فهرست مطالب

نشریه مطالعات معماری ایران
سال هفتم شماره 14 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید میرجانی*، حمید ندیمی صفحات 5-20
    تجربه مصادیق معماری از جمله راهبردهای آموزشی است که در آموزش معماری، به شکلی گسترده به کار می رود. یکی از عرصه های کاربست این راهبرد آموزشی، بهره گیری از آن در حوزه کسب دانش عملی طراحی است؛ زیرا مشاهده آثار معماری سهم عمده ای در تامین مهارت های ذهنی معمار برای خلق اثر معماری دارد. این شکل از تجربه مصادیق معماری، که رویکردی طراحانه به آثار است، زمانی در ارتقای دانش عملی معمار موثر واقع می شود که تاثیرات ادراکی و دریافت های تصویری آن در زمان طراحی، به عنوان ماده عمل ذهن در فرایند تصویرسازی به کار آید. مقاله حاضر تلاشی است در راستای طرح راهکاری به منظور دستیابی به چنین کیفیتی از تجربه آثار. راهکار یادشده الگویی عملی است که در اینجا از آن با عنوان «الگوی تجربه فعال» یاد می شود. یافته های این پژوهش، با اتکا به روش تحلیل منطقی بر پایه منابع کتابخانه ای، نشان می دهد که تجربه کارآمد آثار در حوزه دانش عملی معماری، از طریق عبور از دو مرحله «توجه» و «پردازش»، به شیوه های کلامی و تصویری میسر می شود. این دو مرحله ارکان تشکیل دهنده الگوی تجربه فعال است که کارایی آن از طریق طرح یک آزمون میدانی روی تعدادی از دانشجویان دانشکده هنر و معماری یزد، مورد سنجش قرار گرفت. نتایج این آزمون گواه آن بود که بهره گیری از الگوی تجربه فعال، تاثیری معنادار در کیفیت و کمیت بازیابی اطلاعات تصویری حاصل از تجربه آثار معماری در مقایسه با مشاهده ساده دارد.
    کلیدواژگان: آثار و مصادیق معماری، رویکرد طراحانه، فرایند توجه، پردازش کلامی و تصویری، الگوی تجربه فعال
  • لادن اعتضادی، سعید گلستانی* صفحات 21-46
    تحقیق در انواع آثار تاریخی حوزه معماری، به مثابه «پدیده کالبدی اجتماعی پیچیده»، نیازمند رویکرد و روشی خاص است که محصولی تبیینی روایی از آن اثر را به دست می دهد. باغ ایرانی نیز پدیده ای تاریخی فرهنگی و کالبدی است که شاهد مصادیق گوناگون آن در طول تاریخ ایران هستیم. مطالعه در مصداق های باغ ایرانی، به نحوی که زوایا و لایه های متفاوت باغ سازی ایرانی را بر ما روشن کند، می تواند موضوع های متعدد پژوهشی را پیش رو گذارد که از اولویت های امروز مطالعات معماری ایران است. پژوهش های همه جانبه و جامع در مصادیق باغ های ناشناخته و در شرف نابودی متاخر، از مواردی است که به تعمیق دانش ما از باغ ایرانی یاری می رساند. باغ نشاط نیشابور یکی از مصادیق دوران تحول از سنت به تجدد در باغ سازی ایرانی است که هم اکنون درچارچوب پژوهشی با هدف شناخت زوایای مختلف و حصول روایتی جامع از آن، با رویکردی کل نگر مبتنی بر روش میدانی و تاریخ شفاهی، درکنار سایر منابع، در حال انجام است، بخشی از این تحقیق که به مستندسازی، بازیابی و بازخوانی طرح باغ مربوط می شود، موضوع مقاله