فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال ششم شماره 4 (زمستان 1395)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال ششم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ویدا زراوشانی، علی خوانین*، احمد جنیدی جعفری، سید باقر مرتضوی، فرحناز خواجه نصیری صفحات 1-16
    مقدمه
    با توجه به اهمیت کنترل های مهندسی در پیش گیری از مواجهه با پرتوهای مایکروویو، این مطالعه به منظور طراحی و ساخت نوع جدیدی از حفاظ های الکترومغناطیسی کامپوزیتی در باند بسامدی ایکس و بررسی عوامل موثر بر اثربخشی آن انجام شد.
    روش کار
    در این تحقیق از رزین اپوکسی به عنوان بستر و نانوذرات اکسید نیکل به عنوان فیلر و در چهار درصد وزنی (5، 7، 9 و 11) برای ساخت حفاظ های کامپوزیتی با سه ضخامت گوناگون (2، 4و 6 میلی متر) استفاده شد. مشخصه یابی حفاظ ها با استفاده از دستگاه های پراش اشعه ایکس و میکروسکوپ الکترون روبشی انتشار میدانی انجام و مقادیر اثربخشی حفاظتی، عمق نفوذ و آستانه نفوذ حفاظ ها با استفاده از دستگاه تحلیل گر شبکه اندازه گیری شد. با استفاده از آنالیز وزن سنجی دمایی نیز اثر افزایش دما بر تغییرات جرمی حفاظ ها بررسی گردید.
    یافته ها
    حفاظ کامپوزیتی mm 6-11%، بیش ترین مقدار اثربخشی حفاظتی (18/84 درصد) را در فرکانس01/8 گیگاهرتز و حفاظ mm 4-7%، بیش ترین مقدار میانگین اثربخشی حفاظتی (72 /66 درصد) را در باند بسامدی ایکس، به دست آورد. ضخامت 4 میلی متر ضخامت بهینه و بحرانی در این مطالعه بود و مقدار عمق نفوذ بیش تر از ضخامت کامپوزیت ها به دست آمد. افزایش مقدار نانوذرات اثر قابل توجهی بر اثربخشی حفاظتی حفاظ ها نداشت. حفاظ های مورد مطالعه تا دمای 150 درجه سانتی گراد مقاوم به حرارت بودند و دچار افت وزن نشدند. نانوذرات اکسید نیکل از توزیع و پراشیدگی مطلوبی در بستر اپوکسی برخوردار بودند و آستانه نفوذ در مقادیر اندک نانوذرات اکسید نیکل ظهور نمود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه توانست با به کارگیری ضخامت کم و مقدار اندک نانوذرات به حفاظی با اثربخشی چشم گیر جهت اهداف بهداشت حرفه ای دست یابد، ضمن این که از مزایایی چون تولید آسان و ارزان، مقاومت در برابر رطوبت و خوردگی و سبک وزن بودن نیز برخودار باشد. کامپوزیت های اکسید نیکل / اپوکسی می توانند معرف نسل جدیدی از حفاظ های الکترومغناطیس و گزینه مناسبی جهت حفاظت شغلی در برابر پرتوهای مایکروویو باشند. پیشنهاد می شود در پژوهش های آتی، با کاهش عمق نفوذ اثربخشی این حفاظ ها بهبود یافته و کارایی آنها در محیط های کاری نیز بررسی گردد.
    کلیدواژگان: حفاظ کامپوزیتی، اکسید نیکل، الکترومغناطیس، مایکروویو، حفاظت شغلی
  • جواد ساجدی فر، امیرحسین کوکبی، کمال اعظم، سمیه فرهنگ، علی کریمی، فریده گلبابایی* صفحات 17-26
    مقدمه
    امروزه جوش کاری با الکترود دستی پوشش دار یا SMAWی (Shielded Metal Arc Welding) پرمصرف ترین نوع جوش کاری در میان جوش کاری های قوس الکتریکی می باشد. در طول عملیات جوش کاری معمولا عوامل زیان آور مختلفی از قبیل فیوم ها، گازها، گرما، صدا و پرتو فرابنفش تولید می شوندکه از دیدگاه بهداشت شغلی، مهم ترین این عوامل فیوم های جوش کاری می باشند. مطالعه حاضر سعی دارد تا با مقایسه تراکم عددی و جرمی فیوم های منتشره در فرآیندهای جوش کاری SMAW مشخص کند که کدام یک از تراکم های عددی یا جرمی شاخص بهتری از مواجهه با فیوم ها را در فرآیندهای جوش کاری نشان می دهد.

