فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 9 (زمستان 1392)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 9 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفر قائدرحمتی*، احمد خادم الحسینی، طاهره سیاوشی صفحات 1-14
    زمین لرزه از جمله مخاطرات طبیعی است که وقوع آن اغلب خسارات و تلفات زیادی به دنبال داشته است. پراکنش جغرافیایی زلزله ها در کشور ما نشانگر آن است که 66 درصد از سرزمین ایران در معرض خطر زمین لرزه قرار دارد و 90 درصد از جمعیت کشور در این مناطق زندگی می کنند. این در حالی است که شهرهای کشور ما در برابر زمین لرزه 5/5 و 6 ریشتری به طور جدی آسیب پذیرند. استان لرستان بخشی از رشته کوه زاگرس را تشکیل داده است و 83/50 درصد از کل زلزله های ایران در این رشته کوه اتفاق افتاده است. به همین دلیل این استان شاهد وقوع زلزله های مخرب با تلفات زیاد بوده است. این ناحیه جزو مناطقی از ایران طبقه بندی شده که از توان زلزله خیزی شدیدی برخوردار است. همچنین به ثبت رسیدن تعداد زیادی کانون زلزله طی صد سال اخیر و وقوع زلزله های مخرب در این استان، نشانگر فعال بودن گسل های آن می باشد. این استان با تراکم جمعیتی62 نفر در هر کیلومتر مربع، حدود 65/2 درصد جمعیت کشور را در خود جای داده و جزو نواحی پر جمعیت نیز محسوب می شود. اهداف پژوهش حاضر شامل بررسی چگونگی پراکنش فضایی جمعیت و الگوی پراکنش شهرهای استان لرستان و بررسی پراکنش فضایی شهرها و جمعیت شهری استان لرستان در ارتباط با خطر زلزله می باشد. در این مقاله جهت بررسی الگوی پراکنش شهرهای مهم استان مدل«جاذبه یا تعیین نقطه جدایی» مورد استفاده قرار گرفته و نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مراکز شهری مهم استان تقریبا به صورت ارگانیک پراکنده شده اند. از طرفی فراوانی منابع آب در حاشیه گسل ها عامل اصلی مکان گزینی شهرها و روستاها در این استان بوده است. بنابراین بسیاری از مناطق مسکونی در حریم گسل ها استقرار یافته، در معرض خطر و آسیب پذیری بالایی قرار دارند. نتایج حاصل از نقشه پهنه بندی تهیه شده نشان می دهد حدود 6 درصد جمعیت استان در پهنه خطر بسیار بالا، 23 درصد جمعیت در پهنه پر خطر و 56 درصد در پهنه متوسط قرار دارند.
    کلیدواژگان: پراکنش جمعیت، ریسک پذیری، حریم امن، استان لرستان
  • محمود ضیائی*، محمود حسن پور صفحات 15-28
    مدل چرخه حیات مقصد گردشگری باتلر، مراحل مختلفی را برای سیر تحول مقاصد قائل است. مقاصد گردشگری بر اساس جایگاهی که در چرخه حیات خود دارند واجد ویژگی هایی هستند که باید در فرایند برنامه ریزی راهبردی مورد توجه قرار گیرند. در کنار مدل باتلر، مدل شاخص رنجش داکسی نیز با ارائه مراحل مختلف، عکس العمل های رفتاری و نگرشی خاصی را برای مقاصد تعریف نموده است. نگارندگان این مقاله با ارائه ماتریسی ترکیبی و یکپارچه، امکان بررسی کیفی محیط فیزیکی، اجتماعی و فرهنگی مقاصد را فراهم ساخته و از سوی دیگر، با ترکیب این ابزارها، زمینه پیش بینی رفتارها و برخوردهای جامعه محلی را در مقابل تغییرات احتمالی و روند رشد گردشگری و همچنین امکان تدوین حوزه های راهبردی توسعه گردشگری مقاصد گردشگری را میسر نموده اند. برای دستیابی به این مهم، چهار گام مشخص طی شده است: 1- شناخت وضع موجود 2- تجزیه و تحلیل 3- سنتز و تلفیق 4- ارائه حوزه های راهبردی و اولویت بندی آنها. نتایج بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که اولویت و ترکیب حوزه های راهبردی در مراحل مختلف متفاوت است، به طوری که نمونه های مورد مطالعه مصر- فرحزاد- محمدآباد کوره گز، عشین-ریگ جن-جندق و ابو زید آباد-بند ریگ با توجه به ویژگی ها و تطابق آن با ویژگی های مدل ها به ترتیب در ابتدای مرحله رشد، اکتشاف و مشارکت (طبق مدل چرخه حیات مقصد) و مرحله بی تفاوتی و علاقه-مندی (طبق مدل شاخص رنجش داکسی) قرار دارد که متناسب با شرایط آنها، حوزه های راهبردی مورد نیاز تعریف شده است.