حاضر است که بر مبنای دو پرسش اساسی، یکی پرسش از طرح کالبدی و چگونگی فضای باغ و دیگری پرسش از روش تحقیق مناسب برای چنین مصادیقی، با توجه به امکانات و محدودیت هایی که دارند، ساختار یافته است. بنابراین، مقاله با محور بازیابی طرح، بازخوانی و تفسیر طرح و شناخت فضای باغ، هم زمان روش تحقیق مناسب را نیز تبیین می کند و در نهایت، روایتی از باغ سازی را به مثابه صحنه نمایشی شامل سه اپیزود ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، روایت باغ نشاط نیشابور، باغ های ناشناخته، روش تفسیری تاریخی، تاریخ شفاهی
  • حمیدرضا جیحانی، علی عمرانی پور*، فاطمه رجبی صفحات 47-77
    نراق که برای دوران طولانی بر سر یک راه تاریخی مهم قرار داشته، زیستگاهی برخوردار از محیط طبیعی مناسب و آب کافی بوده است. لذا شهر برای دوره ای طولانی از درآمدهای قابل توجه تجارت منطقه ای و کشاورزی بهره مند بوده است. اقتصاد شهر در اثر پیامدهای ناشی از تغییر در راه های منطقه ای به شدت آسیب دیده که دامنه آن تا بازار گسترش یافته است. دور شدن شهر از راه های اصلی منطقه ای باعث شده تا بازار جایگاه منطقه ای و شهری خود را از دست بدهد. این مسئله و گسترش شهر در اثر احداث خیابان موسوم به امام خمینی در مجاورت بازار (دهه 50) و شهرک جدید به انزوایی منجر شده است که بازار را همچون سایر بخش های شهر تاریخی درگیر کرده است. احداث خیابان افزون بر تغییرات ناشی از تخریب مستقیم بخش هایی از بازار و بستر شهری آن، منجر به انتقال فعالیت ها و پیشه ها از درون بازار و محله ها شده و خیابان را به رقیب پرقدرت بازار تبدیل کرده است. لذا شهری که اقتصاد نسبتا غنی خود را از دست داده است، علاوه بر تخریب برخی بخش ها با عنصر جدید خیابان نیز مواجه شده که از دو نقطه نظر تجاری و دسترسی، رقیب اصلی بازار بوده و ملزومات خود را به شهر تاریخی تحمیل کرده است؛ از جمله اینکه گذر بازار به حاشیه رانده شده و محور تجاری جدیدی در امتداد خیابان شکل گرفته است. با وجود این، بازار هنوز از ارزش های قابل توجهی برخوردار است و شهر تاریخی نیازمند حفاظت است. این مقاله که روش پژوهشی آن تفسیری تاریخی است و انجام آن بر تکنیک سوات استوار است، در پی پاسخ دادن به این پرسش هاست که چالش های بازار تاریخی نراق از نگاه معیارهای حفاظت از شهرهای تاریخی چیست؟ و راهبردهای حفاظت از بازار در بستر بافت تاریخی و به تفکیک زیرناحیه های آن، چه می تواند باشد؟ هدف مقاله تعریف و تبیین چارچوب و راهبردهای حفاظت از بازار تاریخی نراق است. یافته های مقاله نشان می دهد که هر گونه راهبرد در جهت حفاظت از بازار باید با توجه به بستر شهری آن و در نسبت با عناصر مهم شهر امروز یعنی خیابان و میدان طرح شود. علاوه بر این، ارتقای بازار نیازمند راهبردهایی همچون احیای مجموعه های بازار، تعریف و تقویت مرکزیت تجاری، بازتعریف ارتباط میان بازار و خیابان و تقویت رابطه میان گذر بازار و میدان است.
