فهرست مطالب

پژوهش های ادبیات تطبیقی - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1392)

نشریه پژوهش های ادبیات تطبیقی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 1
  • میلاد جعفرپور، عبدالکریم شجاعی، مهیار علوی مقدم، عباس محمدیان، ابراهیم استاجی صفحات 3-46
    اسطوره شناسی تطبیقی، از زمینه های پژوهشی نسبتا جدیدی است که از نیمه دوم قرن نوزدهم، به طور گسترده کاربرد یافته است. ارتباط این رویکرد، از یک سو در زمینه ادبیات تطبیقی و از سوی دیگر، در حوزه نقد اسطوره ای پیوستگی و انسجام می یابد. با اینکه ضرورت شناخت اساطیر ملل و اقوام جهان، به صورت گسترده و تطبیقی، نخست از سوی پژوهندگان اروپایی احساس شد و پژوهش های گسترده ای انجام دادند که بیشتر محدود به اساطیر اقوام اروپایی (یونان و روم) بود، اما گستره کاربرد این رویکرد، در شناختگی اساطیر ملل اسلامی، از کاوش های جزئی یا موردی برخی مضامین اسطوره ای، فراتر نرفت. حسین مجیب المصری، در سال 2000 با شناخت این فقر پژوهشی، با تحقیقی با نام «دراسه مقارنه للاسطوره بین الادب العربی و الفارسی و الترکی»، نخستین گام را در تطبیق اسطوره های ایرانی، عربی و ترکی برداشت و شگفتا که هنوز پس از گذشت یک دهه، حتی اشاره ای نیز بدان ها نشده است. مجیب المصری در این پژوهش تطبیقی، هریک از اساطیر ایرانی، عربی و ترکی را در سه بخش جداگانه مورد بررسی قرار می دهد. هرچند این اثر، هماهنگ با رویکرد نقد اسطوره ای قرن بیستم نیست، اما در نقد و سنجش اسطوره های ایرانی، دستاوردهای نوینی را در عرصه اسطوره شناسی تطبیقی، ارائه می کند و اسطوره های ناشناخته ای از اساطیر عربی و ترکی را، با نمونه های مشابه ایرانی تطبیق می دهد که تاکنون در هیچ پژوهشی، مورد بررسی قرار نگرفته اند. در این مقاله می کوشیم ارتباط اسطوره و کارکرد اسطوره شناسی در ادبیات تطبیقی را نمایان و سپس دستاوردهای حسین مجیب المصری را معرفی کنیم و در حوزه ای محدودتر، به نقد آرای حسین مجیب المصری در خوانش و دریافتی که از اساطیر ایران داشته است، بپردازیم و در پایان، وجوه اشتراک اساطیر فارسی با اسطوره های تطبیقی عربی و ترکی را، در دو بخش اسطوره های دینی و تاریخی نشان دهیم. هدف از این پژوهش نشان دادن توانایی های بالقوه اساطیر ملل اسلامی، تاکید بر پژوهش در بستر اسطوره شناسی تطبیقی و ضرورت تغییر توجه یک سویه اسطوره شناسان ایرانی و غیر ایرانی است.
    کلیدواژگان: اسطوره، ادبیات تطبیقی، اسطوره شناسی تطبیقی، حسین مجیب المصری، اساطیر ایران
  • انسیه خزعلی، نرگس انصاری صفحات 47-69
    تصویرپردازی یکی ازمباحث اساسی زیبایی شناسی در کلام است که از دیر باز مورد توجه اهل ذوق و فن بوده است. شاعران، تصویر را جزء جدایی ناپذیر شعر خود می دانستند و ناقدان از این منظر به تحلیل و ارزیابی آثار ادبی پرداختند. نقد تصویری، به ویژه در دوران معاصر، بسیار مورد توجه اهل ادب قرار گرفته است.
    از طرفی شعر عاشورایی به عنوان بخش عظیمی از میراث ادبیات متعهد ملل همواره تصویرگر عاشورا بوده و هست. این هنر ادبی همواره با شکل و محتوا به دنبال ترسیم زیبا و در عین حال روشن حوادث و آرمان های این نهضت عظیم بوده است.