    روش کار
    این در مطالعه حاضر، دستگاه پایش گر گرد و غبار GRIMM مدل 1.106 برای ارزیابی تراکم عددی و جرمی فیوم های جوش کاری SAMW بر روی استیل زنگ نزن 304 با ضخامت 4/0 میلی متر مورد استفاده قرار گرفت. نمونه برداری از هوا به منظور پایش ذرات در فاصله 41 سانتی متری که نماینده ناحیه تنفسی اپراتور جوش کار می باشد، انجام شد. سنجش تراکم عددی و جرمی فیوم ها در شرایطی صورت گرفت که ولتاژ 25 ولت و قطبیت الکترود به صورت جریان مستقیم الکترود مثبت یا DCEPی(Direct Current Electrode Negative) بود.
    یافته ها
    میزان تراکم عددی و جرمی کلی فیوم های جوش کاری در ناحیه تنفسی اپراتور جوش کار به ترتیب 1140451 ذره بر لیتر و μg/m3 11/1631 است. بیش ترین تراکم عددی مربوط به ذرات در ردیف اندازه 35/0 تا 5/0 میکرومتر (NC1) با 938976 ذره بر لیتر و کم ترین آن مربوط به ذرات در ردیف اندازه 5 تا 5/6 میکرومتر (NC7) و ذرات بزرگ تر از 5/6 میکرومتر (NC8) به ترتیب با 288 و 463 ذره بر لیتر بود. هم چنین، بالاترین میزان تراکم جرمی مربوط به ذرات در ردیف اندازه 35/0 تا 5/0 میکرومتر (MC1) و ذرات بزرگ تر از 5/6 میکرومتر (MC8) به ترتیب با میزان 450 و μg/m3 355 می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که بین تراکم عددی و جرمی به عنوان دو شاخص ارزیابی ذرات در محدوده سایزی تطابق وجود ندارد و با کوچک تر شدن سایز ذرات این عدم تطابق مشهودتر است. از آن جایی که ذرات کوچک تر به قسمت های تحتانی دستگاه تنفسی نفوذ می کنند و پتانسیل بالاتری برای اعمال اثرات نامطلوب بهداشتی را دارند، لزوم سنجش و ارزیابی ذرات در ردیف اندازه های مختلف و بخصوص کسر ریزتر ذرات احساس می شود. لذا تصور می شود صرفا در نظر گرفتن تراکم جرمی و عدم توجه به تراکم عددی در ارزیابی مواجهه با ذرات در محیط های کار صنعتی و به خصوص در فرآیند جوش کاری، ارزیابی صحیح و درستی از اثرات بهداشتی فیوم های جوش کاری به عنوان سم سیستمیک ارگان های بدن منعکس نخواهد کرد.
    کلیدواژگان: جوش کاری، تراکم عددی، تراکم جرمی، جوش کاری با الکترود دستی پوشش دار، مواجهه تنفسی
  • محمد بیروتی، هادی دانشمندی، سید ابوالفضل ذاکریان، محمد فرارویی، زهرا زمانیان* صفحات 27-40
    مقدمه
    خطاهای انسانی از مهم ترین چالش های محیط کاری می باشد. یکی از سیستم هایی که خطاهای انسانی به وفور در آن رخ می دهد، سیستم مراقبت های بهداشتی می باشد. براساس مطالعات مختلف بیش از دوسوم خطاهای پزشکی قابل پیش گیری هستند. برای ارزیابی خطاهای انسانی روش های مختلفی ارایه شده که تمامی آنها در صنایع مختلف، مخصوصا صنایع هسته ای گسترش پیدا کرده است. هدف این مطالعه ارزیابی کاربرد روش HEART در سیستم های بهداشتی و درمانی و صحت نتایج می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت کیفی در بخش مراقبت های ویژه جراحی یکی از بیمارستان های شیراز انجام گرفت. خطاهای ثبت شده پرستاران بخش مراقبت های ویژه برحسب وظیفه تفکیک و سپس وظایف برحسب تعداد خطاهای ثبت شده رتبه بندی شدند. با استفاده از روش AHP-HEART احتمال خطای وظایف پرستاران برآورد شد و رتبه بندی حاصل از نتایج روش AHP-HEART و خطاهای ثبت شده پرستاران در بیمارستان با یک دیگر مقایسه گردید. هم چنین اولویت بندی عوامل موثر بر خطا با استفاده از روش های AHP و AHP-HEART با استفاده از آزمون پیرسون با یک دیگر مقایسه شد..