    کلیدواژگان: شهر تاریخی، نراق، بازار تاریخی، حفاظت شهری
  • دنیا معصومی خامنه*، پیروز حناچی، محمدحسن خادم زاده، پرستو عشرتی صفحات 79-96
    شهر ری در سده های متقدم تا میانی دوره اسلامی، از شهرهای مهم و پررونق جهان اسلام بوده است. عوامل متعددی بر این رونق و اهمیت اثرگذار بوده اند. بررسی مولفه های اثرگذار بر رونق راه های ری و واکاوی برهم کنش راه های ری و اقتصاد و سازمان دهی فضایی شهر ری، هدف اصلی این پژوهش است. به همین منظور، نخست علل اهمیت راه های ری طی سده های متقدم اسلامی تا زمان حمله مغولان با استفاده از متون تاریخی شناسایی شده اند. سپس سیر تحول شهر ری از منظر معماری و شهرسازی آن، با استفاده از مطالعه تطبیقی متون متعدد تاریخی و نیز مطالعات تاریخی و باستان شناختی پژوهشگران معاصر، بازشناسی شد تا بر این مبنا، چگونگی ارتباط و اثرگذاری متقابل راه ها و سازمان دهی فضایی شهر در بازه زمانی مزبور، استخراج و عوامل اثرگذار بر آن تفسیر شوند. بر مبنای یافته های این پژوهش، امنیت و پرآبی نسبی و خوش مسیری راه های ری و همچنین مرکزیت و اهمیت شهر ری از منظر تجاری و مذهبی، موجب حضور مستمر بازرگانان و مسافران و کاروان ها در ری بوده است. زیبایی و نظم و پاکیزگی ری، وجود کاروانسراها و گرمابه ها و بازارهای متعدد و باکیفیت بر افزایش رفاه مسافران و تاجران می افزود و رونق مضاعف برای راه های آن به ارمغان می آورد. همچنین شماری از کالاهای تولیدشده در ری به سهولت در بازارهای سرزمین های دیگر به فروش می رفتند و شهرتی بسیار داشتند. این عوامل موجب افزایش ثروت شهر و ثبات بازار آن به علت تعدد مبادله ها، امنیت و رفاه مسافران و تاجران شده بود. تمرکز تاسیسات امنیتی و تاسیسات رفاهی و اقتصادی شهر ری نیز در گوشه شمال غربی شهر بوده که کارکرد تجاری پراهمیت تری داشته است و شاخه های متعددی از راه های مختلف در عبور از شهر از آن نقطه عبور می کردند. در نهایت، چگونگی ارتباط ساختار طبیعی شهر، سازمان دهی فضاها و راه هایش در چرخه ای که تضعیف و تقویت یکی موجبات تضعیف و تقویت دیگر را فراهم می آورد، دیده می شود.
    کلیدواژگان: شهر ری، راه های ری، ساختار فضایی شهر، سیر تحول شهر
  • کتایون تقی زاده*، مریم ملازاده یزدانی صفحات 97-123
    هدف از انجام این تحقیق، واکاوی خاستگاه دانش اقلیمی معماران سنتی و یافتن نقش مبانی طبی تدابیر اقلیمی مبتنی بر جابه جایی فصلی، به مثابه رفتار تنظیم کننده شرایط محیطی بر سلامت انسان و شکل‎گیری سازمان فضایی معماری مسکونی چهار اقلیم ایران با تکیه بر مبانی طبی است. روش تحقیق در بخش گردآوری اطلاعات، تفسیری تاریخی و در حوزه شواهد مصداقی، موردپژوهی و تطبیقی تحلیلی و در بخش تحلیل اطلاعات، کیفی است. یافته‎های تحقیق نشان می‎دهند مبانی طبی طراحی اقلیمی مبتنی بر جابه جایی فصلی، بر ویژگی‎هایی همچون مکان‎یابی، تنظیم زمانی، تنظیم طبقات ارتفاعی و جهت‎گیری فضا اشاره دارد. مجموع تحلیل‎ها حکایت از آن دارد که سازمان فضایی 18 خانه بررسی شده در چهار اقلیم ایران در سلسله مراتبی از طراحی اقلیمی متناسب با مطالعات اقلیمی پزشکان، به عنوان بخشی از آگاهی اجتماعی زمانه، که یکی از معیارهای شکل‎دهنده سازمان فضایی خانه‎های سنتی در گذشته بوده، شکل گرفته است و با مبانی طبی طراحی اقلیمی مبتنی بر جابه جایی فصلی در طب هماهنگی دارد. نحوه انجام جابه جایی فصلی درون خانه‎ای به دو عامل زمان و مکان جابه جایی فصلی که در مبانی طبی به آن ها اشاره شده وابسته بوده و در سازمان فضایی خانه‎ها اثرگذار بوده است و به‎صورت دووجهی و تک‎وجهی درون‎گرا، تک‎وجهی برون‎گرا، فصلی، روزانه و شبانه، عمودی و افقی در محور آسمان (بام، بالاخانه، پایین خانه، زیرزمین) و محور زمین (جلوسرا، عقب سرا) انجام می‎گرفته است. در این میان، جابه جایی فصلی، به عنوان شیوه زندگی اقلیمی و درمان اقلیمی، و جابه جایی فصلی درون خانه‎ای، به عنوان یک راهکار مناسب اقلیمی، می‎تواند در جهت حفظ سلامت، بهره‎مندی از عناصر اقلیمی پایدار و دستیابی به آسایش حرارتی در خانه‎های معاصر امروزی استفاده شود.
