فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 26 (بهار 1397)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 26 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/28
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مصطفی امیرفخریان *، محمدرحیم رهنما صفحات 1-16

    موضوع دسترسی به خدمات شهری از جمله مسائل مهمی است که فضای شهر را از ابعاد گوناگون تحت تاثیر قرار می‏دهد. در برخی مواقع عدم دسترسی مناسب به برخی کاربری ها، سلامت افراد را نیز در معرض خطر می‏اندازد. خدمات بهداشتی-درمانی نمونه ای از این دست است که الزام دسترسی به موقع و مناسب به آن، برای همه افراد جامعه ضروری است. دسترسی به خدمات از دو بعد دسترسی فضایی و دسترسی غیرفضایی قابل بررسی است. در این میان شرایط و ویژگی های اقتصادی-اجتماعی جامعه از جمله ابعاد مهم دسترسی غیرفضایی به شمار می‏آید؛ چراکه دسترسی غیرفضایی مبین شرایط اجتماعی و اقتصادی جمعیت استفاده کننده از خدمات است. براین اساس در این مطالعه سعی شده است، دسترسی غیرفضایی به خدمات بهداشتی-درمانی در شهر مشهد مورد تحلیل قرار گیرد. برای این منظور ابتدا مدل مفهومی تحقیق با استفاده از 8 شاخص اجتماعی-اقتصادی تاثیرگذار در سطح 1266 حوزه آماری ساخته شد. استفاده از مدل تحلیل عاملی در خصوص ویژگی های اجتماعی-اقتصادی حوزه ها، منجر به شکل گیری 2 عامل اقتصادی و اجتماعی شد که بیش از 74% از کل تغییرات واریانس ها را تبیین می کند. نتیجه به دست آمده از تحلیل عاملی برای هر حوزه به تفکیک هر عامل در محور مختصات (x ، y) ترسیم شد و جایگاه هر حوزه به دست آمد. نتیجه این بررسی نشان داد که در شهر مشهد وضعیت متفاوتی از نظر شاخص های دسترسی غیرفضایی قابل مشاهده است؛ به گونه ای که 21.6 درصد از جمعیت به دلیل پایین بودن جایگاه شاخص های اجتماعی و اقتصادی، اولویت نخست برنامه های بهداشتی-درمانی در خصوص ارتقای شاخص دسترسی غیر فضایی به شمار می آیند که این مسئله می‏بایست در خصوص توسعه برنامه های بهداشتی و درمانی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دسترسی غیرفضایی، ویژگی های اقتصادی، اجتماعی، خدمات بهداشتی، درمانی، شهر مشهد
  • غلام حسن جعفری *، زینب براتی صفحات 17-32

    توده باتولیت الوند همدان با جهت شمال غرب- جنوب شرق در جنوب، جنوب شرق و غرب همدان واقع شده است. فرم دره های کوهستانی تحت تاثیر ساختار اولیه، تکتونیک، فرایندهای ژئومورفولوژیک و عوامل مختلف فرسایشی در طی زمان شکل می‏گیرد. انعکاس برایند کلی فرایندهای اثرگذار زمین شناسی در طی زمان بر فرم منحنی میزان‏ها قابل ارزیابی است. با بررسی ضریب خمیدگی خطوط منحنی میزان که از تقسیم فاصله هوایی یک خط منحنی میزان بر طول واقعی آن در نقشه های توپوگرافی با مقیاس 50000/1 به دست می‏آید، می‏توان تاثیرات درازمدت عوامل اثرگذار بر لندفرم‏های منطقه را ردیابی کرد. برای این منظور حوضه های منشعب از ارتفاعات الوند همدان، به 28 زیر حوضه تقسیم و شاخص مورفومتریک ضریب خمیدگی در چهار زیرگروه حوضه‏ای با توجه به بلندترین ارتفاع مسلط به حوضه (3500، 3400، 3200 و 2800) برآورد و بین مقدار ضرایب خمیدگی با ارتفاع منحنی میزان‏ها روابط خطی برازش شد. سپس وضعیت ضرایب برآورد شده در ارتباط با جهت ناهمواری ها مورد ارزیابی قرار گرفت. مقدار ضریب خمیدگی منحنی میزان‏ها با توجه به فاصله از قله اصلی، ابتدا روند نزولی و سپس روند صعودی پیدا کرده است. چنین روندی حاکی از تغییر فرایند از یخچالی به مجاور یخچالی است. علاوه بر آن در این توده کوهستانی، با توجه به متفاوت بودن وضعیت پیشانی جبهه کوهستان، ارتفاع حضیض ضرایب خمیدگی دره های واقع در دامنه های شمال‏شرقی، بالاتر و ضرایب خمیدگی آن ها کمتر از دره های واقع در دامنه های جنوب‏غربی است. چنین تغییراتی در ضرایب خمیدگی بیان کننده این است که نوع و میزان اثرگذاری فرایندها، تحت تاثیر ارتفاع و جهت ناهمواری ها متغیر بوده و در دامنه های شمال‏شرقی شرایط مطلوب‏تری برای اثرگذاری فرایندهای یخچالی وجود داشته است.

    کلیدواژگان: ارتفاع حضیض، دره های کوهستانی، فرایند، ضریب خمیدگی، باتولیت الوند
  • رستم صابری فر *، احمد خادریان صفحات 33-44

    هدف تحقیق حاضر، تعیین سهم عوامل مختلف در پیش بینی میزان تولید ترافیک از کاربری های شهری در بخش مرکزی شهر نیشابور است. به این منظور، از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی در قالب همبستگی از نوع پیش بین استفاده شده است. برای گردآوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه محقق ساخته بهره برداری شده است. برای تاثیر تغییرات مربوط به هر یک از کاربری های شهری، ابتدا نظر متخصصان و مدیران مرتبط با امر ترافیک پرسیده شد و برای مقایسه این نتایج، نسبت به گردآوری داده های میدانی نیز اقدام شد. نمونه مورد نظر در بخش نظر سنجی از افراد بر اساس جدول مورگان 60 نفر تعیین شد که این افراد به دو گروه مساوی 30 نفری برای افراد شاغل در بدنه مدیریت شهری و سایر افراد تقسیم شدند. داده های گردآوری شده از این طریق با استفاده از نرم افزارهای مختلف به خصوص SPSS و مدل های آمار توصیفی و استنباطی از جمله خی دو و تحلیل رگرسیون چند متغیره، تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که از بین تمام عوامل مورد بررسی (تعداد شاغلان در هر کاربری، محل استقرار، میزان تراکم و نوع عملکرد)، تنها تعداد شاغلان در هر کاربری (تعداد مدیران و کارمندان دائمی و موقت در برابر سایر مولفه های هر کاربری و یا عملکرد) می تواند میزان تولید ترافیک هر کاربری (عملکرد شهری) را به طور معناداری پیش بینی کند (000/0=P)؛ اما افزودن هر یک از متغیرهای محل استقرار، میزان تراکم و نوع عملکرد به متغیر تعداد شاغلان، نمی تواند قدرت پیش بینی تولید ترافیک را به طور معناداری افزایش دهد.

