فهرست مطالب

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 28 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/02
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فریبا اسفندیاری، مرتضی قراچورلو* صفحات 1-16

    امروزه روند نابسامان گسترش شهر و شهرنشینی در ارتباط با رشد روزافزون جمعیت، شرایط ناگوار و نامطلوبی را برای محیط زیست به وجود آورده است؛ از این رو برنامه ریزان و مدیران حرفه ای شهری در استقرار و توسعه شهرها توجه ویژه ای به حفظ تعادل زیست محیطی مناطق درون شهری و برون شهری پیدا کرده و سعی در به حداقل رساندن زیان های محیطی ناشی از گسترش فیزیکی شهرها دارند. بدیهی است گام نخست در رسیدن به این هدف، شناخت صحیح امکانات و قابلیت هایی است که محیط طبیعی برای برپایی و توسعه آتی شهر به مناطق پیرامونی خود فراهم ساخته است. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی امکانات مساعد و نامساعد محیط طبیعی برای گسترش فیزیکی شهر سراب انجام شد. متغیرهای انتخابی شامل ارتفاع، شیب، لیتولوژی، فاصله از گسل، فاصله از آبراهه، خاک و عمق آب های زیرزمینی بود که داده های آن ها از طریق منابع مختلف کتابخانه ای فراهم شد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و از مدل تصمیم گیری چندمعیاره فازی به منظور تعیین پهنه های مساعد یا نامساعد برای گسترش فیزیکی شهر کمک گرفته شد. در این راستا آماده سازی، مدیریت و تجزیه وتحلیل داده ها و اطلاعات در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام پذیرفت. نتایج به دست آمده از تحلیل هم پوشانی بر مبنای عملگر فازی گامای 9/0 در قالب نقشه نهایی تناسب اراضی نشان داد که اختلاف کمی به لحاظ درصد مساحت بین پهنه های مناسب (%38) و نامناسب (42%) برای گسترش فیزیکی شهر سراب وجود دارد. در این میان اگرچه شهر سراب از سمت جنوب با تنگناهای عمده ای به لحاظ شرایط طبیعی برای گسترش فیزیکی خود مواجه است، اما از جهات شرق، غرب و به ویژه شمال شرایط مناسبی برای گسترش دارد. در این راستا با درنظر گرفتن اوضاع طبیعی منطقه مورد مطالعه، توجه ویژه به منابع آب های سطحی و زیرزمینی آن ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: گسترش فیزیکی، عوامل طبیعی، منطق فازی، تناسب یا قابلیت اراضی، شهر سراب
  • سیدعلی علوی، علی احمد آبادی، دکترمحمد مولایی قلیچی*، صالح اسدی صفحات 17-32

    استقرار هر عنصر شهری در موقعیت فضایی- کالبدی خاصی از سطح شهر، تابع اصول، قواعد و سازوکار خاصی است که در صورت رعایت شدن، به موفقیت و کارایی عملکردی آن عنصر در همان مکان مشخص خواهد انجامید. تعیین مکان مناسب برای ایجاد مراکز ورزشی یکی از مهم ترین وظایف و اهداف مدیران شهری است که باید قبل از اجرا، در یک چارچوب سیستماتیک آماده سازی شود. در کلان شهر تهران، کمبود فضاهای تفریحی- ورزشی و توزیع نامناسب آن با توجه به جمعیت هر منطقه، از مشکلات اساسی شهروندان این شهر بوده است. میزان سرانه فضای ورزشی در شهر تهران، 50 سانتی متر مربع برای هر نفر است. همچنین در منطقه 10 شهرداری تهران، اماکن و فضاهای ورزشی به صورت بهینه و متناسب با جمعیت تخصیص فضایی صورت نگرفته است؛ بنابراین ساماندهی و توسعه فضایی این مراکز، مهم به نظر می رسد. هدف از پژوهش حاضر ساماندهی فضایی- مکانی و توسعه کالبدی فضاهای ورزشی در منطقه 10 تهران است. روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی است که با بررسی و مطالعه ادبیات تحقیق در حوزه های کاربری اراضی و مکان یابی، به تعیین 9 معیار موثر در ساماندهی مراکز ورزشی ازطریق همپوشانی لایه های اطلاعاتی (Overlay) در محیط نرم افزارArc GIS ، بهترین مکان ها را در تناسب با هدف شناسایی می کند. نتایج تحقیق نشان می دهد که مراکز ورزشی در منطقه 10 تهران به لحاظ نحوه توزیع، در وضعیت مطلوبی قرار ندارند و توزیع این مراکز به صورت اتفاقی صورت گرفته است. بدین ترتیب پس از بررسی مکان های مناسب برای احداث مراکز ورزشی و تطبیق آن با واقعیات زمینی، چندین مکان برای ایجاد مراکز ورزشی جدید برای این منطقه پیشنهاد شده است. همچنین مشخص می شود، به کارگیری تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره به همراه تحلیل فضایی GIS می تواند به عنوان ابزاری کارآمد در مکان یابی فضاهای ورزشی مورد استفاده قرار گیرد. قرارگیری فضاهای ورزشی در جوار راه های ارتباطی و فاصله مناسب آن، از کاربری های صنعتی و نظامی به خوبی قابلیت و توانایی مدل تحلیلی پژوهش را به اثبات می رساند.

    کلیدواژگان: ساماندهی فضایی، مراکز ورزشی، عملگرهای فازی، GIS، منطقه 10 تهران
  • کرامت الله زیاری، پگاه ایزدی* صفحات 33-48

    ارتقاء نیازهای جدید زندگی شهری به دلیل رشد شهرنشینی، به گسیختگی بخش قدیمی و امروزی شهرها انجامیده است. بافت محله های قدیمی پیرامون هسته مرکزی شهرها در پاسخگویی به نیازهای زندگی معاصر عاجز مانده و ضروری به نظر می رسد قبل از آنکه بافت کهن شهرها تبدیل به بحران شود، روشی کارآمد درجهت مداخله در آن ها اتخاذ شود. رویکرد نوشهرگرایی یکی از رویکردهای نوین به منظور مداخله در بافت های قدیمی و فرسوده شهری می باشد. هدف از این پژوهش، تحلیل ابعاد افت شهری در محدوده مورد مطالعه و ارائه راهبردهای احیای پایدار محله با توجه به اصول رویکرد نوشهرگرایی است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و به منظور تحلیل داده های مرتبط با افت شهری، از مدل تحلیل سلسله مراتبی به منظور وزن دهی شاخص ها و نیز لایه های اطلاعاتی استفاده شده است و با استفاده از مدل همپوشانی (Weighted Overlay) نقشه نهایی افت شهری در محدوده به دست آمد. همچنین به منظور برنامه ریزی راهبردی، از ترکیب مدل های سوات و تحلیل شبکه استفاده شد. نتایج نشان می دهد که 2/75 درصد از محله، در میزان بالا و بسیار بالای افت کالبدی و 27 درصد از محله در سطح بالا و بسیار بالای افت اجتماعی– اقتصادی قرار دارد. در برنامه ریزی محله سردزک با استفاده از اصول رویکرد نوشهرگرایی، راهبردهای بازنگری (WO) با وزن 315/0 اولویت می یابد و بعد از آن به ترتیب راهبردهای تدافعی (WT) با وزن 292/0، راهبردهای تنوع بخشی (ST) با وزن 209/0 و راهبردهای تهاجمی با وزن 182/0 در اولویت های بعدی برنامه ریزی قرار دارند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، توزیع فضایی، افت شهری، احیاء، رویکرد نوشهرگرایی
  • حسین حاتمی نژاد، محمود آروین، فرزانه رازقی، احد محمدی صفحات 49-68

