فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 25 (زمستان 1396)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 25 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/05
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عطا غفاری گیلانده *، امیدعلی خوارزمی، محمدحسن یزدانی، سمیه روشن رودی صفحات 1-18

    هدف این پژوهش، بررسی وضع موجود نوآوری در سازمان های واسطه شهر مشهد و پیش بینی سمت و سوی نوآوری در افق 1404 است که در این راستا بر اساس نمونه گیری ساده تصادفی، 100 نفر با استفاده از فرمول مورگان انتخاب و پرسشنامه ها با سه عامل کلیدی و 44 عامل موثر در 4 سازمان شهری شرکت شهرک های صنعتی، دانشگاه فردوسی، سازمان راه و شهرسازی و شهرداری مشهد پر شد؛ سپس 9 نفر از متخصصان این سازمان ها با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده و مصاحبه نیمه ساختاریافته ای به منظور تحلیل نتایج پرسشنامه با آن ها انجام پذیرفت. این پژوهش ازنظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و ازنظر ماهیت و روش، از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی است. به دلیل نرمال نبودن و طیفی بودن داده ها همچنین تفاوت معنی دار گویه ها و رتبه بندی مطلوب ترین عوامل موثر در وضع موجود نوآوری و عدم قطعیت و ابهام بالای آن ها در افق 1404 از آزمون فریدمن استفاده شد و این رتبه بندی در اختیار متخصصان شهری قرار گرفت. بر اساس تحلیل مصاحبه های متخصصان شهری، مدیران شهری تمایل چندانی به نوآوری در پروژه های شهری ندارند. حتی اگر در مراحل اولیه پژوهش در طرح ها نوآوری در نظر گرفته شود، در مرحله اجرا با مشکلات فراوانی روبه رو می شوند. همچنین نبود تعامل افقی (بین سازمانی) و عمودی (سازمان و مردم) در سازمان ها و وجود قوانین دست و پاگیر و موازی کاری های فراوان، باعث شده عوامل موثر نوآوری شهری با عدم قطعیت بالایی همراه بوده و رسیدن به شهر نوآور در افق 1404 تقریبا بعید باشد؛ در نتیجه دستیابی به شهر نوآور به تغییرات بنیادی در عوامل کلیدی و موثر نیاز است که این امر اهتمام همه جانبه ای از طریق مدیران، هم در بعد محلی و هم در بعد ملی را می طلبد. در نهایت نیز پیشنهادهایی درجهت دستیابی به شهر نوآور توسط متخصصان شهری ارائه شده است.

    کلیدواژگان: نظریات نوآوری، شهر نوآور، شهر مشهد، افق 1404
  • کرامت الله زیاری، احمد پوراحمد، حسین حاتمی نژاد، علی مهدی * صفحات 19-38

    شهر به عنوان بستر و محیط زیست انسان شهرنشین، نیازمند تامین استانداردهایی است که در یک نگاه می توان آن را استانداردهای کیفیت و سلامت زیست نامید. سلامت زیست، در واقع مفهومی چند بعدی و پیچیده است که ازسوی متفکران علوم شهری و اجتماعی مورد تاکید قرار گرفته است. پژوهش حاضر نیز با علم به اهمیت این موضوع، مقوله سلامت زیست شهری را از منظر مطالعات محیطی، مورد بررسی قرار داده است. این پژوهش که از نوع کاربردی و روش تحقیق آن نیز بر مطالعات میدانی و توصیفی- تحلیلی استوار است، به بررسی متغیرهای کیفیت محیطی و سلامت زیس7ت شهری پرداخته است. بر این اساس باتوجه به مدل کوکران، تعداد 322 پرسشنامه در میان سرپرست های خانوار (سطح تحلیل) هشت منطقه کلانشهر قم (محدوده مورد مطالعه) توزیع شد. درنهایت برای تحلیل و آنالیز داده های به دست آمده، با استفاده از نرم افزار SPSSو ArcGISو مدل تاپسیس به عنوان یکی از مفیدترین روش های تصمیم گیری چند معیاره، به تشریح سوالات مطرح شده پرداخته شد. نتایج این مطالعه نیز درجهت پاسخ به سوالات نشان می دهد که هشت منطقه مورد بررسی، متاثر از شرایط اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و چگونگی تعامل با مدیریت شهری، دارای نوعی تقسیم بندی فضایی از بعد کیفیت محیطی و سلامت زیست شهری است. به طوری که مناطق 4، 3، 1 و 7 با توجه به شرایط مطلوب تر شاخص های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی خانوار، از منظر و کیفیت محیطی بهتری نسبت به مناطق 8، 5، 6 و 2 برخوردارند. به طوری که دیدگاه ساکنان مناطق 1، 4، 3 و 7در زمینه بهره مندی از شاخص های سلامت، نشان دهنده وضعیت مطلوب تر آن ها در قیاس با سایر است. در نهایت و در مسیر پاسخ به سوالات تحقیق، مشخص شد که علل وجود تفاوت های مناطق مختلف ازجهت سلامت شهری، وجود تفاوت در شاخص های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی خانوار و تاثیر آن بر کیفیت محیطی و تعامل با مدیریت شهری است.

    کلیدواژگان: سلامت زیست شهری، محیط زیست شهری، شاخص های سلامت محیطی، شاخص های محیطی شهر، کلانشهر قم
  • تعیین ظرفیت تحمل و ردپای اکولوژیکی در مقصدهای طبیعت گردی (مورد شناسی: دریاچه زریوار)
    محمود ضیائی*، اسماعیل قادری، ساسان احمدی صفحات 39-56

    توسعه روزافزون گردشگری و افزایش تعداد گردشگران در طی دهه های گذشته، پیامدهای جبران ناپذیری را برای مقصدهای گردشگری به دنبال داشته است. در این میان، مقصدهای طبیعت گردی به دلیل ماهیت شکننده و توجه زیاد گردشگران، بیش از جاذبه های دیگر آسیب دیده اند. این موضوع توجه مدیران و مسئولان را به مدیریت بازدید کنندگان و کاهش اثرات ناشی از این بازدید ها جلب کرده است. در سال های اخیر ، تکنیک های مختلفی در جهت مدیریت اثرات بازدید کنندگان ارائه شده که یکی از این ابزارها «ظرفیت تحمل» است. تاکنون به منظور تعیین ظرفیت تحمل جاذبه های گردشگری، روش های مختلفی ارائه شده است. یکی از این روش ها، روش «ردپای اکولوژیکی» است. این روش میزان استفاده از منابع و همچنین تولید مواد زائد را برحسب پهنه های زمین و آب مورد نیاز نشان می دهد و در حال حاضر به صورت گسترده، به منظور سنجش پایداری حوزه های مختلف، مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق با استفاده از مدل ردپای اکولوژیکی، ظرفیت تحمل اکولوژیکی «دریاچه زریوار» محاسبه شده است. در این روش ابتدا ردپای اکولوژیکی فعالیت های مصرفی گردشگران در پنچ گروه محاسبه و ردپای اکولولوژیکی هر یک از فعالیت های مصرفی در انواع مختلف زمین تعیین شده است. در مرحله بعد، ظرفیت زیستی محاسبه شده با ردپای اکولوژیکی مقایسه شد و در نهایت با تعیین سطح ایمنی اکولوژیکی دریاچه زریوار، ظرفیت تحمل دریاچه در سطوح مختلف ایمنی مشخص شد. بر اساس محاسبات انجام شده، سرانه ردپای اکولوژیکی بازدید کنندگان دریاچه زریوار در سال 1393 که تعداد آن ها مطابق با برآوردهای انجام گرفته حدود 860000 نفر است، 0.0148321 هکتار جهانی و سرانه ظرفیت زیستی نیز 0.0170915 هکتار جهانی است. هر چند که ظرفیت زیستی دریاچه از ردپای گردشگران بیشتر است؛ اما به این دلیل که شاخص ایمنی اکولوژیکی دریاچه حدود 0.86 است، دریاچه در سطح ایمنی 3 و وضعیت ضعیف قرار دارد. محاسبات نشان می دهد چناچه تعداد بازدید کنندگان بین 500000 تا 800000 نفر باشد، وضعیت دریاچه مناسب و در سطح ایمنی 2 قرار خواهد گرفت و چناچه تعداد بازدید کنندگان کمتر از 500000 نفر باشد، وضعیت دریاچه خوب و در سطح ایمنی 1 قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: ظرفیت تحمل، ردپای اکولوژیکی، مقصدهای طبیعت گردی، کسری- مازاد اکولوژیک، ظرفیت زیستی، دریاچه زریوار
  • سعید ملکی، علی شجاعیان، قاسم فرهمند * صفحات 57-74