    کلیدواژگان: تولید ترافیک، کاربری های تجاری، اداری، شهر نیشابور
  • فریبا اسفندیاری، مرتضی قراچورلو * صفحات 45-62

    شهرستان اهر یکی از شهرستان های شمالی آذربایجان شرقی است که باوجود داشتن مناظر و چشم اندازهای طبیعی مناسب درجهت توسعه اکوتوریسم، نتوانسته است از این حیث به جایگاه واقعی و شایسته خود برسد. در این خصوص به نظر می رسد که آگاهی از توان های اکوتوریسمی منطقه و شناسایی نواحی مستعد اکوتوریسم به منظور صرفه جویی در وقت، هزینه و رونق بخشی به اقتصاد گردشگری منطقه مورد مطالعه امری ضروری است. این پژوهش بر آن بود تا با استفاده از روش تحلیل چندمعیاره فازی به این مهم دست یابد. در این راستا بر پایه شواهد میدانی و اسناد مختلف کتابخانه ای، داده ها و اطلاعات مربوط به 8 معیار محیطی شامل شیب، جهت شیب، ارتفاع از سطح دریا، فاصله از آبراهه ها، تراکم آبراهه ها، تراکم پوشش گیاهی، خاک و سنگ شناسی گردآوری شد. عملیات آماده سازی، مدیریت و تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام گرفت که در نهایت به تهیه نقشه پهنه بندی توان اکوتوریسمی منطقه مورد مطالعه انجامید. نتایج حاصل از این پهنه بندی نشان از وجود پتانسیل های خوب اکوتوریسمی در منطقه مزبور داشت و تطابق قابل قبولی را با واقعیات زمینی به نمایش گذاشت. تمرکز پهنه هایی با توان بالا در جنوب شهرستان و در داخل دره های رودخانه ای ضمن تاکید بر اهمیت این پهنه ها، اولویتی را به جهت توسعه اکوتوریسم برای دهستان های منطقه مشخص ساخت. به طوری که دهستان های واقع در جنوب غرب شهرستان شامل بزکش و گویجه بل از بیشترین اولویت درجهت توسعه اکوتوریسم برخوردار بودند. کم ترین توان اکوتوریسمی عمدتا به مناطق شرقی شهرستان و قسمت میانی آن در سمت شمالی رود اهر اختصاص یافت. اگرچه در بین معیارهای مورد بررسی نقش تراکم پوشش گیاهی در نقشه پهنه بندی توان اکوتوریسمی و اولویت بندی دهستان ها بارزتر بود؛ اما نبایستی از نقش برجسته رودها و کرانه های آن ها در ایجاد محیط های مساعد برای طبیعت گردی غافل بود. نهایتا اینکه توسعه اکوتوریسم در منطقه مورد مطالعه، توجه ویژه و همه جانبه به جاذبه های طبیعی عرصه های رودخانه ای و کوهستانی را می طلبد.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، توان اکوتوریسمی، تحلیل چند معیاره، فازی، اهر
  • احمد رومیانی *، علی اکبر عنابستانی، مرضیه هادی پور صفحات 63-90

    مشارکت مردمی در سطوح مختلف یکی از راهبردهای کاهش محرومیت جامعه روستایی در ابعاد مختلف به شمار می رود و می تواند نقش موثری در افزایش آگاهی مردم در ارتباط با حقوق مدنی و شهروندی به منظور دخالت در مدیریت روستاها، امور نهادها و دفاع از حقوق مردم روستایی به دنبال داشته باشد. در این مقاله تلاش شد تا نگرش مردم و مدیران روستایی نسبت به مشارکت مردمی در سطوح مختلف مورد بررسی قرار گیرد. روش تحقیق در این مطالعه، ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی- تحلیلی و همبستگی است که بخش عمده ای از داده های آن براساس مطالعات میدانی (پرسشنامه، مشاهده و مصاحبه) و با روش نمونه گیری تصادفی (320 نفر نمونه در سطح منطقه) گردآوری شده است. یافته های مطالعه براساس نتایج به دست آمده از آزمون های همبستگی پیرسون نشان می دهد که ارتباط معنی داری بین همه شاخص های موردنظر وجود دارد؛ ولی در اکثر مولفه ها کمتر از حد مطلوبیت عددی (3) موردنظر ارزیابی شده است. همچنین در توزیع فضایی رابطه بین سطوح مشارکت مردمی و کاهش محرومیت جامعه فقط در دو روستای ولیعصر و رشنوده همبستگی مستقیم و نسبتا کاملی ازلحاظ ابعاد مشارکت در محدوده موردمطالعه وجود دارد و در دیگر روستاها ضعیف برآورد شده است؛ بنابراین با توجه به یافته ها، راهکارهایی شامل ایجاد تشکل های مردمی مرتبط با آموزش مردم در جهت کاهش محرومیت جامعه روستایی، ایجاد بسترهای اجتماعی- فرهنگی موردنیاز برای بالا بردن میزان مشارکت مردم در ابعاد مختلف توسعه روستایی، ایجاد انگیزه برای شرکت خودجوش مردمی در تهیه، تصویب و اجرای طرح ها و غیره پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: سطوح مشارکت، مسئولیت پذیری، محرومیت، توسعه جامعه روستایی، شهرستان رومشگان
  • علی شمس الدینی، حامد قادرمرزی، داود جمینی * صفحات 91-106