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که در اولویت بندی وظایف برحسب وفور خطا بین روش HEART و داده های ثبت شده خطای پرستاران سازگاری وجود دارد و در مقابل در اولویت بندی عوامل موثر بر خطا بین روش های AHP و AHP-HEART هیچ هم بستگی معناداری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گیری نمود، اگرچه روش HEART در رتبه بندی وظایف از نظر بزرگی احتمال خطا موفق بود، اما برای ارایه راه کار و اقدامات کنترلی مناسب و موفق تر لازم می باشد که ضرایب شرایط به وجود آورنده خطا برای وظایف پرستاران بومی سازی شود.
    کلیدواژگان: خطاهای انسانی، پرستاران، بخش مراقبت های ویژه، HEART، AHP
  • ابوالفضل قهرمانی، بابک فضلی* صفحات 41-50
    مقدمه
    نگرش مثبت ایمنی کارکنان در ارتباط مستقیم با افزایش سطح ایمنی در محیط کار بوده و از طریق افزایش تعداد رفتارهای ایمن کارگران موجب کاهش حوادث شغلی می شود. بررسی نگرش ایمنی کارکنان در محیطهای کاری می تواند در شناسایی علل زمینه ای اعمال ناایمن خیلی کمک کننده باشد. هدف اصلی این مطالعه بررسی نگرش ایمنی و میزان ارتباط آن با متغیرهای مختلف فردی و شغلی در تعدادی از شرکت های تولیدی واقع در شهرستان ارومیه بود.
    روش کار
    در این مطالعه، نگرش ایمنی تعداد 194 نفر از کارکنان شاغل در 9 شرکت تولیدی با استفاده از یک پرسش نامه با سطح روایی و پایایی قابل قبول اندازه گیری شد. پرسش نامه مورد استفاده در دو بخش تنظیم شد که بخش اول شامل اطلاعات شغلی و فردی شرکت کنندگان و بخش دوم شامل 46 سوال مرتبط با نگرش ایمنی بود. نگرش ایمنی در قالب ده فاکتور اصلی با استفاده از مقیاس اندازه گیری لیکرت پنج نمره ای سنجیده شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که اکثر شرکت کنندگان دارای نگرش ایمنی متوسط (9/78 %) بوده و میانگین نمره نگرش کلی ایمنی آن ها 19/3 (25/0 ±) بود. «تعهد به ایمنی و مشارکت در امور ایمنی» و « گفتگو در زمینه ایمنی و مبادله اطلاعات ریسک» به ترتیب با میانگین (انحراف معیار) های 97/3 (52/0 ±) و 53/2 (58/0 ±) بیش ترین و کم ترین نمره های فاکتورهای نگرش ایمنی را دارا بودند. به علاوه، شرکت کنندگان شرکت های تولیدی خصوصی نگرش ایمنی بهتری در مقایسه با شرکت های تولیدی دولتی داشتند (05/0 > P). مدیران و کارگرانی که قبلا در زمینه ایمنی آموزش دیده بودند نگرش متفاوتی به فاکتورهای مختلف نگرش ایمنی در مقایسه با گروه های آموزش ندیده گزارش کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که اکثر شرکت کنندگان مطالعه دارای نگرش ایمنی در حد متوسط بودند، این مطالعه پیشنهاد می کند که شرکت های مطالعه شده از طریق افزایش کمیت و کیفیت دوره های آموزشی مورد نیاز ایمنی و گفتگوی بیش تر مدیران و سرپرستان با کارگران در زمینه ایمنی به منظور بهبود نگرش ایمنی و بالتبع کاهش حوادث شغلی تلاش کنند.