    کلیدواژگان: تدابیر اقلیمی، جابه جایی فصلی، طب سنتی، الگوی چهار فصلی، مساکن
  • سیدعلی طباطبایی ابراهیمی*، زهره تفضلی صفحات 125-147
    تحقیق درباره مطلوبیت تجربه زندگی در خانه، موضوعی است که به روشی منطبق با ویژگی های خاص فهم و بازنمایی این تجربه نیاز دارد. کیفیت تجربه زیسته در حضور هم زمان ساکن خانه و کالبد آن آشکار می شود و روشی که برای تحقیق درباره آن انتخاب می شود هم باید به این یکپارچگی فاعل شناسایی و موضوع شناسایی ملتزم باشد تا بتواند کیفیت منحصر و زنده تجربه را عمیقا دریابد و آن را به دیگری منتقل کند. این یکپارچگی در وجوه مختلفی از تجربه زیسته در خانه قابل شناسایی است؛ این نوشتار با رجوع به آرای پدیدارشناسان معماری آن وجوه را معرفی می کند تا روشی مناسب برای فهم و بازنمایی کیفیت تجربه زیسته در خانه بیابد. ویژگی هایی چون پیوستگی زمان درونی و بیرونی در تجربه زیسته، ملموس و مخیل بودن آن باعث می شوند که فهم روایی به عنوان بستری مناسب برای تحقیق درباره تجربه زیسته مطلوب در خانه معرفی گردد و حفظ کیفیت زنده آن به این ترتیب ممکن باشد. سپس با توجه به وجوه اساسی تجربه زیسته و کیفیت خاص هر تجربه مکانی، روند تحقیق درباره مطلوبیت تجربه زیسته در خانه و نکات قابل توجه در آن، از ابتدای جمع آوری اطلاعات تا ارائه نهایی روشن می گردد و دو شکل از روایت که متمرکز بر اثر مکان در تجربه زیسته مطلوب در خانه هستند، برای بازنمایی مطلوبیت تجربه زیسته در خانه با عنوان «روایت خانه» معرفی می شوند. یکی روایت خانه به بیان ساکنان و دیگری روایت خانه به بیان محقق که هریک قابلیت ها و محدودیت هایی خاص خود دارند. در انتها و به عنوان مورد پژوهی، استفاده از این روش در تحقیقی نمونه بر خانه های برهه گذار معماری تهران می آید.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، خانه، تحقیق کیفی، شیوه روایی، پدیدارشناسی
  • محسن فیضی*، ساحل دژپسند صفحات 149-169
    شناخت دانشجویان یکی از عوامل مهم و موثر بر آموزش در کارگاه های معماری است. نمی توان شاگرد معماری را بدون شناخت دقیق و بدون توجه به واکنش هایش به داده ها و خواسته ها، تحت یک برنامه منتظم و از پیش تعیین شده بار آورد. یکی از راه های این شناخت، توجه به سبک های یادگیری است که ترجیحات یادگیری و تفاوت های موجود میان افراد در روش های یادگیری را بیان می کند. هماهنگی سبک های تدریس مدرسان با سبک های یادگیری دانشجویان، منجر به تقویت انگیزه یادگیری و پیشرفت تحصیلی خواهد شد؛ ازاین رو با توجه به شمار روزافزون متقاضیان یادگیری در عرصه های متنوع علمی و مهارتی و ویژگی های متفاوت آنان در درک و پردازش محتویات یادگیری، نیاز عاجلی به بررسی شناخت خصوصیات یادگیرندگان در رشته های مختلف تحصیلی از جمله معماری احساس می شود. این مقاله با آسیب شناسی