فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال هشتم شماره 1 (بهار 1397)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال هشتم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مراد رضایی دیزگاه، فردین مهرابیان*، محسن جانی پور صفحات 1-14
    مقدمه
    رضایت شغلی احساسی است که موجب بهبود بهره وری، افزایش انگیزه و توان مندی کارکنان می شود. لذا شناخت عوامل موثر بر آن و توجه به هوش هیجانی می تواند زمینه افزایش رضایت شغلی را فراهم نماید.
    هدف این تحقیق بررسی تاثیر هوش هیجانی بر رضایت شغلی کارکنان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی گیلان با توجه به نقش میانجی فرسودگی شغلی، تلاش هیجانی، ناهماهنگی هیجانی، مسخ شخصیت و نقصان موفقیت فردی است.
    روش کار
    این پژوهش به صورت توصیفی و مقطعی انجام گرفته است. جامعه تحقیق حاضر کارکنان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی گیلان بوده که تعداد آن ها 413 نفر می باشد و تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران 200 نفر تعیین شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد و برای سنجش روایی از روایی محتوا و برای پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید و ازشاخص های آمار توصیفی و مدل سازی معادلات ساختاری برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل بهره برداری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که هوش هیجانی بر ناهماهنگی هیجانی ، فرسودگی هیجانی، تلاش هیجانی، رضایت شغلی، نقصان موفقیت فردی، مسخ شخصیت و ناهماهنگی هیجانی بر فرسودگی هیجانی، نقصان موفقیت فردی، رضایت شغلی، مسخ شخصیت و تلاش هیجانی بر فرسودگی هیجانی، رضایت شغلی، نقصان موفقیت فردی و فرسودگی هیجانی بر مسخ شخصیت، نقصان موفقیت فردی، رضایت شغلی و در نهایت نقصان موفقیت فردی بر رضایت شغلی تاثیر دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به محرز شدن رابطه بین رضایت شغلی با فرسودگی شغلی، هوش هیجانی و ناهماهنگی هیجانی لازم است تا مدیران برنامه هایی جهت افزایش رضایت شغلی کارکنان و احساس خود کارآمدی اجرا نموده و زمینه کاهش فرسودگی شغلی را فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، هوش هیجانی، ناهماهنگی هیجانی، مسخ شخصیت، فرسودگی هیجانی، تلاش هیجانی، نقصان موفقیت فردی
  • فرناز والدینی اصل، صادق حضرتی*، محسن ارزنلو، مهدی فضل زاده صفحات 15-28
    مقدمه
    میکروارگانیسم های موجود در بیمارستان منابع بالقوه عفونت برای بیماران و کارکنان محسوب می شوند. تماس با بیوآئروسل ها با گستره وسیعی از اثرات بهداشتی شامل بیماری های واگیر، اثرات سمی حاد و آلرژی در ارتباط است. این مطالعه با هدف بررسی نوع و تراکم بیوآئروسل ها در هوای بخش های مختلف بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سال 94 انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی در سال 1394 در بیمارستان های آموزشی شهر اردبیل که شامل 2 بیمارستان بود اجرا شد. در این مطالعه به منظور ارزیابی و تعیین تراکم بیوآئروسل های هوابرد باکتریایی، از دستگاه نمونه بردار مدل ZTHV02 استفاده گردید. محیط کشت مورد استفاده شامل تریپتیک سوی آگار برای عوامل باکتریایی به همراه آنتی بیوتیک سیکلوهگزآمید بوده است. مدت زمان نمونه برداری به طور متوسط 10 دقیقه بود. نمونه های جمع آوری شده بلافاصله به آزمایش گاه منتقل و به مدت 48 ساعت در انکوباتور قرار گرفتند. سپس تعداد کلنی ها شمارش و باکتری ها تعیین هویت شدند. در نهایت تراکم باکتری ها بر حسب CFU/m3 بیان شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین تراکم کل باکتری های اندازه گیری شده در بیمارستان امام خمینی و علوی به ترتیب CFU/m3 3/10 و CFU/m3 4/23 می باشد. واحد رادیوگرافی بیمارستان امام خمینی (ره) و واحد ICU در بیمارستان علوی دارای بیش ترین بار آلودگی باکتریایی و واحد آنژیوگرافی و ICU در بیمارستان امام خمینی (ره) و سی تی اسکن در بیمارستان علوی دارای کم ترین بار آلودگی باکتریایی هستند. فراوان ترین باکتری های مشاهده شده در هوای بیمارستان امام خمینی به ترتیب گونه-های انتروکوک، گونه های سودوموناس، استافیلوکوک های کوگولاز منفی و استرپتوکوک های گروه D غیر انتروکوک و بیش ترین درصد باکتری های مشاهده شده در هوای بیمارستان علوی به ترتیب استافیلوکوک های کوگولاز منفی، گونه های سودوموناس، گونه های کلبسیلا و گونه های انتروکوک به دست آمدند. تعداد باکتری ها با دما و رطوبت محیط ارتباط معنی داری نداشتند و لیکن تعداد آن ها در شیفت عصر (زمان ملاقات) به صورت معنی دار از شیفت صبح بیش تر بود (0.05>P ).