    بافت های تاریخی تجلی زندگی نسل های گذشته، هویت و سرمایه شهرها و کشورها می باشند. رشد و توسعه فزاینده شهرها سبب ایجاد مسائل اجتماعی، کارکردی، زیست محیطی و کالبدی در این بافت ها شده است. وجود این مسائل نیازمند تغییر رویکرد مدیریت توسعه شهر و استفاده از رویکردهایی مانند بازآفرینی و توسعه میان افزا به منظور تجدید حیات و دمیدن روحی تازه در بافت های تاریخی است. هدف این پژوهش، شناسایی عرصه های مداخله در بافت تاریخی شهر براساس رویکرد توسعه میان افزاست. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش توصیفی-تحلیلی است. معیارهای استفاده شده در این تحقیق کاربری اراضی، کیفیت بنا، عمر بنا، اسکلت بنا،مالکیت، تعداد طبقات، دانه بندی قطعات به عنوان شاخصکالبدی، معیارهای سواد، اشتغال و تراکم جمعیت به عنوان شاخص اجتماعی و دسترسی به کاربری های فضای سبز، درمانی، تجاری و آموزشی به عنوان شاخص دسترسی می باشند. لایه های مناسب در محیطArcGis با استفاده از توابع عضویت فازی نرمال سازی شده اند. به منظور تعیین وزن معیارها، از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد و با ضرب وزن ها در لایه ها، نقشه نهایی عرصه های مداخله در بافت تاریخی در 5 طبقه به دست آمده است. نتایج نشان می دهد، اولویت اول 10 درصد، اولویتدوم 17 درصد، اولویت سوم 38 درصد، اولویت چهارم 25 درصد و اولویت پنجم 10 درصد از مساحت بافت تاریخی یزد را به خود اختصاص داده اند. باید تدابیری اتخاذ شود تااز عرصه های شناسایی شده با رعایت حریم بناهای ارزشمند به منظور بهبود شرایط کالبدی و اجتماعی بافت و افزایش حضور گردشگران بهره برداری شود.

    کلیدواژگان: بافت تاریخی، توسعه میان افزا، تجدید حیات، شهر یزد
  • سعدی محمدی*، هیمن هوشنگی صفحات 69-90

    دستیابی بهزیست‎پذیری و ارتقای قابلیت زندگی در نواحی روستایی در گرو اجرای برنامه‎های توسعه‏ای با تکیه بر توانمندی‎های بومی و محیطی است تا بتواند برای تعالی روستاییان، محیط روستایی را به محیطی جذاب و مطلوب برای زندگی تبدیل کند. در این راستا، در پژوهش حاضر به بررسی اثرات ایجاد بازارچه‏های مرزی به عنوان نهادهای اقتصادی که به منظور بهره‎گیری از پتانسیل تجارت نواحی مرزی تاسیس می‎شوند، بر روی ارتقای سطح قابلیت زیست‎پذیری نواحی روستایی مرزی دهستان‏های خاوومیرآباد و دزلیواقع دراستان کردستان پرداخته می‎شود. این پژوهش توصیفی- تحلیلی، به منظور مقایسه وضعیت زیست‎پذیری محیط ‎های روستایی در دو دوره قبل و بعد از تاسیس بازارچه‏های مرزی انجام گرفته‎است و داده‎های آن از منابع اسنادی و میدانی مبتنی بر مصاحبه، مشاهده و توزیع پرسشنامه در میان 260 نفر از سرپرستان خانوار روستاهای نمونه که از طریق فرمول کوکران از حجم جامعه به میزان 4032 خانوار تعیین شدند، حاصل آمده‎است. تجزیه و تحلیل داده‎های گردآوری شده ازطریق آزمون‎های آمار استنباطی (تی‎دو نمونه‎ای، تحلیل مسیر و رتبه‎ای فریدمن) حاکی از این واقعیت است که بازارچه‎های مرزی تاسیس شده موجب ارتقای سطح قابلیت زیست‎پذیری روستاهای مورد مطالعه نسبت به دوره قبل از تاسیس شده‎اند و از سویی دیگر نیز در میان ابعاد چهارگانه زیست‎پذیری (اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و محیطی) ، این بعد اقتصادی است که بیشترین تاثیر را در افزایش فضای زیست‎پذیر روستاها داشته است. همچنین شاخص بهبود وضعیت مساکن روستایی، ارزش زمین‎های روستا و افزایش درآمد روستاییان نیز دارای بیشترین اثرپذیری و بهبود وضعیت به دنبال تاسیس بازارچه‏های مرزی و فعالیت مردم محلی در آن ها هستند.

    کلیدواژگان: زیست‎ پذیری، بازارچه مرزی، نواحی روستایی دهستان‎های دزلی و خاوومیرآباد
  • وکیل حیدری ساربان* صفحات 91-110

    در عصر حاضر اصلی ترین عامل بحران های جوامع بشری، ریشه در نابرابری های اجتماعی و فقدان عدالت اجتماعی دارد. در این ارتباط، هدف از نگارش این مقاله، مطالعه و تحلیل عوامل بهبود احساس عدالت اجتماعی روستاییان شهرستان اردبیل است. این تحقیق از نظر هدف، توسعه ای و ازلحاظ ماهیت، توصیفی و پیمایشی و نیز از نوع تحلیلی است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش، شامل کل روستاییانی است که در مناطق روستایی شهرستان اردبیل بالای 15 سال سکونت دارند (85053N=) ، که از این میان تعداد 383 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. در این پژوهش روش گرد آوری داده ها برای پاسخ گویی به سوالات تحقیق، به دو صورت اسنادی (داده های ثانویه) و پیمایشی (داده های اولیه) و ابزار مورد استفاده در روش پیمایشی پرسش نامه و مصاحبه بوده است. روایی صوری پرسش نامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفته است. مطالعه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد 30 پرسش نامه صورت گرفت و با داده های کسب شده و استفاده از فرمول ویژه آلفای کرونباخ در نرم افزار SPSS، پایایی بخش های مختلف پرسش نامه تحقیق73/0 الی 80/0 به دست آمد. در نهایت، برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل تحلیل عاملی استفاده شد و نتایج این مدل نشان داد، مهم ترین عوامل بهبود احساس عدالت اجتماعی از دیدگاه روستاییان در منطقه مورد مطالعه، شامل هفت مولفه (بازتوزیع درآمد و تقویت نظام حمایتی، سهولت دسترسی به منابع و امکانات و حمایت روان شناختی روستاییان، توسعه اجتماعی و عدالت فضایی و تقویت زیرساخت ها) است که مقدار واریانس و واریانس تجمعی تبیین شده به وسیله این چهار عامل، 72/73 می باشد و درنهایت، براساس نتایج تحقیق پیشنهادهای کاربردی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: : عدالت اجتماعی، احساس عدالت اجتماعی، رفاه اجتماعی، توسعه اجتماعی، توسعه روستایی، شهرستان اردبیل
  • علی شجاعیان *، نگار رحیم پور صفحات 111-130

