فهرست مطالب

علوم اجتماعی - پیاپی 36 (بهار 1396)

نشریه علوم اجتماعی
پیاپی 36 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حبیب احمدی، عبدالله شاحسنی* صفحات 1-34
    هر جامعه‏ای دارای باورهایی است که با توجه به آن رفتارهای خاصی مقبول شناخته می‏شود. دین نیز به عنوان نظامی که از سوی خداوند نازل گردیده است، معیار رفتار های بهنجار را در جامعه معرفی می کند. امروزه با قرار گرفتن در عرصه جهانی و ورود عناصر مدرنیته در جامعه، شاهد کم رنگ شدن باور های دینی و بروز رفتارهای انحرافی در میان جوانان هستیم.هدف اصلی در این پژوهش بررسی نقش باورهای دینی در پیشگیری از رفتارهای پر خطر جوانان است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع پیمایش است و داده ها از طریق پرسش نامه در میان 448 نفر از جوانان18-30 در شهرستان های استان فارس (استهبان وفسا) گردآوری شده است. بر اساس یافته های این پژوهش بین متغیر های مستقل جنس، تحصیلات، تاهل، سطح تحصیلات، میزان ارتباط با افراد متمایل به رفتارهای پرخطر، گرایش دوستان به رفتارهای پر خطر، میزان گرایش به باور های دینی و میزان انجام اعمال وفرایض دینی با متغیر وابسته که گرایش به رفتارهای پر خطر است، رابطه معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: باور های مذهبی، فرایض دینی، جوانان، رفتارهای پر خطر
  • شهرام فتاحی، سید علیرضا ازغندی*، ابوالقاسم طاهری صفحات 35-68
    تحقیق حاضر با هدف بررسی ارتباط بین گرایش های هویتی اجتماعی در عراق جدید و تاثیر آن بر امنیت ملی ایران با روش کتابخانه ای و استفاده از اسناد و مدارک معتبر به عنوان ابزار به دنبال پاسخ به این سوال اصلی است که وضعیت گرایش های هویتی اجتماعی در ابعاد ملی، دینی و قومی در عراق جدید گونه است و پیامدهای امنیتی آن بر کشور ایران چیست؟ نتایج پژوهش در پاسخ به این سوال اصلی که آیا گرایش های هویتی در عراق جدید بر امنیت ملی ایران تاثیرگذار است؟ نشان می دهد که در بین ابعاد مختلف هویت اجتماعی هویت قومی و هویت دینی در عراق غالب تر از سایر ابعاد به ویژه هویت ملی است و همین باعث شده است که یکی از مهم ترین شاخص های هویت که باعث وحدت جامعه می شود یعنی هویت ملی تا حدودی نادیده گرفته شود. این وضعیت به خصوص در بین کردها و اعراب اهل سنت بیشتر دیده می شود و همین وضعیت باعث گرایش های استقلال طلبانه به ویژه در بین کردها شده است. زیرا که کمترین گرایش به سوی هویت ملی و بیشترین گرایش به سوی هویت قومی از جانب کردها وجود دارد. بنابراین ضعف هویتی در عراق جدید باعث شده است که این کشور به سوی گرایش های فدرالیستی کشیده شود و فدرالیزم در عراق به یک برنامه مهم برای گروه های سیاسی و مذهبی به ویژه کردها تبدیل شود. مساله ای که بر امنیت ملی همسایگان به ویژه ایران نیز تاثیرگذار است و پیامدهای منفی را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، امنیت ملی، عراق جدید، جمهوری اسلامی ایران
  • موسی مجتبایی، مژده باقری* صفحات 69-92
    این پژوهش کاربردی با هدف بررسی و سنجش کیفیت عملکرد مدیریت کتابخانه های دانشگاهی منطقه شش دانشگاه آزاد اسلامی با استفاده از مدل EFQM به روش توصیفی انجام شده است. اطلاعات از طریق پرسشنامه از کارکنان و مدیران 12 کتابخانه دانشگاهی واحدهای بزرگ، بسیار بزرگ و جامع منطقه شش دانشگاه آزاد اسلامی به روش نمونه گیری غیرتصادفی جمع آوری شده است. اطلاعات جمع آوری شده نیز به روش آماری استنباطی تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهند که عملکرد کتابخانه های دانشگاهی در منطقه شش دانشگاه آزاد اسلامی در مقایسه با معیارهای مدل تعالی سازمانی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت (EFQM) در سطح کمتر از 5 درصد (sig=0.0002) قرار دارد. امتیازات مربوط به عوامل توانمند سازی (در حوزه های رهبری، خط مشی، کارکنان، منابع و مشارکت ها و فرایند ها در مدیریت) نشان دهنده این امر است که کیفیت مدیریت در کتابخانه های مورد بررسی، در سطح متوسط قرار دارند. معیارهای مربوط به نتایج (در حوزه های مراجعان، کارکنان، جامعه و عملکرد) از معیارهای نه گانه مدل تعالی سازمانی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت EFQM، نیز وضعیت موجود با وضعیت مطلوب تفاوت معناداری وجود ندارد. با بررسی وضعیت حاضر، عملکرد مدیریت در این کتابخانه ها، و میزان دوری یا نزدیکی از شرایط آرمانی تعالی را مشخص کنند تا پس از آن با آگاهی از ضعف ها و قوت های خود، برای برداشتن گام های لازم در راه رشد و تعالی برنامه ریزی کنند.
