فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های ادبی - قرآنی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جواد محمدزاده*، صلاح الدین عبدی، مرتضی قائمی صفحات 1-19

    تناوب یکی از تکنیک های زبانی در ساختار کلام است و مقصود از آن، جایگزینی کلمه ای (اسم، فعل و حرف) به جای کلمه ای دیگر است که از نظر معنا نظیر و همانند آن است. در این مقاله، پدیده تناوب در میان صیغه های اسم انتخاب شده است؛ یعنی در بافت کلام ادبی، صیغه ای به جای صیغه ای دیگر می آید که از نظر اشتقاقی شبیه کلمه محذوف است اما در بردارنده معنایی غیر از معنای نخستین است. این مقاله با شیوه توصیفی – تحلیلی و با رویکردی سبک شناختی، و به منظور کشف معانی پنهان قران کریم، به تحلیل پدیده هنجارگریز تناوب در قرآن کریم بویژه دو سوره مبارکه انعام و اعراف پرداخته است. هدف از این مقاله، توصیف و شرح ژرف ساخت های صیغه های متناوب و آشنایی با اهداف زیبایی شناسی آن است. نتایج این مقاله حاکی از آن است که تناوب در مصادر، بسآمد بالایی در این دو سوره داشته است که غالبا، به جای اسم فاعل و مفعول آمده است. بعد از آن، اسم فاعل، نقش خود را به عنوان یکی از مشخصه های سبکی که جانشین دو فعل "ماضی و مضارع" در این دو سوره شده است، ایفا می کند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، تناوب، ژرف ساخت، زیبایی شناسی، تحلیل سبک شناختی
  • رحیم احمدی نرگسه، بهمن گرجیان ، محمود نقی زاده، سیدحسام الدین حسینی صفحات 21-34
    زبان قرآن کریم زبان وحی و دارای ویژگی های منحصر به فرد از لحاظ اعجاز کلام، بلاغت، شیوایی، موسیقیایی، ساختار و بافتار است. پژوهش در این خصوص امری بس دشوار و کشف معانی از این بحر بیکران بسیار پیچیده و گاه غیر ممکن می نماید. این پژوهش به روش کتابخانه ای و به شیوه توصیفی– تحلیلی به تجزیه و تحلیل نمونه هایی از آیات قرآنی پرداخته تا گوشه ای کوچک از این معجزه پیامبر اکرم (ص) را بررسی و در جستاری، کنش های گفتاری ترغیبی وتنوع آنها را بر اساس نظریه سرل (1969) دسته بندی کند. مطالعه بسامد کارگفت ها در آیات قرآن کریم نشان می دهد که کارگفت های ترغیبی بالاترین بسامد و به ترتیب ، کنش های گفتاری تعهدی، عاطفی، اعلامی و اظهاری در رتبه های دیگر قرار دارند. لذا این پژوهش اشکال کارگفت های ترغیبی را در نه دسته به شکل ساختارهای استفهامی، خبری، امری، اظهاری، مدح، ذم، تعجبی، دوستی و تعاملی قرار داده است. بررسی این اشکال نشان داد که کارگفت های غیر مستقیم در ترغیب انسانها بیشتر استفاده شده است و این نشان دهنده چند بعدی و چند معنایی بودن آیات قرآن کریم است. ضمنا اصل تفکر و تدبر در قرآن کریم موجب شده که انسان به قوه عقل و منطق به درک معانی کارگفت های غیر مستقیم دست یابد و از نعمت تعقل و خرد خویش سود برد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، کارگفت های ترغیبی، کاربرد شناسی زبان، نظریه جان سرل
  • فاطمه سلطانی صفحات 35-54
    تحلیل و بازخوانی روایت های قرآنی بر اساس نظریه های جدید، می تواند در شناخت بیش تر و عمیق تر این کتاب کریم موثر واقع شود. این جستار به روش توصیفی-تحلیلی درپی تحلیل برخی حکایت های قرآنی مثل داستان حضرت یوسف (ع) ، حضرت ابراهیم (ع) ، حضرت یونس (ع) و حضرت ایوب (ع) ، براساس نظریه الگوی کنشی گریماس است؛ براین اساس روایت های نامبرده با توجه به موقعیت روایی آن ها دسته بندی شده، سپس شخصیت های هر موقعیت روایی بررسی و تحلیل شده است. شش نقش اصلی یا به تعبیر گریماس «کنش گر» در این روایت ها، بازیابی شده است که عبارتند از: کنش گزار یا فرستنده، کنش گراصلی یا فاعل، هدف، کنش یار، کنش پذیر یا دریافت کننده و ضدکنش گر. بررسی های این تحقیق نشان می دهد، ساختار بسیاری از داستان های قرآن به روش نظریه الگویی کنشی گریماس قابل نقد و بررسی است و اصول و مبانی کلی الگوی کنشی گریماس درباره حکایت های قرآنی کاملا قابلیت انطباق دارد و نتایج آن با دستاوردهای گریماس در بحث بررسی شخصیت به عنوان یکی از عناصر اصلی داستان قابل تطبیق است
