elements of governing the state in the modern age. The performance of it depends on different factors that the political system is the most important effective factors on local government in each country. Generally, political systems are divided in to there groups: single party states, federal states and regional states. Iran has unitary political system and the Islamic Councils of the city have been defined as the symbol of local government in this structure and in the constitution. But in practice, the Islamic Coucils have been faced with a great deal of problems and their operaing limit are controlled by the power and political system of Iran. On this basis, this research aims to study the effect of unitary and single party political systems on the Islamic Councils of the cities in Iran. To this end, in this study, the system of the Islamic Councils of the cities of Iran based on the constitution laws, common laws of the Islamic Councils and its revisions, documents and comments of Guardian Council have been studied. Research data has been gathered by library and documentary method and was analyzed by content analysis method. The results showed that the political system affects on the statute, the degree of independancy and the decision making of the local government and has caused a little improvement in the efficiency of the local government.
    Keywords: Political System, Centralization, Local Government, Islamic Council of the city
  • Saeed Najafi, Mohsen Ahdnejad, Ismaeil Daviran Pages 75-90
    Growing the urbanization and population tendency to urban environments has provided the situation for becoming important the urban life more than before. The overall objective of this study was to assess quality of life in informal settlements of Islamabad City in Zanjan province. The research method is descriptive – analytical and surveying. Method of gathering data is the field one and in a form of questionnaire, where 145 households were systematically selected as sample. In order to assess the life quality, both the objective and subjective aspects consisting 4 main indicators (socio - cultural - religious, physical, economic and physical) and 23 components have been used. Topsis and AHP model were used for the analysis of data in order to assess the quality of life in Islamabad. The research results indicate the difference in all indices but this difference is distinguished in economical and physical indicators. The results showed that firstly, Islamabad is placed at an undesirable condition from life quality indices and this difference is distinguished in economical and physical indices. firstly, there exists a significant and bilateral relationship between the indices in a district. thirdly,, the subjective views of the citizens residing in Islamabad will change under the social cultural, economical and physical changes.
    Keywords: Quality of life, informal settlements, Islamabad, Zanjan City
  • Dr. Aliakbar Anabestani, Mahdi Javanshiri Pages 91-110
    Today, educational spaces are one of the most important uses in rural areas and dedicate a large part of rural spaces to itself. Given the nature of activities conducted in these spaces, and due to the sensitivity of such uses and their direct relationship with the families, finding an appropriate space for educational use is of more importance than other service uses. In this study, using GIS and given the factors involved in optimal site selection for educational uses, attempts have been made to examine the optimal distribution of educational spaces in the sample rural areas of Khaf County. To do so, the criteria associated with optimal site selection were considered which included lands with suitable uses such as wastelands, farmlands, ruins, proximity to educational, cultural and residential areas, access to road networks, the radius function of the of current educational use and the suitable area of the buildings. Then, for each of the above factors effective in site selection, data layers were created in GIS environment. For modeling, multi-criteria decision making analysis methods (MCDA) such as Analytic Hierarchy Process (AHP) were used to weight each data layer proportional to their importance in optimal site selection for educational spaces. Based on the results of data layers integration, ­the lands in each village were divided into four classes so that we can find the optimal spaces for educational uses. In addition, a comparative analysis of the optimal locations with those proposed in the Rural Guide plan revealed that current educational spaces are located in “highly appropriate” and “appropriate” areas.