    کلیدواژگان: کتابخانه دانشگاهی، مدیریت کیفیت، تعالی سازمانی، EFQM
  • علی مرادی*، هابیل حیدرخانی صفحات 93-116
    هدف این مطالعه تبیین رابطه حضور در مساجد و شهادت طلبی، ایثارگری و گرایش به ارزش های اسلامی با تمرکز بر شهر کرمانشاه است. این مطالعه با استفاده از روش کمی و تکنیک پیمایشی انجام و برای جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه استفاده به عمل آمد. جامعه آماری در این مطالعه شهروندان ساکن در شهر کرمانشاه که تعداد کل آن ها برابر 851405 نفر هستند. از این تعداد، 400 نفر بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده برای مطالعه انتخاب گردید. جهت برآورد روایی و پایایی ابزار پژوهش از روایی صوری و آلفای کرونباخ و برای تجزیه و تحلیل داده ها متناسب با سطح سنجش متغیرها از آزمون های همبستگی، مقایسه میانگین ها و رگرسیون چندمتغیره استفاده گردید. در این مطالعه سه فرضیه اصلی وجود دارد و در آن ها سعی می شود اثرات حضور در مساجد بر تقویت روحیه ایثارگری، شهادت طلبی و ارزش های اسلامی بررسی شوند. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان می دهد که بین حضور در مسجد و میزان ایثارگری(256/0 =r)، میزان توجه به ارزش های اسلامی(156/0 =r)، و میزان شهادت طلبی(259/0 =r) رابطه معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از رگرسیون نشان می دهد که حضور در مساجد به عنوان متغیر مستقل توانسته است (12/0Beta=) از میزان ایثارگری، (15/0Beta=) از میزان توجه به ارزش های اسلامی و (25/0Beta=) از میزان شهادت طلبی را تبیین و بررسی کند. استدلال می شود که حضور در مسجد به افزایش ایثارگری، توجه به ارزش های اسلامی و میزان شهادت طلبی در جامعه کمک می کند.
    کلیدواژگان: حضور در مسجد، ایثارگری، شهادت طلبی، ارزش های اسلامی، کرمانشاه
  • مهرزاد شیرازی*، مهدی ربیعی، زهرا محققیان صفحات 117-138
    زبان و دستگاه ارتباطی یا همان رسانه، در یک بستر تجلی پیدا می کند که همان فرهنگ است و به عبارتی این فرهنگ است که زمینه اصلی ارتباط را فراهم می کند. این دو در ارتباطی تنگاتنگ و دو تاثیری دیالکتیکی و متقابل، ترکیبی بنام انسان اجتماعی را شکل می دهند که در صحنه های مختلف جهان از جمله سازمان ها به کنش ارتباطی می پردازد. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش و ابزار تحقیق پرسشنامه به دنبال بررسی نقش رسانه های جمعی در فرهنگ سازمانی کارکنان خانه کارگر شهر تهران به عنوان هدف اصلی است. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی کارکنان خانه کارگر شهر تهران است که تعداد 208 نفر از آنها بر اساس فورمول کوکران به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته شده است. در این پژوهش به مطالعه ارتباط بین رسانه های جمعی داخلی، رسانه های جمعی خارجی و شبکه های اجتماعی مجازی به عنوان متغیرهای مستقل و فرهنگ سازمانی به عنوان متغیر وابسته پرداخته شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین رسانه های جمعی داخلی (29/0 P=)، رسانه های جمعی خارجی (23/0 =P) و شبکه های اجتماعی مجازی (16/0 = P) با فرهنگ سازمانی ارتباط مثبت و مستقیم وجود دارد. بنابراین می توان استدلال کرد که هر چه میزان استفاده از رسانه های جمعی در ابعاد مختلف در بین کارکنان خانه کارگر شهر تهران بیشتر شود میزان فرهنگ سازمانی آنان بالاتر می رود. می شود. بنابراین تمامی فرضیه های پژوهش حاضر تایید می شوند.