    کلیدواژگان: نگرش ایمنی، تعهد ایمنی، آموزش، حادثه شغلی، پیش گیری
  • محمد جواد جعفری، حسن اصیلیان مهابادی، سهیلا خداکریم، غلام حیدر تیموری* صفحات 51-62
    مقدمه
    استرس گرمایی در محیط های کاری روباز معدن سنگ آهن وجود دارد و می تواند باعث مشکلات بهداشتی و ایمنی کارگران شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی استرس گرمایی در مشاغل یک معدن روباز سنگ آهن بر اساس شاخص دمای ترگویسان و ارتباط آن با استرین فیزیولوژیکی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی در تابستان 1393 در معدن روباز، بر روی120 نفر نمونه مرد شاغل انجام گرفت. پارامترهای فیزیولوژیکی دمای عمقی و ضربان قلب براساس استاندارد ISO9886 اندازه گیری شد و شاخص های استرین فیزیولوژیکی شامل PSI و PSIHR با استفاده از فرمول محاسبه گردید. متغیرهای محیطی در طول شیفت کاری و نیز به طور هم زمان با پارامترهای فیزیولوژیکی اندازه گیری و ثبت شدند. شاخص دمای تر گویسان بر اساس استاندارد ISO7243 و با استفاده از فرمول محاسبه گردید. با استفاده از نرم افزار SPSS22 تجزیه و تحلیل آماری انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین شاخص دمای تر گویسان محاسبه شده برای افراد oC 9/29به دست آمد، واحدهای حفاری بیش ترین و کراشر و کارخانه کم ترین میزان شاخص دمای تر گویسان را دارا بودند (به ترتیب oC 6/31و oC 05/29).
    میزان مواجهه کارگران با استرس گرمایی بر اساس شاخص دمای تر گویسان در مقایسه با استاندارد در کلیه واحدهای کاری بالاتر از حدود مجاز توصیه شده تعیین گردید. بین شاخص دمای تر گویسان با شاخص های استرین فیزیولوژیکی رابطه معناداری وجود داشت (001/0>P). ضریب هم بستگی پیرسون بین شاخص دمای تر گویسان با شاخص استرین فیزیولوژیکی و شاخص استرین فیزیولوژیکی بر پایه ضربان قلب به ترتیب مساوی 658/0و 566/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    شاخص دمای تر گویسان هم بستگی بالاتری با شاخص استرین فیزیولوژیکی نشان داد و میزان استرس گرمایی در واحدهای کاری معدن بیش تر از حدود مجاز توصیه شده بود که باید تدابیری برای کنترل استرس گرمایی جهت مراقبت از کارگران اتخاذ شود.
    کلیدواژگان: استرس گرمایی، معدن روباز، استرین فیزیولوژیکی، سنگ آهن
  • سیروس کبودی، مسعود قنبری*، حسین اشتریان، فرحناز باقری، الهه عجمی صفحات 63-74
    مقدمه
    هرسال شاهد میزان بالایی از حوادث و رخدادهای قابل پیش گیری برای بیماران بستری در مراکز درمانی هستیم که برای جلوگیری از این حوادث نیاز به شناخت کافی از مولفه های آن می باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مولفه های فرهنگ ایمنی بیمار با میزان رخداد این خطاها و چگونگی کاهش آن ها انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی در سال 1394 بر روی 380 نفر از کارکنان مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه در سطح شهر کرمانشاه وبا استفاده از پرسش نامه فرهنگ ایمنی بیمار، نسخه بیمارستانی انجام گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS-19 و روش های آماری، تحلیل واریانس و هم بستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    فرهنگ ایمنی بیمار در مراکز درمانی مورد مطالعه در سطح نامطلوبی بود. از بین مولفه های فرهنگ ایمنی، مسایل مربوط به کارکنان با 23 درصد و گزارش دهی با 26 درصد کم ترین میانگین نمره مثبت و مولفه های کار تیمی درون واحدها با 59 درصد و یادگیری سازمانی با 57 درصد بیش ترین میانگین نمره مثبت را به خود اختصاص دادند. 58 درصد شرکت کنندگان نیز هیچ خطایی گزارش نکردند.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر بر ایجاد جو سازمانی پذیرنده، لزوم مشارکت کارکنان در سطوح مختلف تصمیم گیری و ایجاد فرهنگ گفت و گو و گزارش دهی خطاها به منظور بازشناسی علل ایجاد کننده آن ها در جهت افزایش ارتقاء فرهنگ ایمنی بیماران تاکید دارد.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، فرهنگ ایمنی بیمار، کارکنان بیمارستان
  • مریم دهقانی پور*، منوچهر امیدواری، فریده گلبابایی صفحات 75-84
    مقدمه
    استرس گرمایی درصنایع ریخته گری و دایکاست و راه سازی یکی ازمخاطرات زیان آور درمحیط کارمی باشد که نه تنها باعث بیماری های ناشی ازکار می گردد بلکه ازنظرعملکرد وایمنی کارگران نیز مهم است. ازآنجایی که شاخص هایی که برای ارزیابی استرس گرمایی مورد استفاده می گیرند بسیار زیاد هستند انتخاب یک شاخص مناسب سخت است.هدف ازانجام این مطالعه تعیین شاخص بهینه استرس حرارتی درصنعت ریخته گری ذوب فلزات و دایکاست و راه سازی به روش FAHP و Topsis می باشد.