    در راستای توسعه مناطق شهری و روستایی، برنامه های اجرایی مختلفی توسط نهادهای متولی اجرا می شود. در صورتی که برنامه های مذکور متناسب با شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه میزبان برنامه ها نباشد، مشکلات عدیده ای را برای آن ها به وجود می آورد. این مهم به ویژه در سکونتگاه های انسانی که منبع تامین معیشت آن ها یک یا دو منبع اقتصادی باشد، نمود بیشتری می یابد. روش شناسی پژوهش کاربردی حاضر، کمی است که با روش پیمایشی و با هدف بررسی اثرات احداث کمربندی بر وضعیت اقتصادی، اجتماعی و محیطی ساکنان روستا-شهر شاهو از دیدگاه شهروندان انجام گرفته است. کل سرپرستان خانوار روستا-شهر شاهو (3526 نفر) جامعه آماری پژوهش بودند و با توجه به محدودیت های مالی و زمانی، محققان با استفاده از جدول بارتلت و همکاران، 200 نفر از سرپرستان خانوار را به عنوان جامعه نمونه در نظر گرفتند و در ادامه پرسشنامه ها به صورت کاملا تصادفی در میان سرپرستان خانوار توزیع شد. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی و پایایی آن با رعایت اصول پژوهش های میدانی و با انجام اصلاحات لازم به تایید رسیده است. نتایج پژوهش نشان داد، میزان رضایتمندی حدود 90 درصد ساکنان روستا-شهر شاهو از احداث کمربندی در سطوح ضعیف و بسیار ضعیفی قرار گرفته و میانگین محاسبه شده 27/1 بوده است. نتایج بررسی میزان رضایتمندی شهروندان روستا-شهر شاهو از سکونت در شهر در قبل و بعد از احداث کمربندی نشان داد، میانگین رتبه ای میزان رضایتمندی شهروندان به صورت معناداری از 57/96 به 5/69 کاهش یافته است. همچنین نتایج نشان داد کاهش منابع درآمدی و افزایش میزان بیکاری، کاهش ارزش املاک و دارایی ها، انزوای جغرافیایی، مهاجرفرستی و ناهنجاری های اجتماعی، توقف رشد و توسعه شهر و تخریب محیط زیست، مهم ترین اثرات احداث کمربندی بر ساکنان روستا-شهر شاهو هستند که توانسته اند حدود 71 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، نهادهای متولی، کمربندی، روستا، شهر، شاهو
  • حامد جاودانیان *، عبدالحسین حداد، علیرضا میرنژاد صفحات 107-122

    پهنه بندی ژئوتکنیک لرزه ای به عنوان یکی از فاکتورهای لازم درجهت آمایش و توسعه مناطق، قادر به ارائه اطلاعات ارزشمندی از نواحی شهری مورد مطالعه است. در این پژوهش، براساس مجموعه وسیعی از نتایج آزمایش های ژئوفیزیکی شهر سمنان، نقشه های هم سرعت موج برشی و همچنین نقشه های هم عمق برای سرعت موج برشی با استفاده از نرم افزارArcGIS ارائه شده است. با استفاده از نقشه های هم سرعت موج برشی، عمق سنگ بستر لرزه ای با سه معیار متفاوت برای گستره شهر سمنان تعیین شد. ژرفای سنگ بستر لرزه ای در این گستره براساس استاندارد 2800، از حدود 5 تا 30 متر اندازه گیری شده است. با استفاده از این پهنه بندی ها مشخص شده است که مناطق جنوب شرقی شهر سمنان بنا بر ماهیت و نوع آبرفت آن منطقه دارای بیشترین ژرفا و مناطق شمال شرقی دارای کمترین ژرفای سنگ بستر لرزه ای است. میانگین سرعت موج برشی تا ژرفای 30 متر، بین 427 تا 804 متر بر ثانیه متغیر است. به طور کلی با پیشروی از مناطق شمالی به سمت مناطق جنوبی شهر، میانگین سرعت موج برشی کاسته شده و عمق سنگ بستر لرزه ای نیز افزایش می یابد. در ادامه با استفاده از نتایج حاصل از این پژوهش و براساس استاندارد 2800 و همچنین آیین نامه اروپا به رده بندی زمین پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که گستره شهر سمنان با توجه به استاندارد 2800 غالبا در گروهIIو براساس آیین نامه اروپا، به طور عمده در گروه B رده بندی می شود.

    کلیدواژگان: هنه بندی، ژئوتکنیک لرزه ای، آزمایش ژئوفیزیکی، ArcGIS، سمنان
  • محمدرضا رضایی *، محمود قدیری، مسلم شمشیری صفحات 123-138

    در دهه های اخیر، رشد و گسترش شهرها به صورت بی رویه و شتابان صورت گرفته است. این رشد بی رویه، پیامدهایی نظیر نابودی اراضی کشاورزی و گسترش به سمت پهنه های آسیب پذیر (نظیر حوضه های سیلابی، مناطق مخاطره آمیز از جهت لرزه خیزی و نیز شیب های نامناسب) داشته است که باعث به هم خوردن تعادل و پایداری اکولوژیکی شهر ها شده است. در این ارتباط، شهر شیراز به عنوان یکی از کلان شهرهای کشور شاهدی بر این مدعاست که رشد کالبدی آن بدون برنامه ریزی و ملاحظات زیست محیطی، سبب گسترش به سوی پهنه های آسیب پذیر از منظر مخاطرات محیطی و اکولوژیکی شده است. در واقع در رشد و گسترش فضایی شهر شیراز، تناسب محیطی یا هماهنگی با شرایط و بسترهای محیط زیستی و اکولوژیکی رعایت نشده است؛ آنچه که کم و کیف آن نیازمند ارزیابی علمی است. لذا، برای ارزیابی میزان تناسب محیطی شهر شیراز در چارچوب روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، از فنون تحلیل مناسبت محیطی استفاده شد. در ادامه با توجه به ساختار اطلاعات موجود و قابلیت به کارگیری آن در سیستم های رایانه ای، از میان فنون تحلیل مناسبت محیطی، فن ترکیب خطی انتخاب شد. سپس معیارهای توپوگرافیک و اکولوژیک شامل شیب، ارتفاع، پهنه بندی خطر زلزله و اراضی کشاورزی و باغی انتخاب شد و بر اساس فن ترکیب خطی رتبه بندی شدند. سپس این معیارها با توجه به اهمیت شان ترکیب شدند و نقشه نهایی میزان تناسب محیطی به دست آمد. نتایج نشان داد که از کل مساحت شهر، 6/38 درصد را پهنه های نامناسب، 5/38 درصد پهنه های کمتر مناسب و تنها 8/22 درصد را پهنه های مناسب تشکیل می دهد. وضعیتی که میزان تناسب محیطی پایین شهر شیراز را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: توسعه کالبدی، مناسبت محیطی، فن ترکیب خطی، شهر شیراز
  • وکیل حیدری ساربان * صفحات 139-158