    گستردگی شهری، گستردگی میزان شهرنشینی یا مصرف زمین است که در حال حاضر تبدیل به یک موضوع جهانی به ویژه در شهرهای جهان سوم شده است. به موازات توسعه و افزایش جمعیت شهرهای بزرگ، ظهور مسائل گوناگون و پیچیده اجتماعی-اقتصادی در داخل شهرها و ورود شهرهای بزرگ جهان سوم به سیستم اقتصادی جهان، برنامه ریزی شهری به ابعاد تازه ای دست یافته و باعث تحلیل دقیق شرایط سیاسی-اجتماعی در قلمرو جغرافیای شهری شده است. طی دهه های اخیر، تغییرات گسترده اجتماعی، اقتصادی و محیطی در سطح کشور مشاهده شده است که عمدتا به تغییرات فضایی منتهی شده اند. شناخت الگوی توسعه کالبدی شهر به منظور هدایت آن درجهت توسعه پایدار شهری امری اساسی است. برای شناخت توسعه یافتگی و عدم توسعه یافتگی مناطق، به بررسی الگوی نابرابری های ناحیه ای، تفاوت میان نواحی و میزان برتری یک مکان نسبت به ساختار مکان های مشابه در سطح شهر نیاز است؛ ازاین رو، هدف از تدوین این مقاله تعیین میزان توسعه یافتگی مناطق مختلف شهری ارومیه ازلحاظ شاخص های مورد بررسی است. برای دستیابی به هدف مذکور از 19 متغیر اصلی موجود در شاخص کالبدی (کاربری های مسکونی، تجاری، آموزشی، مذهبی، فرهنگی، جهانگردی، درمانی و...) استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از عملگر فازی Gama در محیط GIS و همچنین از طریق وزن گذاری معیارهای منتخب با روش تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مطابق توابع و مدل به کار رفته در پژوهش منطقه یک شهر ارومیه با داشتن مساحتی بالغ بر 32767678 متر مربع یعنی حدود 30/0 درصد از کل سطح کاربری ها و سرانه 75/121 متر مربع برای کل کاربری ها نسبت به جمعیت آن، از درجه توسعه یافتگی بالاتری نسبت به سه منطقه دیگر این شهر برخوردار است؛ امری که در عملگر Gama fuzzy با دقت بیشتری نسبت به مدل AHP فازی نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: سطوح توسعه یافتگی، توسعه کالبدی، عملگر فازی GIS، Fuzzy AHP، شهر ارومیه
  • حسین نگارش*، کبری پرک، شمس الله عسگری صفحات 75-92

    آب زیرزمینی که بخشی از چرخه آب را تشکیل می دهد، منبع قابل اطمینانی برای تامین آب مورد نیاز انسان محسوب می شود؛ اما این پدیده بر خلاف بسیاری از پدیده های دیگر، برگشت پذیر نیست. منطقه مورد مطالعه شامل آبخوان دشت مهران در محدوده حوضه آبریز رودخانه گاوی از حوضه های آبریز مرزی غرب کشور در جنوب استان ایلام می باشد. این رودخانه تنها منبع تامین کننده آب های زیرزمینی دشت مهران بوده که از ارتفاعات کبیرکوه سرچشمه می گیرد و پس از عبور از تنگ باجک، وارد دشت مهران شده و سبب تغذیه آبخوان آبرفتی دشت می شود. مطالعه حاضر با هدف شناخت و تبیین عوامل ژئومورفولوژی دشت و ارتباط آن ها با منابع آب زیرزمینی و نیز تهیه نقشه های کاربردی درجهت شناخت و مدیریت محیط در این آبخوان، تدوین شده است. روش استفاده شده در این پژوهش، روش میدانی و تحلیل آماری است. از روش درون یابی برای بررسی ژئومورفولوژی منطقه و ارتباط آن با آب های زیرزمینی دشت و ترسیم نقشه ها و از روش همبستگی اسپیرمن به منظور بررسی ارتباط بین اشکال ژئومورفولوژی با پارامتر های منابع آب استفاده شده است. نتایج نشان دهنده این است که بین مخروط افکنه، مسیل، تپه ها و دیگر اشکال ژئومورفولوژی با منابع آب زیرزمینی، در سطح 99% رابطه معنادار وجود داشته است. به منظور بررسی وضعیت کیفی آب زیرزمینی دشت مهران، از نقشه هدایت الکتریکی (EC) استفاده شده است. نتایج به دست آمده بیانگر این است که کیفیت آب زیرزمینی در مناطق مختلف دشت، به دلیل تنوع سازنده ها و ساختار های زمین شناسی، متفاوت اند. حداقل میزان هدایت الکتریکی یا (Ec) از حاشیه های جنوبی و شرقی دشت، به سمت غرب و شمال غرب افزایش یافته و در بخش های شرقی و جنوب شرقی دشت مقدارpH آب کمتر از 7 و اسیدی بوده است.

