فهرست مطالب

فصلنامه ایمنی زیستی
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصوره سلیمانی فرد*، محمد امیدنژاد صفحات 1-12
    جهانی شدن و تغییر در شیوه زندگی، تا حد زیادی عادات غذا خوردن اشخاص را تحت تاثیر قرار داده است و بسیاری از مردم مجبور به مصرف غذاهای آماده با کالری بالا از جمله تنقلات شده اند. امروزه مصرف فست فود و دیگر غذاهای متنوع، به کاهش مقاومت بدن، ابتلا به بیماری هایی از جمله افزایش فشار خون، چاقی، تصلب شرائین و نازایی می شود. همچنین این مواد منجر به مشکلات روحی از جمله افسردگی، سستی اراده، میل به خواب زیاد می شود. علی رغم معایب مذکور، این مواد دارای مزایایی از جمله صرفه جویی در زمان و ایجاد فرصت های شغلی می باشند. پیشگیری و درمان بیماری های جسمی-روحی انسان ها در صورت تغذیه صحیح میسر خواهد شد. با توجه به اهمیت و گستردگی این موضوع در جوامع امروزی، هدف از تحقیق حاضر بررسی انواع فست فودها و بیماری های ناشی از مصرف آن ها در مصرف کنندگان می باشد. در این مطالعه مروری نقلی، با استفاده از کلمات کلیدی فست فود، تغذیه و بیماری ها، مطالعاتی مرتبط با آخرین یافته ها و مراجع معتبر علمی دنیا گرد آوری شده است. در پایان، مطالب مرتبط فیش برداری شد. نتیجه نهایی این که، علاوه بر جنبه های تغذیه ای، لازم است کیفیت فست فودها، تاثیر آن ها بر سلامت مصرف کنندگان، و اقدامات پیشگیرانه جهت ایجاد آگاهی و تغییر شیوه مناسب تغذیه، ارائه شود.
    کلیدواژگان: تغذیه سالم، فست فود، بیماری های جسمی و روحی
  • مهرآنا کوهی دهکردی*، منیژه رحیمی صفحات 13-29
    جمعیت جهانی در حال رشد، تغییر آب و هوا و محدودیت سوخت های فسیلی، انسان را برای تولید غذا، دارو، سوخت و ذخیره غذایی در قرن بیست و یکم تحت فشارهای جدیدی قرار خواهد داد. به منظور برون رفت از این محدودیت، افزایش تولید محصولات زراعی دارای راندمان بالاتری از کالری، نشاسته، مواد غذایی، ترکیبات دارویی طبیعی و محصولات مهم دیگر، می تواند راه گشا باشد. به این منظور می توان از جهش های طبیعی و القایی به منظور تولید نسل هایی با ویژگی های برتر و قابل توارث بهره گرفت. برای درک عملکرد ژن ها، روش های متعددی از جمله RNA مداخله گر، خاموش کردن ژن و جهش زایی هدایت شده موضعی استفاده شده اند. همه این تکنیک ها نیازمند استفاده از تراریختی هستند که همواره در بسیاری از محصولات زراعی مهم تجاری امکان پذیر نیست. در این مقاله روشی موثر و غیرتراریخت به نام TILLING مورد بحث قرار می گیرد. این روش، روش ژنتیک معکوس با توانایی بالا، سریع و کم هزینه است که توالی آللی جهش های نقطه ای القایی در ژن های دلخواه در جمعیت های افراد جهش یافته شیمیایی/فیزیکی را تعیین می کند. مزیت اصلی TILLLING امکان کاربرد آن برای هر گونه، بدون در نظرگرفتن سطح پلوئیدی و اندازه ژنوم است. کاربردهای وسیع این روش توانمند در تحقیق کاربردی و پایه از طریق بهینه سازی استراتژی TILLING اصلی، مانند EcoTILLING و TILLING حذفی نیز انجام شده است.
    کلیدواژگان: ژنتیک معکوس، غیر تراریخت، جهش زایی
  • افشین فهیم*، طوبی شفیقی، مینا سیف زاده، مونا خبازکار املشی صفحات 31-40
    هدف از این مطالعه، ارزیابی شاخص های فساد شیمیایی و میکروبی از قبیل میزان TVB-N و پراکسید و نیز شمارش کلی باکتری های مزوفیل، کلی فرم، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیاکلی و سالمونلا در دو نوع برگر تولید شده از ماهی و گوشت قرمز طی سه ماه نگهداری در دمای 18- درجه سانتی گراد بوده است. ماهی فیتو فاگ و گوشت قرمز، پس از خریداری بلافاصله همراه با یخ به آزمایشگاه مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان منتقل شد. آزمون های شیمیایی و میکروبی بر اساس روش استاندارد ملی ایران صورت گرفت. نتایج نشان داد با افزایش مدت زمان نگهداری برگر ماهی کپور نقره ای در سردخانه، میزان TVB-N و پراکسید به طور معنی داری افزایش می یابد. میانگین (انحراف معیار) میزان TVB-N از 0/14± 12/6 در زمان تولید به 0/14±15/4 میلی گرم درصد، پراکسید از صفر به 0/14± 1/33 میلی اکی والان اکسیژن در کیلوگرم در سه ماه نگهداری در سردخانه رسید. شمارش کلی باکتری های مزوفیل، کلی فرم و استافیلوکوکوس اورئوس در برگر خام تولید شده از گوشت ماهی نسبت به برگر تولید شده از گوشت قرمز، کمتر بوده و به ترتیب میانگین این دو تیمار برای باکتری های مزوفیل در ماه اول و برای باکتری های کلی فرم و استافیلوکوکوس اورئوس در ماه دوم از نظر آماری اختلاف معناداری نشان داد (05/0<P).
    کلیدواژگان: برگر ماهی، برگر گوشت قرمز، شاخص های فساد میکروبی، سردخانه
  • زینب فرخی، مجتبی کنویسی، علی آیتی* صفحات 41-58
    نانوذرات نقره به دلیل خواص شیمیایی و فیزیکی ویژه و نیز خاصیت ضدعفونی کنندگی، کاربرد های وسیعی در مصارف پزشکی، دارویی، درمان عفونت های باکتریایی، الکترونیکی، نوری و غیره ایفا می کنند. بنابراین سنتز این نانو ذرات دارای اهمیت زیادی می باشد. در این مقاله به پیشرفت های گذشته در سنتز، کاربردها و اثر ضدباکتریایی نانو ذرات نقره پرداخته شده است. با توجه به هزینه ی بالای سنتز شیمیایی نانوذرات نقره و هم چنین ایجاد ملاحظات جدی برای سلامت انسان و محیط زیست، بررسی بیوسنتز این نانوذرات، دارای اهمیت بسزایی است. پژوهش ها نشان می دهند که روش سبز سنتز نانوذرات، به دلیل وجود عوامل احیاء و پایدارکننده در عصاره گیاه و در مقایسه با این عوامل در روش های شیمیایی، به طور قابل ملاحظه ای از سمیت کمتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: نانوذرات نقره، سنتز، روش شیمیایی، روش سبز، اثرهای ضد باکتری
  • عیسی جبله، مجید کزازی*، احمد آسوده صفحات 59-77
    به طور کلی، موجودات زنده چند سلولی در هماهنگی با میکروب ها زندگی می کنند. قرنیه ی چشم یک حیوان تقریبا همیشه فاقد علایم عفونت است. حشره بدون لنفوسیت و پادتن رشد و نمو می کند. دانه ی گیاه به خوبی از بین میکروب های خاک جوانه می زند. چه طور این اتفاق می افتد؟ گیاهان و جانوران هر دو پپتیدهای ضدمیکروبی موثر و متنوعی دارند، که برای دفع انواع میکروب ها، از جمله باکتری ها، قارچ ها، ویروس ها و تک سلولی ها از آن ها استفاده می کنند. این پپتیدها چه نوع مولکول هایی هستند؟ چگونه جانوران برای دفاع از خود، آن ها را به کار می گیرند؟ با توجه به این که نیاز به آنتی بیوتیک های جدید هر روزه بیش تر می شود، آیا می توانیم براساس الگوی که این مولکول ها ارائه می دهند، داروهای ضد عفونی طراحی کنیم؟
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، اپیتلیوم، حشرات، گیاهان، مهره داران
  • وحید کاروانی*، مهران مجرد آشنا آباد صفحات 79-87
    در ایران بسیاری از گیاهان داروئی و ادویجات به صورت خشک شده و فله ای توسط عطاری ها عرضه می شوند. اکثر این گیاهان از نظر بهداشتی دارای سلامت دارویی نیستند و امکان این که مصرف کننده دچار بیماری های میکروبی شود، وجود دارد. بنابراین ارزیابی کیفیت بهداشتی این گیاهان داروئی، به عنوان گام مهمی به سوی سلامت مصرف کننده و میزان اثر بخشی در درمان، اهمیت زیادی دارد. در همین راستا دو گیاه پرمصرف نعناع (کشت شده) و پونه کوهی (طبیعی) از عطاری های ارومیه به طور تصادفی جمع آوری و در آزمایشگاه، 5 عامل میکروبیولوژیکی شمارش کل، شمارش کلی فرم، اشرشیاکلای، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا با استفاده از دستورالعمل تحلیل باکتریایی و با دوبار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در هر دو نمونه نعناع خوراکی و پونه کوهی همه میکروب های Staphylococus aureus Coliform, E.coli, وSalmonella مشاهده شدند. میزان شمارش کل آلودگی میکروبی نیز در نمونه کشت شده (نعناع خوراکی) بیشتر از نمونه طبیعی (پونه کوهی) بود. مقایسه نتایج با استاندارد بین المللی آلودگی باکتری ها در ادویجات نشان می دهد که میزان آلودگی های مورد بررسی، از میزان استاندارد بین المللی در هر مورد بیشتر است. میزان آلودگی نمونه ها به سالمونلا نیز به ترتیب در نمونه طبیعی و نمونه کاشته شده 50 درصد و 30 درصد بود.