    کلیدواژگان: مدل چرخه حیات ناحیه مقصد باتلر، مدل شاخص رنجش داکسی، راهبرد توسعه مقصد
  • ناهید اکبری سامانی*، سیدعلی بدری، محمد سلمانی صفحات 29-48
    در عصر حاضرگردشگری به طور اعم و پایداری گردشگری به طور اخص در مناطق توریستی شهری و روستایی، به یکی از مهم ترین مباحث در محافل علمی و آکادمیک جهان تبدیل شده است. ارزیابی وضعیت حاضر و نحوه پیشرفت به سوی پایداری گردشگری بخصوص در نواحی روستایی، باعث توسعه روستایی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، کالبدی- محیطی و نهادی می گردد. از طرفی رسیدن به پایداری در ابعاد مختلف آن مستلزم وجود سنجه ها، شاخص ها و الگوهای صحیح جهانی گردشگری در جهت ارزیابی و تبیین وضعیت پایداری گردشگری است. بنابراین استفاده بهینه از شاخص ها در زمینه توسعه گردشگری روستایی می تواند نقش مهمی در متنوع سازی اشتغال،کاهش تفاوت های درآمدی بین روستاییان و شهرنشینان، کاهش مهاجرت و توسعه زیرساخت ها و رضایت ساکنان محلی و افزایش سطح زندگی بشود. از این رو در تحقیق حاضر نیز پرسش اصلی این است که شاخص های پایدار گردشگری در نواحی روستایی بخش سامان، به لحاظ اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، محیطی- کالبدی و نهادی که منجر به ایجاد پایداری گردشگری در محیط روستایی می شوند، کدامند؟ بدین منظور پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و از نوع پیمایشی است و با تهیه پرسشنامه از دیدگاه دو گروه خانوار روستایی و مسوولان استفاده شده است. جامعه آماری بخش سامان دارای 23 روستا است که 8 روستا با 2848 خانوار با توجه به پتانسیل ها و جاذبه ها و موقعیت جغرافیایی آنها، 150خانوار (حدود 5 درصد از مجموع کل خانوارهای هر روستا به شرطی که تعداد نمونه ها کمتر از 15 مورد نباشد) به عنوان نمونه آماری جامعه محلی و تعداد 20 نفر از مسوولان انتخاب شده اند. در این پژوهش پس از تکمیل پرسشنامه و سنجش اعتبار سازه ای با روش تحلیل عاملی و آزمون KMOو در نهایت پایایی پرسشنامه با آزمون آلفای کرونباخ، از حدود 124 شاخص به شیوه دلفی در قالب چهار فرضیه اصلی انتخاب شد و با استفاده از روش-های آماری همبستگی، کندال b،c، گاما، اسپیرمن در بسته آماری SPSS و نرم-افزار EXCEL مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس یافته های تحقیق، از مجموع 42 شاخص اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، محیطی- کالبدی و نهادی مورد مطالعه گردشگری پایدار روستایی، 8 شاخص از دیدگاه مردم و 15 شاخص از دیدگاه مسوولان تایید شدند. در عین حال، با تحلیل نظرات دو دیدگاه، همگرایی (همسانی) در 25 شاخص و واگریی (ناهمسانی) در 17 شاخص مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، ارزیابی، شاخص های پایداری
  • خدارحم بزی*، غلامعلی خمر، اکبر کیانی، محمدعلی میرشکاری، پیمان گلچین صفحات 49-68
    محیط های شهری در قبل از انقلاب صنعتی با طبیعت منافاتی نداشته اند، اما با ظهور صنعت، چهره شهرها به سمت تصنعی شدن پیش رفته است که این پدیده دلزدگی مردم از محیط شهری را در پی داشته و همین امر سبب شده تا مردم در اولین فرصت به دست آمده به فضاهای طبیعی موجود در حومه شهرها پناه ببرند؛ به دنبال این ضرورت، مدیران شهری لازم دیدند در برنامه ریزی شهری، پارک-های بیرون از شهر را هم لحاظ کنند.. پارک ملت زاهدان از جمله این پارک ها می باشد. در این پژوهش سعی شده است بر اساس رویکرد ترجیحات مردمی با استفاده از مدل طبقه بندی کیفیت(Quality Sorting) به ارزیابی بصری وضع موجود در این پارک پرداخته شود. بر اساس این مدل فضای پارک با توجه به تیپ های منظر موجود به پهنه های مختلفی تقسیم شد: 1. پهنه فضاهای طراحی شده 2. پهنه بازی ها 3. پهنه با پوشش طبیعی. در ادامه 495 عکس در دو نوبت از پهنه ها تهیه شده و با توجه به اهداف مورد مطالعه برای هر پهنه، 8 عکس و در مجموع 24 عکس از مجموع عکس های گرفته شده، انتخاب گردید؛ مردم این عکس ها را با توجه به ترجیحاتشان در پنج دسته رتبه بندی نمودند (عکس های خیلی زیبا، زیبا، معمولی، زشت و خیلی زشت). نتایج تحقیق نشان می دهد بیشترین ترجیحات بازدید کنندگان در قالب گروه سنی 15 تا 24، از بین سه پهنه مورد بررسی، پهنه با پوشش طبیعی با 50% ترجیحات می باشد، بیشترین ترجیحات بازدید کنندگان در قالب گروه سنی 25 تا 49، پهنه فضاهای طراحی شده با 46% ترجیحات و بیشترین ترجیحات بازدید کنندگان در قالب گروه سنی 50 سال به بالا، از بین سه پهنه مورد بررسی، پهنه بازی ها با 36% می باشد.