    کلیدواژگان: آبخوان، دشت مهران، منابع آب زیرزمینی، هیدرومورفولوژی، GIS
  • نبی امیدی، اسفندیار محمدی *، یاسان الله پوراشرف، کرم خلیلی صفحات 93-104

    توسعهبنگاه های کوچک و متوسط، شاخصی کلیدی از نظام پیش ران توسعه روستایی به شمار می رود که باعث امنیت پایدار منطقه ای و معکوس شدن مهاجرت خواهد شد. توسعه روستایی از پایه های اولیه و مهم توسعه ملی هر کشور محسوب می شود. ایجاد و توسعه کسب و کارهای کوچک، یکی از رویکردهای بسیار مناسب برای توانمندسازی روستاییان می باشد. این پژوهش، کمی و ماهیت و هدف آن کاربردی و از نظر گردآوری داده ها نیز توصیفی-پیمایشی می باشد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSSبه عنوان نرم افزار اصلی و از نرم افزار LISRELبه عنوان نرم افزار کمکی برای روش تحلیل عاملی (از نوع اکتشافی) استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان و مدیران دستگاه های اجرایی جهاد کشاورزی استان ایلام، فعالان اقتصادی روستاها (کارآفرینان و تعاونی داران روستایی) و استادان و مدرسان دانشگاه پیام نور مرکز ایلام بودند. در این پژوهش 20 متغیر موثر بر ایجاد و توسعه شرکت های کوچک و متوسط (SMEs) در روستاها شناسایی شدند که پس از به کار بردن تحلیل عاملی، برای تعیین تعداد عوامل از ملاک کیسر استفاده شد. برپایه این ملاک، 4 عامل (تامین مالی و نهاده های تولیدی، حمایتی و ترغیبی، آموزشی و مهارتی و عوامل فرهنگی و اجتماعی) دارای ارزش ویژه بالای 1 شناسایی و به عنوان عوامل قابل استخراج تعیین شدند. با توجه به شاخص های آماری با استفاده از روش تحلیل عوامل اصلی، این 4 عامل در مجموع 7531/0 درصد از واریانس کل متغیرها را توانستند تبیین کنند.

    کلیدواژگان: شرکت های کوچک و متوسط، کارآفرینی، روستا، ایجاد و توسعه
  • خدارحم بزی*، حسین موسی زاده، مجتبی حسین نژآد صفحات 105-124

    شاخص های پایداری در جوامع شهری، به عنوان معیارهای پیش آهنگ پایداری و منعکس کننده مولفه های اساسی و بنیادی برای سلامت اقتصادی، اجتماعی یا زیست محیطی جامعه، در بلند مدت و در طی نسل ها محسوب می شوند؛ بنابراین، تاکید بر پایداری فضا های شهری که به پایداری اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و مدیریتی بستگی دارد، به منظور دستیابی به آرمان های شهرنشینی دارای اهمیت فراوانی است. در این میان، سنجش و ارزیابی معیارهای پایداری در محله های شهری، به منزله کوچک ترین واحد سازمان فضایی شهر، چار چوب مناسبی برای تحقق اهداف پایداری فراهم می آورد. در پژوهش حاضر، به منظور دستیابی به این مهم، نخست با استفاده از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای، فهرست جامعی از شاخص های ارزیابی پایداری فضاهای شهری در زمینه های مورد بحث تهیه و از طریق توزیع پرسشنامه اقدام به جمع آوری و کمی سازی معیارهای منتخب در سطح محله های منطقه مورد مطالعه شده است. به منظور تجزیه و تحلیل شاخص ها نیز، تکنیک تصمیم گیری چند معیاره (AHP) مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحقیق، از یک سو بیانگر این نکته است که این روش، تحلیل فضایی مطلوبی را از وضعیت پایداری اجتماعی و اقتصادی در سطح محله های منطقه یک شهری گرگان نشان می دهد و از سوی دیگر تفاوت های آشکاری را در سطوح پایداری اقتصادی و اجتماعی محله های مختلف شهری گرگان بیان می کند؛ به طوری که در بین محله های مورد بررسی، محله یک با وزن 0.0835 بالاترین رتبه را در بین سطح پایداری اجتماعی و محله پنج با وزن 0.2352، بالاترین رتبه را در بین محله ها از نظر سطح پایداری اقتصادی به خود اختصاص داده اند که نشان دهنده نابرابری ها و شکاف طبقاتی بالایی در سطح محله های مورد بررسی می باشد.

    کلیدواژگان: پایداری، فضاهای شهری، شاخص های اقتصادی و اجتماعی، تصمیم گیری چند معیاره
  • اکبر کیانی، وحید پاسبان عیسی لو*، لیلا گهرمیر صفحات 125-146

    زندگی شهری یکی از نشانه های بارز نفوذ مدرنیته به زندگی جوامع بشری است و تعلق داشتن به جمع و حضور در فضاهای اجتماعی یکی از نیازهای زندگی انسان امروز است. در جوامع گوناگون، استفاده از فضاهای عمومی شهر برای افراد جامعه برحسب متغیرهایی چون سن، جنس، گروه های اجتماعی، اقلیت های قومی و نژادی و... متفاوت است و این عوامل بر میزان و نحوه حضور در فضاهای عمومی شهر تاثیر می گذارند. به طورکلی، هدف از بررسی و مطالعه فضاهای عمومی شهر زابل، بررسی و تحلیل وضعیت فضاهای عمومی در سطح شهر و پراکنش و نحوه استقرار فضاهای عمومی است. در پژوهش حاضر تلاش بر این است که مساحت و سرانه کاربری های عمومی و سطح توسعه یافتگی آن ها بر اساس شاخص های انتخاب شده، بررسی شوند. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش قسمت هایی از شهر زابل شامل ناحیه 1 و 2 می باشد که تقسیم بندی آن بر اساس طرح جامع شهر است. بررسی فضاهای عمومی شهر به وسیله شاخص های اصلی و زیر شاخص آن ها صورت گرفته و پیاده سازی و تحلیل یافته های پژوهش با استفاده از روش استنتاج منطق فازی انجام شد. نتایج در قالب خروجی مدل ها، برای تبیین وضعیت موجود کاربری های فضاهای عمومی ناحیه های یک و دو شهر زابل و انطباق با وضعیت مطلوب و بهینه ارائه شد. نتایج تحقیق نشان داد که هیچ گونه ارتباط معنی داری بین ابعاد انسانی و کالبدی فضای عمومی در ناحیه های مورد بررسی وجود ندارد. همچنین شاخص کلی فضای عمومی نیز فقط با بعد انسانی توسعه دارای رابطه معنی داری است (RPS،HPS=0/821) و با بعد کالبدی آن هم خوانی و ارتباط معنی داری ندارد (RPS،SPS=0/314).

    کلیدواژگان: زابل، فضای عمومی، سرانه ها، fuzzy
  • غلامرضا ملک شاهی*، صاحبه وکیلی صفحات 147-170