    روشن کردن این بخش از زیبایی های ادبی در شعر عاشورایی معاصر هدفی است که در این پژوهش تلاش می کنیم با در پیش گرفتن روش توصیفی- تحلیلی و براساس اصول مکتب آمریکایی در ادبیات تطبیقی و از طریق بررسی شعر بیش از چهل شاعر از شاعران صد سال اخیر دو ملت، به آن دست یابیم؛ لذا پس از استخراج تصویرهای استعاری از اشعار گزیده شده دو زبان که به میزان برابر از دو شعر انتخاب شده اند، از جدول ها و نمودارهای مورد نیاز استفاده کردیم تا خواننده دیدی آماری نیز به دست آورد.
    وسعت و تنوع تصاویر در شعر فارسی، ابتکار و نوآوری و ارائه تصاویر جدید در این زبان بیش از شعر عربی، حضور برجسته عناصر عاشقانه و عارفانه در شعر عاشورایی فارسی و تنوع و گستردگی عناصر تشکیل دهنده تصاویر در شعر فارسی، بخشی از نتایج این پژوهش به شمار می روند.
    کلیدواژگان: شعر عاشورا، شعر عربی و فارسی معاصر، تصویر شعری، استعاره
  • علی اکبر سام خانیانی صفحات 71-94
    یکی از موضوعات مهم در شعر سهراب سپهری، فلسفه تعلیم و تربیت و توجه او به این ساحت بنیادین حیات بشری است. این موضوع به این دلیل اهمیت دارد که جهان بینی، شخصیت و زندگی عملی خود سپهری نیز از دهه چهل خورشیدی بدین سو، دگرگونی عظیمی داشته است. هدف از این پژوهش، نشان دادن ابعادی از تاثیرپذیری سهراب سپهری از رویکردهای پدیدارشناختی در تعلیم و تربیت و مشخص کردن همسویی و همخوانی نظرات وی با نظریات اریک فروم (1980- 1900) است. در نگاه پدیدارشناسانه سپهری و فروم، کودکی مفهومی فلسفی دارد و معادل آزادی، ادراک شهودی پدیده ها و کسب تجربه فردی است، بروز غرایز و سائق ها، زمینه کسب «فردیت» کودک است و بلوغ، زمان استقلال از افکار و اعمال تقلیدی است. ستیز با عادات، نهی و نفی دانش تحمیلی، ستایش تنهایی و پذیرش مرگ از دیگر موارد همسویی نظرات سپهری و اریک فروم به شمار می روند.
    کلیدواژگان: سهراب سپهری، اریک فروم، فلسفه تعلیم و تربیت، پدیدارشناسی
  • مولود طلایی، اسحاق طغیانی، مهرناز طلایی صفحات 95-119
    رویکرد بیش متنیت ژرار ژنت عبارت است از بررسی رابطه میان دو متن ادبی، به گونه ای که بیش متنتفسیر پیش متننباشد. در این ساحت هر متن قابلیت مقایسه با متون مشابه را پیدا می کند؛ به طوری که افق جدیدی از پیوندهای ادبی - فرهنگی مختلف در اختیار خواننده قرار می دهد.
    در این مقاله کوشیده ایم ضمن نیم نگاهی به دیدگاه های مختلف نظریه پردازان بینامتنیت، به تشریح و توضیح ترامتنیت ژنتی بپردازیم و پس از آن با به کارگیری بخش بیش متنیت این دیدگاه، مشابهت های داستانی منظومه لیلی و مجنون و نمایشنامه سیرانودوبرژراک را ارائه دهیم.
    کلیدواژگان: بیش متنیت، ژرار ژنت، ریفاتر، منظومه لیلی و مجنون، نمایشنامه سیرانودوبرژراک
  • فائزه عرب یوسف آبادی، زهرا اختیاری، سید جواد مرتضایی، سمیرا بامشکی صفحات 121-139
    کتاب مقامات حمیدی، نمونه خوبی از متونی است که از بطن متون پیشین فرهنگ و ادبیات خویش متولد شده و به فضایی با ابعاد بسیار متنوع تبدیل شده است که در آن انواع نوشتار با هم آمیخته اند و این متن را محل تجمع چندین گونه کرده اند. هدف اصلی در این پژوهش کشف و شناخت انواع روابط متون در مقامات حمیدی است. برای رسیدن به این هدف بر اساس نظریه ترامتنیت ژرار ژنت، 23 مقامه موجود در مقامات حمیدی را تحلیل و بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که این کتاب، نمونه کاملی از متون دارای ترامتنیت است که حضور چشمگیرآیات قرآن کریم در جای جای آن و استفاده از اصطلاحات و عبارات و اشعار معروف زبان و ادبیات عربی و تاثیرپذیری از اسلوب مقامه نویسی بدیع الزمان همدانی و حریری، نشانگر مجموعه ای از روابط بینامتنی و صداهای متکثر معنایی موجود در این کتاب است که روابط ترامتنی معتبری را تایید می کند و این ارتباط در جهت ایجاد نظام معنایی این متن، شامل تمامی روابط متون در نظریه ترامتنیت ژرار ژنت است.
