فهرست مطالب

مطالعات معنوی - پیاپی 23 (بهار و تابستان 1396)

نشریه مطالعات معنوی
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدابوالفضل موسوی، محمد فنایی اشکوری صفحه 7
    این نوشتار، تصویری از ریاضت مطلوب دینی از منظر قرآن و عترت (ع) است که شاخص های آن عمدتا از احتجاجات معصومین (ع) با متصوفه ی زمانشان استنباط گردیده؛ شاخص هایی چون تناسب ریاضت با مقتضیات زمان و حکومت، تمایز نهادن بین فقر اضطراری و فقر اختیاری، رعایت حقوق خانواده، اولویت حقوق اجتماعی و سیاسی اسلام نسبت به مناسک فردی، تعریف صحیح زهد و اجتناب از زهد فروشی، اجتناب از بیکاری و سرباری به بهانه زهد و عبادت با تفکیک اوقات خلوت و عبادت از اوقات کار و معاش، اجتناب از صدمات جدی بدنی و جسمانی، توجه به اختلاف مراتب ظرفیت و فضیلت انسان ها و از همه مهمتر، لزوم مراجعه به اهل بیت پیامبر (ع) برای استنباط صحیح از قرآن و سنت به ویژه در بحث ریاضت و زهد که منوط به احاطه علمی در مباحثی چون ناسخ و منسوخ و شان نزول آیات و غیره است.
    کلیدواژگان: تصوف، حقوق اجتماعی، ریاضت، زهد، فقر
  • حسین روحانی نژاد صفحه 27
    تصوف از جمله پدیده هایی است که از سده دوم هجری قمری در عالم اسلام ظهور کرد. درباره ماهیت و منشا تصوف، آرا گوناگونی وجود دارد. این آرا بیانگر این حقیقت است که هر کس از منظری به این جریان نگریسته و دورنمای دلپذیری از آن ترسیم کرده، که با تصوف کنونی فرسنگ ها فاصله دارد. تصوف گرچه در دامن فرهنگ اسلام زاده شده؛ اما از سویی از گرایش های معنوی خارج از عالم اسلام تاثیر پذیرفته و از سوی دیگر، با تکیه بر ذوق و استحسان و بدون بهره گیری از مبانی دینی، آداب و رسومی را پایه گذاری کرده که لااقل بعضی از آنها با کتاب و سنت قطعی انطباق ندارد. ضمن آنکه از مشارب عرفانی دیگر ادیان و مکاتب نیز تاثیر پذیرفته است. آیین اهل حق (یارسان) نیز که به نحوی در تحت صوفیه می گنجند و ماهیت خود را عرفانی می دانند و در مناطقی از ایران و برخی از کشورها پراکنده اند، گرفتار انحراف های اعتقادی و عملی فراوانی است؛ چون تناسخ و اعتقاد به زندگی های متوالی و غلو درباره علی (ع) و عدم اعتقاد و پایبندی به شریعت اسلام از قبیل نماز و روزه ی سی روز ماه مبارک رمضان و... در واقع، اهل حق جز نامی از اسلام و تشیع و عرفان ودیعه ندارد و معجونی از مذاهب و مسالک مختلف و آداب و فرهنگ ها است.
    کلیدواژگان: تصوف، عرفان، صوفی، عارف، اهل حق، یارسان
  • مصطفی مشایخی، بهزاد حمیدیه صفحه 47
    هدف اصلی این مقاله تبیین زمینه های فرهنگی اجتماعی گرایش به جنبش های نوپدید دینی در ایران است. که از طریق اهداف فرعی، شناخت سبک زندگی جامعه مورد مطالعه، شناخت جایگاه رهبران کاریزماتیک، شناخت جایگاه و نقش رسانه های نوین، شناخت تضاد ارزشی، بحران هویت و شناخت جایگاه و تمایل به التقاط گرایی پیروان این جنبش ها تحقق می یابد.