    کلیدواژگان: قرآن کریم، داستان های قرآنی، روایت، الگوی کنشی گریماس
  • حسین بختیار نصرآبادی، سید رضاسلیمانزاده نجفی*، محمد خاقانی اصفهانی صفحات 55-78

    این پژوهش به بررسی تقابل «حذف و ارجاع ضمیر» به عنوان مولفه‎های انسجام متن در داستان حضرت موسی می‎پردازد؛ با این رویکرد که متن تنها ساختاری لغوی و متشکل از توالی جمله‎ها نیست، بلکه عبارت است از کنش متقابل میان گوینده و شنونده که از طریق متن و به وسیله ابزارهای نحوی و معنایی تکوین می‏یابد و این ابزارهای نحوی جایگاه مهمی در تشکیل متن دارند؛ خواه از نظر ساختار سطحی (تماسک) و خواه از نظر ساختار مفهومی (انسجام). لذا پژوهش حاضر با رویکردی به زبان‎شناسی متن به بررسی سوره‎ی طه می‎پردازد تا اثر ارجاع ضمیر و وحدت موضوع را در کاهش نقش حذف و در نتیجه انسجام متنی این سوره مشخص کند. از آنجا که زبان شناسی جمله، با تمرکزش بر روی مفردات در جمله نمی‏تواند پدیده‏ی حذف را به خوبی بررسی و تبیین نماید، پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر اسناد کتابخانه‏ای بر کارکرد ضمیر و ارجاعات آن در متن متمرکز می‏شود تا میزان کارایی ضمیر در انسجام متن و کاهش نقش حذف را با رویکردی زبان‎شناسانه به متن در سوره‎ی طه مشخص نماید. یافته‏های تحقیق با تکیه بر آمار حاکی از آن است که وحدت موضوع در سوره و بهره‏گیری زیاد از ارجاعات به وسیله‎ی ضمیر با بسامدی بالا در انسجام متن نقش مهمی دارند و باعث کاهش نقش پدیده‎ی حذف در سوره‏ی طه گردیده ‎است. نقش حذف در انسجام این سوره 3 درصد و نقش ضمیر 97 درصد بوده‏ است.

    کلیدواژگان: زبان‏شناسی متن، متن‎پژوهی، انسجام، کارکرد ضمیر، سوره‏ی طه
  • علیرضا نبی لو ، محبوبه مقیمی صفحات 79-109
    کاربرد آیات قرآن در متون زبان فارسی، خصوصا متون عرفانی بسیار چشم گیر است و یکی از منابع اصلی الهام نویسندگان بوده است. عبهرالعاشقین یکی از متون عرفانی قرن شش با محتوای منحصربه فرد، یعنی بررسی رابطه عشق ربانی و انسانی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی پیوند آیات قرآن و دستور زبان فارسی در این اثر است. برای این منظور کلیه آیات به کاررفته در متن به دقت استخراج شد و جایگاه هر آیه در سطوح نقش ها و ترکیبات ساختار نحوی و جملات مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس یافته های این پژوهش آیات در نقش های دستوری نهاد، مفعول، متمم و مضاف الیه به کاررفته اند. در میان این اجزای دستوری، بهره گیری از آیات در ساختن ترکیبات اضافی، بیشتر و متنوع تر است و اضافه های تشبیهی و تلمیحی در سطح وسیع و با موضوعات گوناگون در القای مفاهیم خاص عرفانی ایفای نقش می کنند. موضوعاتی نظیر خلقت انسان، عهد الست، بهشت و نعمت های آن، موضوع ترکیبات تشبیهی، و عناصر مربوط به داستان انبیای الهی شامل حضرت آدم، نوح، ابراهیم، یوسف، موسی، عیسی علیهم السلام و حضرت محمد (ص) موضوع ترکیبات تلمیحی هستند. همچنین آیات قرآن در ساختار جمله های ساده، مرکب و معترضه در این متن به کار گرفته شده اند. گرچه برخی جملات به ظاهر معترضه و قابل حذف هستند ولی حضور آن ها بار معنایی خاصی بر جمله می افزاید. شیوه پیوستن جملات با متن اغلب به صورتی است که فک آن از بافت جمله، معنا را مختل می کند. در این اثر ساختار غالب جملات ساده و نشان دهنده پیوند استوار آیات با مفاهیم عرفانی است.