    ارزیابی تناسب اراضی شهری، بستری درجهت برنامه ریزی های شهری به ویژه در زمینه استفاده صحیح از اراضی است. این امر مهم، کاربری های موجود در شهر را به گونه ای هدایت می کند تا از همجواری های نادرست و ناسازگار جلوگیری به عمل آید و در نهایت منجر به برقراری تناسب اراضی شود. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی-تحلیلی در راستای ارزیابی تناسب اراضی مراکز بهداشتی-درمانی در مناطق یک و هشت شهر اهواز به انجام رسید. برای دست یابی به هدف مذکور و تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده، از نرم افزار ArcGISو رابطه CFاستفاده شد. درنهایت توزیع فضایی اراضی و درصد تناسب هر یک از کاربری های منتخب، با کاربری بهداشتی-درمانی مشخص شد. نتایج پژوهش نشان داد که از میان کاربری های مورد مطالعه، بیشترین ناسازگاری را در ابتدا کاربری صنعتی با 16. 17 درصد، کاربری مسکونی با 8. 17 درصد و سپس مراکز آتش نشانی با 7. 53 درصد و همچنین کمترین ناسازگاری را معابر اصلی با 0. 71 درصد به خود اختصاص داده است. در انتها از کل مساحت محدوده مورد مطالعه، 41. 09 درصد را پهنه های ناسازگار، 18. 66 درصد را پهنه های خنثی و 13. 02 درصد را پهنه های سازگار دربر گرفته است. مطابق بررسی های انجام شده، تناسب اراضی و همجواری کاربری های منتخب نسبت به کاربری بهداشتی-درمانی در محدوده مورد مطالعه به طور متناسب رعایت نشده است.

    کلیدواژگان: تناسب اراضی، کاربری بهداشتی درمانی، همجواری، شهر اهواز
  • محمود فال سلیمان*، سیده سعیده حسینی، مرتضی اسماعیل نژاد صفحات 131-145

    امروزه اهمیت توسعه کشاورزی از نظر تامین امنیت غذایی به عنوان زیرساختار توسعه روستایی مورد توجه جدی برنامه ریزان اقتصادی است. این موضوع در مناطق خشک و نیمه خشک جهان وابستگی زیادی به توان های محیطی ازجمله منابع آب و خاک و بهره وری صحیح از آن ها دارد. طرح های آبخیزداری با تامین آب و حفاظت از خاک در کشورهایی که با بحران آب و فرسایش خاک زراعی (ازجمله کشور ما) روبه رو می باشند، نقش ویژه ای در رشد و توسعه بخش کشاورزی دارد. پژوهش حاضر در راستای بررسی اثرات اقتصادی طرح های آبخیزداری در ایران و در استان فارس که یکی از بزرگ ترین سدهای مخزنی ایران به نام «سلمان فارسی» اجرا شده، تهیه شده است. روش انجام تحقیق مبتنی بر روش توصیفی-تحلیلی با رویکرد پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل 584 خانوار، در روستاهای بالای 20 خانوار متاثر از پروژه سد سلمان فارسی ساکن در شهرستان قیروکارزین است. در این تحقیق نمونه گیری به روش احتمالی است که در مرحله تکمیل پرسشنامه و انتخاب اعضای نمونه، با توجه به در اختیار داشتن لیست روستاییان بهره بردار از آب سد، انتخاب نمونه براساس فرمول کوکران 95 خانوار به روش تصادفی ساده صورت پذیرفت و درنهایت تعداد 120 پرسشنامه (برای دقت بیشتر) تکمیل شده است. برای انجام محاسبات آماری با استفاده از نرم افزار SPSSو آزمون های ناپارامتری دوجمله ای و ویلکاکسون، به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شده است. همچنین به منظور سنجش صحیح و واقعی درآمد ناخالص بهره برداران نمونه در سال پایه (1387) ، درآمد سالانه آنان را براساس اطلاعات بانک مرکزی از نرخ تورم، به سال 1394 تبدیل و سپس مقایسه انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که در محدوده مورد مطالعه، تاثیر احداث سد سلمان فارسی بر شاخص های اقتصادی زیاد و همچنین در وضعیت کشاورزی بعد از احداث سد تغییر معناداری ایجاد شده است؛ به طوری که در موارد «مساحت باغ و قلمستان، مدار گردش آب محصولات کشاورزی، تعداد نیروی کار خارج از خانوار، تعداد نیروی کار از خانوار، تعداد دام سبک، تعداد قطعات باغی و درنهایت تعداد ماشین آلات ملکی یا اجاره ای در مرحله کاشت، داشت و برداشت» تغییرات ایجادشده نسبت به قبل از احداث سد معنادار و درحال افزایش بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، توسعه کشاورزی، اثرات اقتصادی، سد سلمان فارسی، شهرستان قیروکارزین
  • حسن محمودزاده *، مهدی هریسچیان صفحات 147-166