    توزیع عادلانه خدمات و امکانات شهری، از مهم ترین موضوعات در مطالعات شهری به شمار می آید. ازنظر جغرافیایی، عدالت اجتماعی شهر مترادف با توزیع فضایی عادلانه امکانات و منابع، بین مناطق مختلف شهری و دستیابی برابر شهروندان به آنهاست و از اهداف آمایش شهری به شمار می آید . عدم توزیع عادلانه این امکانات و منابع، به بحران های اجتماعی و مشکلات پیچیده فضایی خواهد انجامید. هدف اصلی این پژوهش، بررسی چگونگی توزیع خدمات عمومی در شهر سقز با توجه به عدالت اجتماعی است. روش شناسی این تحقیق مبتنی بر رویکردهای توصیفی-تحلیلی با استفاده از سه مدل ضریب مکانی(L.Q)، ضریب امتیاز استاندارد شده و ویکور (VIKOR) به منظور رتبه بندی توزیع امکانات و خدمات در سطح محله های شهر است. برای اطمینان از صحت داده های به دست آمده، به تلفیق این سه مدل با استفاده از مدل کپ لند پرداخته شده است. همچنین به منظور تهیه جداول و نقشه ها، از نرم افزار های ArcGIS و Excelاستفاده شده است. نتایج به دست آمده از مدل استاندارد نشان می دهد که تفاوت بارزی در سطح محله ها وجود دارد؛ به طوری که بیش از 50درصد از محله ها دارای میانگین استاندارد شده منفی می باشند. نتایج به دست آمده از مدل L.Qحاکی از این است که توزیع خدمات بر اساس توزیع جمعیت صورت نگرفته و نتایج مدل ویکور نشان می دهد که محله یک بیشترین سطح برخورداری از امکانات و خدمات شهری را داراست؛ ازاین رو، به نظر می رسد مسئولان محلی شهر سقز باید با سیاستگذاری های اصولی و منطبق بر عدالت اجتماعی، شکاف بین محله ها را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، خدمات عمومی، توسعه پایدار، آمایش شهری، رتبه بندی، سقز
  • بهروز سبحانی * صفحات 171-186

    یکی از ارکان اصلی و شناخته شده توسعه پایدار کشاورزی، به کار گرفتن اراضی کشاورزی بر اساس پتانسیل آن برای مناسب ترین کاربری کشاورزی است. هدف از این پژوهش،پهنه بندی قابلیت های اراضی استان مازندران برای کشت زیتون در رابطه با نیازهای مطلوب اقلیمی زیتون، بر اساس روش های تصمیم گیری چندمعیاره در محیط GISاست. منابع اطلاعاتی در این پژوهش، پایگاه داده های اقلیمی و منابع فیزیوگرافی است. پایگاه داده های اقلیمی شامل درجه حرارت، بارش، تعداد روز های یخبندان، رطوبت نسبی، تبخیرو تعرق از آمار و اطلاعات 28 ایستگاه سینوپتیک، کلیماتولوژی و باران سنجی اداره های کل ذی ربط استان، از زمان تاسیس تا سال 1392 جمع آوری شدند و داده های فیزیوگرافی شامل ارتفاع، شیب، جهت، کاربری اراضی، خاک و نقشه قابلیت اراضی می باشند. با استفاده از روش AHPمعیار وزنی هرکدام از داده های اصلی؛ اقلیم 590/0، توپوگرافی 224/0، قابلیت اراضی 112/0 و کاربری اراضی 074/0 تعیین شد و با همپوشانیآن ها در محیط GISنقشه نهایی کشت زیتون برای استان مازندران تهیه شد که حدود 3/21 در صد خیلی مناسب،2/32 درصد مناسب، 2/34 درصد متوسط و 3/12 درصد نامناسب برای کشت زیتون است و درنتیجه مناسب ترین مناطق برای کشت زیتون، میان بندها یا کوه پایه های استانمازندران است که ارتفاع شان تا 900 متر از سطح دریا می باشد. دمای سالانه این مناطق 17 تا 20 درجه و مقادیر بارش سالانه شان 500 تا 800 میلی متر است.

    کلیدواژگان: استان مازندران، زیتون، پهنه بندی کشاورزی، AHP و GIS
  • ابوالفضل قنبری *، سمیرا هاشمی امین صفحات 187-202

    تحقیق حاضر، توصیفی از نوع پیمایشی است. این پژوهش با هدف برآورد تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان دریاچه زریبار با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط شناخت عوامل موثر بر آن صورت گرفت. بدین منظور، اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعات اسنادی و میدانی به صورت پرسشنامه در میان افراد بومی و گردشگران غیربومی به دست آمد. برای تعیین حجم نمونه مناسب از فرمول کوکران (1977) استفاده شده که براساس این فرمول 384 پرسشنامه تکمیل شده است. برای تکمیل پرسشنامه ها گردشگران محلی و گردشگرانی از شهرهای دیگر ایران ، در نظر گرفته شده است. به منظور روایی و پایایی متغیرهای پرسشنامه، از روایی محتوا و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. در این مطالعه برای سنجش تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان در بررسی روش ارزش گذاری مشروط، از پرسشنامه انتخاب دوگانه (DDC) و برای تحلیل و برآورد تمایل به پرداخت و سطح معنی داری آماره ها، از دو نرم افزار Maple 16 وStata 12 استفاده شده است. در بخش تمایل به پرداخت افراد برای ارزش حفاظتی دریاچه زری بار 1/34درصد پیشنهاد میانی (نخستین پیشنهاد)را نپذیرفتند و تمایلی برای پرداخت1000 تومان از درآمد ماهیانه خود را برای حفاظت از دریاچه زری بار نداشتند؛ در حالی که9/65 درصد آن را پذیرفتند. زمانی که پیشنهاد پایین تر (500تومان)برای افرادی که پیشنهاد اول را نپذیرفته بودند مطرح شد،2/12 درصد آنرا نپذیرفتند؛ اما مورد پذیرش9/21درصد قرار گرفت. آن دسته از پاسخ گویان که نخستین پیشنهاد (1000تومان) را پذیرفته بودند، در برابر پیشنهاد بالاتر قرار گرفتند که آیا حاضر به پرداخت2000 تومان در جهت حفاظت از این دریاچه هستند،5/25درصد پیشنهاد سوم را نپذیرفته و 4/40 درصد پذیرفتند. میانگین تمایل به پرداخت بازدید کنندگان دریاچه زریبار در سال 1392، 430 تومان برای بازدید هر فرد و ارزش تفریحی و حفاظتی سالانه دریاچه در این سال با فرض 3 میلیون بازدید کننده حدود 1290000000 تومان برآورد شد. همچنین نتایج این پژوهش نشان می دهد که تاثیر متغیرهای میزان درآمد و تحصیلات بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان معنادار است.

    کلیدواژگان: گردشگری، روش ارزش گذاری مشروط (CVM)، تمایل به پرداخت، دریاچه زریبار
  • لیلا رحیمی *، طیبه عزیزی صفحات 203-222

