فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال نهم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صبا کلانتری، فریده گلبابایی* ، سعید یزدانی راد، سمیه فرهنگ دهقان صفحات 1-12
    مقدمه
    امروزه میلیون ها نفر در محیط کار خود با گرد و غبار مواجهه دارند. مواجهه شغلی با گردو غبار یکی از خطرات معمول و مهم در ارتباط با سلامت کارگران است. هدف از انجام این مطالعه صرفا مروری کوتاه بر وضعیت مطالعات مرتبط با مواجهه شغلی با گرد وغبار در ایران در طی 14 سال گذشته بوده و مقالات مرتبط با سایر آئروسل ها و ذرات را شامل نمی شود.
    روش کار
    در این مقاله مروری کوتاه، مقالات از پایگاه های دادهPubMed, Google Scholar, Scopus, Science Direct,
    ISC, Magiran, SID، Iran Medx, Civilica با استفاده از کلید واژه های فارسی شامل گرد و غبار کلی، گرد و غبار قابل استنشاق،گرد و غبار، مواجهه شغلی، ریه و کلید واژه های انگلیسی شامل Occupational Exposure, Lung, Dust,
    Total Dust, Respirable Dust استخراج گردید. مقالات مرتبط در ایران در طی 14 سال گذشته جستجو شد و پس از مطالعه، اطلاعات مهم آن ها استخراج گردید. سپس براساس عنوان مقاله، سال چاپ، محل انتشار مقالات، نوع صنعت، محل انجام پژوهش، حیطه مطالعاتی، روش اندازه گیری و آنالیز و میزان مواجهه با گرد و غبار در صنایع تحت مطالعه طبقه بندی شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که علی رغم افزایش مطالعات در سال های اخیر، مطالعات صورت گرفته در این زمینه با توجه به وجود صنایع مولد گرد و غبار فراوان در نقاط مختلف ایران و در صنایع گوناگون بسیار اندک بوده و بیش ترین تعداد اینپژوهش ها در زمینه بررسی میزان مواجهه با گرد و غبارات و پیامدهای حاصل از آن بر سیستم تنفسی است و میزان مواجهه با انواع گردو غبار به ویژه سیلیس در اکثر صنایع بالاتر از حد مجاز است.
    نتیجه گیری
    اگرچه به ویژه در سال های اخیر میزان مطالعات در ارتباط با مواجهه با گرد و غبارها و اثرات آن رشد بیش تری داشته است، اما با توجه به حضور صنایع مولد گرد و غبار بزرگ و کوچک در ایران، طیف وسیع افراد درگیر و اثرات بیماری زایی آن ها و لزوم انجام اقدامات کنترلی، تعداد مطالعات صورت گرفته بسیار اندک است.
    کلیدواژگان: گرد و غبار کلی، گرد و غبار قابل استنشاق، مواجهه شغلی، ریه
  • صابر مرادی حنیفی، لیلا امیدی، غلامرضا مرادی* صفحات 13-20
    مقدمه
    رایج ترین پیامد حوادث ایجاد شده در خطوط گاز طبیعی اشتعال و انفجار است. نتایج مطالعات نشان داده است که میزان رخداد حوادث در خطوط انتقال گاز طبیعی بالا بوده و با توجه به این که تعداد زیادی از افراد در مجاورت این خطوط انتقال ساکن هستند، شدت حوادث نیز بالا می باشد. هدف از مطالعه حاضر محاسبه کمی ریسک و مدل سازی حادثه نشت گاز از خطوط لوله گاز طبیعی در یک نیروگاه گازی تولید برق با استفاده از نرم افزار Areal locations of hazardous atmospheresز (ALOHA) بود.
    روش کار
    از روش محاسبه کمی ریسک جهت شناسایی و اولویت بندی مخاطرات استفاده گردید. مدل سازی پیامدهای ناشی از نشت گاز طبیعی از خطوط لوله انتقال گاز با استفاده از نرم افزار ALOHA انجام شد. محاسبات مرتبط با ریسک فردی بر اساس داده های آماری موجود در منابع انجام گردید.