    کلیدواژگان: فضای سبز، ارزیابی بصری محیط و منظر، ترجیحات مردمی، مدل طبقه بندی کیفیت، پارک ملت زاهدان
  • شهرام روستایی، زینب بهرامی صفحات 69-82
    این پژوهش بر روی ژئوتوریسم متمرکز است که جایگاه ویژه ای در بخش بازار گردشگری پایدار دارد و از سوی نشنال جئوگرافیک به عنوان نوعی از گردشگری تعریف شده که به حقظ یا تقویت ویژگی های جغرافیایی شامل فرهنگ، زیبایی شناسی، میراث زمین و رفاه ساکنان یک منطقه می پردازد. یکی از این جاذبه های طبیعی تالاب های زیبای پل دختر این است که به عنوان مکان های توریستی ژئومورفولوژیک تعریف می شوند. این منطقه از نظر جغرافیایی در 47 درجه و 43 دقیقه طول شرقی و 33 درجه و 47 ثانیه عرض شمالی و در ارتفاع 680 متری از سطح دریا واقع شده است. به منظور ارزیابی و رتبه-بندی عیار های موجود در مکان های ژئومورفیکی تالاب های پل دختر از روش پرالونگ استفاده شده است. در این پژوهش، ضمن تحلیل کامل این مکان از لحاظ ارزش های علمی، اقتصادی، زیبایی شناختی و فرهنگی، ارتباطی بین توانمندی های ژئوتوریستی این منطقه با یکدیگر ایجاد گردید. به دنبال توصیف اهداف و روش های ارزیابی و شناسایی ویژگی های تالاب های پل دختر، نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که ارزش علمی و زیبایی شناسی مکان طرح شده نسبت به سایر معیارها رتبه های اول و دوم را کسب نموده، در حالی که ارزش اقتصادی و شدت عیار بهره وری این مکان پایین ترین امتیاز را به خود اختصاص داده است. وجود چنین وضعیتی نشانگر ناشناخته ماندن این منطقه، عدم هماهنگی بین برنامه ریزان، ضعف مدیریتی سازمان های ذیربط و ناکافی بودن سطح دانش آنها در زمینه ژئوتوریسم است که همین امر در کند بودن آهنگ توسعه استان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، ژئومورفوسایت، روش پرالونگ، تالاب، پل دختر، استان لرستان
  • سعید امانپور*، هادی علیزاده صفحات 83-96
    عدالت اجتماعی همراه با مدیریت نحوه مناسبات انسان با محیط خود و منابع در دسترس، دغدغه اصلی در فرایند رسیدن به توسعه در معنی متعالی آن یعنی توسعه پایدار است.جامعیت و تعادل در برخورداری از شاخص های توسعه پایدار و آگاهی از روند پراکنش این شاخص ها امری است که امروزه در کشورهای در حال توسعه و به تبع آن در کشور ما، به علت وجود نابرابری های موجود در میان مناطق در جهت دستیابی به توسعه متوازن به عنوان ویژگی بارز توسعه پایدار امری ضروری می باشد. در پژوهش حاضر که به شیوه «توصیفی – تحلیلی» به انجام رسیده، سعی شده نمای پایداری در روند توسعه با ارزیابی حدود 40 شاخص از شاخص های فرعی توسعه در جهت ارزیابی میزان پایداری آن در قالب شاخص های کلی فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، درمانی، ارتباطی و تجهیزات شهری در شهرستان های استان کرمانشاه نشان داده شود. در این راستا دو هدف آگاهی از وضعیت پراکنش شاخص های توسعه منتخب با توجه به داده های آماری شهرستان های استان کرمانشاه با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی FAHP)) و میزان تاثیر شاخص های منتخب در توسعه پایدار استان با استفاده از مدل تحلیل رگرسیونی در محیط نرم افزار (SPSS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد اولا وضعیت پراکنش شاخص های اقتصادی از میان شاخص های منتخب در میان شهرستان های استان دارای وضعیتی نابرابر است و ثانیا رابطه عمیقی بین شاخص های منتخب برای ارزیابی توسعه پایدار در استان و پایداری توسعه استان وجود دارد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، تحلیل سلسله مراتبی فازی، استان کرمانشاه، تحلیل رگرسیونی
  • نرگس ثنایی مبین*، محمدعلی زنگنه اسدی، بوالقاسم امیراحمدی صفحات 97-110
    کوه های مرتفع، دره های عمیق و سرسبز، مشهورترین پناهگاه ها و جان پناه ها، رودخانه های پر آب، آبشارهای زیبا، آب و هوای فرح بخش، شرایط مناسب برای کوهنوردی، حوضه های دامنه جنوبی توچال نظیر دربند، درکه، کلک چال وتوچال را به عنوان یکی از جاذبه های تفرجگاهی شهری و فراشهری تهران معرفی کرده است که از پتانسیل های بالای ژئوتوریسمی برخوردار می-باشند.