    تامین حق سکونت، یک اصل اساسی و لازم برای بهبود شرایط زندگی فقرای ساکن در سکونتگاه های حاشیه نشین شهری به شمار می رود و فقدان امنیت تصرف منجر به عدم تمایل به مشارکت و سرمایه گذاری در بهبود مسکن و آسیب های روانی در ساکنان می شود. این پژوهش در پی پاسخ به این سوال است که شاخص های امنیت تصرف تا چه میزان بر کیفیت مساکن در محله وکیل آباد ارومیه تاثیرگذار است؟ روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و اطلاعات مورد نیاز تحقیق به روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه کسب شده اند. در نهایت با استفاده از مدل های آماری مختلف از قبیل آزمون میانگین، تحلیل عاملی، رگرسیون خطی و مدل مسیر به کمک نرم افزار SPSSبه تجزیه و تحلیل اطلاعات پرداخته می شود. با استفاده از تحلیل عاملی، عوامل امنیت تصرف در سه گروه قراردادی، مشارکتی و تجربه محور جای گرفتند. برای بررسی کیفیت مسکن نیز از چهار شاخص مصالح ابنیه، پوشش ابنیه، سطح زیربنا و رضایتمندی ساکنان استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که عوامل امنیت تصرف رابطه مستقیم و قوی با ارتقای کیفیت مساکن در محله مورد مطالعه دارد. نتایج آزمون میانگین نشان داد که برای عامل مشارکتی، شاخص خویشاوندی و روستامحور بین ساکنان محدوده بیشتر است؛ اما ساکنان نسبت به حمایت نهادهای سیاسی چندان امیدی ندارند. نتایج آزمون رگرسیون نیز نشان داد که از میان عوامل امنیت تصرف، تاثیر عامل تجربه محور بر امنیت تصرف زمین و کیفیت کالبدی مسکن بیشتر و عامل قراردادی کمتر بوده است. برای ارتقاء امنیت تصرف، ابتدا باید شاخص های تجربه محور به ویژه نگرانی ساکنان از آوارگی بعد از تخلیه و سپس ترس از میزان نارضایتی نهادهای عمومی از اسکان در محله مورد رفع و بررسی قرار گیرد و به جای ارائه سند مالکیت، استفاده از مالکیت های جمعی و مدل های اجتماعی محور پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سکونتگاه غیررسمی، امنیت تصرف، کیفیت کالبدی مسکن، توانمندسازی
  • سید هادی طیب نیا *، رزگار فتاحی صفحات 223-240

    در یک قرن گذشته، فعالیت های نظری و عملی فراوانی در کشورهای مختلف جهان در زمینه توسعه انجام گرفته است. ایران هم در صد سال اخیر برای رسیدن به توسعه ملی و ناحیه ای تلاش های فراوانی کرده که در ابعاد مختلف اثرات مثبت این برنامه ها و قوانین نمایان شده است؛ اما با این وجود، هنوز کمبود ها و نابرابری های فضایی- مکانی آشکاری وجود دارد. علل این مشکلات متعدد است؛ ازجمله شناخت کم و نادرست از نواحی مختلف جغرافیایی و عدم مشارکت یا مشارکت ضعیف مردم در فرایند برنامه ریزی توسعه در سطوح مختلف. هدف از این تحقیق، شناسایی نیازها، خواسته ها و اولویت های جامعه روستایی است که درجهت بررسی دقیق تر، دهستان شیوه سر از توابع شهرستان پاوه مورد مطالعه قرار گرفت. روش تحقیق، توصیفی و پیمایشی است. داده های مورد نیاز از طریق آمارهای رسمی (اسنادی) و پرسشنامه (میدانی) جمع آوری شد. جامعه آماری روستاهای دهستان شیوه سر از شهرستان پاوه است که از طریق نمونه گیری تصادفی 252 خانوار انتخاب شدند و داده ها با استفاده از آزمون های آماری و نیز نرم افزار SPSSتجزیه و تحلیل شدند. نتایج بررسی ها نشان می دهد اولویت مردم این منطقه در درجه اول، رفع نیازهای معیشتی (مانند غذا، مسکن، پوشاک و بهداشت) است و در بخش های مختلف، این نیاز ها و اولویت ها به قرار زیر است : در بخش نوعآموزش،آموزشفنی و حرفه ای؛ در بخش مراکز آموزشی، مهد کودک؛ در بخش درمان، پزشک؛ در بخش شیوه آموزش، آموزش از طریق سخنرانی؛ در بخش بهداشت، بهداشت روستا؛ در بخش ورزشی، سالن سرپوشیده ورزشی؛در بخش تجاری، نانوایی؛ در بخش نهادها، هیئت حل اختلاف؛ در بخش فرهنگی-مذهبی، کتابخانه؛ در بخش فرهنگی-تفریحی، فضای بازی کودکان؛ دربخش مسکن، وام مسکن؛ در بخش معابر، اصلاح معابر؛ در بخش اشتغال، ایجاد شغل؛ در بخش حمل و نقل، مینی بوس؛ در بخش تاسیسات، گاز رسانی و در بخش اجتماعی- عمرانی، اجرای طرح هادیرا اولویت اول جامعه روستایی دهستان شیوه سر می دانند.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، جامعه روستایی، نیاز ها و اولویت ها، دهستان شیوه سر
  • صدیقه میمندی پاریزی * صفحات 241-262

    نهادینه سازی مشارکت و حضور مردم در فرایند مدیریت شهرها، رمز اصلی موفقیت طرح های توسعه شهری و از عوامل کلیدی ارزیابی عملکرد نظام مدیریتی شهری است که می تواند منجر به توسعه پایدار شهری شود؛ به همین دلیل امروزه در سطح جهانی، رویکرد «مشارکت محوری» در برنامه های شهری تقویت شده است. در این رویکرد مقتضیات هر جامعه بسیار مهم بوده که سیاست گذاری ها، برنامه ریزی ها و طراحی الگوها باید متناسب با آن صورت گیرد. به عبارتی، برای پیاده کردن برنامه ریزی مشارکتی نقطه آغازین، سنجش و اندازه گیری میزان تمایل به مشارکت در محله های مختلف شهری است تا فرایند برنامه ریزی شهری متناسب با تفاوت های موجود، نظام داده شده و عملیاتی شود؛ از این رو، هدف اصلی این نوشتار واکاوی و شناخت تمایل به مشارکت در محله های مختلف شهری است. پژوهش با استفاده از روش تحقیق پیمایشی و کمی، در چارچوب مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و تحلیل همبستگی سعی کرده است ابتدا تاثیر ویژگی های شخصی و خانوار بر روی میزان مشارکت پذیری را بررسی کند و سپس به مقایسه تطبیقی تمایل به مشارکت شهروندان در بافت های قدیم و جدید شهر کرمان بپردازد. در نهایت به این نتیجه می رسد که در بین ویژگی های شخصی، جنسیت، میزان علاقه به محله و عضویت در نهادها با میزان تمایل به مشارکت ارتباط وجود دارد. از بین سطوح مختلف مشارکت، بالاترین میزان تمایل به مشارکت مربوط به مشارکت سیاسی و پایین ترین سطح مربوط به مشارکت مالی است. در آخر اینکه، میزان تمایل به مشارکت در بین ساکنان بافت جدید (محله مطهری) بیش تر از ساکنان بافت قدیم (محله مسجد ملک) است.