    هدف این مقاله بررسی عوامل موثر در بهبود مشارکت سیاسی از دیدگاه روستاییان شهرستان اردبیل است. در مرحله نخست، عوامل موثر در بهبود مشارکت سیاسی در محدوده مورد مطالعه، از دیدگاه نخبگان محلی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد شناسایی قرار گرفت. برای نیل به این مقصود، با 35 نفر از ساکنان منطقه مورد مطالعه که دارای تحصیلات دانشگاهی با حداقل مدرک تحصیلی فوق دیپلم بودند، مصاحبه های جداگانه ای به عمل آمد. در مرحله دوم تحقیق، برای شناخت و تحلیل دیدگاه اجتماعات روستایی و میزان توافق نظری آن ها با نتایج مرحله نخست، 38 علت شناسایی شده مبنای طراحی پرسش نامه به روش لیکرت قرار گرفت. گفتنی است جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش، شامل کل روستاییان بالای 15 سال ساکن در مناطق روستایی شهرستان اردبیل است (85053.N=) که از این میان تعداد 383 نفر با استفاده از فرمول کوکران و با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. روایی صوری پرسش نامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. مطالعه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد30 پرسش نامه صورت گرفت و با داده های کسب شده و استفاده از فرمول ویژه کرونباخ آلفا در نرم افزار SPSS، پایایی بخش های مختلف پرسش نامه تحقیق 72/0 الی 84/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل تحلیل عاملی استفاده شد و نتایج این مدل نشان داد مهم ترین عوامل موثر در بهبود مشارکت سیاسی از دیدگاه روستاییان در منطقه مورد مطالعه شامل چهار مولفه (بهبود زیست سیاسی و یادگیری اجتماعی، بهبود زیست اجتماعی و شبکه سازی، شکوفایی اقتصادی و اعتمادسازی، بهبود زیست محیطی و تقویت انگیزش) است که مقدار واریانس و واریانس تجمعی تبیین شده توسط این شش عامل 54/58است و در نهایت بر اساس نتایج تحقیق پیشنهادهای کاربردی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت سیاسی، توسعه اجتماعی، توسعه روستایی، شهرستان اردبیل
  • فرامرز بریمانی *، هادی راستی، میثم دهقانی، راضیه جهانتیغ صفحات 159-178

    در سکونتگاه های واقع در مرزهای شرقی ایران (مرزهای بین ایران-افغانستان و ایران-پاکستان)، - که بنا به دلایل امنیتی و غیر امنیتی در زمره مناطق مرزی بحران زا قلمداد شده اند- میزان سرمایه اجتماعی پایین تر از حد انتظار به نظر می رسد. این در حالی است که این سرمایه از عوامل کلیدی در توسعه پایدار سکونتگاه های مرزی شمرده می شود؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف تبیین عوامل تهدید کننده امنیت در چارچوب رهیافت سرمایه اجتماعی و بررسی تفاوت های مکانی آن در سکونتگاه های مرزی استان سیستان و بلوچستان انجام گرفته است. سرمایه اجتماعی، شاخص های اعتماد، مشارکت و انسجام اجتماعی را در بر می گیرد. عوامل تهدید کننده امنیت نیز بی سازمانی اجتماعی، محرومیت نسبی و فقدان کنترل اجتماعی را شامل می شود. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و همبستگی است. به دلیل گستردگی جامعه آماری، 382 نفر از مردم محلی به روش کوکران و 136 نفر مدیر محلی به روش سرشماری از میان شهرستان های میرجاوه، سراوان و زهک به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. داده های تحقیق به روش منطق فازی (نرم افزار MATLAB) و روش های آماری (SPSS) پردازش و تحلیل شد. یافته های پژوهش حاکی از میزان نسبتا بالای سرمایه اجتماعی و میزان متوسط تهدید کننده های امنیت به ترتیب با درجه (628/0) و (593/0) و نیز همبستگی بالا و معکوس بین سرمایه اجتماعی و تهدید کننده های امنیت (838/0-) است. همچنین یافته ها بیانگر وجود تفاوت معنادار مکانی از نظر موقعیت سیاسی- جغرافیایی و نبود آن از نظر نوع سکونتگاه (روستایی و شهری بودن) است؛ بنابراین نتایج پژوهش نشانگر فقدان مدیریت کارآمد مناطق مرزی در منطقه و فقدان نگاه فرصت زا و فرصت ساز به مرز و مناطق مرزی است که معیشت و سایر ابعاد زندگی مرزنشینان را در پیوند با امنیت و توسعه منطقه ای و ملی تاکید کند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، بی سازمانی اجتماعی، محرومیت نسبی، فقدان کنترل اجتماعی، سکونتگاه های مرزی سیستان و بلوچستان
  • محسن شایان، سیروس قنبری *، جواد بذرافشان صفحات 179-196

    امروزه رویکرد توسعه پایدار به عنوان چارچوبی برای تحلیل پایداری نظام سکونتگاه های انسانی به طور عام و سکونتگاه های روستایی به طور خاص از ارزش و اعتبار بالایی برخوردار است. بررسی و شناخت نواحی روستایی و تحلیل قابلیت ها و تنگناهای آن ها در فرایند برنامه ریزی توسعه روستایی اهمیت بسزایی دارد. در همین راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل وضعیت پایداری در سکونتگاه های روستایی شهرستان زرین دشت است. در فرایند پژوهش، ابتدا مبانی نظری سنجش پایداری و سوابق مطالعاتی آن مورد مطالعه قرار گرفت و براساس آن و با توجه به اطلاعات موجود درخصوص منطقه مورد مطالعه، 76 شاخص سنجش پایداری در پنج بعد اقتصادی، اجتماعی، محیطی، کالبدی و دسترسی تعیین شد. جامعه آماری تحقیق را همه سرپرستان خانوارهای روستایی شهرستان (7927 نفر) و کارشناسان تشکیل می دهد که از میان گروه اول حجم نمونه ای با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 310 پرسشنامه به صورت تصادفی ساده و از بین کارشناسان حجم نمونه ای به تعداد30 نفرتکمیل شده است. در این پژوهش برای تجزیه وتحلیل داده های کمی از آزمون تی تک نمونه ای و برای به دست آوردن وزن هریک از ابعاد و اولویت بندی دهستان ها از تحلیل سلسله مراتبی فازی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که دهستان خسویه با وزن 354/0 به عنوان پایدارترین دهستان در ابعاد پنج گانه مشخص شده است. دهستان زیرآب با وزن 247/0 پایداری ضعیف، دهستان ایزدخواست غربی با وزن 153/0 در شرایط نیمه پایدار و همچنین دهستان ایزدخواست شرقی با وزن 072/0 و دهستان دبیران با وزن 077/0 به عنوان ناپایدار ترین دهستان های شهرستان انتخاب شده اند. همچنین نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان می دهد که دهستان خسویه با میانگین 629/3 بیشترین و دهستان دبیران با میانگین 516/2 کمترین میانگین را دارند.