    طی سالیان اخیر، رابطه متوازن انسان با طبیعت با توسعه شهری سریع و اقدامات ناسنجیده و مخرب انسان در بهره برداری بیش از حد از منابع شهری، منجر به برهم خوردن این رابطه شده و محیط های شهری شکننده و ناپایداری را به وجود آورده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان پایداری اکولوژیکی شهری منطقه یک کلان شهر تبریز، با 59 مولفه پایداری در قالب 4 شاخص محیط زیستی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی با استفاده از روش معادلات ساختاری (SIM) و تحلیل چند متغیره فازی (WLC) در محیط GIS انجام شده است. در این پژوهش که با ماهیت کاربردی- عملی و روش توصیفی- تجربی است، به منظور گردآوری داده ها، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. ضریب پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ، 0. 93 برآورد شد. نمونه آماری مشتمل بر 382 نفر از ساکنان منطقه یک تبریز به طور تصادفی انتخاب شده است. با استفاده از آزمون رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS، اولویت بندی شاخص های پنهان و با استفاده از آزمون بارهای عاملی در نرم افزار LISREL، شاخص های آشکار براساس درجه اهمیت و تاثیرگذاری اولویت بندی و خلاصه سازی شدند و برای تهیه نقشه شاخص های موثر، از مدل منطق فازی در قالب GIS استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد که همه قسمت های منطقه یک کلان شهر تبریز پایدار نیست؛ به طوری که محله های شمالی در سطوح پایین پایداری اکولوژیکی شهری و محله های میانی در سطوح متوسط و محله های جنوبی و جنوب شرقی در سطوح بالای پایداری قرار دارند؛ بنابراین عوامل موثر در این سطوح پایداری ناموزون در سطح منطقه یک به ترتیب اهمیت اولویت بندی شده اند، به طوری که شاخص محیط زیستی با 46. 2 درصد، شاخص اجتماعی با 30. 1 درصد، شاخص اقتصادی با 19. 7درصد و شاخص کالبدی با 4 درصد به ترتیب اولویت، در این پایداری نامتوازن سهیم بوده اند که با ارائه پیشنهادهایی، بر تقویت شاخص های موثر براساس اولویت آن ها تاکید شده است.

    کلیدواژگان: پایداری اکولوژیکی، کلان شهر تبریز، معادلات ساختاری، تحلیل چند متغیره
  • مهدی شکوهی، مسعود یزدان پناه *، معصومه فروزانی، مصطفی مردانی صفحات 167-180

    از آنجا که گردشگری اساسا یک پدیده مکان محور است، این فرض وجود دارد که هویت مکانی افراد، نگرش و حمایت از توسعه گردشگری ساکنان را تحت تاثیر قرار دهد؛ از این رو، هدف این مطالعه بررسی این مساله است که آیا هویت مکانی ساکنان محلی می تواند نگرش آن ها را نسبت به اثرات گردشگری و همچنین حمایت از توسعه گردشگری تحت تاثیر قرار دهد. هویت مکانی به وسیله چهار اصل تمایز، تداوم، اعتماد به نفس و خودکارآمدی هدایت می شود. برای سنجش هویت مکانی ساکنان منطقه گردشگری کمردوغ و نیز نگرش و حمایت از توسعه گردشگری، پرسشنامه ای طراحی شد. جمعیت مورد مطالعه شامل ساکنان منطقه گردشگری کمردوغ بودند. اندازه نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (220=n) تعیین شد. برای جمع آوری داده ها از روش نمونه گیری و برای آزمون فرضیه های تحقیق، از رگرسیون خطی استفاده شد. نتایج نشان داد، ارتباط مثبت و معناداری بین حمایت از توسعه گردشگری با تمایز، عزت نفس، خودکارآمدی و نگرش نسبت به اثرات مثبت گردشگری وجود دارد. متغیر نگرش نسبت به تاثیرات منفی گردشگری رابطه منفی و معناداری با حمایت از گردشگری داشته است. رگرسیون نشان داد که خودکارآمدی، عزت نفس و تداوم، پیش بینی کننده های قابل توجهی از نگرش نسبت به اثرات مثبت گردشگری می باشند. همچنین درباره پیش بینی کننده های اثرات منفی گردشگری، تمایز و تداوم، تاثیر منفی و اعتماد به نفس تاثیر مثبتی بر نگرش نسبت به اثرات منفی گردشگری داشته اند. همچنین، نتایج رگرسیون نشان داد که تمایز، تداوم، اعتماد به نفس و نگرش نسبت به اثرات منفی و مثبت گردشگری بر حمایت ساکنان از توسعه گردشگری تاثیر می گذارد. این مقاله استدلال می کند که اثرات مثبت و منفی احساس شده از گردشگری و حمایت از توسعه گردشگری، تابع هویت مکانی و عناصر آن می باشند.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، توسعه پایدار، حمایت از توسعه گردشگری، اثرات گردشگری، هویت مکانی
  • علی اکبر عنابستانی *، سیده سمیه خاتمی صفحات 181-198

    با استمرار خشکسالی و کاهش منابع محیطی در نواحی روستایی ظرفیت اشتغال در بخش کشاورزی کاهش یافته است. در این راستا یکی از مهم ترین راهبردها، استقرار صنایع روستایی ، به ویژه توجه به ظرفیت هایی همچون تولید محصولات مقاوم به خشکی به سبب برون رفت از چالش پیش رو است. بدین منظور تحقیق حاضر با هدف تعیین مکان مناسب ناحیه صنعتی، به مکان یابی ناحیه صنعتی محصولات زرشک و عناب پرداخته است. محدوده مورد مطالعه نواحی روستایی شهرستان بیرجند است. این تحقیق مبتنی بر روش های توصیفی- تحلیلی (در سال 1395) ، به صورت کتابخانه ای، پرسشنامه ای و میدانی صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از تکنیک دیمتل و ANPاستفاده شده است. بدین منظور پرسشنامه مقایسه زوجی بین 15 نفر از کارشناسان توزیع و با استفاده از نرم افزار Arc map، لایه های اطلاعاتی مستخرج شده از لایه ماهواره ای DEM (تصویر TM، می 2012) و لایه اقلیم شناسی (1360-1390) استان خراسان جنوبی تلفیق شد و درنهایت مکان بهینه ناحیه صنعتی به دست آمد. بنابر یافته های تحقیق، دسترسی به منابع آب با ضریب (4529/0) ، شیب مناسب با (4239/0) ، دسترسی به نیروی انسانی با (3125/0) ، فاصله از گسل با (2250/0) ، فاصله از مسیل با (1495/0) و دسترسی به معابر اصلی با (1119/0) ، بیشترین وزن را در تعیین مکان بهینه ناحیه صنعتی دارن د. برخورداری از خدمات (0347/0) و دسترسی به مراکز و اداره های شهری (0476/0) نیز دارای کمترین اهمیت هستند؛ بنابراین، از کل پهنه شهرستان بیرجند به مساحت 1043 کیلومترمربع، فقط حدود 7 کیلومتر مربع آن برای استقرار ناحیه صنعتی روستایی مناسب است.

