فهرست مطالب

تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی - پیاپی 33 (پاییز 1396)

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 33 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید احمد حسینی کازرونی، لیلا خیاطان صفحات 8-19
    تمثیل جزء اصطلاحاتی است که حوزه ی معنایی وسیعی را در بر می گیرد، اما در شعر و بلاغت فارسی عمدتا در سه حوزه ی تشبیه، ضرب المثل و روایت های داستانی یا آلیگوری به کار رفته است. از طرفی خاستگاه تمثیل را بیشتر در فلسفه و کلام دانسته اند تا خود ادبیات؛ از این رو رابطه ی آن با متون خرد گرا یک رابطه ی مستقیم است. در تاریخ ادبیات فارسی، حکیم ناصر خسرو قبادیانی شاعر قرن پنجم هجری یکی از برجسته ترین تولیدکنندگان متن هایی است که از مضامین تمثیلی به ویژه در اشعارش به شکل قابل توجهی استفاده کرده است و این از دیدگاه نقد ادبی قابلیت تحلیل و بررسی بسیار دارد. در این مقاله میزان گرایش ناصر خسرو به استفاده از انواع تمثیل و مضامین تمثیلی نشان داده شده است و از طرفی تاثیر مبانی فکری و عقیدتی دستگاه اسماعیلیه در چگونگی به کارگیری این مضامین واکاوی شده است. ناصر خسرو در اشعارش عمدتا از تشبیه تمثیلی و روایت های داستانی یا آلیگوری نسبت به دیگر اشعار تمثیل استفاده کرده است. در تمثیل های او لایه ی بیرونی یا روساخت قصه و تشبیه مجموعه ای است از تصاویر، اشخاص، اشیا و اعمالی که در زیر ساخت خود یک پیام اخلاقی یا تعلیمی و یا یک ایده ی ذهنی را در بر دارد.
    کلیدواژگان: تمثیل، ناصرخسرو، دیوان اشعار، مضامین تمثیلی، بلاغت فارسی
  • ناهید داود بیگی، عباس کی منش، آذر دانشگر صفحات 20-41
    ضرب المثل ها یکی از ابزارهای بلاغی به شمار می روند که همپای کنایه ها، تمثیل ها و مثالک ها در غنا بخشیدن به زبان فارسی نقشی بسزا ایفا می کنند. استفاده از این مواد و مصالح زبانی در میان عامه، رایج تر از سایر بخش های جامعه است. خاستگاه تجربی، انتقال شفاهی، سهولت آموزش، ایجاز (واژگان اندک، معانی بسیار)، می تواند از جمله علل توجه جامعه زبانی عامه به این ابزارها باشد. در فضای روستایی رمان کلیدر، بهره جویی از مثل ها و سایر ابزارهای زبانی عامه، رفتار طبیعی و غریزی زبان تلقی می شود و شخصیت ها در استفاده از این توانش های بالقوه زبان تصنع به خرج نمی دهند. در این مقاله سعی بر این است تا ارتباط مثل را با جامعه زبانی رمان کلیدر بررسی شود و سپس ضرب المثل های مستخرج از دو جلد این اثر را براساس معیارهایی چون، خلق و ابداع، ساختار، معنا و مقصود، لحن و ریشه دسته بندی گردد. حاصل پژوهش نمایانگر آن است که اغلب مثل های کلیدر ریشه در تجربه های عمومی و شخصی مردم دارد که به سبب تکرار و تجربه به زبان منتقل شده و پس از تکرار زبانی، فراگیر و عمومی گشته است.
