فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال هفتم شماره 2 (تابستان 1396)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حامد سلمان زاده*، زهره شاکری کبریا صفحات 85-96
    مقدمه
    امروزه خار های فنری یا همان کلیپس ها دارای مزایا و کاربرد های بسیاری در صنایع خودرو سازی، به خصوص عملیات مونتاژ هستند. از کلیپس ها به جای پیچ و مهره ها و یا در تودوزی اتومبیل ‏ها و کابل کشی ها استفاده می ‏شود. به دلیل ساختار کلیپس ها، مونتاژ آن ها عمدتا به صورت دستی انجام می شود. از این رو، شکل سطح تماس و تیز بودن سر کلیپس ها می تواند درد و ناراحتی های پوستی برای انگشت کارکنان ایجاد کند. این امر، ضرورت مطالعه ارگونومیکی را به منظور کاهش فشار های وارده بر کارکنان و افزایش بهره‏وری و سلامت آنها ایجاب می کند..
    روش کار
    به منظور مطالعه میزان فشارهای وارد بر پوست، با توجه به وجود رسپتور های تشخیص درد در لایه میانی و بررسی میزان تنش های مکانیکی ایجاد شده در انگشت شست کارگران در حین کار با کلیپس ها، از روش المان های محدود(Finite Element Method-FEM)، که یکی از معتبرترین روش های محاسبات عددی و شبیه سازی کامپیوتری می باشد، بهره گرفته شده است. برای این منظور ابتدا مدل سه بعدی انگشت شست ازروی داده های سی تی اسکن نمونه دست واقعی ایجاد شد. البته برای تشکیل لایه های مختلف پوست از عملیات بولی (Boolean Operations) استفاده گردید. سپس شرایط مرزی تعیین و درنهایت ساختارهای مختلفی برای بررسی تاثیر شکل هندسی، اندازه و خواص مکانیکی کلیپس ها معرفی گردید.
    یافته ها
    به طور کلی، نتایج نشان می دهند که برای کلیپس هایی که سطح تماس آن ها با پوست انگشت شست فقط از لبه گرد برخوردارند، بیش ترین تنش فشاری در لایه میانی پوست، با افزایش شعاع انحنا، کاهش می یابد. در حالی که این نوع تنش در کلیپس های با ساختار ترکیبی در ناحیه لبه کلیپس (مرکب از انحنا و سطح تخت)، با افزایش شعاع انحنا به مقدار کمی افزایش می یابد. نتایج حاصل از محاسبات در مورد جنس کلیپس ها، نشان می دهند که نرم بودن جنس کلیپس فقط تا اندازه ای در کاهش تنش موثر است (فقط برای جنس های لاستیکی) ولی برای کلیه اجسام سخت از پلاستیک گرفته تا فولاد، شدت بیش ترین تنش فشاری برای همه موارد ذکر شده به صورت یکسان افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، نتایج نشان می دهد عوامل مختلفی مانند ساختار هندسی، جنس و خواص مکانیکی بر تنش وارد شده به انگشت دست در حین مونتاژ موثر می باشند. با این حال میزان تاثیر هریک از این عوامل متفاوت می باشد که این اطلاعات می تواند در طراحی ارگونومیکی کلیپس ها مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مونتاژ، انگشت شست، کلیپس، تنش های مکانیکی، روش المان محدود
  • رسول یاراحمدی، ذبیح الله دمیری*، جواد شریفی صفحات 97-110
    مقدمه
    امروزه بسیاری از صنایع مدرن به محیط عاری ازآلودگی ذرات و بدون باکتری با ملاحظات اتاق پاک نیازمند هستند. اتاق پاک محیطی است که در آن پارامترهای تعداد ذرات هوابرد، دما، رطوبت، فشار هوا و الگوی جریان هوا تحت کنترل می باشد . لذا هدف از این مطالعه ارزیابی پارامتر های عمل کردی اتاق پاک در یک صنعت دارویی منتخب می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک پژوهش تجربی کاربردی در یک صنعت دارویی در سال 1394 می باشد. در این مطالعه سرعت جریان هوا و هواگذر با استفاده از دستگاه هود قرائت مستقیم و میزان دما، رطوبت و اختلاف فشار در اتاق های پاک با استفاده از دستگاه مولتی سنسور اندازه گیری گردید. برای تعیین میزان نشتی فیلترهپا و شمارش غلظت ذرات در اتاق پاک بر اساس استاندارد 3 ISO 14644- (سال 2005) از دستگاه آئروسل فتومتر و دستگاه شمارش گر ذرات استفاده گردید. در این مطالعه 6 اتاق پاک مربوط به3 کلاس پاکیزگی B، C و D (مطابق با کلاس بندی استاندارد اروپا) مورد بررسی قرار گرفت .هم چنین در این مطالعه الگوی جریان به صورت 2 و 3 بعدی با استفاده از نرم افزار دینامیک سیالات محاسبه ای (CFD) شبیه سازی گردید.