    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، فرهنگ سازمانی، شبکه های اجتماعی مجازی، خانه کارگر شهر تهران
  • یوسف امینی* صفحات 139-170
    در این تحقیق موضوع بررسی شیوه های تصمیم گیری در بین خانواده های زنان شاغل و غیر شاغل و رابطهآن با اختلافات زناشویی زوجین درشهرستان شوشتر مورد مطالعه قرار گرفت و متغیر های مستقل تحقیق از چارچوب نظری پژوهش(نظریه منابع، مبادله، تئوری تضاد) استنتاج و در قالب دو فرضیه اصلی و پنج فرضیه فرعی طرح شد. برای بررسی، دو گروه نمونه هر کدام به حجم 70 نفر از بین جامعه آماری تحقیق انتخاب شدند. درانتخاب گروه نمونه اول از بین زنان شاغل متاهل، با توجه به کوچک بودن جامعه و معیارهای در نظر گرفته شده، از روش تمام شماری استفاده شد؛ ولی درانتخاب گروه نمونه دوم از بین زنان غیر شاغل متاهل، با توجه به وسیع بودن جامعه، از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای استفاده شد. و اطلاعات با استفاده از دو پرسشنامه محقق ساخته در مورد متغیرهای تحقیق جمع آوری، و به وسیله نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت و متناسب با سطح سنجش متغیرها از آمارهای توصیفی (مد و میانگین و... ) و آمارهای استنباطی(آزمونt، تحلیل رگرسیون و... ) استفاده شد. نتایج در مورد فرضیات تحقیق نشان داد که: 1- شیوه های تصمیم گیری در بین خانواده های زنان شاغل و غیر شاغل متاهل متفاوت است. 2-شیوه های تصمیم گیری در خانواده بر اختلافات زناشویی زوجین تاثیر دارد. 3- متغیر های مستقل تحصیلات زن، درآمد زن و مالکیت شخصی زوجین از لحاظ آماری بر شیوه های تصمیم گیری در خانواده تاثیر دارد. 4- متغیر های مستقل در آمد شوهر، تحصیلات شوهر، فاصله سنی زوجین، مدت زمان ازدواج زوجین بر شیوه های تصمیم گیری در خانواده از لحاظ آماری معنادار نیست.
    کلیدواژگان: شیوه های تصمیم گیری، اختلافات زناشویی، خانواده های زنان شاغل و غیر شاغل
  • مونا فروغی* صفحات 171-202
    سرمایه اجتماعی به عنوان پدیده ای مدیریتی، موجب دستیابی به منافع متقابلی می شود که ارزش دارایی های نامحسوس را افزایش می دهد. این سرمایه باعث مشارکت بهتر در دانش و هزینه اجرایی کمتر، به دلیل ایجاد روابط اعتماد و روح همکاری، کاهش میزان ترک خدمت کارکنان و انسجام عملی بیشتر، به علت ثبات سازمانی و تعهد کارکنان می شود. پژوهش حاضر که با هدف بررسی ارتباط بین رفتار شهروندی سازمانی و میزان سرمایه اجتماعی کارکنان شهرداری شهر تهران است، از نظر نوع هدف یک بررسی کاربردی، از نظر وسعت پهنانگر، از نظر دامنه خرد و از نظر زمانی یک بررسی مقطعی است. روش تحقیق در این پژوهش روش میدانی با استفاده از تکنیک پیمایش، و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی کارکنان شهرداری منطقه های 10، 11، 12، 13 و 14 شهر تهران است که 300 نفر از آنها به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. این پژوهش به دنبال