فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه گردشگری - پیاپی 10 (پاییز 1393)

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 10 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • داوود مهدوی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، حمدالله سجاسی قیداری صفحات 11-32
    امروزه توسعه پایدار گردشگری به عنوان موتور محرک توسعه و عاملی جهت بهبود کیفیت زندگی جوامع درحال توسعه تلقی می شود. این در حالی است که این جوامع و مقاصد گردشگری آنها در زمان های مختلف دچار تحولاتی بنیادی می گردند که ممکن است به توسعه یا افول دائمی گردشگری در آن مقاصد منجر شود. بنابراین شناخت چرخه ی عمر مقاصد گردشگری می تواند به مدیران و برنامه ریزان در رونق بخشی به توسعه پایدار گردشگری کمک کرده و از زوال و ناپایداری گردشگری جلوگیری کند. از این رو، مقاله حاضر درصدد پاسخگویی به این سوال کلیدی است که مناطق روستایی با پتانسیل گردشگری تاریخی- فرهنگی بر اساس مدل ارزیابی چرخه ی حیات در چه مرحله از توسعه قرار دارند؟ بدین منظور مقاله با هدف توسعه روش عملی ارزیابی و سنجش مراحل توسعه مقاصد گردشگری در 7 روستای تاریخی- فرهنگی کشور در یک محدوده زمانی مشخص و با استفاده از روش شناسی توصیفی- تحلیلی و پیمایش و نظر خواهی از مردم، مسولان و گردشگران به ارزیابی و اندازه گیری در روستاهای مورد مطالعه پرداخته است. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از روش های تحلیل کمی و کیفی در چارچوب مراحل چرخه ی حیات گردشگری استفاده شده است. نتایج به دست آمده بیانگر این مطلب است که در مجموع روستاهای مورد مطالعه بر اساس گام های شش گانه مدل چرخه ی حیات، با میانگین کل امتیاز 444/0 در مرحله درگیری و گذار به مرحله توسعه می باشند. لذا فرایند گردشگری در روستاهای مورد مطالعه با افزایش فعالیت های گردشگری همراه است که در صورت مدیریت و برنامه ریزی مناسب می توان از اثرات ناپایدار گردشگری در این روستاها کاسته و به تداوم حیات گردشگری روستایی کمک کرد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری روستایی، چرخه ی حیات، روستاهای تاریخی، فرهنگی
  • سید محمد شبیری صفحات 33-48
    در این پژوهش نقش خودکارآمدی و حمایت اجتماعی در رفتارهای محیط زیستی ساکنان بومی دربند مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، تعیین نقش خودکارآمدی و ابعاد حمایت اجتماعی ساکنان بومی در حفاظت از محیط زیست محل سکونتشان در قبال توسعه ی بی برنامه ی گردشگری منطقه ی دربند است. فرضیه ی تحقیق از این قرار است که (حمایت اجتماعی ساکنان بومی در ارتباط مستقیم با حفاظت محیط زیست در توسعه ی گردشگری است) در این پژوهش 80 نفر (60مرد، 20زن) از ساکنان بومی حضور داشتند. پس از نمونه گیری توضیحات مورد نیاز شرکت کنندگان ارائه گردید و پس از آن پرسش نامه به صورت حضوری در اختیارشان قرار گرفت. ابزار این پژوهش شامل مقیاس خودکارآمدی (GSS) و مقیاس حمایت اجتماعی (MSPSS) و پرسش نامه ی خودساخته ی حفاظت از محیط زیست بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده ی این مسئله است که بین خودکارآمدی و رفتارهای زیست محیطی رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد (05/0>P) علاوه بر این، در هنگام گسترش بی برنامه ی گردشگری دسترسی به حمایت اجتماعی (01/0>P) با تخریب محیط زیست رابطه ی معکوس و معنادار دارد. به نظر می رسد که رضایت مندی از حمایت اجتماعی به خاطر تاثیر مستقیمی که بر روی انسان دارد، ازگسترش رفتارهای نامناسب محیط زیستی پیشگیری می نماید. پژوهش حاضرمی تواند زمینه ساز انجام پژوهش هایی در زمینه همگام سازی رشد و توسعه ی گردشگری هم سو با حفاظت از محیط زیست در مسیر حمایت های اجتماعی باشد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، حمایت اجتماعی، توسعه ی گردشگری، حفاظت محیط زیست
