فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه گردشگری - پیاپی 4 (بهار 1392)

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 4 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد هوشمند، سید مهدی مصطفوی، محمد طاهر احمدی شادمهری، اکرم محقق صفحه 11
    امروزه گردشگری به عنوان یکی از گسترده ترین فعالیت ها در بخش های فرهنگی، اقتصادی و... به شمار می آید. توسعه صنعت توریسم برای کشورهایی که با معضلاتی چون نرخ بیکاری بالا و محدودیت منابع ارزی مواجه هستند، از اهمیت فراوانی برخوردار است. بنابراین حداقل به منظور تنوع بخشیدن به عوامل رشد اقتصادی و درآمدهای ارزی و هم چنین ایجاد فرصت های شغلی و در نتیجه کاهش فقر و بهبود سطح زندگی، توجه به صنعت گردشگری دارای اهمیت است. از آنجا که فقر یکی از معضلات اساسی کشورهای در حال توسعه است در این بررسی ارتباط بین گردشگری و کاهش فقر در 6 کشور منتخب در حال توسعه (منطقه آسیای جنوب غربی) و در دوره زمانی 2009-1997 در قالب یک مدل داده های تابلویی تحلیل گردیده است. نتایج تحقیق حاکی از تاثیر درآمدهای گردشگری بر فقر در کشورهای مورد مطالعه می باشد. به گونه ای که افزایش یک واحدی در این متغیر منجر به افزایشی به میزان 002/0، در شاخص فقر انسانی می شود.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، شاخص فقر انسانی، منطقه آسیای جنوب غربی، داده های تابلویی
  • محمود ضیائی، مهدی ابراهیمی، الهام حاجی غلام سریزدی صفحه 29
    مشارکت جامعه محلی یکی از اصول توسعه گردشگری روستایی پایدار است. سرمایه گذاری در طرح های توسعه گردشگری روستایی یکی از اشکال مشارکت است. عوامل موثر بر سرمایه گذاری جامعه محلی در طرح های توسعه گردشگری روستایی شامل ظرفیت اجرایی، اقتصادی، انسانی- فرهنگی، اجتماعی و زیربنایی می شود. هدف از انجام این تحقیق اولویت بندی عوامل موثر بر سرمایه گذاری جامعه محلی در طرح های توسعه گردشگری در روستای سریزد واقع در استان یزد است.
    جامعه آماری شامل 120 سرپرست خانوار ساکن در روستا می باشدو در این تحقیق از استراتژی پژوهش پیماش و برای گردآوری داده ها از توزیع پرسشنامه برای 94 خانوار و جهت تجزیه تحلیل داده ها از تکنیک معادلات ساختاری و نرم افزار آماری لیزرل استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که ظرفیت اجرایی بیشترین اثر را بر سرمایه گذاری جامعه محلی داشته و پس از آن به ترتیب ظرفیت اجتماعی و ظرفیت فرهنگی- انسانی قرار دارد، ولی بر خلاف انتظار محققین، ظرفیت اقتصادی و زیربنایی رابطه معناداری با سرمایه گذاری جامعه محلی در طرح های توسعه گردشگری روستایی ندارند.
    کلیدواژگان: مشارکت، گردشگری روستایی، سرمایه اقتصادی، سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی
  • سیدعلی بدری، محمدرضا رضوانی، زهرا حیدری صفحه 43
    با توجه به محدودیت منابع برای ایجاد ظرفیت در بخش کشاورزی در نواحی روستایی همچنین تغییر نگرش روستاییان نسبت به فعالیت در این بخش، فعالیتهای کشاورزی در برخی از مناطق دارای پتانسیل های گردشگری در حال افول است. تجربه کشورهای توسعه یافته نشان می دهد که ایجاد و توسعه گردشگری کشاورزی با مشارکت جامعه روستایی یکی از راه حل های مناسب است. هدف این تحقیق بررسی مشارکت اجتماع محلی در برنامه ریزی گردشگری کشاورزی در نواحی روستایی می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی – تحلیلی است که با شیوه پیمایش، اطلاعات مورد نیاز جمع-آوری و با استفاده از روش های توصیفی مانند فراوانی و میانگین و با توجه به مقیاس و نوع داده ها از روش های تحلیلی مانند آزمون های T، فریدمن و همبستگی تحلیل شده اند. نواحی روستایی شهرستان تنکابن به دلیل داشتن ظرفیت بسیار برای فعالیت گردشگری، جاذب گردشگران زیادی بوده و منطقه مناسبی برای ایجاد و توسعه گردشگری کشاورزی می-باشد. یافته ها نشان می دهد که بین دو متغیر وضعیت شغلی و میزان تمایل جامعه محلی به مشارکت در توسعه گردشگری کشاورزی، رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. همچنین نتایج آزمونT وجود قابلیت های مشارکتی در بین ساکنین برای برنامه ریزی و عملیاتی کردن گردشگری کشاورزی و توسعه آن را تایید می کند.