بررسی ارتباط بین رفتار شهروندی سازمانی و به عنوان متغیر مستقل و سرمایه اجتماعی و ابعاد آن به عنوان متغیرهای وابسته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که: بین رفتار شهروندی سازمانی کارکنان با میزان کل سرمایه اجتماعی (35/0) و ابعاد آن یعنی اعتماد (43/0)، صداقت (35/0)، شایستگی (24/0)، تعهد (33/0) و همکاری (28/0) ارتباط مثبت و مستقیم وجود دارد. بنابراین تمام فرضیه های پژوهش تایید می شوند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی، شهرداری، شهر تهران
  • ایمان امیری فر، سارا شیرمردی* صفحات 203-234
    پژوهش حاضر که با هدف بررسی عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر برگرایش جوانان شهر اهواز به هویت ملی با تاکید بر استفاده از شبکه های غیر ایرانی ماهواره و سایت های اینترنتی است، از نظر نوع هدف یک بررسی کاربردی، از نظر وسعت پهنانگر، از نظر دامنه خرد و از نظر زمانی یک بررسی مقطعی است. روش تحقیق در این پژوهش روش میدانی با استفاده از تکنیک پیمایش، و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است. همچنین حجم نمونه در این تحقیق 383 نفر است. پژوهش حاضر بر اساس تئوری های مختلف از جمله مارکس، گیدنز، کاستلز، هابرماس و مارشیا به دنبال بررسی ارتباط بین متغیرهایی چون شبکه های تلویزیونی خارجی، سایت های خارجی اینترنت، احساس محرومیت، دینداری، مشارکت اجتماعی، پایگاه اقتصادی – اجتماعی، وضعیت تاهل، سن و جنس به عنوان متغیرهای مستقل و گرایش به هویت ملی به عنوان متغیر وابسته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین استفاده از شبکه های تلویزیونی خارجی (ماهواره)، استفاده از سایت های خارجی اینترنت، احساس محرومیت، دینداری، مشارکت اجتماعی، جنس و وضعیت تاهل و میزان گرایش به هویت ملی ارتباط وجود دارد. اما بین متغیرهای پایگاه اقتصادی – اجتماعی و سن با گرایش به هویت ملی ارتباط معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، ماهواره، اینترنت، عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، جوانان، اهواز
  • نگار آرازشی، عبدالله قاسمی*، مهدی نمازی زاده، ابراهیم صادقی دمنه صفحات 235-248
    این پژوهش با هدف بررسی نقش یادگیری اجتماعی و عرفی در تغییرات الگوهای حرکتی در هیپ هاپ کاران شهر تهران انجام شده است. روش این پژوهش کمی و به شیوه پیمایشی انجام شده است. نمونه پژوهش شامل 67 نفر از هیپ هاپ کاران هستند که به صورت نمونه گیری گلوله برفی در شهر تهران انتخاب شده اند. نتایج آماری این بررسی کمی نشان داد که یادگیری از راه مشاهده، یادگیری از راه تقلید، یادگیری از راه الگوبرداری، یادگیری از راه رسانه ها و یادگیری از راه عرف اجتماعی بر تغییرات الگوهای حرکتی در هیپ هاپ کاران تاثیر دارد. بنابراین هیپ هاپ و موسیقی آن در ایران به واسطه یادگیری اجتماعی و عرفی جوانان ایران نیز باعث ایجاد تغییرات الگوهای حرکتی شده است.