    یافته ها
    اثرات ناشی از تابش حرارتی آتش فورانی جدی ترین خطر ناشی از نشت گاز طبیعی است. با در نظر گرفتن سه دیافراگم نشتی 80، 130 و 300 میلی متر، ریسک فردی برای هر دیافراگم به ترتیب 073/0، 114/0 و 569/0 و تعداد مرگ و میر به ترتیب 115، 400 و 3386 نفر برآورد گردید. با افزایش دیافراگم نشتی، تعداد مرگ و میر افزایش و میزان تجمعی حادثه کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، اثرات ناشی از تابش حرارتی مهم ترین پیامد ناشی از نشت گاز طبیعی بوده و ریسک فردی و اجتماعی بالاتر از محدوده قابل قبول بود.
    کلیدواژگان: نرم افزار ALOHA، دیافراگم نشت، ریسک فردی، ریسک اجتماعی
  • مجتبی جعفروند، پیام حیدری، سکینه ورمزیار* صفحات 21-28
    مقدمه
    سیستم هماهنگ جهانی(GHS)، سیستمی برای برچسب گذاری مواد شیمیایی می باشد. لذا هدف مطالعه ی حاضر تاثیر مداخله ی آموزشی سریع بر میزان آگاهی دانشجویان نسبت به سیستم هماهنگ جهانی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه ی توصیفی-تحلیلی و از نوع مقطعی بوده و در میان 317 نفر از دانشجو یان دانش کده های بهداشت و پیراپزشکی دانش گاه علوم پزشکی قزوین که واحدهای عملی آزمایش گاهی دارند، در سال 1395 انجام شد. نمونه -گیری در جامعه مورد نظر به صورت تصادفی ساده انجام گرفت. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های ویژگی های دموگرافیک و برچسب گذاری سیستم جهانی استفاده شد. آموزش مداخله ای برای آشنایی با علایم مربوط به برچسب ایمنی مواد شیمیایی، نوع خطر مواد شیمیایی به صورت سریع و از طریق پاورپوینت به کار گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون های تی تست، آنالیز واریانس و تی زوجی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 18 انجام گرفت.
    یافته ها
    دانشجویان علوم آزمایش گا هی با میانگین 31/48 % قبل از آموزش و دانشجویان بهداشت حرفه ای با میانگین 44/94 % پاسخ های درست بعد از آموزش، بیش ترین میزان آگاهی را نسبت به سیستم هماهنگ برچسپ گذاری جهانی(GHS) به خود اختصاص دادند. یافته های این مطالعه نشان داد که آموزش دارای اثر معناداری بر روی آگاهی نسبت به سیستم برچسب گذاری جهانی (GHS) می باشد.
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر نشان داد که میزان آگاهی اولیه ی دانشجویان نسبت به سیستم هماهنگ جهانی پایین می باشد، لذا جهت پیش گیری از حوادث ناگوار در محیط های آزمایش گاهی، اجرای یک آموزش کوتاه مدت می تواند نقش به سزایی در بالا بردن آگاهی دانشجویان از خطرات مواد شیمیایی و کاهش رفتارهای ناایمن در هنگام کارهای آزمایش گاهی داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، آگاهی، دانشجویان، علایم هشدار دهنده، GHS
  • آمنه فیاضی، مصطفی پویا کیان *، محمد جواد جعفری، سهیلا خداکریم صفحات 29-39
    مقدمه
    تغییر سیستم طبقه بندی و برچسب گذاری مواد شیمیایی هر کشور به سیستم جهانی طبقه بندی و برچسب-گذاری مواد شیمیایی(GHS)، مزایایی را برای صنایع کشورها، کارگران و عموم مردم به دنبال خواهد داشت. افزایش آگاهی از خطرات مواد شیمیایی، بهبود کاربرد ایمن، کاهش حوادث شیمیایی و همچنین فراهم آوری شرایط بهتر جهت واکنش در شرایط اضطراری حوادث شیمیایی از مهم ترین مزایای GHS می باشد. این مطالعه با هدف ساخت ابزاری در رابطه با سنجش میزان آگاهی کارکنان مرتبط با مواد شیمیایی از GHS و سنجش وضعیت موجود، انجام شد.
