فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1395)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امین الله زمانی صفحات 1-25
    ولی فقیه از طریق احکام حکومتی و فتاوی اجتماعی و اجتماعی تبعی، که در این مقاله «احکام نظامیه» خوانده می شوند، در قانونگذاری جنایی نقش ساختاری و سنجشی دارد. موضوع اساسی این مقاله، تبیین جایگاه «احکام نظامیه ی ولی فقیه» در ساختار نظام جمهوری اسلامی ایران و به ویژه شورای نگهبان است. این مسئله می تواند به ایجاد رویه ای واحد در عملکرد نهادها و مراجع حقوقی جمهوری اسلامی ایران از جمله شورای نگهبان، در استناد به احکام نظامیه ی ولی فقیه، کمک شایانی کند. نگارنده با روشی توصیفی تحلیلی و با اتکا بر منابع معتبر فقهی و نظرها و آرای شورای نگهبان، معتقد به اطلاق «تبعیت از احکام نظامیه ی ولی فقیه» از سوی کلیه ی اشخاص و نهادها (که وظیفه ی مقررات گذاری یا سنجش مقررات را بر عهده دارند) از جمله شورای نگهبان است. با این توضیح، با وجود احکام نظامیه ی مقام رهبری وظیفه ی شورای نگهبان بررسی مصوبات و مقررات از نظر مغایرت یا عدم مغایرت با ملاک و سنجه ی «احکام نظامیه ی ولی فقیه» است و در این موارد نمی تواند به نظر فتوایی خود استناد کند. آرا و نظرهای شورای نگهبان نشان می دهد که استناد شورای نگهبان به احکام نظامیه مطلق نبوده و در برخی موارد با اختلاف مواجه بوده است.
    کلیدواژگان: احکام نظامیه، حکم حکومتی، سیاست جنایی، قانونگذاری جنایی، ولی فقیه
  • فیروز اصلانی، رضا محمدی، اکبر طلابکی صفحات 27-53
    شورای نگهبان نقش بی بدیلی در حفظ قانون اساسی ایران و اسلامی بودن نظام دارد. طبق ذیل اصل 4 قانون اساسی، تشخیص اسلامی بودن قوانین با‏ فقهای شورای‏ نگهبان و طبق اصل 98 تفسیر قانون اساسی با این شوراست‏. بررسی کارامدی ذیل اصول 4 و 98 قانون اساسی ایران در مورد مشروعیت شورای نگهبان و ضابطه مندی فهم و تطبیق قوانین با اسلام و تفسیر قانون اساسی حائز اهمیت است. این نوشتار با روشی توصیفی- تحلیلی شبهات و ادله ی ناکارامدی در این زمینه و همچنین شبهه ی دور در مشروعیت شورای نگهبان را بررسی کرده و به آن پاسخ داده است؛ همچنین هرمنوتیک در قانون اساسی را بررسی کرده و ضمن اثبات عدم امکان تحمیل فهم و نظرهای شخصی و مفروضات ذهنی خلاف ضوابط، رویکرد شورای نگهبان را به نوعی منشاگرایی از نوع قصدگرایی و غایت گرایی دانسته است؛ علاوه بر این مشکلات سپردن تطبیق مصوبات بر شرع به مراجع تقلید را ذکر کرده و گفته است انحصار فهم و تطبیق و تفسیر قانون اساسی در شورای نگهبان موجب شده است که خرد جمعی متعهد متخصص عهده دار تفسیر قانون اساسی باشد.
    کلیدواژگان: اصل 4، تفسیر قانون اساسی، تطبیق قوانین بر شرع، شورای نگهبان، فهم فقهای شورای نگهبان
  • هادی طحان نظیف، مصطفی منصوریان صفحات 55-78
    تغییر غیررسمی قانون اساسی فرایندی است که در آن مفهوم و محتوا، بدون تغییر متن قانون، دستخوش تغییر می شود. این فرایند که ممکن است آگاهانه یا غیرآگاهانه و در نتیجه ی رفتارهای مقامات و نهادهای حکومتی واقع شود، قانون اساسی را بدون طی شدن فرایند رسمی بازنگری تغییر می دهد و در واقع، به نقض آن منجر می شود.
    یکی از مواردی که شائبه ی تغییر قانون اساسی را خارج از فرایند مقرر در اصل 177 پدید آورده، سیاست های کلی اصل 44 ابلاغی مقام رهبری است؛ چه اینکه در نتیجه ی ابلاغ این سیاست ها تغییرات مهمی در نحوه ی سرمایه گذاری، مالکیت و مدیریت موارد صدر اصل 44 پدید آمده است.