    یافته ها
    اندازه گیری پارامترهای هواگذر و سرعت جریان هوا، دما(میانگین دما برابر 20 درجه سانتیگراد)، رطوبت نسبی(کم تر از 50 درصد)، فشار( اختلاف فشار کم تر از 15 پاسکال) برای هر3 کلاس پاکیزگی نتایج قابل قبول در حد استاندارد ارایه دادند. هم چنین نتایج حاصل از مدل سازی نشان داد که الگوی جریان هوا در اتاق در مسیرهای صحیحی در گردش می باشد . در مورد تست نشتی فیلتر ها، از 29 فیلتر مورد تست 5 فیلتر دارای نشتی بود و در نهایت تعیین گردید که میانگین راندمان فیلتر های هپا در حذف ذرات 99/99 درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که حجم بالای هوا و کیفیت مطلوب هوای ورودی به اتاق های پاک در بهینه بودن راندمان فیلتر هپا و غلظت ذرات هوابرد در اتاق پاک تاثیر می گذارد و سه پارامتر عمل کردی سرعت جریان هوا، افت فشار و میزان نفوذ در تعیین عامل کیفیت تاثیرگذار هستند . هم چنین این مطالعه نشان داد که غلظت ذرات هوابرد در اتاق های پاک به میزان هواگذر و سرعت جریان هوا بستگی دارد و انتخاب الگوی مناسب جریان هوا بر انتشار ذرات در اتاق پاک تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: مدل سازی، الگوی جریان هوا، ذرات، اتاق پاک
  • طاهره موسوی، فریده گلبابایی *، محمدرضا پورمند، ساسان رضایی، مصطفی حسینی، مهرداد حلمی کهنه شهری، انسیه ماسوریان، علی کریمی صفحات 111-120
    مقدمه
    امروزه از فیلترهای هپا در بیمارستان ها، اتاق های پاک، هودهای میکروبیولوژی، اتاق های جراحی و داروسازی ها جهت حذف میکروارگانیسم ها و کاهش مخاطرات بهداشتی استفاده می شود. هدف این مطالعه افزایش راندمان فیلترهای هپا با استفاده از تابش UVC جهت کاهش تراکم میکروارگانیسم ها می باشد..
    روش کار
    بستر تست جهت سنجش میکروارگانیسم های استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، باسیلوس سوبتیلیس، آسپرژیلوس نایجر و پنی سیلیوم ساخته شد. سوسپانسیون قارچ ها و باکتری ها به ترتیب با غلظت CFU/ml 107 و 106 تهیه و توسط مه پاش به داخل کانال اسپری گردید. نمونه برداری در حالت تابش UVC (با شدت mW/cm2 8/1) و عدم تابش آن به سطح فیلترها در بازه های زمانی 60، 90 و 120 دقیقه انجام گرفت. تراکم میکروارگانیسم ها برحسب CFU/m3 تعیین گردید.
    یافته ها
    اختلاف میانگین تراکم هر چهار نوع میکروارگانیسم استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، باسیلوس سوبتیلیس، آسپرژیلوس نایجر و پنی سیلیوم، در حالت تابش UVC به سطح فیلتر معمولی هپا، نسبت به عدم تابش UVC در هر سه بازه زمانی 60، 90 و 120 دقیقه معنادار بود (P value< 0.05) که نشان دهنده ی کاهش تراکم میزان نفوذ میکروارگانیسم های هوابرد اعم از باکتری و قارچ توسط تابش UVC به سطح فیلتر هپا می باشد. کاهش میکروارگانیسم ها توسط تابش UVC به این دلیل است که تابش UVC، مواد مولکولی ضروری برای عامل سلولی را تغییر می دهد. UVC در دیواره سلول میکروارگانیسم ها نفوذ کرده، درنتیجه اسیدهای نوکلئیک و دیگر مواد سلولی حیاتی را تحت تاثیر قرار داده و سبب تخریب و یا غیرفعال کردن میکروارگانیسم ها می گردد.