    روش کار
    با بررسی متون، راهنمای GHS، منابع موجود و همفکری متخصصان دو پرسشنامه سنجش سطح آگاهی کارکنان مرتبط با مواد شیمیایی و بررسی وضعیت موجود تهیه و تدوین شد. دو پرسشنامه طراحی شده شامل اطلاعات فردی، سوالات چندگزینه ای و سوالات مربوط به اشکال و علائم ایمنی بود. سنجش روایی صوری و محتوایی با استفاده از پانل خبرگان انجام شد. روایی صوری، نسبت روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا(CVI) برای هر پرسش محاسبه شد.
    یافته ها
    شفافیت کلی پرسشنامه سنجش سطح آگاهی(پرسشنامه شماره 1) 87/0، تناسب کلی آن 0.91 و همچنین سادگی کلی 0.77، محاسبه گردید. در نهایت میانگین شاخص روایی محتوا 0.85و میانگین نسبت روایی محتوا برابر با 0.85 به دست آمد. شفافیت کلی پرسشنامه سنجش وضعیت موجود(پرسشنامه شماره2) 92/0، تناسب کلی آن 0.89 و سادگی کلی 0.93، محاسبه گردید. میانگین شاخص روایی محتوا 0.92 و میانگین نسبت روایی محتوا برابر با 0.81 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    دو پرسشنامه ی سنجش سطح آگاهی کارکنان مرتبط با مواد شیمیایی و پرسشنامه سنجش وضعیت موجود از GHS، به عنوان ابزاری معتبرشناسایی شد و استفاده از آن در مطالعات آینده از اعتبار کافی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مواد شیمیایی خطرناک، طبقه بندی و برچسب گذاری، آگاهی، پرسشنامه، کارکنان، GHS
  • فاطمه دهقانی، سید ابوالفضل ذاکریان، فریده گلبابایی* ، فریبرز امیدی صفحات 40-48
    مقدمه
    مواجهه با حلال ها ی آلی موجب اثرات سوء بر سیستم های مختلف از جمله سیستم اعصاب مرکزی، تغییرات رفتاری و شناختی، اختلالات خواب و همچنین تغییر در خلق و خوی افراد می شود. این مطالعه با هدف بررسی اثرات مواجهه طولانی مدت با مخلوط حلال ها ی آلی بر ابعاد خلقی مثبت و منفی کارگران یک صنعت رنگ انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی براساس نتایج آنالیز GC-MS و همچنین اثرات عصبی-رفتاری ترکیبات BTEX، این ترکیبات به عنوان حلال ها ی آلی شاخص انتخاب و مطابق با روش 1501 سازمان NIOSH مقدار این ترکیبات به صورت کمی تعیین شد. همچنین عملکرد خلقی افراد با استفاده از نسخه فارسی پرسشنامه برومز 8 عاملی ارزیابی شد و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 24 مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین مواجهه با مخلوط حلال ها ی آلی در بخش های مختلف گروه مورد دارای مقادیر متفاوت 27/0، 76/0 و 6/2 ppm گزارش شد. با افزایش میزان مواجهه با مخلوط ترکیبات آلی از چارک اول تا چارک چهارم، نمرات خستگی و آرامش با همبستگی قوی (7/0 = r) افزایش می یافت. همچنین نمرات خستگی و آرامش در گروه هایی با مواجهه بالاتر به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود. همچنین میزان نمرات تنش، افسردگی و خشم در گروه مورد مواجهه بطور معناداری بالاتر از گروه کنترل بود (05/0 > P-value). بین سایر عوامل مانند سن و سابقه کار، همچنین مصرف سیگار و خرده مقیاس های مختلف خلقی ارتباط معناداری یافت نشد. (05/0 > P-value)
    نتیجه گیری
    مواجهه با ترکیبات BTEX، در طولانی مدت سبب تغییر وضعیت های خلقی افراد در حوزه های مختلف مثبت و منفی خلقی می شود. همچنین افزایش میزان مواجهه با مخلوط حلال ها ی آلی دارای همبستگی مثبت با نمرات خستگی و آرامش بود.