    کلیدواژگان: مشارکت، اجتماع محلی، برنامه ریزی گردشگری کشاورزی، مناطق روستایی شهرستان تنکابن
  • حمید ضرغام بروجنی، پریسا بهمنش * صفحه 67

    کیفیت تجارب ارائه شده به مشتریان مستقیما بر توانایی یک کسب و کار در تولید درآمد اثر گذار است (پاین و گیلمور،1999). با این حال، ادبیات موجود گردشگری توضیحات محدودی در زمینه عواملی که تجربه گردشگری را به یادماندنی می سازد فراهم کرده است. از این رو، هدف مطالعه حاضر شناسایی عوامل موثر بر ایجاد تجربه گردشگری به یادماندنی از دیدگاه گردشگران فرهنگی بازدید کننده از ایران با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری است.
    نتایج بررسی ها نشان داد: از میان منابع و جاذبه های محوری، عنصر تاریخ و فرهنگ، از میان مشخصه های تعدیل کننده و تقویت کننده، عنصر هزینه/ ارزش و از میان عوامل و منابع پشتیبان، عنصر مهمان نوازی به ترتیب نقش موثر تری در ایجاد تجربه ای به یادماندنی برای گردشگران فرهنگی دارا هستند. علاوه بر این تحقیق حاضر به اولویت بندی هر یک از ابعاد تجربه گردشگری به یادماندنی از دیدگاه گردشگران فرهنگی در ایجاد تجربه سفری به یادماندنی نیز پرداخته است و نتایج حاکی از آن است که ابعاد احساس، انتظارات، نتیجه و یادآوری به ترتیب نقش موثر تری در ایجاد تجربه گردشگری به یادماندنی داشته اند. در پایان پیشنهادات مدیریتی در خصوص نتایج به دست آمده ارائه شده است.

    کلیدواژگان: تجربه گردشگری، تجربه گردشگری به یادماندنی، ابعاد تجربه گردشگری به یادماندنی، رقابت مقصد
  • محمدرضا پورمحمدی، ذکیه نصرالله زاده صفحه 89
    تحقیق حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و بر مبنای برقراری روابط منطقی میان متغیرهای مستقل و وابسته عوامل تاثیرگذار بر میل به بازدید های مکرر گردشگران از روستای تاریخی کندوان را بررسی کرده است. به دلیل نامشخص بودن حجم جامعه آماری 150 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. با توجه به نرمال بودن متغیرهای تحقیق از آزمون های پارامتریک رگرسیون به روش گام به گام و پیرسون استفاده شده است. در گام اول علاقه به معماری صخره ای و در گام دوم امکانات به عنوان متغیر مستقل وارد مدل شده اند. ضریب تبیین علاقه به معماری صخره ای 43% است. یعنی با افزایش یک واحد در نوع علاقه به معماری صخره ای، میزان علاقه به بازدید دوباره 43% افزایش می یابد. در مقابل علاقه به بازدیدهای مکرر از روستای کندوان، امکانات با ضریب beta، 25%- در بازدید دوباره از روستای کندوان تاثیر منفی دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، علاقه به بازدید دوباره، کندوان
  • صادق صالحی، ناصر فتاحی، زهرا همتی گویمی، سمیه حبیبی صفحه 107
    در سال های اخیر یکی از دلایل بروز مشکلات محیط زیستی، استفاده های انسانی در قالب فعالیت های طبیعت گردی می باشد. امروزه، رفتار دوستانه با طبیعت به عنوان راه کاری برای گردشگری طبیعت پایدار مورد توجه می باشد. با توجه به اینکه گردشگری غالب در استان های مجاور دریا در ایران، گردشگری ساحلی است، تحقیق حاضر رفتارهای محیط زیستی گردشگران ساحلی را مورد بررسی قرار داده است. با استفاده از روش پیمایش، تعداد 330 پرسشنامه به طور تصادفی بین گردشگران ساحلی استان مازندران توزیع گردید. نتایج نشان داد که گردشگران ساحلی که نگرش محیط