    نتیجه گیری
    تابش UVC به سطح فیلتر هپا اثر مثبتی در کاهش میکروارگانیسم ها دارد، به این دلیل که تابش UVC می تواند علاوه بر کاهش تراکم باکتری ها سبب کاهش قارچ ها نیز شود. درحالی که طبق مطالعات بررسی شده در سایر کشورها تابش UVA تنها در کاهش باکتری ها تاثیرگذار است. بنابراین برای رسیدن به هدف افزایش کارایی و راندمان فیلترهای هپا، تابش UVC به سطح فیلتر هپا می تواند تاثیر به سزایی در کاهش میکروارگانیسم ها اعم از باکتری و قارچ داشته باشد.
    کلیدواژگان: فیلتر هپا، آسپرژیلوس، پنی سیلیوم، اپیدرمیدیس، سوبتیلیس
  • بهرام هراتی، سید جمال الدین شاه طاهری*، علی کریمی، کمال اعظم، علیرضا احمدی، مریم افضلی راد، علی هراتی صفحات 121-130
    مقدمه
    در طول ده سال گذشته، بسیاری از گروه های متخصص ملی و بین المللی جهت بهبود وضعیت محیط کار از روش ارزیابی ریسک استفاده می کنند. این مطالعه با هدف بررسی ریسک مواجهه کارکنان با آلاینده های هوا در یکی از صنایع خودروسازی به منظور ارزیابی ریسک بهداشتی در منطقه تنفسی کارکنان انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی در سال 1394 انجام گرفت. روش های شماره 7602 و NIOSH 1501 جهت نمونه برداری و آنالیز ترکیبات BTEX و سیلیس از منطقه تنفسی کارکنان استفاده گردید. تعداد 40 نمونه از ترکیبات BTEX اندازه گیری و آنالیز آنها توسط گازکروماتوگرافی مجهز به آشکارساز شعله ای یونی انجام گرفت. تعداد 6 نمونه هوا برای برآورد تراکم سیلیس در منطقه تنفسی کارکنان اندازه گیری شد. آنالیز نمونه های سیلیس با استفاده از روش اسپکتروفتومتری انجام گرفت. درجه خطر (HR) و درجه مواجهه کارکنان با مواد شیمیایی (ER) محاسبه شده و سپس سطح ریسک بهداشتی مواجهه با مواد شیمیایی تعیین گردید. در نهایت، برآورد ریسک نسبی ابتلا به سرطان خون ناشی از مواجهه با بنزن تعیین گردید.
    یافته ها
    کارکنان واحد مورد بررسی در طول فعالیت کاری خود با 5 ماده شیمیایی سیلیس، بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن مواجهه داشتند. در میان آلاینده های موجود در منطقه تنفسی کارکنان، سیلیس و بنزن به عنوان خطرناک ترین آلاینده و دارای سطح ریسک بالا شناسایی شدند. با توجه به نتایج برآورد ریسک نسبی ابتلا به سرطان خون ناشی از مواجهه با بنزن، مواجهه تجمعی کارکنان برابر 1/23 پی پی ام در سال برآورد گردید که ریسک نسبی ابتلا به سرطان خون کارکنان مواجهه یافته با بنزن برابر 1/1 محاسبه شد. نتایج آزمون های آماری اختلاف معنی داری بین مواجهه کارکنان با آلاینده ها، با سن و سابقه کار را نشان داد به طوری که با افزایش سن و سابقه کار میزان مواجهه کاهش می یابد (P<0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که در صنعت خودروسازی بنزن و سیلیس دارای بالاترین ریسک می باشند. هم چنین کارکنان سالن رنگ صنایع خودروسازی که به طور مستقیم در مواجهه با بنزن هستند، در معرض خطر ابتلا به سرطان خون می باشند.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک بهداشتی، سیلیس، ترکیبات BTEX، صنعت خودروسازی
  • مهران امیری *، مهدی مهاجری صفحات 131-142
    مقدمه
    ایمنی در کارگاه های ساختمانی نه تنها نیازمند اجرای قوانین و دستورالعمل های اجرایی است، بلکه نیازمند وجود فرهنگ ایمنی در کلیه افراد شاغل در کارگاه ها می باشد. فرهنگ ایمنی عاملی است که به موجب آن تمامی کارکنان، متعهد می شوند تا سهم مثبتی در ایمنی خود و همکارانشان داشته باشند. ازاین رو هدف از این مطالعه، شناسایی عوامل فرهنگ ایمنی و رتبه‏بندی مشاغل در کارگاه ها ازنظر فرهنگ ایمنی به منظور فراهم آوردن زمینه بهبود وضعیت ایمنی و ارتقای فرهنگ ایمنی در پروژه های بلندمرتبه سازی است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، ابتدا معیارهای فرهنگ ایمنی در پروژه های ساختمانی از طریق مطالعه ادبیات موضوع شناسایی شد. سپس 8 معیار فرهنگ ایمنی با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی وزن دهی و درنهایت با استفاده از روش تاپسیس فازی، ده شغل مختلف کارگاه های بلندمرتبه سازی ازنقطه نظر فرهنگ ایمنی، رتبه بندی گردیدند.