    کلیدواژگان: خلق و خو، مخلوط حلال ها ی آلی، BTEX، صنعت رنگ
  • محمود مدیری، محمد دشتی شیرامین، حامد کریمی شیرازی* صفحات 49-60
    مقدمه
    امروزه ارتقاء و بهبود عمل کرد ایمنی برای کنترل و پیش گیری از حوادث در صنایع یک امر ضروری و مهم محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر کمک به نیروگاه سیکل ترکیبی برای شناسایی و اولویت بندی عوامل اثرگذار در تقویت ایمنی به منظور کاهش ریسک ها و بهبود عمل کرد می باشد.
    روش کار
    در این تحقیق توصیفی-تحلیلی، عوامل اثرگذار در سه دسته انسانی، تجهیزات و مدیریتی و 14زیرعامل به روش دلفی فازی توسط نظرات خبرگان بومی سازی و انتخاب شدند. سپس از روش دیمتل فازی برای تعیین روابط، شدت اثرگذاری و اثرپذیری عوامل و از روش فرآیند تحلیل شبکه ی برای وزن دهی و اولویت بندی عوامل استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های روش دیمتل فازی نشان داد که عوامل «مدیریتی»، «تجهیزات» و «عوامل انسانی» به ترتیب در بهبود عمل کرد ایمنی تاثیرگذار هستند. «عوامل مدیریتی» تاثیرگذارترین و «عوامل انسانی» تاثیرپذیرترین عامل می باشند. بر اساس نتایج روش فرآیند تحلیل شبکه ی فازی، «عوامل انسانی» اولویت اول را در بین عوامل اصلی دارد و زیرعوامل «انگیزش کارکنان»، «سیستم کنترل و پیش گیری»، «روحیه ی کار تیمی»، «مهارت های فردی» و «تجهیزات حفاظت فردی» با توجه به نزدیکی اوزان به ترتیب اولویت اول تا پنجم را کسب کردند.
    نتیجه گیری
    «عوامل انسانی» تاثیرپذیرترین عامل و مشکل اصلی سازمان است که توسط تاثیرگذارترین عامل «عوامل مدیریتی» بهبود می یابد. موفقیت یا عدم موفقیت در عمل کرد ایمنی نیروگاه وابسته به مدیریت بهتر «عوامل انسانی» می باشد و مدیران برای بهبود عمل کرد ایمنی نیاز به ایجاد انگیزش کارکنان دارند.
    کلیدواژگان: عمل کرد ایمنی، دیمتل، فرآیند تحلیل شبکه ی فازی
  • حسین مروی میلان، ایرج محبی، حمیدرضا خلخالی، محمد حاج آقازاده* صفحات 61-72
    مقدمه
    بار کار فیزیکی یکی از عوامل خطر اصلی ایجاد کننده اختلالات اسکلتی- عضلانی در کارگران ساختمان سازی می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان شیوع علایم اختلالات اسکلتی - عضلانی و رابطه آن با ویژگی های دموگرافیک و شاخص بار کار فیزیکی در کارگران ساختمان سازی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی بود که در آن 162 نفر از کارگران ساختمان سازی (آرماتوربندی (75 نفر) و آجرچینی (87 نفر)) شرکت کردند. ابزارهای مورد استفاده در این مطالعه پرسش نامه های اختلالات اسکلتی- عضلانی نوردیکو بار کار فیزیکی بودند. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های مجذور کای و رگرسیون لجستیک با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن و سابقه کار کارگران ساختمان سازی به ترتیب8/4±34/6 و 6/8±11/2 سال بود. بیش ترین شیوع علایم اختلالات اسکلتی - عضلانی در نواحی فوقانی پشت(57/4٪)،تحتانی پشت (35/8٪) و گردن (30/2٪)بود. در تحلیل تک متغیره علایم اسکلتی - عضلانی نواحی شانه ها، کمر، پاها، زانوها وران ها با شاخص بار کار فیزیکی وناحیه پشت با سن، سابقه کاری و ساعت کاری رابطه معنی داری داشتند (05/0>P). بر اساس تحلیل رگرسیون لجستیک با افزایش شاخص بار کار فیزیکی به بیش تر از صدک 90 ام شانس ابتلا به اختلال در کمر، زانوها و پاها و هم چنین با افزایش ساعت کاری به بیش تر از 8 ساعت،شانس ابتلا به اختلال کمر و پاها به میزان قابل توجهی افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    شیوع علایم اختلالات اسکلتی - عضلانی در کارگران ساختمان سازی مورد مطالعه بالا بود. بسیاری از علایم اختلالات اسکلتی- عضلانی با شاخص بار کار فیزیکی ارتباط معنی داری داشتند. بنابراین شاخص بار کار فیزیکی می تواند به منظور شناسایی مشاغل ساختمان سازی دارای ریسک اختلالات اسکلتی استفاده شود. پیشنهاد می گردد جهت کاهش علایم اختلالات اسکلتی- عضلانی در کارگران ساختمان سازی ، منابع بار کار فیزیکی مانند حمل مواد سنگین و پوسچر های کاری نامطلوب کاهش یابد و از انجام کار طولانی تر از 8 ساعت پرهیز شود.