    کلیدواژگان: مثل، کلیدر، خلق و ابداع، ساختار، معنایی، لحن و ریشه
  • ملیحه شریلو، عبدالحسین فرزاد، شهین اوجاق علیزاده صفحات 42-68
    نثر فارسی در سیر تاریخی خویش از عوامل بسیاری تاثیر پذیرفت که از جمله ی آن ها عناصر زبان عامیانه است، البته تاثیر این عناصر در همه ی ادوار ادب فارسی به یک اندازه نیست. زبان عامیانه به گونه ای زبان زیر معیار دربردارنده ی عناصر گوناگونی است که به مقدار قابل توجهی در آثار داستان نویسان نمود یافته است. شهلا پروین روح از جمله نویسندگان نوگرای معاصر است که به مقدار قابل توجهی، از عناصر زبان عامیانه در آثار خود بهره برده است. کاربرد اشکال مختلف عناصر زبان عامیانه در داستان های پروین روح گذشته از آن که موجب تشخص زبان داستان های او شده، روانی و سادگی کلام او را نیز به همراه داشته است. زبان عامیانه ی به کار رفته در مجموعه داستان کوتاه حنای سوخته را می توان به این گونه تقسیم بندی نمود: واج، واژه، فعل، شبه جمله، جملات عاطفی، عدد، زبان و گویش های محلی و مثل. بسامد موارد مذکور در داستان های پروین روح یکسان نیست. این عناصر در داستان هایی چون «حنای سوخته»، «طلسم»، «همزاد» و «آقای هدایت» نمود بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: پروین روح، حنای سوخته، زبان عامیانه، ضرب المثل، تمثیل
  • مهران عالی وند صفحات 69-85
    در این مقاله، تمثیل های حماسی و اسطوره ای به کاررفته در سروده های نیمایی مهدی اخوان ثالث (م. امید) و اهداف و شیوه های کاربرد آن ها در این سروده ها بررسی و توصیف شده است. هدف از این پژوهش آن است که دانسته شود شاعر این تمثیل های حماسی و اسطوره ای را چگونه و با چه هدف هایی در سروده های خویش به کار گرفته و این اشاره ها و تناسب های ذهنی چه تاثیری در پرورش معانی و مفاهیم مورد نظر شاعر داشته است. بدین منظور، این مفاهیم اسطوره ای و اشاره های داستانی را در سه بخش تمثیل های حماسی و اسطوره ای ایرانی، اشاره ها و تلمیحات اسلامی و اشاره های داستانی غربی، دسته بندی و بررسی نموده ایم که در این میان، تمثیل های حماسی و اسطوره های ایرانی سهم بسیار چشم گیری در سروده های شاعر داشته است. این تمثیل های حماسی و اساطیری با اهداف گوناگون در شعر اخوان ثالث به کار رفته است؛ شاعر برای پرورش معانی و مفاهیم مورد نظر خود و اغلب برای بیان مفاهیم انسانی و مسائل اجتماعی روزگار خویش از آن ها بهره گرفته است. بهره گیری از این تمثیل های حماسی و اسطوره ای، زبان و بیان شعری او را نیز تشخص و ویژگی بخشیده و بر قدرت تاثیر و القای آن افزوده است.
    کلیدواژگان: اخوان ثالث، تمثیل، حماسه، اسطوره، روایت
  • زهرا رجبلو، ماندانا علیمی صفحات 86-97
    منظومه جمشید و خورشید سلمان ساوجی اثری رمزی و تمثیلی است که تمام اجزای آن از ساختاری واحد و منسجم برخوردار است. این اثر علاوه بر نشان دادن قدرت سلمان ساوجی در داستان سرایی و پیوستن مطالب متعدد، نشانه آشنایی سلمان ساوجی با میراث غنی ادبی، فرهنگی و عرفانی بازمانده از ادوار پیشین است. بخشی از این میراث متعلق به اندیشه های گنوسی و مانوی و نیز حکمت هرمسی است. هدف از انجام این مقاله نشان دادن ردپای این اندیشه ها در منظومه جمشید و خورشید است. در این جستار پس از معرفی و تبیین اندیشه های گنوسی و ذکر پیشینه با تمدن ایرانیان، تاثیر مضامین گنوسی از جمله دوگانگی ماده و روح، عشق، خواب، سفر، واسطه و آزمایش در این منظومه نشان داده می شود. واکاوی این اثر در واقع ارائه تفسیری تازه از آن، هدف دیگر جستار است.