    یافته ها
    نتایج رتبه بندی معیارها نشان داد که مهم ترین معیارها، نگرش ایمنی، نظارت بر ایمنی، سیاست سازمان و آموزش ایمنی می باشند. هم چنین در پروژه های بلندمرتبه سازی، مشاغل سرپرست کارگاه و ناظر، بالاترین فرهنگ ایمنی را به خود اختصاص داده و کارگران ساده از این نظر در پایین ترین سطح قرار دارند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، پس از ارزیابی فرهنگ ایمنی مشاغل مختلف ساختمانی با روش ترکیبی FTOPSIS-FAHP، نتایج با تحقیقات قبلی مقایسه شد و مشخص گردید که یافته ها با نتایج پژوهش های پیشین هم خوانی قابل قبولی دارد. از سوی دیگر پایین بودن فرهنگ ایمنی کارگران ساده ساختمانی در بین مشاغل، نشان گر ضعف در آموزش و نگرش ایمنی است. لذا به منظور ایجاد یک فرهنگ ایمنی مثبت در کارگران، باید روی عواملی ازجمله نظارت بیش تر و آموزش ایمنی سرمایه گذاری نمود.
    کلیدواژگان: ایمنی ساخت و ساز، فرهنگ ایمنی، پروژه های بلندمرتبه سازی، روش تحلیل سلسله مراتبی فازی، روش تاپسیس فازی
  • عادل مظلومی، زینب کاظمی*، رامین مهرداد، مهرداد حلمی کهنه شهری، مهران پورحسین صفحات 143-152
    مقدمه
    کیفیت زندگی کاری شکل جدیدی از رضایت شغلی است که احساسات فرد درباره تمامی جنبه های کاری خود را شامل می شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین ویژگی های سایکومتریک نسخه فارسی پرسش نامه WRQoL-2 برای استفاده در جامعه پرستاران می باشد.
    روش کار
    در مطالعه حاضر، از روش ترجمه معکوس به منظور تایید ثبات زبان شناسی پرسشنامه استفاده می شود. سپس، مطالعه مقطعی در میان 270 نفر از پرستاران یکی از بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت گرفت. پایایی پرسش نامه با استفاده از روش آزمون-بازآزمون و اعتبار ساختاری آن با استفاده از آزمون تحلیل عاملی بررسی شد. به علاوه، اعتبار افتراقی این پرسش نامه از مقایسه میانگین نمرات کیفیت زندگی کاری در دو گروه از پرستاران راضی از درآمد و ناراضی از درآمد خود به دست آمد.
    یافته ها
    در خصوص پایایی، ملاحظه گردید که ضریب تکرارپذیری برای تمامی ابعاد پرسش نامه WRQoL-2 در سطح قابل قبولی می باشد. طبق تحلیل عاملی مولفه های مربوط به پرسش نامه در مطالعه حاضر 6 مولفه کیفیت زندگی کاری شناسایی گردید که در مقایسه با نسخه اصلی پرسش نامه برخی سوالات در گروه های متفاوتی قرار گرفتند. در خصوص روایی افتراقی، در مورد تمامی مولفه ها، به جز مولفه استرس در کار، مقدار P-value کم تر از 50/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به سطح قابل قبول روایی و پایایی به دست آمده برای پرسش نامه WRQoL-2، استفاده از این پرسش نامه باری ارزیابی کیفیت زندگی کاری پرستاران در بیمارستان ها پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، پرستاران، سازمان کاری، ارگونومی
  • پیام حیدری، سکینه ورمزیار *، چیا حکیمی، ثنا شکری صفحات 153-162
    مقدمه
    با توجه به روند افزایش حمل و نقل جاده ای مواد خطرناک، در صورت بروز حادثه، اولین گروه های حاضر در محل وقوع، گروه های امدادی (اورژانس، هلال احمر و آتش نشان) می باشند. لذا هدف مطالعه ی حاضر بررسی روایی و پایایی پرسش نامه ی سنجش میزان آگاهی کارکنان امدادی نسبت به علایم هشداردهنده ی نصب شده بر روی ماشین های سنگین جاده ای می باشد.