  • علیرضا خواجه شاهکوهی، فهیمه مینایی صفحات 49-64
    کیفیت زندگی شهری یکی از مهم ترین حوزه های مطالعات شهری در کشورهای مختلف است. این مهم دلیل اهمیت روزافزون مطالعات کیفیت زندگی در پایش سیاست های عمومی و نقش آن به عنوان ابزاری کارآمد در مدیریت و برنامه ریزی شهری است. هدف تحقیق حاضر کاربردی و بر پایه ی روش توصیفی- تحلیلی استوار است. جامعه ی آماری، کلیه ی سرپرستان خانوارهای ساکن در شهر های شاندیز و چناران بوده که حجم نمونه ی آماری با استفاده از فرمول کوکران 290 نفر (شهر توریستی شاندیز 140 نفر و شهر غیر توریستی چناران 150 نفر) تعیین و برای انتخاب نمونه های آماری از روش نمونه گیری تصادفی ساده[1] استفاده شده است که اطلاعات میدانی توسط پرسش نامه استاندارد جمع آوری گردید. نتایج یافته ها با استفاده از آزمون آماری من ویتنی نشان می دهد که از نظر برخی مولفه ها همانند؛ کیفیت محیط مسکونی، کیفیت سلامت و کیفیت اوقات فراغت؛ شهر توریستی شاندیز نسبت به شهر غیرتوریستی چناران در وضعیت مناسب تری قرار دارد. نتایج آزمون آماری فریدمن بیانگر آن است که؛ سطوح مولفه های کیفیت زندگی در هر یک از این دو شهر با همدیگر تفاوت معنادار در سطح 99درصد دارند و با توجه به مقدار میانگین رتبه ای هریک از مولفه های کیفیت زندگی در دو شهر مورد مطالعه، مولفه ی «کیفیت محیط مسکونی» بالاترین رتبه و مولفه ی کیفیت مشارکت اجتماعی پائین ترین رتبه را به خود اختصاص داده اند و مولفه های کیفیت سلامت، درآمد، اشتغال و کیفیت اوقات فراغت در شهر توریستی شاندیز به ترتیب رتبه های 2، 3 و 4 را بدست آورده اند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شهرهای توریستی و غیرتوریستی، شاندیز، چناران، استان خراسان رضوی
  • داود فیض، فرشته راستی صفحات 65-86
    امروزه، صنعت گردشگری به عنوان یکی از جذاب ترین و درآمدزاترین صنایع در دنیا به حساب می آید و تبلیغات در این حوزه نقش به سزایی دارد. یکی از گسترده ترین و ارزان ترین رسانه ها برای تبلیغات، اینترنت است. از طریق تبلیغات اینترنتی می توان با هزینه ی بسیار کم به مشتریان بالقوه دست یافت و ردیابی مشتریان نیز آسان تر است. با توجه به اندک بودن تعداد تحقیقات درباره ی تبلیغات اینترنتی و صنعت گردشگری، مقاله ی حاضر با ارایه ی مدلی ترکیبی و برگرفته از ادبیات موضوع موجود به بررسی عوامل موثر تبلیغات بنرهای تعاملی- که از متداول ترین و ارزان ترین نوع تبلیغات اینترنتی است- در صنعت گردشگری پرداخته است. با توجه به این که این مقاله به بررسی اثرگذاری تبلیغات بنرهای تعاملی برای جذب گردشگران خارجی می پردازد؛ بنابراین جامعه ی آماری، گردشگران بین المللی هستند که تجربه ی استفاده از اینترنت را دارند. برای دسترسی به این جامعه ی آماری، پرسشنامه به شیوه ی اینترنتی و از طریق انجمن های مجازی و فروم های مرتبط با گردشگری توزیع شده است. همچنین، به دلیل اینکه دسترسی به تمام جامعه ی آماری با احتمال یکسان امکان پذیر نیست؛ اما احتمال دسترسی به هر یک از اعضای فروم های انتخاب شده یکسان است، بنابراین پیمایش اینترنتی، مبتنی بر نمونه گیری غیراحتمالی و خودگزینشی است. همچنین، چون فهرست کامل افراد جامعه در دسترس نیست؛ روش نمونه گیری به صورت غیرتصادفی است. در کل، 386 پاسخ نامه ی معتبر به دست آمد که با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری، نتایج حاصله نشان داد که متغیرهای «نگرش مثبت به تبلیغات»، «درجه ی درگیری کالا»، «طراحی محتوای تبلیغات» و «وب سایت انتخابی برای نشر تبلیغ» به طور مستقیم و «میزان برخورد و توجه کاربر به تبلیغات» به طور غیرمستقیم از طریق متغیر میانجی «نگرش مثبت به تبلیغات» بر «اثرگذاری تبلیغات اینترنتی» تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: اثرگذاری تبلیغات اینترنتی، درجه ی درگیری کالا، طراحی محتوای تبلیغات، نگرش مثبت به تبلیغات، وب سایت انتخابی برای انتشار تبلیغات