    کلیدواژگان: کارگران ساختمان سازی، اختلالات اسکلتی - عضلانی، بار کار فیزیکی
  • جلیل نظری، محمد دشتی* صفحات 73-83
    مقدمه
    حوادث شغلی علاوه بر آسیب های جسمی، روانی و زیان های اقتصادی، می تواند تاثیرات فاجعه آمیزی بر کیفیت کاری و زندگی کارگران بگذارد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر حوادث شغلی بر کیفیت زندگی کاری و ابعاد آن در شاغلین یک شرکت فولاد سازی طراحی و انجام گرفته است.
    روش کار
    مطالعه حاضر به صورت مورد و شاهد در شرکت تولید فولاد در بین 100 نفر از کارگرانی که در بازه زمانی1390-1384 دچار حادثه شده بودند (مورد) با 100 نفر کارگر بدون سابقه حادثه (شاهد) از خطوط تولید پس از همسان-سازی از نظر متغیرهای مخدوش کننده از قبیل سن، سابقه کار، سطح درآمد و... اجرا شد. داده های مطالعه به وسیله پرسش نامه ای مشتمل بر پرسش نامه کیفیت زندگی کاری NIOSH ، جمع آوری و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های t-test وχ2 آنالیز شد.
    یافته ها
    براساس نتایج مطالعه، میانگین نمره کیفیت زندگی کاری گروه مورد (3/2±5/49) و شاهد (3/2±9/47) اختلاف آماری شدیدا معناداری داشت (p<0.001). هم چنین وقوع حوادث شغلی بعد از ابعاد هشت گانه کیفیت زندگی را به صورت معناداری تحت تاثیر قرار داده، ولیکن بیش ترین و کم ترین تاثیر را به ترتیب بر روی ابعاد ارگونومی و ایمنی و ساعات کار و زندگی داشت.
    نتیجه گیری
    از یافته های مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که حوادث شغلی یک فاکتور تاثیرگذار بر کیفیت زندگی کاری شاغلین می باشد. بنابراین از بهبود کیفیت زندگی کاری می توان به عنوان یک ابزار موثر در افزایش رضایت مندی شغلی، بهبود کارایی و بهره وری سازمانی شاغلین و پیش گیری از وقوع حوادث استفاده کرد.
    کلیدواژگان: حوادث شغلی، صنایع فولاد، کیفیت زندگی کاری
|
  • Saba Kalantary , Farideh Golbabaei* , Saeid Yazdanirad , Somayeh Farhang Dehghan Pages 1-12
    Introduction
    Nowadays, millions of people are exposed to the dusts in their workplaces. Occupational exposure to dusts is considered as one of the most common and serious occupational hazards to workers’ health. The purpose of this literature review was to review the literature related to the occupational exposure to dusts in Iran published over the past 14 years.
    Material and
    Methods
    In this review, published articles were obtained from Web of Science, PubMed, Google Scholar, Scopus, ScienceDirect, Islamic World Sciences Citation (ISC), Magiran, SID، Iran Medex, and Civilica search engine. The main keywords for search were Occupational Exposure, Lung, Dust, Total Dust, and Respirable Dust. The relevant articles published in Iran over the past 14 years were searched and extracted after checking their relevancy. All articles were classified based on the titles, years of publication, places of publication, type of industries, geographic distributions, sampling and analysis methods, fields of study, and the amounts of exposure.