    نتیجه گیری
    تراکم بالای باکتری های هوابرد در بیمارستان های مورد مطالعه می تواند به عنوان یک عامل خطر مهم برای سلامت شاغلین و بیماران مطرح باشد.
    کلیدواژگان: بیوآئروسول، باکتری، عفونت بیمارستانی، تراکم
  • مجید حبیبی محرز_فریده گلبابایی*_ایل ج یو_اصغر صدیق زاده_محمد علی منصورنیا_سمیه فرهنگ دهقان صفحات 29-42
    مقدمه
    نانوالیاف ساخته شده از طریق فرآیند الکتروریسی گزینه مناسبی جهت ساخت بسترهای فیلترکننده ذرات ریز مقیاس معرفی شده اند. مطالعه حاضر با هدف ساخت بسترهای نانولیفی پلی اورتان از طریق فرآیند الکتروریسی و بررسی تاثیر پارامترهای مختلف از قبیل دانسیته فشردگی، سرعت سطحی فیلتراسیون و نوع ذره تست بر راندمان فیلتراسیون نانو ذرات از هوا و عامل کیفیت بسترهای نانولیفی پلی اورتان انجام گرفت.
    روش کار
    بسترهای نانولیفی از طریق فرآیند الکتروریسی محلول پلیمر پلی اورتان (15 درصد وزنی) با سیستم حلال متشکل از دی متیل فرمامید و تتراهیدروفوران با نسبت اختلاط 3 به 2 تولید گردیدند. سپس سیستم تست عمل کرد فیلتراسیون در آزمایش گاه گروه مکانیک سیالات دانشگاه هانیانگ کشور کره جنوبی ساخته شد و راندمان فیلتراسیون و افت فشار بسترهای تولیدی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    افزایش مدت زمان الکتروریسی، موجب افزایش دانسیته فشردگی، افت فشار اولیه و راندمان فیلتراسیون بسترها می شود وعامل کیفیت بسترها به دلیل افزایش افت فشار کاهش می یابد. با افزایش زمان الکتروریسی از 15 دقیقه به 45 دقیقه، افت فشار بستر از 7 به 32 پاسکال افزایش یافته و میانگین درصد کارایی به طور متوسط بین 10-9 درصد برای ذرات تست KCl و DEHS اضافه شد.هم چنین نتایج نشان داد که با افزایش سرعت سطحی از 2 سانتی متر در ثانیه به 5 و 10 سانتی متر در ثانیه، راندمان فیلتراسیون برای ذرات با اندازه کم تر از 425 نانومتر و عامل کیفیت در تمامی سایزها کاهش می یابد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج فوق می توان نتیجه گیری نمود که بسترهای ساخته شده از لحاظ راندمان فیلتراسیون و عامل کیفیت مقادیر قابل قبولی را به منظور کاربردهای فیلتراسیونی دارا می باشند. علاوه براین ضخامت و وزن پایه کم و هم چنین سهولت در تولید نیز از دیگر مزایای بسترهای نانولیفی نسبت به بسترهای معمول می باشد.
    کلیدواژگان: نانو ذرات، نانوالیاف، پلی اورتان، راندمان فیلتراسیون، عامل کیفیت
  • علی خوانین، احمد جنیدی جعفری، علی صفری واریانی، ویدا زراوشانی * صفحات 43-54
    مقدمه
    امروزه افزایش تقاضا برای حفاظت در برابر پرتوهای راداری با استفاده از سپرهای نانوکامپوزیتی رو به افزایش است. در این میان ، برای رفع محدودیت های سپرهای الکترومغناطیس تک لایه از سپرهای دو یا چند لایه استفاده می شود. در این مطالعه سعی شد تا ضمن ساخت نوعی سپر دولایه الکترومغناطیس، اثر برخی فاکتورهای ساختاری مانند ضخامت، هم جنس بودن لایه ها و نیز مدت زمان اختلاط بر اثربخشی حفاظتی سپرهای دولایه مورد بررسی قرار گیرد.