    روش کار
    جهت تعیین شاخص بهینه استرس حرارتی در صنعت ریخته گری، ذوب فلزات و دایکاست ، ابتدا معیارها که شامل دقت اندازه گیری و راحتی اندازه گیری، جامعیت ، زمان، هزینه، معیار هم بستگی می باشد توسط خبرگان تعریف شده و سپس بر اساس این معیارها بهترین شاخص استرس حرارتی طبق نظرات گروهی صاحب نظران و با استفاده از روش سلسله مراتبی فازی FAHP و Topsis تعیین شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که با توجه به معیارها و شرایط موجود شاخص WBGT، P4 SR در سه صنعت ریخته گری، دایکاست و راه سازی به ترتیب رتبه اول و دوم را بهخود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان می دهد که شاخص WBGT با توجه به معیارهای جامعیت، دقت، هزینه، هم بستگی با استرین ها ، راحتی و زمان بهترین شاخص ارزیابی استرس حرارتی در سه صنایع ریخته گری، دایکاست و راه سازی و مهم ترین علت قرار گیری شاخص HSI در رتبه های آخر پیچیدگی و هزینه بر بودن محاسبات آن می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های استرس گرمایی، FAHP، TOPSIS، HSI، P4SR، CET، WBGT
  • فاطمه دهقانی، سید ابوالفضل ذاکریان، اسما زارع، فریبرز امیدی *، زهرا مرادپور، ابوذر عینی پور، مسعود قنبری کاکاوندی صفحات 85-94
    مقدمه
    درصد بالایی از اختلالات اسکلتی - عضلانی محیط کار به علت وضعیت بدنی نامناسب و طراحی غیر ارگونومیک ایستگاه کار در حین برداشتن و جابه جایی بار می باشد. برای اجتناب از این صدمات باید مشاغل به گونه ای طراحی شوند تا ریسک فاکتورهای ارگونومی را به طور مناسبی کنترل کرد. هدف از این مطالعه به کارگیری اقدامات مداخله ای ارگونومیک برای کاهش ریسک فاکتورهای ارگونومیک در واحد کیسه گیری یک کارخانه تولید مواد معدنی پودری می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی 20 نفر از کارگران بخش کیسه گیری انجام شد. شناسایی ریسک فاکتورهای ارگونومیکی از طریق فیلم برداری، بررسی پرونده های پزشکی، مصاحبه با کارگران و نیز استفاده از روش REBA صورت گرفت. مداخلات انجام شده، شامل تغییر ارتفاع نوار نقاله و استفاده از پالت فنری(Spring table) بود. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون تی - تست زوجی به وسیله نرم افزار SPSS 18 انجام شد.
    یافته ها
    قبل از انجام مداخله ارگونومیکی، در مجموع 75 درصد پوسچرهای ارزیابی شده توسط روش REBA نمره 8- 10 (سطح خطر بالا) و 25 درصد آن ها نمره 11 تا 15 ( سطح خطر خیلی بالا) را به دست آوردند که به ترتیب سطح اولویت های اقدام اصلاحی 3و 4 را نشان میدهند. پس از اجرای مداخلات ارگونومیکی، در مجموع 90 درصد از پوسچرهای آنالیز شده سطح اولویت اقدام اصلاحی 2 با سطح خطر متوسط و 10 درصد پوسچر های آنالیز شده باقی مانده سطح خطر بالا را نشان دادند. مقایسه نتایج به دست آمده روش REBA قبل و بعد از انجام مداخله اختلاف معناداری را نشان داد (P-Value <0.05).
    نتیجه گیری
    براساس یافته های حاصل از این پژوهش، به کار گیری مداخلات ارگونومیکی سطح اقدامات اصلاحی را به مقدار زیادی کاهش داده و ممکن است قادر به بهبود پوسچرهای مرتبط با کار باشد.
    کلیدواژگان: مداخله ارگونومیک، REBA، حمل دستی بار، پالت فنری
|
  • Vida Zaroushani, Ali Khavanin *, Ahmad Jonidi Jafari, Seyed Bagher Mortazavi, Farahnaz Khajenasiri Pages 1-16
    Introduction
    Due to the importance of engineering controls for prevention of microwave exposure, this study was conducted to design and constract a novel electromagnetic shielding and also to examine the factors influencing shielding efficacy in X band frequency range.
