فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1395)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباسعلی کدخدایی، محمد امین ابریشمی راد صفحات 1-22
    تبیین و بررسی اصول و ضوابط مستنبط از رویه ی شورای نگهبان در زمینه ی ابتکار قانون، علاوه بر ثمرات نظری، می تواند قانونگذار عادی را با رویکرد این شورا در زمینه ی موضوع ابتکار قانون آشنا کند و از طرفی زمینه ی اصلاح رویه های شورای نگهبان را فراهم سازد. ازاین رو، در این مقاله تلاش شد تا این ضوابط در قالب پژوهشی توصیفی-تحلیلی، تبیین و ارزیابی شود.
    با بررسی رویه ی شورای نگهبان مشخص شد که اصول و ضوابط حاکم بر ابتکار قانون به چهار دسته قابل تقسیم اند: اولا) طرق ابتکار قانون منحصر به موارد مصرح در قانون اساسی است؛ ثانیا) به موجب رویه ی اخیر شورا، ابتکار قانون به درستی یک حق و امتیاز قانونی دانسته شده و از این نظر جنبه ی اختیاری دارد؛ هرچند شورا در خصوص لوایح قضایی بر این امر نظارت خوبی نداشته است؛ ثالثا) رعایت آن دسته از تشریفات قانونی که از قانون اساسی قابل استنباط اند، در فرایند ابتکار قانون لازم است و توسط شورای نگهبان مورد نظارت قرار می گیرد؛ اما شورا در مقام نظارت بر طی تشریفات قانونی مقرر در آیین نامه ی داخلی مجلس تاکنون نقش فعالی نداشته است؛ رابعا) ابتکار قانون در حوزه های خاص، تخصصی است و علاوه بر اینکه تنها مرجع مشخص شده می تواند این ابتکار را انجام دهد، حدود ابتکار در این موارد مقید به حوزه ی صلاحیت است
    کلیدواژگان: ابتکار قانون، شورای نگهبان، شورای عالی استان ها، طرح، لایحه، لوایح قضایی
  • سید مجتبی واعظی، مهستی سلیمانی صفحات 23-42
    از جمله مسائل مورد اختلاف در حوزه ی صلاحیت دیوان عدالت اداری این است که چه نهادهایی مشمول صلاحیت این مرجع اند. از ابتدای تاسیس دیوان تاکنون، دو رویکرد در این زمینه مطرح بوده است: الف) رویکرد محدود بودن جایگاه خوانده به قوه ی مجریه؛ و ب) رویکرد شمول صلاحیت دیوان بر تمامی نهادهای دارای قدرت عمومی. این مقاله ضمن تبیین مفهوم دولت در دعاوی اداری، به تقویت رویکرد دوم به عنوان رویکرد مطلوب و ایده آل می پردازد و با اتخاذ روش توصیفی-تحلیلی با مداقه در قانون و رویه ی قضایی به این نتیجه می رسد که با اتکای به نظریه ی ناظر بر محوریت ماهیت عمل اجرایی-اداری نهادهای متصدی قدرت، رویکرد محصور بودن جایگاه خوانده به قوه ی مجریه مورد پذیرش قانون و رویه ی قضایی نیست. همچنین رویکرد شمول صلاحیت دیوان بر تمامی نهادهای دارای قدرت عمومی نه به طور کامل، بلکه با استثنائاتی مورد پذیرش قانون قرار گرفته است. رویه ی قضایی نیز هرچند جایگاه خوانده را منحصر به قوه ی مجریه نمی داند، با رویکرد دوم نیز فاصله دارد و تمامی نهادهای دارای قدرت عمومی را مشمول صلاحیت دیوان نمی داند.