    کلیدواژگان: قرآن، دستور، عبهرالعاشقین، زبان عرفانی
  • علی حسن بگی صفحات 111-136
    فهم روشمند آیات قرآن کریم، دغدغه همیشگی مفسران وعالمان مسلمان بوده است. از سوی دیگر، "سیاق" در میان قرائن فهم مقصود، یکی از قراین کلیدی است؛ زیرا هر متن و گزاره ای و از جمله قرآن همراه با قرینه سیاق است؛ لذا مفسران قرآن کریم بر پایه آن، به تفسیر آیات پرداخته اند. گفتنی است استفاده از قرینه سیاق از پیشینه دیرینه ای برخوردار است؛ با این همه استفاده از سیاق با موانع و آسیب هایی روبه روست که در صورت غفلت از آن ها، فرایند فهم روشمند قرآن دچار اختلال می شود. به عبارت دیگر، بی توجهی به آسیب ها و موانع استفاده از سیاق، مفسر را از تفسیر اجتهادی به سوی تفسیر به رای سوق می دهد. به نظر می رسد تا ماهیت و ظرفیت قرینه سیاق روشن نگردد، مفسر در استفاده از آن دچار آسیب می گردد. از سوی دیگر، توجه به خاستگاه آسیب ها، مفسر را در استفاده روشمند از قرینه سیاق یاری می کند. این نوشتار در صدد تبیین ماهیت و ظرفیت قرینه سیاق،آسیب ها و موانع بهره مندی و نیز شناخت خاستگاه آسیب هاست. با کوششی که انجام شد، «ده» آسیب و خاستگاه های آن ها شناسایی و بحث و بررسی شد.
    کلیدواژگان: قرآن، ماهیت سیاق، موانع وآسیب ها، خاستگاه ‏ها
  • مهرانگیز خدابخش نژاد، قاسم مختاری، ابراهیم اناری، محمود شهبازی صفحات 137-161

    سبک شناسی لایه ای، روشی نوین در مطالعه مشخصه های سبکی یک اثر است که با طرح لایه ها و مولفه های مناسب متن به بررسی عملی و عینی سبک متون مختلف می پردازد. با تحلیل متن در پنج لایه آوایی، واژگانی، نحوی، معنی شناختی و بلاغی، مشخصه های برجسته سبک و نقش و ارزش آن ها در هر لایه مشخص شده و کشف و تفسیر پیوند مشخصه های صوری متن با محتوای آن آسان تر می گردد و هدف نهایی که کشف جهان بینی حاکم بر متن است، حاصل می شود.  پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی ویژگی های بارز سبکی سوره «نبا» در سه لایه نحوی، آوایی و واژگانی پرداخته است تا چگونگی بازتاب اندیشه آخرت گرایی حاکم بر آن، با به کارگیری متغیرهای مناسب هر لایه نشان داده شود. این پژوهش در پی پاسخ به دو سوال ذیل می باشد: 1- هرکدام از متغیرهای موجود در لایه های سه گانه چگونه با موضوع اصلی سوره که پیرامون معاد است، ارتباط برقرار می کند؟ 2- کدام لایه نقش برجسته ای در ملموس نمودن مضمون اصلی سوره یعنی معاد دارد؟ در این مقاله، برای بررسی لایه نحوی، سه متغیر طول جمله، وجهیت و صدای دستوری؛ در لایه آوایی، ریتم و دلالت آواها و در لایه واژگانی رمزگان انتخاب شد. برآیند تحقیق حاکی از آن است که کوتاهی آیات با توجه به موضوع اصلی سوره که پیرامون قیامت است، اندیشه کوتاهی عمر و لزوم آمادگی برای زندگی اخروی را به انسان ها گوشزد می کند. غلبه وجه معرفتی- اخباری، اطمینان و قطعیت کلام خداوند را در مورد وقوع قیامت نشان می دهد و غلبه صدای دستوری منفعل، نشان گر حالت انفعالی جهان و آدمی است که با پیچیده شدن طومار هستی به سوی سرنوشت محتوم خویش حرکت می کند؛ سرنوشت شوم بدکاران و فرجام نیک پرهیزگاران. ریتم تند و کوبنده و استفاده بالا از آواهای مجهور و شدید که چونان فریادها و ضربه های بی امان بر حس آدمی فرود می آید، او را به اندیشه و تدبر در هستی فرا می خواند و این که در پس چنین تدبیر متقن و دقیقی، حتما قیامتی و حسابی و بهشتی و دوزخی هست و حضور رمزگانی همچون «النبا العظیم» ، «یوم الفصل» ، «نفخ الصور» ، «جهنم» ، «حمیم» ، «طاغین» ، «غساق» ، «جزاء» ، «عذاب» ، «متقین» ، «مفازا» ، «ذلک الیوم» و «عذابا قریبا» اندیشه مزبور را تقویت می کند. در ضمن از بین لایه های مذکور، لایه نحوی به دلیل ظرفیت بالایی که در ایجاد معانی مختلف دارد، بیشترین نقش را در راستای خدمت به موضوع اصلی سوره ایفا کرده است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی لایه ای، جهان بینی، قرآن کریم، سوره نبا
  • سید رضا مودب، علی خوشنویس صفحات 163-189