    روش کار
    در ابتدا پرسش نامه ی چهار گزینه ای به وسیله منابع علمی و برگه های اطلاعات ایمنی مواد طراحی شد. سپس به منظور بررسی میزان روایی پرسش نامه از نظر 10 نفر از متخصصین و جهت بررسی پایایی پرسش نامه از روش آزمون – بازآزمون توسط 20 نفر از گروه های امدادی در فواصل زمانی دو هفته ای استفاده شد. نقطه ی برش پرسش نامه نیز توسط منحنی ویژگی عملی گیرنده (ROC) تعیین گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی و سابقه کار شرکت کنندگان به ترتیب 57/2±42/32 و 70/2±75/7 سال به دست آمد. نتایج هم بستگی سوالات آزمون با یک دیگر نشان داد که آلفای کرونباخ به دست آمده 708/0 می باشد و ثبات و پایایی نمره های آزمون در طول زمان نیز نشان داد که هم بستگی بین سوالات در سری اول دوم در سطح معناداری قابل قبول است (698/0=r با 012/0 = P-value). بهترین مقدار نقطه ی برش پرسش نامه سنجش میزان آگاهی کارکنان امداد و نجات با حساسیت 60 درصد و ویژگی 50 درصد (یک منهای ویژگی برابر 50 درصد)، 5/18 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    پرسش نامه سنجش میزان آگاهی کارکنان امدادی نسبت به علایم هشداردهنده ی نصب شده بر روی ماشین های سنگین جاده ای از نظر روایی و پایایی مورد تایید و استفاده از آن در مطالعات آینده از اعتماد و اعتبار کافی برخوردار است.
    کلیدواژگان: پرسش نامه، روایی، پایایی، علایم هشداردهنده، گروه های امدادی
  • پروین نصیری، محمدرضا منظم، فریده گل بابایی، علی اکبر شمسی پور، حسین عربعلی بیک، مرضیه عباسی نیا، معصومه چاوشی، مهدی اصغری * صفحات 163-180
    مقدمه
    ایجاد تنش گرمایی تحت تاثیر عوامل متعددی است که می توان به مجموعه ای از فاکتورها مانند عوامل فردی، محیطی و مدیریتی اشاره کرد. عوامل فردی سبب کاهش تحمل فرد نسبت به گرما شده و نقش مهمی در بروز ریسک بیماری های ناشی از استرس حرارتی ایفا می کند. هدف از انجام این مطالعه مروری، بررسی مهم ترین پارامترهای فردی تاثیر گذار بر استرس حرارتی و مطالعات صورت گرفته در این زمینه بود.
    روش کار
    در این مطالعه مروری از پایگاه های اطلاعاتی Web of Science ،Scopus ،Pubmed ،Iran Medex ، Magiran ،Google Scholar و SID استفاده شد. کلید واژه های استرس حرارتی، عوامل فردی، مواجهه با گرما در بازه زمانی سال های 1995 تا 2015 مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت 75 مقاله وارد این مطالعه شدند.
    یافته ها
    در سطح فردی، مواجهه با یک ریسک فاکتور ممکن است باعث کاهش تحمل گرما در فرد شود، در حالی که ترکیبی از چند ریسک فاکتور به طور سینرژیسم، احتمال بروز بیماری های ناشی از گرما را افزایش می دهد. ریسک فاکتور های فردی شامل سن، جنسیت، چاقی، عدم سازش و تطابق، خستگی، نژاد، سابقه بیماری های گرمایی و کم آبی بدن می باشند. علاوه بر این، برخی از بیماری ها (بیماری های قلبی عروقی، دیابت و یا بیماری های عفونی) و یا مصرف برخی از داروها و مواد مخدر یا الکل می تواند تحمل گرما را کاهش دهند.
    نتیجه گیری
    با توجه به موارد اشاره شده و اهمیت پارامترهای فردی لازم است که در هنگام استخدام نیروی کار در محیط های گرم، توجه ویژه ای شود. پارامترهای فردی شود. هم چنین با توجه به عدم وجود آگاهی و دانش کافی شاغلین لازم است برنامه های آموزشی مناسب با هدف کاهش اثرات استرس حرارتی تهیه گردد.