  • سیدمحمود حسینی امیری، نصرت الله غلامی فرد صفحات 87-105
    یکی از مسایل بسیار مهم در قلمرو تبلیغات، ارزیابی اثربخشی تبلیغات است. به عبارت دیگر، مشخص کردن این که تبلیغی که ما بودجه ی فراوانی برای آن صرف کرده ایم تا چه اندازه ما را به هدف هایی که تعیین کرده ایم، رسانده است. در یک نگاه جدید، تبلیغات تجاری می تواند توجه و رغبت خریداران محصولات گردشگری را به محصولات مورد آگهی جلب نماید. این تحقیق بر آن است تا با استفاده از یک تحقیق علی از نوع تجربی به بررسی تاثیر پیام های تبلیغاتی حاوی آموزه های اسلامی بر قصد خرید خریداران بالقوه ی محصولات گردشگری بپردازد. آموزه های اسلامی به کار رفته در پیام های تبلیغاتی شامل دو کلام وحی درباره ی تاثیر قلبی و کرامت انسانی است. نمونه ی آماری تحقیق شامل 237 نفر از مدیران شرکت ها و واحدهای گردشگری استان مازندران با استفاده از نمونه برداری تصادفی ساده تعیین گردید. بر اساس نتایج به دست آمده از مدل معادله ی ساختاری تحقیق، اثربخشی تبلیغات حاوی آموزه های اسلامی بیشتر از تبلیغات معمولی بوده است و نیز رابطه ی معنی داری بین برخی از متغیرهای اثربخشی پیام های تبلیغاتی در آگهی تبلیغاتی حاوی آموزه های اسلامی وجود دارد که حاکی از قدرت بالای تاثیر آموزه های اسلامی بر قصد خرید از طریق متغیرهای میانجی احساسات مثبت و نگرش نسبت به آگهی است.
    کلیدواژگان: پیام تبلیغاتی حاوی آموزه های اسلامی، قصد خرید، نگرش نسبت به آگهی، محصولات گردشگری
  • اصغر میرفردی، مریم مختاری، علی حیدری، هومان دانش پذیر صفحات 106-125
    امروزه می توان از صنعت گردشگری به عنوان یک صنعت پویا در کنار سایر فعالیت ها و خدمات برای پیشبرد اهداف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بهره برداری نمود. شهرها نیز از دیرباز مهم ترین مناطق گردشگری را تشکیل می دادند. البته صرف وجود جاذبه ی گردشگری در مناطق شهری برای توسعه ی گردشگری، کافی نیست. پس لازم است که دیگر ارکان و عناصر مرتبط با صنعت مذکور از جمله سازمان ها و نهادها و همچنین مردم جامعه ی مقصد گردشگری شرایطی را برای جلب گردشگر فراهم نمایند. بدون شک، رفتار و کنش جامعه ی میزبان در تعامل با گردشگر تاثیر مهمی در رونق گردشگری دارد. با توجه به افزایش ورود گردشگر به شهر یاسوج طی سال های اخیر، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر عواملی همچون سرمایه ی اجتماعی، سن، میزان درآمد... افراد بر گرایش آن ها نسبت به ورود گردشگر پرداخته است. در این پژوهش که از روش پیمایشی استفاده شده است، با استفاده از جدول لین[1] (1976) تعداد 382 نفر به عنوان نمونه، تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی از نوع طبقه ای- چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ی محقق ساخته بوده که جهت تعیین اعتبار آن از اعتبار سازه به روش تحلیل عاملی و جهت تعیین پایایی از همسانی درونی به روش آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل، تحلیل رگرسیون دومتغیره و چندمتغیره) با کاربرد نرم افزار SPSS استفاده گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که بین متغیرهای سرمایه ی اجتماعی، سن پاسخگویان (متغیرهای مستقل) و گرایش آن ها به ورود گردشگر رابطه ی معناداری وجود دارد. بین جنسیت و وضعیت تاهل افراد و میزان گرایش آن ها به ورود گردشگر رابطه ی معناداری وجود دارد. تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که متغیرهای مستقل بیش از 8/5درصد از متغیر وابسته(گرایش به ورود گردشگر) را تبیین می کنند.