    روش کار
    در این پژوهش از رزین اپوکسی EI-403 و نانوذرات اکسید نیکل برای ساخت سپرهای مورد بررسی استفاده شد. در ابتدا دو گروه سپر تک لایه ( با مدت زمان اختلاط 10 و 66 دقیقه) در ضخامت های 2 ، 4 و6 میلی متر و با مقدار هفت درصد وزنی از نانوذرات اکسید نیکل و با روش ریخته گری ساخته شدند. سپس از قرار گیری بدون فاصله ی سپرهای تک لایه بر روی یک دیگر سپرهای دو لایه تهیه شدند. با استفاده از دستگاه تحلیل گر شبکه، پرتوهای راداری باند ایکس تولید و پارامترهای پراکندگی اندازه گیری و میانگین اثربخشی حفاظتی سپرها محاسبه گردید.
    یافته ها
    بیش ترین و کم ترین میانگین اثربخشی حفاظتی سپرهای تک لایه به ترتیب 14/84 و 05/46 درصد و در سپرهای دولایه به ترتیب 34/66 و 99/41 درصد به دست آمد. میانگین اثربخشی حفاظتی سپرهای دولایه با مدت زمان اختلاط 10 دقیقه در ضخامت های 6، 8 و 10 میلی متر به ترتیب 99/41 ، 45/45 و 25/43 درصد بود. این مقادیر در مدت زمان اختلاط 66 دقیقه به ترتیب به 30/54، 07/62 و 34/66 درصد افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه اثربخشی حفاظتی سپرهای دو لایه کم تر از سپرهای تک لایه به دست آمد. اگرچه افزایش مدت زمان اختلاط موجب بهبودی اثربخشی حفاظتی در سپرهای تک و دولایه گردید اما نتوانست موجب افزایش اثربخشی سپرهای دولایه نسبت به سپرهای تک لایه گردد. هم چنین افزایش مدت زمان اختلاط در سپرهای دولایه نشان داد ، در این سپرها با افزایش ضخامت ، اثربخشی حفاظتی کاهش یافت. به نظر می رسد در این مطالعه استفاده از سپرهای هم جنس در تهیه سپرهای دولایه منجر به افزایش عمق نفوذ و انعکاس های متوالی و در نهایت کاهش چشم گیر اثربخشی حفاظتی در سپرهای دو لایه نسبت به تک لایه شده باشد. پیشنهاد می گردد در پژوهش های آینده ، سایر مطالعات در خصوص بهبود اثربخشی حفاظتی این دسته از سپرهای دولایه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سپر الکترومغناطیس تک لایه، سپر الکترومغناطیس دولایه، پرتوهای راداری، اثربخشی حفاظتی
  • فاطمه دهقانی، فریده گلبابایی*، سید ابوالفضل ذاکریان، فریبرز امیدی، محمد علی منصورنیا صفحات 55-64
    مقدمه
    اثرات سوء ترکیبات آلی فرار از اختلالات جزیی تا سرطان زایی برخی ترکیبات نظیر بنزن، شناخته شده اند. هدف از این مطالعه تعیین میزان مواجهه شغلی با ترکیبات BTEX در یک صنعت خودروسازی و ارزیابی ریسک بهداشتی مواجهه با این ترکیبات بوده است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی که در واحد رنگ یک صنعت خودروسازی شامل کابین، پیش رنگ و سالن رنگ انجام شد،پس از جمع آوری نمونه و تجزیه ی آن با دستگاه GC-MS، ترکیبات BTEX به عنوان آلاینده های اصلی شناسایی شدند. در مرحله ی بعداز روش بهینه شده NIOSH1501 جهت نمونه برداری و آنالیز ترکیبات و از روش EPA برای ارزیابی ریسک استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آنالیز نمونه ها نشان داد که مقدار غلظت بنزن در کابین رنگ بیش تر از مقدار مجاز مواجهه شغلی می باشد. میزان ریسک سرطان زایی برای بنزن و اتیل بنزن به ازای هر 1000 نفر در کابین رنگ به ترتیب برابر با 10 و 5/2، در پیش رنگ برابر با 63/3 و 8/1 و در سالن رنگ برابر با 27/1 و 39/ 0 به دست آمد. ریسک غیر سرطان برای بنزن در کلیه بخش ها و برای زایلن در کابین رنگ و پیش رنگ بالاتر از حد مجاز توصیه شده می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن ریسک سرطان زایی ترکیبات بنزن و اتیل بنزن و هم چنین ریسک غیر سرطان برای دو ترکیب بنزن و زایلن، پایش بیولوژیکی کارگران، بهبود سیستم های کنترلی موجود وبه کار گیری اقدامات کنترلی فنی و مهندسی مدرن برای کنترل میزان مواجهه با این ترکیبات توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک سرطان زایی و غیر سرطان زایی، ترکیبات آلی فرار، BTEX، صنعت رنگ
  • مهسا ماپار، محمد جواد جعفری*، نبی الله منصوری، رضا ارجمندی، رضا عزیزی نژاد صفحات 65-80
    مقدمه
    مسوولیت دست یابی به اهداف توسعه پایدار در بسیاری از کلان شهرهای دنیا و به تبع آن کلان شهر تهران به شهرداری ها واگذار گردیده است. از آن جایی که هدف بیش تر فعالیت های دوست دار محیط زیست در بعد شهرداری ها حفاظت از سلامت جسمی و روانی شهروندان است، ارزیابی پایداری سلامت عمل کرد شهرداری به یکی از مباحث نوین توسعه پایدار کلان شهرها تبدیل شده است. لذا هدف از این مطالعه، طراحی ابزاری برای ارزیابی عمل کرد پایدار شهرداری تهران در حوزه فعالیت ها و خدمات مرتبط با سلامت می باشد.
    روش کار
    در این پژوهش با تهیه ابزار مبتنی بر معیار، اقدام به استخراج و بومی سازی معیارهای مرتبط با حوزه پایداری سلامت به صورت مطالعه موردی در شهرداری تهران گردید. جهت تعیین لیست اولیه معیارهای موثر، در ابتدا راهنماها و استانداردهای مرتبط با حوزه پایداری سلامت مورد بررسی قرار گرفت که منجر به استخراج لیست اولیه معیارها گردید. سپس با به کارگیری روش دلفی دو مرحله ای و با همکاری گروه 12 نفره از خبرگان، اهمیت معیارهای استخراجی در طیف هفت مرحله ای لیکرت مورد سنجش قرار گرفت. معیار پذیرش، انحراف معیار کم تر از 1 و میانگین بیش تر از 70 درصد امتیاز کل در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش منجر به استخراج 11 گروه اصلی ارزیابی پایداری عمل کرد سلامت و 28 معیار زیر مجموعه گردید. معیارهای مربوط به گروه های «فضای سبز» و «پسماند» با اختلاف اندک به ترتیب جایگاه اول و دوم اهمیت را در حوزه پایداری سلامت به دست آوردند و معیارهای گروه های «برنامه ریزی شهری»، «زندگی فعال و سالم» و «خدمات بهداشتی و سلامتی» نیز با اختلاف نزدیکی نسبت به یک دیگر در انتهای لیست قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که با توجه به اختلاف کم بین امتیاز گروه های اصلی انتخابی در عمل کرد پایداری سلامت شهری (کم تر از 1 نمره اختلاف امتیاز بین بالاترین و پایین ترین گروه) و نیز کسب حد نصاب پذیرش توسط هر یک از 11 گروه سلامت توسط خبرگان، جهت دست یابی به توسعه پایدار شهری و ارتقاء سلامت شهروندان در آینده، توجه جدی به اقدامات مهندسی و مدیریتی در معیارهای زیرمجموعه هر 11 گروه انتخابی امری ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: معیارهای پایداری، سلامت شهری، شهرداری کلان شهر، ارزیابی و گزارش دهی پایداری
  • حمیدرضا حیدری، هدی رحیمی فرد، ابولفضل محمدبیگی، فریده گلبابایی*، ربابه صحرانورد، زهرا شکری صفحات 81-92
    مقدمه
    با توجه به لزوم ارزیابی کارایی یک شاخص حرارتی جدید برای افراد و شرایط مختلف، هدف این مطالعه اعتبار سنجی شاخص جدید آنتالپی در ارزیابی استرس های حرارتی محیط های گرم و خشک می باشد.