    هدف این تحقیق شناسایی پهنه های مناسب ژئوتوریسمی منطقه برای تبدیل به ژئو پارک می باشد. به همین منظور لایه های اطلاعاتی مورد نیاز شامل نقشه های شیب، پوشش گیاهی، همدما، هم بارش، لیتولوژی، هیدرولوژی، چشم-اندازهای انسانی، چشم اندازهای ژئومورفولوژیکی تهیه و سپس با تلفیق و همپوشانی لایه های اطلاعاتی در محیط GIS با استفاده از مدل AHP پهنه های مناسب ژئوتوریسمی حوضه های آبی دامنه جنوبی توچال در قالب نقشه پهنه بندی ارائه گردید. نتایج این مطالعه نشان می دهد که 15 درصد از کل وسعت منطقه مورد مطالعه در پهنه فوق العاده مناسب، 10 درصد در پهنه خیلی مناسب، 35 درصد در پهنه مناسب و 40 درصد در پهنه نامناسب قرار دارد که به دلیل نزدیکی این منطقه به کلان شهر تهران می تواند مورد توجه برنامه ریزان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ژئوپارک، توچال، پهنه بندی، مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
  • رضا قضاوی*، زهره ابراهیمی خوسفی، محمدرضا اختصاصی، سید زین العابدین حسینی، محسن ابراهیمی خوسفی، محمدحسن زاده نفوتی صفحات 111-121
    بررسی روابط بین پارامترهای مختلف خاک با داده های ماهواره ای گامی موثر در شناسایی و تفکیک رخساره های کویری است. در همین راستا، تحقیق حاضر با هدف بررسی روش های مختلف رگرسیون دو متغیره بر اساس روابط بین مولفه های مختلف خاک با داده های ماهواره ای سنجنده ASTER در شناسایی رخساره های پلایای ابرکوه مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا از خاک سطحی30 پروفیل در منطقه مطالعاتی برداشت و در آزمایشگاه مقادیر EC، PH، درصد رطوبت اشباع و مقادیرکاتیون ها و آنیون های مربوط به هر نمونه اندازه گیری گردید. پس از انجام پردازش های لازم بر روی تصاویر ماهواره ای، با تعیین نقاط زمینی بر روی تصاویر، ارزش پیکسل های نظیر نقاط زمینی در باندهای مختلف استخراج گردید. سپس رابطه بین داده های ماهواره ای و نتایج حاصل از آزمایش های خاک منطقه با استفاده از روش های مختلف رگرسیون دو متغیره خطی مورد ارزیابی قرار گرفت و دقت مدل ها با استفاده از فاکتورهایی نظیر خطای تخمین و تایید، مجذور میانگین مربعات خطا، ضریب همبستگی و ضریب کارایی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های پژوهش بیانگر دست یابی به مدل هایی با ضریب همبستگی کمینه 45 درصد، خطای نسبی تخمین و تایید بیشینه به ترتیب4/247 و 7/2489، مجموع میانگین مربعات خطای کمتر و ضریب کارایی کمینه 19 درصد می باشد. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که هیچ گونه رابطه معنی داری بین میزان قلیایی بودن و درصد رطوبت اشباع با داده های ماهواره ای در منطقه مطالعاتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رگرسیون دو متغیره، رخساره کویری، داده های ماهواره ای، مولفه های خاک، ASTER، پلایای ابرکوه
|
  • Dr. Safar Ghaed Rahmati*, Dr. Ahmad Khademol Hosseini, Tahereh Siyavoshi Pages 1-14
    Earthquake is of natural hazards which its occurrence mostly causes great damages. . Geographical distribution of earthquakes in Iran indicates that 66 percent of the land of Iran is faced with earth quake risk, which 90 percent of the population lives in these areas. However, the cities of Iran are seriously vulnerable against earthquakes with 5.5 and 6 Richter. Lorestan province forms part of Zagros Mountains and in general 50.83 percent of Iran's earthquake has happened in this mountains. Hence Lorestan has faced with destructive earthquake with a high mortality. This part of Iran has been classified as the areas with strong earthquakes. Also recording a great number of earthquake Epicentesr during the last century and happening destructive earthquakes in the province, indicates that faults are active in this area. One of the most destructive earthquake occurred in Iran around a hundred years ago in 1287 Hijri –at Solar Silakhor Doroud area This province with a population density of 62 persons per square kilometer has about 2.65 percent of the population that is considered as populated area. The objectives of the present study includes the spatial distribution pattern of the province's cities and population and study the spatial distribution of the cities and urban population of Lorestan province regarding the earthquake risk. In this paper, for the study of spatial pattern of major cities of the province, "gravity or specifying separation point "has been used, the results indicate that the major urban centers of the province have almost been scattered as organic. On the other hand the frequency of water main faults at the margins of faults is the main factor for locating cities and villages in this province. Therefore majority of the residential areas have been located at the faults area and are faced with great damages and are vulnerable.Based on the results obtained from zoning maps indicate that about six percent of the province population are located at very high risk zone, 23 percent of the population in high risk area and 56 percent are located in the middle zone.