آموزش معماری در حوزه فرایند یادگیری، یکی از راه های رفع کاستی ها و نقایص مربوط را با توجه به سبک های یادگیری دانشجویان عنوان کرده است. روش تحقیق این پژوهش، از نوع توصیفی تحلیلی است که طبق آن، چگونگی توزیع دانشجویان معماری دانشگاه ارومیه در سبک های یادگیری بر اساس سیاهه سبک های یادگیری کلب، بررسی و داده ها با استفاده از آزمون های متناسب آماری، تجزیه و تحلیل شده اند. یافته های این تحقیق نشان می دهد که سبک های یادگیری غالب کاربردی در دانشجویان معماری، به ترتیب جذب کننده و همگرا هستند. همچنین دانشجویان در نیمه ابتدایی تحصیل در رشته معماری بیشتر از سبک جذب کننده و در نیمه انتهایی از سبک همگرا استفاده می کنند و ارتباط معنی داری بین سبک یادگیری و جنسیت وجود ندارد. با تحلیل و ارزیابی یافته ها، پیشنهادهایی در راستای سبک های مورد تقاضای رشته ارائه شده است؛ از جمله: انجام آزمون اختصاصی با پیش نیازهای هنری لازم قبل از ورود به این رشته، انجام آزمون سبک های یادگیری در مراحل اولیه تحصیلات دانشگاهی، انطباق برنامه های آموزشی با سبک های یادگیری دانشجویان در سال های اولیه تحصیلی برای ایجاد انگیزه ادامه تحصیل و آموزش متنوع به فراگیران در حین تحصیل. همچنین راهکارها و مصادیقی برای انطباق برنامه های تدریس با نیازهای دانشجویان معماری با هدف اثربخش تر کردن و ارتقای آموزش معماری ذکر شده است.
    کلیدواژگان: آموزش معماری، سبک یادگیری همگرا، واگرا، جذب کننده، انطباق یابنده
  • سعید بابایی، مهدی خاکزند* صفحات 171-189
    فعالیت معماران در دوره پهلوی به سه دسته معماران سنتی، معماران تحصیل کرده در غرب و معماران خارجی تقسیم می شود. این پژوهش سعی دارد با تمرکز روی دسته سوم، یعنی معماران خارجی، به نحوه نگرش و تاثیرات آن بر بناهای آموزشی از منظر زمینه گرایی بپردازد. لذا مدرسه البرز تهران و ایرانشهر یزد به عنوان دو نمونه از آثار این معماران بررسی شده است. در این پژوهش، روش تحقیق از نوع کیفی و مطالعه موردی است که با تحلیل نمونه ها همراه است. نتایج تحقیق نشان می دهد هر دو نمونه از منظر شباهت های سبکی و ظاهری به مواردی همچون استفاده از مصالح، تزیینات و اشارات تاریخی توجه داشته اند؛ اما بخش عمده ای از نظام ارزش ها که زیرساخت زمینه های فرهنگی اجتماعی و عملکردی بناهای آموزشی را تشکیل می دهند و نقش مهمی در شیوه ها و اهداف آموزشی دارند، نادیده گرفته شده است. این بی توجهی در خصوص مدرسه البرز بیشتر مشهود است؛ زیرا با توجه به قرارگیری آن در پایتخت، تحت تاثیر نظام های حکومتی و همچنین ناسیونالیسم تجددگرا قرار گرفته است که به نوعی تحت نفوذ اندیشه های غرب است. اما مدرسه ایرانشهر علاوه بر شباهت های ظاهری به معماری ایرانی، تلاش کرده است تا شیوه های آموزش ایرانی و به کارگیری فضای باز را نیز در نظر بگیرد.