    کلیدواژگان: پایدار، سکونتگاه های روستایی، روش تحلیل سلسله مراتبی (FAHP)، شهرستان زرین دشت
  • شهریور روستایی، محمدرضا پورمحمدی، حکیمه قنبری * صفحات 197-216

    آنچه یک شهر را به سمت هوشمندی پیش می برد، صرفا استفاده از ابزار الکترونیک و سیستم ارتباطاتی آن شهر نیست؛ بلکه نحوه برنامه ریزی و استفاده از این ابزار درجهت ارتقای سطح کیفی زندگی شهروندان یک شهر است. هدف شهر هوشمند افزایش کیفیت زندگی شهری با رویکرد توسعه پایدار است. ایده ایجاد شهرهای هوشمند که بحث جدیدی در برنامه ریزی شهری است، در دو دهه اخیر مطرح شده و مولفه های آن به طور کامل مورد تعریف و شناسایی قرار نگرفته است. هدف و نوآوری تحقیق حاضر، طرح تئوریک شهر هوشمند و شناسایی مولفه های زیرساختی آن است. در این پژوهش رویکرد کار بنیادی بوده و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، شناسایی مولفه های زیرساختی شهر هوشمند در مدیریت شهری شهرداری تبریز به عنوان هدف تعریف شده است. در مرحله اول به منظور تبیین موضوع و شناخت مولفه ها بر اساس ادبیات و پیشینه تحقیق، 17 مولفه مورد شناسایی قرار گرفت. سپس درجهت اولویت بندی و دسته بندی اهمیت مولفه های مذکور با پرسش از متخصصان فناوری اطلاعات و هوشمندسازی شهرداری تبریز به تعداد 10 خبره بر اساس مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، مولفه های اصلی استخراج شد. نتایج بر اهمیت 3 دسته از عوامل ترکیبی در ایجاد شهر هوشمند تاکید دارد که عبارت اند از: مدیریت و سیاست (عوامل نهادی)، منابع انسانی و سرمایه اجتماعی (عوامل انسانی) و فناوری اطلاعات و ارتباطات (عوامل فناوری). در مرحله دوم برای شناسایی دقیق تر و ارزیابی معیارها برای هر دسته از عوامل، زیر معیارهای مرتبط شناسایی شد و با تکمیل 20 پرسشنامه توسط کارشناسان خبره شهرداری تبریز، اهمیت هر یک از موارد بر اساس مدل تحلیل شبکه (ANP) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج ارزش عوامل مدیریت و سیاست با مقدار 573/0، عوامل انسانی و سرمایه اجتماعی با مقدار 279/0 و عوامل فناوری با مقدار وزن 147/0 را نشان می دهد. تحلیل زیر معیارها حاکی از آن است که برای تبدیل ظرفیت های شهر هوشمند به زیرساخت، می بایست تغییر ساختاری و رویکردی در عوامل نهادی صورت پذیرد. در مدل تحلیل شبکه زیرمعیار ساختار و تشکیلات شهرداری با میزان نرخ ایده آل 12/0 رتبه اول، ساختار حقوقی و قراردادی شهرداری 09/0 رتبه دوم و عملکرد شهرداری در استفاده از مشاوران تخصصی 085/0 رتبه سوم را در اولویت بندی شاخص های مربوط به مدیریت و سیاست (عوامل نهادی) به خود اختصاص داده اند. در نهایت با توجه به گزاره های مفهومی بر پایه ادبیات و پیشینه تحقیق و عوامل زیرساختی شناسایی شده ایجاد شهرهای هوشمند، استراتژی های مناسب در ایجاد زیرساخت های شهر هوشمند بیان شده است. در این راستا ایجاد حکمروایی خوب شهری به عنوان مهمترین استراتژی در ایجاد پلتفرم شهر هوشمند در مدیریت شهری تبریز مطرح است.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، فناوری اطلاعات و ارتباطات، عوامل انسانی، عوامل نهادی
  • سعید امان پور*، مصطفی محمدی ده چشمه، علیرضا پرویزیان صفحات 217-244

    کاربری صنعتی از جمله کاربری های استراتژیک است که بعضا به دلیل بی توجهی به شرایط مکانی ،به صورت ناموزون با کاربری های غیرسازگار همجوار شده اند. رعایت اصول پدافند غیرعامل در مکان یابی این فعالیت ها به لحاظ تاثیر مستقیم آن در آسایش و امنیت خانوارها در زمان بحران از حساسیت زیادی برخوردار است.هدف اصلی این تحقیق ارزیابی الزامات پدافند غیرعامل در همجواری صنایع در کلان شهر اهواز است. این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت توصیفی-تحلیلی است. داده های نظری پژوهش به روش کتابخانه ای و طرح های تحقیقاتی، آمارنامه ها، کتب موجود و مقالات و طرح های شهری جمع آوری شد. همچنین اطلاعات میدانی به روش مشاهده گردآوری شد.به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، ابتدا با بهره گیری از آراء خبرگان از مدل چند متغیره (FAHP) برای وزن بخشی به شاخص ها استفاده می شود، سپس اصول و معیارهای همجوار مدنظر استخراج و شناسایی می شودو با استفاده از نرم افزار GISابزار Euclidean Distance از مجموع ابزارهای Distance نقشه های همجواری طراحی خواهند شد. پسازارزش گذاریو تعیینوزن ها،نتایج ه دست آمده رادرمحیط سیستم اطلاعات جغرافیایی باگزینهRaster Calculatorدرلایه هاتاثیرداده  وبا اعمالگزینهOverlay با استفاده از ابزار Fuzzy overly با گامای 9/0 از مجموع ابزارهای Spatial Analyst Toolsنقشه های لایه های موردنظر تلفیق وتحلیل مکانی انجام خواهند شد. تحلیل یافته ها نشان می دهد که در پهنه های خیلی کم و کم در مجموع 73/51 درصد از کاربری ها قرار دارد و در پهنه های متوسط تا خیلی زیاد در مجموع 27/48 درصد تعیین شده است. نتایج نشان داد که بخش عمده ای از کلان شهر اهواز در مجموع 13801 کاربری از لحاظ همجواری با صنایع سنگین و نیمه سنگین آسیب پذیر بوده و در شعاع تخریب این صنایع قرار گرفته اند. ناامن ترین منطقه صرف نظر از کاربری مسکونی، منطقه 7 است که 10 کاربری حیاتی، 24 کاربری حساس و 13 کاربری مهم آن آسیب پذیر بوده و به عبارتی در شعاع تخریب صنایع موجود قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، همجواری، پدافند غیرعامل، کاربری صنعتی، اهواز
  • فهیمه جعفری مهدی آباد *، محمد عبدالهی عزت آبادی صفحات 245-262

    افزایش مصرف آب‌‌های زیرزمینی به‌منظور توسعه صنعت و کشاورزی توام با خشکسالی‌‌های متوالی باعث کاهش شدید سطح آب‌‌های زیرزمینی شده است. این مسئله پدیده نشست زمین را به‌همراه داشته است. در مطالعه جاری برخی از مسایل اقتصادی و اجتماعی پدیده نشست زمین ناشی از بهره‌‌برداری بی‌‌رویه از آب‌‌‌های زیرزمینی در شهر رفسنجان، مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور با استفاده از روش پیمایشی و با تکمیل 300 پرسشنامه، اطلاعات مورد‌نیاز به‌دست آمد. سپس برای تجزیه‌و‌تحلیل داده‌‌ها از روش رگرسیون و آنالیز واریانس استفاده شد. نتایج نشان داد بهره‌‌برداری بی‌‌رویه از آب‌های زیرزمینی و افزایش افت سالانه، افزایش خسارت‌‌ها و هزینه‌‌های تعمیرات ساختمان به‌دلیل نشست زمین را به‌دنبال داشته است. به‌منظور کاهش اثرات منفی ناشی‌از برداشت بی‌‌رویه از آب‌‌های زیرزمینی، پیشنهاد می‌‌شود در ارزیابی‌‌های اقتصادی به هزینه‌‌ها و منافع اجتماعی توجه شود. نتایج این مطالعه همچنین می‌تواند به‌عنوان راهنمایی درجهت نحوه توسعه منطقه شهری در شهر رفسنجان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، بهره برداری بی رویه، نشست زمین، ارزیابی اقتصادی-اجتماعی، شهر رفسنجان
|
  • mostafa amirfakhriyan *, Dr. Mohammad rahim Rahnama Pages 1-16