    کلیدواژگان: مکان یابی، دسترسی، مطلوبیت، نواحی روستایی، شهرستان بیرجند
  • محمد رحیمی *، فاطمه مددی زاده صفحات 199-215

    شهرها به عنوان کانون های تمرکز فعالیت و زندگی انسان ها برای اینکه بتوانند پایداری خود را تنظیم کنند، چاره ای جز پذیرش ساختار و کارکردی متاثر از سیستم های طبیعی ندارند. در این میان فضاهای سبز شهری به عنوان جزء ضروری شهرها، در رشد و توسعه آن ها نقش اساسی دارند که کمبود آن می تواند اختلالات جدی در حیات شهرها به وجود آورد. هدف تحقیق حاضر، مکان یابی پارک های محله ای با رویکرد توسعه پایدار در منطقه سه شهر کرمان است. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ روش، توصیفی- تحلیلی است. به منظور انجام تحقیق، لایه های مربوط به مکان یابی با استفاده از روش فاصله یابی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی تهیه و سپس با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی به لایه ها وزن داده شد. بدین ترتیب با استفاده از دستور کلاس بندی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی، هر لایه به چندین کلاس طبقهبندی شده و هر طبقه با توجه به اهمیت آن وزن دهی شد و نقشه مربوط به آن تهیه شد. سپس برای به دست آوردن نقشه نهایی که نشان دهنده مکان مناسب برای ایجاد پارک های محله ای است، وزن ها با توجه به اهمیت و اثرگذاری هر یک از لایه ها اعمال شد. در نهایت با همپوشانی لایه های وزن دهی شده با استفاده از دستور پوشش فازی، نقشه نهایی ایجاد شد. نتایج حاصل از اولویت بندی شاخص ها نشان می دهد که زمین های بایر با وزن نسبی 474/0 و فاصله از مراکز مسکونی با وزن نسبی 129/0 بیشترین اولویت را در مکان یابی پارک محله ای دارند. همچنین با توجه به استاندارد ها و سرانه های موجود، بهترین مکان مناسب برای ایجاد پارک های محله ای، مربوط به قسمت های شمال، شمال شرقی و مرکز منطقه سه شهر کرمان است. بر این اساس بایستی مکان یابی پارک های محله ای در منطقه 3 شهری کرمان با رعایت اصول صحیح مکان یابی برای رسیدن به توسعه پایدار مورد توجه جدی برنامه ریزان شهری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مکان یابی، پارک های محله ای، توسعه پایدار، شهر کرمان
  • علی اکبر تقی پور *، علیرضا دوچشمه گرگیج، اصغر اصغری مقدم، عطاء الله ندیری صفحات 217-234

    هم زمان با رشد روزافزون جمعیت و طرح های توسعه و تغییرات اقلیمی در سال های اخیر و تاثیر آن بر وضعیت سیستم آبخوان دشت آذرشهر، ضرورت مطالعه دقیق و کاربردی پیرامون وضعیت این آبخوان، آشکار می شود. بدین منظور، با استفاده از مدل های هوش مصنوعی، اقدام به شبیه سازی و پیش بینی داده های سری زمانی بارش، دبی و سطح آب زیرزمینی محدوده مورد مطالعه شد و پس از تعمیم این داده ها به کل دشت با استفاده از روش درون یابی کریجینگ بیزین (EBK) ، بیلان کلی آبخوان دشت به دست آمده و نتایج وارد مدل سیستم پویای آبخوان دشت در محیط نرم افزاری WEAP شد. با ایجاد سناریوی مرجع برای بازه زمانی 1392 تا 1400 و اعمال تنش افزایش جمعیت و میزان آب مصرفی بخش کشاورزی در طی این بازه، پاسخ آبخوان به تنش های وارده بررسی شد. سیستم پویای آبخوان دشت در قبال روند افزایشی 2 درصدی جمعیت و 1 درصدی آب مصرفی بخش کشاورزی، کاهش حجم مخزن به میزان حدود 7 درصد در پایان دوره تنش (سال 1400) را نشان داد. پژوهش حاضر بیانگر قابلیت بالای ترکیب هوش مصنوعی و پویایی سیستم در پیش بینی پاسخ آینده سیستم آبخوان به تغییرات اقلیمی است و می تواند در راستای مدیریت منابع آب و پیش بینی تمهیدات لازم برای آینده به کار رود.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیم، آذرشهر، هوش مصنوعی، کریجینگ بیزین، پویایی سیستم، مدیریت منابع آب
  • محمد سلمانی، حسن اروجی، امیرصادق اوسطی، سعید رحیمی‎هرآبادی * صفحات 235-255

    مجموعه متنوعی از پدیده های ژئوتوریستی را در خود جای داده است که لندفرم های کویری و بیابانی بیش از سایر عوارض، برجسته می باشند. از آنجا که بسیاری از سرمایه های ژئوتوریسم این شهرستان مورد بررسی جامع قرار نگرفته و حتی برخی از ژئومورفوسایت ها ناشناخته مانده است؛ بنابراین به منظور بهره بری و کاربرد اصولی از این سرمایه های کویری و بیابانی این شهرستان، ضرورت دارد که ژئومورفوسایت های مناطق خشک شهرستان که نماد ژئوتوریسم می باشند، شناسایی و مورد ارزیابی قرار گرفته و برنامه ریزی ژئوتوریستی بر مبنای این ارزیابی صورت گیرد. در این پژوهش که از نوع توصیفی–تحلیلی است، ارزیابی ژئومورفوسایت ها از طریق روش ارزیابی ژئوتوریسم آقای بوروشی1 و همکاران صورت گرفت. ابتدا ارزش های این روش، توسط کارشناسان ارزش گذاری شده و سپس 24 ژئومورفوسایت مناطق کویری و بیابانی ازطریق مطالعات کارشناسی کتابخانه ای و میدانی مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت نتایج آن با ارزشیابی معیارها ترکیب شده و از این طریق، ارزش نهایی هر ژئومورفوسایت تعیین شد. نتایج نشان می دهد که سه ژئومورفوسایت «ریگ شتران» ، «رخنمون های سنگی کوه های درنجال» و «کوه های کم ارتفاع قدیمی کلمرد» بهینه ترین شرایط را برای توسعه ژئوتوریسم دارند. نتایج ارزیابی به تفکیک و ترکیب ارزش های علمی، حفاظتی و گردشگری که با رویکرد حفاظتی صورت گرفت، نشان می دهد که بیشتر ژئومورفوسایت های مناطق خشک این شهرستان، از شرایط «نسبتا مطلوب» برای توسعه ژئوتوریسم برخوردارند. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد که فقط ژئومورفوسایت «ریگ شتران» در شرایط فعلی به صورت بهینه می تواند به عنوان یک کالای گردشگری آماده در اختیار گردشگران قرار بگیرد و دیگر ژئومورفوسایت ها پیش از ارائه به بازار گردشگری، نیازمند تقویت شاخص های گردشگری و در برخی از آن ها نیاز به ارتقای شاخص های حفاظتی و علمی است.