زیستی بالاتری دارند، رفتارهای محیط زیستی بیشتری نشان می دهند. همچنین، رفتارهای محیط زیستی گردشگران با نگرانی محیط زیستی و فرصت ها رابطه ندارد. از سوی دیگر، نگرانی، ارزش و دانش محیط زیستی با نگرش محیط زیستی رابطه دارد. نتایج رگرسیون نیز نشان داده که 45 درصد از واریانس نگرش محیط زیستی به وسیله سه متغیر مذکور تبیین شده است. در واقع، این نتایج گویای مناسب بودن متغیرهای موجود در مدل نظری برای تبیین متغیر وابسته می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری، محیط زیست، رفتارهای محیط زیستی، گردشگری ساحلی، استان مازندران
  • غدیر عشورنژاد، زهرا حیدری، حمیدرضا متین‎فر صفحه 123
    یکی از مهمترین پیامدهای توسعه گردشگری به خصوص توسعه گردشگری در نواحی شمالی کشور تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی می‎باشد از آنجایی‎که توسعه این نوع گردشگری یک فعالیت منبع پایه با تاکید بر زمین مناسب برای ساخت مسکن و دیگر زیر‎ساخت‎ها می‎باشد. هدف اصلی این مقاله بررسی تغییرات کاربری اراضی در اثر توسعه گردشگری خانه های دوم در شهرستان رامسر می‎باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی با تاکید بر پیمایش محلی می‎باشد. اطلاعات به دو شیوه میدانی و اسنادی که شامل تصاویر سنجنده TM ماهواره لندست دریک بازه زمانی 24 ساله در سال‎های 1989، 2000 و 2011 می باشد تهیه شده است و برای درک اثرات و پیامدهای تغییرات کاربری اراضی در اثر توسعه فعالیت‎های گردشگری از اطلاعات پرسشنامه استفاده شده است. نقشه های کاربری اراضی برای هر سه سال در نرم‎افزار ENVI تهیه شد و تغییرات هر کاربری در این نرم‎افزار محاسبه گردید و از طرف دیگر اطلاعات جمع آوری شده پرسشنامه‎ای با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد پردازش قرار گرفته است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که توسعه گردشگری در سطح وسیعی تغییرات اراضی را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، تغییر کاربری اراضی، اثرات و پیامدها
  • سعیدرضا اکبریان، محمد امین خراسانی، لقمان امام قلی صفحه 145
    نواحی روستایی با توجه به جاذبه ها و پتانسیلهایی که دارند گونه های مختلفی از گردشگری در آنها رواج و رونق دارد که از جمله این گونه ها می توان به دو گونه گردشگری مذهبی و طبیعت گردی اشاره نمود. در این بین موضوع قابل تامل، نقشی است که این گونه های گردشگری بر کیفیت زندگی ساکنان روستایی دارد. چرا که گردشگری و گونه های آن از جمله پدیده هایی هستند که به شکل قابل توجهی در تحولات اجتماعی، اقتصادی و رفاه روستایی تاثیر گذار است. بر همین اساس در این پژوهش در راستای پاسخگویی به این سوال کلیدی که«چه تفاوتی بین نقش گونه های گردشگری مذهبی و طبیعت گردی در بهبود کیفیت زندگی ساکنان محلی نواحی روستایی وجود دارد؟» به مطالعه تطبیقی نقش نقش این دو گونه گردشگری در بهبود کیفیت زندگی ساکنان محلی در دو روستای امامزاده داود و رندان(شهرستان تهران) پرداخته شده است. روش انجام پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی و مقایسه ای بوده و در جمع آوری داده ها از دو روش اسنادی و میدانی استفاده است. نتایج بدست آمده نشان از ان دارد که گردشگری مذهبی در مقایسه با طبیعت گردی نقش موثرتری در بهبود کیفیت زندگی ساکنان محلی ایفا نموده است.