  • شیرین اربابیان، زهرا زمانی، معصومه رحیمی صفحات 126-146
    صنعت گردشگری[1]به عنوان یکی از پر درآمدترین صنایع جهان به شمار می رود. بسیاری از کشورها این صنعت پویا را به عنوان یک ثروت با ارزش در نظر گرفته اند تا بتوانند از آثار مثبت آن برای درآمدزایی، اشتغال و رشد و توسعه استفاده نمایند. گردشگری صنعتی است که قابلیت های زیادی برای ایجاد کسب و کارهای جدید دارد و می تواند به توسعه ی اشتغال زایی و کارآفرینی کمک کند. بنابراین در این مطالعه اثر گردشگری بر توسعه ی کارآفرینی مورد بررسی قرار می گیرد. برای این منظور منتخبی از کشورها (26 کشور) که هم از نظر ورود گردشگر و هم از نظر درآمدی مشابه یکدیگر هستند، درنظر گرفته شده و یک الگوی اقتصادسنجی در طی دوره ی 2012-2004 تصریح شده است. نتایج به دست آمده بیانگر تاثیر مثبت و معنی دار گردشگری، تجارت بین الملل، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، آزادی اقتصادی و آموزش بر توسعه ی کارآفرینی است.
    کلیدواژگان: گردشگری، تجارت بین الملل، کارآفرینی
  • محمدحسین سرایی، رحیم حیدری چیانه، میثم صفرپور، یونس شاکری صفحات 147-161
    در اغلب موارد فضای گردشگری شهری بسیار محدودتر و کوچک تر از کل نظام پهنه ی شهر است. برنامه ریزی گردشگری شهری نیازمند شناخت صحیح از فضاهای گردشگرپذیر در شهر است. این فضاها از سه الگوی خطی، نقطه ای و سطحی تشکیل شده است که با فرآیند حرکتی گردشگران معنی دار می شوند. تعیین مسیرهای ویژه ی گردشگری رهیافتی جهت تعیین الگوی تراکم حرکتی گردشگران در وضع موجود و بهینه است. هدف از تعیین مسیرهای ویژه ی گردشگری، مدیریت اجتماعی- مکانی فضاهای ویژه ی گردشگری است. در پژوهش حاضر با استفاده از تلفیق الگوهای خطی، نقطه ای و فرآیند حرکتی گردشگران، روشی جهت تعیین مسیرهای ویژه ی گردشگری پیشنهاد شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی است. نتایج تحقیق نشان می دهد که الگوی فضایی مناسب برای تعیین مسیرهای ویژه ی گردشگری باید در وحله ی اول دارای نگرشی سیستماتیک نسبت به همه ی عناصر دخیل در موضوع باشد، میزان جذابیت مقاصد گردشگری را لحاظ نماید، اولویت بندی گردشگران در انتخاب سفرهای درون شهری را رعایت نماید، همزمان اصول و معیارهای شهرسازی در انتخاب مسیرهای بهینه وارد سازد و در نهایت، حداکثر تراکم حرکتی گردشگران در حالت موجود و بهینه را شامل شود.