    Keywords: Educational spaces, Compatibility, Land use, Accessibility, GIS, AHP
  • Dr. Kamal Omidva, Mehdi Narangifard, Hojatollah Abbasi Pages 111-126
    Multi spectral images of remote sensing are very efficient in gaining a better understanding of the environment. Therefore, with regard to the extensive changes in land use and vegetation, using remote sensing technology and monitoring has become an important tool. This study aims to assess land use changes in the percentage of vegetation cover in Yasooj city and surrounding areas. Therefore, the image sensor TM satellite LANDSAT dated 21 and 22 December 1998 and 2010, 13 and 14 June in 1987 and 2010, maps land use and normalized vegetation index NDVI algorithm maximum likelihood Mahalanobis Distance and the minimum distance; Supervised Classification were provided. Results showed that the highest amount of use area was devoted to 1986 barren with 14.2 square kilometers and then urban use with 26.3 and afterward green space with 15.2 square kilometer area had the lowest value, whereas in 2010, the highest rate in the area was devoted to urban use with 10.27 square kilometers and then barren use with 8.68 square kilometers and finally at the end of the vegetation cover with 0.66 square kilometer had the lowest space in the area. The highest rate of changes were related to residential use with 157 percent during this period (an increase of 7 square kilometers). However, the barren land (5.52 square kilometers) and green space (1.49 square kilometer) saw a decreasing trend in surface area in 1986 to 2010.. Providing buffer traced of five kilometers around the city, it was revealed that a map of vegetation index and vegetation of the area decreased over 70% (to 16.42 square kilometers) and 60 to 70 percent (to 55/13 square kilometers) whereas the area of vegetation increased less than 60% (to 56/71 square kilometer). Also overall accuracy for evaluation algorithms represented that monitor changes in the maximum likelihood and Mahalanobis Distance methods had the highest accuracy and while the minimum distance had the least accuracy in extracting triple uses of residences, barren and green space.
    Keywords: Change Use, Supervised Classification, Satellite Land Sat, NDVI, Yasuj
  • Dr. Om Salameh Babayi Fini, Majid Hazrati, Valiollah Rabiefar Pages 127-144
    One of the basic priorities in rural development is the reduction of inequalities between city and villages and the villagers due to lack of services and facilities will supply their needs through repeated references to urban centers. One of the solutions for rural planners is to develop the services and some urban usages in rural areas including development of Information and Communication Technology (ICT) agencies in rural centers, so that about 9721 ICT agencies are working in the villages of the country. Therefore, the aim of the study is to evaluate the role of ICT agencies in rural area of GharehPoshtlu district of Zanjan city. The research method is descriptive-analytical method and library and filed studies have been used for gathering data. Statistical society includes 9 rural points with 6417 people in GharehPoshtlu district which rural ICT agencies are placed there. The sample size was estimated 95 people by Cochran sampling method. For data analysis and testing the research hypothesis, T single sample test, path analysis model and SPSST, Exel and ARC GIS have been used. In this study, the economical, social, informative and service indicators were considered as in dependant variables and rural development index was considered as dependant variable and the role of rural agencies have been studied in three sections. The study results show that the effect coefficient of ICT agencies and rural communications on service index, informative index and economical index are 17.617, 9.898 and 8.810 respectively and such agencies affect on the development trend of rural areas through promoting the above mentioned indicators. To extend the functions of such agencies in the area, development of scientific, communication, cultural infrastructures and communication between local institutions with ICT agencies is necessary
    Keywords: rural development, Information, Communication Technology rural ICT, Ghareh Poshtlu district
  • Dr. Javad Bazrafshan, Mahmood Moradi, Behrooz Hassani Mahmooei, Sauuedeh Somayeh Khatami Pages 145-160
    Iran's rural economy has confronted with various challenges since the last two decades, which one of its consequences is the difference between the expenditureas and the income of the households. In this situation, applying targeted subsidies creates changes in house hold's income and expenditures. So, it seems critical to analyze the targeted subside's effects in order to prevent negative consequences and to increase the positive ones. This study is practical regarding the objective poin of view and its method is descriptive – analytical. The required data were gathered by field and library studies. The present study, in order to evaluate the effects of targeted subsides on the expenditures of rural households, by using multi variable regression,, means comparison test and system dynamic has measured the variables or patterns of familie's consumption in the villages of central part of Birjand city. The statistical society of this study is the families resident in 145 villages at central part of Birjand city. Study variables includ ing the cost of food, health, entertainment, education, cost of production, housing and transportationcost. The results show that by considering the inflation rate and average of expense's raise, food expense's share in low and high income groups has decreaed. on the another side, production expense has increased for all three groups, especially for low income ones. Transport expense and production expense are 64% and 54%, respectively. It is highly recommended that targeted subsidie's applying method should be changed to alleviate production expense and manage consumption pattern.