    روش کار
    در این تحقیق که در یک منطقه گرم و خشک کشور انجام گرفت 97 نفر از کارگران فضای سبز شهر قم به طور تصادفی انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این مطالعه هم بستگی شاخص آنتالپی و شاخص دمای تر گویسان (WBGT) و نیز هم بستگی هر یک با پاسخ فیزیولوژیکی دمای عمقی بدن مورد بررسی و آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد صرف نظر از زمان اندازه گیری شاخص ها، هم بستگی شاخص آنتالپی با شاخص WBGT بهتر از هم بستگی آن با پارامتر دمای عمقی گوش بوده است (756/0=R2 در برابر 391/0=R2). با لحاظ کردن زمان اندازه گیری، مشخص گردید که با افزایش دما و کاهش رطوبت، میزان هم بستگی شاخص ها کاهش می یابد، اگرچه نسبت هم بستگی بیش تر بین دو شاخص آنتالپی و WBGT نسبت به آنتالپی و دمای عمقی گوش در این حالت نیز حفظ شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به سادگی اندازه گیری شاخص آنتالپی، عدم وابستگی آن به سنجش دمای گویسان و امکان برآورد آن با استفاده از پارامتر های هواشناسی و از سوی دیگر اعتبار مناسب شاخص آنتالپی در مقابل شاخص WBGT و دمای عمقی گوش، می توان شاخص آنتالپی را به عنوان جایگزین مناسبی برای شاخص WBGT و نیز یک شاخص غربال گری محیط های حرارتی روباز در محیط های گرم و خشک مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: آنتالپی، استرس حرارتی، اعتبارسنجی، دمای عمقی گوش
  • طالب عسکری پور، غلامعباس شیرالی، رسول یار احمدی، الهه کاظمی* صفحات 93-102
    مقدمه
    خسارت های سنگین انسانی و اقتصادی ناشی از حریق، ضرورت برخورد علمی با حریق های صنعتی بزرگ، سرمایه گذاری جهت توسعه تکنولوژی حفاظت در برابر حریق و تعیین موثرترین تکنیک ها جهت محدود کردن خسارات را نمایان می سازد. این مطالعه با هدف بررسی میزان تاثیر روش های حفاظت فعال و غیر فعال، بر کاهش سطح ریسک حریق در اتاق کنترل یک نیروگاه حرارتی انجام گردید.
    روش کار
    در این مطالعه، در فاز اول، با استفاده از روش مهندسی ارزیابی ریسک حریق، سطح ریسک حریق برای ساختمان و محتویات، ساکنین و فعالیت ها محاسبه شد. در فاز دوم، از بین 36 زیر فاکتور موثر در سطح ریسک، اصلاح سه زیر فاکتور از اقدامات حفاظت غیر فعال و دو زیر فاکتور از اقدامات حفاظت فعال در کاهش سطح ریسک حریق ساکنین مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که سطح ریسک حریق ساکنین (64/20) بالاتر از حد قابل قبول می باشد. اصلاح سه زیر فاکتور بار ثابت حریق، شماره ی طبقه، تغییر ابعاد و مساحت اتاق کنترل تا 40 درصد و نصب سیستم اطفاء حریق خودکار و آموزش استفاده از تجهیزات اطفاء حریق و تخلیه اضطراری تا 33 درصد در کاهش سطح ریسک حریق موثر می باشد.
    نتیجه گیری
    روش های حفاظت فعال و غیر فعال، با وجود تاثیر در کاهش سطح ریسک، به صورت جداگانه قادر به تامین سطح ایمنی قابل قبول در برابر حریق نمی باشند. بنابراین استفاده توام این روش ها جهت حفاظت از ساختمان ها، افراد و پیش گیری از ایجاد وقفه در فعالیت سیستم، ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: حریق، روش های حفاظت غیر فعال و فعال، ارزیابی ریسک حریق
|
  • Morad Rezaei Dizgah, Fardin Mehrabian *, Mohsen Jani Pour Pages 1-14
    Introduction
    Job Satisfaction is a perception that improves employees’ productivity, motivation and empowers them. Therefore, recognizing the factors affecting it and paying attention to emotional intelligence can provide the basis for increasing job satisfaction.
    The purpose of this study was to investigate the effect of emotional intelligence on job satisfaction considering the mediator role of job burnout, emotional Labor, emotional inconsistency, personality deprivation and deficiency of individual success in the Staff of Guilan University of Medical Sciences
    Material and
    Method
    This research used descriptive and cross-sectional method. The study population included 413 staffs from the faculties of Guilan University of Medical Sciences. The sample was determined 200 people using Cochran’s formula. A standard questionnaire was used to collect data. Content validity was done for this questionnaire and also its reliability studied using Cronbach’s alpha coefficient. Descriptive statistics and structural equation modeling were used to analyze the data using Lisrel software.