    کلیدواژگان: بن مایه های تمثیلی، اندیشه های گنوسی، منظومه جمشید و خورشید، سلمان ساوجی
  • فرهاد کاکه رش، حسین آریان صفحات 98-113
    این مقاله در پی آن است مقوله «آموزش ضد تبعیض و تعصب نژادی» را که یکی از مولفه های جامعه و تربیت چندفرهنگی است در قصه های تمثیلی مثنوی، بررسی کند و مصداق و نمود نظریه های مدرن را در نگاه نو به ادبیات کلاسیک، براساس هنرآفرینی های مولوی نشان دهد. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و واحد تحلیل، مضمون حکایات یا آموزه ها بوده است. نتیجه مقاله نشان ازآن است که رویکرد تربیت چند فرهنگی در آموزش ضد تبعیض و تعصب نژادی، در نظرگاه عرفانی و مسالمت آمیز مولانا تربیت چندفرهنگی در مثنوی مولوی، نمود فراوان داشته مهم ترین درون مایه های تربیت چند فرهنگی چون آموزش ضدتبعیض و تعصب نژادی را در آثار خود نمایان ساخته و زیر بنای فکری و خمیرمایه ی ذهنی وی، در این زمینه، از تعالیم و آموزه های قرآنی و دینی سرچشمه گرفته است.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، قصه های تمثیلی، تربیت چندفرهنگی، جامعه
  • علی ماندگار، رضا اشرف زاده صفحات 114-135
    پژوهندگان عرفان و تصوف در بیان افکار و اندیشه های خویش از عنصر پر تاثیر تمثیل بسیار بهره جسته اند. باید اشاره داشت بسیاری از مفاهیمی که در نثرهای صوفیانه بیان می شود مفاهیم مجرد و تجربه های عرفانی است. عارف برای بیان کردن و انتقال دادن این گونه مفاهیم به مخاطب باید آن ها را حسی و ملموس نماید تا فهم و پذیرش مطالب آسان تر شود، در نتیجه یکی از شیوه های تسهیل این گونه امور در قالب داستان و تمثیل است. در این میان نجم الدین رازی، مولف مرصادالعباد، در آغاز هر فصل از اثرش ابتدا آیه و حدیثی متناسب با موضوع بیان داشته است. این نویسنده مانند دیگران کوشیده است تا عناصر تمثیل و مثال را از امور آشنا برای مردم انتخاب نماید. شیوه او در نقل و روایت و تمثیل در کمال سادگی و روانی است. از جمله مواد و عناصر تمثیلی بر کاربرد این مولف در توضیح و تبیین مقولات عرفانی و دینی، اعلام انسانی و طبیعت است که در این پژوهش نویسندگان سعی کرده اند به روش تحلیلی و اسنادی این موضوع را دنبال کنند و به واکاوی پاره ای از این نوع تمثیلات کارا و موثر، همت گمارند.
    کلیدواژگان: نجم الدین رازی، مرصاد العباد، عرفان، تمثیل، اعلام انسانی و عناصر طبیعت
  • رقیه نورمحمدی، عبدالحسین فرزاد صفحات 136-160
    زمان در روایت یکی از مباحث مهم و مولفه های اساسی در آفرینش داستان است که در دهه های اخیر مورد توجه روایت شناسان مختلف قرار گرفته است. با بررسی زمان می توان به اهمیت یک رویداد در نظر نویسنده برای دستیابی به هدفش پی برده، از این میان، نقش ژرار ژنت، ساختارگرای فرانسوی، در تکوین نظریه ی زمان روایی به عنوان یکی از مهم ترین مولفه های پیشبرد روایت داستانی، بسیار قابل توجه است. ژنت نظریه ی زمان در روایت خود را در سه محور نظم، تداوم و بسامد مطرح می کند. مثنوی تمثیلی جلال و جمال نزل آبادی، شاعر ناشناخته ی قرن نهم، از محور زمان به خوبی استفاده کرده است و از تحلیل زمانی این داستان تمثیلی این نتیجه به دست می آید که نویسنده، گاهی توالی خطی زمان را برهم می زند تا متن را دچار آشفتگی زمانی کند و با یک فلاش بک به عقب بر می گردد و گاهی گوشه چشمی به آینده می اندازد و دوباره به متن اصلی برمی گردد. نویسنده به طور کل روند شتاب مثبت و بسامد مفرد را برای ایجاد ایحاز در متن به کار برده است.