    Material and
    Method
    This study used Resin Epoxy as matrix and nano-Nickel Oxide as filler to prepare the composite plates with three different thicknesses (2,4, and 6 mm) and four different weight percentages (5,7,9 and 11). The fabricated composites characterized using X-ray diffraction and Field Emission Scanning Electron microscopy. Shielding effectiveness, percolation depth, and percolation threshold were measured using Vector Network Analyzers. Thermal Gravimetric Analysis was conducted to study the temperature influence on weight loss for fabricated composites.
    Result
    A maximum shielding effectiveness value of 84.18% was obtained for the 11%-6mm composite at 8.01 GHz and the 7%-4mm composite exhibits a higher average of shielding effectiveness of 66.72% at X- band frequency range. The 4mm thickness was optimum and critical diameter for composite plates; and percolation depth was obtained greater than thickness of composites. However, increasing the nickel oxide content did not show noticeable effect on the shielding effectiveness. Thermal Gravimetric Analysis showed that the study shields were resistant to temperature up to 150 °C without experiencing weight loss. What is more, the results indicated that Nickel oxide Nano particles had desirable distribution and dispersion in epoxy matrix and percolation threshold was appeared in low content of nickel oxide nanoparticles.
    Conclusion
    A novel electromagnetic shield using low thickness and few content of nanoparticle with noticeable efficacy was properly designed and constructed in the field of occupational health. In addition, this shield has low cost, easy to manufacture, resistance to wet/corrosion, and low weight. Epoxy/nickel oxide composite can represents a new generation of electromagnetic shielding, which is considered as a promising candidate for occupational protection against microwave exposure. It is recommended that future studies improve the shielding effectiveness by decreasing the percolation depth and investigate the efficacy of the fabricated shield in the workplaces.
    Keywords: Composite Shielding, Electromagnetic, Microwave, Nickel Oxide, Occupational Protection
  • Javad Sajedifar, Amir Hosein Kokabi, Kamal Azam, Somayeh Farhang, Ali Karimi, Farideh Golbabaei * Pages 17-26
    Introduction
    Nowadays, Shielded Metal Arc Welding (SMAW) is the most widely used arc welding. During the welding operation, typically, various harmful agents such as fumes, gases, heat, sound and ultraviolet radiation are produced of which fume is the most important component from the viewpoint of occupational health. The present study aims to compare the number and the mass concentration emitted in SMAW to determine the most appropriate index of exposure to fumes in the welding processes.
    Material and
    Method
    In this study, the portable laser aerosol spectrometer and dust monitor of GRIMM, model 1.106, was used to measure the number and mass concentration of fumes emitted from SMAW on 304 stainless steel with a thickness of 0.4 mm. Air sampling was performed at a distance of 41 cm representing the welder’s breathing zone. The measurements of number concentration (NC) and mass concentration (MC) were taken under the condition of 25 volt voltage and direct current of the electrode polarity.
    Result
    The total NC and MC of welding fumes in welder’s breathing zone was 1140451 particles per liter and 1631.11 micrograms per cubic meter, respectively. The highest number concentration was found to correspond to the particles with 0.35 to 0.5 micrometer-sized distribution (NC1; 938976 particles per liter) and the lowest was related to the particles with 5 to 6.5 micrometer-sized distribution (NC7; 288 particles per liter) and the particles larger than 6.5 micrometer (NC8; 463 particles per liter). Moreover, the highest mass concentration was related to the particles with 0.35 to 0.5 micrometer-sized distribution (MC1; 450 micrograms per cubic meter) and the particles larger than 6.5 micrometer (MC8; 355 micrograms per cubic meter).
    Conclusion
    The findings indicated that there is no agreement between number and mass concentration as two particles assessment index, and as the particles’ size become smaller, the mismatch of them is becoming more apparent. Since the smaller particles penetrate into the lower respiratory tract and have higher potential for adverse health effects, it is necessary to measure and assess particles in various size distributions and especially the smaller fraction of particles. Therefore, it is thought that considering the mass concentration alone and not paying attention to number concentration in the assessment of exposure to particles in the industrial workplaces and specifically in welding stations will not be reflected valid assessment of adverse health effects of welding fumes as a systemic poison on body organs.
    Keywords: Inhalation Exposure, Mass Concentration, Number Concentration, Shielded Metal Arc Welding, Welding
  • Mohammad Beiruti, Hadi Daneshmandi, Seyed Abolfazl Zakerian, Mohammad Fararooei, Zahra Zamanian* Pages 27-40
    Introduction
    Human error is considered as a crucial challenge in occupational settings. Health care system is amongst occupational environments with high rate of human errors. Numerous preceding studies noted that more than 2/3 of medical errors are preventable. Accordingly, different methods are suggested to evaluate human errors, especially in nuclear industries. The aim of this study was to evaluate the application and accuracy of HEART technique in medical health system.