    کلیدواژگان: ترامتنیت، مقامات حمیدی، مقامات حریری، مقامات بدیع الزمان همدانی
  • محمدرضا فارسیان، مریم درپا صفحات 141-159
    یکی از مباحثی که در بسیاری از آثار ادبی مورد توجه قرار می گیرد «عشق» است. هریک از نویسندگان در عرصه ادبیات، تعریف خاصی از عشق ارائه کرده اند. بسیاری از آن ها در آثارشان به ترسیم «عشق مجازی» پرداخته اند و بعضی نیز «عشق حقیقی» را به تصویر کشیده اند. از جمله نویسندگانی که در آثارشان به مقوله عشق پرداخته اند تولستوی، نویسنده و متفکر بزرگ روسی، است. بین سال های 1880 تا 1904 زمانی که بحران روحی بر سراسر جهان سایه افکنده بود، تولستوی با ارائه مفهوم جدیدی از عشق، مذهب جدیدی بر مبنای آن بنیان نهاد و در این مذهب مفهومی واقعی از ایمان به خدا و اخلاق ارائه و به جهانیان عرضه کرد. رومن رولان، نویسنده فرانسوی، با خواندن آثار تولستوی و تامل در آن ها، شیفته افکار نویسنده روس شد. وی پس از آشنایی با مذهب تولستوی و اصول اخلاقی او که ترسیم گر عشق حقیقی بودند، کوشید در آثارش این عقاید را منعکس و تصویری نو از عشق ارائه کند. بهترین نمونه از آثار رولان که می توان تجلی باورهای مذهبی و اخلاقی تولستوی را در آن آشکارا دید، رمان ژان- کریستف است. در این پژوهش برآنیم تا نخست با ارائه تعریفی از مذهب جدید تولستوی، با عقاید مذهبی و اخلاقی وی آشنا شویم، سپس با تکیه بر این باورها به تجلی عشق در رمان ژان-کریستف بپردازیم.
    کلیدواژگان: تولستوی، عشق، ایمان، بشردوستی، ژان، کریستف
  • محمدرضا نصراصفهانی، فضل الله خدادادی صفحات 161-191
    واژه «گوتیک» صفتی است که به شکل ضمنی به انتساب یا تعلق چیزی به قوم «گوت» اشاره می کند. همچنین گوتیک نام یک ژانر ادبی است که در دهه 1760 تا 1820 به وجود آمد و هنوز هم به اشکال گوناگون دیده می شود. محیط های این ژانر معمولا قصرهای دربسته، ویرانه ها و زمین های متروک هستند. ادبیات گوتیک را باید شاخه ای از مکتب رمانتیسم یا پیش رمانتیسم به شمار آورد. داستان های گوتیک بیشتر حکایت های تیره و تاری از معماها، هراس ها و امور ماورائی هستند که حول یک راز مخفی و وحشتناک شکل گرفته اند. گوتیک سبکی در معماری و مجسمه سازی مربوط به قوم گوت ها بود که علاوه بر معماری و هنر وارد ادبیات نیز شد. در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی عناصر گوتیک در ادبیات داستانی می پردازیم.