    کلیدواژگان: نزل آبادی، جلال و جمال، زمان در روایت، ژرارژنت
|
  • Seyed Ahmad Hosseini Kazerooni, Leila Khayatan Pages 8-19
    Alkgory is a term with a broad semantic scope;however,in Persian poetry and rhetoric,it mainly refers to three areas of simile,proverb,and allegorical narratives.Bsides,it is believed that allegory has its roots more inphilosophy and theology than in literature,therefore,it seems tobe directly related to rationalist writings. In Persian literary history,naser khosro ghobadiani,a poet from 5th century,is one of the people who has extensively used allegorical contents in his works especially in his poems.from this perspective,his poems have a high potential for literary critique.In this study, naser khosros tendency to use allegory and allegorical narratives have been shown the influence of Esmaeilie goverments belief an thought system on use of these allegorical contents has also been investigated.Naser khosro has maidnly used allegorical similes and allegorical narratives in his poems.In his narratives and similies, the surface-level is a collection of images,characters,objects and actions that,in their deep-level,have a moral or didactic message,or a mentalidea.
    Keywords: Allegory, Naser khosro, poetry allegorical contents, Persian rhetoric
  • Nahid Davoud Beigi*, Abbas Key Manesh, Azar Daneshgar Pages 20-41
    Proverbs are among the rhetorical tools like allusions, allegories, and anecdotes giving the Persian language its richness. Employing these language structures is more prevalent among the public than other classes of the society. Its experimental origins, oral means of transfer, ease of teaching, brevity (few words with a lot of meanings) can be some of the reasons for these tools to grab the public’s attention. In a rural environment, as found in the novel Kalidar, using proverbs and other tools used by the public are considered natural language and the characters do not display artifice when employing this powerful language ability. In the introduction to this study, the writer has tried to define the proverb and point out its connections to the language used in Kalidar and then categorize the proverbs extracted from these two volumes according to factors such as inventiveness, structure, meaning and intention, tone, and root to show the variety of proverbs used in Kalidar.
    Keywords: Proverb, Kalidar, inventiveness, structure, meaning, tone, root
  • Malihe Sharilo, Abdolhossein Farzad, Shahin Ojagh Alizadeh Pages 42-68
    Persian prose in the course of their history, including their many factors influenced slang elements, although the impact of these elements is not the same in all periods of Persian literature. Slang language as the criterion containing several elements that significantly manifested in the works of novelists. S. Parvin spirit of contemporary modernist writers that a considerable amount of slang elements in his work benefited. The use of various forms of slang in the story of the past Parvin spirit that characterizes his stories language, psychological and simplicity also brought his word. zban Slang used in the collection of short stories burned henna can be divided this way: phoneme, word, deed, including overnight, emotional sentences, numbers, language and local dialects and the like. Parvin frequency of the cases mentioned in the story are not the same spirit. The elements of the story such as "burnt henna," "spell", "twin" and "Mr. guidance"
    Keywords: Parvin spirit, fawn burned, slang
  • Mehran Aalivand Pages 69-85
    In this article the used epical and mythical allegoriesin Mehdi Akhavan Sales Nimayee poems and and the ends and manners of application. The aim of this research, is to known that the poet how to use them in his poems, and these epical and mythical allegorieshow to effect in poet’s meaning development. To this extent, the authors have investigated these mythical concepts and epical allegoriesin three parts as Iranian epical and mythical allegories, Islamic indicating and western allusions. That in the meantime, the Iranian myths are more using than others. This epical and mythical allegories are used with different ends in Akhavan’s poems. He use them for explain the social events and human concepts in his age. In the other hand, using of these mythical concepts and epical allegorieshave foreground his literal language and statement and add it’s suggestion and power of effect.