    Keywords: population distribution, seismic vulnerability, Risk Analysis, Lorestan Province
  • Dr. Mahmoud Ziaee*, Mahmoud Hassan Pour Pages 15-28
    Butler`s life cycle model of tourism destination considers different procedures in destination transition. Tourism destinations based on their position in the life-cycle, have characteristics that need to be consider in the strategic planning. Besides Butler`s theory, Doxey’s Irridex Model, by presenting different procedures, has defined particular behavioral and attitude reactions for destinations. Authors of this article, through demonstrating a combined and hybrid matrix, provide the possibility of reviewing the physical, social and cultural environment of destinations and on the other hand, through combining these tools make it possible to anticipate behaviors and attitudes of local community against the probable changes and tourism growth trend and also the possibility of development strategic fileds of tourism development of tourism destinations.To do this end, four specific steps have been taken. 1) Recognition of the current status 2) analysis 3) synthesize and combination 4) presenting strategic fields and their prioritizing. The findings of the studies showed that the priority and combination of strategic fields at each stage is different, so that the under study area of Mesr-Farahzad-Mohammad Abad e Koure Gaz, Ashin-Rig e Jen-Jandagh And Abu Zaid Abad-Band e Rig, with respect to the specifications and their conformity with models characteristics are placed at the beginning of Growth Stage, Exploration and participation (based on destination life cycle model) and apathy, euphoria (Doxey’s Irridex Model) respectively, so in appropriate with their conditions, the required strategic field has been defined.
    Keywords: life cycle model of destination area, Butler, Doxey's Irridex Model, strategy of destination development
  • Nahid Akbari Samani*, Dr. Seyed Ali Badri, Dr. Mohammad Salmani Pages 29-48
    Introduction
    Today tourism as general and sustainable tourism as particular, in rural and urban tourist areas have become one of the most important topics in scientific and academic meetings of the world. Evaluating the present status and progress toward sustainable tourism, especially in rural areas,has made the rural development in economic, social - cultural,, institutional and environmental respects.However, achieving the sustainability in different aspects reqires the gauges, indices and accurate universal tourism patterns for evaluationg and defining tourism sustainability status.therefore optimum use of indicators in the field of rural tourism development can have an important role in the diversification of employment, reduction of income differences between rural and urban, reduction of migration and development of infrastructures and increase the satisfaction of the local residents and their life level. In this study, the main question is Whether what are the criteria for sustainable tourism in rural areas of the organization, in terms of economic, social - cultural, environmental - physical and institutional stability that led to the development of tourism in the rural environment?