    The issue of access to urban services is one of the important issues that affects the urban environment from a variety of dimensions. In some cases, lack of proper access to some applications also endangers the health of individuals. Health services are an example of this, and the need for timely and appropriate access to it is essential for all people in the community. Access to services from both spatial and non-spatial access dimensions can be verified. In the meantime, socioeconomic conditions of the society are considered as an important aspect of non-spatial access. Because non- spatial access reflects the social and economic conditions of the population using the service. Accordingly, in this study, nonspatial  access to health services in Mashhad was analyzed. For this purpose, the conceptual model of the research was first developed using eight socioeconomic indicators at 1266 statistical domains. The use of factor analysis model for socio-economic characteristics of domains led to the formation of two economic and social factors that account for more than 74% of the total changes and variations. The result of the factor analysis for each domain was mapped to each factor in the coordinate axis (x; y) and the position of each domain was obtained. The result of this study showed that in Mashhad, a different situation was observed in terms of non-spatial access indicators. So that 21.6% of the population is considered as the first priority in health promotion programs due to low socioeconomic status as a non-spatial access index. This should be considered in the development of health and medical programs.

    Keywords: Non-social Access, Socio-Economic Characteristics, Health Services, Mashhad
  • Dr.Gholamhassan Jafari*, Zeynab Barati Pages 17-32

    Alvand batholith is located at thr  South, south East and west of Hamedan with the North West- South East direction. Mountain valleys are formed by initial structure, tectonic and geomorphologic processes of erosion over time. Result of geomorphology processes has impacted the form of counter lines during the quaternary. The contour lines curvature coefficient has obtained from dividing the spatial distance to real distance of counter lines in 1/50000 topography map. The number of contour lines curvature coefficient can show the long-term effects of influencing factors. To achieve this purpose the study area was divided into 28 sub-basins. Morphometric parameters of curvature coefficient were estimated in four basin group according to the highest peaks (3500, 3400, 3200 and 2800). The linear Relations were calculated between the curvature coefficients and the height of contour lines. Subsequently, the calculated coefficients were evaluated in relation to direct of slopes. In the beginning the amounts of Curvature coefficients had a descending process from peak to valley afterward this process has begun to ascend near the mountains front sinuosity. Such changes have showed the glacier process transition to the sub-glacier process. Due to the mountains sinuosity differences in the north-east and south-west slopes of Alvand batholith, the lowest amounts of Curvature coefficients in the north-east slopes have higher elevation than the south-west slopes, whereas the curvature coefficient are lower in number in north-east slopes. These results have shown the influence of elevation and slope direction on the amount of Curvature coefficients. Additionally glacier processes have had more impact on north-east slopes than south-west slope.

    Keywords: Perigee Elavation, Mountain valleys, Process, Curvature coefficients, Alvand Batholith
  • Dr.rostam Saberifar *, Ahmad Khaderiyan Pages 33-44

    The purpose of this study is to determine the contribution of various factors to predict the amount of traffic generated by urban users in the central part of Neyshabur city. For this purpose, a descriptive and analytical research method has been used in the form of correlations of the predictor type. A researcher-made questionnaire was used to collect the required data. For the impact of changes related to each urban user, firstly, experts and managers related to traffic were questioned.in order to compare these results, field data was also collected. The sample was 60 people in the Morgan table. The subjects were divided into two equal groups of 30 people for the staff working in the urban management body and other people. The collected data were analyzed using SPSS software, descriptive and inferential statistics such as Chi-square and multivariate regression analysis. The results showed that among all the factors studied (number of employees per user, location, density and type of function), only the number of employees per user (the number of permanent and temporary directors and employees against the other components of each user and Or performance) can predict the amount of traffic generated by each user (urban performance) (P = 0.000). But adding any of the variables of the location, density and type of performance to the number of employees can not significantly increase the predictive power of traffic generation.

    Keywords: Traffic Generation, Commercial Use, Neyshabour City
  • Dr.Fariba Esfandiyari, Mostafa Gharachaloo * Pages 45-62

    Ahar, one of northern counties of East Azerbaijan province-Iran, haven’t could attain to its right and suitable place in ecotourism development in spite of having appropriate natural landscapes. In this regard, knowledge of ecotourism potentials and identifying areas with high potential for ecotourism development is necessary in order to save time and money and enhancing the tourism economy of the study area. This research was tried to achieve this purposes using fuzzy multi-criteria analysis. In this regard, based on field evidence and bibliography, data and information of 8 environmental criteria, including slope, aspect, elevation, distance from streams, stream density, vegetation density, soil and lithology were collected. Preparation, management and analysis of data were performed by geographic information system (GIS), finalized by zoning ecotourism potential mapping of the study area. Results of this zoning showed that there is good potential for ecotourism in the area. Also, the map has a suitable agreement with the realities of the field. Localization of zones with high ecotourism potential in the south of the township and through river valleys, while emphasizing importance of these areas gave priority to villages of the study area in terms of ecotourism development, so that villages located in the SW of the area including Bozkosh and Goyjehbel had the highest priority for ecotourism development, respectively. The lowest ecotourism potential is mainly assigned to the eastern regions and mid-township areas located on the northern side of Ahar river. Although the role of vegetation density criterion in the zoning map and prioritized ecotourism map were more pronounced than other criteria, we shouldn’t ignore the prominent role of streams and riverbanks in creating favorable environments for ecotourism. Finally, the development of ecotourism in the region needs special and holistic attention to natural attractions of rivers and mountains.