    Result
    The results showed that emotional intelligence affects emotional inconsistency, emotional exhaustion, emotional Labor, job satisfaction, deficiency of individual success and deprivation of personality. Also, emotional inconsistency affects on emotional exhaustion, deficiency of individual success, job satisfaction and personality deprivation. In addition, the results show that emotional exhaustion affects deprivation of personality, deficiency of individual success and job satisfaction and finally, the deficiency of individual success affects job satisfaction.
    Conclusion
    Considering the relationship between job satisfaction with job burnout, emotional intelligence and emotional inconsistency, it would be helpful for managers to implement programs to increase employee satisfaction and self-efficacy and provide a context for reducing job burnout.
    Keywords: Job Satisfaction, Emotional Intelligence, Emotional Inconsistency, Personality Depersonalization, Emotional Exhaustion, Emotional Labor, Deficiency of Individual Success
  • Farnaz Valedeyni Asl, Sadegh Hazrati *, Mohsen Arzanlo, Mehdi Fazlzadeh Pages 15-28
    Introduction
    Microorganisms in hospitals are potential sources of infection to patients and staffs. Bioaerosol exposure is associated with a vast range of adverse health effects including infectious diseases, acute toxic effects, allergy. This study aimed to survey the type and density of bioaerosols in ambient air of different wards of educational hospitals Ardabil in 2016.
    Material and
    Method
    This cross-sectional study was conducted in 2 educational hospitals of Ardabil city in 2016. ZTHV02 sampler and Tryptic soy Agar along with Cycloheximide antibiotic were used to evaluate and determine the airborne bacterial counts. The average sampling time was 10 minutes. Air samples were transported to the lab just after sampling and incubated for 48 hours at 37 ºC. Then, raised colonies were counted. Bacterial density was expressed as CFU/m3 ± SD.
    Result
    Mean bacterial concentrations were 10.3 and 23.4 CFU/m3 in Imam and Alavi hospitals, respectively. X-ray room in Imam Khomeini hospital and ICU room in Alavi hospital had the highest bacterial count. But, the least bacterial loads were observed in ICU and Angiography wards of Imam Khomeini and CTSCAN ward in Alavi hospitals. The most prevalent bacteria species isolated from air samples of Imam hospital was Enterococcus spp followed by Pseudomonas spp, coagulase negative Staphylococci spp and Non -Enterococcus group D Streptococci and for Alavi hospital; Coagulase negative Staphylococci spp followed by Psodomonas spp, Klebsilla spp and, Enterococcus spp.
    No significant correlations were found between bacterial counts, temperature and humidity of the sampling sites. However, bacteria density significantly were higher in morning shift comparing to evening shift (P
    Conclusion
    High concentration of airborne bacteria bio-aerosols in Ardabil hospitals can be important health risks for health workers and the patients.
    Keywords: Bio-Aerosol, Bacteria, Nosocomial Infections, Concentration
  • Majid Habibi Mohraz, Farideh Golbabaei *, Il Je Yu, Asghar Sedigh Zadeh, Mohammad Ali Mansournia, Somayeh Farhang Dehghan Pages 29-42
    Introduction
    Electrospun nanofibers are suitable option to synthesize filtering mats for nanoparticles. This study was aimed to fabricate polyurethane nanofiber mats through electrospinning process and to investigate the effect of different parameters such as packing density, face velocity and particle type on the filtration efficiency and quality factor of electrospun polyurethane nanofiber mats.
    Material and
    Method
    The nanofiber mats were produced by electrospinning process. Polyurethane granules were dissolved (15w/w%) in a solvent system consisting of dimethylformamide and tetrahydrofuran (3:2). Then, the filtration performance testing system was made at the Fluid Mechanics Department of Hanyang University of South Korea and the filtration efficiency and pressure drop of prepared nanofiber mats were studied.
    Result
    Findings showed that by increasing the duration of electrospinning, the basis weight, thickness, packing density, initial pressure drop and filtration efficiency of the mats increased, and the quality factor of the mats decreased due to the increase of the pressure drop. The increase in electrospinning duration from 15 to 45 minutes was led to the increase in pressure drop from 7 to 32 Pa and the average filtration efficiency was increased about 9-10% for KCl and DEHS test particles. The filtration efficiency and quality factor of the prepared polyurethane nanofiber mats were declined with the increase of filtration face velocity from 2 to 5 and 10 cm/s. The reduction in filtration efficiency was more obvious for particles smaller than 425 nm.