    کلیدواژگان: الگوی فضایی، مسیرهای ویژه ی گردشگری، شهر، شیراز
  • صادق صالحی، زهرا پازوکی نژاد صفحات 162-181
    در عصر توسعه ی پایدار، لازم است تا صنعت گردشگری نیز مانند سایر بخش ها الگوی توسعه ی خود را همرویه با پارادایم پایداری بازتعریف کند. ایجاد توازن پایدار میان اثرات اقتصادی گردشگری و منابع غیرقابل تجدید گردشگری تولید گردشگر زمانی اتفاق می افتد که مقصد(ها) قدرت رقابتی خود را از لحاظ دارا بودن جاذبه برای گردشگران، متمایز بودن، تاثیر بر کیفیت تجربیات گردشگران و رفاه شهروندان بومی ارتقا بخشند. تحرک و جابه جایی از آنجایی که اثرات نیرومندی بر پایداری اقتصادی، محیط زیستی و اجتماعی منطقه دارد، یکی از ارکان اساسی تجدید ساخت و تعیین راهبرد گردشگر در مقصد است. بدون زیرساختار و خدمات مناسب برای سفر، صنعت گردشگری نمی تواند رشد نماید و بدون بهبود فنی در بخش حمل و نقل (زیرساختار و امکانات) تحرک پایدار گردشگر ناممکن است. رشد حساسیت و آگاهی نسبت به گردشگری و حمل و نقل پاک در جامعه ی مصرفی مدرن، سبب می شود تا گردشگران بیش از گذشته مصرف اخلاقی را در پیش گیرند و انتخاب هایی در گردشگری و سفر داشته باشندکه دوستدار و حامی محیط زیست است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی نگرش صاحبان اقامتگاه های گردشگری نسبت به جابه جایی پایدار و عوامل موثر بر آن است. تحقیق از نوع کمی و با روش پیمایش انجام شد. جامعه ی آماری، 121 نفر از صاحبان اقامتگاه های گردشگری در شهرهای نور، محمودآباد و بابلسر در استان مازندران است که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده های مورد نیاز از طریق پرسش نامه از دیدگاه صاحبان اقامتگاه های گردشگری گرداوری شد که روایی ظاهری و محتوایی پرسش نامه ی آن براساس نظر اساتید مرتبط و پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ (62/0) تایید گردید. یافته های تحقیق حاکی از آن است که صاحبان اقامتگاه های گردشگری گرایش مثبت به جابه جایی پایدار از سوی گردشگران دارند و این گرایش نیز بر حسب سن و سطح تحصیلات متفاوت است. سابقه ی اشتغال و تعداد مسافران در تابستان یا تعطیلات غیر از تابستان کمترین رابطه را با گرایش به نظام جابه جایی پایدار داشت. با توجه به نتایج تحقیق، می توان گفت اعمال سیاست های جابه جایی پایدار، رشد حمل و نقل و گردشگری پایدار مستلزم همکاری نزدیک بین ذینفعان در این بخش ها است.
    کلیدواژگان: گردشگری، جابه جایی پایدار، پیمایش، اقامتگاه های گردشگری، مازندران
  • رضا همتی، داود زهرانی صفحات 182-204
    برندسازی مقصد گردشگری یکی از استراتژی های نسبتا نوظهور در جذب گردشگران می باشد. این استراتژی، ابزار کارآمد برای بازاریابی مقصدهای گردشگری است زیرا برند، به مقصد گردشگری هویت و شخصیت می دهد و آن را از سایر مقصدهای گردشگری متمایز می سازد. از جمله مولفه های مطرح در برندسازی، رضامندی و وفاداری گردشگران می باشد. رضامندی گردشگران سازه ای چند بعدی است که از عوامل متعددی متاثر بوده و نقش مهمی در ایجاد وفاداری گردشگران و نهایتا موفقیت بلندمدت این صنعت ایفا می کند. هدف از پژوهش حاضر بهره گیری از مدل «ارزش ویژه برند مشتری محور برای مقصدهای گردشگری» در تبیین میزان رضامندی و وفاداری گردشگران خارجی است. پژوهش حاضر به شیوه پیمایشی و بر روی نمونه ای از 100 گردشگر خارجی که در سال 92 از اصفهان بازدید کرده بودند صورت گرفت. از بین دوازده فرضیه مطرح شده بر اساس چارچوب نظری و پیشینه پژوهش ها، شش فرضیه مورد تایید قرار گرفت. بر این اساس آگاهی و شناخت گردشگران از اصفهان و تصویر اصفهان به مثابه یک مقصد گردشگری در نزد گردشگران نقش زیادی در کیفیت ادراک شده گردشگران از خدمات ارایه شده دارد. از طرف دیگر تصویری که گردشگران خارحی از اصفهان در ذهن دارند و آن را تداعی می کنند نه به طور مستقیم بلکه از طریق ارزش ادراک شده و کیفیت ادراک شده بر رضامندی گردشگران تاثیر دارد. رضامندی گردشگران نیز رابطه نیرومندی با افزایش وفاداری گردشگران به مقصد به صورت افزایش احتمال بازدید مجدد یا توصیه اصفهان به دیگران دارد. در نهایت این پژوهش نشان می دهد که می توان از مدل «ارزش ویژه برند» به عنوان چارچوب منتظم برای درک مکانیزم های تاثیرگذار بر رضامندی و وفاداری گردشگران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، رضامندی از مقصد، وفاداری به مقصد، گردشگری، اصفهان
|
  • Pages 11-32
    Nowadays sustainable tourism development is considered a driving force to develop and improve quality of life in developing communities. Simultaneous to tourism development that has been caused inconceivable changes in political، economic and cultural conditions as well as human life style and tourism destinations infrastructures. The changes in these destinations take place periodically. The above mentioned changes normally make the way for constant boost or decline in tourism in these destinations. Doing so، to have a complete understanding of a destination lifecycle can contribute the managers and planners to improve sustainable tourism and prevent instability، decline and imbalanced development. Henceforth، the essay is to provide a sustainable answer to this key question: what level of development the rural regions of historical and cultural potentials are in based on the Lifecycle Assessment Model. Toward developing a practical assessment method and evaluating the tourism development process in seven historical and cultural villages of Iran in a specific time span، this essay has been applied analytic-descriptive method and has made enquiries from people، officials and tourists in the target villages. The above-mentioned results reveal that all target villages based on the Lifecycle Assessment Model six stages، all villages are on the right path of development with overall score of 0/444. Doing so، tourism process in target villages accompany with a considerable increase in tourism related activities and in case of sound management and proper planning، it would be possible to curb unstable and counter-productive tourism development effects in the target villages and pave the way for rural tourism survival.