    Material and
    Method
    This qualitative study was conducted in surgical intensive care units of a hospital in Shiraz city. All nurses recorded errors were categorized regarding the given tasks and then all tasks were ranked based on the number of errors. The probability of nurses’ tasks error was estimated through AHP-HEART method and the resultant ranking was compared with the recorded errors. Additionally, the prioritization of contributing factors to errors, determined by AHP and AHP-HEART methods, was compared employing Pearson statistical test.
    Results
    Based on the results, there was a concordance in the rate of nurses’ error determined by HEART method and the recorded errors. However, no significant correlation was between errors contributing factors determined by AHP and AHP-HEART methods.
    Conclusion
    This study suggested that although HEART technique was successful to rank the tasks considering the magnitude of error probability, but the coefficients of error producing conditions should be customized for nurses’ tasks in order to provide appropriate control measures.
    Keywords: AHP, HEART, Human Errors, Intensive Care Unit, Nurses
  • Abolfazl Ghahramani, Babak Fazli * Pages 41-50
    Introduction
    Positive safety attitude of employees is directly associated with workplace safety, and it can decrease occupational accidents through increasing the number of safety acts. Assessment of employees’ safety attitude in workplaces can be more helpful to identify underlying causes of unsafe acts. The main aim of this study was to assess safety attitude and its’ relationship with different personal and occupational variables in a number of manufacturing companies, located in Urmia City, Iran.
    Material and
    Method
    In this study, the safety attitude of 194 employees was measured in 9 manufacturing companies using a questionnaire with acceptable validity and reliability. The questionnaire consisted of two parts: participants’ personal and job related information, as well as 46 safety attitude related questions. The questions of safety attitude was measured using a five-point Likert scale in form of ten main aspects.
    Result
    The results indicated that majority of participants (78.9 %) had a moderate safety attitude level and the mean (±SD) score of total safety attitude was 3.19 (±0.25). “Commitment to safety and participation in safety activities” and “safety talk and risk information communication” obtained the highest and lowest scores of safety attitude factors, with mean (SD) of 3.97(±0.52) and 2.53(±0.58), respectively. In addition, the participants from private companies showed a better safety attitude than those of governmental companies (P-value
    Conclusion
    Since the majority of participants had a moderate safety attitude, this research suggests the study companies to attempt in order to increase the quantity and quality of safety training courses, as well as safety communication of managers and supervisors with workers for improving their attitude toward safety and subsequently decreasing occupational accidents.
    Keywords: Occupational Accident, Prevention, Safety Attitude, Safety Commitment, Training
  • Mohammad Javad Jafari, Hassan Assilian Mahabadi, Soheila Khodakarim, Gholam Heidar Teimori * Pages 51-62
    Introduction
    Workers in open pit iron ore mines are exposed to heat stress which can cause health and safety problems. The purpose of this study was to evaluate heat stress among open-pit mine workers of iron ore based on Wet Bulb Globe Temperature (WBGT) index and also to investigate its relationship with physiological Strain.
    Material and
    Method
    This cross-sectional study was conducted on 120 healthy miners, working in an open-pit mine, during summer season, in 2014. Physiological parameters, including core body temperatures and heart rate, were measured according to ISO 9886 standard and physiological strain indices, including Physiological Strain Index (PSI) and Physiological Strain Index based on Heart Rate (PSIHR), were calculated using the equation. Environmental variables as well as physiological parameters were simultaneously measured and recorded during work shift. WBGT index was calculated according to ISO 7243 and using the equation. Statistical analysis was performed using the SPSS software version 22.
    Result
    The mean WBGT index was estimated 29.09oC for workers. “Drilling” and “factory and Krasher” units showed the highest and lowest WBGT index values of 31.06oC and 29.05oC, respectively. Workers occupational exposure to heat stress were higher than recommended thresholds based on WBGT index in all work units. A statistically significant correlation was found between WBGT index and physiological strain indices
    (P value
    Conclusion
    WBGT index showed a higher correlation with physiological strain Index; and level of heat stress in all work units of mine was higher than recommended thresholds. Thus, countermeasures should be adopted to control heat stress for the workers in this field.