    کلیدواژگان: گوتیک، وحشت، هراس، ادگار آلن پو، گوتیک ایرانی
|
  • Milad Jaafarpoor, Abdolkarime Shojaee, Mehyare Alavimoghaddam, Abbas Mohammadian, Ebrahim Estaji Pages 3-46
    Comparative mythology partly is a one of the modern courses، which have been used broadly from the second mid-nineteenth century. On the one hand، the relation of this approach has become firm in the comparative literature، and fixed in the mythical critic، on the other. Though at first، the necessity recognition of world''s nations myths was introduced widely and comparatively by the European’s and broad researches were done by them، especially in the field of European nations (Rome and Greek''s) myths، but the extent of this approach in the Islamic nation''s myths did not progress، except of some small and separated surveys on myth motives. In 2000 AD، Hossein Mojib Al-Mesri، by understanding this poverty research، in “Comparative research in Arab، Iran and Turk''s myths”، took the first step in comparison of Iranian، Arabic and Turkish''s myths. It is wonderful that، even after a decade، researches did not refer to this. Mojib Al-Mesri، in this comparative research، has studied every Iranian، Arabic and Turkish''s myths in three separate parts. However، this book does not operate according to the twentieth century mythical critic approach، but in Iran''s myths study، it exhibits modern conclusions and achievements in comparative mythology and in this way، compares unfamiliar Arabic and Turkish''s myths with similar Iranian samples that have not been studied in any research so far. This paper has tried firstly to clarify the myth relation and functioning of mythology in comparative literature and then introduce Hossein Mojib Al-Mesri''s achievements. Then in a more limited scope، it reviews his theories that he received from Iran''s myths. In the end، it shows the existing common points between Persian myths with Arabic and Turkish samples in two sections of religious and historical myths. The purpose of this essay is revealing the potential capabilities of Islamic nations'' myths. It also recommend the necessary changes، which must occur in one-sided and unilateral views of Iranian or Non Iranian mythologists.
    Keywords: Myth, Comparative literature, Comparative mythology, Hossein Mojib Al Mesri, Iran
  • Ensieh Khazali, Narges Ansari Pages 47-69
    Imagery is one of the basic subjects in the domain of aesthetics of text، which has been noticed by the men of literary taste and art from the past. The poets have regarded imagery as the integral part of their poetry and the critics have analyzed and investigated the literary works from this perspective. Imagery criticism، especially in the temporary era، has been attended to by the men of literature. Furthermore، Ashurai poetry، as an enormous portion of the nationally committed literary heritage، has always represented Ashura. This literary art has always been after beautiful and obvious depicting in form and content of the events and causes of this enormous movement. Clarifying this part of the literary beauties in the contemporary Ashurai poetry is the aim of the present study using an analytic-descriptive methodology and based on the American school principles of the comparative literature. For this purpose، we investigated the poems composed by over 40 poets in the last century of the two nations. To this end، after extracting metaphorical images from the selected poems of the two cited languages، with equal number of these poems، the researchers applied tables and figures to provide the reader with a suitable statistical view of the issue. The results revealed the width and variety of the images in Persian poetry، the innovation and presentation of the new images in Persian more that English، the outstanding presence of the romantic and mystical elements in Persian Ashurai poetry، and the variety and vastness of the elements composing these images in Persian poetry.
    Keywords: Ashurai poetry, Contemporary Persian, Arabic poetry, Poetic image, Metaphor
  • Aliakbar Samkhaniani Pages 71-94
    One of the important subjects in Sohrab Sepehri’s poems is the philosophy of education and his attention to the basic aspect of human existence. This subject is important because Sepehri had a great shift in his literary and practical life since 1340’s. The goal of research: This research shows that Sohrab Sepehri was under the influence of phenomenological educational approaches and there are great similarities between Fromm’s and Sepehri’s views in the poetical works like Shargh-e-Andooh (East of Sadness)، Seday-e-Pay-e-ab (The Sound of Water’s Foot)، Mosafer (Traveler)، Hajm-e-Sabz (Green Space)، and Ma Hich Ma Negah (We Nothing، We Look). According to this research، like Fromm، childhood has a philosophical concept for Sepehri. Childhood equals intuition and direct understanding of phenomena، gaining personal experience and freedom. Satisfying the human instincts is the first stage of gaining individuality، and maturity is the time of overcoming instincts، thinking dependence، escaping from imitation. Fighting with habits، opposition to imposed education، admiration of loneliness and acceptance of death show great similarities between Sohrab Sepehri and Erich Fromm’s views.