    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، طبیعت گردی، کیفیت زندگی، امامزاده داود، رندان
  • مسعود سامیان، حمید بلالی صفحه 159
    گردشگری یکی از مهمترین موضوعات کنونی در زمینه توسعه روستایی به شمار می آید که از دیدگاه پایداری دارای ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی است. اگرچه توسعه گردشگری از طریق ارتقای سطح و کیفیت زندگی، اشتغال و بهبود شاخص های اقتصادی _ اجتماعی به عنوان یکی از راه های بهبود اقتصاد کشور و رفاه اجتماعی دیده شده است، اما اگر این توسعه به صورت پایدار و با در نظر گرفتن تمامی ابعاد آن صورت نپذیرد می تواند آثار نامطلوب متعددی در زمینه های مختلف اقتصادی و طبیعی از جمله تهدید تخریب محیط زیست را بهمراه داشته باشد. روش تحقیق در این مطالعه بر اساس رهیافت تلفیقی کمی و کیفی شامل شبیه سازی دینامیکی با بهره گیری از نرم افزار I Think و روش تحلیلی _ توصیفی می باشد که در آن داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه و مصاحبه از ساکنین روستای فرجین در سال 1391 جمع آوری گردیده است.بررسی های حاصل از تحلیل عاملی نشان داد که شاخص های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی مهمترین مولفه های تاثیر پذیر از گردشگری روستایی بوده به طوری که حدود 70 درصد از واریانس کل عامل ها را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعه پایدار، رویکرد تفکر سیستمی، شهرستان همدان
  • علی اکبر شمسی پور، محمدرضا رضوانی، سمیرا حسین پور صفحه 181
    ارزیابی توان اکولوژیک سرزمین، بخش مهمی از برنامه های آمایش سرزمین محسوب می شود که به دنبال استفاده ی بهینه از فضا و سرزمین و توزیع عادلانه ی امکانات است. ناحیه ی غرب فارس از مناطق مهم و غنی در حوزه ی اکوتوریسم است که سرمایه-های متنوع گردشگری طبیعی و فرهنگی را در خود جای داده است. پژوهش حاضر، با هدف ارزیابی توان اکولوژیک ناحیه ی غرب استان فارس برای توسعه ی گردشگری و محافظت و استفاده ی پایدار آن، انجام شده است؛ بنابراین 13 معیار شیب، جهت شیب، ارتفاع، کاربری زمین، خاک، زمین شناسی، سکونت گاه های انسانی، تاسیسات خدماتی، مناطق حفاظت شده ی طبیعی، چشم اندازهای طبیعی، اقلیم، جاذبه های تاریخی و فرهنگی و راه های ارتباطی با استفاده از نظرات کارشناسان انتخاب شد و از طریق فرآیند تحلیل شبکه ای ارزیابی شد؛ سپس در GIS برای هر معیار نقشه ی مورد نظر تهیه و با ترکیب نقشه ها، نقشه ی نهایی توان اکولوژیک گردشگری ناحیه تهیه شد. نتایج حاصل از خروجی مدل فرآیند تحلیل شبکه ای نشان داد که قسمت های شرقی، شمالی و جنوبی در امتداد رشته کوه های زاگرس، توان اکولوژیک بالایی برای توسعه ی گردشگری مبتنی بر طبیعت با ویژگی تفرج گسترده دارند. بخش های مرکزی ناحیه برای توسعه ی تفرج متمرکز و گردشگری تاریخی و انسانی مستعد بوده و به سمت غرب ناحیه از ارزش اکولوژیک منطقه کاسته Tمی شود.