    کلیدواژگان: استرس حرارتی، ریسک فاکتورهای فردی، تحمل گرمایی، محیط های شغلی
|
  • Hamed Salmanzadeh *, Zohreh Shakeri Kebria Pages 85-96
    Introduction
    Nowadays, Snap-fits have many applications in the automotive industry, especially in assembly lines. They are used instead of the mechanical joints such as bolts, the cabling joints, and the car interior lining joints. Due to the special form of these fasteners, they are usually assembled manually. So, the form of clips’ contact area and the sharpness of the Snap-fits may cause the skin pains on the worker’s fingertips. This fact can cause an ergonomic study of these joints for reducing stress on workers and increasing their efficiency and health.
    Material and
    Method
    The Finite Element Method (FEM), which is one of the most recognized methods in numeric calculation and computer simulations, is used in order to study the pressures applied to skin due to the pain receptors in the middle layer of skin, and mechanical tensions created in the workers’ thumbs during their work with clips. In order to do this, first a 3D model of a thumb, based on the CT scan data taken from a real thumb sample was created. To identify the different layers of skin, Boolean operations were used. Afterwards, the limit conditions were determined and finally different structures were made to analyze the size, geometric shape and mechanical properties of the clips.
    Result
    In general, the results show that for those clips that their thumb touching surface is only round in edges, the most pressure on the middle layer of skin decreases as the radius of the round edge increases. Whereas such tensions, lightly increase as the radius increases in those clips that have a hybrid design (the combination of flat and curved surfaces). The result of the material analysis for clips shows that using elastic materials has only a limited effect on reducing tensions (only if rubber like materials are used) and for all tough materials, be it plastic or steel, the intensity of pressure tension would increase in the same manner on all the mentioned items.
    Conclusion
    The results suggest that during assembly work there are different factors which affect the tension on the fingers, factors like geometric structure, material and mechanical properties. However, the magnitude of those items’ effects are not the same, and that data can be observed while making an ergonomic design for clips.
    Keywords: Assembly, Thumb, Clips, Mechanical Stress, Finite Element Method (FEM)
  • Rasoul Yarahmadi, Zabiolah Damiri *, Javad Sharifi Pages 97-110
    Introduction
    Nowadays, many modern industries require an environment with no contamination by particles and bacteria. An enclosed clean room environment is a place where parameters such as airborne particles, temperature, humidity, air pressure and air flow pattern is controlled. The aim of this study was to evaluate functional parameters of a clean room in a selected pharmaceutical industry.
    Material and
    Method
    This study was an experimental study conducted in 2015 in a pharmaceutical industry. The air flow rate and flow rate with airflow capture hood was used and multi sensor devices for measuring temperature, humidity and pressure of multi-sensor device. HEPA filter leakage test and counting concentration of particles in the cleanroom was done according to the ISO 14644 – 3(2005) standards using aerosol photometer and aerosol generator. In this study, 6 clean room relating to the 3 cleanliness classes B, C and D (in accordance with standard EU GMP) were evaluated. Meanwhile, both the 2 and 3-dimensional flow model using Computational Fluid Dynamics Software was simulated in this study.
    Result
    Measuring the parameters flow rate and air velocity, temperature (average temperature 20 ° C), relative humidity (below 50%), pressure (pressure less than 15 psi) for every three classes of cleanliness are all acceptable and less than the proposed standard. Furthermore, the results of modelling showed that the pattern of air flow in the room is correct paths in circulation. In the case of leakage test filters, the filter 29 filters tested 5 was leaking and ultimately determine the HEPA filters remove particles that average efficiency is 99.99%.
    Conclusion
    This study showed that the high volume and good quality of air entering the clean room affect the optimal efficiency and air flow rate, pressure drop and air penetration of the HEPA filters Also, the results of study show that the concentration of airborne particles in clean room is depend on the air flow rate and speed and adopting a good air flow pattern will affect the particle concentration.
    Keywords: Modeling, Airflow Pattern, Particle, Cleanroom
  • Tahereh Mousavi, Farideh Golbabaei *, Mohammad Reza Pourmand, Sasan Rezaei, Mostafa Hosseini, Mehrdad Helmi Kohneshahri, Ensieh Masoorian, Ali Karimi Pages 111-120
    Introduction
    Nowadays, HEPA filters is used in hospitals, clean rooms, microbiology hoods, ventilation of surgery rooms, and Pharmacy for removing microorganisms and reduce health hazard. The aim of this study is to increase the efficiency of HEPA filters with UVC radiation to reduce the density of airborne microorganisms.