    Methodology
    the method of this study is descriptive - analytical and of surveying type and a questionnaire was prepared for taking the opinion and views of two groups of rural and authorities families. The statistical society of Saman district is 23 villages that 8 villages with 2848 households with respect to their potentials, attractions and geographical situation and, 150 households (about 5 percent of the total households in each village provided that the number of samples is not less than 15) and 20 people of the authorities were selected as the sample of local statistical society.In this study, after filling the questionnaire and assessment of structural validity by analysis method and KMO test and finally the questionare’s perpetuity by cronbach's alpha test, 124 indices by Delphi method in the form of four main hyphothesis were selected and by statistical correlation, Kendall b, c, gamma, Spearman in the statistical package SPSS and EXCEL software were tested.Finding and
    Results
    According to research findings, from total of 42 indicators of economic, social - cultural, environmental and the institutional framework of sustainable tourism in rural areas, 8 indicators from people’s view and 15 indicators from the authorities view were confirmed. However, the analysis of two views showed convergence (consistency) in 25 indicators and Divergence (anisotropy) in 17 indicators.
    Keywords: Tourism, Rural tourism, Assessment, Sustainability indicators
  • Dr. Khodarahm Bazzi*, Dr.Gholamali Khammar, Dr. Akbar Kiani, Mohammad Ali Mirshekari, Peyman Golchin Pages 49-68
    Urban spaces was eco-friendly before Industrial Revolution; however, after the revolution, urban spaces was influenced by industry so life style has been changed that makes more people to go to suburban areas to be get in touch with nature. To address this issue, city managers attempt to consider green spaces and public parks in their planning outside of cities. Mellat Park of Zahedan is a good example of these types of parks. This paper examined the current visual aspects of Mellat Park based on residents’ preferences using a classification model quality (Q-Sort). According to this model, there are three different zoning in parks: 1. Designed areas, 2. Playgrounds or Recreational zone, 3. Green spaces. In two different times, 495 photos were taken from different three areas. Then the photos were categorized based on the objectives of the study and a total of 24 images for all areas (8 for each) were selected. The respondents ranked the photos with these 5 scales: (very nice picture, nice, ordinary, ugly and too ugly). The results show that 50% of the visitors who are 15-24 years old, prefer green spaces, while 46% of those who are 25-49 years prefer to use “designed spaces”. Finally 36% of visitors who are above 50 years prefer to use playgrounds or recreational zones.
    Keywords: Green space, environment, landscape visual assessment, public preference, Q, Sort model, Mellat park of Zahedan
  • Dr. Shahram Roostaei, Zeynab Bahrami Pages 69-82
    This study is focused on geo-tourism which has a special place in the market part of sustainable tourism and has defined by National Geographic as a type of “tourism which sustains or enhances the geographical characteristic including the culture, aesthetics, Geo heritage, and the well-being of its residents. One of the natural attractions of Lorestan Province is beautiful Pole-dokhtar wetlands which is defined as a geomorphologic touristy place. This area is placed at geographical coordinates of east longitudinal of 47◦,43ꞌ, and 33◦,47ꞌ northern latitude, and at height 680 m from sea level. Pralong method is used in order to evaluate and ranking features which exist in geomorphosite of Pole-dokhtar wetlands. In this study,besides a complete analysis of this place according to scientific, economic, aesthetic and cultural values,a relationship between geo tourism capabilities with each other was created. After the explanation of the purposes of evaluation methods and identification of the features of Pole-dokhtar wetlands, the results of this study showed that Scientific and aesthetic value of this location in comparison with other criteria are in the first and second place. While the economic value and the efficiency value of this place received the lowest rate. The existence of such a situation Indicate lack of identification of this place, Lack of coordination between planners, Poor management of related organizations and inadequate knowledge in the field of geotourism that led to the Lack of economic development.