    Keywords: targeted subsidies, system dynamics, Birjand's central district
  • Dr. Esmaeel Nasiri Hende Khale Pages 161-180
    The Urban Development Strategy (CDS) as a new approach to urban planning was proposed by the Coalition of Cities in1999 to boost the participation of citizens and create the good governance of urban development.In this research, the under study statististical society includes the citizens of 3 districts of Qazvin, which has been studied as random by using questionnaires and SPSS statistical software analysis at both levels of descriptive and inferential statistics with the aim of measuring the variables affecting on citizen's participation in urban development strategies process.The results obtained from non-parametric statistical analysis based on F-TEST between the relation of education and participation level in urban development indicates that the observed differences in the level of citizen's participation in urban development process in the three districts has been real and can be generalized to the statistical society and the observed differences between the income rate and participation level of citizens by F-TEST in district No.3 has not been based on the real income and can not be generalized to the statistical society. The results obtained from the relation between the recognition and participation level in decision makings and urban development through correlation coefficient in district No.3 is equal to 0.456 with a significant level of 0.000. It should be added that T test findings show a significant relation between empowerment and participation level in each under study district. As the most effective factors and structure of opportunity in strategic approach of urban development in the under study area, it can be referred to modification and changing management approach, having prospective approach together with real participation of citizens as an absolute necessity in strategic process of urban development in Qazvin.
    Keywords: Urban development strategies_participation_citizens_Qazvin city_urban management_economic – social base
  • Sayyed Reza Hoseinzadeh, Azar Erfanian Pages 181-200
    In tourism industry, the usage changes in the coastal regions and the adverse impacts of tourism development on the environment is considered as one of the major and concerning issues. Determining the value of maximum carrying capacity for planning in order to reduce environmental damages and protect ecosystems of the coastal band of Kish island and also enhancing its entertainment quality, which has a favorable position due to its coral reefs and white beaches, seems necessary. The present article, based on the assessment of physical-ecological carrying capacity in the context of the protected districts and also assessment of socio-cultural carrying capacity by the use of video recording ICT, through presenting the desirable limit of tourist acceptance in coastal area of Kish Island, tries while minimizing the coastal biologic damages, preserves the capability of this area for supporting the recreational quality of the Island's coastal restores. Since the rules governing the coasts of Iran are different politically and ideologically from the shores of many countries, in this article, the coastal tourist carrying capacity has been organized based on two scenarios. In scenario 1, the carrying capacity has been estimated with respect to common universal standards and in the second scenario with respect to the political criteria and special ideology of Iran’s community. The results show that although a certain number of tourists can be accommodated physically in the coastal area, but with respect to natural and human limiting factors and the present legal and ideological guidelines, there exists more pressure and density in parts of the island coast and In both scenarios, which is more than the carrying capacity of the environment and the tourists.
    Keywords: coastal tourism, carrying capacity, Kish Island, Iran
  • Dr. Saeed Reza Akbarianronizi, Dr. Mahdi Ramezanzadeh Lasboyee Pages 201-212
    Tourism development in rural areas as the development of any other activity entails different components. Existence of interaction between the local community and tourism are the factors effective on the tourism development. In this regard, Cultural intelligence is of effective factors influencing on the interaction of host community and tourists and its high level can provide the intent of host community and its support for tourism. On this basis, in the present study, the cultural intelligence and its effects on the support and tendency of the host community from tourism development in the villages of Roudbar-e Gasran district has been studied. The present study is an applied one and has been done using analytical descriptive methodology and in a survey manner. Our statistical society is the population of local households resident at our under-study villages, in which 276 villages have been selected as the sample and classified by random sampling method. The obtained results indicate that the cultural intelligence of statistical sample is at a desireable level and among the different aspects, strategy aspect is placed at the highest priority. Also, based on the results, it was revealed that cultural intelligence affects on the inclination and support of the host community toward tourism development which is due to the two aspects of motivation and behavior of cultural intelligence.