    روش تحقیق اسنادی – پیمایشی است که بر روی جامعه آماری افراد وابسته به جنبش های نوپدید دینی انجام شده است. با روش نمونه گیری گلوله برفی 82 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل پرسشنامه از نرم افزار spss وروش های آماری آزمون t، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون برای بررسی همبستگی و میزان تاثیر گذاری متغیرها بهره گرفته شده است. یافته های این تحقیق بر وجود همبستگی مستقیم و مثبت آماری بین گرایش به جنبش های نوپدید دینی و زمینه های فرهنگی – اجتماعی مطرح شده، حکایت دارد. به طوری که شش فرضیه مبتنی بر زمینه های فرهنگی – اجتماعی شامل سبک زندگی نوین، بحران هویت، محرومیت اخلاقی (تضاد ارزشی)، التقاط گرایی، رسانه های نوین و رهبری کاریزماتیک، به ترتیب بر گرایش به جنبش های نوپدید موثر بودند و تمامی متغیر ها وارد رگرسیون شده اند، متغیر سبک زندگی نوین، بیشترین تاثیر را بر گرایش افراد داشته است، در نهایت پیشنهادهای نظری، روشی و کاربردی متناسب با نتایج ارایه گردید.
    کلیدواژگان: جنبش های نوپدید دینی، سبک زندگی، هویت، التقاط گرایی، رهبری کاریزما
  • احسان احمدی، اسماعیل منصوری لاریجانی صفحه 71
    در دنیای کنونی، روز به روز بر قدرت فرقه ها یا کیش ها افزوده می شود. نظام های پیچیده ی شستشوی مغزی، کنترل ذهن و استثمار افراد، از ویژگی های بارز فرقه ها است. در جامعه ی ما نیز، علیرغم محدودیت های فرهنگی، مذهبی و سیاسی در رابطه با فعالیت فرقه ها، آنها به طور خزنده و خاموش در لایه های پنهان جامعه در حال فعالیت هستند. غالب جریان های فرقه ای فعال در ایران معاصر، یا از آبشخوری عرفانی نشات گرفته اند، یا اگر مستقیم نیز با مقوله های عرفانی رابطه ای نداشته اند از مفاهیم و مبانی عرفانی بهره برده اند. جریان های مخالف نیز به بهانه ی مقابله با فرقه گرایی، همه ی همت خود را معطوف به مقابله ای نموده اند که در نهایت، به نوعی عرفان ستیزی منجر شده است. این مقاله معتقد است ضمن ضرورت ارائه ی تعریفی دقیق از مفهوم فرقه، باید میان گروه های عرفانی با عرفان های فرقه ای تفکیک قائل شویم. حذف کل جریان عرفانی بر فرض توانایی موجب شکل گیری جریان های فرقه ای التقاطی، افراطی قشری و خطرناکی نظیر القاعده، طالبان، داعش، مجاهدین و امثال آن خواهد شد. این مقاله همچنین معتقد است فصل مشترک همه ی جریان های فرقه ای در دوره ی جدید، تاکید بر دوگانه ی «مذهبی معنوی» است که این مساله نیز به نوبه ی خود، ریشه در نوعی تقریر مبتنی بر تعارض بین رابطه ی عرفان و شریعت دارد که میراث نفوذ غالیان در بدنه ی عرفان و تصوف بوده است.