    کلیدواژگان: اداره، دیوان عدالت اداری، دولت، دعاوی اداری، شخصیت خوانده، صلاحیت
  • فیروز اصلانی، علی اصغر فرج پور اصل مرندی، ولی الله حیدرنژاد صفحات 43-66
    درباره ی اندیشه ی سیاسی اسلام در جهت اقامه ی حکومت نظریات متعددی بیان شده است. از جمله ی این نظریات می توان به ایده ی ولایت شورایی اشاره کرد که برخی فقهای معاصر بیان کرده اند. قائلان این نظر معتقدند که با توجه به ضرورت مشورت در نصوص دینی، ولایت داشتن همه ی فقها، احتمال استبداد در ولایت فردی و... مقتضی است که شورایی متشکل از مراجع تقلید هر عصر تشکیل شود و تصمیمات مربوط به حکومت به صورت جمعی اتخاذ شود. از جمله دلایلی که برای این امر اقامه شده، استناد به اهمیت و وجوب شورا در اسلام و روایات است. با بررسی مجموعه ی دلایل در فقه امامیه، باید گفت هیچ گونه ادله ی شرعی مبنی بر کنار گذاشتن ولایت شخص واحد و اقبال به ولایت جمعی وجود ندارد، مضاف بر این در سیره ی ائمه ی معصومین (ع) و فقهای ماضی نیز به ولایت شورایی اشاره ای نشده است، بلکه بر عکس اخباری در رد ولایت شورایی از معصومین (ع) در دسترس است. جدا از روایات و نداشتن پشتوانه ی شرعی باید به مشکلات ساختاری و کارکردی پیش روی ولایت شورایی نیز اشاره کرد؛ از جمله اینکه در مسائل مهم و ضروری، تصمیم گیری ها با مشکل روبه رو می شود و درصورتی که آرا مساوی باشد یا اکثریت حاصل نشود، علاوه بر معطل ماندن امور جامعه ی اسلامی، وحدت لازم در تصمیم گیری ها، که لازمه ی قوام جامعه است نیز تحت الشعاع قرار می گیرد. در حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز پس از پیش بینی ولایت شورایی در قانون اساسی، با گذشت زمان علاوه بر بروز مشکلات اجرایی، به نبود مبنای شرعی و عقلایی این نظریه صحه گذاشته شد و بعد از بازنگری، از قانون اساسی حذف شد.
    کلیدواژگان: حقوق عمومی، حقوق اساسی، شورای مراجع، ولایت شورایی، ولایت فقیه
  • محمد برزگرخسروی صفحات 67-87
    «آیین نامه ی داخلی مجلس» از حیث بایسته های حاکم بر محتوای احکام مندرج در آن حائز اهمیت است. قانون آیین نامه ی داخلی مجلس حاوی احکام متعددی است که در خصوص وجه مشترک و تعیین عناصر ماهوی- ذاتی آن ها اختلاف نظر وجود دارد. این سوال مطرح است که «چه احکامی ماهیت آیین نامه ای دارند؟ عناصر ذاتی- ماهوی احکام آیین نامه ای چیست؟» برای پاسخ به این پرسش، با استفاده از منابع کتابخانه ای و بررسی موردی نظرهای شورای نگهبان و مفاد قانون مزبور، از روش تحلیلی- انتقادی استفاده می کنیم. براساس نتایج این پژوهش، احکامی آیین نامه ای هستند که یا ارتباط مستقیم و موثقی با نحوه و آیین اعمال صلاحیت مجلس مانند نحوه ی تصویب طرح ها و لوایح قانونی (موضوع اصل 65)، ترتیب انتخاب رئیس و هیات رئیسه ی مجلس، صلاحیت کمیسیون های داخلی مجلس، امور مربوط به مذاکرات (موضوع اصل 66)؛ یا ارتباط مستقیم و موثقی با سازماندهی داخلی مجلس مانند تعداد، انواع و ترکیب کمیسیون های داخلی مذکور در اصل 66 داشته باشند؛ نه اینکه راجع به نحوه ی اعمال صلاحیت سایر مراجع مصرح در قانون اساسی مانند شورای نگهبان باشند. این معیار بایسته محور است که در قانون آیین نامه ی داخلی مجلس به صورت کامل لحاظ نشده است.
    کلیدواژگان: آیین نامه ی داخلی، احکام آیین نامه ای، شورای نگهبان، قانون، مجلس شورای اسلامی
  • توکل حبیب زاده، مصطفی منصوریان صفحات 89-107
    حفظ برتری قانون اساسی به عنوان قانون برتر، مستلزم عدم انعطاف آن بوده و یکی از لوازم عدم انعطاف، وجود شرایط سخت برای بازنگری است تا بدین ترتیب، قانون اساسی دستخوش تمایلات و صلاحدیدهای شخصی نشود و استحکام نظام سیاسی حفظ شود. از همین روی عمده ی قوانین اساسی، به سازوکار رسمی تغییر قانون اساسی پرداخته و طریق تجدید نظر در آن را مشخص کرده اند. در عین حال، مسئله آن است که آیا تغییر قوانین اساسی از طرقی غیر از سازوکار مزبور نیز امکان پذیر است یا خیر؛ امری که این پژوهش با رویکردی تحلیلی و با بررسی نمونه های عینی و موردی درصدد پاسخگویی به آن است.
    یافته های این تحقیق نشان می دهد که در مواردی، مقامات تقنینی، اجرایی و قضایی به طور آگاهانه و به عنوان یک ضرورت عملی برای برون رفت از بن بست ها و معضلات به تغییر قانون اساسی خارج از فرایند رسمی آن دست می زنند و در مواردی نیز، در نتیجه ی اقدامات ایشان قانون اساسی به طور ناآگاهانه تغییر می یابد و در نتیجه، نقض می شود. همچنین، استناد به اصل حق تعیین سرنوشت مردم در تعیین نوع و کیفیت نظام حقوقی، مستمسکی است تا تغییر کامل قانون اساسی و در نتیجه، ایجاد یک قانون اساسی جدید خارج از تشریفات مزبور نیز امکان پذیر باشد.