    Keywords: Geo tourism‚ Geomorphosite, Pralong, Wetland, pole¬, dokhtar, Lorestan
  • Dr. Saeed Amanpour*, Hadi Alizadeh Pages 83-96
    Social justice, along with the management of human interactions with their environment and available resources, has been indicated as the main concerns in the development process to achieve sustainable development in its transcendent meaning. comprehensiveness and balance for having sustainable development and Awareness of dispersion trend of these indicators is an issue which is necessary today in developing countries and consequently in our country, due to the existing imbalances between the areas for achieving balanced development as the recognized characteristics of sustainable development.In the present study which is performed by "- descriptive analysis” method, it is tried to show a sustained feature in development trend through evaluating about 40 indicators of minor development indicators for evaluating its stability in the form of overall indicators of cultural, social, economical, health, communication and public urban facilities in townships of Kermanshah province.In this regard, the two objectives of awareness of distribution condition of the selected development indicators according to statistical data of the cities of Kermanshah Province, using fuzzy AHP model and the effect of selected indicators of sustainable development models using regression analysis in (SPSS) software have been analyzed. Obtained results showed that, firstly the distribution condition of economical indicators among the selected economic indicators in the cities of the province has an imbalanced condition and secondly, a deep relationship exists between the selected indicators for Assessment of sustainable development in the province and sustainable development of the province.
    Keywords: Sustainable development, Fuzzy hierarchical analysis, Kermanshah province, regression analysis
  • Narges Sanaiee Mobin*, Dr. Mohammad Ali Zangane Asadi, Dr. Abolghsem Amir Ahmadi Pages 97-110
    High mountains, green and deep valleys, the most famous shelters, over flowing rivers, beautiful waterfalls, pleasant climate, appropriate condition for climbing, the basins of the southern slop of Tochal such as Darband, Darakeh, Kolak chal, Tochal have caused them to be one of the urban and megalopolis recreative attractions of Tehran which have high potentials for geo tourism.The purpose of this study is to investigate the appropriate zones for geotourism development in this area. To carry out the study, required information layers including maps of slope, vegetation cover, isothermal, isohyetal, lithology, hydrology, human and geomorphologic landscapes were prepared. Then by combining and over lapping information layers in GIS environment using AHP models, appropriate zones for geo tourism in the basins of the southern slop Tochal were specified. The results of the study are as follows: 15 percent of the total zone is placed at extremely appropriate zone, 10 Percent quite appropriate, 35 percent appropriate and 40 percent at inappropriate zone, which due to the proximity of this area with Tehran metropolis could be considered by planners
    Keywords: Geopark, Tochal, Zoning, AHP, GIS
  • Dr. Reza Ghezavati*, Zohre Ebrahimi Khusfi, Dr. Mohammad Reza Ekhtesasi, Dr. Seyed Zeynolabedin Hosseini, Mohsen Ebrahimi Khusfi, Dr. Mohammad Hasanzadeh Nafooti Pages 111-121
    The study of relationship between various soil parameters and satellite data is an effective step in the identification and separation of desert facies. To do so, this study aim to study two-variable regression methods based on different relationships between the various soil components data and ASTER satellite data in order to detect Abarkoo playa facies. To achieve this purpose, at first, 30 topsoil samples were collected from the study area and analyzed in laboratory. Various pedological components (Anion, Cations, Soil moisture, Texture and PH) were also measured. After performing the necessary processing on the satellite images, the value of pixels in each band were extracted by overlaying ground points over satellite image. In the next step, the correlation between satellite data and laboratory values were evaluated by using various two-variable regression methods. The accuracy of the models was assessed using Relative Error, Root Mean Square Error, and Correlation Coefficient of Efficiency. Results indicated that the minimum correlation coefficient is 45%, the maximum relative error of estimation and confirmed are respectively 247.4 and 2489.7 percent, root mean square error is low and the minimum Coefficient of Efficiency is 19 percent. Furthermore, the results of this study showed that there is no significant relationship between PH and soil moisture and satellite data in the study area.
    Keywords: Two, variable regression, Kavir facies, satellite data, Components of soil, ASTER, Abarkoo playa