    Keywords: Sohrab Sepehri, Erich Fromm, Philosophy of education, Phenomenology
  • Molud Talaei, Eshagj Toghyani, Mahnaz Talaei Pages 95-119
    Comparative literature is a branch of literature that considers the literary relation and influences of the countries. Scholar of comparative literature sits between two or more branches and records the literary-cultural transfers. This article is an attempt to study the cultural and story similarities between two the literary works; an Iranian and a French. «Leili o Majnoun»، Nezami’s literary work and «Cyrano de Bergerac»، Rostand’s piece have commons aspects about the content and the personality of their heroes; platonic love is the most important element in these literary works. Among the other similarities، we can represent the reality of their stories and the common literary structure. In spite of the similarities، we should consider the differences of the heroes in their manner of love-affair. An innocent love is another common point between these masterpieces، which finished with the death of heroes، Majnoun and Cyrano. In this article، we try to expand these similarities and the differences with a comparative consideration in order to conquer a new horizon.
    Keywords: Comparative literature, LeilioMajnoun, Nezami Ganjavi, Cyrano de Bergerac, Edmond Rostand
  • Faezeh Arab, Zahra Ekhtiari, Seyyed Javad Mortezai, Samira Bamshki Pages 121-139
    MaqamateHamidi is a good example of a text، which has emerged out of the previous culture and literature. This book has turned into a broad site in which various texts have been mixed in such a way that it represents an extensive array of genres. The main purpose of this study is the discovery and analysis of the intertexual relations in Maqamate Hamidi. To achieve this aim، we investigated twenty three Maqams in this this book in the light of Gerard Jeant’s Transtexuality Theory. The results indicated that MaqamateHamidi is a good example of intertexuality in a sense that different allusions to the Holy Quran are made، and also Arabaic poetry is extravagantly is used. Moreover، Hamidi’s book is greatly modeled on Hamadani and Harriri’s works، which attest to the intertextual nature and diversity of voices within this book. This intertexuality reinforces the coherence of meaning in this text، which is in line with Gerard Jeant’s Intertexuality Theory.
    Keywords: Intertexuality, MaqamateHamidi, MaqamateHarriri, Maqamate Badi, o, L, Zamman
  • Mohammad Reza Farsian, Maryam Dorpa Pages 141-159
    One of the important topics in many literary works is “love”. In the literature، the authors have provided specific definitions for love. Many of the authors have drawn virtual love and some others have pictured a real one. Among the writers whose works have addressed the issue of love is the Russian writer and the great thinker، Tolstoy. Between 1880 and 1904، when the shadow of moral crisis was over the world، Tolstoy founded a new religion by presenting a new definition of love، and presented a new definition of faith and morality according. Romain Rolland، the French writer، reading the works of Tolstoy and thinking about them، was fascinated by the opinions of this Russian author. After getting familiar with Tolstoy’s religion and morality، which was indicative of the real love، Rolland tried to reflect his beliefs in his works and present a new picture of love. The best example of his religious beliefs is the novel Jean-Christophe. In this study، first we are going to get familiar with Tolstoy’s religious and moral beliefs though defining his new religion، and then study the manifestation of love on his novel Jean-Christophe by using those beliefs.
    Keywords: Tolstoy, Love, Faith, Philanthropy, Jean, Christophe
  • Mohammad Reza Nasre-Isfahani, Fazlollah Khodadadi Pages 161-191
    Gothic terminology (vocabulary) is an adjective، which implies a thing that is related to “Got”. Gothic also is the name of a genre، which has been created from the 1760s to 1820s and correlated with the readers¢ uncommon imagination، dreams، nightmares & inner thaughts. Usually milieu of this genre is closed castle، ruins and dierelict lands. Gothic literature should be numerated as a branch of rheumatism or pre- rheumatism school. Gothic tales usually are dim stories of enigmas، apprehensions and extraordinary matters، which are formed around a hidden & trightfull mystery. Apprehension، frighty & deeth are three important elements of them. Indeed، Gothic was an architectural & sculpture style about Goth tribe that، in addition to the art of architecture، has entered into the story literature. Nowadays، Gothic literature is an important part in the word literature، which we can not understand the modern literature without understanding it. The present research tries to survay the elements، structure and content of Gothic stories through descriptive-analytic way and with the use of library sources.
    Keywords: Gothic, Panic, Fear, Edgar Allen Po, Iranian gothic