    کلیدواژگان: فرقه، تصوف، شریعت، عرفان های نوظهور، افراط، التقاط، عرفان فرقه ای، گروه های عرفانی
  • آزاده مدنی، زینب ابراهیمی صفحه 93
    در دو دهه‏ی اخیر پای جنبش‏های نوپدید دینی در ایران نیز باز شده است. این جنبش‏ها در میان زنان و مردان پیروانی برای خود یافته‏اند. اما به نظر می‏رسد زنان بیشتر درگیر این جنبش‏ها شده‏اند و بیشتر نیز از عملکرد و تعلیمات این جنبش‏ها آسیب دیده‏اند. در این تحقیق دو سوال اصلی مطرح می‏شود: چرا زنان به این جنبش‏ها می‏پیوندند؟ و چه آسیب‏هایی از این جنبش‏ها دریافت می‏کنند؟ این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی انجام می‏شود. در پایان این نتیجه حاصل می‏شود که برخی از برخوردهای مدافعین ادیان سنتی در جوامع مختلف در اینجا به خصوص در جامعه‏ی اسلامی ایران همچنین برخی تاثیرات مدرنیته، پیوستن زنان به جنبش‏های نوپدید دینی را ترغیب می‏کند و نقد دقیق برخوردهای دینی و جنبش های جدید بدون غرض‏ورزی و بی‏انصافی می‏تواند از آسیب‏های جدی زنان در این شرایط جلوگیری کند.
  • سمیه شاه حسینی، ابوالفضل تاجیک صفحه 113
    فرقه ها یا کیش ها، ساختارهای پیچیده ی اجتماعی- اعتقادی هستند که در دنیای کنونی برای پر کردن خلاء ناشی از سکولاریته شدن جوامع، روز به روز بر دایره وسعت و قدرتشان افزوده می شود. حضور یک رهبر کاریزماتیک در راس ساختار هرمی که قرائتی شخصی شده از یک دین را ارائه می کند، از مهمترین ویژگی های یک فرقه است. بسته بودن فضای فرقه ها، این امکان را به آنها می دهد تا در فضایی بدون نظارت و نقد، به راحتی، تحت پوشش عناوین مشروع و مقبول به کار خود ادامه دهند. نخبه گرایی نیز یکی از ویژگی های اصلی فرقه ها است. فرقه ها برای جذب افراد از شیوه های اعمال نفوذ در ذهن و شخصیت افراد بهره می برند؛ شیوه هایی که طیف وسیعی از روش های روان شناسانه را شامل می شوند. مهم ترین و معروف ترین این روش ها به روش مغزشویی مشهور شده است. اما روش های دیگری نیز وجود دارند که در تعامل با شست و شوی مغزی اند و فقدان این روش ها عملیات مغزشویی را ناتمام می گذارد. پس از جذب شدن در فرقه ها نیز افراد به طور محسوس و غلو شده ای دچار تغییرات رفتاری، روانی و شخصیتی می گردند. این مقاله می کوشد تا به برخی از شیوه های نفوذ فرقه ها در شخصیت افراد و همچنین الگوهایی از تغییرات رفتاری افراد جذب شده در فرقه ها بپردازد.
    کلیدواژگان: فرقه، شستشوی مغزی، تغییر رفتار، مکانیسم های نفوذ و جذب، روان شناسی فرقه ها، نافردی شدگی
  • پریسا گودرزی صفحه 139
    از فرقه های مهم بودایی در تبت، فرقه «گه لوگ په» یا همان دالایی لاماست که به لاماییسم نیز مشهور است. مشهورترین رهبر این شاخه، تنزین گیاتسو، معروف به دالایی لامای چهاردهم است. عقاید گوناگون این شاخه بودایی، با تفاوت هایی، بیشتر بر پایه بودیسم سنتی شکل گرفته است. دالایی لاما، عقایدی بحث برانگیز درباره خدا، هدف زندگی، شادی و مسائل اجتماعی سیاسی مطرح کرده است. او درباره دین، دیدگاهی پلورالیستیک دارد و به اصل وجود خدا یا خدایی شخصی معتقد نیست. هدف زندگی از دیدگاه دالایی لاما، دستیابی به حداکثر شادی است که خود، آن را به مفاهیمی دیگر از قبیل آزادی و مهربانی فرومی کاهد. او درباره مسائل اجتماعی سیاسی نیز گاه رویکردی افراطی یا تفریطی و گاه نامتعارف پیشه می کند. نقدهایی به این دیدگاه ها می توان وارد کرد که چه بسا راه پژوهشگران و به ویژه خوانندگانی را که به سنت عرفان اسلامی معتقدند به تلقی درست از آموزه های بودیسم هموار می سازد و آن ها را هرچه بیشتر با زوایای اصیل و مهجور سنت خود، آگاه می کند.