    این نوشتار درصدد است با رویکردی تحلیلی نسبت میان سیاست های کلی اصل 44 را با مفاد اصل 44 بررسی کند و به این پرسش پاسخ دهد که آیا قانون اساسی از طریق این سیاست ها دچار تغییر و بازنگری شده است یا خیر.
    توجه توام به مفاد صدر و ذیل اصل 44، توجه به محتوای سیاست های کلی، تحول پذیری اصل 44 از منظر قانونگذار اساسی، امکان پذیر بودن واگذاری موارد صدر اصل به بخش غیردولتی حتی پیش از ابلاغ سیاست ها و دیگر شواهد و قراین، همگی اثبات می کنند که سیاست های مزبور مطابق با قانون اساسی و در راستای ذیل اصل 44 بوده اند.
    کلیدواژگان: اصل 44، اقتصاد دولتی، بازنگری غیررسمی قانون اساسی، خصوصی سازی، مالکیت عمومی
  • بیژن عباسی، علی سهرابلو صفحات 79-98
    مفهوم و مصادیق ضرورت در موارد متعددی در اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران پیش بینی و مقرر شده است. این مصادیق را می توان بر مبنای مرجع تشخیص ضرورت، در سه دسته ضرورت تقنینی، اجرایی و خاص که نهاد ذی صلاح تشخیص ضرورت در آن ها به ترتیب عبارت اند از: مجلس شورای اسلامی، قوه ی مجریه و نهادهایی به جز دو نهاد پیشین دسته بندی و مطالعه کرد. بر این اساس، تشخیص ضرورت های حاکم بر برنامه ریزی عمومی اقتصاد کشور و ضرورت تفویض قانونگذاری به کمیسیون های داخلی مجلس مقرر در اصل 85 قانون اساسی در صلاحیت مجلس است (ضرورت تقنینی). نظارت در دو ضرورت مذکور در صلاحیت شورای نگهبان است. ضرورت برقراری محدودیت در مواقع اضطراری و ضرورت استخدام کارشناسان خارجی مندرج در اصول 79 و 82 قانون اساسی نیز توسط قوه ی مجریه تشخیص داده می شوند (ضرورت اجرایی). نظارت بر این ضرورت ها نیز بر عهده ی مجلس شورای اسلامی است. در نهایت، تشخیص ضرورت تعیین نماینده ی ویژه مندرج در اصل 127 در صلاحیت رئیس جمهور (صرفا) و نظارت بر تشخیص ضرورت تعیین نماینده ی ویژه نیز بر عهده ی هیات وزیران است (ضرورت خاص). بنابراین، نوشتار حاضر با شمول موارد مذکور به بررسی جامع مفهوم ضرورت در اصول قانون اساسی و مراجع تشخیص و نظارت بر آن می پردازد.
    کلیدواژگان: امور اجرایی، امور خاص، امور تقنینی، ضرورت، مرجع تشخیص
  • عباس کعبی، علی فتاحی زفرقندی صفحات 99-122
    یافتن راهکارهایی در قانون اساسی، به منظور حرکت از نظام حقوقی موجود به سمت نظام حقوقی مطلوب و برآمده از آموزه های شریعت، یکی از ضروریات امروز نظام جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود. یکی از ساختارهای موجود در نظام حقوقی ایران که بازطراحی و ارتقای آن براساس آموزه های دینی ضروری به نظر می رسد، ساختار قوه ی مقننه است. بر این اساس پرسش اصلی این پژوهش عبارت است از اینکه در قانون اساسی چه راهکاری به منظور اصلاح نظام تقنینی، در جهت حرکت به سمت نظام قانونگذاری مطلوب و منبعث از شریعت وجود دارد. این پژوهش در تحقیقی توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از روش کتابخانه ای در پی پاسخگویی به پرسش مطرح شده است. با نگاهی به ظرفیت های سیاست های کلی نظام از جمله جایگاه آن در سلسله مراتب قوانین و الزامی بودن اجرای سیاست های کلی، می توان از این سیاست ها به منظور تحقق اجتهاد تنظیمی به عنوان بخشی از مدل قانونگذاری مطلوب اسلامی بهره برد.