    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، ژئومورفوسایت، حفاظت میراث زمین، مناطق خشک، شهرستان طبس
|
  • Fariba Esfandiyari, Morteza Gherachorlo Pages 1-16

    Today, the irregular process of urban extension and urbanization in relation with the increasing population growth has led to harsh and unfavorable conditions in the environment. So, professional urban planners and managers have special attention to the establishment and development of cities for maintaining the ecological balance of urban and suburban areas, trying to minimize the environmental damages caused by the physical expansion of cities. It is clear that the first step for achieving this goal is to recognize correctly capabilities of natural environment for establishment and next development of city to surrounding areas. This study was done in this regard, aimed to assess favorable and unfavorable environmental opportunities for physical expansion of Sarab city. The data of selected variables including elevation, slope, lithology, distance from fault, distance from stream, soil type and ground water depth came from various library references. Research method is descriptive-analytic and we used the fuzzy multi-criteria decision making model to determine the favorable/ unfavorable areas for physical expansion of the city. In this regard, preparation, management and analysis of data are performed by geographic information system (GIS). Results of overlaying analysis by gamma fuzzy 0.9 operator in form of final land suitability map indicated that there is a little difference in area percent between appropriate (38%) and inappropriate (42%) condition for the physical expansion of the city. Although Sarab city is encountered with impasses from the south in terms of natural environment for physical expansion, but expansion capabilities is suitable from the East, the West and particularly the North. Given natural environment conditions of the study area, special attention is necessary to surface and ground water resources in this regard.

    Keywords: Physical Expansion, Environmental Factors, Fuzzy Logic, Land Suitability, Capability, Sarab City
  • dr.seyed ali alavi, dr.ali ahmad abadi, dr.mohamad molaei ghelichi *, saleh asadi Pages 17-32

    The deployment of every urban element in a specific spatial-physical location of the city is subject to certain principles, rules and mechanisms that, if followed, will result in the success and effectiveness of that element at the same location. Determining the proper location for the establishment of sport centers is one of the most important tasks and objectives of urban managers, which must be prepared in a systematic framework prior to implementation. In Tehran metropolitan area, lack of recreational and sports spaces and its inappropriate distribution considering the population of each region, has been a major problem for the citizens of this city. The size of the sports field in Tehran is 50 centimeters per person. Also, in the 10th district of Tehran, sport spaces and locations have not been optimized in proportion to the population allocation of space; Therefore, the organization and development of these centers seems important. The purpose of this study is to determine spatial-location organization and physical development of sport spaces in the 10th district of Tehran. The research method is a descriptive-analytic study. By studying and analyzing the literature of research in the areas of land use and location, determining the 9 criteria effective in organizing gyms through overlapping the informative overlays in Arc GIS software, identifies the best places to fit the target. The results of the research show that the sport centers in the 10th district of Tehran are not in desirable position in terms of distribution, and the distribution of these centers has been done randomly. Thus, after considering the appropriate places for the construction of sport centers and adapting them to ground facts, several places for the establishment of new sport centers for this region have been proposed. It also becomes clear that the application of multi-criteria decision-making techniques and spatial analysis of GIS can be used as an effective tool for locating sport spaces. The placement of sport spaces alongside the communication paths and their proper distance from the industrial and military uses proves properly the ability and power of the analytical model of the research.

    Keywords: Spatial organization, Sport centers, Fuzzy Operators, GIS, District 10 Tehran
  • keramatollah ziyari, pegah izadi * Pages 33-48

    Promotion of new needs of urban life due to urban growth, has disrupted the old and modern parts of cities. structure of old neighborhoods around central core of the cities has been unable to respond to the needs of contemporary life and it seems necessary to adopt an efficient method before the ancient urban fabric becomes a crisis, The new urbanism movement is a new approach for interfering with old and worn urban texture. The purpose of this research is to analyze the dimensions of urban decay and presenting strategies for sustainable regeneration of Sardozak neighborhood with regard to the principles of the new urbanism approach and then determining the priority of these strategies for planning this neighborhood. The research method is descriptive-analytic. In order to analyze the data related to urban decline, the hierarchical analysis model was used to weigh indices and information layers. Using the weighted overlay model, the final map of the urban decline was produced. A combination of SWOT and network analysis (ANP) was also used for strategic planning. The results show that 75.2% of the neighborhood is in a high and very high level of physical deprivation and 27% of the neighborhood is in high and very high socioeconomic decline. Also in the strategic planning for Sardozak neighborhood with regard to new urbanism movement, (Wo) strategies with 0.315 weight will be the priority and after that (WT) strategies with weight 0.292, (ST) strategies with the weight of 0.209 and the (SO) strategies with weight 0.182 are the next priorities.

    Keywords: strategic planning, urban decay, regeneration, new urbanism
  • hosein hatami nejad, mahmood arvin, farzaneh razeghi, ahad mohammadi Pages 49-68

    Historic textures are the manifestation of the lives of past generations, identity, and capital of cities and countries. Growth and progressive development of cities have created social, functional, environmental and physical problems in these textures. The problems need to change in management approach of city development and using approaches such as reconstruction, infill development in order to the revitalization and breathe new life into historical textures. The purpose of this research is to identify intervention arenas in urban historic textures, according to infill development approach. In terms of purpose, the research is an applied as well as in terms of method descriptive-analytic. Physical criteria include land use type, quality building, and old building, building structures, and ownership, number of floors and parcels area. Educational criteria, employment, and population density are as the index social and access to green spaces, health, and commercial and educational land use as an index access. Layers have been normalized by using fuzzy functions membership in the ArcGIS environment. The weighting of criteria has determined with Analytic Hierarchy process method (AHP) and by in multiplying weight in the layers that the final map of intervention arenas in historical texture has been achieved at five class. Results show the first priority 10%, the second priority 17%, the third priority 38%, the fourth priority 25% and the fifth priority 10% have owned the area of the historic texture of Yazd. Planners have to find the methods to identify intervention arenas with consideration of frontage historical building in order to improve social and physical conditions of textures and increase the presence of tourists.

    Keywords: historic textures, Infill development, Revitalization, city of Yazd
  • sadi mohammadi *, himan hooshangi Pages 69-90

    Achieving survivability and improving the quality of life in rural areas depends on the implementation of development programs that focus on indigenous and environmental abilities to turn rural environments into an attractive and desirable environment for the sake of rural excellence. the present study examines the effects of creating borderline markets as economic entities established to exploit the potential of trade in borderline regions on improving the level of livability potentials of rural border areas of Khavemyrabad and Dezli districts. This descriptive-analytic study compares the situation of livability of rural areas in two periods before and after the establishment of borderline markets. By collecting information from documentary and field documents based on interviews, observing and distributing questionnaires among 260 households in sample rural villages and the analysis of these data by inferential statistics (T-test, path analysis, Friedman reticulation, independent t-test), concluded that the established borderline markets have improved the level of livability of the studied villages. In addition, among the quadruple dimensions of livability (economic, social, physical and environmental), the economic dimension has had the greatest impact on increasing the livability space of the villages. Also, the index of improving the status of rural housing, the value of rural lands and increasing rural incomes along with the physical dimension of rural livelihoods, have the most impact and improve the situation, following the establishment of borderline markets and local people's activities.