    کلیدواژگان: دالایی لاما، بودیسم، لاماییسم، رنج و شادی
|
  • Sayyed Abolfazl Mousavi, Mohammad Fanaei Eshkevari Page 7
    This text attempts to explain desirable and legitimate form of Asceticism from the perspective of Quran and Infallible Imams (Peace be upon them). The main criteria of desirable asceticism have been concluded from the argumentations or reasoning that Infallible Imams had with the Sufis of their time. Some of these criteria are as following: proportionality of asceticism with time and government measures, distinction between emergency poverty and optional poverty, family rights, priority of social and political rights towards individual practices according to Islam, the correct definition of piety, Avoiding unemployment under the excuse of piety, separating work and living times from the time for worship and prayer, avoiding serious physical and psychological injuries, paying attention to the different levels of capacity and human virtue, and last one which is
    more important is referring to the household of the Prophet (PBUH) to catch a correct understanding of the Quran and Sunnah, especially in the austerity and asceticism, which needs to enough knowledge about abrogating and abrogated verses and the situation in which a verse came down.
    Keywords: Sufism, social rights, asceticism, piety, poverty
  • Hossein Rohani Nejad Page 27
    Sufism is a phenomenon that emerged from the second century AH in the Islamic world. There are different opinions about the nature and origin of Sufism. These different views represent that everyone looked to this phenomenon from his own prospect and it had traced his own pleasant which is far away from real Sufism. Although Sufism was born in Islamic culture; but influenced by non-Islamic spiritual tendencies on the one side, and on the other side, relying on the individual preference and without the use of religious principles, established some customs and traditions that at least some of them does not definitely match with the holy book. It has also influenced by the mystical moods of other religions. Denomination of Ahl –olhagh(yarsan), which is one of the branches of Sufism and somehow has a mystical nature in some areas of Iran and some other countries, has many doctrinal and practical deviations Such as reincarnation and
    the belief in successive lives, exaggeration about Imam Ali (AS) and lack of belief to Islamic traditional laws including praying and observing the requirements of Ramadan and so on. In fact, the denomination of Ahl –ol- hagh has the name of Islam but in reality it
    is contrary to the Islamic teachings. It is a mixture of different religions, beliefs, customs and cultures.
    Keywords: Sufism, mysticism, Sufi, mystic, Ahl -ol- hagh, Yarsan
  • Mostafa Mashayekhi, Behzad Hamidieh Page 47
    The main purpose of this paper is to explain socio-cultural contexts of tendency to new religious movements in Iran. Through the secondary goals, understanding the lifestyle of the population under study, recognizing the status of charismatic leaders, recognizing the role of new media, recognizing the value of conflict and crisis of identity, and recognizing the position and the inclination of followers of this movement to eclecticism is realized. The method of research is documentary whit a measurement which is done on the population which oriented to new religious movements. By using snowball sampling 82 people were selected as sample. Spss software and also statistical methods of test T were used to analysis forms. Pearson correlation and regression was also used to examine the correlation and the extent of impact. The results show a positive correlation
    between trends in new religious movements and cultural - social contexts. According to this research, six hypotheses are effective on emerging trends to new religious movements based on cultural - Social contexts. they Respectively are; modern lifestyle, identity crisis, moral deprivation (contrast value), eclecticism, new media, and charismatic leadership. All variables were entered into the regression. According to this research, new life style, had the greatest impact on people's attitudes and their orientation to new religious movements. Finally, some theoretical methodological and applicable proposals, have also been given in this regard.