    کلیدواژگان: مشارکت، مدل AHP، بافت قدیم شهری، بافت جدید شهری
|
  • ata ghafari gilandeh, omid ali kharazmi, mohammadhasan yazdani, somayeh Roshanroodi Pages 1-18

    Successful and innovator cities have been formed from three levels of creative individuals, national and international companies and organizations that connect these two levels with each other. The most important reason of lacking access to urban innovation has been absence or weakness of the middle level. The effects of creativity and innovation are established by proximity between two levels of innovative actors which are included in the cities (Underground) and also innovative firms (Upperground). In this environment another level should also be considered that acts as an intermediary between these two levels and called the connective level (Middleground). The fertility of middleground and its ability to facilitate the connection between the two mentioned levels of underground and upperground, finally leads to urban innovation. Cities in developing countries generally lack effectiveness in these layers especially in connective level. Accordingly, in order to investigate the present status of innovation in the intermediary organizations of Mashhad City and predict the side and direction of innovation in vision of 2025 (the perspective vision of preparing Khorasan Razavi province), 100 questionnaire with three key factors and 44 effective factors (effective factors are subset of key factors) have been filled in 4 organizations and Friedman test has been used for ranking the most desirable factors affecting the present status of innovation and effective factors with the high uncertainty and ambiguity in vision of 2025. Also interviews were carried out with 9 experts of urban organizations. This study is applied research and the nature and methods of research, cross - is composed. As well as to assess the current situation and uncertainty on the vision, the middle layer connecting the national innovation system as is used a combination of four mode. Results of this research showed that there are suitable supporting laws for improving innovation, but these laws are not sufficient and not supported by enforcement. Also there are not necessary supports for encouraging innovation in research centers. Also intellectual property rights are weak and venture capitalists are not active in the city. The general situation of innovation has been undesirable presently and the urban managers don’t so many tendencies to innovation in urban plans and projects. Even if the innovation in projects is considered in the first stages of research, faces with many problems in the implementation and practical stage and innovation is forgotten in them. Also, the lack of horizontal and vertical interaction in the organizations and the existence of cumbersome laws and many parallel activities have been caused to being accompanied the effective factors of urban innovation with the high uncertainty and reaching to the innovator city in vision of 2025 is almost unlikely. As a result of reaching to the innovator city, the fundamental changes are required in the key and effective factors that this affair demands a holistic effort by managers both in the local and national aspects and Finally suggestions are offered.

    Keywords: Innovator city, Theories of innovation, Mashhad city, vision of 2025
  • keramatollah ziyari, ahmad poorahmad, hosein hataminejad, Ali mahdi Pages 19-38

    City, as the habitat and settlement area of of the urban man, reqires the meeting of the standards that at one glance can be called "quality and health standards". Biological health is, in fact, a multi-dimensional and complex concept that has been emphasized by thinkers of urban and social sciences. The present study, with the knowledge of the importance of this issue, has examined the issue of urban ecological health in terms of environmental studies. This research, which is an applied and its research method is based on field and descriptive-analytic studies, has focused on environmental variables and ecosystem health. According to the Cochran model, 322 questionnaires were distributed among household heads (level of analysis) of eight metropolitan areas of Qom (study area) Finally, for analyzing and studing the data, using SPSS and ArcGIS software and the Topsis model as one of the most useful methods for decision making, the following questions were discussed. The results of this study to answer the questions show that the eight studied areas, influenced by socioeconomic, cultural and interactions with urban management, have a spatial division of the dimension of environmental quality and ecosystem health. As regions 4, 3, 1 and 7, according to the most favorable conditions, social, cultural and economic indicators of the household have better quality and environmental quality than areas 8, 5, 6 and 2. So that the viewpoint of residents of regions 1, 4, 3 and 7 on the use of health indicators indicates their favorable situation compared to others. Finally, in response to research questions, it was determined that the reasons for the differences between different regions in terms of urban health are the existence of differences in social, economic and cultural indicators of the household and its impact on environmental quality and interaction with urban management.

    Keywords: Urban Environmental Health, Urban Environment, Environmental Health Indicators, Urban Environmental Indicators, Metropolis of Qom
  • Determine the Carrying Capacity and Ecological Footprint in the Destinations of Nature Walking (Case Study: Zarivar Lake)
    mahmoud Ziyaei, esmaeil ghaderi, sasan ahmadi Pages 39-56

    Development of tourism and increasing the number of tourists in recent years have had irreparable consequences for tourism destinations. The natural based destinations because of the brittle nature and also because of the great interest of tourists were affected more than other attractions. This issue has led managers and officials to manage visitors and reduce the impact of these visits. In recent years, several techniques have been proposed in order to manage the effects of visitor. One of these tools is the carrying capacity. So far a number of ways to determine the carrying capacity of tourist attractions offered, one of these methods, is the ecological footprint. Therefore, in this study, by using of ecological footprint model, ecological carrying capacity of the Zarivar lake has been calculated. In this model, firstly , the ecological footprint of consuming activities of tourists were calculated in five groups. And the ecological footprint of each consuming activity has been determined in a variety of lands. at the next step, the calculated biological capacity was compared and ultimately, with the ecological footprint, and ultimately by determining the ecological safety level of Zarivar lake, carrying capacity was determined at different levels of safety. According to the made calculations, the per capita of ecological footprint of tourists of the lake in 2014 that their number was estimated to be about 860000 people, be 0.0148321 gha, and per capita biological capacity also is 0.0170915 gha. Although the biological capacity is more than of biological capacity of the lake, since the safety index of ecological footprint is 0.86, so the Lake has the safety level of 3 and a poor state. Calculations show that If the tourists number to be between the 500,000 and 800,000 persons, the lake state is in good condition and will be at Level 2, If the number of tourists is less than 500,000 people, the lake will be fine at level 1.

    Keywords: carrying capacity, ecological footprint, nature based destination, Zarivar lake
  • saeid maleki, ali shojaeyan, ghasem farahmand Pages 57-74

    Urban expansion, the extent of urbanization or land use, has now become a global issue, especially in Third World cities. In spite of the development and increase of the population of large cities, the emergence of various and complex socioeconomic issues within cities and the arrival of the major cities of the Third World into the world economic system, urban planning has become new dimensions and has led to an accurate analysis of the socio-political conditions in the urban geography area. Over the past decades, wide-ranging social, economic, and environmental changes have been observed in the country, largely leading to spatial changes. Understanding the pattern of urban development in order to guide the sustainable development of the city is essential. Understanding the pattern of physical development of the city is essential in order to steer the sustainable development of the city. To understand the development and non-development of the regions, it is necessary to study the pattern of regional inequalities, the difference between the regions and the level of the superiority of a location relative to the structure of similar places in the city. Therefore, the purpose of this paper is to determine the extent of development of urban areas of Urmia from the studied indices. To achieve this goal, 19 of the main variables in the physical index (residential, commercial, educational, religious, cultural, tourism, health, etc.) have been used. To analyze the research data, the Gama Fuzzy Operator has been used in the GIS environment as well as through the use of selected criteria by Fuzzy Hierarchy Process Analysis (FAHP).

    Keywords: Developmental levels, Physical development, Fuzzy GIS operator, Fuzzy AHP, Urmia
  • hosein negaresh, kobra parak, shamsollah asgari Pages 75-92

    Under ground water that forms part of water cycle, is a reliable resource to provide human's need of water, but this phenomenon is an irreversible one in spite of a lot of other phenomenon. The study area includes Mehran plain’s aquifer in range of Gavi River’s catchment area that is one of the boarder catchment areas of the west of country in south of Ilam province. This river is the only supplier source of underground waters of Mehran plain that emanated from the heights of Kabirkoh and after passing through Bajak strait has entered in to Mehran plain and caused to nourishment of alluvial aquifer of the plain. The present research has been formulated with the purpose of recognition and creation the geomorphology factors of latrine plain and their relation with underground water sources and also preparation the applied maps in the course of recognition and environment management in this catchment. The method of this research is field and statistical analysis method. In this research Interpolation method has been used for surveying of geomorphology of the area and its relation with underground water of plain and drawing the balance maps, and correlation method has been used for surveying the relation between geomorphology forms parameters of water source. The results show that there has been a meaningful correlation between Alluvial fans, big torrent, hill and other geomorphology forms with the sources of underground water in the level of 99%.To evaluate the quality of groundwater of Mehran plain, the electrical conductivity (EC ) map is used. The results indicate that the quality of ground water in different areas of the plain, due to a variety of geological formations and structures are different. The minimum of electrical conductivity or EC has been increased from the southern and eastern margins of the plain, and in eastern and south-eastern of plain water pH value had been less than 7, that shows water is acidic.