    Keywords: Sustainable Tourism, Rural Tourism, Lifecycle, Cultural, historical villages of Iran
  • Pages 33-48
    In this study، the role of self-efficacy and social support in the environmental behavior of residents in Darband area was evaluated. The purpose of this study was to determine the role of local residents in protecting the environment in and around their dwelling places in response to the region''s unplanned tourism developments. A total of 80 local residents attended a meeting organized for the purpose of this study، 60 male and 20 female. The participants completed a questionnaire designed in line with General Social Survey (GSS) principles and assessed using the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) Scale. The results of this study indicate a positive and significant relationship between self-efficacy and environmental behavior (0/05> P). Moreover، there is a reverse relationship between the impact of unplanned tourism development program and social support (0/01>P) with a significant negative relationship. The perception of social support has a direct impact on propels and appears to prevent inappropriate environmental behavior. Research could pave the way allowing tourism development compatible with Environmental protection which has general social support.
  • Pages 49-64
    The analysis of quality of civil environment has been considered as the first stepd towards the accomplishment of quality administration process in residential areas. Today’s situation of towns makes the authorities study، analyze، and estimate the qualities of towns and cities from different aspects. This will cause recognition of requirements needed to accomplish the job while، on the other hand، a wise& purposeful plan will be obtained to eliminate the defects & promote the urban life qualities، as well. Therefore، this study has compared the tourist town of «Shaandiz» with the non-tourist town of «Chenaran» in view of influence of tourist attractions on the level of living. Trying to learn about the nature and characteristics of living qualities in «Shaandiz» and to compare them with non-tourist town (lacking tourist attractions so that hardly attracts travelers and visitors) of «Chenaran». The study is up to find a proper response to the question: can tourism cause the promotion of the level of living or in another word، how and to what extent; can tourism make changes to the standards of living within urban communities? Now، based on the question that has been raised as a main question، some other questions that may raise are as follow: How different is the standard of living in tourist town of Shandiz with non-tourist town of Chenaran? Which one of the five living standard components i. e. social partnership، residential area، hygiene، pastime activities، employment and income is of higher importance،?
  • Pages 65-86
    Currently، tourism industry is considered as one of the most attractive and profitable industries in the world and advertising in this field has an important role. One of the widest and cheapest advertising media is Internet. Through Internet advertising، we can achieve the potential tourists with lower cost and tracking tourists in this way is much easier. Since a small number of studies have been done about the effectiveness of online advertising in tourism industry، the present study provides an evolved model to evaluate the effective factors of interactive banners and their effectiveness on attracting the potential tourists and to investigate the relationships between these factors.
  • Pages 87-105
    One of the most important issues in the realm of advertising is the evaluation of ad effectiveness. On the other words، to what extent the ad in which some budget is allocated to it، can attain to our determined goals. In a new glance، commercial ad can attract the tourists'' attention and interest to the advertised products. This study is to use an experiment to examine the effect of ad containing Islamic teachings on tourists'' purchase intention. Islamic teachings used in in this study are two Quranic revelations about human dignity and avoiding lavishment. A Sample of 208 toursits visiting Mazandaran province is used.