    Results
    Findings showed that in spite of increases in the rate of published literature in recent years and by considering geographical variation and the large number of dust generating firms and industries, a relatively small number of studies was conducted and published in this field. Majority of the studies in this field considered the levels of dust exposure and respiratory effects of dust exposures. In most studies the levels of occupational exposure to dusts (and crystalline silica dusts) were higher than the recommended limit values.
    Conclusion
    Although an increasing number of studies can be seen in recent years on occupational exposure to dusts and their effect, by considering the presence of large and small size industries with dust generating pollution in Iran, the large number of exposed people, adverse-health effects, and the need for control measures, few studies have been published in this field and further works need to be done in this area.
    Keywords: Lung, Occupational Exposure, Respirable Dust, Total Dust
  • Saber Moradi Hanifi , Leila Omidi , Gholamreza Moradi* Pages 13-20
    Introduction
    Fire and explosion are the most common consequences of natural gas pipeline accidents. The results of previous studies showed a higher rate of accidents in natural gas transmission lines. Given that a large number of people living in the vicinity of natural gas pipelines with a higher severity of related accidents. The aim of current study was to estimate risks using the method of quantitative calculation of risk and simulation of natural gas pipeline leakage using areal locations of hazardous atmospheres (ALOHA) in natural gas power generation.
    Material and
    Methods
    The method of quantitative calculation of risk was used to identify and prioritize risks. The simulation of the consequences of natural gas pipeline leakage was done by ALOHA software. Calculations of individual and social risks were performed based on statistical data obtained from the literature.
    Results
    The most serious effect of natural gas pipeline leakage was heat radiation effect of jet flame. Considering three leakage apertures in the natural gas pipeline 80, 130, and 300 mm, individual risks for each leakage aperture were 0.073, 0.114, and 0.569 and the number of deaths was 115, 400, and 3386, respectively. Increases in the leak aperture can lead to an increase in the number of deaths and decrease in the cumulative rate of accidents.
    Conclusion
    The most serious consequence of natural gas pipeline leakage was heat radiation effect of jet flame. The individual risk and social risk are beyond the acceptable risks range.
    Keywords: ALOHA Software, Leakage Aperture Natural Gas Power Generation, Individual, Social Risk
  • Mojtaba Jafarvand , Payam Heydari , Sakineh Varmazyar * Pages 21-28
    Introduction
    Global Harmonized System (GHS), is a system for labeling chemicals. The aim of present study was to investigate the effect of rapid training intervention on student’s awareness toward Global Harmonized System.
    Material and
    Methods
    This research was a descriptive-analytical and cross-sectional study conducted among 317 students of Public Health and Allied Medical Sciences faculties of Qazvin University of Medical Sciences in 2016 year. Sampling was done in a random base among the study population. A general demographic and a global system labeling questionnaires were used for data collection. Training intervention for familiarization with the chemical safety labels, types of chemicals hazardous was implemented using a rapid training method and PowerPoint tool. Data analysis was performed by T-Tests, ANOVA and T-Paired using the SPSS version 18.
    Results
    Allied medical sciences students with an average of 48.31% before training and occupational health students with an average of 94.44% correct answers after the training have the highest awareness on global harmonized system (GHS). The findings also showed that training has a significant effect on the awareness on the international labeling system.
    Conclusion
    The present study showed that initial awareness of the students is low concerning the global harmonized system. So, the prevention of serious accidents in the laboratory environment, the implementation of a short training course would play a significant role in raising students’ awareness about chemical hazards and will control unsafe behaviors during laboratory works.
    Keywords: Training, Awareness, Students, Warning Signs, GHS
  • Ameneh Fayazi , Mostafa Pouyakian* , Mohammad Javad Jafari , Soheila Khodakarim Pages 29-39
    Introduction
    Changing the national System of Classification and Labelling of Chemicals to Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS) is beneficial for all the industries of the countries, their workers and the general public. Increasing the awareness of chemical hazards, improving the safety uses, reducing chemical accidents, and providing better conditions for emergency response in the event of chemical accidents, are some of the most important benefits of the GHS. Present study aimed to develop a tool for assessing the awareness level of chemical related personnel using the GHS and current status.
