فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه گردشگری - پیاپی 3 (زمستان 1391)

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 3 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید حسن مطیعی لنگرودی، زهرا حیدری صفحه 11
    امروزه نواحی روستایی از نظر اقتصادی با چالش هایی مواجه بوده و درآمد چندانی را از طریق مشاغل موجود در روستاها کسب نمی کنند، بر همین اساس فعالیتهای گردشگری می تواند خلا اقتصادی روستاییان را با ایجاد مشاغل متنوع پر کند. هدف این پژوهش بررسی قابلیت های گردشگری کشاورزی در نواحی روستایی بر اساس دیدگاه گردشگران می باشد. روش تحقیق در این پژوهش، از نوع توصیفی-تحلیلی مبتنی بر پرسشنامه و مطالعات اسنادی است. جامعه آماری تحقیق شامل گردشگرانی می باشد که در سالهای اخیر از منطقه مورد مطالعه دیدن کرده اند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه با حجم نمونه 100 نفر جمع آوری و با نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. با توجه به مقیاس و ماهیت داده ها از روش آماری همبستگی، آزمون پارامتری T تک نمونه ای و آزمون ناپارامتری فریدمن استفاده شده است. منطقه مورد مطالعه دهستان بلده در شهرستان تنکابن می باشد. این دهستان در منطقه جلگه ای-ساحلی، بین شهرستانهای تنکابن و عباس آباد واقع شده است. کشاورزی در روستاهای این دهستان متشکل از مزارع برنج، باغات مرکبات، کیوی و پرورش و کشت انواع گل و گیاه می باشد. یافته ها نشان می دهد که روستاهای مورد مطالعه از توان بالایی برای ایجاد فعالیتهای گردشگری کشاورزی برخوردار بوده و دارای 1931 هکتار سطح زیر کشت برنج و1212 هکتار سطح زیر کشت مرکبات و چای بوده که متناسب برای توسعه گردشگری کشاورزی می باشد. همچنین یافته های دیگر بیانگر آن است که گردشگران تمایل و علاقه زیادی برای حضور در اراضی کشاورزی جهت گذران اوقات فراغت و گردشگری کشاورزی دارند.
    کلیدواژگان: گردشگری کشاورزی، توسعه روستایی، شهرستان تنکابن، دهستان بلده
  • محمد شیخی، مسلم شجاعی صفحه 37
    چگونگی و چرایی توسعه مقاصد گردشگری استان مازندران نشان از تراکم و تمرکز بیش از حد فعالیتها و تاسیسات گردشگری در برخی نواحی و محروم ماندن برخی دیگر علیرغم داشتن پتانسیل های بالا در توسعه گردشگری است. این عدم تعادل نشان می دهد که مفهوم عدالت فضایی - به معنای عام توسعه متوازن با توانمندی ها- در برنامه ریزی توسعه گردشگری استان دیده نشده است و یا پیاده سازی آن با مشکلاتی همراه بوده است. تحلیل خوشه ایاز جمله تکنیک هایی است که به کمک آن می توان به برقراری عدالت فضایی در توسعه گردشگری امیدوار بود. در تحلیل خوشه ایبراساس اصل تشابه، مقصدهای گردشگری به گروه هایی تقسیم می شوند که تشابه درون گروهی اعضا حداکثر و تشابه بین گروه ها حداقل است. از یافته های مهم این مقاله نحوه شناسایی بهینه ترین شکل سطح بندی مقاصد گردشگری در استان مازندران است که می تواند مورد استفاده مدیران و برنامه ریزان گردشگری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تحلیل خوشه ای، عدالت فضایی، برنامه ریزی گردشگری و مقصدهای گردشگری استان مازندران
  • منصور صمدی، مهدی قنواتی صفحه 53
    هدف از این مطالعه بررسی ادراک گردشگران خارجی از مقصدهای گردشگری در ایران است. بر این اساس بر مبنای دو بعد سطوح تغییر (تغییر در دانش، تغییر در نگرش و رفتار) و عمق تاثیر (از سطح ظاهری، نام و نشان تجاری و مکان) مدلی طراحی و با کمک داده های به دست آمده از 240 نفر از گردشگران، اقدام به تحلیل مدل با استفاده از نرم افزار لیزرل نسخه 5/8 شد. نتایج تحلیل ساختاری نشان می دهد که تمامی مسیرهای موجود در مدل معنی دار بوده و سرمایه گذاری در حوزه های منابع اطلاعاتی، ارزش ویژه نام و نشان تجاری و ویژگی های مربوط به مکان به ایجاد تصویری مناسب از مکان های گردشگری در کشور، تداعی نام و نشان تجاری، عملکرد بهتر آن و در نهایت تصمیم گردشگر به بازدید مجدد از مکان موردنظر منجر خواهد شد. ارزش عمده این مقاله، ترسیم مسیرهای راهبردی است که در هدایت تلاش های برنامه ریزی و توسعه گردشگری نقش دارند.