    Keywords: Aquifer, Mehran Plain, Underground Water Sources, Hydro-morphology, GIS
  • nabi omidi, esfandiyar mohammadi, yasanollah poorashraf, karam khalili Pages 93-104

    Development of Small and Medium-Sized Enterprises (SMEs) is a key indicator for rural development.This makes sustainable security in the region and reverses migration. Rural Development is considered as the basic and important basis for national development in each country. Creating and developing small businesses is one of the most suitable approaches for empowering villagers. This study is quantitative, and its purpose and nature is practical, in terms of data collection is descriptive - survey. For data analysis, SPSS software was used as the main software and LISERL software as a help application for factor analysis (exploratory) The statistical population of the study consisted of experts and administrators of the Jihad-e-Agriculture Organization of Ilam province, rural economic activists (rural entrepreneurs and co-operatives), and professors and teachers of Payam Noor University in Ilam.In this study, 20 variables effective on the creation and development in the village were identified that after the application of factor analysis , Kaiser Method was used to determine the number of factors. According to these criteria, four factors(financial and production inputs, supportive and encouragement, educational and skill, and cultural and social factors) were identified with high-value above 1. These four factors to explain the 0.7531 Percent of the total variance of variables and identified as extractable factors. Regarding the statistical indices, using the main factors analysis method, these four factors were able to explain 7531% of the variance of the total variables.

    Keywords: SMEs, Entrepreneurship, Village, Formation Development, Ilam
  • khodarahm bazi, Hosein Mousazadeh, mojtaba hoseinnejad Pages 105-124

    Sustainability indicators in urban societies, as the pooneer indicators of sustainability and reflecting the fundamental and main components for the economic, social or environmental health of society in the long run and over generations; therefore, the emphasis on the sustainability of urban spaces which deponds on the social, economical, environmental and Management sustainability has a great importance for achieving urbanization desires. Meanwhile, measuring and evaluating sustainability criteria in urban neighborhoods, as the smallest unit of the City Space Organization, provides a framework for achieving sustainability goals. In the present study, in order to achieve this important, firstly, using library and documentary studies, a comprehensive index of urban sustainability assessment indicators was prepared in the areas under discussion and through collecting and sistributing questionnaires, the selected criteria at the level of the neighborhoods of the study area Has been collected and quantified.In order to analyze the indicators, a multi-criteria decision-making technique (AHP) has been used. The results of the research, on the one hand, indicate that this method demonstrates a favorable spatial analysis of the socio-economic sustainability status at the level of the neighborhoods of district No.1 of Gorgan and on the other hand suggests asignificant differences at the level of economic and social sustainability of the various urban neighborhoods of Gorgan . so that in the studied neighborhoods, the one with a weight of 0.0835 has the highest rank among the social sustainability level and district No.5 with a weight of 0.2352, which has the highest rank among the neighborhoods in terms of the level of economic sustainability, indicating inequalities and high gaps in the investigated neighborhood.

    Keywords: Sustainability, Urban Spaces, Economic, Social Indicators, Multi-criteria Decision Making
  • akbar kiyani, vahid paseban issaloo, leyla goharmir Pages 125-146

    Urbanization is one of the most obvious signs of modernity influence on the lives of human societies and Belonging to a community and participating in social spaces is a vital need of modern man. Using urban public spaces for people in various communities differ significantly in variables such as age, gender, socialgroups,and racial- ethnic minorities. These factors affect the amount and the way people take part in urban public spaces. The presenr research attempted to evaluate urban public spaces in the city of Zabol. In other words, it has been tried to study the current situation of the public spaces in the city and to identify their distribution and the way they are established. Moreover, the area and per capita of public spaces and their level of development in the city of Zabol were studied based on the selected indices in this descriptive – analytical research. Based on the comprehensive plan of the city, the samples were taken from districts 1 and 2. The public spaces were divided based on their main and sub- indices. Implementation and analysis of the research results were also carried out using fuzzy logic inference. The results were presented in terms of the models’ output to explain the current situation of the public spaces of the city and its compliance with optimal situation.The research results showed that there was no significant correlation between the physical and human dimensions of the public space of both districts. Moreover, the overall index of public space had a significant relationship just with the human dimension of development (RPS, HPS, = 0.821), yet, it had no significant relationship with its physical dimension. (RPS,SPS=0.314).

    Keywords: Zabol, Public Space, Per Capita, Fuzzy
  • gholamreza malekshahi, sahebe vakili Pages 147-170

    Fair distribution of urban services and facilities is one of the important subjects in urban studies. Geographically, social justice of city corresponds with the fair distribution of amenities and resources among the different regions and equal access of all citizens to them which is one of the urban planning objectives. Clearly, unequal distribution leads to social crises and complicated spatial problems. The main objective of the research is to investigate the distribution of urban services in different neighborhoods of Saqqez regarding the social justice. The methodology of the research is based on descriptive - analytical approaches by using three different models of Location Quotient (L.Q), standardized score coefficient and VIKOR to prioritize and rank the distribution of facilities in the neighborhoods of the city. Kapland model was used to integrate three models for further validity of the obtained data.Also thematic maps are presented using Excel and ArcGIS. The results showed a considerable gap among the neighborhoods regarding to the distribution of urban services as more than 50 percent of the neighborhoods have negative standardized mean. According to the L.Q there is not coincident between population and service distribution. Neighborhood 1 had the highest level of urban services. So it seems that local urban authorities should reduce the level of inequity among the neighborhood by devising policies based on the principles of social justice.

    Keywords: social justice, public services, sustainable development, urban planning, ranking, Saqqez
  • behrooz sobhani Pages 171-186

    One of the main and known principles of sustainable development of agriculture is applying the agricultural lands based on their potential for the most appropriate use of agriculture. The aim of this research is zoning the capability of Mazandaran province's lands for cultivation of olive in relation with the desirable climatic needs of olive based on multi criteria decision making methods in GIS environment.The informative sources in this research are the climatic databases and physiographic resources. The climatic base data, including temperature, precipitation, freezing days, relative humidity, evaporation and transpiration were collected from the data of 28 synoptic, climatology and precipitation stations of the general offices of the concerned province were collected from the establishment time up to 2013 and the physiographic data include the elevation, slope , Direction, land use, soil and land suitability map. By using AHP method, the weighting criteria of each of the main data were determined: climate 0.590, topography 0.244, land capability of 0.112 and land use 0.044, and by overlapping them in GIS, the final map of olive cultivation for Mazandaran province was prepared. It was found that 21.2% is very suitable, 32.2% suitable, 34.2% medium and 12.3% unsuitable for olive cultivation. Therefore, the most suitable areas for cultivating olive, are the middle or foothills of Mazandaran province with height up to 900 meters From the sea level. The annual temperature of these areas is 17 to 20 degrees and their annual rainfall is 500 to 800 millimeters.