    کلیدواژگان: گیاهان ادویه ای، ا اشرشیاکلای، کولی فرم، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا
  • محمد امین زارعی درمیان*، مطهرهوکیلیفتحآبادی صفحات 89-97
    سنسورهای مبتنی بر نانو مواد، دارای حساسیت و ویژگی های خاصی نسبت به سنسورهای ساخته شده از سایر مواد صنعتی هستند. نانوسنسورها در مقیاس مشابه با فرآیندهای بیولوژیکی طبیعی کار می کنند. امکان کاربرد در محیط هایی با مولکول های شیمیایی، بیولوژیکی و رویدادهای شناختی که باعث تغییرات فیزیکی قابل تشخیص می شوند را دارند. در این مطالعه، به میزان نرخ انتشار گاز متان ناشی از معدن کاری زغال سنگ و پایش و مدیریت گازها با کمک نانوسنسورها در معدن مرکزی پروده طبس خواهیم پرداخت. ارتقاء حساسیت، به دلیل نسبت سطح به حجم بالای نانومواد و همچنین خواص فیزیکی جدید نانومواد، کارآیی آن ها را افزایش داده است. برنامه های کاربردی بالقوه برای نانوسنسورها، شامل تشخیص آلاینده های محل کار، محیط زیست و نظارت بر فرآیندهای تولید، تجهیزات و سیستم های حمل و نقل می باشند. شدت انتشار گازهای ناشی از معدن کاری زغال سنگ، بستگی به سطوح زغال سنگ و میزان حجم گاز آن ها دارد. روش استخراج زغال سنگ، بر میزان انتشار گازهای ناشی از معدن کاری موثر است. پیش بینی انتشار گازهای ناشی از معدن کاری زغال سنگ، برپایه عملیات تجربی و محاسباتی گذاشته شده که نتایج قابل قبولی در این پژوهش به همراه داشته و می توانند مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آلاینده ها، مدیریت، نانوسنسور، رویداد، پروده طبس
  • زهرا زائر، داود کولیوند* صفحات 99-108
    در حال حاضر بیش از 45 درصد مرگ و میر افراد در کشورهای در حال توسعه، ناشی از بیماری های واگیردار می باشد. مهمترین راهکار جهت جلوگیری از این بیماری ها، واکسیناسیون افراد است. اما روش های کنونی تولید واکسن، از نظر فناوری پیچیده و گران هستند. چنین شرایطی موجب می شود که بخش بزرگی از کشورهای در حال توسعه و فقیر به واکسیناسیون دسترسی نداشته باشند. راهکارهای جدید برای تولید زیر واحدهای واکسن شامل استفاده از سیستم های مختلف مانند، مانند فرمانتاسیون باکتری ها و سلول های پستانداران می باشد، اما این سیستم ها دارای محدودیت هایی می باشند، از جمله هزینه های توسعه، حمل نقل، سیستم های خنک سازی و .. که آن ها را غیر عملی می سازد. به این منظور واکسن های خوراکی مشتق شده از گیاهان، به عنوان دیدگاه جدید برای تولید واکسن بررسی شده است. در این روش، قطعات کوچک دی ان ا کد کننده اپی توپ یا آنتی ژن مورد نظر، به ژن کدکننده پروتئین پوششی ویروس گیاهی متصل می شود، سپس این ویروس نوترکیب حامل، جهت آلوده سازی گیاهان به کار گرفته می شود. در این روش، طیف وسیعی از گیاهان برای تولید واکسن علیه بیماری ها استفاده شده است. در این مقاله به روش های تولید واکسن خوراکی با استفاده از گیاهان تراریخته و مزایا و معایب این فناوری اشاره می شود.