  • Pages 106-125
    Many studies have suggested that development and promotion of tourism is a source of new employment، revenues، additional tax receipts، foreign exchange benefits، and enhances community infrastructure that will، in turn، attract other industries. Tourists'' entrance to a country، either in national or in regional level، not only، can increase currency income، tax، employment and economic factors، but also، can lead to regional development and encouraging the investment in diverse parts of society. In this way، tourism is a powerful way for national development. The tourism income is one of important factor for providing financial resources for other infrastructure parts of the society. Tourism is a multidimensional issue، which has communication with various factors، organizations and institutes. The most active elements in tourism industry include governmental organizations، private sections (merchants and investors) non-governmental organizations and international organizations، universities and academic institutes (educational institutes)، tourists، host people، and tourist destination (tourism attraction). These active factors are playing key roles in tourism development، interactively. It might be claimed that a lack of useful relationship and coordination between the mentioned factors، prevents Iran''s tourism industry development and achievement، while it has international situation and potentials in tourism. Tourism industry can be used as a dynamic industry، besides other activities and services for approaching economic، social، political and cultural aims. Long times ago، cities were the most important regions for tourism industry، but urban places attraction is not enough for tourism development. Therefore it is necessary that other pillars and factors related to tourism industry including organizations، institutions and also people of the society of tourism destination provide some conditions for attracting tourists from other areas and countries. Tourism industry has been changed from a local and intra-border activity to an international and effective phenomenon in economic، cultural and political، universal dimensions، during past 50 years. Tourism is considered as a new industry، greatly، and maybe inadequate familiarity and knowledge about tourism are the main reasons for not paying enough attention to this industry in many third world societies. Accompanying with the development of tourism industry، different sciences، especially human and social sciences، have been done a large body of studies about the impacts of human relationship and interactions on the development and evolution of this industry. The notion of social capital، as a sociological notion، has been studied in dealt with tourism industry. In this regard، the effect of social capital on host society tendency to tourist entrance has been evaluated in this study. Social capital، rarely، being used in tourism studies and has not been considerable attention to the role of social capital in development of tourism purposes. All of studies have same view that social capital is an important factor in extending social participation and local tourism industry development. Tendency of host people to tourist entrance، paper as an important factor for tourism development، has been evaluated in this paper. The behavior and action of host society''s residents in cooperation with tourists will have considerable effect in tourism industry، undoubtedly. Yasouj is one of southwestern cities of Iran. It is the capital of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province and has been located in cool climate. Existing relatively high degree of raining and sowing، Yasouj has great water resources. The Yasouj waterfall is the most important tourism attraction is the Yasouj city، which located 2 kms faraway from its north side and attract Iranian and foreign tourists. Mehreyan strait and Kakan sky pist are the other important tourism places. According to increasing of tourist''s entrance to Yasouj during recent years، this research aimed to study the effect of factors such as social capital، age، gender، of Yasouj residents on their tendency towards tourist entrance. Using survey method، based on Lin sampling table (Lin، 1976)، 382 persons were estimated as sample size and selected by classified multi-stage random sampling method. The research tool for gathering data was the researcher-made questionnaire. The construct validity with factorial analysis method and Coronboach Alpha were used، respectively، for evaluation of validity and reliability of questionnaire. The data were analyzed via SPSS software. Descriptive statistics (frequency، percent and average) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient، independent samples T test، two variables and multi variables regression) were used for data analysis. Findings showed that there was significant relationship between social capital، age، (independent variables) and tendency towards tourist''s entrance. There was a significant relationship between dependent variable and variables such as gender and marital situation. Independent variables، totally، have been explained more than 5. 8 percentages of dependent variable''s variance.
    Keywords: tourists visiting a place_tourism_tendency_social capital_Yasouj_Iran
  • Pages 126-146
    Nowadays، tourism is considered as one of the most lucrative industries in the world. This industry has been considered as a valuable source for bringing revenues، creating jobs، and developing the infrastructure. Tourism is has a lot of potentials in making new businesses and it can help to develop employment and entrepreneurship. Therefore، this study aims to research the effect of tourism industry on entrepreneurship. Twenty six countries which are similar in the number of tourists have been selected and also an econometric model has been estimated during 2004-2012 by STATA (13). The empirical results state meaningful and positive impact of tourism، international trade، foreign direct investment، openness and education upon development of entrepreneurship.