    Keywords: Heat Stress, Iron Ore, Open, Pit Mine, Physiological Strain
  • Siros Kabodi, Masoud Ghanbari *, Hossien Ashtarian, Farahnaz Bagheri, Elahe Ajamin Pages 63-74
    Introduction
    Annually, many accidents and preventable events happen for the patients hospitalized in treatment centers. Therefore, the related causing factors should be recognized in order to reduce the medical errors. Accordingly, the present study aimed to assess the relationship between patient’s safety culture elements and medical errors and also the ways to tackle them.
    Material and
    Method
    This cross-sectional study was conducted among 380 employees working in the education and treatment centers affiliated with Kermanshah University of Medical Sciences in 2015. The hospital version of patient safety culture questionnaire was used for data collection. Data were analyzed by SPSS software, version 19 using different statistical tests including multivariate analysis of variance and Pearson’s correlation.
    Result
    The patient safety culture was at an undesirable level in the study centers. Of the elements related to safety culture, the lowest positive scores belonged to ‘issues related to employees’, and ‘reporting’ with scores of 23% and 26%, respectively. On the other hand, ‘team working in the organizations’ (59%) and ‘organizational learning’ (57%) obtained the highest positive scores. Fifty-eight percent of the respondents did not report any errors.
    Conclusion
    The results of present study emphasize on creating a desirable organizational atmosphere, the need for staff participation in various levels of decision making, and creating the culture of reporting errors in order to recognize the causing factors and to promote patient safety culture.
    Keywords: Hospital Safety, Patient Safety Culture, Patient Safety
  • Maryam Dehghanipoor *, Manuchehr Omidvari, Farideh Golbabaiei Pages 75-84
    Introduction
    Heat stress is one of the harmful risks in casting and die casting industries, which can not only cause work-related diseases but also can impair the performance and safety of workers. Since the indicators that are used to evaluate heat stress are very different, it is very difficult to choose a suitable index. The aim of this study was to determine the optimum heat stress index in foundry, die-cast, and road construction industries using FAHP and Topsis methods.
    Material and
    Method
    In order to determine optimum heat stress index in foundry, die-cast, and road construction industries, first, the prioritization criteria were defined by experts (including ease of measurement, measurement accuracy, comprehensiveness, time, cost, and correlation). Then, considering these criteria, the best heat stress index was determined based on experts’ opinions and using FAHP and Topsis methods.
    Result
    The results of this study suggest that given the current conditions and criteria, WBGT and P4SR is the best indices for foundry, die casting and construction.
    Conclusion
    The results showed that according to comprehensiveness, accuracy and correlation criteria, the WBGT index is considered as the best indicator of heat stress assessment in foundry, die-cast and road construction industries. Moreover, the HSI ranked in the last place due to the complexity and cost of its calculation.
    Keywords: CET, FAHP, Topsis, Heat Stress, HIS, P4SR, WBGT
  • Fateme Dehghani, Seyed Abolfazl Zakerian, Asma Zare, Fariborz Omidi *, Zahra Moradpour, Abouzar Eynipour, Masoud Ghanbari Kakavandi Pages 85-94
    Introduction
    A high percentage of musculoskeletal disorders in workplaces occur due to awkward posture and non-ergonomic design of the work stations for lifting and carrying of materials. To avoid these injuries, jobs should be designed in a way that ergonomics risk factors are controlled properly. The aim of this study was to utilize ergonomics interventions to minimize ergonomics risk factors in bag packing unit in a mineral processing plant.
    Material and
    Method
    This cross sectional study was carried out among 20 workers of bag packing unit. Camera recording of working postures, evaluation of medical records, interview, and REBA technique were used to identify the ergonomic risk factors. Interventions included changing the conveyor belt height and the use of spring pallets (spring table). Data were analyzed using Paired T-Test by SPSS software version 18.
    Result
    Before implementing ergonomics intervention, a total of 75% of evaluated postures by REBA technique obtained score of 8-10 (very high risk level) and 25% had score of 11-15 (very high risk level) that correspond to the action level 3 and 4, respectively. Following the implementation of ergonomics interventions, a total of 90% of the analyzed postures showed action level 2 (moderate risk level) and the remainder 10 percent of evaluated postures showed high risk level. Comparison of REBA technique scores before and after implementing interventions showed a significant difference (P-value
    Conclusion
    Based on the findings of this study, the implementation of ergonomics interventions has remarkably decreased the required action level and it may be able to improve work-related postures.
    Keywords: Ergonomic Intervention, Manual Material Handling, REBA, Spring Table