    Keywords: Tourism Development, Cultural intelligence, local residents, Roudbar, e Qasran
  • Rasoul Babanasab, Dr. Asghar Zarrabi, Dr. Masoud Taghvaei Pages 213-232
    In the current world, one of the most important fields of change and consequently development in the individual's social life happens through the changes in information and communication fields. it is due to the imperious contemporary people's need to awareness so that they could adapt themselves with the change's complicated situation and rapid rate. Meanwhile, cities, especially metropolises, as the highly populated kernels and most attractive areas for living, have been deeply affected by such changes. In addition to the realization of a new pattern in cities, the establishment of smart cities made developed, creative, clean, cultural and science-oriented accessible for citizens and urban mangers. The current research integrates two specialized fields of urban services promotion and electronic city development, done in Tabriz Metropolitan. Research type is applied-developmental and its dominant approach is descriptive-analytical and causal. To collect data, field and documentary methods have been used. And, based on these, data has been gathered through 354 questionnaires in 10 districts of Tabriz. Then, using SPSS software and Likert scale,the data has been analyzed. The findings of the research indicate that after performing one sample t-test, in Tabriz City in terms of selective indices, the t value was equal to -14.974, which indicates instability of indices and the problems and challenges the city is facing in the status quo.According to the research findings, participant's attitudes show that there is a positive and significant correlation between citizen's information literacy and the acceptance of different representations of ICT and electronic city; it means that applying ICT and the city's becoming electronic can solve some part of these challenges. In addition, regarding the enhancement of information technology use and the establishment of smart cities, citizens believe that the establishment of smart city has significant effects on Tabriz urban development, and the obtained t value is 19.704. Totally speaking, more that 79% of citizens agree with the necessity of ICT development and the establishment of electronic city and their intent toward using ICT is higher. Therefore, Tabriz urban society accepts the effect of new technologies as a possibility and an opportunity for achieving promotion of urban services. Regarding the available challenges, applying IT and the city's becoming electronic as the precondition for development can help the planners and other experts involving the process of urban management and planning in different institutions for attaining and answering the new urban conditions. However, realizing the electronic city requires providing infrastructures, acculturation, training citizens of electronic commerce and etc.
    Keywords: Information, Communication Technology (ICT), Electronic City, Urban Services Promotion, Tabriz Metropolis
  • Dr. Aliakbar Aminbeidokhti, Navid Sharifi Pages 233-248
    A short glance on the feature of Semnan city demonstrates valuable old textures which all in a short time a go had mobility and were dynamic, happy and alive. Lack of a attention to organizing programs and revival of old textures during the successive years has caused them to lose their pervious efficiency, attractiveness and activity and be considered as problematic and challenging textures in urban cities. In this respect, the present article has been compiled to the aim of developing and prioritization of revitalization strategies of old textures. This is a descriptive - surveying research. Statistical population of the research includes experts and professionals of Cultural Heritage and Tourism Organization, Semnan municipality experts and some geography professors. At the first step, the appropriate indices of measuring revitalization components were obtained and at the second step, for identifying the weak and strong points, threat and opportunity, theindices were examined and measured by Student's T test, then the effective strategies of revitalization of the old textures were developed by SWOT and prioritized by FAHP.In this respect and for collecting data, two researchers made questionnaires in the form of Likert scale and paired comparison were used. Professors comments and the use of exploratory factor analysis, confirmed the content and validity of the instrument. The reliability coefficient of the instrument is calculated as 0.856, which is a good amount. For data analysis, a one way t-test, SWOT Tecqniue and analytical hierarchical fuzzy technique were used. The results indicate the three reconsideration strategies including holding workshops and information dissemination to the public and investors regarding investment opportunities, education to the residents of the old tissue regarding the maintenance of their locations and preparing a comprehensive infrastructure map for coordination of service delivery, are the most effective strategies for Revitalization of old semnan city textures.
    Keywords: Revitalization, Old textures, Analytical Hierarchical Fuzzy Technique, SWOT