    کلیدواژگان: ایمن سازی دهانی، گیاهان تراریخته، واکسن های خوراکی، ویروس های گیاهی
|
  • Mansooreh Soleimanifard*, Mohammad Omid nejad Pages 1-12
    Globalization and lifestyle changes have greatly affected people's eating habits, and many people have been forced to eat high-calorie foods, including snacks. Today, fast food and other foods reduce body resistance, including diseases such as high blood pressure, obesity, atherosclerosis and infertility. It also causes mental problems such as depression, lack of will, and desire for sleep. Despite the disadvantages, these materials have advantages such as saving time and creating job opportunities. Prevention and treatment of human mental-physiological illnesses will be possible if they are fed properly. Considering the importance and extent of this issue in today's societies, the purpose of the present study is to investigate the types of fast- foods and diseases caused by their consumption by consumers. In this review study, using fast food, nutrition and disease keywords, studies have been gathered base on the latest scientific findings and references. In the end, related content was fetched. The end result is that, in addition to nutritional aspects, it is necessary to provide the quality of fast food, their impact on consumer health, and preventive measures to raise awareness and change the way nutrition is provided.
    Keywords: Healthy nutrition, Fast food, Physical, mental diseases.
  • Mehrana Koohi Dehkordi*, Manijeh Rahimi Pages 13-29
    Global human population growth, climate change and the limitation of fossil fuels will put new human pressure on food, medicine, fuel and food supplies in the 21st century. In order to get out of this constraint, increasing the production of higher-yielding crops of calories, starches, foodstuffs, natural pharmaceutical compounds and other important products can be a breakthrough. For this purpose, natural and induced mutations can be used to produce generations with superior and inherited properties. Several methods have been used to understand the function of genes such as RNA interference; gene scilencing and site directed mutagenesis. All these techniques require transgenesis which is not always possible in many important commercial crops. In this paper, an effective and non-transgenic approach called TILLING is discussed. This method is a reverse genetic method with high, fast and low cost ability that determines the allelic sreies of induced point mutations in the desired genes in the population of the chemically/physically mutated individuals. The main advantage of TILLLING is its applicability to any species, regardless of ploidy level and genome size. The vast applications of this powerful technique in applied and basic research have been done through the optimization of the original TILLING strategy, such as EcoTILLING and De-TILLING.
    Keywords: Reverse genetic, non-transgenic, mutagenesis
  • Afshin Fahim*, Toba Shafighi Seyedeh, Mina Seifzadeh, Mona Khabbazkaramlashi Pages 31-40
    The purpose of this study was the evaluation of chemical and microbial spoilage indicators such as the TVN, Peroxide and the total count of mesophilic, Coliforms, Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Salmonella bacteria in two types of fish and meat burgers produced during three months of storage at -18°C. Silver carp and red meat with ice after purchasing were immediately transferred to the laboratory ‎of National Fish Processing Research Center (UNIDO) Chemical and biological tests were based on the method of Iranian national standard.‎ the results showed that with increasing storage time silver carp burger in cold storage, TVB-N and peroxide are significantly increased. The mean (SD) The TVB-N of fish burger from 12.6±0.14 at the time of production to 14.4±0.14 mg% the peroxide from zero to 1.33±0.14 meq of oxygen in three months ended storage. Total count of mesophilic bacteria, coliform and staphylococcus aurous in raw burger to meat burger products from meat less, and the mean of these two treatments for mesophilic bacteria in the first month and for general bacteria coliform, staphylococcus aurous statistically significant difference showed in the second month (p<0.05).
    Keywords: Fish burger, meat burger, chemical spoilage indicators, microbial spoilage indicators, frozen storage.