    کلیدواژگان: اجتهاد، اجتهاد تنظیمی، سیاست های کلی نظام، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، قانونگذاری
  • محمد جلالی، قاسم علی صداقت صفحات 123-143
    مشروعیت نهاد ناظر اساسی به اعتبار و جایگاه آن کمک کرده و تمامی اشخاص اعم از عمومی و خصوصی را به احتمال زیاد قانع می کند که به تصمیمات آن احترام بگذارند و همچنین بر کارامدی آن تاثیرگذار است. ازاین رو، اثبات مشروعیت نظارت اساسی امری سودمند و لازم است. با عنایت به مطالب مزبور، در مقاله ی حاضر این سوال مطرح شده است که با اینکه نهاد ناظر اساسی به صورت مستقیم منتخب مردم نیست، چگونه می تواند مشروعیت دموکراتیک داشته باشد؟ فرض این تحقیق بر آن است که به رغم وضعیت مذکور، این نهاد می تواند مشروعیت دموکراتیک به صورت غیرمستقیم داشته باشد و برای اثبات مشروعیت نهاد ناظر اساسی، راهکارهای علمی مشخصی وجود دارد. اصلاح دموکراسی، نگاه تاریخی به پیدایش نهاد ناظر اساسی، اهداف دموکراسی، احترام به حقوق اقلیت و نفی استبداد اکثریت و عدم امکان مشروع سازی همه ی نهادهای سیاسی از طریق دموکراسی مستقیم، از مهم ترین عناصری است که در این مقاله بر آن ها به عنوان سازوکارهای مشروعیت ساز نهاد ناظر اساسی تاکید شده است. به هر حال، این مقاله درصدد رفع شبهه ی ناسازگاری دموکراسی با نظارت اساسی است.
    کلیدواژگان: دموکراسی مستقیم و غیرمستقیم، مشروعیت دموکراتیک، ناسازگاری دموکراسی و نظارت اساسی، نظارت اساسی، نهاد ناظر اساسی
|
  • Aminolah Zamani Pages 1-25
    Structural and evaluational in criminal legislation is the role of Vali-e-Faqih through governmental rules and social and subordinate social Fatwas (orders) which are called in this article as “Ahkam-e-Nezamie” (Nezamie rules). The main subject of this paper is to clarify the status of Nezamie rules of Vali-e-Faqih in the structure of the Islamic Republic of Iran, especially in the Guardian Council. This can significantly contribute to create a single procedure in the operation of institutions and legal authorities of the Islamic Republic of Iran, including the Guardian Council in citation to the Nezamie rules of Vali-e-Faqih. The author believes in the absoluteness of obeying the Nezamie rules of Vali-e-Faqih by all persons and institutions (with the duty of legislation or measuring the regulations) including the Guardian Council through a descriptive-analytic method based on reliable jurisprudential sources, and comments and decisions of the Guardian Council. Therefore, while examining the regulations and acts of the parliament in terms of consistency or inconsistency, The Guardian Council with the presence of the Nezamie rules of Vali-e-Faqih shouldn’t refer to their jurisprudential views. The comments and decisions of the Guardian Council in this respect have been in some instances different.
    Keywords: Criminal policy, Vali-e-Faqih, Criminal Legislation, Governmental Rule, Ahkam-e-Nezamie
  • F. Aslani, R. Mohamadi, A. Talabeki Pages 27-53
    Preserving the Constitution of the Islamic Republic of Iran and its Islamic nature is the unique role of the Guardian Council. According to the last paragraph of principle 4 of the Constitution, determining the consistency of the laws with Islam is devolved to the jurists of the Guardian Council and Constitutional interpretation to the whole members of this council in accordance with principle 98. Important to examine the efficacy of the last paragraph of principle 4 and principle 98 of the Constitution regarding the legitimacy of the Guardian Council and Framed Understanding, consistency of the laws with Islam and Constitutional Interpretation. This article through a descriptive-analytic method examines the inefficiency reasons and doubts including the Circle doubt regarding the legitimacy of the Guardian Council and addresses the responses. In addition, the hermeneutic is considered in the Constitution and besides proving the impossibility of imposing understanding, personal views and subjective assumptions contrary to the criteria, the approach of the Guardian Council is a kind of purposive and intentional originalism. Having mentioned the problems of devolving the Constitutional consistency of the laws to the authorities on matters of religion (Marja’-e-Taqlid), the uniqueness of the Guardian Council in understanding, implementing and interpreting the Constitution has caused that a committed expert of collective wisdom is in charge of Constitutional interpretation.