    Material and
    Method
    The closed–loop chamber was made to evaluate Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis bacteria and Aspergillus Niger, Penicillium fungi. The concentration of fungi and bacteria suspension Respectively was 106, 107 CFU/ml. After the suspension was prepared, it was sprayed into the closed loop chamber by nebulizer. Sampling was done with UVC radiation (1.8 mW/cm2 Illuminance) and no radiation (dark) that included time periods 60, 90 and 120 minutes. Microorganisms density was determined in term of CFU/m3.
    Result
    The result showed that there was a significant difference between UVC radiation and dark section for all the microorganisms (epidermidis, subtilis, Niger and Penicillium) at each time periods (P value
    Conclusion
    UVC radiation is effectiveness to decrease concentration of four microorganisms. because UVC radiation could remove both bacteria and fungi. While the other studies in other countries, UVA radiation is only effective in reducing bacteria. Therefore, achieved greater efficiencies of HEPA filters, using HEPA filters with UVC will have a significant effect on reducing the density of microorganisms.
    Keywords: High Efficiency Particulate Air (HEPA) Filter, UVC, Aspergillus, Penicillium, Epidermidis, Subtilis
  • Bahram Harati, Seyed Jamaleddin Shahtaheri *, Ali Karimi, Kamal Azam, Alireza Ahmadi, Maryam Afzali Rad, Ali Harati Pages 121-130
    Introduction
    In recent years, many national and international expert groups have considered specific improvements in risk assessment of chemical pollutants. This study considered to assess the risk of workers exposure to air pollutants in an automobile manufacturing in order to evaluate the health risk assessment due to the inhalation exposure.
    Material and
    Method
    To perform this study, a cross-sectional research was done in 2016. Methods number 1501 and 7602 of the National Institute of occupational safety and Health (NIOSH) were used for sampling and analysis of compounds BTEX and silica in the air. A total of 40 samples of compound BTEX were taken and analyzed by Gas Chromatography-Flame Ionization Detector (GC-FID). A total of 6 samples of silica were collected during the campaign. Silica analyses were performed by using visible spectrophotometry. Risk ranking was calculated using the hazard and exposure rate. Finally, the relative risk of blood cancer caused by exposure to benzene was estimated.
    Result
    The result demonstrated that, workers were exposed to 5 chemicals including silica, benzene, toluene, ethyl-benzene, and xylene during their work in manufactory. Among the pollutants in the breathing zone of workers, Silica and benzene were hazardous chemicals at high risk level. Following the estimation of relative risk of blood cancer caused by exposure to benzene, workers cumulative exposure to benzene was obtained to be 23.1 ppm per year and the capture relative risk was 1.1. The consequence demonstrated that, significant relationships were seen between workers exposure to benzene and both age and work experience, so that degree of exposure decreased steadily with increasing age and experience (P
    Conclusion
    This research demonstrated that, benzene and silica in the automobile manufacturing were the highest risk. Also, painting hall workers, at automobile manufacturing, were directly exposed to the blood cancer risk of benzene.
    Keywords: Health Risk Assessment, Silica, Compound BTEX, Automobile Manufacturing
  • Mehran Amiri *, Mehdi Mohajeri Pages 131-142
    Introduction
    Safety in construction needs not only operating the executive laws and instructions but also the safety culture of all the workers in workshops. Safety culture is a factor by which all the workers are committed to having a positive share in the safety of their coworkers and themselves. Therefore, the aim of this study is identification of safety culture factors and ranking occupations in jobsites in order to improve the safety condition and promote the safety culture of high-rise projects.
    Material and
    Method
    In this descriptive-analytical study, first, safety culture criteria in construction projects are identified by a literature review. Then, 8 factors of safety culture are weighted using fuzzy analytic hierarchy process. Finally, 10 different occupations in high-rise workshops are ranked from the point of view of safety culture using fuzzy TOPSIS method.
    Result
    Results of ranking the criteria show that the most important criteria are safety attitude, supervision, policy of organization and safety training. Moreover, in high-rise construction the site superintendent and supervisor occupations have the highest and laborers have the lowest safety culture.
    Conclusion
    In this study, after evaluating different construction occupations by hybrid FTOPSIS-FAHP method, the results are compared with the results of previous researches. Here, it was found that the findings are consistent with previous studies. On the other hand, low level of safety culture of construction laborers among the investigated occupations shows weakness in safety training and attitude; hence, the factors such as more safety supervision and training must be considered in order to create a positive safety culture for the workers.