    Material and
    Methods
    By reviewing the literatures, the GHS Guide, available sources and consultation with experts, two questionnaires were developed to assess the level of awareness of chemical related personnel and current statue. The two designed questionnaires included personal information, multiple choice questions and questions related to safety signs. The face and content validity was conducted using the experts’ panel assessment. The face validity, content validity ratio (CVR) and content validity index (CVI) were all calculated for each question.
    Results
    Content Validity Ratios (CVR) and Content Validity Index (CVI) were calculated for each question. The general clarity, general fit and general simplicity of the awareness questionnaire (questionnaire number 1) were obtained 0.87, 0.91 and 0.77, respectively. The mean content validity index and the mean content validity ratio were obtained 0.85, 0.85, respectively. The overall clarity, overall fit, and the general simplicity of the current status questionnaire (questionnaire number 2) was 0.92, 0.89 and 0.93, respectively. The mean content validity index and mean content validity ratio were obtained 0.92 and 0.81, respectively.
    Conclusion
    The two questionnaires used to assess the awareness level of chemical related personnel and current statue of GHS, were identified as valid instruments and therefore is recommended as a valid tool for future studies.
    Keywords: Hazardous Chemicals, Classification, Labeling, Awareness, Questionnaire, Staffs, GHS
  • Fateme Dehghani , Seyed Abolfazl Zakerian , Farideh Golbabaei* , Fariborz Omidi Pages 40-48
    Introduction
    Exposure to organic solvents cause adverse effects on various systems such as the central nervous system, behavioral and cognitive changes, sleep disorders, as well as changes in mood. This study was aimed to evaluate the effect of long term exposure to mixed organic solvents on positive and negative aspects of the mood of the workers of a painting industry.
    Material and
    Methods
    In this cross-sectional study, based on the obtained results of Gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS) analysis and neuro-behavioral effects of benzene, toluene, ethylbenzene and xylene (BTEX) compounds, these compounds were selected as the main organic solvents for the study and the amount of these compounds was quantitatively determined according to the National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) 1501. Furthermore, the mood status of workers was evaluated by the validated Persian version of BRUMS (The Brunel Mood Scale) questionnaire and the obtained data were analyzed using SPSS software, version 24.
    Results
    The mean of exposure to mixed organic solvents in different sections of the exposed group was reported to be 0, 0.27, 0.76, and 2.6 ppm. By increasing exposure to mixed organic solvents from the first quartile to the fourth quartile, fatigue and calmness scores were increased with a strong correlation (r = 0.7). Also the fatigue and calmness scores in the groups having elevated exposure were significantly higher than the control group. Furthermore, the obtained scores for tension, depression and anger in the exposed group were significantly higher than control group (p- value <0.05). There was no significant relationship between demographic data such as age, work experience and smoking with different subscale of mood status.
    Conclusion
    Long term exposure to low level of BTEX compounds has made an adverse effect on positive and negative mood status in different aspects. Also, increasing the level of exposure to mixed organic solvents was positively correlated to the obtained scores for fatigue and calmness.
    Keywords: Mood, Mixed Organic Solvent, BTEX, Paint Industry
  • Mahmoud Modiri , Mohammad Dashti Shiramin , Hamed Karimi Shirazi* Pages 49-60
    Introduction
    Todays, the improvement and optimization of the safety performance are essential and important for control and prevention of accidents in the industry. The purpose of this research was to assist a hybrid cycle power plant for identification and prioritization of the influencing factors in enhancing safety in order to reduce risks and to improve system performance.
    Material and
    Methods
    In this descriptive-analytical study, influencing factors were classified within three main categories of human, equipment, and managment, and 14 sub-factors was screened and selected by experts using Fuzzy Delphi method. Then, fuzzy DEMATEL method was adopted to determine the relationships, the intensity of affecting and being affected factors, and the analytical network process method for weighting and prioritization the factors.