    کلیدواژگان: یادگیری، مشاهده، تقلید، الگوبرداری، رسانه ها عرف اجتماعی، تغییرات الگوهای حرکتی
  • سارا ملاسعیدی* صفحات 249-272
    هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی الگوی مصرف بر اساس مولفه های سبک زندگی بود. در پژوهش حاضر از روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی استفاده شد. جامعه آماری 17108 نفر ساکنان شهر دهاقان بودند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 378 نفر و با روش نمونه گیری خوشه ایتعیین شد. گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه سبک زندگی لعلی، عابدی و کجباف با آلفای کرونباخ 76/0 و پرسشنامه الگوی مصرف انصاری و طیبی با آلفای کرونباخ 74/0 صورت گرفت. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 تحلیل گردید. بین سبک زندگی مبتنی بر پیشگیری از بیماری ها و سبک زندگی مبتنی بر کنترل وزن و تغذیه با اصلاح الگوی مصرف(01/0p<)، سبک زندگی مبتنی بر کنترل وزن و تغذیه با الگوی مصرف مدگرایانه(05/0p<) و سبک زندگی مبتنی بر معنویت و سلامت جسمی و روانی با الگوی مصرف مبتنی بر تبلیغات(01/0p<)، رابطه وجود دارد. اصلاح الگوی مصرف مستلزم ارتقاء سبک زندگی در ابعاد مختلف (بعد معنوی، روانشناختی و تندرستی و...) می باشد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، الگوی مصرف، اصلاح الگوی مصرف
  • قنبر امیرنژاد*، پرستو اژدری صفحات 273-296
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر ساختار سازمانی بر چابکی سازمان با نقش میانجی فرهنگ سازمانی است. جامعه آماری این تحقیق را اساتید دانشگاه های آزاد اسلامی منطقه 6 خوزستان تشکیل می دهد. که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری خوشه ای280 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است. روش پژوهش حاضر بر اساس هدف، کاربردی و بر حسب نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی به شمار می آید، و از حیث ارتیاط بین متغیرهای تحقیق از نوع علی و به طور مشخص مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری است. به منظور سنجش متغیرهای تحقیق نیز از پرسشنامه (ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی و چابکی سازمانی) و روش های تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS و LISREL بهره گرفته شده است. نتایج تجزیه و تحلیل پرسشنامه نشان داد که ساختار سازمانی بر چابکی سازمانی و فرهنگ سازمانی تاثیر دارد. همچنین نتایج نشان داد که فرهنگ سازمانی بر چابکی سازمانی تاثیر دارد و فرهنگ سازمانی تاثیر بین ساختار سازمانی بر چابکی سازمانی را میانجی گری می کند.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، چابکی سازمانی، دانشگاه های آزاد اسلامی منطقه 6
  • محسن فهیم، سیده لیلا مرتضوی، سمیه عظیمی* صفحات 297-318
    در این مقاله علاوه بر بیان دیدگاه ابن عربی در زمینه معاد جسمانی سعی شده به بررسی هویت و جایگاه وجودی انسان، حیثیات و مراتب نفس به بدن و کیفیت سیر صعودی انسان از عالم جسمانی تا برزخ روحانی پرداخته شود. از نگاه ابن عربی، اگر به عالم که سراسر تجلی گاه کمالات حق است نیک بنگری؛ همه آنچه را که در عالم اکبر متفرق است در عالم انسانی خواهی یافت و هیچ حقیقتی در عالم نیست، مگر اینکه به مقتضای شرع و عقل در عالم وجود انسانی ظهور کرده باشد. پس می توان برای انسانی که ازحیث مرتبه اول است و از حیث تحقق آخر است دو معاد جسمانی و روحانی در نظر گرفت و اگر اختلافی در این بین باشد به نحوه اعاده و کیفیت آن باز می گردد. در نهایت ابن عربی معتقد است که روح بعد از مرگ و تعلق به عالم برزخ در قیامت به همراه بدن عنصری حاضر می شود.
    کلیدواژگان: ابن عربی، معاد جسمانی، نفس، بدن اخروی
  • ایران سلیمانی*، اکبر مهدوی صفحات 319-344
    از نگاه دین باوران، چون خداوند علیم و حکیم، آفریدگار بشر است، پس نسبت به ساختار وجودی و مصالح و مفاسد معیشتی و نیازهای حقیقی او در ابعاد گوناگون مادی و معنوی علم کامل و اشراف تمام دارد و همه ی باید ها و نباید ها و احکامی که از او به عنوان «شارع مقدس» صادر شده است، مبتنی بر این حقیقت است؛« و نزلنا علیک الکتاب تبیانا لکل شیء»(نحل/89) قرآن و فقه اسلام بر بهداشت فردی و اجتماعی و نظافت اماکن عمومی و حفظ محیط زیست تاکید فراوان و آن را لازمه ایمان می داند. تاکید بر این که پیروی از احکام شریعت و عمل نمودن به توصیه های دین حنیف اسلام، سعادت بخش و بر طرف کننده ی مشکلات و معضلات بشری است، همان «حفظ محیط زیست و حفظ حقوق بین نسلی» و حق انسان در بهره مندی از محیط زیست سالم به عناوین مختلف مطرح گردیده است.این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی در پی بررسی مبانی این حق است و یافته تحقیق اینکه؛ تمام انسان ها نسبت به محیط زیست و حفاظت از آن تعهداتی دارند که در صورت ورود ضرر طبق قواعد فقهیه لا ضرر و اتلاف و تسبیب و ضمان و احترام و دلیل عقل وسیره عقلالله قابل مطالبه است.چون محیط زیست در شکل گیری جسم و جان آدمی سهمی به سزا دارد و انسان ها هرگز نباید از تلاش در راه بالندگی و حفظ سلامت آن باز ایستند پس با به خطر افتادن محیط زیست انسان بدیهی ترین و اساسی ترین حق انسان یعنی حق حیات وی به مخاطره می افتد، به همین جهت جامعه بشری باید حیات اجتماعی را با اتخاذ دستورات فقهی چنان سامان دهد تا تضمینی برای حفظ مبانی و پایه های طبیعی و فرهنگی و معنوی حیات باشد و در حفظ این حق و حریم که به عنوان حق الناس و امانت الهی است کوشا باشند. این مقاله در صدد رسیدن به چنین حق جمعی که یک حق حقوقی و امانت الهی است، تدوین گردیده است.