    کلیدواژگان: معماری پهلوی اول، بناهای آموزشی، زمینه گرایی، مدرسه البرز، مدرسه ایران شهر
|
  • Hamid Mirjany*, Hamid Nadimi Pages 5-20
    Architecture experience is among educational strategies widely used in architectural teaching. One area wherein this strategy can be adopted is the gaining of practical knowledge of design, since observing architectural works has a major impact on improving the mental skills of an architect which would come to use later in the creation of architectural works. Experience of architectural examples with such a design-oriented approach would prove effective in promoting the practical knowledge of an architect in the design phase when the cognitive impacts and visual perceptions of that experience come to use as mental preconceptions in the visualization process. This essay aims to introduce a solution that would make such quality experience possible. The proposed solution is described as the “active experience model.” The research findings, which are based on the logical analysis of data from library sources, demonstrate the fact that a quality architecture experience would include the successful completion of verbal attention and visual processing. These two stages are pillars of the “active experience model” whose effectiveness was evaluated through a field study involving several students from the Art and Architecture Faculty at Yazd University. The results prove that the relationship between successful active experience and both the quantity and quality of retrieving visual information perceived during that experience is statistically significant in comparison to simple observing.
    Keywords: architectural examples, design-oriented approach, attention, verbal, visual processing, active experience model.
  • Ladan Etezadi, Saeid Golestani* Pages 21-46
    Investigation of historical works of architecture as “complex socio-physical phenomena” requires adopting a special research approach and method that would yield an explanatory-narrative product. The Persian Garden is also an historical-cultural phenomenon in material form, many cases of which were built throughout the history of Iran. Case studies of any of the extant types of Persian Gardens in a way that would uncover facts from different angles and from under different layers would present us with various research topics which are presently among the priorities of Iranian architectural studies. Comprehensive research of recent lesser-known, deteriorating gardens can help us gain more in-depth knowledge of Persian Gardens in general. Bagh-I Nishat in Nishabour is among surviving gardens dating to the transition period from the traditional to the modern era. It is currently the subject of an extensive study which aims to produce a comprehensive understanding of it, and ultimately, a narrative by means of a holistic approach based on fieldwork and oral history, among other sources. This paper presents part of this extensive research which focuses on the documentation, reconstruction, and re-interpretation of the garden design. It is structured on two pivotal questions: one regarding space and physical design in the garden, and the other, choosing the appropriate research method with regard to opportunities and limitations of the proposed methods. Therefore, this paper is arranged around the theme of reconstruction and re-interpretation of the garden design and knowledge of the garden space, and at the same time discussing the application of the appropriate research method. Conclusively, the research produces a narrative of the story of the garden-design as a theatrical scene in three episodes.
    Keywords: Persian Garden, narrative of the Bagh-iNishat in Nishabour, lesser-known gardens, reconstruction, re-interpretation of design, interpretive-historical method, oral history.