    Keywords: Ecotourism, Ecotourism Potential, Multi-criteria Analysis, Fuzzy, Ahar
  • Ahmad Romiyani *, Dr.Aliakbar Anabestani, Marziye Hadipoor Pages 63-90

    Public participation at different levels is considered as one of several strategies to reduce deprivation in rural communities. Thus, it can play an important role in increasing people's awareness about civil and citizenship rights, affect the management of villages and institutions affairs, and defend the rights of rural people. Therefore, in this article it has been tried to examine the approach of people and the leaders of villages about public participation at different levels. The present study is objectively an applied research, and also descriptive- analytical and cross-correlation in view of method, in which the bulk of the data were collected at the regional level based on field studies (questionnaires, observations and interviews) and by random sampling from 320 samples. According to the results of Pearson correlation test, the obtained results of the study showed that there was a significant correlation between all indicators, but in most cases it found to be less-than-desirable Numeric limit (3). Also during spatial distribution of relationship between levels of public participation and deprivation reduction in the society, only two villages (Vali-e-Asr and Rashnodeh) showed direct correlation in terms of participation in the study area, but the correlation was weak amongst other villages. Thus, according to the findings, several solutions are suggested including creating public organizations related to training people to reduce deprivation in rural communities, creating socio-cultural contexts requirement to increase the participation of people in different aspects of rural development, and providing motivation for spontaneous public participation in the preparation, adoption and implementation of the plans, etc.

    Keywords: Levels of participation, Accountability, Deprivation, Rural community development, Romeshgan city
  • Ali Shamsodini, Hamed Ghadermarzi, Davood Jamini * Pages 91-106

    In order to develop urban and rural areas, various executive programs are implemented by the state institutions. If the programs are not compatible with  the economic and social conditions of the hosting community, they will create many problems for them. This is especially important in human settlements where their livelihood source is one or two economic sources. The methodology of present applied research is a quantitative one which has been carried out with a survey method. The purpose of this study was to investigate the effects of belt construction on the economic, social and environmental conditions of villagers in Shaho city from the viewpoint of citizens. All The village households heads of Shaho village (3526 people) were the statistical population of the study. Due to financial and time constraints, the researchers, using Bartlett et al.'S table, considered 200 heads of the household as the sample population. Subsequently, the questionnaires were distributed randomly among household caregivers. The main tool of the research was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed by observing the principles of field research and making necessary corrections. The results showed that the satisfaction level of about 90% of the villagers in Shaho city was related to the construction of the belt at weak and very weak levels and the average calculated was 1.27. The results of the study showed that the satisfaction of the residents of Shaho village from residence in the city before and after the construction of the belt showed that the average rank of satisfaction of citizens significantly decreased from 96.59 to 69.5. The results also showed that decreasing income sources and increasing unemployment, decreasing property and property values, geographical isolation, emigration and social anomalies, stopping the growth and development of the city and environmental degradation, the most important effects of belt construction on the residents of the village The city of Shaho has been able to explain about 71% of variance of dependent variable.

    Keywords: Sustainable Development, Bodies, Belt, Village, Shaho
  • Hamed Javdaniyan *, Abdolhosein Hadad, Alireza Mirnejad Pages 107-122

    Geotechnical earthquake zonation as one of the most important factors necessary for town and country arrangement and also development of different region, is able to provide valuable information on the studied areas. In this study, based on a wide range of geophysical test results in Semnan City, iso-velocity maps of shear wave and iso-depth maps of shear wave velocity were provided using ArcGIS program. Using iso-velocity maps of shear wave, seismic bedrock depth was determined through three different criteria for Semnan City area. Seismic bedrock depth in Semnan City was measured from about 5 to 30 meters according to the Standard 2800. Based on zonation and according to the nature and type of sediments, southeast of Semnan have greatest depth and northeast have the lowest depth of seismic bedrock. The average shear wave velocity varies between 427 and 804 meters per second in the depth up to 30 meters. In general, from the northern to the southern part of the city, the average shear wave velocity decreases and the depth of seismic bedrock increases. Furthermore, soil was classified using the study results and based on the Standard 2800 and European Regulation. The results showed that Semnan City area often falls into group II according to the Standard 2800 and mainly into group B based on the European Regulation.

    Keywords: Zonation, Geotechnical earthquake, Geophysics test, ArcGIS, Semnan
  • Mohammadreza Rezaei *, Mahmood Ghadiri . Moslem Shamshiri Pages 123-138

    Urban Physical development has been the major concern of urban planners during recent years, therefore, better understanding of urban and its development is necessary for sustainable development. Urban physical development resulted to destroying Agricultural lands, moving to hazardous areas like flooding areas, hazardous earthquake areas, unreliable slopes which in fact damages ecological balance and sustainability in cities. Shiraz, as an example, shows that urban physical development due to rapid growth of population and lack of ecological and environmental considerations results in development of city to hazardous ecological and natural areas. This research is to answer following question: Is physical development of Shiraz city happened toward natural hazardous areas and occurred in farmlands and gardens during 1956-2006?The aim of this research is remarking which areas developed in natural and environmental vulnerable area. Urban sustainability means ecological-physical balance which considers natural and environmental urban physical development. Analysis of these variables was performed by linear combination technique with regard to information structure and its ability to be used in computer systems. After choosing ecological and topographical criteria like slope, height, dangerous earthquake areas and farmland were graded by linear combination. Then, these criteria were analyzed and combined by ArcGIS software tools. The results showed that from the total area of the city, 38.6 percent are unfavorable zones, 38.5 percent lower zones and only 22.8 percent comprises the appropriate zone. This situation indicates that the environmental suitability of Shiraz city is low.

    Keywords: Physical Development, Environmental suitability Analysis, linear combination, Shiraz city
  • *Vakil Heydari sareban Pages 139-158

    The purpose of this paper is to investigate the factors effective on the improvement of political participation from the Viewpoint of local people of Ardabil County. First, Effective Factors in Improving Political Participation in the study area were identified from the view point of local elites using semi-structured interviews. To achieve this goal, 35 residents of the studied region were interviewed individually with college education and at least a bachelor's degree. In the second step of study, in order to understand and analyze rural communities' view point and their theoretical agreement degree with the results of the first step, 38 identified causes were the questionnaire design basis by Likert method. It can be said that studied population in this study consists of all villagers living in rural areas of Ardabil County in 2016 (N= 85053), among which 383 persons were selected as statistical sample using Cochran formula. In order to analyze the data, factor analysis model was used and the results of this model showed the most important factor improvement of political participation from the perspective of local people in studied region includes five components (improvement of political living and social learning, improvement of social living and latticework, economical  flowering and confidence building and environmental living and motivation amplify) that explained variance and the cumulative variance by the five factors 58.54. And finally, practical suggestions have been presented according to the results of the study.