    Results
    The findings of the fuzzy DEMATEL method showed that “Managerial”, “equipment” and “human” factors are respectively influencing factors on the improvement of safety performance. “Managerial factors” is the most influencing and “Human factors” is the most influenced one. Based on the results of fuzzy analysis network process method, “human factors” is the first priority among the main factors, and “employee motivation”, “system of control and prevention”, “work team spirit”, “individual skills” and “Individual protection equipment” sub-factors are respectively the first to fifth priorities were according to their weight.
    Conclusion
    “Human factors” re the most influenced factor and the main problem of the organization, which can be improved by the most influencing “managerial” factor. The success or failure of the safety performance in the power plant depends on better management of the “human factors” and managers need to motivate employees to improve safety performance.
    Keywords: Safety Performance, DEMATEL, Network Analysis Process, Fuzzy
  • Hossein Marvimilan , Iraj Mohebbi , Hamidreza Khalkhali , Mohammad Hajaghazadeh* Pages 61-72
    Introduction
    Physical workload is one of the main risk factors in developing of musculoskeletal disorders in construction workers. The current study was carried out to determine the prevalence of musculoskeletal disorders and its relationship with demographic characteristics and physical work load index (PWLI)in construction workers.
    Material and
    Methods
    This investigation was a descriptive and cross-sectional study in which 162 subjects including 75 rebar and 87 bricklayer workers were participated. Nordic musculoskeletal and physical workload questionnaires were employed as the tools of this study. Chi-squared and logistic regression tests were used for statistical analysis in SPSS 21 software.
    Results
    The mean of age and working experience of construction workers were 34.6±8.6 and 11.2±6.8 years, respectively. The most prevalent symptoms were in the body regions of upper back (57.4%), lower back (35.8%), and neck (30.2%). In the univariate analysis, the musculoskeletal symptoms of shoulders, low back, feet, knees, and thighs with PWLI and the upper back pain with age, working experience, and working hours had significant relationships (P<0.05). According to logistic regression analysis, with the increase of the value of PWLI to more than 90 percentile, the chance of having symptoms of musculoskeletal disorders in low back, knees, and feet and also with the increase of working hour to more than 8 hours, the chance of having symptoms in low back and feet increased significantly.
    Conclusion
    The prevalence of musculoskeletal disorders was high in the studied construction workers. Most of the musculoskeletal symptoms were correlated with PWLI. Therefore, PWLI could be used to determine the construction jobs with the high risk of musculoskeletal disorders. To reduce the symptoms of musculoskeletal disorders in construction workers, the reduction of sources of physical workloads such as heavy material handling and awkward postures are proposed. It is also recommended that the working hours be limited to less than 8 hours.
    Keywords: Construction Workers, Musculoskeletal Disorders, Physical Work Load
  • Jalil Nazari , Mohammad Dashti* Pages 73-83
    Introduction
    Besides the occupational accident physical, psychological damages, and its economic losses, it can have a serious effect on the quality of working life. Therefore, the aim of this study was to investigate the effects of occupational accidents on the quality of working life and its dimensions among workers in a steel manufacturing companies.
    Material and
    Methods
    This case-control study was carried out among 100 workers (case) with an occupational accident history and 100 workers with no history of incident (control) in the production lines of a steel company during the period of 2012 to 2016. The study was conducted after matching the confounding variables such as age, work history, income level, etc. Data were collected using the NIOSH quality of work life questionnaire. For statistical analysis, SPSS 16 was used and χ2 and paired t-test statistical analysis were performed.
    Results
    According to the results of current study, the quality of work life average scores of the case (47.6±2.3) and control (49.5±2.3) groups was highly significant (p<0.001). Also, six out of eight dimensions of the quality of life was significantly affected by occupational accidents, but the highest and lowest influence was found on ergonomics and safety aspect, and the work and life aspect, respectively.
    Conclusion
    According to the result of this study, it can be concluded that occupational accidents are one of the important factors that influence the workers’ quality of work life. Therefore, quality of working life can be considered as a helpful tool in increasing job satisfaction, improving the efficiency and employability of employees and preventing accidents.
    Keywords: Occupational Accident, Steel Company, Quality of Working Life