    کلیدواژگان: نام و نشان تجاری مکانی، ارزش نام و نشان تجاری، نگرش گردشگران، ویژگیهای مکان، بازدید مجدد
  • صدیقه لطفی، اصغر شکیبایی، زلیخا خیرخواه صفحه 73
    گردشگری یکی از رشد یافته ترین صنایع نیمه دوم قرن بیستم بود و به عنوان یک عنصر کلید ی برای رشد اقتصادی در جهان نگریسته شده است که درآمد های توریسم برای توسعه زیر ساخت های منطقه بکار می رود. در این مقاله سعی در تدوین استراتژی های توسعه پایدار گردشکری شهر سنندج باتوجه به فرصت ها، تهدیدها، قوت ها و ضعف های داخلی و خارجی موثر در گردشگری پایدار این شهرستان دارد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و برای جمع آوری اطلاعات با بررسی میدانی همراه شده است. جهت تعیین موقعیت استراتژی های بهینه از تکنیک IEA و سپس با تکنیک های TOPSIS، ELECTER و کپ لند به اولویت بندی استراتژی ها اقدام شده است. نتایج نشان داد که استراتژی توسعه زیرساخت های گردشگری از نظر کارشناسان اولویت اول را در توسعه صنعت گردشگری به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه پایدار، مدل چند معیاره، کردستان، IEA، TOPSIS
  • علیرضا خواجه شاهکویی، غلامرضا خوش فر، لیلا کریمی صفحه 95
    پژوهش حاضر در پی شناخت نقش گردشگری در بهبود توانمندسازی زنان روستایی است. ماهیت تحقیق حاضر کاربردی و روش انجام پژوهش توصیفیج- تحلیلی و از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل 1785 نفر از زنان ساکن در روستای گردشگری زیارت می باشند که حداقل در پنج سال اخیر در این روستا سکونت داشته اند. نمونه آماری با استفاده از فرمول منطقی کوکران به تعداد 126 نفر تعیین و برای انتخاب نمونه های آماری از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، به صورت میدانی و با مراجعه به خانوارهای ساکن در روستای زیارت و مصاحبه با زنان روستا جمع آوری گردید. اعتبار تحقیق با استفاده از اعتبار محتوایی، از نوع اعتبار صوری، مورد تایید متخصصان قرار گرفت و پایایی ابزار سنجش نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه (آلفا برابر با 879/0) و مورد تایید قرار گرفت. نتایج این مطالعه بیانگر آنست که نقش گردشگری روستایی درتوانمندسازی اقتصادی زنان در رتبه اول اهمیت قرار دارد. بطوری که، زنان با گسترش گردشگری در این روستا، بهره مند از تنوع درآمد و فرصت های ایجاد اشتغال و بر خوردار از سطح رفاه نسبی بالاتر و رضایت بیشتر شده-اند. نتایج همچنین نشان داد که توانمندسازی فرهنگی زنان، در رتبه دوم اهمیت قرار دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، توانمندسازی، زنان روستائی، روستای گردشگری زیارت، شهرستان گرگان