    Keywords: Participation, Political Participation, Social Development, Rural Development, Ardabil City
  • Faramarz Barimani *, Hadi Rasti, Meysam Dehani, Raziyeh Jahantigh Pages 159-178

    In settlements located on the eastern borders of Iran (the borders between Iran and Afghanistan, Iran and Pakistan) - that for reasons, security and non-security have been considered as critical border areas- rate of social capital seems lower than expected. However, this capital is considered as a key factor of sustainable development of border settlements. Therefore this study has been done with the aim of explaig the threatening factors of security in the framework of social capital approach and investigating its spatial differences in border settlements of Sistan and Baluchistan province. Social capital be included indicators of social trust, participation and solidarity. Threatening factors of security to be included social disorganization, relative deprivation and lack of social control. The method of research is analytical- descriptive and correlation. Due to widespread population, 382 local people and 136 local administrators were selected by Cochrane from Mirjaveh, Saravan and Zahak Township as the sample size. The data processed and analyzed using fuzzy logic (MATLAB) and statistical methods (SPSS). The research findings indicate a relatively high rates of social capital and average of threatening factors of security respectively with the degree (0.628) and (0.593) as well as high reverse correlation between social capital and threatening factors of security (-0.838). Findings also indicate a significant difference, of spatial in terms of geo-political location and the lack of it in terms of the type of settlement (rural and urban). Therefore, the results indicate lack efficient management of border areas in the region and lack of based-opportunity approach to border and border areas that emphasizes livelihood and other aspects of frontiersmen life in relation to security and national and regional development.

    Keywords: social capital, social disorganization, relative deprivation, lack of social control, border settlements, Sistan, Baluchestan
  • Mohsen Shayan, Siroos Ghanbari *, Javad Bazrafshan Pages 179-196

    Nowadays sustainable development approach as a framework for analyzing sustainability of human settlements’ System in general and rural settlements as  particularly are  highly valued. Assessment and analysis capabilities of rural areas and bottlenecks in rural development planning process is very important. In this regard purpose of this research is the investigation and analysis of the sustainability status in rural settlements of Zarrindasht County. In the research process, the theoretical foundation of sustainability assessment and the studies  records  were studied. According to the information available in the study area, 78 indicators  of stability in five economic, social, environmental, physical, and access was determined. The statistical population of the  study involved heads of rural households (7927) and experts. Among the first group, 310 questionnaires were sampled using Cochran's formula in a simple random sample of 30 sample size experts. In this study ] to analyze the quantitative data of single-sample t-test and to obtain dimensions and weight of each priority districts of fuzzy hierarchical analysis is used. The results show that the district Khosuyeh with weigh 0.354 as the most stable district it has been found in five dimensions. District Zirab with weigh 0.247 weak sustainability, district West Izadkhast with weigh 0.153 in terms of metastable and also  East Izadkhast with weigh 0.072 and district Dabiran with weigh 0.077 as the most unstable district of the city have been selected. Also, the results of one-sample t-test show that Khoshiva's district with the average of 3.629 has the highest mean and the Dabiran district has the lowest average of 2.516.

    Keywords: sustainable development, rural settlements, Analytic Hierarchy Process (FAHP), Township of Zarrindasht
  • Shahrivar Roostaei, Mohammadreza Poormohamadi, Hakimeh Ghanbari* Pages 197-216

    What brings the city to the intelligence, planning and use of electronic tools to improve the quality of citizen’s lifety. Smart City aims to enhance the quality of urban life with emphasis of sustainable development. The idea of smart cities Considered in recent decades, but its components have not been fully recognized. Identify the components of the smart city infrastructure in urban management of Tabriz Municipality using descriptive - analytical. The first step to clarify the issue and to identify the components on the basis of literature research, 17 components were identified. Then, to prioritize the importance of these components, 10 IT professionals experts of Tabriz Municipality were questioned. Then, according to AHP model parameters were extracted. The results emphasize the importance of three categories of factors on smart city that include institutional factors, human resources and social capital and technology and information technology. In the second stage, for each category of factors and criteria, sub-criteria were identified. After completing 20 questionnaires from experts of Tabriz Municipality, each factor of sub-criteria evaluated in network analysis model. Result of model shows worth of technology with weight 147/0, human and social capital factors with weight 279/0  and management and policy, with weight 573/0. Sub-criteria analysis indicates the potential to become a smart city infrastructure and structural changes should be made an approach to the institutional factors. The network analysis Sub-criteria in the priority criteria relating to the institutional factors are as follows: structure of the municipality with the ideal rate 0.12 ranked first, the legal and contractual Municipality of 0.09 second and municipal performance in the use of specialized counselors 0.085 ranked third. Finally, with regard to the conceptual statements based on literature research and identify the underlying factors create smart cities. In this regard, the creation of urban good governance as an important strategy in the development of smart city platform in Tabriz city is under consideration.

    Keywords: smart city, ICT, human factors, institutional factors
  • Saeid Amanpoor *, Mostafa Mohamadi dehcheshmeh, Alireza Parviziyan Pages 217-244

    Industrial usage is of strategic usages, that some times due to lack of attention to their spatial conditions as inharmonic have been adjacent as incompatible usages.  Observing the principles of passive defense in locating these activities is very sensitive due to its direct impact on the comfort and security of households in times of crisis; the main objective of this research is to evaluate the requirements of passive defense in adjacent industries in the metropolitan city of Ahwaz. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature . Theoretical data were collected through library and research projects, statistics, existing books and articles, urban plans. Field information was also collected by observation method. To analyze the data, we first use the multivariate model (FAHP) for weighting the indicators using the experts' opinionsThen the principles and criteria of neighboring criteria are extracted and identified, and using the GIS software Euclidean Distance tool, the total distance tools , the neighboring maps will be designed. After valuing and determining the weights, the results in the GIS environment were influenced by the Raster Calculator option in the layers and by applying the Overlay option using the Fuzzy overly tool with a 0.9% gamma of the total Spatial  Analyst Tools, The mapping of the layers will be combined and spatial analysis will be done. The analysis of the results shows that in very low and low areas, 51.73% of the users are located and in the medium to very high areas, 48.27%. The results showed that the major part of Ahwaz metropolitan area in total 13801 users are vulnerable in terms of adjacent to heavy and semi-heavy industries and are located in the radius of destruction of these industries. The most insecure area, regardless of the residential area of the region is seven, with 10 critical users, 24 sensitive users, and 13 important ones, vulnerable, in other words, the destruction of existing industries.

    Keywords: Evaluation, Neighborhood, Passive Defense, Industrial Use, Ahvaz
  • Fahimeh Jafari mahdiabad *, Mohamad Abdollahi ezatabadi Pages 245-262

    The increase in the use of groundwater for agricultural and industrial development accompanied by successive droughts has greatly lowered the groundwater level. This has resulted in land subsidence. In this study, using a sample of 300 farmers, the social costs and benefits of over using of groundwater in increasing damages and repairing costs of buildings because of land subsidence in Rafsanjan city was investigated. Variance analysis and regression methods were used in this regard. The results showed that because of over drafting of ground water, increasing damages and repairing costs of buildings because of land subsidence. For elimination or reduction of ground water degradation and its effects, this paper recommended to economic evaluation in addition to the social costs and benefits. Also, the results of this study can be used as a guide for developing the city of Rafsanjan.

    Keywords: Groundwater, over-use, land subsidence, socioeconomics analysis, Rafsanjan plain