    کلیدواژگان: فقه، حق جمعی، محیط زیست، جامعه بشری
  • سید محمد دانشگر*، محمدرضا برومندزاده صفحات 345-368
    پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش میانجیگری کیفری در حل و فصل اختلافات در بین عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد با رویکرد عدالت ترمیمی صورت گرفته است. عدالت ترمیمی بر آن است که همه طرفین درگیر در جرم را در فرایند حل وفصل اختلافات مشارکت دهد و با ابزارهایی مانند میانجیگری جرم زدایی شود و اصل این است تا جایی که امکان دارد؛ متهم را تعقیب نکند. همچنین درصدد فراهم کردن تشفی خاطر بزه دیده هست. قانون آیین دادرسی کیفری در ماده 82 موضوع «میانجیگری» را در جرائم تعزیری درجه6،7،8 مطرح کرده که این امر موجب کاهش تراکم پرونده ها و کاهش هزینه های بزه دیده و در مورد متهم باعث فراهم شدن زمینه برای تسریع باز اجتماعی شدن او می شود. امروزه در میان نظریه پردازان حقوق کیفری اعتقاد بر آن است که میانجیگری کیفری به عنوان یکی از شیوه های حل وفصل اختلافات، باید از اصول و قواعد خاصی که تضمین کننده حقوق بزه کار و بزه دیده به صورت همزمان است، پیروی نماید. روش تحقیق در این مقاله کمی و تکنیک تحقیق پیمایشی است، جامعه آماری در این پژوهش شامل 160 نفر از خانوارهای عشایری استان کهگیلویه و بویراحمد است، ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای است که به صورت مصاحبه انجام شده و با استفاده از نرم افزار spss به تجزیه وتحلیل داده ها پرداخته شده است. نتایج کلی تحقیق نشان می دهد که میانجیگری کیفری از طریق نشست و گفتگوی بزرگان و ریش سفیدان عشایر در استان کهگیلویه و بویراحمد باعث حل وفصل اختلافات و جلوگیری از دعواها و نزاع می شود و می تواند به عنوان جلوه ای نوین از عدالت کیفری بازوی مناسبی برای دستگاه قضا باشد.
    کلیدواژگان: اختلافات قومی، عشایر، میانجیگری، عدالت ترمیمی، عدالت کیفری، استان کهگیلویه و بویراحمد
|
  • Pages 1-34
    Each society has its own beliefs and norms, while considering these norms certain behaviors are acceptable and some are not. Moreover religion as a system that has been revealed by God also define manner etiquettes for the society. There is a belief that in today’s world, modernization declined religious beliefs and increased delinquencies among youth. In this study investigation conducted about the role of religious beliefs risky behaviors prevention among youngsters. The research approach implemented is survey which was held through questionnaires among 448 from young people at the age of 18-30 in the cities of Estahban and Fasa located in Fars province. As a result it is concluded that there is a significant relationship between religious beliefs and independent variables including: sex, education, marital status, level of education and delinquent peer groups.
    Keywords: religious beliefs, religious practice, young, Risk behaviors
  • Pages 35-68
    This study aimed to investigate the relationship between the trends of social identity in the new Iraq and its impact on Iran's national security with library research and use of the documents and certificates as a means to seek an answer to this question is that the trends of social identity the dimensions of national, religious and ethnic varieties in the new Iraq and its security implications for the country Iran?