  • Hamidreza Jayhani, Ali Omranipour*, Fatemeh Rajabi Pages 47-77
    Naraq, which for a long time has been on an important historic route, has been a settlement with a suitable natural environment and adequate water. So, for a long period of time, the city has enjoyed significant agricultural incomes and regional trade revenues. The city's economy was affected and weakened by the consequences of a change in regional routes that its range has expanded to Bazaar. The city has stayed away from the main regional routes and it has led Bazaar to lose its regional and urban status. This problem and the expansion of the city resulting from the construction of a new avenue and a new town have led to an isolation that has involved Bazaar as other parts of the historic city. The construction of the avenue, in addition to the changes caused by the direct destruction of parts of Bazaar and its urban area, has led to the transfer of activities and trades from within the market and the neighborhoods, making the avenue a powerful rival to Bazaar. Therefore, the city that has lost its rich economy, in addition to the destruction of some parts, It also has faced the new element of the avenue, which is the main rival of the market from both commercial and access points, and imposed its requirements to the historic city, including the fact that passage of Bazaar is marginalized and a new business axis and market is formed along the avenue. Nevertheless, Bazaar still has significant values ​​and the historic city needs preservation. This paper, which its methodology is historical-interpretive and it is based on SWOT technique, seeks to answer these questions: What are the challenges of the Naraq historic Bazaar in terms of criteria for the conservation of historic cities? And what can be the strategies for conservation of the Bazaar in the historical context and its sub-divisions? The purpose of this paper is to define a framework and strategies for preserving the Naraq historic Bazaar. The findings of this paper show that any strategy for conservation of the Bazaar should be designed according to its urban context and in relation to the most important elements of the new city, such as avenue and square. In addition, enhancement of Bazaar requires strategies such as revitalization of Bazaar’s complexes, defining and strengthening its commercial centralization, redefining the relation between the Bazaar and the avenue, and strengthening the link between passage of Bazaar and the square.
    Keywords: historic city, Naraq, historic bazaar, urban conservation
  • Donya Masoomi Khameneh*, Pirooz Hanachi, Mohammad Hasan Khademzade, Parastoo Eshrati Pages 79-96
    The city of Rey was one of the most prominent and prosperous cities of the Islamic world during the early to middle centuries of the Islamic period. Several factors had influenced this prosperity and importance. The main objective of this research is to find out the specific factors, among others, which had affected the prosperity of roads and the relationship between roads, economics, and the spatial structure of Rey. For this, the reasons for the significance of the roads of Rey in the early centuries of Islam up to the Mongol invasion are identified from historical texts. Then, the development of the city from an architectural and urban perspective is examined through a comparative study of numerous historical texts as well as historical and archaeological studies of contemporary scholars. Based on the results, the mutual relationship between the road network and the spatial structure of the city is drawn in the given period. Based on the findings of this research, adequate security, ample water resources, as well as the centrality and importance of the city from a commercial and religious point of view had led to the constant presence of merchants and caravans in Rey. The beauty, cleanliness, and the existence of numerous caravansaries, baths, and high-quality markets, added to the welfare of travelers and merchants. In addition, a number of goods produced in Rey were largely popular and easily sold in the markets of other lands. These factors increased the affluence of the city and market stability due to numerous commercial exchanges besides the safety and welfare of travelers and merchants. In the end, the relationships between the natural and the spatial structure of the city and its roads are seen as reciprocal within a cycle.
    Keywords: Shahr-e Rey, Rey roads, Urban spatial structure, Development of the city.
  • Katayoon Taghizade*, Maryam Mollazade Yazdani Pages 97-123
    The aim of this study is to investigate the climatic knowledge of traditional architects and find the role of medical principles of climate-responsive design based on seasonal displacement (as environmental behavior) on human health and on the spatial organization of residential architecture in the four climate types of Iran. Data was collected using an interpretative-historical method; case studies were done using an analytical-comparative method, and data analysis was performed using a qualitative method. The research findings show that medical principles behind seasonal architecture include factors such as location, time, elevation, and orientation of spaces. A general conclusion drawn from the analysis of spatial organization in 18 houses surveyed in the four regions of Iran shows that the houses fall within a hierarchy of climate-responsive design according to the collective medical-climatic knowledge of their time. Hence, their design is in agreement with the medical principles of seasonality. Displacement inside the house depended on time and place according to medical principles which affected the spatial organization of houses. This concept was manifested in the form of introvert double-sided or single-sided, extrovert single-sided, seasonal, diurnal, vertical (along the axis of the sky, i.e., roof, upper part, lower part, underground) and horizontal displacement (front and back parts). As a result, choosing a climate-responsive lifestyle and treatment style based on seasonal displacement shows to maintain health and ensure a sustainable climatic design and thermal comfort for contemporary houses.