    Keywords: Mazandaran Province, Olive, Agricultural Zoning, AHP, GIS
  • abolfazl ghanbari, samira hashemi amon Pages 187-202

    The tourism industry has a special place in today's world and to help the development of local communities, according to the factors involved in the growth of this industry in areas prone necessary. Zaribar Lake in the Kurdistan province is concerned as a destination of tourist attraction in the region. Minimal willingness to pay for goods that are not valued in the market, such as wildlife, environmental quality and economic value, represents resources. In terms of methodology, research is descriptive survey. This study aimed to estimate the willingness to pay of Zaribar Lake that using the contingent valuation method was used to identify factors affecting it. For this purpose, the information acquired through documentary and field studies through questionnaires among native and non-native tourists. These include the social and economic status of willingness to pay for visitors, as well as their attitudes about the importance of the environment. To determine the appropriate sample size, Cochran formula (1977) have been used and based on the formula 384 questionnaires have been completed for both local tourists and visitors from other cities of Iran. For validity and reliability of the parameters of the questionnaire, content validity and Cronbach's alpha coefficient were used. In this study to measure the willingness to pay in the review of Contingent Valuation Method, Dual Selection Questionnaire (DDC) is used. Also, to analyze and estimate the willingness to pay and the significant level of circumstantial evidence, both Maple 16 and Stata 12 software were used.In the section for willingness of individuals to pay for the protection value of the Zariba Lake, 34.1% did not accept the middle offer (the first offer) and did not have the desire to pay 1,000 toman of their monthly income to protect Zaribar lakewhile 65.9% percent accepted it. When the lower offer (500 Tomans) was made for those who had accepted the first offer, 12.2 percent of respondents refused and 21.9 accepted it. Those respondents who accepted first suggest (1000 Tomans) confronted with a higher proposal, if they are willing to pay 2000 Tomans for the protection of the lake, 25.5 percent rejected and 40.4 percent accepted the third proposal. According to calculations made in this study, the average willingness to pay for this lake in 2013, was estimated 430 tooman for visiting each person and recreation and conservation value, assuming of 3 million visitors annually for this year was estimated at 1290000000 Tooman. The results of this study indicate that income and education variables on willingness to pay are significant.

    Keywords: Tourism, Contingent Valuation Method (CVM), Willingness, to Pay, Zaribar Lake
  • leyla rahimi, tayebeh azizi Pages 203-222

    The right of providing residence is a basic principle and a necessity to improve the life conditions of the poor people living in urban poor settlements and the lack of tenure security leads to a lack of willingness to participate and invest in improving housing and psychological harm of the residents. This research seeks to answer the question of how much security indexes affect the quality of housing in Vakilabad District of Urmia. The research method is of descriptive-analytic one and the required information was obtained through survey and questionnaire tool. Finally, by using a variety of statistical models such as mean test, factor analysis, linear regression and path model with SPSS software, we analyze the information. Using factor analysis, security factors were placed in three groups: contractual, participatory, and experiential. In order to evaluate the quality of housing, four indicators of building materials, building coverage,floor area and residents' satisfaction were used. The results indicate that security factors have a direct and strongg relationship with the improvement of the quality of housing in the studied area. The results of the mean test showed that for the participation factor, the kinship and rural-domicile index are higher among the residents, but residents are not very hopeful about the support of political institutions. The results of regression test also showed that among the factors of tenure security, the effect of the experiential factor on the security of land tenure and the physical quality of housing is more and the contractual factor was lower. In order to improve tenure safety, firstly, experienced based indicators especially the concern of the residents about tramping after being evacuated and then fear about the degree of dissatisfaction of public institutions with housing in the neighborhood must be addressed and instead of offering a property certificate, the use of collective ownership and social-oriented models is proposed.

    Keywords: Informal settlement, Security of tenure, Physical quality of housing, Empowerment
  • seyed hadi tayebniya, rozgar fatahi Pages 223-240

    Over the last century, many theoretical and practical activities have been carried out in various countries around the world. In the last 100 years, Iran has also made numerous efforts to achieve national and regional development, which has shown the positive effects of these programs and laws in different dimensions. However, there are still clear spatial and location inequalities. The causes of these problems are numerous, including the inadequate understanding of different geographical areas and the lack of participation or poor participation of people in the process of development planning at different levels. The purpose of this research is to identify the needs, demands and priorities of the rural community, which Shive Sar district of Paveh city was studied in a more precise examination.The research method is descriptive and survey. Required data were collected through official statistics and field questionnaires. The statistical population of the villages of Shive Sar district of Paveh city was selected through random sampling of 252 households. Data were analyzed using SPSS software and statistical tests. The results of the surveys show that the priority of the people of this area is, first of all, to meet the livelihood needs (such as food, housing, clothing and health), and in different sectors, these needs and priorities are as follows: in education part , technical training; in educational centers, kindergartens; in the treatment department; physicians; in the educational method; lecturing; in the health sector; rural health sector; in the sports sector; Covered sport hall; in the business sector; bakeries; in the institutions; the dispute resolution board; in Cultural-religious section; library; in the cultural-recreational sector; children's play space; in the housing sector; housing loan; in the passageways section; improvement of passages In the employment sector, job creation; in the transportation sector, Minibus; in the installation section, gas supply and in social-construction sectors, the implementation of the Hadi plan is considered as the top priority of the rural community in Shive Sar district.

    Keywords: rural development, rural society, needs priorities, Shive Sar village
  • sedighe meymandi parizi Pages 241-262

    The institutionalization of participation and presence of people in the process of city management is the main key to the success of urban development projects and is a key factor in assessing the performance of the urban management system that can lead to sustainable urban development; therefore, today, globally, the "participatory approach" in urban programs has been Reinforced. In this approach,the requirements of each community are very important so that making policies, planninga and designing patterns must be done according to it. In other words, in order to implement participatory planning, the starting point is to measure the willingness to participate in different urban neighborhoods, so that the urban planning process is proportionate to the existing, systemic and operational differences; hence, the main purpose of this paper is to identify and recognize the willingness to participate in Different urban neighborhoods. This study, through surveying and quantitative method, through the Analytic Hierarchy Analytic Model (AHP) and correlation analysishas tried to first examine the impact of personal and household characteristics on the degree of participation, and then to do a comparative comparison of the willingness of citizens to participate in the old textures and New city of Kerman. Finally, it is concluded there is a significant relationship between personal characteristics, gender and level of interest to neighborhood and membership in organizations with the desire to participate. Amongthe differendt levels of participation, the highest degree of participation is related to political participation and the lowest one is related to financial participation. Finally, the willingness to participate among the residents of the new texture (Motahari district) is more than the inhabitants of the old texture (mosque of Malek district).

    Keywords: Participation, AHP Model, Old Urban Texture, New Urban Texture