    کلیدواژگان: توان اکولوژیک، ANP، ناحیه ی غرب فارس، گردشگری
|
  • M. Hoshmand, S.M. Mostafavi, M.T. Ahmadi, A. Mohaghegh Page 11
    Today tourism is considered as one of the most extensive activities in the areas of cultural، economic and …. Development of tourism for countries that are facing problems such as high unemployment rates and limited financial resources، it is crucial importance. So at least in order to diversify the sources of economic growth and foreign exchange earnings and also create employment opportunities as a result، reduce poverty and improve living standard، the tourism industry is an important. Because poverty is a major problem in developing countries in this paper، is studied the relationship between tourism and poverty reduction in 6 selected developing countries (southwest asia area) in the period 1997-2009 by panel data method. Estimate results show that international tourism receipts are effective factors on poverty in the countries studied and a unite increase in this variable leads to increase of 0. 002 on the human poverty index.
    Keywords: tourism industry, human poverty index, southwest asia area, Panel data
  • M. Ziyaee, M. Ebrahimi, E. Hajigholam Page 29
    Local community participation is essential for sustainable rural tourism development. Investment is one of the participation forms. Factors which affects local investment are administrative، economic، human- cultural، social and infrastructure capacity. The goal of this research is prioritizing factors which affects local community investment in Saryazd village where is located in Yazd province. Statistical population was 120 householder resided in village. Collecting data was done by questionnaire and for analyzing them structural in equated model by Lisrel software has been used. Initially administrative capacity and in the second step social capacity and finally human- cultural capacity had the greatest impact on local investment in rural tourism projects، but infrastructure and economic capacity had no significant relation with local investment in rural tourism projects.
    Keywords: Participation, Rural tourism, economic capital, human capital, Social Capital
  • S.A. Badri, M.R. Rezvani, Z. Heydari Page 43
    Resource constraints in the agricultural sector and the change of rural people’s attitudes towards the activities in this sector، has resulted declining agriculture in some areas that have tourism potential. Experience of developed countries shows that community participation in rural development Agriculture Tourism is one of appropriate solutions. The aim of this study is to investigate the participation of local community in agriculture tourism planning in rural areas. The survey research method was descriptive and analytical and data is collected via survey. In according to the type of data، descriptive statistics such as mean frequency analysis methods such as test T، Friedman and correlation analysis was used. Rural areas of Tonekabon have a high potential for rural tourism. Therefore attract a lot of tourists. The area is suitable for agriculture tourism development. Research findings show that there is a significant positive relationship between job and community willingness to participate in the development of agriculture tourism. T-test results also confirm the existence of a partnership between the residents of the planning and operational capabilities to the development of agriculture tourism.
  • H. Zargham, P. Behmanesh Page 67

    Concerning the contention of Pine and Gilmore (1999)، quality of experiences are directly affecting a business’s ability to generate revenue. However، extant tourism research has provided little explanation of the factors that make tourism experiences memorable. The purpose of this research is: identifying Factors affecting creation of a memorable tourism experience from cultural tourists’ perspective by using structural equation modelling. According to the

    Results

    among core resources and attractors، culture and history; among qualifying and amplifying determinants، cost/ value and among supporting factors and resources، hospitality are the main elements which have more important role in creating memorable tourism experience. Furthermore، this research prioritized each memorable tourism experience dimensions from cultural tourists’ perspective. The findings indicated that affect، expectation، consequentiality and recollection dimensions have respectively more important role in creating memorable tourism experience. The article ends with a discussion of the implications of these results for tourism practitioners.