    The results in answering the question whether the new Iraqi identity trends affect the national security of Iran? Shows that the different dimensions of social identity, ethnic identity and religious identity in Iraq is more dominant than the other dimensions, especially national identity, and this has caused one of the most important indicators of identity that unity is the national identity Somewhat overlooked. This especially among Sunni Kurds and Arabs is more common, and this causes a tendency, especially among the Kurds is independence. Because least tendency towards national identity and ethnic identity of the Kurds is most inclined towards. So identifying weaknesses in the new Iraq has caused the country's federalist tendencies to be drawnand federalism in Iraq, a major religious and political groups, especially the Kurds turn. National security issue that affects neighbors, especially Iran and negative consequences to follow.
    Keywords: Social Identity, national security, Iraq, the Islamic Republic of Iran
  • Pages 69-92
    This applied to evaluate and assess the quality of management performance IAU six regional university libraries using the EFQM model is a descriptive method. Information collected through 12 academic units, employees and managers of large, very large and comprehensive regional university six non-random sampling was collected. Data has been analyzed by statistical method. Results show that performance in six university libraries in comparison with the criteria of the European Foundation for Quality Management Excellence Model (EFQM) in less than 5% (sig = 0.0002) is located. Scores of enabling factors (in the areas of leadership, policy, personnel, resources, partnership and management processes) reflects the fact that the quality management in the libraries, are at an intermediate level. Criteria relating to results (in the fields of clients, staff and community performance) of the nine criteria of the European Foundation for Quality Management Excellence Model EFQM, the current situation with the ideal situation, there is no significant difference.
    Keywords: Libraries, Quality management, Organizational excellence, EFQM
  • Pages 93-116
    The aim of this study is survey and explanation effect of mosque on Martyrdom, Sacrifice and tendency to Islamic values with emphasis on Kermanshah province. survey and explanation effect of mosque on Martyrdom, Sacrifice and tendency to Islamic values with emphasis on Kermanshah province. This research conducted based on quantitative method and survey technique and with questionnaire 20 years age old in the Kermanshah province. Sample contained 385 persons and selected through random sampling. Face validity have been used to verify the validity and alpha coefficients to assess the reliability of the measurement. To test the hypotheses, Pearson correlation coefficient and analysis of variance were employed. Multiple regression and path analysis were used to assess the research model. According to the findings, there was a meaningful relation among Martyrdom (r=0.25), and Sacrifice (r=0.15), Islamic values (r=0.29). The results of coefficient of regression indicated that the Presence in mosque (Beta=0.12) of Sacrifice, (Beta=0.15) of Islamic values and (Beta=0.25) of Martyrdom, analysis the dependent variant, argued the present at mosque arise Sacrifice, attention to Islamic value and Martyrdom.
    Keywords: Sacrifice, Martyrdom, Islamic values, mosque, Kermanshah
  • Pages 117-138
    Language and communication device or the media, in a context that is manifest that the same culture and the culture that provides the main connection. In this study, the relationship between domestic mass media, foreign media and social networks as the independent variables and the dependent variable of organizational culture as has been discussed. The results indicate that the domestic mass media (29/0 P =), foreign mass media (23/0 = P) and social networks (16/0 = P) direct and positive relationship with corporate culture There is. Therefore it could be argued that the use of the mass media in different aspects of the worker's house in Tehran between staff and their organizational culture increases the higher you go. Is. So all hypotheses of this study are confirmed.
    Keywords: mass media, corporate culture, social networks, home working in Tehran
  • Pages 203-234
    This study aimed to investigate the social and cultural factors affecting the attitudes of young people in Ahwaz national identity on the use of networks of foreign satellite and Internet sites, the objective of a study on the use, the scope extensive, range of micro and the timing is a cross-sectional study. The research method used survey method of scrolling techniques, and tools for data collection questionnaire. The sample size in this study, 383 people. This study is based on different theories of Marx, Giddens, Castells, Habermas and Marshya to examine the relationship between variables such as television networks, external, external sites Internet, a sense of deprivation, religious, social participation, economic status - social, marital status, age and sex as independent variables and the dependent variable is the national identity. The results indicate that the use of foreign television networks (satellite), the use of external Internet sites, feelings of deprivation, religious, social participation, gender and marital status, and national identity there. But between the variables socio - economic and age no significant relationship with national identity.