  • Zeynab Farrokhi, Mojtaba Kanvisi, Ali Ayati* Pages 41-58
    Silver nanoparticles, due to its special chemical and physical properties, as well as its disinfection properties, are widely used in medical, pharmaceutical, bacterial, electronic, optical and other uses. Therefore, the synthesis of these nanoparticles is very important. This paper discusses past developments in the synthesis, applications and antibacterial effects of silver nanoparticles. Due to the high cost of chemical synthesis of silver nanoparticles and also the creation of serious considerations for human health and the environment, the study of the biosynthesis of these nanoparticles is of great importance. Research has shown that the green method of nanoparticle synthesis due to the presence of reducing and stabilizing agents in plant extracts and in comparison with these factors in chemical methods, is significantly less toxic.
    Keywords: Ag nanoparticle, Synthesis, Chemical method, Green method, Antibacterial effects
  • Isa Jabaleh, Majid Kazzazi*, Ahmad Asoodeh Pages 59-77
    Multicellular organisms live, by and large, harmoniously with microbes. The cornea of the eye of an animal is almost always free of signs of infection. The insect flourishes without lymphocytes or antibodies. A plant seed germinates successfully in the midst of soil microbes. How is this accomplished? Both animals and plants possess potent, broad-spectrum antimicrobial peptides, which they use to fend off a wide range of microbes, including bacteria, fungi, viruses and protozoa. What sorts of molecules are they? How are they employed by animals in their defence? As our need for new antibiotics becomes more pressing, could we design antiinfective drugs based on the design principles these molecules teach us?
    Keywords: Antibiotic, Epithelia, Insects, Plants, Vertebrates
  • Vahid Carvani, Mehran Mojarrad ashena abad Pages 79-87
    Many medicinal plants and spices were supplied by sweetheart in Iran. Most of these plants were not healthy and there is a possibility that the consumer suffers from a microbial disease. Therefore, the evaluation of the health quality of these plants was important as a significant step toward consumer health and the effectiveness of treatment. according to this, two high-yield plants, Mint(cultivated) and Oregano (natural) were collected accidentally from urmia sweethearts and five microbial factors included: total count, Coliform count, Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella was investigated by using the bacteriological instruction (Double Repeat). The results showed that in both of the samples all of the E. coli, Coliform, Aureus, and Staphylococcus have existed. The total count of microbial contamination in the cultivated sample (edible mint) was higher than the natural one (Oregano). Comparison of results with international standards of the Bacterial contamination in the Spices shows that the amount of examined contamination was higher than the international standard in both of the samples. The amount of samples contamination of Salmonella was respectively 50% and 30% in natural and cultivated samples.
    Keywords: Spice plants, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella
  • Mohammad Amin Zarei Darmian*, Motahareh Vakili Fathabadi Pages 89-97
    Nano based sensors have sensitivity and specificity to sensors made from other industrial materials. Nanosensors work on a similar scale to natural biological processes. Suitable for use in environments with chemical, biological, and cognitive molecules that make physical changes more recognizable. In this study, we will the rate of methane emissions from coal mines and the monitoring and management of gases with the help of Nanosensors in the Central Mine of Tabas Parvadeh. Improvements in sensitivity have increased the efficiency of nanosensors due to the high surface to volume ratio of nanoscale materials as well as the new physical properties of nano materials. Potential applications for Nanosensors include the detection of workplace pollutants, the environment and the monitoring of production processes, equipment and transportation systems. The intensity of emissions from coal mines depends on the levels of coal and the volume of their gas. The method of coal extracting is effective on the amount of emissions from mines. The prediction of gas emissions from coal mines is based on experimental and computational operations that have yielded acceptable results in this study, which can be considered.
    Keywords: Pollutants, Management, NanoSensor, Event, Tabas Parvadeh.
  • Zahra Zaer, Davoud Koolivand* Pages 99-108
    Infectious diseases account for more than 45% of total deaths in developing countries. Vaccination is the most effective means to prevent infectious diseases but current vaccine production methods are complex and expensive in technology. Such conditions make it impossible for a large part of the developing and poor countries to have access to vaccination. New strategies for producing vaccine subunits include the use of different systems, such as fermentation, bacteria and mammalian cells. But these systems have limitations, including development costs, Transportation and cooling systems, making them impractical. For this purpose, plant - derived vaccines are considered as a new perspective on the production of vaccines. In this method, small fragments of DNA encoding the epitope or antigen to be linked to the coat protein gene of the plant viruses. Then the recombinant virus is used to infect the plants. In this way, a wide range of plants have been used to produce vaccines against diseases. In this article, we describe the methods of producing oral vaccine using transgenic plants and the advantages and disadvantages of this technology.
    Keywords: Edible vaccines, Oral immunization, plant viruses, transgenic plants.