    امین الإسلام طبرسی در کتاب «مجمع البیان فی تفسیر القرآن» ، نزول و ابلاغ قرآن را مطابق یک قرآئت می داند و حتی یک حرف از قرآن را مشمول ضیاع تلقی نمی کند. او اختلاف در قرآئت را متعلق به دوره بعد از ابلاغ قرآن می شمرد و نیز در مواضع اختلاف قرآئات، قرآن و قرآئات را دو حقیقت متمایز نمی داند، بلکه معتقد به وجود علم اجمالی به قرآئت وحیانی می شود و لذا تلاش می کند تا با اتخاذ برخی مبانی، از جمله برخی مبانی زبانی ادبی، قرائت وحیانی را در این مواضع به صورتی قطعی تعیین و یا به صورت ظنی ترجیح بدهد. این مقاله با در پیش گرفتن روشی توصیفی تحلیلی، به استقرای خصوص مبانی زبانی ادبی یاد شده می پردازد و علاوه بر توضیح عناصر مفهومی آنها، جایگاه استفاده از آنها را نیز از نظر علامه طبرسی بیان می کند و در نهایت به نقد و بررسی مبانی یاد شده می پردازد.
    کلیدواژگان: قرآن، قرآئات، ترجیح، مبانی زبانی، مجمع البیان
|
  • javad mohammadzade, salahaddin abdi, m g Pages 1-19

    Alternation as a linguistic technique in discourse structure that replaces a word (comprising nouns, verbs, prepositions and particles) with its synonym. In the present study, among the various forms of alternation, alternation of forms of names, which happens when in literary discourse, a form replaces another which although similar in terms of derivation contains a meaning different from the original meaning, has been focused on. The present study that used a descriptive-analytical method and took a stylistic approach, analyzed the norm-evading phenomenon of alternation in the Holy Qur'an especially in two surahs of Al-An'am and Al-A'raf. Thus, this article aimed at describing the deep structures of alternating forms and acquainting the readers with their aesthetic objectives. The results suggest that alternation in infinitives has a high frequency in these two surahs occurring chiefly as agent nouns and object pronouns. Following the infinitives, the agent nouns play their role as a stylistic feature replacing past and present verbs in these surahs.

    Keywords: the Holy Qur'an, alternation, deep structure, aesthetics, stylistic analysis
  • rahim ahmadinargese, bahman gorjian, mahmood naghizadeh, seyedhesam hosseini Pages 21-34
    the miracle of the words, rhetoric, eloquence, musicality, structure and texture. Researching into this aspect of the Qur'an appears to be a highly difficult task and discovering meanings in this endless sea seems very complicated if not impossible. The present study, using a descriptive-analytical method, attempted at analyzing examples of Qur'anic ayahs in order to review only a smart part of this book which is the miracle of Prophet Muhammad (PBUH). It also aimed to categorize directive speech acts and their diversity on the basis of Searle's theory. The analysis of the frequency of the speech acts in the Qur'anic ayahs showed that directives were the most frequent speech acts followed by commissives, expressives, declarations and representatives. As a result, this study categorized directives in nine cases of request, statement, commanding, declaring, eulogy, dispraise, exclamation, comradeship, and interaction, the analysis of which showed that indirect speech acts have been used more often in directing humans, which indicates the multi-dimensional and polysemous characteristic of ayahs. Besides, the principle of reflection on the Holy Qur'an has made it possible that humans grasp the meanings of indirect speech acts using the power of reason and logic enjoying the bounty of reasoning granted to him.