    Keywords: Akhavan Sales, Allegories, Epic, Myth, Allusion, Narrative
  • Zahra Rajablou, Mandana Alimi Pages 86-97
    Jamshid and Khorshid book written by Salman Savedji is a symbolic and allegorical book that all of its components are unified structure. This book shows familiarity of him with rich heritage of literary, cultural and spiritual legacy of the previous periods in addition to showing strength of him in his storytelling and joining of various materials. Part of this heritage belongs to the wisdom of the Gnostic thoughts and Manu and Hermes. The purpose of this article is to show traces of these ideas in the book Jamshid and Khorshid. In this paper, after introducing and explaining the Gnostic ideas and the history of Iranian civilization, the influence of Gnostic themes, including the duality of matter and spirit, love, sleep, travel, mediating and testing were shown in this book. Analysis of this work is in fact offering a fresh interpretation of the purpose of the query.
    Keywords: allegorical motifs, Gnostic thoughts, Jamshid, Khorshid, Salman Savedji
  • Farhad Kakarash, Hosein Arian Pages 98-113
    This article is followed by the category of "education anti-discrimination and racism", who is one of the components of a multi-cultural society and allegorical tales of the Masnavi, check true modern theoryes in New glance at the literature, based on Rumi's creating art show a. The method in this research is descriptive and the unit of analysis was the theme of the stories or teachings. The method in this research is descriptive and the unit of analysis was the theme of the stories or teachings. According to Rumi's Masnavi of Rumi's multicultural upbringing, he had a large multi-cultural education the most important things such as education, anti-discrimination and racial prejudice in the work of self-made And infrastructure, intellectual and mental product, in this regard, the teachings of the Quran and religion originated.
    Keywords: Rumi's Masnavi, allegorical tales, multicultural education, prejudice
  • Ali Mandegar, Reza Ashrafzadeh Pages 114-135
    The authors of mysticism used the allegory element in different way to indicate their thoughts and ideas. It is necessary to mention that many concepts, which are seen in Sufi’s proses, originated from abstract concepts and mystical experiences. The mystic need to make them sensory and tangible to facilitate their understandings and acceptance. In result, allegory is a kind of narration. Najm-e-al-din Rāzī in Mirṣād al-ʻibād narrated a verse or Hadith regarding to discussed subject in start of each season. He tried to use allegory and story from common subject proportional to its subject. His style in writing was completely simple and expressive. Nature and Human nature, among other elements, were the most common elements that he used in explanation and edition of his religious research. In this study, the authors tried to follow this case using documentary and analytical methods and analyzed the effective and efficient allegories.
    Keywords: Najm-e-al-din Razi, Mirṣād al-ʻibad, Mysticism, Allegory, Human nature, natural elements
  • Roghayeh Noormohammadi, Abdolhosein Farzad Pages 136-160
    Time in narrative is one of important topies and bas ic components in creation story which is taken into consideration by different narratologists in recent decades. By examining time, we can realize the importance of an event in the writer,s opinion to achieve his goal. Among these, Gerard Genettes vole, French structuralism, ln the development thory of narrative time as one of the most important advancement components in the narrative is very significant. Genette proposes his narrative time theory in three concepts:order,duration and frequency. The romantic Masnavi jamal and jallal nazlabadi Unknown poet in the ninth century- has well used the concept if time and sometimes he disturbs the sequence of liner time to make the text,turmoil and he goes back with a flashback and Sometimes he looks briefty to the future and returns to the main text again-the author has generally used positive acceleration process.
    Keywords: Nazlabadi, jamal, jallal, time in narrative. Gerard Genette