    Keywords: Construction Safety, Safety Culture, High-Rise Projects, Fuzzy Analytical Hierarchy Process, Fuzzy TOPSIS
  • Adel Mazloumi, Zeinab Kazemi *, Ramin Mehrdad, Mehrdad Helmi Kohneh Shahri, Mehran Pour Hossein Pages 143-152
    Introduction
    Quality of Work Life (QWL) is a new form of job satisfaction which involves ones feelings about all aspects of their job. The aim of this study was to assess the psychometric properties of the Persian version of WRQoL-2 questionnaire for use in the nursing community.
    Material and
    Method
    In this study, backward translation method was used in order to verify the linguistics stability. Then, the cross-sectional study was conducted among 270 nurses working in a hospital, affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Reliability and construct validity was investigated using test-retest and factor analysis, respectively. In addition, discriminant validity was assessed by comparing QWL mean scores of nurses satisfied with their salary and those who were dissatisfied.
    Result
    Regarding the reliability, it was observed that the repeatability coefficient were at an acceptable level for all dimensions of the WRQoL-2questionnaire. According to factor analysis, six components were identified with some questions in different groups compared to the original questionnaire. Considering discriminant validity, all components, except Stress at Work, obtained P-value less than 0.05.
    Conclusion
    Based on the acceptable level of reliability and validity of the WRQoL-2 questionnaire, use the questionnaire to assess the quality of work life of nurses is recommended.
    Keywords: Quality of Working Life, Nurses, Work Organization, Ergonomics
  • Payam Heydari, Sakineh Varmazyar *, Chia Hakimi, Sana Shokri Pages 153-162
    Introduction
    Given the increase of road transportation of dangerous materials, if an accident occurs, the first groups that present at the scene are rescue groups (emergency¡ red crescent and firefighters). The aim of this study was to investigate the validity and reliability of the questionnaire assessing level of knowledge in the rescue personnel regarding warning signs mounted on the road heavy machinery.
    Material and
    Method
    Firstly, a multiple-choice questionnaire was designed using the literature and material safety data sheets (MSDS). Validity of the questionnaire was examined using the viewpoints of 10 experts. The reliability of the questionnaire was assessed using test-retest in 20 subjects of the rescue groups in two-week intervals. The cut point of the questionnaire was determined by the Receiver Operating Characteristic (ROC).
    Result
    The mean of age and work experience of the participants was 32.42 ± 2.57 and 7.75 ± 2.70. The results of correlation between the questions of the test showed that Cronbach’s alpha is 0.708. Also, the stability and reliability of test scores over time showed that the correlation between the questions in the first and second series was significance at acceptable level (r=0.698 with P-value=0.012(. The best value of cut point in the questionnaire of knowledge in the rescue personnel as obtained 18.5, with the sensitivity of 60% and specificity of 50%.
    Conclusion
    The validity and reliability of the knowledge assessment questionnaire in the rescue personnel were confirmed regarding the warning signs mounted on the road heavy machines; therefore, it can be used in the future studies.
    Keywords: Questionnaire, Reliability, Validity, Warning Signs, Rescue Groups
  • Parvin Nassiri, Mohammad Reza Monazzam, Farideh Golbabaei, Aliakbar Shamsipour, Hossein Arabalibeik, Marzieh Abbasinia, Masoumeh Chavoshi, Mehdi Asghari * Pages 163-180
    Introduction
    Heat stress is caused by many factors such as individual factors, environmental factors, and management factors. Individual risk factors can decrease the heat tolerance, and play an important role in heat stress disorders incidence. The aim of this study was to review individual parameters influencing the thermal stress and review the preceding studies.
    Material and
    Method
    In this review study sites such as Web of Science, Scopus, Pubmed, Iran Medex, Magiran, Google Scholar and SID databases were used for search. The keywords included heat stress, personal factors and heat exposure. The period of 1995 to 2015 was investigated, and finally 75 original articles were identified.
    Result
    At the individual level, exposure with a single risk factor may reduce the workers’ heat tolerance; while exposure with a combination of several risk factors probably synergistically increases the risk of heat-related disorders. Individual risk factors include age, gender, obesity, fatigue, race, and previous heat disorders and dehydration. In addition, some diseases (such as cardiovascular disease, diabetes and infectious diseases) or use of certain drugs or alcohol can reduce the heat tolerance.
    Conclusion
    It is necessary to pay attention to the mentioned items when selecting workers in the hot environments. Also, due to the lack of awareness and knowledge of workers, it is necessary to provide appropriate training programs to reduce the effects of heat stress.
    Keywords: Heat Stress, Personal Risk Factors, Heat Tolerance, Workplace