    Keywords: Livability, Borderline Market, Dezli, Khavemyrabad Districts rural
  • vakil heydari sareban Pages 91-110

    In the present age, the main factor in the crises of human societies is rooted in social inequalities and the lack of social justice. In this regard, the purpose of this article is to study and analyze the factors that improve the sense of social justice of villagers in Ardebil. This research is, from a developmental point of view, descriptive and analytical in nature, as well as an analytical one. The statistical population of this study consists of all the villagers who live in rural areas of Ardabil city over 15 years old (N = 85053), of which 383 were selected using the Cochran formula as statistical sample. In this research, the method of data collection in order to answer the research questions has been documented (secondary data) and survey (primary data) and the tool used in the survey method of the questionnaire and interview. The face validity of the questionnaire has been confirmed by a panel of experts. The study was conducted in a similar area of ​​statistical society with 30 questionnaires. The obtained data and the use of Cronbach's alpha specific formula were analyzed using SPSS software. The reliability of different sections of the research questionnaire was 0.73-0.85. Finally, a factor analysis model was used to analyze the data. The results of this model showed that the most important factors in improving the sense of social justice from the viewpoint of villagers in the studied area were seven components (income redistribution and strengthening of supportive system, ease of access to resources and facilities, and Rural psychosocial support, social development and spatial justice and infrastructure strengthening), the amount of variance and cumulative variance explained by these four factors is 72.73. Finally, based on the results of the research, applied proposals are presented.

    Keywords: social justice, social welfare, social development, rural development, Ardabil city
  • ali shojaeian *, negar rahim poor Pages 111-130

    Evaluating the lands’ proportionality is a basis for urban planning in cities, mostly regarding the proper use of lands and it guides the urban usages in a way that prevents the incorrect and incompatible adjacency and allows the right proportionality of lands to develop. The current paper used the descriptive-analysis attitude to evaluate the lands’ proportionality of healthcare centers in the 1st and 8th districts of Ahvaz city. In order to reach the aim explained above and to analyze the collected data, the ArcGIS software and the CF function was used. At the end, the spatial distribution of lands and the proportionality percentages of each chosen healthcare user were defined. The results showed that the most incompatibility first belonged to the industrial usages with the amount of 16.17%, the local usages with 8.17% and the fire station centers with the amount of 7.53%, and the least incompatibility belonged to the main streets with the amount of 0.71%. Finally, out of all the case study area, 41.09% were the incompatible, 18.66% were the neutral and 13.02% were recognized as the compatible lands. Based on the researches and studies, in the case study areas, the lands proportionality and adjacency of the chosen usages, were not applied properly according to the healthcare usages.

    Keywords: Lands proportionality, healthcare usage, adjacency, Ahvaz city, CF function
  • mahmood falsoleyman *, seyedeh saeeideh hoseyni, morteza esmaeil nejad Pages 131-145

    Today the importance of developing agriculture in terms of providing food security as a substructure of rural development is a serious issue for economic planners. This matter largely depends on environmental powers such as soil water resources and consumption efficiency in arid and semi-arid areas. Watershed plans by supplying water and protecting soil play a special role in development of agricultural sector in countries (like Iran) facing water shortage and soil erosion. This research is prepared to study the economic effects of watershed projects in Iran, Fars province where one of the greatest dams, Salman Farsi has been implemented. This research is based on descriptive-analytic method. In this study 584 households are selected from villages with more than 20 households in each village that affected by Salman Farsi project and lives in Qir&karzin County. The study is based on probability sampling, in the step of completing the questionnaire and choosing the space sample; the simple random sample is determined by 95 Kokaran formula with the list of beneficial people and at the end 120 questionnaire are completed (for more accuracy). For analytical statistics SPSS software, non-parametric - binomial tests and Wilcoxon test have been used. In order to truly accounting total revenue of beneficiaries in the base year (1387), their annual income has been converted to the year 2015 on the basis of central bank from inflation rate and then compared. The results show that in the study area the effect of implementation of Salman Farsi dam on economic indicators are positive. It is also found that changes in "area of bagh- galamestan, orbit of water circulation, agricultural products, the number of workers outside the household, the numbers of household labor, the number of small livestock, the number of gardens, and the last the number of proprietary or leased machines in implant, grow and harvest steps" are positive and significant after building the dam.

    Keywords: rural development, agricultural development, economic effects, Salman Farsi dam, Qir&karzin County
  • hassan mahmoodzadeh *, mehdi herischiyan Pages 147-166

    In recent years the balanced relationship between human and nature has been disrupted by rapid urban development and unbridled and destructive actions by the overexploitation of urban resources, resulting in fragile and volatile urban environments. So the present study was conducted to investigate the urban ecological sustainability of Region 1, Tabriz metropolis ​​ with 59 sustainability components in four environmental, social, economic, and physical groups using the Structural Equation (SIM) and Fuzzy Multivariate Analysis, and weighted linear combination (WLC) in GIS environment. The present research is applied, from the perspective of nature, and descriptive-empirical, from that of method. A researcher-made questionnaire were used to gather required data. The reliability coefficient of the questionnaire (0.93) was evaluated using Cronbach's alpha. A sample of 382 residents of Region 1 in Tabriz metropolitan was randomly selected. Using Linear regression test in the SPSS software, latent indicators were ranked and using factor loadings test in the LISREL software, observed indicators were ranked and summarized according to the importance and effectiveness levels. The fuzzy logic model in the form of GIS was used to prepare the map of influencing indicators. The results of the data analysis indicate that all parts of the Region1 of Tabriz metropolitan area have are not sustainable, so that the northern, middle, and southern and southeastern neighborhoods are at low, middle, and high levels of sustainability, respectively. Therefore, the influencing factors at these irregular levels of sustainability in Region 1 were prioritized. Accordingly, environmental, social, economic, and physical indicators with respectively 46.2%, 30.1%, 19.7%, and 4%, play role, in order of priority, in this unbalanced sustainability. Hence, strengthening the influencing indicators based on their priorities was emphasized by offering a number of recommendations.