    Keywords: new religious movements, lifestyle, identity, eclecticism, a charismatic leader
  • Ehsan Ahmadi, Ismaeil Mansouri Larijani Page 71
    Nowadays, the power of sects or cults have increased. Complex systems for brainwashing, mind control and exploitation of people, are some main features of the cults. In our society, despite the cultural, religious and political limitations of sect’s operations, they are creepy working under the off layers of society. Most of current
    sects in contemporary Iran are directly or indirectly derived from a mystical watering, and have benefited from mystical categories, mystical concepts, and mystical principles. Opponents which are on criticize of sectarianism, are focused their efforts on anti-mysticism. This paper offering a precise definition of the concept of cult, tries to distinguish between mystical groups and sectarian mysticism. According to this research, it is not reasonable to omit mysticism completely, because it leads to the formation of radical eclectic sects, such as al Qaeda, the Taliban, ISIS, and so on. The author of this
    paper believes that the feature which is shared by all new sectarian factions is focusing on "spiritual - religious" duality. This is also rooted in an interpretation based on the conflicting relationship between mysticism and religious law (shariat) that is the heritage of
    exaggerators in the body of Sufism and mysticism.
    Keywords: cult, Sufism, religion, new mystical movements, immoderation, eclecticism, sectarian mysticism, mystical groups
  • Azadeh Madani, Zeynab Ebrahimi Page 93
    In the past two decades, new religious movements have been opened in Iran. These movements have found followers among men and women. It seems that women are more oriented to these movements than men and they have suffered more than men from the teachings of these movements. In this study, two main questions have been
    investigated: Why do women join these movements? And also what damage they receive from these movements? The method used in this research is descriptive and analytical. The result of this research is that the encounters of traditional religions defenders in various countries - Here, especially in the Islamic community of Iran- as well
    as some of the effects of modernity, encouraged women to join in new religious movements. Fair criticism of new religious movements can prevent serious injuries for women in these situations.
  • Somayyeh Shah-Hosseini* Abolfazl Tajik Page 113
    Sects or cults are some complex structures in the modern world increasing day by day to fill the gap caused by secularization. The presence of a charismatic leader at the peak of a pyramidal structure which presents a personalized reading of religion is the most important characteristics of a cult. The limited oversight on the sects, gives them the opportunity to continue their work under the guise of legitimate titles without oversight. Meritocracy is another characteristic of a cult. Sects benefit from different forms of influence on the mind and personality of people to attract them; ways that involve a wide range of psychological methods. The most famous of these methods is known as brainwashing. But there are other methods that engage in this practice and lack of them is a challenge in the process of brainwashing. After absorbing in denominations, people's behavior, their mental health and personality are significantly will change. This article attempts to show the ways by which cults and sects influence on personality of people and also to show patterns of behavioral changes in absorbed people.
    Keywords: cult, brainwashing, changes in behavior, penetration, absorption mechanisms, the psychology of cults
  • Parisa Goodarzi Page 139
    One of the most important Buddhist sects in Tibet is Dalai Lama cult which is known as Lamaism. The most famous leader of this branch is Tenzin Gyatso who is known as fourteenth Dalai Lama. The various ideas of this Buddhist branch are based mainly on traditional Buddhism. Dalai Lama has raised some controversial ideas about God, the purpose of life, happiness and socio-political issues. He has a pluralistic view about religion and does not believe in the principle of the existence of God or a personal God. The goal of life from the point of view of the Dalai Lama is achieving to maximum happiness that it frees up to other concepts such as freedom and kindness. He also has a radical or radical approach to socio-political issues. Critics which may draw to these views, can open the way for the scholars for receiving to a properly understand about the teachings of Buddhism, and in particular the reader who belongs to the tradition of Islamic mysticism, by this research can become more aware of his original and obscurantist traditions.
    Keywords: Dalai Lama, Buddhism, Lamaism, suffering, happiness