  • رضا فاضل، حدیثه رمضانی فر * صفحه 115

    گردشگری روستایی یکی از انواع گردشگری می باشد که در سال های اخیر توسعه یافته است به دلیل ازدحام جمعیت در شهرها برای گذران اوقات فراغت خود به روستاهای خوش آب و هوا پناه می برند. یکی از پیامدهای توسعه گردشگری در نواحی مقصد تغییر در شیوه ز ندگی ساکنان می باشد. این تغییرات شامل تغییرات درآمدی، در گذران اوقات فراغت، وضعیت مصرف مواد غذایی، مسکن، الگوهای گفتاری، پوشاک، وسایل مورد استفاده در منزل می باشد. هدف این تحقیق بررسی توسعه گردشگری و آثرات آن بر ابعاد مختلف سبک زندگی در جامعه محلی دهستان دوهزار شهرستان تنکابن می باشد. این تحقیق به لحاظ روشی از نوع پیمایش مبتنی بر استفاده از پرسشنامه است. جامعه آماری این تحقیق شامل نواحی روستایی با حجم نمونه 370 نفر است که به روش نمونه گیری ساده انتخاب شده اند. به منظور تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که گردشگری در منطقه مورد مطالعه از اهمیت بالایی برخوردار بوده و از در سالهای اخیر توسعه فراوانی یافته است. و بر این اساس تغییراتی را در سبک زندگی(الگوی مصرف مواد غذایی، گفتار، وضعیت مسکن، وضعیت پوشاگ) بوجود آورده است.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، نواحی روستایی، سبک زندگی، دهستان دوهزار، تنکابن
  • مهدی رمضان زاده لسبویی، سیدعلی بدری، علی عسگری، محمد سلمانی، مجتبی قدیری معصوم صفحه 131
    بسیاری از مکان های قابل سکونت انسانها در معرض مخاطرات طبیعی قرار دارند. نکته قابل تامل آن است که مخاطرات طبیعی را نمی توان از بین برد بلکه باید با اقدامات کاهشی به مدیریت این پدیده پرداخت و یا این که تاب آوری جوامع در برابر این نوع مخاطرات را بهبود بخشید. بررسی پیشینه مطالعات نشان می دهد ارتقاء تاب آوری ساکنین در برابر بلایای طبیعی، تحت تاثیر عوامل اجتماعی، اقتصادی، محیطی و مدیریتی قرار دارد. هدف اصلی این مقاله بررسی سکونتگاهای تاب آور در حوضه های گردشگری است. معیار رتبه بندی با استفاده از مولفه های اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، زیر ساختی، نهادی- سیاستی- آگاهی و تصور از خطر سیلاب، شایستگی های اجتماعی و فردی می باشد. با استفاده از مدل کوکران تعداد 9 سکونتگاه و از بین خانوارهای ساکن در دو حوضه تعداد 296 سرپرست به عنوان پاس گو ا نتخاب شدند که بعد از تحلیل نظرات انا نتایج در اختیار متخصصان و خبرگان محلی قرار گرفت تا بعد از امتیاز در فرآیند مدلORESTE مورد تحلیلی قرار گیرد نتایج نشان دهنده آن است که روستای لتاک در رتبه اول به عنوان وضعیت تاب آوری قرار گرفت و در رتبه های بعدی روستای کبود کلایه، لش سر، رودبارک و گاو پل قرار دارد.