    Keywords: the holy Qur'an, directive speech acts, language pragmatics, John Searle's theory
  • FATEME SULTANI Pages 35-54
    Analysing and revising Qur'anic stories by means of new theories can be effective in more developed recognition and deeper understanding of the Holy Qur'an. The present descriptive-analytical study aimed to analyse the Qur'anic stories comprising the stories of Prophet Joseph (PBUH), Prophet Ibrahim (PBUH), Prophet Jonah (PBUH) and Prophet Jacob (PBUH) drawing on Greimas's actantial model. In so doing, the narratives mentioned were categorized, then the characters in each narration were reviewed and analysed. Six major roles or as Greimas puts it 'actor' were extracted in the narratives. The actors consisted of sender, subject, object, helper, receiver and opponent. This findings show that the structure of many Qur'anic stories can be reviewed using Greimas's actantial model, the general principles of this model are fully in line with the Qur'anic stories and the results are analogous with Greimas's achievements in the study of personality as one of the main elements of stories.
    Keywords: Greimas's actantial model, narrative, the holy Qur'an, Qur'anic stories
  • hossein bakhtiar nasrabadi, reza najafi, mohammad khaqani esfahani Pages 55-78

    This study examined the contrast between ellipsis and pronouns as components of textual coherence in the Prophet Musa's story, taking this approach that texts are not only lexical structures consisting of sequences of sentences, but are also the result of reciprocal interaction between speakers (writers) and listeners (readers), which develop through text and by means of syntactic and semantic tools. These syntactic tools, both in terms of cohesion and coherence, play an important role in the formation of texts. Therefore, the present study investigates Surah Taha's text linguistics to determine the effect of pronouns and the unity of subject in reducing the role of ellipsis and hence the textual coherence of this surah. Because sentence linguistics cannot adequately explain ellipsis, the present study that takes a descriptive-analytical approach and relies on library documents, concerns itself with pronouns and references to determine the efficiency of pronouns in textual coherence and the reduction of the effect of ellipsis through a linguistic approach to the text of Surah Taha. The findings, which draw on statistical analyses, indicate that the unity of subject in this surah and the frequent use of pronouns for referencing play an important role in the coherence of the text of this surah and have marginalized the effect of ellipsis in this regard. Whereas the frequency of ellipsis was 3%, pronouns' frequency was found to be 97%.

    Keywords: text linguistics, text analysis, coherence, function of pronouns, Surah Taha
  • Alireza Nabilou, Mahbube Moqimi Pages 79-109
    The use of Qur'anic ayahs in Persian texts especially mystical texts is very impressive and has been one of the main sources of inspiration for writers. Abhar al-Asheqin is one of the mystical texts of the sixth century with unique content, namely, the study of the relationship between sacred and human love. The purpose of this research is to investigate the connection between Qur'anic ayahs and Persian grammar in this work. To this end, all ayahs used in the text were accurately extracted and the position of each ayah was examined at the levels of the roles and syntactic structures and sentences. According to the findings of this research, the ayahs are used in the grammatical roles of subject, object, complement, and genitive. Among these syntactical components, the use of ayahs in the creation of compound structures is more and more diverse, and simile and allusive dependents are broadly applied in a variety of topics induce specific mystical concepts. Topics such as the creation of man, Alast, paradise and its blessings, simile compounds, and elements related to the story of the divine prophets including Adam, Noah, Ebrahim, Yusuf, Mūsā, Īsā and Muhammad (PBUH) are the subject of allusive compounds. Qur'anic ayahs are also used in the structure of simple and compound sentences as well as parenthetical content in this text. Although some sentences are apparently unnecessary and can be removed, their presence adds certain meanings to the sentences. The joining of sentences in the text is often in a way that separating them from the sentence context disrupts meaning. In Abhar al-Asheqin, the predominant structure of sentences is simple, and indicates a strong connection between ayahs and mystical concepts
    Keywords: Qur'an, grammar, Abhar al-Asheqin, mystical language
  • Pages 111-136
    The systematic understanding of the Qur'anic ayahs has been a constant concern of the Muslim interpreters and experts. On the other hand, among the context clues, "register" is one of the key clues in understanding the given meaning because every text and proposition, including the Qur'an, is accompanied by contexts. Therefore, the commentators of the Holy Qur'an have interpreted ayahs relying on context clues of the ayahs. It should be said that the use of the context clues dates back to a long time ago. Nevertheless, this usage is faced with obstacles and disadvantages that, in case of negligence, disturb the process of systematic understanding of the Qur'an. In other words, neglecting the disadvantages and obstacles of the use of context clues leads the interpreter from eisegesis to Ijtihad-based exegesis that draws on the Qur'an, tradition, and reasoning based on the text of the Qur'an. It seems that unless the nature and the capacity of the context clues have not become clear, interpreters are likely to make mistakes in using them. On the other hand, considering the origins of the problems that make clues disadvantageous aids interpreters in the systematic application of context clues. This paper seeks to explicate the nature and the capacity of context clues, their disadvantages, as well as the obstacles in using them besides identifying their origins. Through the effort made in the present study, "ten" disadvantages and their origins were identified and discussed.