    کلیدواژگان: اصلاح کامل قانون اساسی، قانون اساسی جدید، تغییر غیررسمی قانون اساسی، تفسیر، حق تعیین سرنوشت
  • علی اکبر گرجی ازندریانی، محسن ابوالحسنی صفحات 109-133
    اهمیت و تاکیدات گسترده ی اندیشمندان بر نقش آفرینی نهاد شورا در تصمیمات مرتبط با منافع عمومی، این امر را ضروری می سازد که جایگاه چنین نهادی در فرایند اتخاذ تصمیم در یک نظام سیاسی و اجتماعی مشخص شود. از آن جا که شورا در هر دو خاستگاه فقه و حقوق دارای مبانی و ادله ی مخصوص به خود است، این پژوهش در پی این است که نقش شورا را در مدیریت امور عمومی، از نگاه فقهی و حقوقی تحلیل و بررسی کند. هدف نهایی این تحقیق، پاسخ به این پرسش است که در اتخاذ یک تصمیم کلان حاکمیتی مرتبط با منافع عمومی، شورا در جایگاه یک نهاد تصمیم ساز، به ارائه ی نظر مشورتی خود به مقام عالی تصمیم گیر خواهد پرداخت یا وظیفه ی تصمیم گیری در مسائل مختلف به این نهاد سپرده شده است؟
    این پژوهش با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای، تحلیل کیفی داده ها و با ماهیت توصیفی در پی اثبات فرضیه های خویش است و به نظر می رسد که در اندیشه ی حقوقی شورا نهادی با قابلیت عام تصمیم گیری، تصمیم سازی و نظارت تعریف شده، ولی شورای برآمده از نهاد مشورت در اسلام، قابلیتی فراتر از تصمیم سازی ندارد. تسمیه ی بسیاری از نهادها به شورا در نظام حقوقی سیاسی جمهوری اسلامی ایران و مبانی مذکور برای این نهاد در قانون اساسی، از این نظر دارای اشکال و عدم دقت بوده و نهادهای حقوقی مختلفی با تعریف به اخص، شورا نام نهاده شده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل فقهی، تحلیل حقوقی، تصمیم سازی، شورا، مدیریت امور عمومی، مشورت
|
  • Abbasali Kadkhodaei, Mohamadamin Abrishamirad Pages 1-22
    Explaining and Examining the principles and criteria inferred from the procedure of the Guardian Council regarding the legislative initiative, in addition to theoretical results, can make the legislator familiar with the Council's approach in the matter of legislative initiative and on the other hand, it can provide for reform in the Guardian Council’s procedure. Therefore, this paper seeks to explain and evaluate these criteria with a descriptive-analytic approach.
    The study of the Guardian Council’s procedure implies on four categories regarding these principles and criteria: first, ways of legislative initiative are limited to the cases stipulated in the Constitution; Second, according to the recent procedure of the Council, the legislative initiative is correctly considered as a legal privilege and due to this reason is optional, although the Council hasn’t supervised the judicial bills as well; Third, due process of legislative initiative inferred from the Constitution is necessary and should be supervised by the Guardian Council. However the Guardian Council as the supervisory authority of these legal formalities set forth in the code of procedure of the Assembly hasn’t the yet played an active role; Fourth, legislative initiative in specific areas is a professional matter; so, beside this fact that only the determined authority can make this initiative, the scope of this initiative is constrained to the area of jurisdiction.
    Keywords: Legislative Initiative, Guardian Council, Supreme Council of Provinces, Member's Bill, Government Bill, Judiciary Bills
  • Mojtaba Vaezi, Mahasti Soleymani Pages 23-42
    One of the controversial issues regarding the jurisdiction of the administrative court of justice is to clarify the institutions under its jurisdiction. From the beginning of this court’s formation, there have been posited two approaches in this regard: first: restriction of the defendant to the executive power, and second: inclusiveness of the court’s jurisdiction to all of the institutions with the public power. This article while explaining the concept of government in the administrative claims, strengthens the latter approach as the desirable one. This study with a descriptive-analytical method and scrutiny on law and judicial precedent indicates that the first approach isn’t accepted by law and judicial precedent with the emphasis on the theory regarding the nature of administrative-executive actions of the institutions having public power. The approach of inclusiveness, not completely, but with some exceptions is also accepted by law. Although the defendant isn’t restricted to the executive power from the perspective of judicial precedent, but this viewpoint is also far from the second approach and all the institutions having public power aren’t under the jurisdiction of the court.