    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، سیل، تاب اوری
  • افشین متقی، زهرا همتی گویمی صفحه 155
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رفتارهای محیط زیستی، نگرانی محیط زیستی و فرصت های موجود برای گردشگران و رابطه بین این متغیرها می باشد. بدین منظور، 300 پرسشنامه بین گردشگران ساحلی که در ایام نورزو (سال 1391) به مناطق ساحلی شهر بوشهر سفر کرده بودند، توزیع شد و در نهایت، 267 پرسشنامه کامل جمع آوری گردید. یافته های این پژوهش نشان می دهد که میانگین رفتار محیط زیستی، نگرانی محیط زیستی گردشگران مورد بررسی و فرصت های شهر گردشگرپذیر کمی بیش از حد متوسط می باشد. گرچه هر سه متغیر از حد متوسط بالاتر می باشند، اما این میزان چندان رضایت بخش نیست. علاوه بر این، نتایج گویای این است که نگرانی محیط زیستی و فرصت ها هر یک به نوبه خود با رفتار محیط زیستی گردشگران رابطه معنادار و مثبتی دارند، اما با کنترل هر یک از آنها، این روابط رد شدند. لذا، حساس کردن مردم و افزایش نگرانی آنها برای انجام رفتارهای محیط زیستی و همزمان با آن ایجاد فرصت های لازم ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رفتارهای محیط زیستی، نگرانی محیط زیستی، فرصت ها، گردشگری، بوشهر
  • سید محمد شبیری، حسین میبودی، لقمان امام قلی صفحه 169
    برخورداری ایران از میراث طبیعی و تاریخی غنی و موقعیت جغرافیایی مناسب و وجود بازارهای گسترده ملی، منطقه ای و بین المللی برای این عرصه بستر و موقعیت مناسبی را برای حضور توانمند ایران در بازارهای جهانی گردشگری فراهم آورده است. از سوی دیگر با توجه به اینکه بسیاری از مکان های گردشگری به سوی ناپایداری و خود تخریبی پیش می روند، حضور موفق و پایدار در عرصه گردشگری جهان، بدون توجه به حضور افرادی آشنا به حفظ محیط گردشگری امکان پذیر نیست. تامین نیروی انسانی آموزش دیده و میزان دانش زیست محیطی آنان می تواند ضامن عملکرد خوبی برای دست یابی به اهداف این بخش باشد. در این مقاله تلاش می شود ضمن ارائه تصویری از وضعیت آموزشی نیروی انسانی در بخش گردشگری شهر مشهد، نگرش زیست محیطی آنان را به دست آورده و ضرورت نقش آموزش محیط زیست را در این بخش بررسی کند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تنها 7/36 درصد خانم ها و 4/23 درصد آقایان نگرش مثبتی نسبت به مفاهیم زیست محیطی دارند و آموزش محیط زیست در این بخش احتیاج به تاکید بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: بخش گردشگری، نیروی انسانی، آموزش محیط زیست، شهر مشهد
  • علی اصغر فیروزجاییان، فاطمه غلامرضا زاده صفحه 181
    اوقات فراغت بعنوان یکی از موضوعات کلیدی در جوامع جدید بدل شده است.اهمیت فراغت در زندگی امروزی سبب شده است تا جوامع جدید را جوامع فراغتی نام نهند.جامعه ایرانی از این قاعده مستثنا نبوده و تحت تاثیر تحولات اقتصادی-اجتماعی و ارزشهای جهانی،گذران فراغت بعنوان یکی از مهمترین دغدغه های افراد در جامعه ما در آمده است.مطالعات متعددی در مورد فراغت انجام شده است اما موردی بودن مطالعات مانعی در جهت ارائه تصویری کلی از الگوهای فراغت در جامعه ایرانی بوده است.بر این اساس این مقاله تلاش دارد تا با استفاد از روش فراتحلیل به بررسی الگوهای فراغتی، عوامل و موانع الگوهای فراغتی در جامعه ایرانی بپردازد.در عین حال با تاکید بر نظریه اینگلهارت تلاش دارد تا تحلیل نسلی از فراغت در جامعه ایرانی ارائه دهد.الگوهای فراغت در جامعه ایران تحت تاثیر عوامل فردی و ساختاری است.این درحالی است که همین الگوها در بستر موانع نرم افزاری و سخت افزاری فراغت شکل می گیرد.تحلیل نشان از تفاوتهای نسلی در الگوهای فراغتی دارد. نسلهای پیشین دارای الگوهای فراغتی جمعی-فعال می باشند اما نسل جدید تحت تاثیر تحولات رخ داده در جامعه به سوی الگوی فردی-انفعالی فراغت پیش می رود.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، تحلیل نسلی، الگوهای فراغتی، مساله اجتماعی
|
  • S.H. Motiei Langrodi, Zahra Heydari Page 11
    Today in rural areas in terms of economic challenges are faced with and the income of rural jobs through does not get. On this basis، the activities of the rural tourism can with the creation of alternative jobs. The purpose of this research study on the background of the creation of the agricultural tourism in rural regions for earning level is going up the rural. The research method of descriptive-analytic study with emphasis on field studies and library. Required information using a questionnaire with a sample size of 100 people collected and analyzed using spss software and analysis. With regard to the scale and nature of the data of the statistical correlation of parametric test and sample nonparametric test T and Friedman is used. Case study is Baladeh County in Tonekabon Township. Show Findings indicates that rural case study of the tourism activities can be high for support of agriculture and has the following levels of cultivated rice، 1931 HA، 1212 HA under cultivation، citrus and tea have been level that fits with the development of Agritourism. Also Show Findings Tourists and interest for the presence in the Attitude of land for subsistence agriculture and leisure Agritourism.