    Keywords: climatic strategies, seasonal displacement, traditional medicine, Four-Seasons model, housing.
  • Seyed Ali Tabatabaie Ebrahimi*, Zohre Tafazzoli Pages 125-147
    In the research for the desirability of the experience of “being at home,” a methodis required that would be capable of representing the specific features of the lived experience. The quality of lived experience unfolds at the simultaneous presence of the dweller and the physical form of the house; and in order for the specific lively experience to be perceived and then shared with others, the chosen method of research must respect the :::union::: of subject and object. This :::union::: is recognizable through different features of the “lived experience of home”, and they are introduced in this paper by studying the ideas of architectural phenomenologist sand utilized to define a suitable method for the interpretation and representation of the quality of that experience. In lived experiences, features such as the “unity of inner and outer time”, “tangibility” and “imagination” make narrative inquiry, which would preserve its lively experience, a suitable context for research. From information gathering to the final presentation, the research procedure isoutlined according to the main aspects oflived experiences and the specific quality of each spatial experience. Titled as “the narrative of home,” two types of narratives are introduced, both of which are concentrated on the role of place in the desirable lived experience. The first type is the narrative of home stated by dwellers and the other is the narrative of home stated by the researcher, each with its own strengths and limitations. Finally, this method was used in a case study of Tehran’s houses in the transitional period.
    Keywords: lived experience, home, qualitative research, narrative method, phenomenology.
  • Mohsen Faizi*, Sahel Dezhpasand Pages 149-169
    Knowing students is an important and effective aspect of teaching in architecture studios. Without properly knowing architecture students and their reactions, they cannot be taught under a standard, pre-determined program. One of the ways to know students is to know their learning styles, which shows their learning preferences and different learning methods. Corresponding teaching styles with the learning styles of students leads to a strengthened motivation for learning and academic achievement. With the increasing number of applicants entering the diverse fields of scientific and technical programs and their different learning types, there is an urgent need to know the characteristics of learners in various academic disciplines, including architecture. With an assessment of architectural education, this paper expresses that attention to learning styles is one of the ways to overcome the weaknesses in the field. The research method in this study is descriptive-analytic, through which architecture students of Urmia University are categorized based on Kolb’s learning styles inventory. Data are analyzed using appropriate statistical tests. The findings show that the dominant learning types of architectural students are the Assimilator and the Converger. Also that the students are Assimilators in the first half of their academic program, and Convergers in the second half, and that there is no significant relationship between learning styles and gender. After analyzing the findings, suggestions are made for students such as taking a specific test with necessary artistic prerequisites before entering the discipline, taking the learning styles test in the early stages of university education, and for educators such as adapting educational delivery to students' learning styles in the early years of education to motivate them to continue their education, and using varied teaching styles for different learner types. In addition, some examples and solutions are mentioned for adapting teaching to the needs of architecture students to make architectural education more effective.
    Keywords: architectural education, learning styles, Converger, Diverger, Assimilator, Accommodator.
  • Saeid Babaei, Mehdi Khakzand* Pages 171-189
    Practicing architects duringthe Pahlavi I era can be divided into three main groups, including traditional architects, those who were educated abroad, and non-Iranian architects. This research focuses on the third groupand attempts to study their views and influences on educational spaces from the viewpoint of contextualism. For this, Alborz high school in Tehran and Iranshahr high school in Yazd were examined as case studies. The research method is a combination of qualitative and case study. The findings show that in both cases, the physical attributes of context such as material, ornament, and historical factors were considered in the design, whereas the bulk of the value system that shapes the infrastructure of functional and socio-cultural contexts, which affect educational methods and purposes, was ignored. This ignorance is morenoticeable in the first case which is located in the capital cityand whose design was under the influence of governmental systems and modern nationalism under the shadow of western thoughts. On the other hand, some other attributes of context such as Iranian educational methods and interactive open spaceswere considered in the second case
    Keywords: Pahlavi I architecture_educational spaces_contextualism_Alborz school_Iranshahr school.