    Keywords: Administrative Court of Justice, Administration, Government, Administrative Claims, Jurisdiction, Defendant
  • Firoz Aslani, Aliasghar Farajpuor, Valiolah Heydarnejad Pages 43-66
    There have been various theories suggested regarding the political theory of Islam so as to establish the state. One of these ideas mentioned by some contemporary jurists is council guardianship (Velayat-e-shuraei). The proponents of this view argue that the necessity to consult emphasized in religious texts, the guardianship of all jurists, the probability of despotism in individual guardianship and etc. requires a council of jurists to be made in every era and therefore, state decisions would be taken collectively. Among the reasons adduced for this matter is citing to the importance and necessity of the council in Islam and narratives (Hadiths (. Consideration of the reasons in Shiite jurisprudence indicates that not only there is no lawful evidence to withdraw the individual guardianship, but also there are some reasons in the contrary of the council guardianship; such as confronting with trouble in decision-makings regarding the important issues when the votes are equal in the council or the majority isn’t reached, beside the idling of the affairs of the Islamic society and the wane of the unity between the council and imitators. Since the prediction of the council guardianship in the Constitution of Islamic Republic of Iran, passing the time in addition to the realization of practical problems, confirmed the absence of lawful basis and rationality for this theory and therefore, it was removed from the Constitution after the revision.
    Keywords: Public Law, Constitutional law, Council of Jurists, council Guardianship (Velayat, e, Shuraei), Guardianship of the Jurist (Velayat, e, Faqih)
  • Mohammad Barzegarkhosravi Pages 67-87
    “Standing Order of the Assembly” is important in terms of the ruling requirements on the contents of the rules set forth in it. The law of the standing order has various rules in which there are some disagreements regarding their common aspect and determination of their substantive components. The issue is to determine which rules have the nature of standing order and what the substantive components of such rules are. This article seeks to respond this question with a critical-analytic method while using library resources and case study of the Guardian Council’s decisions and that aforesaid law. The results of this study indicate the rules with the nature of standing order are those with direct and reliable connection regarding the procedure of exercising the jurisdiction of the Assembly, like the procedure of ratifying the government bills and proposals (provided in principle 65), election procedure of the speaker and presidential board of the Assembly, competence of internal commissions of the Assembly, issues linked with debates (provided in principle 66), and those with direct and reliable connection to the internal organization of the Assembly such as the number, types and combination of aforesaid internal commissions provided in principle 66. These rules shouldn’t be related to the procedure of exercising the jurisdiction of other institutions like the Guardian Council. This criterion is required-oriented which isn’t completely considered in law of standing order of the Assembly.
    Keywords: Standing Order, Rules with the Nature of Standing Order, Guardian Council, Law, Islamic Consultative Assembly
  • Tavakol Habibzade, Mostafa Mansoriyan Pages 89-107
    Maintenance of the Constitution's supremacy demands its inflexibility and one of its requirement is to predict some difficult procedures for constitutional amendment so as to prevent the Constitution to be changed by personal discretion and tendencies and to preserve the strength of the political system. Hence, most of the constitutions predict a formal constitutional amendment mechanism and determine the method of its revision. But the question is to examine whether it is possible to change the Constitution in other ways other than the formal mechanisms or not; the issue in which this research seeks to answer with an analytic approach and by examination of case studies.
    The findings of this research indicate that the legislative, executive and judicial officials intentionally and also as a practical necessity change the Constitution outside the formal amendment mechanisms in order to solve the dilemmas, and in some cases the Constitution is unintentionally changed because of their proceedings and in result, is infringed. In addition, referring to the self-determination right in determining the type and quality of the legal system is a pretext for total revision of the Constitution and therefore, making a new Constitution outside the aforesaid procedure.
    Keywords: Total Revision of the Constitution, Making New ýConstitution (Re, Constitution), Informal Amendment of the Constitution, Interpretation, Self, Determination Right
  • Aliakbar Gorji, Mohsen Abolhasani Pages 109-133
    Emphasis of scholars on the influence of the council regarding the decisions related to public interests necessitates the determination of the role of such institution in decision-making in a political and social system. As the council has specific reasons and basis in both law and jurisprudence, this study seeks to scrutinize the role of this institution in the management of public affairs with regard to legal and jurisprudential aspects. The ultimate purpose of this research is to answer such question that in making a governmental decision related to public interests would council act as a just consultant for high authorities or it would itself make decisions?
    This study with qualitative analysis of data and with a descriptive nature tries to reach the research hypothesis using library research method. It seems that the council from the legal perspective is an institution with general authority of decision-making, policy-making and observation, whereas the council derived from the concept of consultation in Islam has no power except policy-making and it is just a consultant. Therefore, naming many institutions as council in legal and political system of the Islamic Republic of Iran is because of inaccuracy and many of institutions are known as council due to the narrow definition of the council.
    Keywords: Jurisprudential Analysis, Legal Analysis, Policy, Making, Council, Management of Public Affairs, Consultation