    Keywords: Agritourism, rural development, Tonekabon Township, Baladeh County
  • M. Shikhi, M. Shojaye Page 37
    How and why the tourism destinations development in mazandaran province demonstrates inordinate density and concentration of activities and facilities in some regions and foreclose in another region، while، these regions may have high potentials in tourism development. This disequilibrium indicates that concept of spacial justice –balanced in development and competence- don’t attend in mazandaran tourism development planning or its implementation accompany with some difficulties. The Cluster analyze is among of techniques to utilize in spatial justice. Base on similarity principle، it is divided tourism destinations to clusters that have maximum within the group member’s similarity and minimum between groups similarity. The technique performs in Hierarchical، Partitioning and hybrid methods. This analytical-descriptive article notices to illustrate how cluster analyses implementation in mazandaran tourism destinations (countries) and descriptive its different methods. The Most important result of this article is about classification of the optimum position of Mazandaran tourism destination which can be useful for managers and policy makers. The Results illustrate that the optimum position of Mazandaran tourism destination based on capacity of tourism development divided to five classes.
    Keywords: Cluster analyze, special justice, tourism planning, mazandaran tourism destinations
  • M. Samadi, M. Ghanavati Page 53
    The Purpose of this paper is to evaluate the tourists’ perceptions of Iranian destinations. Based on two dimensions including changes stream (changing knowledge، changing attitude and behavior) and the depth of influencing (from apparent to brand and place level) a model designed and its fitting analyzed by a sample collecting from 240 tourists which selected randomly. The Results of Structural Equation Modeling using LISREL 8. 50 approved all of the Model paths and shows that investing on Brand Equity and Place Characteristics will lead to better Place pre-visiting Image، Brand Association، Performance and at last visitor Revisiting Intention. The most originality of this study is sketching strategic routes which play great role in steering tourism planning and development endeavors.
    Keywords: Brand Equity, Place Branding, Tourists Attitude, Place Characteristics, Revisiting Intention
  • S. Lotfi, A. Shakibaye, Z. Khirkhah Page 73
    Tourism is one of the utmost grown industries of the second half of twentieth century and seemed to be as key element for economic growth of world which its revenues is used for local development. The present article attempted to define sustainable tourism strategy for the city of Sanandaj regarding to internal and external opportunities، threats، strengths and weaknesses. The methodology of the research is based on analytical-descriptive a method which was accompanied by a field work. IEA technique was used to assign the optimum strategies and then for prioritizing ELECTER، TOPSIS and Kaplan were applied. The results showed that the strategy of development of tourism infrastructures had the highest priority for tourism development in the region.
  • A. Khajehshahkoyee, Gh Khoshfar, L. Karimi Page 95
    This paper is going to recognize the role of Tourism on the development of rural women competency. The concept of the paper is a kind of application form and the method of the research is descriptive- analytical one and also it is a kind of survey. The population includes 1785 persons from the women of Zyarat village in which they dwelled lately at least 5 years. The statistical sample with the use of the formula of Chokeran includes 126 persons and the selection of the sample is a kind of the simple random. Data has been done with questionnaire in the form of a field study and with the interview done with the families dwelled in Zyarat village. The validity of the research is based upon its content، a kind of the face validity، and its approval by the experts. The last instrument of assessment is computed through coefficient Alpha Kronbakh.
    Keywords: Tourism, Empowerment, Rural Women, Zyrat Village, Gorgan City
  • R. Fazel, H. Ramezanifar Page 115

    Rural tourism is one of all kinds of tourism that has developed in recent years. Due to overcrowding in the cities and easy access to villages for people who are tired of city life and spending own leisure، so they travel to good and pleasant weather villages. One of results of tourism development in the rural tourism destination is change of lifestyle. These income changes include spending leisure time، food consumption، behavioral patterns، clothing، and housing and important tools that be used in every home. The purpose of this research is the development of tourism and its impact on lifestyle of rural communities in Duohezar village of Tonekabon city functions. In terms of research methodology، questionnaire-based survey and subjective indicators. Residents of rural population with a sample size of 370 people who were selected through stratified random sampling. In order to analyze software data is used. Results of this research shows that tourism in study area is most important and have developed in recent years. According to study research، there is relationship between tourism and food consumption patterns، speech،bHousing and clothing situation and there is no relationship between spending leisure and important tools that be used in every house.