    Keywords: Tourism experience, memorable tourism experience, dimensions of memorable tourism experience, destination competitiveness
  • M. Pormohamadi, Z. Nasrolazadeh Page 89
    This study using descriptive-analytical method and based on logical relationships between the independent and dependent variables، survey effective factors on frequent visit of the Kandovan historical village. Due to unknown statistical population volume، 150 subjects were selected as sample. With respect to normal variables، were used regression stepwise method and pearson parametric tests. In first step interest to rocky architecture and in the second step، Facilities are used as independent variables into model. coefficient of interest to rocky architecture is 43 percent. namely with increasing one unit in a kind of interest to rocky architecture، the rate of interest to frequent visit increase 43 percent. Against to frequent visit from village kandovan، facilities with beta coefficient 25 percent، has a negative impact to frequent visit from village kandovan
    Keywords: rural, rocky architecture, tourism, interest to frequent visit, Kandovan
  • S. Salehi, N. Fatahi, Z. Hemati, S. Habibi Page 107
    In recent years، one of the reasons for environmental problems is human uses in form of nature tourism. Today، friendly behavior with nature is taken into consideration as a strategy for sustainable nature tourism. Given that the dominant type of tourism in the provinces bordering the sea in Iran is a coastal tourism، environmental behaviors of coastal tourists have been studied here. 330 questionnaires were distributed between the coastal tourists in Province of Mazandaran). Research results show that coastal tourism which has a higher environmental attitude، show more environmental behavior. The relationship between environmental behaviors، environmental concern and opportunities variables are not significant. On the other hand، the results indicate that environmental concerns، environmental values and environmental knowledge are related to environmental attitudes. The regression results also show that 45 percent of the variance in environmental attitudes is explained by these three variables. In fact، these results indicate that the variables in the theoretical model are suitable for explaining the dependent variable.
    Keywords: tourism, environment, environmental behavior, coastal tourism, Mazandaran
  • G. Ashornejad, Z. Heydari, H. Matinfar Page 123
    One of the most important consequences of tourism development، tourism development، especially in northern areas of arable and horticultural land is changed since the development of this type of resource-based tourism activities with an emphasis on suitable land to build the infrastructure of Housing and. The main purpose of this paper reviews the development of land use changes and development of tourism and second homes are in the city of Ramsar. Method of cross - sectional survey with emphasis on local authorities. The present study aimed at answering two main questions pen is below 0. 1 - a period of 24 years in Ramsar city land use changes is seen to themselves. 2 - The effects and consequences of change، what is inherited from the perspective of local residents. Response to the above two questions: First images of Landsat TM Landsat images in a 24-year period in 1989، 2000 and 2011 for the study area was prepared and processing of digital images to detect changes in the ENVI software took، maximum likelihood algorithm was used for classification in this area.
    Keywords: tourism development, land use change, impacts, consequences
  • S. Akbarian, M. Kh, L. E Page 145
    Rural areas due to their potentials and attractions have different species of tourism which two kinds of them are religious tourism and nature based tourism. The topic is the role that tourism on rural residents’ quality of life. Because of tourism and its species are among phenomena which are significant impact on the social، economic and welfare changes in rural areas. Accordingly، in this study in order to answer the key question: What is the difference between the role of religious tourism and nature based tourism in improving the quality of life of local residents in rural areas? The comparative study did for survey religious tourism and nature based tourism in quality of life of local residents in Emamzadeh Davood and Rendan villages (Tehran Township). This is a descriptive analytical research and data collections are documentary and survey. Results show that the religious tourism and nature based tourism play an effective role in improving the quality of life of local residents، there is a significant difference between their role and overall religious tourism have more effective role in improving the quality of life for local residents than nature based tourism.
    Keywords: Religious Tourism, Nature Based Tourism Emamzadeh Davood, Rendan, Quality of Life
  • M. Samian, H. Balali Page 159
    Tourism is considered as one of the most important present issues in rural development In the present time، tourism is one of the most important issues in rural development which has different economic، social، cultural and environmental dimensions from sustainability point of view. Although tourism development is achieved through improving standards and quality of living، occupation and improving economic - social indicators، as one way of improving economy and social welfare، different adverse impacts in many economic and natural cases such as environmental damage would take place unless this development would be accomplished in a sustainable manner. In this study، the methodology is based on qualitative and quantitative blended approach which includes dynamic simulation by making the best use of I Think software and analytical and descriptive method in which the data is collected through questionnaire and interview from Farjin Village residents. According to final results، the research instruments are %83 by Cronbach’s Alpha Test; and، factor analysis investigations revealed that economic، social and environmental indicators are the components that are affected mostly by rural tourism so that it defines %70 of total variance of factors.
    Keywords: Rural tourism, sustainable development, systemic thinking approach, Hamedan