  • Pages 147-161
    In most cases urban tourism space is more limited and smaller than the total area of the city. Urban tourism planning requires an accurate knowledge of the city tourism spaces. This space is composed of three patterns; Linear، point and area that significant by the tourists moving process. Determination of the Tourism Special Route is an approach for determining the density of tourist movement in the existing and optimal status. The aim of determination Tourism Special Route is social-locative management of these areas. In the present study، method is proposed for determining Tourism Special Route by using a combination of linear patterns، spot patterns and the tourists moving process. The methodology is descriptive-analytic by using GIS. results show that the spatial pattern suitable for determining of the Tourism Special Route، in the first stage; should have a systematic approach to all elements involved in this issue، To consider the attractiveness of tourism، Should follow the tourists Prioritize In travel choosing in the city، Should be considered the Principles and Criteria in the selection of optimal Route And finally Include the Maximum of density of tourist movement in the existing and optimal status.
  • Pages 162-181
    Introduction
    In an era of sustainable development، it is necessary to develop a pattern of tourism industry، like other sectors in line with the definition of sustainability paradigm. An appropriate balance between the economic effects of tourism and the non-renewable resources of tourist production has to be found if destinations are to retain their completive advantage in terms of visitor flow attractiveness، differentiation from competitors، quality of tourist experience and local citizen wellbeing’. Mobility since strong effects on economic sustainability، environmental and social areas، a fundamental rethink of strategy making and tourist''s destinations and technical improvements in the transport sector (infrastructure and facilities) Sustainable tourism mobility is impossible. Tourism industry cannot growth without appropriate infrastructure and services. A growing sensitivity and awareness of these issues in the modern consumer society makes tourists take up ethical consumption over the past and choices in travel and tourism have a friendly and supportive environment. This study aims to investigate attitudes of tourism residence owners towards sustainable tourist mobility. This study is the first investigation on the subject of sustainable tourist mobility in the tourism sector in Iran.
    Materials And Methods
    A total of 121 tourist residence owners in the cities of Noor، Mahmudabad and Babolsar in Mazandaran province were selected by simple random sampling. The method was survey and questionnaires were used to collect the data. Discussions and
    Results
    This study has shown that small-scale and local community is sensitive towards sustainable tourism and sustainable tourist mobility. However، the sensitivity and awareness of its implications provide an opportunity for policy makers in tourism and sustainable transport system. Research findings suggest that owner’s tourism resorts were supportive of sustainable tourist mobility. Furthermore، attitude’s owner’s tourism resorts towards sustainable tourist mobility are varied by age and education. Finally، employment history، number of passengers during the summer or non summer holidays has minimum relationship with tendency towards sustainable tourist mobility.
    Conclusions
    Overall، the present study is the first investigation in connection with the issue of sustainable tourist mobility and its importance in tourism industry in Iran، it shows that although small-scale and local community are sensitive towards sustainable tourist mobility. However، the sensitivity and awareness of its implications provide an opportunity for policy makers in tourism and sustainable transport system. Policies for sustainable mobility transport and sustainable tourism development requires close collaboration between stakeholders in these sectors. In this study it was proposed to develop the Sustainable tourism mobility، including: Transport and tourism authorities must cooperation for development of sustainable tourist mobility. The transport sector and tourism industry offer a customer – oriented choice of high quality، healthy and environmental means of transports. All relevant information about travel destinations and travel services of tourists are available to tourists.
    Keywords: tourism, sustainable mobility, survey, tourist residences, Mazandaran
  • Pages 182-204
    Tourism Destination Branding is relatively one of the new strategies to attract tourists. Although this approach has been introduced earlier in the field of marketing، it is possible to apply its potentials to tourism places and destinations as well. Branding of tourism destinations is an effective tool for marketing because brand can give identity and personality to the destination and can distinguish it from other tourist destinations. Among the factors considered in branding are satisfaction and loyalty tourism. In this research، we attempted to empirically examine tourist satisfaction and loyalty according to the model of “Consumer-Based Brand Equity for a Tourism Destination”. This research is based on a survey carried out on 100 foreign tourists who visited Isfahan in 1392. The results of the research show that tourist awareness and recognition of Isfahan and the Image of Isfahan as a tourism destination among tourists has an important role in the perceived quality of tourist services. On the other hand، the image which tourists have in their minds and recalling it، not directly but through perceived value and perceived quality has an impact on tourists'' satisfaction. Tourist satisfaction has a strong relationship with tourist loyalty in destination that represents with likelihood of revisiting or recommends Isfahan to others. All in all، this research shows that it is possible to apply the model of “Brand Equity” as an organized framework to understanding effective mechanisms on satisfaction and loyalty of tourist.
    Keywords: brand equity, destination satisfaction, destination loyalty, tourism, Isfahan