    Keywords: Rural tourism, rural area, lifestyle, Dohezar village, Tonek
  • M. Ramezanzadeh, S.A. Badri, A. Asgari, M. Salmani, M. Ghadiri Page 131
    The purpose of this study is to evaluate the performance of local managers and understand their knowledge about the principles of disaster management to promote resiliency. The case study is rural areas located in the basin of two branches (Cheshmeh Kileh and Sardabrood) that both are tourism areas in Iran. Invested a lot of outdoor activities for the development of tourism in the two regions is performed. This study was a descriptive - analytical handled the aspect is applied، because the nature of the study area is located in a flood threat in recent years.. Data encoded using the statistical software SPSS be processed. Principles of organization and coordination، management and protection of infrastructure and land use law and construction of an appropriate condition and the remaining 7 are undesirable. So the plan is to pay attention and focus.
    Keywords: natural disasters”, resiliency”, “flood”, bananas fountain basin”, ”
  • A. Motaghi, Z. Hemati Page 155
    The aim of this study is examine environmental behavior، environmental concern and opportunities for tourists and the relationship between these variables. Therefore، 300 questionnaires among coastal tourists during the New Year holiday (2012) had traveled to the coastal city of Bushehr، were distributed. Finally، 267 completed questionnaires were collected. The findings show that the average environmental behavior، environmental concern of tourists is a bit more than average. Also، the average of opportunities variable indicates that opportunity for tourists are on average level. Although all three variables are higher than average، but these are not very satisfactory. In addition، the results indicate that environmental concern and opportunity variables have a positive relationship with environmental behavior of tourists، but with control of them، these relationships were rejected. Therefore، it is necessary to sensitize the public، and increase their concern for doing environmental behaviors. On the other hand، with increasing environmental concern، to provide opportunities seem to be necessary in cities، especially in tourist areas.
    Keywords: Environmental Behaviors, Environmental Concern, Opportunities, tourism, Bushehr City
  • S.M. Shobiri, H. Mybodi, L. E Page 169
    Enjoyment of natural heritage، rich history، geographical offerings، and broader markets nationally، regionally، and internationally provides a suitable platform for the remarkable opportunities provided by the global tourism market. Successful and sustainable tourism worldwide is a platform to advance conservation tourism. Eager، well-trained personnel in the tourism industry can ensure excellent performance with tourists، and their environmental knowledge can contribute to achieving objectives in the realm of environmental education. This paper provides a picture of the status of the teaching workforce in the tourism sector of the city of Mashhad، Iran. These teachers have acquired environmental literacy and know the importance of promoting environmental education. Results show that only 36/7% of women and 23/4% of men in Iran have a positive attitude towards environmental concepts. Therefore، environmentalism must play a broader role، through both education and tourism.
    Keywords: tourism section, human resource, environmental education, Mashhad city
  • A. Firozjaian, F. Gholamrezazadeh Page 181
    Leisure times were transformed as one of important topics in the new societies. in this reason، new societies name leisure societies. Iranian society doesn''t except from this topic and on effects of social، economical and global values، leisure become one of the most important people problems in our society. Many researches do about leisure but case studies can''t appear a general image from leisure pattern in Iranian society. so this article survey leisure patterns، factors and obstacles in Iranian society with meta-analysis method. The article attempt to perform Generation analysis of leisure with using Ingelhart theory. Structural and individual factors affect leisure patterns in Iranian society. While the patterns were formed by soft and hard obstacles. Analysis appears generational differences in leisure patterns. Old generation have active-collective pattern. But new generation is moving forward passive-individual pattern. Leisure times can spot the new problem in Iranian society specially city society when the basic section of population live in cities and important section of them are yang and we have leisure obstacles. therefore today، it has important position in city management programs.
    Keywords: Leisure times, generational analysis, leisure patterns, social problem