    Conclusion
    The results demonstrated that prepared polyurethan naofiber mats provide acceptable filtration performance. What is more, such nanofiber mats can have other potential benefits such as light basis weight, low thickness and simple production.
    Keywords: Nanoparticles, Nanofibers, Polyurethane, Filtration Efficiency, Quality Factor
  • Ali Khavanin, Ahmad Jonidi Jafari, Ali Safari Variani, Vida Zaroushani * Pages 43-54
    Introduction
    Nowadays, demand for protection against radar radiation using electromagnetic shielding is on the rise. Double-layer or multilayer shielding were devised in order to improve the single layer electromagnetic shielding properties. In this study, we tried to prepare a new double-layers electromagnetic shield and investigate the effect of structural factors such as thickness, similarity in layers and mixing time on the shielding effectiveness for double-layers shields.
    Material and
    Method
    This study used the Resin Epoxy EI-403 and Nickel Oxide nanoparticles to prepare single layer shields by casting method (with two different mixing time: 10 and 66 min) in 2, 4 and 6 mm thicknesses and 7 wt% Nickel oxide nanoparticles. Then, in order to prepare double-layers shields, single-layer shields were placed on each other without air space. Scattering parameters were measured by a Vector Network Analyzer (V.N.A) and shielding effectiveness were calculated in X-band radar frequency range.
    Result
    The highest and the lowest averages of shielding effectiveness in single layer shields were 84.14% and 46.05%, respectively. These values were 66.34% and 41.99 %, in double layers electromagnetic shields. The averages of shielding effectiveness values in the double-layers shields (with 10 min in mixing time) in 6, 8 and 10 mm in thickness were 41.99%, 45.45% and 43.25%, respectively. These values in 66 min in mixing time, increased to 54.30%, 62.07% and 66.34%, respectively.
    Conclusion
    In this study, the shielding effectiveness in double-layers were less than single layer electromagnetic shields. Although the increase in mixing time improved the shielding effectiveness of both single and double layer shields, it could not increase the shielding effectiveness in double layer shields in comparison with single layer. Also, the increase in mixing time in double-layer shields showed that shielding effectiveness decreased with increasing thickness in these shields. Also, it was seen that using a similar single-layer shield in the structural of a double-layer shield led to an increase in skin depth and multi reflections .It finally reduced the shielding efficiency in double layer. It is suggested that in the future, other studies be conduct to improve the shielding effectiveness in these electromagnetic shields.
    Keywords: Single Layer Electromagnetic Shield, Double Layer Electromagnetic Shield, Radar Radiation, Shielding Effectiveness
  • Fateme Dehghani, Farideh Golbabaei *, Seyed Abolfazl Zakerian, Fariborz Omidi, Mohammad Ali Mansournia Pages 55-64
    Introduction
    Adverse effects of volatile organic compounds (VOCs) including general and specific effects like carcinogenic of benzene are well known. The aim of this study was to evaluate occupational exposure to BTEX compounds in the painting unit of an automotive industry and subsequently health risk assessment of exposure to these compounds.
    Material and
    Method
    This cross-sectional study was conducted in the paint unit of an automotive industry including painting cabin, pre-painting salon and painting salon sections. After analyzing samples, gathered from different sections, by GC-MS, BTEX compound were identified as the main contaminants. In the next step, NIOSH1501 and EPA methods were used to measure and analysis of BTEX and risk assessment, respectively.
    Result
    Findings showed that benzene concentration in painting cabin was higher than occupational exposure limits provided by the Environmental and Occupational Health Center of Iran. Life time cancer risk for benzene per 1000 has been reported10, 3.63 and 1.27in the painting cabin, pre-painting and salon sections, respectively. It was also for ethyl benzene 2.5m 1.8 and 38.0 in the mentioned sections, respectively. The non-cancer risk for benzene and xylene in the painting cabin and pre-painting sections were higher than recommended allowable level.
    Conclusion
    Regarding the high level of cancer risk values obtained for benzene and ethylbenzene in the studied units and also high values of non-cancer risk for benzene and xylene, it is recommended to conduct biological exposure assessmnet of the workers and improve existence control systems using modern engineering control systems.
    Keywords: Cancer, Non-Cancer Health Risk Assessment, Volatile Organic Compounds, BTEX, Painting Industry
  • Mahsa Mapar, Mohammad Javad Jafari *, Nabiollah Mansouri, Reza Arjmandi, Reza Azizinejad Pages 65-80
    Introduction
    The responsibility of achieving sustainable development goals in most megacities and subsequently in Tehran megacity are in charge of the municipalities. Since, the goal of municipalities in environmental-friendly activities is to protect the physical and mental health of citizens. Therefore, the sustainability assessment of health performance in municipalities is one of the most significant issues in the field of municipal sustainable development of megacities. The Objective of this study was to develop a tool for assessing the sustainability performance of Tehran municipality in the field of health- related activities and services.