    Keywords: the Qur'an, the nature of register, obstacles, disadvantages, origins
  • Mehrangiz Khodabakhshinejad, mokhtari mokhtari, abrahim anari, mahmod shahbazi Pages 137-161

    Layered stylistics is a novel method for studying the stylistic characteristics of works that practically and objectively investigates the styles of different texts through the provision of a design of appropriate layers or levels and components for the text. By analyzing texts at five phonetic, lexical, syntactic, semantic and rhetorical levels, the outstanding characteristics of style and its role and value are specified at each level, and the discovery and interpretation of the link between the formal characteristics of the text and its content is facilitated and the ultimate goal of discovering the worldview dominating the text can be achieved.
    The present research used a descriptive-analytical method to investigate the outstanding stylistic features of Surah "an-Naba'" at three syntactic, phonetic and lexical levels to shed light on how, applying appropriate variables to each level, the thought of the inclination to the hereafter governing it is reflected. To this end, at the syntactic level, three variables of the length of the sentence, the modality and the grammatical voice; at the phonetic level, the rhythm and signification of the voices, and at the lexical level, the codes were selected. The results of the research indicate that the shortness of ayahs regarding the main subject of Surah, which is the Day of Judgment, notifies humans of the shortness of the life time and the necessity of becoming prepared for the life in the hereafter. The prevalence of the epistemic-indicative mood shows the certainty of the word of God about the coming of the Day of Judgement and the dominance of passive voice, is an indication of the passive state of the world and of man who moves towards his destined fate, which is bad for the evildoers and good for the God-fearing. The sharp and strong rhythm and high usage of void and intense sounds which come down to the readers' senses as furious screams and blows, calls for contemplating about the universe and that following such a firm and precise plan, there is certainly a Day of Judgment, and paradise and the hell. The presence of codes such as "the great news", "the Day of Separation", "blowing the Trumpet", "hell", "scalding water", "transgressors", "purulence", "recompense", "torment", "the God-fearing", "attainment", "that Day", "near punishment" strengthen the aforementioned thought. Meanwhile, from among these levels, the stylistic level due to its high capacity for creating various meanings, has played the most prominent role in serving the main subject of this surah

    Keywords: layered stylistics, world-view, the holy Qur'an, Surah an-Naba
  • seyyed reza moaddab, ali khoshnevis Pages 163-189
    Shaykh Tabarsi believes that firstly the sending down and proclamation of the Qur'an is just based on one reading; secondly he does not consider even one letter of the Qur'an as futile, thirdly, he accounts the reading diversity to appear after the proclamation of the Qur'an, and fourthly, does not regard the Qur'an and the readings as two distinct realities but believes in the synoptic knowledge of the divine reading and tries to definitely determine the divine reading or prefer it via conjecture and through adopting a number of principles including some linguistic-literary ones. Using a descriptive-analytical method, the present research analyzed the characteristics of the aforementioned principles and besides explaining their conceptual elements, states the position of their usage from Shaykh Tabarsi's view and eventually scrutinizes these principles.
    Keywords: the Qur'an, readings, preference, principles, Majma' al-Bayan