    Keywords: ecological sustainability, Tabriz metropolis, structural equation, multivariate analysis
  • mehdi shokohi, dr.masood yazdan panah, dr.masoomeh foroozani, dr.mostafa mardani Pages 167-180

    Since, tourism is essentially a place-based phenomenon, it is assumed that the place identity influences the attitude and support for tourism development. This study aims to examine the influence of place identity on residents' attitudes toward tourism impacts and support of tourism development in Tourism Region of Kamardugh. A self-administered questionnaire was designed to measure Kamardugh residents' place identity as well as their attitudes and support for tourism development. The study population consisted of residents of Kamardugh tourism region which 220 individuals were selected according to Krejcie and Morgan tables. The Random sampling technique was employed to collect data. The face validity of the questionnaire was confirmed by expert. The reliability of the main scales of the questionnaires was examined by Cronbach Alpha coefficients, which ranged from 0.72 to 0.85. The present study finds a positive significant relationship between support of tourism development with distinctiveness, self-esteem, self-efficacy, attitude toward positive impacts of tourism. Variable of attitude toward negative impacts of tourism had significant negative relationship with support for tourism. Regression showed that self-efficacy, self-esteem and continuity are significant predictors of attitude toward positive impacts of tourism. These variables predicted 58% of the variance in attitude toward positive impacts. Distinctiveness, continuity and self-esteem have significant effect on attitude toward negative impacts of tourism. These variables predicted only 0.07 % of the attitudes toward negative impacts. Moreover, the Regression showed that place-based distinctiveness, self-esteem and attitudes toward negative and positive impacts of tourism affect residents’ support for tourism. These variables, explained 56% of the changes in the amount of support for tourism development.

    Keywords: rural development, sustainable development, support for tourism development, tourism impacts, place identity
  • aliakbar anabestani *, seyedeh somayeh khatami Pages 181-198

    With the continuation of droughts and the reduction of environmental resources in rural areas, employment capacity in the agricultural sector has decreased. In this regard, one of the most important strategies is the establishment of rural industries, with particular attention to capacities such as the production of drought resistant products due to the emergence of the leading challenge. For this purpose, the aim of this study was to determine the proper location of industrial area, to locate the industrial zone of barberry and jujube products. The study area is rural areas of Birjand County. This research was conducted in year 2016 as a library, questionnaire and field study. Data analysis has been done using DEMETL and ANP techniques. For this purpose, a paired questionnaire was distributed among 15 experts, and using the Arcmap software, the information layers were extracted from the satellite DEM layer (Image TM, May 2012) and the climatic layer (2011-2011) in South Khorasan Province, and finally, the optimal industrial area was obtained.Access to water resources by a factor of (0.4529), suitable slope (0.4239), access to human resources (0.3125), faults (0.2250), the distance from the watercourse (0.1495) and access to the main thoroughfares (0.1119) industrial Area has the most weight in determining the optimal location. The services (0.0347) and access to urban centers and offices (0.0476) are the least important. Birjand county an area of 1043 Km2 of total area, only 7 Km2 it is appropriate to establish rural industrial area.

    Keywords: Location, access, desirability, rural areas, Birjand County
  • mohammad rahimi *, fatemeh madadi zadeh Pages 199-215

    In order to develop sustainability, as centers of human life and activity, cities have to accept a structure and a function affected by natural systems. In this regard, urban green spaces as key components of cities play a prominent role in their development in such a way that lack of them may cause severe damage to urban life. The present paper aims to localize neighborhood parks in district three of Kerman through a sustainable development approach. Methodologically speaking, it is an applied research with a descriptive-analytical method. Firstly, layers of localization were captured in GIS through a distance-based interpolation method and were given weight by AHP. Secondly, using reclassification in GIS, each layer was classified into several classes and each class was given weight according to its importance and its map was provided. Then to obtain the final map indicating the proper place to create neighborhood parks, weights were applied according to the importance and effectiveness of each layer. Lastly, the final map was created by overlaying weighted layers through fuzzy overlay. The results of prioritization of indices reveal that arid lands with local priority of 0.474 and distance from residential areas with local priority of 0.129 have the main priority in localization of neighborhood parks. Furthermore, according to the existing standards and surveys, the best suitable sites to create neighborhood parks belong to the northern, northeastern and center the area three kerman city. Accordingly, urban planners must devote serious attention to localization of neighborhood parks in a principled way in district three to reach sustainable development goals.

    Keywords: localization, neighborhood parks, sustainable development, Kerman city
  • aliakbar taghipoor *, .alireza docheshmeh gorgich, asghar asghari moghadam, ataollah nadiri Pages 217-234

    Beside the improvement plans and climate change increasing during the last years and its effects on Azarshahr plain aquifer system, reveals the necessity of precise and applicable study about the aquifer situation. For this aim, Using the Artificial Intelligence, simulation and prediction of rainfall and run-off time series was done and expanded overall the plain by Empirical Bayesian Kriging(EBK), the forecasted total water budget of the plain and the other data were imported into the plain Aquifer dynamic system, in WEAP software. The response of the aquifer against the stresses was evaluated during the reference period from 2013 to 2021, applying the population growth and agricultural water demand increasing. The plain aquifer dynamic system, showed the reservoir capacity losing about 7% at the end of stress period (2021) in consequence of 2 and 1% increasing of population and agricultural water demand respectively. Present study shows the high performance of artificial intelligence and system dynamic conjugation in system response to the future climate changes and it can be useful for the water resources management and prediction of future vital actions.

    Keywords: climate change, Azarshahr, Artificial Intelligence, Bayesian Kriging, System Dynamic, Water resources management
  • mohammad salmani, hassan oroji, amir sadegh osati, saeeid rahimi harabadi * Pages 235-255

    Geotourism is responsible, geoconservative and scientific approach about interesting geological and geomorphological landforms and phenomena that follow geotourism development for economic and social development of native communi/ty. The city of Tabas with having a long history of geological history and contains a diverse collection of geotouristic phenomena that the desert and desert landforms are more prominent than other complications. Since many of the geotourism assets of this city are not exhaustively reviewed and even some geomorphous remains unknown, Therefore, in order to exploit and apply the principles of this desert and desert capital of this city, it is necessary to identify and evaluate the geomorphous cultures of the arid regions of the city which are the symbol of geotourism, and to make a geotouristic planning based on this assessment. In this research, which is descriptive-analytic, geomorphocytes were evaluated through the method of estimating geotourism of Mr. Borosi and colleagues. At first, the values ​​of this method were evaluated by experts and then 24 geomorphosites of desert and desert areas were evaluated through library and field baccalaureate studies. Finally, the results were combined with the evaluation of the criteria and in this way, the final value of each geomorphocyte was determined. The results show that the three geomorphous Rigshotoran, the "rocky outcrops" of Doranjal mountains and the "old calmrud low height mountains" have the best conditions for the development of geotourism. The results of the assessment, by separating and integrating the scientific, conservation and tourism values ​​that have been taken with the conservation approach, show that most of the geomorphous cultures of this region are "relatively favorable" for the development of geotourism. Also, the results of the research show that only geomorphosite "camelite" in the current conditions can be optimally provided as a tourist product ready for tourists, and other geomorphic cultures need to strength tourism indicators before they are offered to the tourism market, and in some of them, Protective and scientific indicators need to be promoted.

    Keywords: Geotourism, Geomorphosite, Heritage protection, Arid regions, Tabas city