    Keywords: Identity, national identity, satellite, internet, Social, Cultural, youth, Ahvaz
  • Pages 235-248
    This study examined the role of social learning and secular changes Hyphapkaran movement patterns in the city of Tehran. This quantitative research methods and survey methods. The sample consisted of 67 patients who Hyphapkaran snowball sampling in Tehran were selected. Results of this study showed little learning through observation, imitation learning, learning model, learning media and learning Rfajtmay changes in Hyphapkaran affect movement patterns. So hip-hop and music in Iran through social learning and traditional Iranian youth movement patterns are also changing.
    Keywords: Learning, observation, Imitation, Modeling, media Rfajtmay, changes in mobility patterns
  • Pages 273-296
    The main objective of this study was to investigate the impact of organizational structure on organizational agility with Mediating Role of Organizational Culture. Statistical Society of the Research teachers Islamic Azad University Region 6 Khuzestan, by Morgan and krejcie and Cluster sampling 280of them were selected. Present research method is empirical based on the target, and based on the method of data collection, is a descriptive research; terms of the relationship between variables is causal research and specifically, it is based on structural equation modeling. Questionnaires (organizational structure, organizational agility, Organizational Culture) and methods of statistical analysis using of SPSS and LISREL software is also used to measure the research variables. The results of the questionnaire analysis showed that the organizational structure and organizational culture affects on organizational agility. The results showed that the impact of organizational culture on organizational agility and impact of organizational culture on organizational agility and mediates between organizational structure.
    Keywords: organizational structure_Organizational Culture_Organizational agility_Islamic Azad University Region 6 Khuzestan
  • Pages 297-318
    From Ibn Arabei,S viewpoint we can consider both corporeal and spiritual Resurrection for human, who is in first degree in ontological levels and in last degree of actualization. There are different views about its coming-back in the Last Day. Ibn Arabi believes that after death,the spirit after entering Intermediate World , enters the Hereafter World along with corporeal body. in this article in addition to explaining Ibn Arabei,s viewpoint concerning corporeal resurrection, we have tried to consider ontological degree and the nature of human , and the degrees of human soul, his ascensional contemplation from physical world to spiritual intermediate world.
    Keywords: Ibn Arabie, bodily resurrection, soul, eternal body
  • Pages 319-344
    The right to a healthy environment, in general, is considered independent of environmental law. Human rights advocates have the right to independent human rights to the environment as a right to a quality environment to recognize. The right to the environment also reflects the values of excellence and basic as the right to life, right to health, right to life standard. And the prerequisites for the continued existence of present and future generations as well as sustainable development closely and organic. So this thesis to determine the right to a healthy environment was designed and developed in private law. For this purpose, after taking notes and collecting data and settings through the relevant forms, bills, according as the subject of research was classified minor and consists of chapters. And information and material was brought in different sectors and analyze data were analyzed using descriptive and analytical. In this thesis, two main questions were examined. The first question dealt with the Principles of the Right on the environment. According to a study by researchers became clear that the civil liability in Iranian law is based on the objective responsibility. Judicial procedures followed and what is more the fault of the theory were accepted, the theory is fault. And argued that this theory has major problems, therefore, it was suggested that legislators in waste legislation based theory and the theory of property to be respected. In the second study examines the legal provisions of the law abiding focused on environmental responsibility, The results showed that the law has edited numerous gaps are in terms of quality and quantity; Finally, the debates conducted and carried Conclusions and recommendations According to the results presented.
    Keywords: right on the environment, rights of privacy, third generation human rights
  • Pages 345-368
    This study aimed to investigate the role of mediation in settling disputes among tribes in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province with the approach of restorative justice has been done. It also is intended to provide relief for the victim.. The research method is the quantitative and technical survey, the population in this study consisted of 160 tribal families in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad, a questionnaire that interviews conducted by using SPSS software data analysis is used. It can be concluded that criminal mediation through tribal elders sat in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad's great conversation and resolve conflicts and avoid fights and quarrels, and can be used as a new manifestation of the criminal justice arm is suitable for the judiciary.
    Keywords: ethnic, Tribal, mediation, Restorative justice, Criminal justice, Kohgiluyeh, Boyer-Ahmad