    Keywords: Principle 4, Constitutional Interpretation, Consistency of Laws with Sharia, Guardian Council, Understanding of the Jurists of the Guardian Council
  • H. Tahannazif, M. Mansuoriyan Pages 55-78
    The informal Constitutional amendment is a process which alters the meaning and concept of the Constitution without changing its text. This process which may happen consciously or unconsciously as a result of the actions of governmental authorities and entities, changes the Constitution outside its formal amendment mechanism and in fact infringes that. One of the issues likely to have altered the Constitution in this way is the adoption of general policies of principle 44 by the Supreme Leader so that as a result of these policies, important evolutions have taken place in the way of investment, ownership and management of those envisioned in the beginning of the principle.
    This paper seeks to examine the ratio between the general policies of principle 44 and the content of this principle with an analytic approach. The question is whether the Constitution has been changed with these policies or not. Simultaneous regard to the content of the beginning and last paragraph of principle 44, alternativeness of principle 44 from the viewpoint of Constitutional legislator, possibility of devolving the issues set forth in the beginning of the principle to non-governmental sector even prior to the adoption of the mentioned policies and other evidences all prove that the general policies have been in accordance with the Constitution and in line with principle 44.
    Keywords: Principle 44, Governmental Economics, Informal Constitutional Amendment, Privatization, Public Ownership
  • B. Abassi, A. Sohrabloo Pages 79-98
    The concept of necessity and its instances are prescribed in numerous principles of the Constitution of the Islamic Republic of Iran. These instances can be divided and studied in three categories of legislative, executive and particular cases on the basis of the detection authority which respectively the Islamic Consultative Assembly, the executive power and other institutions except the previous ones are the competent entities. Accordingly, The Assembly is in charge of detecting the governing necessities on the general planning of the economy and the necessity of delegating the power of legislation to internal committees of the Assembly set forth in principle 85 of the Constitution (legislative necessity). The competent authority for monitoring these necessities is also the Guardian Council. The necessity of making restrictions in emergency situations and the necessity of employing foreign experts laid down in principles 78 and 82 of the Constitution are also detected by the executive power (executive necessity) and monitored by the Assembly. Finally, the necessity of appointing a special representative (principle 127) is also in the competence of the president and the council of ministers monitors this detection. Therefore, this article will study the comprehensive concept of necessity in the principles of the Constitution and their detection and monitoring authorities.
    Keywords: Necessity, Legislative Affairs, Executive Affairs, Particular Affairs, Detecting Authority
  • A. Kaabi, A. Fatahi Pages 99-122
    Necessary to the Islamic Republic of Iran toward the favorable legal system arising from the teachings of the Sharia is to discover strategies in the Constitution. One of the existing structures in the legal system of Iran which is essential to be redesigned and improved based on the religious teachings is the structure of the legislature. Accordingly, the main question of this research is to present the strategies set forth in the Constitution so as to reform the legislative system in this regard. This paper seeks to answer the mentioned question through a descriptive-analytic research by using the library method. Regarding to the capacities of the general policies of the system, including its status in the hierarchy of laws and obligatory implementation of the general policies, it would benefit from these policies in order to realize the regulatory Ijtihad as a part of the favorable Islamic legislation.
    Keywords: Ijtihad, Regulatory Ijtihad, General Policies of the System, Constitution of the Islamic Republic of Iran, Legislation
  • M. Jalali, Ghasem Ali Sadeghat Pages 123-143
    The legitimacy of the Constitutional review authority contributes to its validation and status. This matter most likely convinces all the public and private persons to respect its decisions and also affects its efficacy. Therefore, it is not only useful but also essential to prove the legitimacy of Constitutional review. Accordingly, the question is that although this entity isn’t directly elected, how it can have legitimacy? The assumption of this article is that in spite of such status, the democratic legitimacy can be also produced indirectly and determinant scientific solutions are presented to prove such legitimacy. Reforming the democracy, a historical viewpoint toward the emergence of the Constitutional review entity, the goals of the democracy, respect for minority rights and denial of the tyranny of the majority, and the impossibility to legitimize all the political institutions through direct democracy are as the most important elements which are emphasized in this article as the legitimating mechanisms of the Constitutional review entity. By the way, this article seeks to solve the doubt of incompatibility of democracy with Constitutional review.
    Keywords: Direct, Indirect Democracy, Democratic Legitimacy, Incompatibility of Democracy, Constitutional Review, Constitutional Review, Constitutional Review Authority