    Material and
    Method
    In this research the main sustainability indicators in the field of health performance were extracted and localized by providing an indicator-based tool for Tehran municipality as a case study. To determine the initial set of effective indicators, guidelines and standards related to health sustainability issues were surveyed, and an initial set of indicators were extracted. Afterward, a two-round Delphi method was applied by 12 qualified experts to select the most robust indicators of Health performance and assign the importance of the inclusion for each proposed indicator on a seven-point Likert scale. The mean value set to 70% and the standard deviation less than 1 were considered as the cut value.
    Result
    The findings resulted in extracting 11 main categories and 28 sustainability indicators of health performance. The set of indicators related to the “green space” and “waste” categories with slight differences gained the first and second position in the health sustainability field respectively, whereas “urban planning”, “active and healthy life” and “health and hygienic services” located in the bottom of the list with the relatively close scores.
    Conclusion
    The results of this study showed that due to little difference between the score of the main selected categories (less than 1 point difference between the highest and lowest categories) and also due to the fact that the expert panel reached a consensus on the total 11 categories, therefore in order to achieve municipal sustainable development and improving the health level of citizens in the future, it is essential to have a robust consideration toward applying engineering and management measures against all 11 selected categories.
    Keywords: Sustainability Indicators, Municipal Health, Municipality of Megacity, Sustainability Assessment, Reporting
  • Hamidreza Heidari, Hoda Rahimifard, Abolfazl Mohammadbeigi, Farideh Golbabaei *, Robabeh Sahranavard, Zahra Shokri Pages 81-92
    Introduction
    Considering the necessity of evaluating novel thermal indices for different individual and environmental conditions, the aim of this study was validation of a new enthalpy index for evaluation of heat stress in hot and dry climate.
    Material and
    Method
    In this descriptive analytical 97 city services outdoor workers were randomly selected and evaluated in spring and summer seasons in Qom city, Iran. Correlation between new enthalpy index and standard WBGT index, as well as physiological response of deep body temperature was studied and analyzed.
    Result
    Findings showed that regardless of the time of measurements, correlation between enthalpy and WBGT index was better than its correlation with tympanic temperature (R2= 0.756 versus R2= 0.391). Considering the time of measurement, it was found that with increasing temperature and decreasing humidity, the correlation between indices was reduced, although the correlation ratio was maintained similar.
    Conclusion
    Due to the simplicity of the enthalpy index measurement ,its independency to measure the globe temperature and the possibility of estimation of this index using daily climate parameters in meteorological stations, and on the other hand, appropriate validity of enthalpy against WBGT and core temperature, it can be a good alternative for WBGT index and as a screening index for thermal environments in hot and dry condition.
    Keywords: Enthalpy, Heat Stress, Validity, Tympanic Temperature
  • Taleb Askaripoor, Gholam Abbas Shirali, Rasool Yarahmadi, Elahe Kazemi * Pages 93-102
    Introduction
    Extensive human and economic losses due to the fire accidents shows the necessity of scientifically dealing with major industrial fires, , investing in the development of fire protection technologies and determination of the most effective techniques to limit damages. This study is conducted to evaluate the effect of active and passive protection methods on reducing the level of fire risk, in the control room of a thermal power plant.
    Material and
    Method
    In the first phase of this study, fire risk level for buildings, goods, occupants and activities was calculated using Fire Risk Assessment Method for Engineering. In the second phase, from 36 sub-factors affecting risk level, three sub-factors of passive protection measures and two sub-factors of active protection measures were analyzed and modified, in reducing the fire risk level of occupants.
    Result
    The results of the present study showed that occupants’ fire risk level (20.64) is above the acceptable level. Correction of three sub-factors, including constant fire load, floor number, and changing the dimensions and area of the control room up to 40% and installing an automatic fire extinguishing system and training the occupants to use fire extinguishing equipment and emergency evacuation up to 33%, is effective in reducing the fire risk level.
    Conclusion
    Passive and active protection methods, despite their impacts on reducing the level of risk, cannot provide an acceptable level of fire safety independently. Therefore, combined use of these methods is essential to protect buildings and people, and prevent any interruption in the system’s activities.
    Keywords: Fire, Active, Passive Methods, Fire Risk Assessment